Author |
Topic  |
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 06/12/2013 : 13:57:16
|
quote: Originally posted by Opti
Gle, nemaju Mućke humor identičan AFu, nego ustvari i Mućke i AF zasnivaju svoj humor na istim principima, a i likovi imaju slične karakteristike.
to je već potpuno druga stvar. slažem se.
quote: Ne znam zašto si se sad uhvatio za to i ne puštaš kao neki rotvajler (evo, avatar ti je skoro pa prigodan )
samo se držim svojih stavova, jebiga   
quote: ali pazi ti to, ne mora značiti da je autor Mućki bio inspiriran AFom ako je humor u oba serijala sličan.
ne, nije, Sullivan je koncept, likove i scenarije serije temeljio većinom na osobnim iskustvima, tako da je ista na neki način autobiografija samog autora. kažem, osobno promatram seriju i strip kao dva različita entiteta. |
"Nothing lasts forever." |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 06/12/2013 : 14:18:01
|
Ponajviše zbog ekonomske i društvene situacije u Jugi onog vremena, i zbog genijalnog Brixyjeva prijevoda svakako, je Alan i kod nas bio toliko uspješan i stekao kultni status.
Dobili smo priliku da se smijemo i samima sebi, osobnoj mizantropiji, siromaštvu, nemoći i svemu ostalome.
Kad se sjetim da sam tamo negdje 81-82. domaće zadaće pisao uz voštanicu, da je stari auto vozio svaki drugi dan po sistemu par-nepar, da su kava i bajadere bile luksuz koji se nosio doktorima, da nije bilo banana a ni boljeg deterdženta (Nila je dominirala), da su se radile zalihe toaletnog papira jer ga je moglo svaki dan nestati, o zalihama šećera i brašna da i ne govorim, onda je jasnije zašto nam je Alan bio toliko blizak i razumljiv. Da strip danas kreće prvi put, sumnjam da bi imao ne isti nego makar i približni odjek.
Danas su druga vremena, više ne suosjećamo sa sirotinjom koja "ruča u utorak a večera u petak", koja ima čarape i cipele s rupama, koja živi sa žoharima i koja igra lutriju za večeru s krumpirom.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Member since 06/07/2009 |
Posted - 06/12/2013 : 14:27:08
|
Humor sam po sebi nije sličan, jer AF je karikaturalna farsa sa bizarnim radnjama, dok se Mućke ugl. drže realnosti, ali humor se uglavnom zasniva na istim principima. Čak su i likovi slični, prefrigani prevarant (Del, sir Oliver/Broj Jedan), mladi naivac (Rodney, Alan), stari prdonja koji ne zna ni koje je stoljeće (Djed/ujak Albert, Grunf) itd. itb. Unatoč razlici u prikazu likova (u AF-u je skroz-naskroz karikatura, dok su u Mućkama prikazani realnije), oba serijala imaju zajedničku crtu u tome da se lako možeš identificirati s pojedinim likovima, koji su ustvari tek neka pretjerana preslika nas samih.
Zanimljiva stvar za kraj: i Mućke i AF su bili dobro prihvaćeni u zemlji porijekla, no samo na Balkanu su ustoličeni među kulturološke fenomene. Slučajnost ili ne? To ću pustiti Jasku i Džamiću neka zaključe
Evo Ivane, zadovoljan? Je li svaka riječ na mjestu? |
Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!! |
Edited by - Opti on 06/12/2013 14:29:02 |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 09/12/2013 : 20:12:03
|
U ovom kvizu Potjera vidim da svako malo spomenu AF. Isto je bilo s Milijunašem, 1vs100 itd. Nova tema: koja je korelacija između hrvatskih kvizaša i AF-a?   |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 09/12/2013 : 20:20:13
|
Tarik voli AF  (jednom sam ga uhvatio kada je blasfemično izjavio da mu je AF uvek bio veći gušt od sekirastog sina naših naroda i narodnosti ) |
Edited by - Jasko on 09/12/2013 20:20:49 |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 09/12/2013 : 23:28:48
|
Mister White (belac) i crnac Mister Brown (ili Mr. Black) se "natjecu" za dobijanje posla. Sledi testiranje kandidata, koje se odvija otprilike ovaka: poslodavac pita Mr. White-a - Recite mi koje je godine, i na koji japanski grad bacena prva atomska bomba ? Mr. White odgovara- Na Hirosimu, 1945.god., i dobija pohvalu poslodavca. Nakon toga poslodavac postavlja sledece (nepristrasno)pitanje Mr. Blacku"- Recite mi, molim Vas broj pogineulih, njihova imena, adrese, i brojeve telefona . Mr. Black odgovara: osmdeset tisuca, njihova imena su Kagoshi, Macuro, ichikava, Suzuki, Narajama, Tanaka... a adrese i broje vi telefona, ti i ti...na sta dobija odgovor od poslodavca- nazalost, isteklo je vreme za potpun odgovor, i niste zadovoljili za prijem na posao !!!”
Iz koje je ovo epizode ako neko zna? A kako je kod mene krenula staracka demencija vec uveliko, nema nikakve sanse da se setim. Znam situaciju, ali koja je to epizoda ni u ludilu ne bih mogao da se setim
|
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 09/12/2013 : 23:55:50
|
quote: Originally posted by Tex Willer
Mister White (belac) i crnac Mister Brown (ili Mr. Black) se "natjecu" za dobijanje posla. Sledi testiranje kandidata, koje se odvija otprilike ovaka: poslodavac pita Mr. White-a - Recite mi koje je godine, i na koji japanski grad bacena prva atomska bomba ? Mr. White odgovara- Na Hirosimu, 1945.god., i dobija pohvalu poslodavca. Nakon toga poslodavac postavlja sledece (nepristrasno)pitanje Mr. Blacku"- Recite mi, molim Vas broj pogineulih, njihova imena, adrese, i brojeve telefona . Mr. Black odgovara: osmdeset tisuca, njihova imena su Kagoshi, Macuro, ichikava, Suzuki, Narajama, Tanaka... a adrese i broje vi telefona, ti i ti...na sta dobija odgovor od poslodavca- nazalost, isteklo je vreme za potpun odgovor, i niste zadovoljili za prijem na posao !!!”
Iz koje je ovo epizode ako neko zna? A kako je kod mene krenula staracka demencija vec uveliko, nema nikakve sanse da se setim. Znam situaciju, ali koja je to epizoda ni u ludilu ne bih mogao da se setim
135 - Neuhvatljivi Treći deo druge Gumifliksove trilogije
    |
Edited by - Jasko on 10/12/2013 00:02:50 |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts
Posted - 10/12/2013 : 00:53:45
|
quote: Originally posted by Jasko
Hvala ljepa zemo, znao sam da znas al mi jeftinije da te pitam ovde nego da si arcim impulsi |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts
Posted - 10/12/2013 : 00:56:17
|
Hvala ljepa zemo, znao sam da znas al mi jeftinije da te pitam ovde nego da si arcim impulsi Off - ima sve vise posla i za stomatologe u Nemackoj, ako hoces sutnem ti topic gde se prica o poslovima u Nemackoj ili si resio da istrunes ovde. Razmisli malo, zasad si samo konj ali jos malo ces i ti da dodjes u kategoriju mator konj kude moji
|
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 10/12/2013 : 01:00:47
|
Znam sve, znam stomatologe koji su dobili posao u Nemačkoj :) (položili jezik i slali CV na stotinu lokacija :))
No, kako sam vezan za doktorat, videćemo do zvanja i od zvanja :) Privatno ovde ni ne mislim da radim, onda bih stvarno bio konj |
Edited by - Jasko on 10/12/2013 01:01:22 |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 10/12/2013 : 10:11:57
|
Kako je rasizam u ona vremena prolazio u Alanu, i to pod humor! Dotični tip i biva eliminiran zato što je tamnoput. Danas nema šanse da bi prošlo nešto kao "ova crnčina". Još je možda Brixy to izmijenio i "ublažio", moguće je originalno "crnčuga".
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 10/12/2013 : 14:24:31
|
Meni je zanimljivo to šta je baš ova scena kasnije postala popularan vic, samo ne s crncima i bijelcima već je prolazak ovisio o tome koliko para koji učenik daje profesoru.   |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 10/12/2013 : 20:58:55
|
A tom "crnčini" je još prezime Brown, tj. Smeđi. Vremena prije političke korektnosti...
|
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
|
gerilac1
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1453 Posts
Member since 24/08/2013 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts
Member since 25/10/2001 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 16/12/2013 : 01:39:32
|

dobar. 
ovog nažalost nisan čita  |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
danielp
Senior Member

Serbia
1386 Posts
Member since 29/05/2004 |
Posted - 18/12/2013 : 12:25:07
|
Ma ima i u toj epizodi kad ovaj sudac Fast pregazi dva crnca na pešačkom, pa priđe pandur i kaže: "Uvaženi sudijo samo vi nastavite dalje da ne zakasnite na sastanak", a onda se okrene očevidcima i pita "Koliko brzo su jurile ove crnčuge" :) :) :) |
Edited by - danielp on 18/12/2013 12:26:17 |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 03/01/2014 : 23:02:52
|
Žao mi je što to nisam slikao. AF TNT Story je apsolutno fakin dobro! Povećane table i format (A5), polutvrde korice (ne polumeke) koje se mogu savijati napred-nazad, gore-dole i sjajno sve uvezeno u celinu. Odlično, odlično izdanje i primer kako se treba raditi višebroj.
AF Kolor ima nešto veće proporcije od klasik izdanja.

Prva strana

Prva prva strana

Slučajna dva uzorka:

Zadnja strana

Šta mislite o koloru? Pa ću onda ja. |
 |
|
danielp
Senior Member

Serbia
1386 Posts
Member since 29/05/2004 |
Posted - 03/01/2014 : 23:45:40
|
Bravo care! Meni je Alan c/b strip a sve što je c/b treba da ostane c/b i ne treba ga kolorisati
Bolje je nego Republicin Zagor, Tex i DyD (barem mislim da je bolje, ovako na pogled), ali je i dalje to obično bojadisanje tipa uzmi kanticu u paintu i klikni na uokvirenu celinu. Nema tu nijansiranja. Kontam da je npr Alanova boja face uvek ista, na svim kadrovima i svim epizodama. Malo su se potrudili pa kad je Alan u pozadini uradili su ga nijansom plave..itd
Npr u Zagor, kad je noć, boja pozadine je uvek ista. Identična nijansa plavo-ljubičaste. I to me najviše nervira u ovim obojenim izdanjima. Da li će napolju kad je u Alanu sneg uvek biti ova boja?
E da, nikad nisam zamišljao crvene zidove u Cvjećarnici :)
Ipak uzimao bih ga, zato što mi je Alan omiljeni strip!
A ovo nazad? Štašta šta - prodaje se naš Zlatni klasik po narudžbi - ooooooo!
|
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 03/01/2014 : 23:57:58
|
Slab je, loš je Rafaela se igra Piše da je Bunker aminovao A Rafaela bojila S tim da sam čitao da je pokušano da se boji u tom duhu ('70.) Šta znam, loše mi je Mene je oduševio TNT edition (sad video da sam napisao story) Stvarno fakinsko! |
 |
|
Topic  |
|