Alene, u pravi si i ja sam tako reagirao. Nego pročitaj i anotacije iz onog dodatka na kraju... Prava mala detaljna dizertacija na temu. Baš ultimativno djelo i izdanje.
po meni, puno bolje ih je čitati za vrijeme čitanja samog stripa tako sam ja, pratio usporedno i bilješke i strip
Da, gledam sad na netu; ovaj From hell companion izgleda sadržajniji. Ako markos čita ovaj topic mogao bi reći koje je točno izdanje ovo koje je on izdao. U Fibrinom su kao dva dodatka, na 64 stranice ukupno, prvi su Mooreove anotacije, drugi strip Prevarantsko kolo o ripperologiji...
Companion:
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Procitao sam strip, u Darkvudovom izdanju, ali posto je ovo topik o tom stripu ovde cu da ostavim komentar.
Vrlo tezak i mucan strip, koji je radjen sa mnogo paznje, za ovo cudo je Muru trebalo skoro 10 godina da ga napise! I iako je ta atmosfera teskobna, vuce te da ga citas dalje i da vidis sta ce na kraju da se desi. Svidja mi se kako je zavrseno poslednje poglavlje i epilog ali posle toga kao slag na tortu dolazi onaj dodatak ,,Loivci na galebove" to je ,,pravo razjasnjenje" price, a to je da smo propustili priliku da shvatimo zasto se to desilo.
Citao sam na wikipediji o Murovom zivotu, kako je prodavao i koristio LSD i kako je sebe proglasio za carobnjaka, ali moram da se slozim sa jednom recenicom koju je rekao a to je da sadasnji sistem {mislim na sveukupni sistem i skolstva i obrazovanja} od dece priprema da stvori poslusne robove koji su uvek tacni i na vreme stizu svugde i koji su prihvatili monotniju u zivotu. Evo kako je on to rekao na engleskom: that was designed to indoctrinate children with "punctuality, obedience and the acceptance of monotony"
Procitao sam strip, u Darkvudovom izdanju, ali posto je ovo topik o tom stripu ovde cu da ostavim komentar.
Vrlo tezak i mucan strip, koji je radjen sa mnogo paznje, za ovo cudo je Muru trebalo skoro 10 godina da ga napise! I iako je ta atmosfera teskobna, vuce te da ga citas dalje i da vidis sta ce na kraju da se desi. Svidja mi se kako je zavrseno poslednje poglavlje i epilog ali posle toga kao slag na tortu dolazi onaj dodatak ,,Loivci na galebove" to je ,,pravo razjasnjenje" price, a to je da smo propustili priliku da shvatimo zasto se to desilo.
Citao sam na wikipediji o Murovom zivotu, kako je prodavao i koristio LSD i kako je sebe proglasio za carobnjaka, ali moram da se slozim sa jednom recenicom koju je rekao a to je da sadasnji sistem {mislim na sveukupni sistem i skolstva i obrazovanja} od dece priprema da stvori poslusne robove koji su uvek tacni i na vreme stizu svugde i koji su prihvatili monotniju u zivotu. Evo kako je on to rekao na engleskom: that was designed to indoctrinate children with "punctuality, obedience and the acceptance of monotony"
P u čemu je problem ako si pedantan i stižeš na vreme? Zar treba da kasnimo, mrzim takve ljude.
P u čemu je problem ako si pedantan i stižeš na vreme? Zar treba da kasnimo, mrzim takve ljude.
treba,tjtrebalo je mnogo ranije...sad vec kasnimo.
Ja mislim da je Mur hteo da kaze da nas programiraju kao masine ili kao robove i da nemamo nikakvu slobodu nego nam je sve zacrtano i odredjeno u datim okvirima i nema da se gleda izvan toga. Ja mislim
Kupih DW izdanje i mada sam ga vec citao na engleskom i njemackom..uhhhh..sve mi se opet vraca. Ovdje se nesumljivo radi o remek djelu stripa koji je iskoracio sam iz sebe i stvorio jedan novi i nenasluceno ogroman prostor ali i breme za autore koje dolaze. Citajuci ovaj strip i poniruci u njegovu dubinu citalac mora zagrebati po svom osobnom plicaku za kojeg je mislio da je ocean i shvatiti da strip kao medij nije samo razonoda vec i vrlo ozbiljna umjetnost lisena svake sumnje i svake plastifikacije. Pakao je uistinu genijalstina koja je iz mitova stvorila alkemiju i onda je ondje i vratila. Igra sunca i mjeseca je naravno kljucna..
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Ja mislim da je Mur hteo da kaze da nas programiraju kao masine ili kao robove i da nemamo nikakvu slobodu nego nam je sve zacrtano i odredjeno u datim okvirima i nema da se gleda izvan toga. Ja mislim
Dobro mislis
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
apatija. najveci problem mladih danas. ps. timbere drz se drveca ako ne shvacas o cemu se prica. kakvo kasnjenje???!?
Mislim da sam shvatio, ali pojasni mi šta misliš da je Mur hteo da kaze.
Da ceprkas po plicaku , a brijes da si na otvorenom moru, da se povijest ponavlja , da mitologija nije mit, da nisi onaj koji jesi..i naposljetku da neznas citati strip ako nije zagor
[..i naposljetku da neznas citati strip ako nije zagor
zagor nije samo strip ... je više nego strip.
Za mene Zagor je dio djetinjstva..veliki dio..no danas iskreno je samo ikona i oltar proslih vremena. Strip evoluira..jer je ziv i jer je smislen..on se nastavlja na n-tu.. Osobno ne sudim one koje su na toj infinitivnoj krivulji zastali iz bilo kojih razloga..dapace, da nije njih ne bi bilo ni stripa. Ja pak jasem dalje u susret nekoj suncem ili mjesecinom okupanoj plazi..jer ja sam onaj koji jesam.
Za mene Zagor je dio djetinjstva..veliki dio..no danas iskreno je samo ikona i oltar proslih vremena. Strip evoluira..jer je ziv i jer je smislen..on se nastavlja na n-tu.. Osobno ne sudim one koje su na toj infinitivnoj krivulji zastali iz bilo kojih razloga..dapace, da nije njih ne bi bilo ni stripa. Ja pak jasem dalje u susret nekoj suncem ili mjesecinom okupanoj plazi..jer ja sam onaj koji jesam.
Jahve
Naravno..ali se ovo vise odnosilo na Umberto Eco-Fukovo klatno ..i preispitivanje i trazenje i glad i zed i nesanicu..
Ples lovca na galeba je zametanje tragova i urok protiv omena.. Istina jednom izrecena i od pojedinaca shvacena ce uvijek biti svjetlo u mrezi lovcevoj.. Ovaj strip je remek djelo.