forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Kolorka specijal 6 - Čuvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

anto
Advanced Member

Serbia
21120 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 05/12/2013 : 14:24:40  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Znači, Fibra ima ovaj ekspresni ritam izdavanja zahvaljujući markosovoj punici!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29375 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 05/12/2013 : 14:46:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Da, ja užasno sporo peglam veš:)

Trouble will find me
Go to Top of Page

Cuvam starudije
Senior Member

1923 Posts

Member since 03/02/2012

Posted - 05/12/2013 : 16:16:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Cuvam starudije a Private Message  Reply with Quote
Raspravljate oko neverovatno banalne stvari. Imate najbolji strip svih vremena na dohvat ruke i jedino sto treba da uradite je da ga kupite i procitate. Ja imam od Belog puta izdanje i verujte mi da rec "nadziraci" nikada pre toga nisam ni procitao ni cuo, a na radnju i sam ugodjaj citanja, ima uticaj koliko i vremenske prilike napolju.
Strip u ruke i uzivajte, osecaj lepog ce vas drzati danima nakon procitane poslednje strane.
Inace, ako cemo vec o prevodu, mozda bi najbolje bilo da je ostao na engleskom, ali to apsolutno nikakve veze nema i mislim da ne postoji normalan covek koji ce ovo preskociti samo zbog naslova.
Go to Top of Page

sAdam
Junior Member

Croatia
346 Posts

Member since 29/06/2002

Posted - 05/12/2013 : 16:56:38  Show Profile Show Extended Profile  Send sAdam an ICQ Message  Send sAdam a Private Message  Reply with Quote
Iako je izdanje stvarno predivno, osobito sam oduševljen formatom i kolorom, preskočit ću ga zbog kaj-kanja, fakat-anja i sličnih jezičnih gluposti karakterističnih samo za jedno podneblje.
Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 05/12/2013 : 17:05:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
Ja uopće nisan komentira naslov.
Ustvari, jasno mi je da kad već nije ostavljen na engleskom, jedini korektan prijevod koji ostaje su - Čuvari. I to mi zbilja ne smeta.

Nego mi je bezveze ovo pravdanje krivog prijevoda (konkretno: "tko čuva čuvare?"), a svako ko je čita strip na engleskom shvaća da on nema veze s radnjom stripa, odnosno da je kontekst promašen.

Trljam ruke.
Go to Top of Page

fikus
Senior Member

1966 Posts

Member since 02/11/2010

Posted - 05/12/2013 : 17:43:24  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Kontekst je sasvim ispravan. Prijevod odličan.

mcn, give yourself a pat on the back!

always progressive, never conventional!
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7312 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 05/12/2013 : 19:14:29  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Očito je u prijevodu te rečenice bila naglašenost na samoj poetičnoj zvučnosti rečenice - kad je već watch i Watchmen, onda je u prijevodu čuvati i Čuvari, čisto zbog zvučnosti. To je očita logika iza Macanovog prijevoda.

Riječ čuvati ima više značenja i ima smisla, te je sama zvučnost očito bila važnija, i Macan je dobro odlučio - JEST važnija, jer daje dodatnu naglašenost samom smislu. Da je smisao mogao bit bolji, mogao je, ali u cjelokupnom kontekstu mislin da je prijevod ipak ispravan.

Svaka kritika je naravno dobrodošla, ukoliko je i dobronamjerna, i nema smisla toliko se živcirati ni od strane čitatelja, a ni izdavača.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

bosancicigor
Average Member

Croatia
866 Posts

Member since 15/08/2009

Posted - 05/12/2013 : 19:49:37  Show Profile Show Extended Profile  Send bosancicigor a Private Message  Reply with Quote
Nema smisla za živciranjem. Ili kupi ili nemoj, izdavaču je ionako svejedno.

Go to Top of Page

Ignus
Senior Member

1357 Posts

Member since 22/06/2009

Posted - 05/12/2013 : 21:51:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Ignus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bosancicigor

izdavaču je ionako svejedno.

Ne slažem se da je izdavaču svejedno, odgovara na skoro sve upite, provokacije, napade i td. da mu je svejedno mogao bi jednostavno ignorirati sve to ili odgovarati u stilu bookglobea ili belog puta svojevremeno ( bahato, arogantno pa čak i bezobrazno )
Iskreno, još nisam stigao pročitati fibrine Čuvare, pročitao sma watchmene 2x i Nadzirače 1x pa o prijevodu neću ni nemogu ali nešto mi nejde u glavu. Napokon imamo najbolji strip svih vremena ( po mom mišljenju a znam da nisam usamljen ) na materinjem jeziku, savršeno tehnički odrađeno, u impozantnom formatu, vrlo jeftino, a pojedinci dižu prašinu oko beznačajnosti u varijantama prevoda neke fraze ili zamjeraju upotrebu lokalizama...e to stvarno ne mogu shvatiti.

Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu?

Edited by - Ignus on 05/12/2013 21:53:03
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 05/12/2013 : 22:37:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
a meni je smijesno sto se ljude koji konstruktivno, ali kritički razgovaraju o stripu smatra "neprijateljima države"
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29375 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 05/12/2013 : 22:41:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
To s lokalizmom mi je najbolje. Pa ja sam dalmatinac, kći mi ide u vrtić tu u Zagrebu i svaki put kad je čujem da kajka kosa mi se na glavi diže (kad bi je imao;) ) i sad ću ja kao dopustiti da Čuvari budu prevedeni "purgerski"?! Jedan jedini, i to sporedni, lik u stripu govori "purgerski" zato jer i u originalu govori u slengu. A to "purgerski" se svodi na nekoliko izraza tipa kužiš, fakat i bokte u otprilike dvadeset rečenica u cijelom stripu.

Trouble will find me
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 05/12/2013 : 22:43:27  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Khm... Baladu nije prevodio Macan nego Tatjana Jambrišak i da, fenomenalno je prevedena.

Ok ispricavam se Tatjani, i ovim putem jos saljem pohvale..

Sto se tice Macana Metabaruni (ako se ne varam on ih je prevea) su mi vrhunski odradeni..cita sam samo nase izdanje no kao kod Balade tu mi se cini da je bilo puno slenga kojeg je na kvalitetan nacin trebalo prebaciti u nas jezik..svaka cast..

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"

Edited by - brni on 05/12/2013 22:45:06
Go to Top of Page

bosancicigor
Average Member

Croatia
866 Posts

Member since 15/08/2009

Posted - 05/12/2013 : 22:49:21  Show Profile Show Extended Profile  Send bosancicigor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ignus

quote:
Originally posted by bosancicigor

izdavaču je ionako svejedno.

Ne slažem se da je izdavaču svejedno, odgovara na skoro sve upite, provokacije, napade i td. da mu je svejedno mogao bi jednostavno ignorirati sve to ili odgovarati u stilu bookglobea ili belog puta svojevremeno ( bahato, arogantno pa čak i bezobrazno )
Iskreno, još nisam stigao pročitati fibrine Čuvare, pročitao sma watchmene 2x i Nadzirače 1x pa o prijevodu neću ni nemogu ali nešto mi nejde u glavu. Napokon imamo najbolji strip svih vremena ( po mom mišljenju a znam da nisam usamljen ) na materinjem jeziku, savršeno tehnički odrađeno, u impozantnom formatu, vrlo jeftino, a pojedinci dižu prašinu oko beznačajnosti u varijantama prevoda neke fraze ili zamjeraju upotrebu lokalizama...e to stvarno ne mogu shvatiti.

Vjerojatno si u pravu. Očito sam krivo protumačio ovu izjavu i još sijaset sličnih.
quote:
Originally posted by Markos

Nemoj se uvrijediti, ali boli me ona stvar što će "potencijalni kupci" misliti. Da je meni motiv zarada, programirao bi za 40-50 dolara po satu za amere i lovely jubbly. Objavljujem stripove koji su mi dobri onako kako želim i mislim da je najbolje i to je cijela priča.

Gle, u pravu si i ti i Markos. Ovo je njegov trud, njegov novac, njegova želja i san, a na nama je da kao kupci komentiramo ili ne/kupimo ili ne/ ovo ili bilo koje Fibrino izdanje.
Dakako da nije ugodno kad ljudi "zvocaju oko sitnica" ali kao izdavač mislim da se do sada na to morao naviknuti i ne odgovarati na svaku neafirmativnu rečenicu. Teško podnosi kritiku, nervira se i zaludu troši energiju. Postoji hrvatsko, srpsko SC HC izdanje, originalno u svim varijantama izdanje...a ljudi ionako kupuju ono što preferiraju.

Tebi ne smeta, meni smeta, nekome je savršeno, nekome promašaj decenije, svatko ima svoje argumente, deblje ili tanje...i tako do u beskraj. Čuvari su tu, netko će ih kupit netko ne i čiča miča gotova priča.

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 05/12/2013 : 22:50:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sAdam

Iako je izdanje stvarno predivno, osobito sam oduševljen formatom i kolorom, preskočit ću ga zbog kaj-kanja, fakat-anja i sličnih jezičnih gluposti karakterističnih samo za jedno podneblje.

ovaj razlog nisam smatrao konstruktivnom raspravom
pa kakav je ovo razlog za ne kupiti strip
kako drukcije prevesti lokalizam u engl. stripu nego lokalizmom na hrv??
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 05/12/2013 : 22:52:44  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
Bas me zanima kakvi ce komentari na prijevod biti kad izajde (koliko se sicam cita sam da je najavljena) V for Vendetta..

Edited by - brni on 05/12/2013 22:53:22
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 05/12/2013 : 22:54:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:

To s lokalizmom mi je najbolje. Pa ja sam dalmatinac, kći mi ide u vrtić tu u Zagrebu i svaki put kad je čujem da kajka kosa mi se na glavi diže (kad bi je imao;) ) i sad ću ja kao dopustiti da Čuvari budu prevedeni "purgerski"?! Jedan jedini, i to sporedni, lik u stripu govori "purgerski" zato jer i u originalu govori u slengu. A to "purgerski" se svodi na nekoliko izraza tipa kužiš, fakat i bokte u otprilike dvadeset rečenica u cijelom stripu.

Ma pusti lokalizme...
Meni su najjači ovi likovi koji uopće nisu pročitali hrvatsko izdanje, a našli se pametovat...ne samo hrvatsko izdanje, nego bogzna dal su uopće ikad čitali Watchmene kao takve..

Ali kad sve zbrojiš i oduzmeš, ovaj put nemožeš reć da niko ne čita Čuvare..
Čita se, raspravlja se...iako je možda samo riječ o prijevodu, bolje i takva rasprava nego recimo rasprava o boljem prijevodu..
Salute

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 05/12/2013 : 22:56:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by brni

Bas me zanima kakvi ce komentari na prijevod biti kad izajde (koliko se sicam cita sam da je najavljena) V for Vendetta..

Ako prijevod naslova bude O kao Osveta, bacam sve fibrarije na aukcije s početnom cijenom od 1. kune

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 05/12/2013 : 22:58:32  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by paro

quote:

Ako prijevod naslova bude O kao Osveta, bacam sve fibrarije na aukcije s početnom cijenom od 1. kune

Jeli to znaci da ne zelis da se orginalni naslov dira ili zelis drugaciji prijevod?

Edited by - brni on 05/12/2013 22:58:48
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29375 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 05/12/2013 : 23:00:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

a meni je smijesno sto se ljude koji konstruktivno, ali kritički razgovaraju o stripu smatra "neprijateljima države"

Ne smatram ja nikoga "neprijateljem države", ali shvatite da je iscrpljujuće trpjeti svakakve komentare iznova i iznova. Mislim, bez uvrede ikome, ali ljudi si prelako prisvajaju određene kompetencije i daju si za pravo nametati svoja rješenja kao najbolja. Pa nismo Darko ni ja u izdavaštvu od jučer, imamo iza sebe ohoho prijevoda i izdanja, pa zar mislite da je ovako važan strip tek tako pušten u tisak, da se nije mislilo na sve? Po vama ispada da je to napravljeno lijevom nogom, a argumenti su vam, blago rečeno, vrlo upitni. Nitko ne spominje koliko super rješenja ima u tom prijevodu, npr. kukuljica ili krinka umjesto kapuljače (netko je rekao suhoparan prijevod?), maskosjek itd itd... Mislim, da su argumenti zaista valjani, ne bih ni riječ rekao, ali ono... Lik prigovara na "tko čuva čuvare"? Pa ako je naslov preveden kao Čuvari, onda MORA biti "tko čuva čuvare". Nema rasprave oko toga. Ako vama to nije jasno, nemate što tražiti na ovoj temi.

Trouble will find me
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 05/12/2013 : 23:01:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Jeli to znaci da ne zelis da se orginalni naslov dira ili zelis drugaciji prijevod?

V kao Vendetta/V za Vendettu ...zdravo, doviđenja ..jedini pravi prijevod..

Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 05/12/2013 : 23:03:07  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
quote:

V kao Vendetta/V za Vendettu ...zdravo, doviđenja ..jedini pravi prijevod..

Slazem se..film su preveli O za Osvetu..totalni promasaj..

Edited by - brni on 05/12/2013 23:03:29
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 05/12/2013 : 23:04:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Lik prigovara na "tko čuva čuvare"? Pa ako je naslov preveden kao Čuvari, onda MORA biti "tko čuva čuvare". Nema rasprave oko toga. Ako vama to nije jasno, nemate što tražiti na ovoj temi.

Nije istina...NE MORA biti - Tko čuva čuvare..
˝Tko čuva Čuvare˝ je valjda najveći promašaj...al opet ponavljam..nekome je to samo sitnica..

Edited by - paro on 05/12/2013 23:07:36
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29375 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 05/12/2013 : 23:09:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Lik prigovara na "tko čuva čuvare"? Pa ako je naslov preveden kao Čuvari, onda MORA biti "tko čuva čuvare". Nema rasprave oko toga. Ako vama to nije jasno, nemate što tražiti na ovoj temi.

Nije istina...
˝Tko čuva Čuvare˝ je valjda najveći promašaj...al opet ponavljam..nekome je to samo sitnica..

Naravno da nije sitnica, to je ključna rečenica, ali ja zaista ne znam jesam li ja lud ili što, pa zar vam treba crtati da "tko čuva čuvare" ne znači samo "tko štiti čuvare" nego i "tko pazi na čuvare/ tko nadgleda čuvare"? Mislim, stvarno...

Trouble will find me
Go to Top of Page

Cuvam starudije
Senior Member

1923 Posts

Member since 03/02/2012

Posted - 05/12/2013 : 23:16:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Cuvam starudije a Private Message  Reply with Quote
Uzgred da li bi moj nik pravilnije zvucao kao Nadzirem starudije?
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 05/12/2013 : 23:16:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Naravno da nije sitnica, to je ključna rečenica, ali ja zaista ne znam jesam li ja lud ili što, pa zar vam treba crtati da "tko čuva čuvare" ne znači samo "tko štiti čuvare" nego i "tko pazi na čuvare/ tko nadgleda čuvare"? Mislim, stvarno...

Ne znam..očito sam nepismen..i nikad nisam pročitao Watchmen..više nije ni važno..evo, umro Nelson Mandela..šteta..odoh spavat..

Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.15 seconds. Snitz Forums 2000