forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Libellus ga preterao sa cenom ?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

anto
Advanced Member

Serbia
21133 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 13/02/2014 : 22:22:11  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jasko

Ajde da uzmemo primer tog Riđobradog
to je jedinstveni slučaj u izdavaštvu da strip koji se dobro prodaje dobije povećanje cene od 33%
A da, pritom, kuna nije devalvirala
Niti je tiraž smanjen

quote:
Originally posted by Johnny Difool

Ne mislim na doslovno pokrivanje, da je jedno neposredno povezano i(li) uvjetovano drugim, nego na dobivanje mogućnosti da u poslovanju na jednoj strani imaju određene gubitke koje mogu nadoknaditi poslovanjem na drugoj strani.
Recimo da im izdavanje Riđobradog donosi određenu dobit zahvaljujući kojoj u izdavanju Nicka Raidera, Skrivenog lica ili nečeg drugog mogu imati manje gubitke. Dobiveni novac se pritom troši namjenski, tu nema nikakvih problema.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 13/02/2014 22:23:44
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17819 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 13/02/2014 : 22:24:58  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by teller

quote:
Originally posted by zeljko

da su ljudi na početku bili realniji i skontali kako su serijali od 100 HC knjiga preskupi možda se ne bi zalijetali
pa bismo od samog starta imali pravu sliku
i ne bi bilo odustajanja...niti kuknjave na pol serijala

mozda si i u pravu ali libellus je poceo 2007 kad o krizi nije bilo ni govora...tad je bila histerja stripomanije a nije bilo ni toliko izdavca,cak ni fibre kamo li darkvuda.pp.vc.....nema smisla biti general poslje bitke....a i libellus je sirio ponudu iz godine u godinu...
Ja mislim da libellus gura i prezivljava a o bogacenju na nas racun nema govora...

nema to mnogo veze s krizom
pad naklade bi bio i sa i bez krize
ovo je kao kredit na 120 mjeseci...jer zaista će im trebati i 150 mjeseci da završe neke serijale ovim tempom
i kao i svaki kredit
kad prođe grejs period... kad otplatiš nekih 5-10 rata skontaš d aće biti teže nego si planirao a tu su i nepredviđeni troškovi

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3296 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 13/02/2014 : 22:26:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
Malo se zaboravlja cinjenica da su hrvatski izdavaci uglavnom "profesionalnog" karaktera, dok u Srbiji preovladjuje "amaterski" karakter, sa samo par izdavaca koji zive od toga. Samim tim, i Libellus nastupa potpuno logicnom metodom da unovci jos vise nesto sto ocito dobro prolazi.
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6224 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 13/02/2014 : 22:31:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kit Carson
Ma da, resile Dade da se obogate na Ridjobradom. Idi ti lepo otvori privatnu ordinaciju, popravljaj zube i zaradices za sve.

Uopšte to ne mislim, niti sam napisao
Pa oću, samo da prodam levi bubreg i da se molim da će ostale ordinacije da pogodi neki asteroid (:
Go to Top of Page

Garfield_Mo
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1258 Posts

Member since 11/06/2009

Posted - 13/02/2014 : 22:43:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Garfield_Mo's Homepage  Send Garfield_Mo a Private Message  Reply with Quote
Ima se izbora i kome je Libellus skup nek uzima Ludens, VC ili nesto trece ... Pa jel ZS skup ??? Ali neki ljudi imaju pare i vole tu i daju divljacke pare za neke brojeve ZS i LMS.

Za mene je Mercedes preskup, ali zasto moram voziti Mercedesa ako nisam u mogucnosti? Vozim Hyundai ...

A i to skupo je relativan pojam. Uzmes u obzir ljudi koji puse cigare, pa puse dnevno 2 kutije to je neka 3eura i mjesec dana 90 eura. S tim budzetom bi mogao pratiti sve sto izdaje Libellus iz mjeseca u mjesec ... Zivot je opocenito skup. Treba samo pogledati mjesecnu korpu kolko iznosi a kolko plata kod ljudi i sve ce biti jasno.

http://www.mostrip.ba/

https://www.facebook.com/KLUBMOSTRIP/
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6224 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 13/02/2014 : 22:45:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Djole

Ni blizu.

Marvel i DC su povećali cene svojih izdanja sa 2.99 na 3.99 dolara počevši upravo sa onim stripovima koji se najbolje prodaju.

Boneli, kad povećava cenu izdanja, prvo povećava Teksu i Dilanu.

Tako da je u zemljama sa razvijenim izdavaštvom pre pravilo da se cena povećava onome što se dobro prodaje.

Ali, jelte, ovde sve mora da bude naopako, i da se posle čudimo što je tako - a da u stvari i sami tome zdušno doprinosimo.

Eto, ima smisla (ekonomskog), a nisam ni znao za to
No u tiražu 500 komada, ne možemo se smatrati razvijenim izdavaštvom (:
Ili možemo gajiti iluziju da jesmo
Ili može biti da jesmo, te očekujem da se to uskoro potvrdi i na najprodavanijim stripovima današnjice
Go to Top of Page

Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7271 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 13/02/2014 : 22:49:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Jerry Krause a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Idi ti lepo otvori privatnu ordinaciju, popravljaj zube i zaradices za sve.

Pa oću, samo da prodam levi bubreg i da se molim da će ostale ordinacije da pogodi neki asteroid (:

Zanima li te posao u Ercegovini? Kolega prijatelj mi iz Međugorja traži iskusne stomatologe za svoju polikliniku. Ne može naći nikog lokalnog, pa je posegnuo sve do Gacka za jednom zubaricom. ;)
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17018 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 13/02/2014 : 22:52:26  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Za mene vrijedi :
Libellus ima najkvalitetnije i najljepse stripove.
Libellus je skup, a ja kupujem koliko mogu, to je ok. U nekim izdanjima, npr.Tex, Libellus jest preskup!
Ne patim od toga da moram imati svaki strip koji me zanima, puno toga posudim u knjiznici. I sve ok. Hvala knjiznicama :)
Treba li nam izdavac kao Libellus, kvalitetan do bola, a skup - naravno da treba.
P.S. Produzite akcijsku cijenu Zagora na barem 6 mjeseci :)
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6224 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 13/02/2014 : 22:53:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jerry Krause

Zanima li te posao u Ercegovini? Kolega prijatelj mi iz Međugorja traži iskusne stomatologe za svoju polikliniku. Ne može naći nikog lokalnog, pa je posegnuo sve do Gacka za jednom zubaricom. ;)

Ebiga, ja nisam iskusan stomatolog :(
No, ako vam treba neki dr mr da bude stručni saradnik u nastavi, to ne odbivam :D
Go to Top of Page

Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7271 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 13/02/2014 : 23:00:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Jerry Krause a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Jerry Krause

Ebiga, ja nisam iskusan stomatolog :(
No, ako vam treba neki dr mr da bude stručni saradnik u nastavi, to ne odbivam :D

Nemaš brige, ja te preporučim. Pusti teoriju nego išao bi odmah u vatru s praksom. A poznavanje jezika (pogotovo talijanskog) je poželjno, ali ne i nužno. Uz to idu i atraktivne sestre (ne znam imaš li bolju polovicu).
Go to Top of Page

vknez
Average Member

Croatia
605 Posts

Member since 02/09/2009

Posted - 13/02/2014 : 23:26:22  Show Profile Show Extended Profile  Send vknez a Private Message  Reply with Quote
ja uzimam zagora i prezadovoljan sam s izdanjem ne toliko s cijenom ali još je uvijek prihvatljiva (u promo periodu)
de facto je 0.5 kn po stranici

Moje aukcije:
https://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=vknez
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 13/02/2014 : 23:32:26  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja i dalje sa uciteljskom platom (+ ako da nesto kladionica ) za sada pratim sve od LL. To "sve" podrazumeva sve Bonellije osim NN. Ne kasnim nigde, ali uvek kupujem u promo periodu. E sad, ko je pratio LL forum mogao je da primeti okvirni plan za narednih 5 meseci sta ce izdati. Moja racunica kaze da ja trebam kupiti od svega nabrojanog 12 knjiga. To za toliki period i nece da mi predstavlja neki izdatak. Eh, gde su ona vremena kad u turi bude 4 Texa, pa 4 MM, pa 4 MN...Ma bilo ih je i po 6 od jednog junaka. To znaci da i izdavaci osecaju krizu, ne samo kupci.
Ne kazem da nisu skupa izdanja, ali ne kazem ni da ne vrede. Jednostavno, dok mogu praticu.

Jeste zemo, ako pratiš samo Libellus, lako je...Da ja pratim samo Libellus, lako bih kupovao sva, ama baš sva, njihova izdanja.

Ali ja hoću i Darkwood i Fibru i Ludens i Komiko i Bukglob i još mnogo toga, pa zato moram da se opredelim za pojedina izdanja Libellusa!

Ostaje mi da ispratim Mister Noa, DD kolor, PIBD i Texa kolorca specijala.

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Go to Top of Page

ramos
Starting Member

United Kingdom
2 Posts

Member since 01/10/2008

Posted - 13/02/2014 : 23:56:21  Show Profile Show Extended Profile  Send ramos a Private Message  Reply with Quote
Mislilm da je cijena opravdana u odnosu na kvalitete izdanja.
Go to Top of Page

Oki
Advanced Member

Croatia
5305 Posts

Member since 10/02/2011

Posted - 14/02/2014 : 00:00:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Oki a Private Message  Reply with Quote
Ne znam zašto su pojedinci toliko zlobni pa na nos nabijaju punu cijenu sa korica, a od kada su izdanjima smanjene naklade, većina ih biva rasprodana u prva dva mjeseca uz popust od 20%,a da i nije tako,pa koji bi to ljubitelj stripova iliti kolekcionar platio punu cijenu sa korica kada svaka striparnica daje popust stalnim kupcima?
Nadalje mislim da Libellus nije pretjerao sa cijenama,već je "best buy" opcija za svakog kolekcionara!
Evo uzmimo za primjer Dylana Doga...knjiga sa 3 epizode košta 128kn,znači jedna epizoda bi koštala 42kn, što bi značilo da je jedna epizoda skuplja za 24kn od kiosk izdanja koje košta 18kn...a sada...,ja posjedujem sve brojeve kiosk izdanja i uz vječna prebiranja, tu se našlo na desetke primjeraka sa onim utorima i poznatim kiosk oštečenjima (dok se nisam opametio i počeo stripove kupovati u striparnicama),a nadalje, kada bih pogledao cijelu kolekciju, tu bi se našlo i 10-tak glancera kojima je jednostavno popustilo ljepilo i isti su salate u raspadu...a ono najvažnije što me najviše smeta je idiotski prijevod koji je i više nego učestala pojava...
Također posjedujem i prvih 12 Libellusovih knjiga kojima sam i više nego zadovoljan!
Uzmimo sada mogučnost da ova dva kompleta namjeravam prodati...
Za komplet sa kioska je realna cijena prodaje u iznosu od jedne trećine uloženog,što bi značilo da dvije trećine gubim!
Za Libellusov komplet je realna cijena prodaje ista kao i iznos koji sam uložio....
....nepoderivo! ...ili kako bi oni iz reklame za mastercard rekli-neprocjenjivo!
Go to Top of Page

Oki
Advanced Member

Croatia
5305 Posts

Member since 10/02/2011

Posted - 14/02/2014 : 00:06:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Oki a Private Message  Reply with Quote
...inače i meni je trenutno problem ispratiti sve što sam počeo skupljati...gotovo nemoguće!
Samo,nije kriv Libellus...krivi su krediti za uređenje kuće, stari auto koji se sve češče kvari, nogomet-pa bar pet piva poslije istog;), pa kupi ženi ovo,kupi djetetu ono, a u cjelosti i sam način života koji je iznad naših mogučnosti...:(
Go to Top of Page

aved
Average Member

Bosnia and Herzegovina
633 Posts

Member since 25/12/2012

Posted - 14/02/2014 : 00:10:12  Show Profile Show Extended Profile  Send aved a Private Message  Reply with Quote
Problem je sto neke osobe ne mogu priustiti sebi neka izdanja i odmah na izdavaca baca drvlje i kamenje- Jaki objasnio. Osim toga, iste te osobe daju "savjete" sta bi moglo biti uspjesno, popularno, sta bi se dobro prodavalo itd. i to sve na osnovu svojih zelja. 10 osoba nabije milion postova u nekoj temi i kazu- ajmo izdavaci objavite ovo i ovo zar ne vidite da raja trazi. Zatim, tu su i famozne izjave kako bi bilo bolje da se ti stripovi prodaju u 1,4,5, nebitno, hiljada primjeraka kako bi bili jeftiniji itd, itd. Elem, izmisle toplu vodu.

Problem je sto Libellus nema ni 1000, ni 700, ni 500 vec 300-250 kupaca. Nema ih mozda ni toliko s obzirom da neki stripovi zavrse u bibliotekama i sl. Ne vidim razloga zasto se neki busaju u prsa i govore uzasno skupo itd. Ako je skupo, nisi u mogucnosti, ne mozes- onda nemoj kupovati, preorjenitisi se na nesto drugo jer ne pripadas tom svijetu i stvar je zavrsena- Garfil_Mo objasnio.

Imamo Phoenix Press koji nam je ponudio ekstra izdanja- Greystorm, Caravan, Betmene, Mohikanca itd. Sta se desilo? Desilo se to da se jedva prodaje. Imamo od Darkwooda Juliu, Geu, Lilith, Storie ( odlican kvalitet, odlicna cijena ) i nema sanse da idu iznad 1000 primjeraka. Ne vidim da je narod poludio za ovim izdanjima i da se rasprodaju. Pricamo o tirazima 500-1000 primjeraka koji ne mogu da se rasprodaju na prostoru Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Ej, 500-1000 komada za 5 zemalja! I onda se nesto zalimo. Trebamo se pomiriti sa cinjenicom da je novca sve manje, a isto tako i citatelja. A da ne pricam da imamo hrpu osoba koji kupuju jedno te isto u x primjeraka i ne daj boze da kupe nesto drugacije, nesto sto nisu citali i sl., jer je to sranje, lose, glupo, dosadno....

Ista ova prica vazi i za Fibru, a uskoro ce biti i za Darkwood. Darkwood daje rate, pretplate, promotivne periode, povoljne stripove itd., i onda se opet nadje neki genijalac koji priupita zasto ovo nije toliko ( jeftinije ) jer je to i to slicno ovom itd. Zalosno ali je tako.

Mornie utúlië, mornie alantië
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/02/2014 : 00:26:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Što recimo ako DW BD izdanja, unatoč pristupačnim cijenama, pretplatama, akcijama i tako tome, ne samo da ne zabilježe očekivanu prodaju nego počnu i padati, što je lako moguće iz jednostavnih razloga što to nije Bonelli, a ni Bonelli koji izdaju ne prodaje se baš nešto, i što se kriza produbljuje?
Ok, DW i MP su se udružili da sve skupa pojeftine i međusobno si olakšaju posao, ali što ako i unatoč tome rezultati prodaje albuma budu sve gori?
Je li im izglednija budućnost Libellusa, sa sve manjima nakladama i sve višim cijenama, ili recimo PP-a koji nažalost polako odustaje?
Ako se bude moglo birati, glasat ću za Libellus opciju, pa koliko god koštalo, jer bolje je imati mogućnost nešto kupiti makar i skuplje, nego nemati ništa.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 14/02/2014 : 00:35:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by aved

Problem je sto neke osobe ne mogu priustiti sebi neka izdanja i odmah na izdavaca baca drvlje i kamenje- Jaki objasnio. Osim toga, iste te osobe daju "savjete" sta bi moglo biti uspjesno, popularno, sta bi se dobro prodavalo itd. i to sve na osnovu svojih zelja. 10 osoba nabije milion postova u nekoj temi i kazu- ajmo izdavaci objavite ovo i ovo zar ne vidite da raja trazi. Zatim, tu su i famozne izjave kako bi bilo bolje da se ti stripovi prodaju u 1,4,5, nebitno, hiljada primjeraka kako bi bili jeftiniji itd, itd. Elem, izmisle toplu vodu.

Problem je sto Libellus nema ni 1000, ni 700, ni 500 vec 300-250 kupaca. Nema ih mozda ni toliko s obzirom da neki stripovi zavrse u bibliotekama i sl. Ne vidim razloga zasto se neki busaju u prsa i govore uzasno skupo itd. Ako je skupo, nisi u mogucnosti, ne mozes- onda nemoj kupovati, preorjenitisi se na nesto drugo jer ne pripadas tom svijetu i stvar je zavrsena- Garfil_Mo objasnio.

Imamo Phoenix Press koji nam je ponudio ekstra izdanja- Greystorm, Caravan, Betmene, Mohikanca itd. Sta se desilo? Desilo se to da se jedva prodaje. Imamo od Darkwooda Juliu, Geu, Lilith, Storie ( odlican kvalitet, odlicna cijena ) i nema sanse da idu iznad 1000 primjeraka. Ne vidim da je narod poludio za ovim izdanjima i da se rasprodaju. Pricamo o tirazima 500-1000 primjeraka koji ne mogu da se rasprodaju na prostoru Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Ej, 500-1000 komada za 5 zemalja! I onda se nesto zalimo. Trebamo se pomiriti sa cinjenicom da je novca sve manje, a isto tako i citatelja. A da ne pricam da imamo hrpu osoba koji kupuju jedno te isto u x primjeraka i ne daj boze da kupe nesto drugacije, nesto sto nisu citali i sl., jer je to sranje, lose, glupo, dosadno....

Ista ova prica vazi i za Fibru, a uskoro ce biti i za Darkwood. Darkwood daje rate, pretplate, promotivne periode, povoljne stripove itd., i onda se opet nadje neki genijalac koji priupita zasto ovo nije toliko ( jeftinije ) jer je to i to slicno ovom itd. Zalosno ali je tako.

Svaka cast na postu, ustedeo si mi vreme koje bih potrosio da napisem skoro identican post
Za ovaj boldovani deo nam nisu krivi izdavaci vec oni koji vode sve ove banana drzavice na ovim prostorima, ali kako su oni nedodirljivi i kako je zabranjeno o politici, pa ne sme ni da se pljune ljudski na iste, mozemo bar da pljujemo izdavace. Po starom dobrom obicaju prvo na LL, pa ako ostane nesto i za ostale ok, ako ne - bar je LL popljuvan onako ljudski. Zato su ljudi i napravili svoj forum gde je moguce obratiti im se za sve sto nas interesuje a bez potrebe da se nekom pravdaju ili objasnjavaju svoje poslovanje.

Jedino sto me kod njih nervira je sto vec jednom ne uklone one gorile koje mi postavljaju pred ulaz u pekaru, mesaru, na benzinskoj pumpi...
Uvek isto kad je uvoz, prvo moram da pokazem uplatnicu za stripove pa me tek onda puste po hleba i ostale zivotne namirnice
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 14/02/2014 : 01:13:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Što recimo ako DW BD izdanja, unatoč pristupačnim cijenama, pretplatama, akcijama i tako tome, ne samo da ne zabilježe očekivanu prodaju nego počnu i padati, što je lako moguće iz jednostavnih razloga što to nije Bonelli, a ni Bonelli koji izdaju ne prodaje se baš nešto, i što se kriza produbljuje?
Ok, DW i MP su se udružili da sve skupa pojeftine i međusobno si olakšaju posao, ali što ako i unatoč tome rezultati prodaje albuma budu sve gori?
Je li im izglednija budućnost Libellusa, sa sve manjima nakladama i sve višim cijenama, ili recimo PP-a koji nažalost polako odustaje?
Ako se bude moglo birati, glasat ću za Libellus opciju, pa koliko god koštalo, jer bolje je imati mogućnost nešto kupiti makar i skuplje, nego nemati ništa.

Ako se desi tako nesto, zelja vecine ce biti da niko ne moze nista da kupuje, to je najblize nasem mentalitetu. Ili da se svi onako proleterski udruzimo i da se dele besplatni primerci za sve. Samo sto bi se i tad pronasao nacin da se dokaze kako je neko od drugova proletera dobio besplatniji primerak od naseg besplatnog, polako ce se radjati sumnja da nisu bas svi besplatni primerci besplatni, da nam se to ipak nekako naplacuje. Polako ce da raste mrznja medju kolekcionarima besplatnih primeraka, ali cemo onda da srusimo taj korumpirani sistem koji nas deli na one koji dobijaju besplatnije primerke i one koji te iste primerke dobijaju manje besplatno.
Ukoliko PP nista ne izda u medjuvremenu, Colta za dozivotnog predsednika jer je ujedinio ljude u nekupovini izdanja iako je mogao basnoslovno da se obogati na izdanjima PP.
Ili krace, opet cu citirati Branka Copica jer mu je opis naseg mentaliteta u jednoj recenici nenadmasan : "Znam ja nas, jebo ti nas".
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3296 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 14/02/2014 : 01:32:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
quote:

Naravno da je ovo prvo. Libellus izdaje prevashodno za tle Hrvatske gde su primanja visa i oni mogu da formiraju vece cene. U sustini citave stvari je prica da bi ljudi u Srbiji hteli da kupuju LL izdanja ali su im ona preskupa. Medjutim, verujem da tu LL nema sta da menja, oni imaju odredjen broj sigurnih kupaca na ovom trzistu a jeftina izdanja ljudi mogu dobiti tokom rasprodaje tzv ostecenih primeraka. Libellus je svoje cene formirao prema kupcima iz Hrvatske i Slovenije, Srbija je bonus.
Glede pitanja opstanka, ne bih previse brinuo za hrvatske izdavace jer oni imaju prilicne kolicine stripova u rasponu 15-40 evra na lageru i mogu uvek da kalkulisu. S druge strane, srpski izdavaci su mahom fanovski nastrojeni i trenutno (ne racunajuci Carobnu Knjigu cija glavna delatnost su knjige) postoji samo pet izdavaca koji zaradjuju od toga: VC, Darkwood, System Comics, Komiko i Makondo. Sve ostalo je cisto fan-prica, "daj da probamo da vratimo ulozeno".. a obzirom na to da sam godinama bio u ovim vodama, znam koliko cimanja je neophodno da se dodje do toga.

Edited by - Colt on 14/02/2014 01:35:46
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26836 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 14/02/2014 : 01:37:19  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Kažeš da u Srbiji ima 5 pravih izdavača a u Hr ih je samo 4(BG,SA,Fi,LL).Algoritam ne računam jer izdaju na kapaljku.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 14/02/2014 : 01:40:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Colt

a obzirom na to da sam godinama bio u ovim vodama, znam koliko cimanja je neophodno da se dodje do toga.

Sta ti ovo znaci? Zavrsavaj GS i kreci nesto novo. I vrati konacno one pare s Kipra u Srbiju da i od tebe ova drzava vidi neku vajdu.
Go to Top of Page

Garfield_Mo
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1258 Posts

Member since 11/06/2009

Posted - 14/02/2014 : 02:19:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit Garfield_Mo's Homepage  Send Garfield_Mo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by aved

Kapa do poda za post.I vrlo vazna stvaru svemu ovome je to da su kolekcionari dosta pohlepni. Ovde sam negdje vidio post kako covjek kaze da bi bez problema platio sve od Libellusa (sto je fin broj izdanja), ali on bi isto tako uzimao vecinu i drugih izdanja (Fibra, Darkwood, Bookglobe i td.. ) Znace ne da se ne moze odluciti primjera jednog junaka, ali neke albume, nego bi uzimao od vecine izdavaca (I sam sam takav), a to je vrlo tesko. I samo primjera radi vecina Libellus izdanja (osim Zagora) izadje mozda 5-6 knjiga godisnje i vecina bi to mogla pratiti da se odlucila za jednog junaka, ali obicno bi ljudi puno vise i to je na zalost mnogima nedostizno.
Siguran sam da bi bilo koji od primjera izdavaca koji izdaju kolekcionarska izdanja bio najsretniji kad bi imao 10 000 kupaca i da moze staviti cijenu od 50 kuna za njihova izdanja, ali na zaslot stvarnost je puno drugacija i izdavaci moraju gledati sebe i kako mogu opstati sa odredjenim brojem kupaca i tirazem koji imaju.

http://www.mostrip.ba/

https://www.facebook.com/KLUBMOSTRIP/

Edited by - Garfield_Mo on 14/02/2014 02:22:50
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5435 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 14/02/2014 : 08:11:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
Mnogo kakite...pa naravno da je skup.Jebi ga, ko moze da kupuje super ko ne moze...Izdanje jeste lepo ali SKUPOOOOOO JE
Go to Top of Page

tronožac
Average Member

Serbia
509 Posts

Member since 04/05/2008

Posted - 14/02/2014 : 08:25:09  Show Profile Show Extended Profile  Send tronožac a Private Message  Reply with Quote
Sada sam pogledao cene Ridjobradog-jedan album 1950 din!
Spirica,isto.
Ovo je skupo imao dinar ili milion u džepu.
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000