forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Alan Ford
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 60

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 06/12/2013 : 13:57:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Opti

Gle, nemaju Mućke humor identičan AFu, nego ustvari i Mućke i AF zasnivaju svoj humor na istim principima, a i likovi imaju slične karakteristike.

to je već potpuno druga stvar. slažem se.

quote:
Ne znam zašto si se sad uhvatio za to i ne puštaš kao neki rotvajler (evo, avatar ti je skoro pa prigodan)

samo se držim svojih stavova, jebiga

quote:
ali pazi ti to, ne mora značiti da je autor Mućki bio inspiriran AFom ako je humor u oba serijala sličan.

ne, nije, Sullivan je koncept, likove i scenarije serije temeljio većinom na osobnim iskustvima, tako da je ista na neki način autobiografija samog autora. kažem, osobno promatram seriju i strip kao dva različita entiteta.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 06/12/2013 : 14:18:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ponajviše zbog ekonomske i društvene situacije u Jugi onog vremena, i zbog genijalnog Brixyjeva prijevoda svakako, je Alan i kod nas bio toliko uspješan i stekao kultni status.

Dobili smo priliku da se smijemo i samima sebi, osobnoj mizantropiji, siromaštvu, nemoći i svemu ostalome.

Kad se sjetim da sam tamo negdje 81-82. domaće zadaće pisao uz voštanicu, da je stari auto vozio svaki drugi dan po sistemu par-nepar, da su kava i bajadere bile luksuz koji se nosio doktorima, da nije bilo banana a ni boljeg deterdženta (Nila je dominirala), da su se radile zalihe toaletnog papira jer ga je moglo svaki dan nestati, o zalihama šećera i brašna da i ne govorim, onda je jasnije zašto nam je Alan bio toliko blizak i razumljiv.

Da strip danas kreće prvi put, sumnjam da bi imao ne isti nego makar i približni odjek.

Danas su druga vremena, više ne suosjećamo sa sirotinjom koja "ruča u utorak a večera u petak", koja ima čarape i cipele s rupama, koja živi sa žoharima i koja igra lutriju za večeru s krumpirom.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 06/12/2013 : 14:27:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Humor sam po sebi nije sličan, jer AF je karikaturalna farsa sa bizarnim radnjama, dok se Mućke ugl. drže realnosti, ali humor se uglavnom zasniva na istim principima. Čak su i likovi slični, prefrigani prevarant (Del, sir Oliver/Broj Jedan), mladi naivac (Rodney, Alan), stari prdonja koji ne zna ni koje je stoljeće (Djed/ujak Albert, Grunf) itd. itb. Unatoč razlici u prikazu likova (u AF-u je skroz-naskroz karikatura, dok su u Mućkama prikazani realnije), oba serijala imaju zajedničku crtu u tome da se lako možeš identificirati s pojedinim likovima, koji su ustvari tek neka pretjerana preslika nas samih.

Zanimljiva stvar za kraj: i Mućke i AF su bili dobro prihvaćeni u zemlji porijekla, no samo na Balkanu su ustoličeni među kulturološke fenomene. Slučajnost ili ne? To ću pustiti Jasku i Džamiću neka zaključe

Evo Ivane, zadovoljan? Je li svaka riječ na mjestu?

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!

Edited by - Opti on 06/12/2013 14:29:02
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 08/12/2013 : 12:44:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
kad imaš čovjeka koji je sposoban sve ukratko i precizino objasnit, uvijek

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 09/12/2013 : 20:12:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
U ovom kvizu Potjera vidim da svako malo spomenu AF. Isto je bilo s Milijunašem, 1vs100 itd. Nova tema: koja je korelacija između hrvatskih kvizaša i AF-a?

Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 09/12/2013 : 20:20:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
Tarik voli AF
(jednom sam ga uhvatio kada je blasfemično izjavio da mu je AF uvek bio veći gušt od sekirastog sina naših naroda i narodnosti )

Edited by - Jasko on 09/12/2013 20:20:49
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 09/12/2013 : 23:28:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
Mister White (belac) i crnac Mister Brown (ili Mr. Black) se "natjecu" za dobijanje posla. Sledi testiranje kandidata, koje se odvija otprilike ovaka: poslodavac pita Mr. White-a - Recite mi koje je godine, i na koji japanski grad bacena prva atomska bomba ? Mr. White odgovara- Na Hirosimu, 1945.god., i dobija pohvalu poslodavca. Nakon toga poslodavac postavlja sledece (nepristrasno)pitanje Mr. Blacku"- Recite mi, molim Vas broj pogineulih, njihova imena, adrese, i brojeve telefona . Mr. Black odgovara: osmdeset tisuca, njihova imena su Kagoshi, Macuro, ichikava, Suzuki, Narajama, Tanaka... a adrese i broje vi telefona, ti i ti...na sta dobija odgovor od poslodavca- nazalost, isteklo je vreme za potpun odgovor, i niste zadovoljili za prijem na posao !!!”

Iz koje je ovo epizode ako neko zna? A kako je kod mene krenula staracka demencija vec uveliko, nema nikakve sanse da se setim. Znam situaciju, ali koja je to epizoda ni u ludilu ne bih mogao da se setim

Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 09/12/2013 : 23:55:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tex Willer

Mister White (belac) i crnac Mister Brown (ili Mr. Black) se "natjecu" za dobijanje posla. Sledi testiranje kandidata, koje se odvija otprilike ovaka: poslodavac pita Mr. White-a - Recite mi koje je godine, i na koji japanski grad bacena prva atomska bomba ? Mr. White odgovara- Na Hirosimu, 1945.god., i dobija pohvalu poslodavca. Nakon toga poslodavac postavlja sledece (nepristrasno)pitanje Mr. Blacku"- Recite mi, molim Vas broj pogineulih, njihova imena, adrese, i brojeve telefona . Mr. Black odgovara: osmdeset tisuca, njihova imena su Kagoshi, Macuro, ichikava, Suzuki, Narajama, Tanaka... a adrese i broje vi telefona, ti i ti...na sta dobija odgovor od poslodavca- nazalost, isteklo je vreme za potpun odgovor, i niste zadovoljili za prijem na posao !!!”

Iz koje je ovo epizode ako neko zna? A kako je kod mene krenula staracka demencija vec uveliko, nema nikakve sanse da se setim. Znam situaciju, ali koja je to epizoda ni u ludilu ne bih mogao da se setim

135 - Neuhvatljivi
Treći deo druge Gumifliksove trilogije

Edited by - Jasko on 10/12/2013 00:02:50
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 10/12/2013 : 00:53:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jasko

135 - Neuhvatljivi

Hvala ljepa zemo, znao sam da znas al mi jeftinije da te pitam ovde nego da si arcim impulsi
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 10/12/2013 : 00:56:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

135 - Neuhvatljivi

Hvala ljepa zemo, znao sam da znas al mi jeftinije da te pitam ovde nego da si arcim impulsi
Off - ima sve vise posla i za stomatologe u Nemackoj, ako hoces sutnem ti topic gde se prica o poslovima u Nemackoj ili si resio da istrunes ovde. Razmisli malo, zasad si samo konj ali jos malo ces i ti da dodjes u kategoriju mator konj kude moji

Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 10/12/2013 : 01:00:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
Znam sve, znam stomatologe koji su dobili posao u Nemačkoj :)
(položili jezik i slali CV na stotinu lokacija :))

No, kako sam vezan za doktorat, videćemo do zvanja i od zvanja :)
Privatno ovde ni ne mislim da radim, onda bih stvarno bio konj

Edited by - Jasko on 10/12/2013 01:01:22
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/12/2013 : 10:11:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Kako je rasizam u ona vremena prolazio u Alanu, i to pod humor!
Dotični tip i biva eliminiran zato što je tamnoput.
Danas nema šanse da bi prošlo nešto kao "ova crnčina".
Još je možda Brixy to izmijenio i "ublažio", moguće je originalno "crnčuga".

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 10/12/2013 : 14:24:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Meni je zanimljivo to šta je baš ova scena kasnije postala popularan vic, samo ne s crncima i bijelcima već je prolazak ovisio o tome koliko para koji učenik daje profesoru.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/12/2013 : 20:58:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
A tom "crnčini" je još prezime Brown, tj. Smeđi.
Vremena prije političke korektnosti...

Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 11/12/2013 : 15:14:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
U Francuskoj, izdavačka kuća Éditions du Taupinambour izdaje Alana za njihovo tržište.
U septembru je izdata epizoda "Dobra stara vremena", sledeća je "Klavirski koncert".

http://www.bedetheque.com/serie-34374-BD-Alan-Ford-Coffre-a-BD.html

Edited by - Jasko on 11/12/2013 15:20:43
Go to Top of Page

gerilac1
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1453 Posts

Member since 24/08/2013

Posted - 14/12/2013 : 23:09:46  Show Profile Show Extended Profile  Send gerilac1 an AOL message  Send gerilac1 a Private Message  Reply with Quote
quote:

U Francuskoj, izdavačka kuća Éditions du Taupinambour izdaje Alana za njihovo tržište.
U septembru je izdata epizoda "Dobra stara vremena", sledeća je "Klavirski koncert".

http://www.bedetheque.com/serie-34374-BD-Alan-Ford-Coffre-a-BD.html

dobro izgleda

Junak stavlja na kocku cak i prst!
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 15/12/2013 : 15:25:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
znači da je strip oživljen na francuskom tržištu. vrijedi vidjet kak će ispast.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 15/12/2013 : 17:20:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
A šta misliš kako?

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 15/12/2013 : 23:20:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
nećemo bit pesimistični

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 16/12/2013 : 00:20:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
hm, od kad se mi to ravnamo sa francuzima?

nismo se u daljoj prošlosti pokazali sposobnijim
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/12/2013 : 01:39:32  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

135 - Neuhvatljivi

dobar.

ovog nažalost nisan čita

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

danielp
Senior Member

Serbia
1386 Posts

Member since 29/05/2004

Posted - 18/12/2013 : 12:25:07  Show Profile Show Extended Profile  Send danielp a Private Message  Reply with Quote
Ma ima i u toj epizodi kad ovaj sudac Fast pregazi dva crnca na pešačkom, pa priđe pandur i kaže: "Uvaženi sudijo samo vi nastavite dalje da ne zakasnite na sastanak", a onda se okrene očevidcima i pita "Koliko brzo su jurile ove crnčuge" :) :) :)

Edited by - danielp on 18/12/2013 12:26:17
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 03/01/2014 : 23:02:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
Žao mi je što to nisam slikao. AF TNT Story je apsolutno fakin dobro!
Povećane table i format (A5), polutvrde korice (ne polumeke) koje se mogu savijati napred-nazad, gore-dole i sjajno sve uvezeno u celinu. Odlično, odlično izdanje i primer kako se treba raditi višebroj.

AF Kolor ima nešto veće proporcije od klasik izdanja.

Prva strana

Prva prva strana

Slučajna dva uzorka:

Zadnja strana

Šta mislite o koloru? Pa ću onda ja.
Go to Top of Page

danielp
Senior Member

Serbia
1386 Posts

Member since 29/05/2004

Posted - 03/01/2014 : 23:45:40  Show Profile Show Extended Profile  Send danielp a Private Message  Reply with Quote
Bravo care!
Meni je Alan c/b strip a sve što je c/b treba da ostane c/b i ne treba ga kolorisati

Bolje je nego Republicin Zagor, Tex i DyD (barem mislim da je bolje, ovako na pogled), ali je i dalje to obično bojadisanje tipa uzmi kanticu u paintu i klikni na uokvirenu celinu. Nema tu nijansiranja.

Kontam da je npr Alanova boja face uvek ista, na svim kadrovima i svim epizodama. Malo su se potrudili pa kad je Alan u pozadini uradili su ga nijansom plave..itd

Npr u Zagor, kad je noć, boja pozadine je uvek ista. Identična nijansa plavo-ljubičaste. I to me najviše nervira u ovim obojenim izdanjima. Da li će napolju kad je u Alanu sneg uvek biti ova boja?

E da, nikad nisam zamišljao crvene zidove u Cvjećarnici :)

Ipak uzimao bih ga, zato što mi je Alan omiljeni strip!

A ovo nazad? Štašta šta - prodaje se naš Zlatni klasik po narudžbi - ooooooo!

Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 03/01/2014 : 23:57:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
Slab je, loš je
Rafaela se igra
Piše da je Bunker aminovao
A Rafaela bojila
S tim da sam čitao da je pokušano da se boji u tom duhu ('70.)
Šta znam, loše mi je
Mene je oduševio TNT edition
(sad video da sam napisao story)
Stvarno fakinsko!
Go to Top of Page
Page: of 60 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.32 seconds. Snitz Forums 2000