forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1210

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 28/03/2014 : 22:34:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Jeste,konacno smo odmakli od uobicajenih prepirkica.
Ja bih naslovnice dao Laurentiju,ali pod uslovom da bar na svakoj drugoj crta zene,u stilu naslovnica Konana :) Ako tad prodaja ne skoci bar na 50000,onda s italikanima nesto gadno ne stima...
Go to Top of Page

Immobile
Starting Member

34 Posts

Member since 21/11/2013

Posted - 29/03/2014 : 05:53:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Immobile a Private Message  Reply with Quote
sori sto quotam nakon 50 postova ...
1)ferri realno nije ni u top 30 bonellija,al moguce da je najspontaniji crtac tamo,par poteza i evo ti dinamika i atmosfera,slicno ima i laurenti mada on ima drugih "minusa",kako kome.takoder ferri nije neki ekstra skolovan crtac,to je vise mot i onako od oka na osjecaj,zato i takva brzina rada prije.funkcionira dobro u stripu al ne bi ga bas usporedivao s nekima iz bonellija,opet nezahvalno
2)podjela na bosellija i burattinija nije crno bijela.tih par prica od buratinija su vrh i stoje u top zagora(mortimer,covjek s puskom,nzm),ali dotakao je skoro dno sa tom hiperprodukcijom poslije,dok je boselli imao par promasaja i u presjeku jako visok postotak ekstra dobrih prica.
3)ne gubi zagor identitet,nego taj izgradeni identitet napreduje i postaje ozbiljniji i sad je blesavo kad citas vidit ga kako visi za kosuljicu na ledima titana,i kako ga alieni gadaju strijelama,kao sta ce za 20 godina biti prezvakana bosellijeva spika s atlantidom(vec je malo i sada).serijal napreduje(nadam se) ,nolitta i ferri sada u ovome trenu u naponu snage ne bi bili svjezi,osim nekoj maloj skupini nostalgicara,a pogotovo ne s ovim pokusajem hvatanja njih pomocu autora koji to kopiraju i to lose..
sclavija sam citao divove solidno je,za to vrijeme super,i jos neka dva krša al to ne bi bas komentirao dok ne pregledam dublje...
quote:
Originally posted by King Warrior

Mozda bi bilo dobro da se i ja izjasnim o aktuelnoj temi: Ferri, Boselli i Zagor.
Ocigledno da je otislo u tom pravcu.

Ne zelim da pripisujem ljudima fanatizam, a da se i sam ogradim od istog.
Defintivno sam i ja fanatik kada je Zagor u pitanju, kljucna rijec ovdje je: ZAGOR!
Nisam fanatik odredjenih crtaca ili autora, jednostavno volim junaka vise od ljudi koji su radili na njemu.

Sada dolazi virtuelni samar za pomenute grupacije, vjerovatno ce mi tu i tamo neko zbog ovog i virtuelno da hebe mater.

Ferri:
Smatram ga najboljim crtacem koji je ikada zakoracio u SBE.
Ne radi se tu samo o mjerenju proporcija, vec o razumijevanju samog stripa, kadriranju, sjencenju, razradi price. Bas u ovom zadnjom primjeru znamo da je ponekad znao da crta stvari na svoju ruku, ne pridrzavajuci se scenarija 1:1, sto je na kraju, kako se ispostavilo, urodilo vise plodom, nego sto je bilo lose.

Sada, definitivno je trebao da se povuce sa serijala jos prije desetak godina.
Njegovi zadnji radovi su, ne samo losi, vec ocajni, tako reci rak za oci.
Treci gigant, koji ce uskoro izaci na nasim prostorima, je naprosto masakrirao!
Naslovnice u zadnje vrijeme ocajne, cudo se desi kada naidje jedna koja je barem prosjecna.

Covjek jednostavno ne vidi i sa 85 godina prestar je da crta stripove.
Mozda je jos uvijek u stanju da nadmasi jednog Sediolija, ali je jadno vidjeti do koje se mjere srozao sa naslovnicama i stripovima.
Naslovnice cak postajju banalne, ponekad vidim neke njegove radove u tusu, pa onda ga valjda Toriccelli i Verni ispravljaju.
Zar to nije ponizenje za jednog crtaca njegovog kalibra?!
Apsolutno nje shvatam ljude koji ga jos uvijek zele na naslovnicama.
Pa ljudi, imate li vi oci?

Pogledajte samo Piccinellijeve naslovnice i uporedite sa novim Ferrijevim.
Pretpostavljam da ljudi iz SBE to itekako vide, ali jbg, nema niko srca da mu kaze ono sto vec odavno svi znaju.
Za dobrobit Zagora, bilo bi dobro da sto prije ode u penziju.
Mozda ce neke ovaj moj komentar da zaboli, ali procitajte jos jednom sto sam napisao od prve do zadnje rijeci, mozda me neko onda i bolje shvati.

Boselli:
Odlican i kreativan autor, bas po kreativnosti jedan od najboljih u SBE. Zasluzan je za Zagorov preporod, bez njega mozda sada Zagora ne bi ni bilo.
Trenutno uskoci tu i tamo na serijal i osvjezi ga bas u pravom pravcu.
Ali, imam osjecaj da taj covjek, kada je poceo da pise Zagora, da uopste nije znao nista o tom junaku.
Svi moguci klasicni elementi su nestali, pisao je price u kojima je mogao bez problema da bude glavni junak Tex ili neki drugi junak, pisao je univerzalne scenarije.

S dolaskom Bosellija na serijal, Zagor je poceo da gubi svoj identiet!

Jednostavno vise nisam mogao da prepoznam cije to u stvari avanture citam.
Chico kao da ne postoji, postao je ozbiljan i dok vidim malog debelog covjeka sa brcicicma, pojma nema ko je to.
Kao da su glavnim junacima isprali mozak, slicno kao u filmu "The Invasion", vidim da su to ti ljudi vizuelno, ali su potpuno druge licnosti.

U stanju je da se sam zaplete u svoju tvorevinu, ima dobru ideju, napravi nesto dobro, ali onda ode predaleko i pogubi se i na kraju usere motku. Primjeri su Nat Murdo i saga o Atlantidi.
Uopste ima problem sa dugom naracijom, tako vise ni sam nije znao sta je sve napisao u Hellingenu.
U sustini napravio je tri price i skrojio ih u jednu cjelinu, samo da bi ispunio velik broj stranica.
U poredjenju sa Sclavijem, tu je ispao i vise nego blijed, cak amater, iako se vidjelo da je pokusao da napravi nesto nezaboravno, tu je totalno kiksao.

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 29/03/2014 : 07:12:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Zna netko šta je ovo?

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22343 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 29/03/2014 : 07:23:28  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Immobile

sori sto quotam nakon 50 postova ...
1)ferri realno nije ni u top 30 bonellija,al moguce da je najspontaniji crtac tamo,par poteza i evo ti dinamika i atmosfera,slicno ima i laurenti mada on ima drugih "minusa",kako kome.takoder ferri nije neki ekstra skolovan crtac,to je vise mot i onako od oka na osjecaj,zato i takva brzina rada prije.funkcionira dobro u stripu al ne bi ga bas usporedivao s nekima iz bonellija,opet nezahvalno

Ma nista, tu smo da caskamo.
Jedna rijec mi je zapala za oko, a to je "realno". Ako sam nesto u zivotu naucio, to je da tako nesto ne postoji, u sustini sve se svodi na subjektivna misljenja, pa i u slucaju ljudi koji su specijalizovani u odredjenim strukama, postoje velike diference u stavovima i ukusima.
Ovo se ne odnosi samo na strip, vec uopste.

Tebi Ferri nije ni u top 30 crtaca stripova u SBE, meni je broj jedan. Ne samo meni, mnogima drugima takodje, velikom broju ljudi on je tip koji stoji iznad scenariste, iznad stripa uopste.
Za neke je on svetinja, imaju debeli razlozi zasto je to tako, ne moze se sada doci i posrati na njhovo misljenje koje su sami skovali tokom decenija, bez internetskog pranja mozga, bez bilo kakve manipulacije.
Ukoliko ima ljudi koji vise vjeruju drugima nego sopstvenom ocima i ukusu, onda im treba malj u glavu.
Valjda i sam znam da li mi bolje smeka kola ili kokta, taman posla da mi neko dodje i objasni sta je bolje.
Takodje, mnogim skolovanim crtacima je on uzor, pa ukoliko gledamo kroz tu prizmu, opet dolazimo do nepostojece objektivnosti.

Ima ljudi za koje je Milazzo najbolji crtac, neki drugi ne citaju Ken Parkera upravo zbog njega.

Villa ima taj sladunjavi stil sto privlaci sire mase, ali, ne samo da crta jednu epizodu deset! godina, vec kada se malo bolje pogleda, popeglani i uglacani kauboji kao da su tek izasli iz beaty-saluna,i to na Divljem zapadu...Mislim, sta reci. Po mom misljenju, Font je na Texu za dva koplja bolji od Ville.
Vidi li ovo neko iz trece jake grupacije "Villenjaci", pokusace da objasne kako je Villa bolji od Mikelandjela.
Neki ce mozda to uraditi finim tonom, akademskim jezikom i gledajuci sa strucne strane, drugi ce opet reagovati cinicno, pokusavajuci da ponize sagovornika sa nekom frazom koju su vidjeli na fejsu.
Bez obzira na reakciju, ukus im je isti.
I, ko je onda u pravu?
Niko! Subjektivna misljenja, nista vise ni manje.

Bilo Ferri, Villa ili Milazzo, sva trojica imaju sljedbenike u svim mogucim drustvenim krugovima, takodje, imaju i one za koje su ta trojica prosjek, ili cak jos i manje od toga.

Kao sto sam nedavno rekao, bilo kojem djelu, autoru, ma bilo cemu, mogu se naci mane ili isti ti dignuti u nebeske visine.
Sve zavisi od nas, kako i s koje strane to gledamo.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22343 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 29/03/2014 : 07:35:34  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Opti

Zna netko šta je ovo?

Epizoda Kobna mreza.
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 29/03/2014 : 08:05:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Ja već mislio da je neki neobjavljeni Chico-specijal u điru.

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19813 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 29/03/2014 : 14:35:47  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

I ja moram spomenuti kako je baš zabavno sudjelovati u ovoj prilično civiliziranoj i argumentiranoj raspravi.

Dugo nismo imali ovako dobru raspravu ovdje.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2334 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 29/03/2014 : 15:08:02  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
King Warior, lijepo si zamutio čitavu stvar - kriterija nema, tebi je Feri najbolji, on je svetinja, mnogima drugima također pa zašto sad oni drugi (mi drugi) uvijek traže tu "nepostojeću objektivnost"...

Ferri izvan Zagora (čak i na vrhuncu moći) - hrpa prilično bezveznih naslovnica Mister Noa i očajnih naslovnica Komandanta Marka. Ne mogu reći da sam poželio vidjeti npr. nekog Teksa ili Dylana ili Spidermena u njegovoj izvedbi, ali gušt bi mi bio pročitati Zagora kojeg je crtao (i naslovnicu, naravno) Villa, Parlov, Font...

Možda je Ferri najbolji u Zagoru, jer je to kad je moja nona radila mineštru: možda neki znalac može napraviti i bolje, ali onda to nije to.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22343 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 29/03/2014 : 15:37:51  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

King Warior, lijepo si zamutio čitavu stvar - kriterija nema, tebi je Feri najbolji, on je svetinja, mnogima drugima također pa zašto sad oni drugi (mi drugi) uvijek traže tu "nepostojeću objektivnost"...

Stvar i jeste u tome sto objektivnost u sustini ne postoji.
Ako ja, sasvim objektivno kazem, da je Ferri na svom vrhuncu nesto najbolje sto je SBE proizveo, ti se neces sloziti sa mnom i pripisaces mi subjektivnost.
Za tebe je objektivan onaj stav koji se poklapa sa tvojim misljenjem.
Ukoliko volis Villu i cujes komentar da je on najbolji, to ce za tebe biti objektivno, za mene ne.
Naravno, ne govorim samo o tebi, to je slucaj kod svih nas.

Mozemo uzeti i jedan drugi primjer, recimo za mene je Alex Ross sasvim objektivno najbolji crtac stripova svih vremena.
Ima fotorealistican i perfektan crtez, jednostavno bez mane.
Pa sada pogledaj malo ocjene na recenziji:
http://www.stripovi.com/recenzije/strip-album-album-klo-sp8-kraljevstvo-tvoje/1690/
Da li sam ja objektivan sa tim komenatarima i desetkama? Ili je mozda Macan, legenda nasih i internacionalnih stripova, covjek koji je kompetentan kao rijetko ko drugi na ovom nasem Balkanu?
Mislim, ipak je on Macan! Covjek koji je pisao superherojske price i Paju Patka.
Neki bi rekli "njegova je sveta", svako ko misli drugacije nema pojma.
Sta reci na to? O tome pricam cijelo vrijeme, ne postoji objektivnost, postoje ukusi. Pa cak i veliki i popularni autori imaju svoje ukuse. Siguran sam da ima umjetnika koji su veca imena od Macana i kojima je Kraljevstvo tvoje vrh strip industrije.
Ukus im se podudara sa mojim, pa ispade da sam ja, jer sam na njihovoj strani u ovom slucaju, objektivniji od Macana, zar ne?!
Ne!
Stvar ukusa!
Nista od objektivnosti, nista od crtackog iskustva, nista od konzumiranja stripova decenijama, nista od svega toga daje nekome za pravo da prica u tudje ime i proglasi se objektivnim.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 29/03/2014 : 16:16:17  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Jedina bolna objektivna činjenica oko Zagorovih crtača je ustvari da su kroz 50 i kusur godina star serijal prošla samo 4 odlična profesionalna crtača: Ferri, Andreucci, Rubini i Marcello. Ferri je ustvari diskutabilan.

Svi ostali imaju svoje fanove i hejtere, ali realno poseduju gomilu grafičkih mana. Objektivno samo gore spomenuti mogu da se nazovu pravim majstorima.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 29/03/2014 : 16:23:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Sta znam... Sta ti je kod Dela Monike problem? Sto King kaze,meni je subjektivno Laurenti najbolji, ali sam svjestan da nije objektivno najbolji. King, objektivnost postoji. Macan nije relevantan, cak se moze reci da je relevantan skoro ko ja ili ti, jer nije crtac. Pitaj skolovane sta misle o crtezu u Zagoru uopste, smorice se na prvi pogled, osim ako nisu fanovi. Meni je zena npr. akademski slikar, nije da je smatram kompetentnom za stripove previse, ali ima nesto u tome sta joj privuce paznju, jer je svakodnevno pitam za analize pokojeg crtaca. Villa joj se ne svidja, njoj je, npr. bolji Alesandrini, a od svega sto sam joj ikad pokazao najbolji joj je bio Mardi Gra Pepelnik :)
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22343 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 29/03/2014 : 16:36:26  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Evo i moje trenutne liste "vjecnih". Naravno, u igru ulaze crtaci iz doba kada su bili najefikasniji, iz tog razloga je Ferri broj jedan.

01. Ferri
02. Nuccio
03. Rubini
04. Prisco
05. Torricelli
06. Esposito Bros.
07. Donatelli
08. Andreucci
09. Bisi
10. Piccinelli
11. Pepe
12. Della Monica
13. Verni
14. Dotti
15. Marcello
16. Colombi
17. Mangiantini
18. D'Arcangelo
19. Tenenti
20. Gramaccioni
21. Di Vitovi
22. Sedioli
23. Polese
24. Pesce
25. Devescovi
26. Laurenti
27. Bignotti
28. Chiarolla
29. Chiomenti
30. Gamba
31. Segna
32. Charlas
33. Cubbino
34. Cassarovi

Barison i Venturi cekaju jos na svoje mjesto.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 29/03/2014 : 16:43:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Ja ih ne bi toliko nabrojao. Neki od njih su manje-vise nebitni.
Moja lista:

1. Laurenti
2. Andreuci
3. Chiarolla
4. Rubini
5. Dela Monica
6. Ferri
7. Toriceli
8. Bisi
9. Esposito
10. Picineli
11. Donateli
12. Bignoti
13. Nuccio
14. Dalje mi je svejedno, ne bih, za sada, nikoga izdvajao.
Go to Top of Page

senokute
Senior Member

Germany
1367 Posts

Member since 08/01/2011

Posted - 29/03/2014 : 16:55:33  Show Profile Show Extended Profile  Send senokute a Private Message  Reply with Quote
Najbolji crtez na zagoru za njegovog postojanja je naravno ferri ,,i to u periodu ZS od 800 do kraja i period sd,,drugi iza njega su braca esprosito sa ovom epizodom u potrazi za zagorom,,,ovo nije lista ko mi je najdrazi nego ciji crtez smatram najkvalitetnijim,,,tu ne mislim samo ciste linije i slicne gluposti, nego prije svega dinamicnost crteza i teske perspektive za crtati.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22343 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 29/03/2014 : 17:01:24  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elderane84

King, objektivnost postoji. Macan nije relevantan, cak se moze reci da je relevantan skoro ko ja ili ti, jer nije crtac. Pitaj skolovane sta misle o crtezu u Zagoru uopste, smorice se na prvi pogled, osim ako nisu fanovi.

Kako mislis "skolovane"?
Vecina akademskih slikara nikada u zivotu nisu procitali nijedan strip, oni su kompetentni da daju svoj sud koliko i jedan arhitekta ili graficki dizajner(moja djevojka).
Zar mislis da neko sa likovne akademije treba da drzi tebi predavanje o Zagoru i kako strip funkcionise, mada nikada nisu dolazili u kontakt sa tom umjetnosti, dok si ti svaki dan, vec decenijama, u dodiru sa stripom?!
O predrasudama da ne govorim, vjerovatno si vec imao, slicno kao i ja, diskusija sa takvim osobama o stripu.
Sokantno iskustvo za koje treba dosta zivaca, pogotovo kada dodju u dodir sa autorskim stripom koji vecinom nisu poznati po proporcijalnoj vizuelnoj perfekciji.
U sustini, slikarstvo i strip su dva razlicita svijeta, iako na prvi pogled ne izgleda tako.
Go to Top of Page

Bruce Springsteen
Advanced Member

5546 Posts

Member since 28/10/2008

Posted - 29/03/2014 : 17:03:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Springsteen a Private Message  Reply with Quote
Evo mog redosleda... inače što se tiče trenutno aktivnih crtača, ovi ispod broja 13, po meni nisu poželjni... Venturi i Barison koji nisu na spisku dolaze u obzir...

01. Ferri
02. Verni
03. Nuccio
04. Esposito Bros
05. Donatelli
06. Della Monica
07. Bignotti
08. Torricelli
09. Rubini
10. Andreucci
11. Marcello
12. Bisi
13. Prisco
14. Pepe
15. Piccinelli
16. Devescovi
17. Di Vitovi
18. Dotti
19. Tenenti
20. Colombi
21. Chiomenti
22. Sedioli
23. Gamba
24. Pesce
25. Laurenti
26. Segna
27. Polese
28. Cassarovi
29. D'Arcangelo
30. Cubbino
31. Charlas
32. Mangiantini
33. Gramaccioni
34. Chiarolla

Edited by - Bruce Springsteen on 29/03/2014 23:20:14
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22343 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 29/03/2014 : 17:10:19  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Moja lista:

1. Laurenti
2. Andreuci
3. Chiarolla
4. Rubini
5. Dela Monica
6. Ferri
7. Toriceli
8. Bisi
9. Esposito
10. Picineli
11. Donateli
12. Bignoti
13. Nuccio

Mnogo interesantna lista, u top 10 ima tu crtaca koji su totalni kontrast. Vecinom su liste omiljenih pravolinijske, crtaci koji su u istom stilskom pravcu.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22343 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 29/03/2014 : 17:16:30  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bruce Springsteen

Na spisaku nisam stavio Charlasa jer mi je nepoznat...

To je onaj tip sto je nacrtao francusku epizodu "Sakem bez perja".
Pljunuti Galep iz ranog perioda.
Go to Top of Page

Bat Baterton
Average Member

Serbia
782 Posts

Member since 10/08/2010

Posted - 29/03/2014 : 17:22:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Bat Baterton a Private Message  Reply with Quote
Mislim da precenjujete Nućija koji ima jednu jedinu priču nacrtanu. Jeste dobar, ali staviti ga na drugo i treće mesto večne liste je ipak previše.
Go to Top of Page

Bat Baterton
Average Member

Serbia
782 Posts

Member since 10/08/2010

Posted - 29/03/2014 : 17:29:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Bat Baterton a Private Message  Reply with Quote
Da bacim i ja listu kad se već razmećete

1. Feri (ali onaj iz zlatnog perioda crtež)
2. Andreući
3. Rubini
4. Dela Monika
5. Prisko
6. Bisi
7. Nućio
8. Esposito
9. Toričeli
10. Verni
11. Donateli
12. Pićineli
13. Laurenti
14. Kjarola
15. Pesce
16. Manđantini
17. Binjoti
18. Marčelo

Kao užasne bih izdvojio Sediolija i Kasarove, ostali su manje bitni
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 29/03/2014 : 17:39:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Moja lista:

1. Laurenti
2. Andreuci
3. Chiarolla
4. Rubini
5. Dela Monica
6. Ferri
7. Toriceli
8. Bisi
9. Esposito
10. Picineli
11. Donateli
12. Bignoti
13. Nuccio

Mnogo interesantna lista, u top 10 ima tu crtaca koji su totalni kontrast. Vecinom su liste omiljenih pravolinijske, crtaci koji su u istom stilskom pravcu.

Zaboravih Marcela, on bi mi isao iza Ferija. Ja ne volim pravolinijske liste, najgori crtaci su mi Mangiantini, Sedioli i Verni. Donatelija bi najradije preskocio, ali kakva je to lista Zagorovih crtaca bez njega :)Chiarollu i volim jer niko ne lici na njega, a meni lezi njegov crtez, bas sam uzivao u vecini njegovih prica sa ikakvim smislenim scenarijem, posebno u Dugom putovanju. Na zalost, Laurenti, koji je Mocvarom robijasa udario pecat na moje misljenje o njegovom crtezu, u Ratnicima noci je bio katastrofalan, dok je u JA odiseji opet sjajan (ne treba ni da dodajem da je to SAMO moje misljenje).
Ako bih gledao samo nostalgiju Feri i Donateli su broj 1 i 2, ali nekako me danas previse nervira sto je svaki Ferijev lik zapravo Zagor sa drugom bojom kose ili sa brkovima. To mu najvise zamjeram.

Sto se price o slikarima tice, naravno da ne bih nikada trazio misljenje o stripu, samo i iskljucivo o crtezu, i to cisto sa tehnicke strane. Slozicemo se da tu ipak vise od nas znaju. Nama je Villa genije, ali realno, nije to ono sto se trazi u svijetu umjetnosti i potpuno se slazem s tobom oko toga da ga Font sije na Teksu, a meni je i Ortiz bolji barem 2 puta.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11926 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 29/03/2014 : 18:22:21  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Moja lista

1. Ferri
2. Nuccio
3. Prisco
4. Rubini
5. Della Monica
6. Espotio Bros
7. Donateli
8. Bignoti
9. Laurenti
10. Verni
11. Andreucci
12. Bisi
13. Devescovi
14. D Arcangelo
15. Chiarolla
16. Marcelo
17. Picineli
18. Sedioli

Mangiantinija bih najradije izbacio iz staffa, a Cassarovi sto manje crtaju to bolje.

Za naslovne najbolji ili Picineli ili Nuccio!
Go to Top of Page

Bat Baterton
Average Member

Serbia
782 Posts

Member since 10/08/2010

Posted - 29/03/2014 : 19:06:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Bat Baterton a Private Message  Reply with Quote
quote:

Na zalost, Laurenti, koji je Mocvarom robijasa udario pecat na moje misljenje o njegovom crtezu, u Ratnicima noci je bio katastrofalan, dok je u JA odiseji opet sjajan (ne treba ni da dodajem da je to SAMO moje misljenje).

Meni je baš prvi susret sa Laurentijem bio u Ratnicima noći, pa je bio određeni šok. Sad kako čitam priče iz SD perioda vidim da on može mnogo, mnogo bolje pa mi se i njegov crtež sve više sviđa.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19813 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 29/03/2014 : 19:18:51  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Evo moja lista:

1.Piccinelli
2.Dotti
3.Andreucci
4.Bisi
5.Laurenti
6.Prisco
7.Rubini
8.Della Monica
9.Marcello
10.Chiarolla
11.Pepe
12.Cassaro
13.Ferri
14.Donatelli
15.Bignotti
16.Mangiantini
17.Torricelli
18.Nuccio
19.Esposito
20.D'arcangelo
21.Sedioli
22.Colombi
23.Gramaccioni
24.Gamba
25.Di Vitto
26.Verni
27.Segna

Ostale ne poznajem.

Da napomenem kako su za mene dobri crtači sve do broja 16., a od 19. počinju loši. Između su solidni.

Nuccio me u stripu razočarao, ilustracije su mu mnogo bolje.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22343 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 29/03/2014 : 19:22:14  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sto se price o slikarima tice, naravno da ne bih nikada trazio misljenje o stripu, samo i iskljucivo o crtezu, i to cisto sa tehnicke strane. Slozicemo se da tu ipak vise od nas znaju.

Pa mozda ih pitati oko nekih naslovnica da daju komentar, ali onda bolje tu pricu zaustaviti sa njima oko stripova, inace se covjek svakakvih gluposti naslusa.

Ono sto sam primijetio je da mnogim umjetnicima tesko pada prelaz sa slikara na crtaca stripova. Valjda se radi o totalno drugim perspektivama, trodimenzionalnom razmisljanju, nije isto kao kada se crta portret. Ne znam, neki profesionalac to moze sigurno bolje da objasni.

Na pamet mi pada Zeljko Srdic, fantastican slikar, u tom pravcu Ferri, Villa i co. su amateri za njega.
Pogledaj kako je samo skinuo Grace Kelly:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=42774

Ipak, sa crtanjem stripova imao je svojih problema, pogotovo mu tesko pada crtati Ferrijevim stilom.
Nadam se da ce sa vremenom ipak usavrsiti i tehniku crtanja stripova i da ce za neko vrijeme crtati Zagora za SBE.
Upravo crta jednu Zagorovu tablu po mom scenariju, pokazao mi je nacrte, vec sada vidim velik pomak u poredjenju sa radovima od prije nekog vremena.

Dobar momak, veliki umjetnik, bas bi mi bilo drago da uspije da ostvari svoje snove.
Go to Top of Page
Page: of 1210 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 2.01 seconds. Snitz Forums 2000