forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Bong Joon-ho
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 03/05/2014 : 01:52:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Bong Joon-ho je talentirani južnokorejski redatelj čiji su inovativni filmovi proteklih godina privukli pažnju svjetske javnosti, te mu donijeli veliki broj nagrada i priznanja. Bong je redatelj žanrovskih filmova, koji je poznate žanrovske obrasce osvježio svojim stilskim i tematskim specifičnostima, bilo da je riječ o kriminalističkim dramama (Sjećanja na ubojstvo, Majka) ili filmu o čudovištima (Domaćin).

Sjećanja na ubojstvo, Domaćin i Majka doživjeli su svoje hrvatsko DVD-izdanje, te ih se može kupiti za smiješnu cijenu.

http://www.discoveryfilm.hr/hr/film/info/120

http://www.discoveryfilm.hr/hr/film/info/205

http://www.discoveryfilm.hr/hr/film/info/504

Od idućeg tjedna u hrvatskim kinima će biti moguće pogledati njegov najnoviji film, Snowpiercer. Snowpiercer je postapokaliptični akcijski film, koji će posjetiteljima ovog foruma biti posebno zanimljiv, s obzirom da je riječ o adaptaciji istoimenog francuskog stripa Le Transperceneige, autora Jacquesa Loba, Jean-Marca Rochettea i Benjamina Legranda. Film se, kao i strip, bavi uvijek aktualnom problematikom društvenih klasa i društvene nejednakosti, u jednom postapokaliptičnom kontekstu.

Jednom prilikom, tijekom snimanja filma Domaćin, Bong je bio posjetio svoju omiljenu striparnicu u Seulu. Ondje je na polici naišao na strip Le Transperceneige, koji ga je toliko fascinirao da ga je kompletnog pročitao na mjestu. Bong je strip pokazao svojem prijatelju, Parku Chan-wooku, još jednom talentiranom južnokorejskom redatelju. I Park je bio oduševljen stripom, nakon čega je pomogao Bongu da osigura prava za snimanje filmske adaptacije.

Snowpiercer je prvi Bongov film u potpunosti sniman na engleskom jeziku. Okupljena je impresivna glumačka ekipa, koju čine Chris Evans, Tilda Swinton, John Hurt, Octavia Spencer, Ed Harris, Jamie Bell, Ewen Bremner, Alison Pill i korejska zvijezda Song Kang-ho.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins

drablj
New Member

Serbia
233 Posts

Member since 06/06/2007

Posted - 03/05/2014 : 02:05:32  Show Profile Show Extended Profile  Send drablj a Private Message  Reply with Quote
bong je jedan od najboljih rezisera ovog veka. filmofili su obavezni da pogledaju njegove filmove ;) .
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 03/05/2014 : 04:02:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
Snowpiercer sam skoro gledo. Nije los. Prvi sat mi je cak bio dobar, ali sve se nekako srusi u drugoj polovici, a i rasplet mi je djelovao veoma slab.

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 03/05/2014 : 10:01:09  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Nisam još odgledao Mother... Dobar je Bong.
Go to Top of Page

Dudley Smith
stripovi.com suradnik

Croatia
1014 Posts

Member since 05/04/2014

Posted - 03/05/2014 : 16:19:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Dudley Smith a Private Message  Reply with Quote
Snowpiercer mi je bio među najboljim filmovima 2013.
Ove njegove korejske filmove planiram pogledati, ali nikako da uhvatim vremena.
Go to Top of Page

miro81
New Member

Croatia
201 Posts

Member since 21/12/2013

Posted - 04/05/2014 : 18:20:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit miro81's Homepage  Send miro81 a Private Message  Reply with Quote
evo upravo se planiram vratiti korejskoj kinematografiji... pogledao sam ova 3 filma s početka teme.
sjećam se najave za ovu ekranizaciju stripa.
bushido, možeš li mi preporučiti još koji film koji nisi ovdje nabrojao.
ja sam još pogledao bedevilled, oldboy, the chaser, a tale of 2 sisters, i saw the devil, thirst - svaki je za visoku preporuku.
ima jedan film, paradise murdered iz 2007. koji sam počeo prevoditi i imam negdje 99% gotovog prijevoda :) pri prevođenju sam ga ''gledao'' tako da nisam poslije uz prijevod, odnosno nisam nikad sjeo i lijepo si pustio film uz hr titl.

u prstima mi treperi kofein, u glavi krckaju pojacivaci inteligencije.
Go to Top of Page

dante
Senior Member

Croatia
2478 Posts

Member since 16/01/2008

Posted - 04/05/2014 : 19:50:53  Show Profile Show Extended Profile  Send dante a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dudley Smith

Snowpiercer mi je bio među najboljim filmovima 2013.
Ove njegove korejske filmove planiram pogledati, ali nikako da uhvatim vremena.

Tek te ceka prava poslatica, pogotovo Memories of murder.

These pretzels are making me thirsty...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/05/2014 : 20:34:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Svojevremeno sam o Bong Joon-hou postao na topicu Azijski film, ali nikad nije suvišno baviti se filmašem takva kalibra.
Za koji dan ću pogledati Snowpiercer, pa se dotad suzdržavam od nagađanja i pretpostavki, osim što me na prvi pogled pomalo asocira na Runaway Train Andreja Končalovskog.
U međuvremenu...

Južnokorejska provincija 1986. godine, u vrijeme vladavine vojne diktature. Kad u jarku pored puta pronađu leš izmrcvarene djevojke, šeprtljavi detektiv Du-man Park (Kang-ho Song) i njegov budalasti partner Yong-gu Jo (Roe-ha Kim) ni ne slute da imaju posla s morbidnim serijskim ubojicom. Nakon što uslijede nova okrutna umorstva, iz glavnog će im grada kao pomoć stići iskusniji kolega Tae-yoon Suh (Sang-kyung Kim).

Temeljen na istinitim događajima, nagrađivani humorni triler Joon-ho Bonga («Domaćin»), njegov drugi dugometražni redateljski projekt, dojmljiva je slika južnokorejskog društva 1980-ih godina. Uzbudljiv, izvrsno glumljen, atmosferičan i vješto režiran film neobičan je spoj tjeskobnog trilera i subverzivne crne komedije. Pesimističnim prikazom korejskog društva sredinom 80-ih Bong je kao najvećeg zločinca prokazao ondašnji društveni sistem, vojnu diktaturu koja je neizbježno generirala psihopatske ubojice i zločince, te je svoj film koncipirao kao dojmljivu sociološku alegoriju.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/05/2014 : 20:49:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Nakon što iz rijeke koja protječe Seulom iziđe divovsko čudovište koje počne ubijati i proždirati ljude, u središtu tragičnih zbivanja naći će se obitelj skromnog uličnog prodavača hrane Gang-Du Parka (Kang-ho Song). Kad čudovište zgrabi njegovu kći, školarku Hyun-seo (Ah-sung Ko), i s njom nestane u vodi, Gang-Du će uz pomoć sina Hie-bonga (Hie-bong Byeon) i starog oca Nam-ila (Hae-il Park) krenuti u potragu za nemani. Čini se da je čudovište nastalo kao posljedica nekontroliranih američkih kemijskih eksperimenata.

Socijalno i ekološki angažirana fantastična horor-melodrama Joon-hoova melodrama efektna je sociološka alegorija, atraktivan i uzbudljiv žanrovski križanac. Riječ je o filmu ponešto neuspjelijem u odnosu na "Sjećanja...", u kojem autor obiteljsku dramu s elementima slapsticka na tako vješto križa s fantastičnim hororom i ekološki angažiranom društvenokritičkom dramom. Naime, čudovište stvoreno nemarnim rukovanjem opasnim kemikalijama i njihovim ispuštanjem u rijeku, može se shvatiti kao zastrašujući nusproizvod sa Zapada (iz Amerike, jer je znanstvenik koji zapovjedi bacanje kemikalija u rijeku Amerikanac) uvezenog kapitalizma, koji uništava korejsko društvo, rastače obitelji i nemilosrdno ubija ljude. U tom se smislu Bong svojim recentnim filmom deklarira kao angažirani antiglobalist koji ne štedi ni domaće društvene institucije, što je za svaku pohvalu. Međutim, problematična je njegova nemogućnost da u potpunosti uskladi drame na mikro (pojedinačnom i obiteljskom) planu s onom na makro (društvenoj) razini.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/05/2014 : 20:52:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

U svom pretposljednjem filmu, psihološkoj socijalnoj krimi-drami „Majka“, Bong Joon-ho se u određenoj mjeri vraća na teren „Sjećanja na ubojstvo“ i nudi snažnu, emotivnu i ekspandirajućom tragikom obilježenu storiju o majci (Kim Hye-ja) koja se u nekom provincijskom gradiću svim snagama bori za spas svog psihički nestabilnog sina Yoon Do-joona (Bin Won) osumnjičenog za ubojstvo. Ona je prodavačica ljekovitog bilja koja ilegalno prakticira akupunkturu i neprekidno motri na dobrodušnog sina, tinejdžera najčešće nesvjesnog svojih postupaka i njihovih posljedica. Pretjerana majčina skrb ispočetka ukazuje na posesivnost, sve do trenutka dok policajci ne privedu mladića pod sumnjom da je okrutno umorio vršnjakinju koja mu se sviđala. On je te večeri prolazio ulicom u kojoj se zbio zločin, a posljednje čega se sjeća jest da ga je netko gađao kamenom. Uvjerena da joj je sin nedužan i da ga je lijena, troma i nezainteresirana ruka pravde odabrala kao žrtveno janje, majka odluči vlastitom istragom pronaći pravog krivca. No istraga uvjetovana i sinovim djelomičnim prisjećanjem okolnosti čitavog događaja odvest će ju u neočekivanom smjeru, a pomalo iznenađujući razvoj zbivanja rezultirat će po savjest i moral nepodnošljivim spoznajama, udvostručavanjem tragedije i napokon neraskidivom povezanošću majke i sina u zločinu.

O nekim segmentima „Majka“ se doima poput filma-blizanca kakvoćom za nijansu superiornije „Poezije“ Leeja Chang-donga, s kojom uz zaplet o ženi koja postaje svjesna psihopatologije svog potomka dijeli i socijalno realističan kontekst, elaboriranje okrutnih životnih situacija, dojmljivu vizualnost i naglašavanje tjeskobe intimnih ljudskih drama koje suptilno poetizira. Analizirajući složen odnos roditelja i djeteta, Bong Joon-ho u sjajno glumljenoj i efektno estetiziranoj „Majci“ znalački zavodi gledatelja i prisiljava ga na identifikaciju s protagonistima, da bi ga u jednom trenutku doveo na brisani prostor suočenja s naglom erupcijom zvjerske okrutnosti i psihopatologije u likovima s kojima suosjeća. Premda ta erupcija ima čvrsto opravdanje u najbližem krvnom srodstvu, to nimalo ne umanjuje gledateljsku nelagodu. A poslije tog otkrića redatelj u crnohumornom tonu cjelinu zaključuje scenom majčina psihotično-eskapističkog i možda oslobađajućeg plesa u autobusu, sekvencom srodnom onoj njezina plesa u polju kojim je tako nedužno otvorio film. Ukratko, sjajna „Majka“ je naslov koji ambiciozniji filmofili svakako ne bi smjeli propustiti.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 05/05/2014 : 02:13:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by miro81

bushido, možeš li mi preporučiti još koji film koji nisi ovdje nabrojao.

Od Bongovih? Pogledaj njegov dugometražni debi, Flandersui gae.

http://www.imdb.com/title/tt0269743/?ref_=nm_flmg_dr_8

Go to Top of Page

Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts

Member since 08/03/2008

Posted - 05/05/2014 : 03:04:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Windwalker a Private Message  Reply with Quote
Pogledao jučer Snowpiercer.
Odličan!

Prije sam gledao i Host.
Solidan, ali ništ posebno.
Go to Top of Page

miro81
New Member

Croatia
201 Posts

Member since 21/12/2013

Posted - 05/05/2014 : 08:39:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit miro81's Homepage  Send miro81 a Private Message  Reply with Quote
hvala, pogledat ću taj debi. mislio sam na bilo šta iz koreje a može i bongovo :)
meni je opet host filmčina, sigurno najbolji monster movie ikad.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 05/05/2014 : 09:26:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

mislio sam na bilo šta iz koreje a može i bongovo :)

Pogledaj filmove Parka Chan-wooka, Kima Ki-duka, Leeja Chang-donga, Kima Jee-woona, Honga Sang-sooa i Ima Kwon-taeka.

Go to Top of Page

miro81
New Member

Croatia
201 Posts

Member since 21/12/2013

Posted - 05/05/2014 : 10:07:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit miro81's Homepage  Send miro81 a Private Message  Reply with Quote
ok, evo stavio sam si već neke filmove na popis... pogledao sam temu azijski film ovdje na forumu.
puno hvala!

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 05/05/2014 : 10:08:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:

hvala, pogledat ću taj debi. mislio sam na bilo šta iz koreje a može i bongovo :)
meni je opet host filmčina, sigurno najbolji monster movie ikad.

Najtoplije, zapravo vrele preporuke. Užitak zajamčen.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=40011&whichpage=2

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=40011&whichpage=3

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 05/05/2014 : 13:51:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Bong i Quentin Tarantino na filmskom festivalu u Busanu, 2013. godina.

Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5013 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 05/06/2014 : 10:42:16  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Sjaćanja na ubojstvo su mi omiljeni film (iz mog omiljenog žanra krimi-drame). Ne samo da je taj film kritika korejskog društva osamdesetih, nego sam imao dojam da gledam taj film prateći nedavni slučaj ubojstva meksičke turistice na Marjanu. Kritika je to i naše okoline...

Od tog filma uredno pratim Bonga. Moram priznati da se Hosta baš i ne sjećam, mislim da sam očekivao više. Majka je bila vrlo dobra, no ipak inferiorna Sjećanjima koja su žanrovski slična.

Sinoć sam pogledao Snowpiercera. Nije me razočarao, pravo svježenje među modernim SF-ima. Podsjetio me na klasike poput Planet majmuna, Loganov bijeg i Soylent green. Je li netko čitao strip? Koliko se film drži stripa?
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 05/06/2014 : 14:02:31  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec
Snowpiercera...pravo svježenje među modernim SF-ima.

Ako nije problem u rečenicu dvije objasniti po čemu je svjež. Meni je film zbog načina na koji je ispričana priča (svaka prethodna scena objašnjava onu koja slijedi, nimalo prostora za imaginaciju i stvaranje osobnog suda) jakoo razočaral (:

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5013 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 05/06/2014 : 15:20:03  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

Ako nije problem u rečenicu dvije objasniti po čemu je svjež. Meni je film zbog načina na koji je ispričana priča (svaka prethodna scena objašnjava onu koja slijedi, nimalo prostora za imaginaciju i stvaranje osobnog suda) jakoo razočaral (:

Film je osvježenje u odnosu na moderne SF-e zato jer ne robuje specijalnim afektima i akciji. Akcija i horor elementi su tu da dodaju malo napetosti i olakšaju gledanje, a specijalni efekti su samo jedno od filmskih oruđa kojima su se autori služili a ne glavni razlog postojanja ovog filma. Većina modernih SF-a su zapravo akcijski filmovi kojima SF dio služi samo da bi se mogli razmahati sa CGI-jem, za razliku od klasičnih SF kojima SF dio služi da bi ispričali alergoričnu priču. Prijer novijeg filma slične tematike koji se na kraju svodi na akciju i efekte, a alegorija mu ispadne nedozrela je Elysium (ali tu specijalni efekti i akcija imaju unikatni stil i sami predstavljaju osvježenje). Moderni SF-i koji nastoje biti ozbiljniji pak zalaze u pretjerano objašnjavanje "tehničkog" dijela priče, poput Inceptiona u kojem nas likovi previše vremena zamaraju sa objašnjavanjem onoga što gledamo.

Snowpiercera vidim kao nastavljača tradicije klasičnih SF filmova, od Metropolisa, preko Zabranjenog planeta i ona tri gore spomenuta, do filmova Terryja Gillama.

Osvježenje je i zbog Bongovog nadrealnog stila i bizarnog smisla za humor koje možemo nazvati "korejskim" (drugi slavni Korejac sličnog stila, redatelj Oldboya Chan-wook Park, je producent filma).

Moram priznati da nisam naš shavtio što znači "svaka prethodna scena objašnjava onu koja slijedi" - zar tako i inače ne bi trebalo biti u filmovima? :)

A mislim da je kraj vrlo otvoren za osobne intepretacije, kao i da je općenito glavni motiv filma da pozove gledatelje da razmisle o svijetu u kojem žive, a ne da im forsira svoje stajalište silom niz grlo.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 05/06/2014 : 16:25:05  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Film je osvježenje u odnosu na moderne SF-e zato jer ne robuje specijalnim afektima i akciji. Akcija i horor elementi su tu da dodaju malo napetosti i olakšaju gledanje, a specijalni efekti su samo jedno od filmskih oruđa kojima su se autori služili a ne glavni razlog postojanja ovog filma. Većina modernih SF-a su zapravo akcijski filmovi kojima SF dio služi samo da bi se mogli razmahati sa CGI-jem, za razliku od klasičnih SF kojima SF dio služi da bi ispričali alergoričnu priču. Prijer novijeg filma slične tematike koji se na kraju svodi na akciju i efekte, a alegorija mu ispadne nedozrela je Elysium (ali tu specijalni efekti i akcija imaju unikatni stil i sami predstavljaju osvježenje). Moderni SF-i koji nastoje biti ozbiljniji pak zalaze u pretjerano objašnjavanje "tehničkog" dijela priče, poput Inceptiona u kojem nas likovi previše vremena zamaraju sa objašnjavanjem onoga što gledamo.

Iako nisam previše upućen u SF filmove mislim da ni Moon, ni Gravitacija a ni Prometej ne roboju efektima pa shodno tome tu kod Snowpiercer ne vidim nikakvu svježinu. Spominješ ubacivanje elemenata ostalih žanrova (drame, strave i sl.) ali to također nije nikakva novina tj. ništa svježe. I dalje ne vidm ništa novog!?
quote:
Snowpiercera vidim kao nastavljača tradicije klasičnih SF filmova, od Metropolisa, preko Zabranjenog planeta i ona tri gore spomenuta, do filmova Terryja Gillama.

Baš to (znači nikakva svježina) nastavljač tradicije koji kvalitetom nije ni za uspordbu s jednim Brazilom. A langa kojeg spominješ izgleda nisi dobro skontal jer je to baš primjer gdje su efekti bile ispred priče, po riječima samog Langa a i po izgledu filma je to vidljivo. Langu je priča bila, ne u drugom već u trečem planu.
quote:
Osvježenje je i zbog Bongovog nadrealnog stila i bizarnog smisla za humor koje možemo nazvati "korejskim" (drugi slavni Korejac sličnog stila, redatelj Oldboya Chan-wook Park, je producent filma).

E ovo je zasluga autora stripa (Jacques Lob, Benjamin Legrand i Jean-Marc Rochette) ne redatelja filma.
quote:
Moram priznati da nisam naš shavtio što znači "svaka prethodna scena objašnjava onu koja slijedi" - zar tako i inače ne bi trebalo biti u filmovima? :)

Prethodna scena najvljuje slijedeću ali ju ne objašnjava. I ja sam se krivo izrazil kod pisanja.
Trebalo je glasiti "svaka nadolazeća scena objašnjava prethodnu". Znači jako me iritiralo kaj režiser cijeli film objašnjava kaj je kaj. To pravi režiser ostavlja gledatelju na interpretaciju a ne objašnjava doslovno u dijalozima/monolozima.
quote:
A mislim da je kraj vrlo otvoren za osobne intepretacije, kao i da je općenito glavni motiv filma da pozove gledatelje da razmisle o svijetu u kojem žive, a ne da im forsira svoje stajalište silom niz grlo.

Pa svijet u kojem živimo je nepromijenjen vec tisućama godinama. Opet ne vidim o čemu mi to trebali posebno mislit? Jesmo li mi sad svijeniji činjenice na moćni tlače nemoćne!? Ako je tak gdje smo/ste dosad bili???
Svi mi nismo isti i nikad nećemo biti, nesposobni će uvijek služiti sposobnima!

Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5013 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 05/06/2014 : 16:43:02  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Iako nisam previše upućen u SF filmove mislim da ni Moon, ni Gravitacija a ni Prometej ne roboju efektima pa shodno tome tu kod Snowpiercer ne vidim nikakvu svježinu.

Moon je isto film po mom guštu (premda se i nje ga može optužiti da smo to već prije vidjeli). Ova druga dva nisam (još) pogledao.

quote:
E ovo je zasluga autora stripa (Jacques Lob, Benjamin Legrand i Jean-Marc Rochette) ne redatelja filma.

Ako si gledao ostale redateljeve filmove prepoznat ćeš da u tome ipak ima i puno njegovog rukopisa.

quote:
Prethodna scena najvljuje slijedeću ali ju ne objašnjava. I ja sam se krivo izrazil kod pisanja.
Trebalo je glasiti "svaka nadolazeća scena objašnjava prethodnu". Znači jako me iritiralo kaj režiser cijeli film objašnjava kaj je kaj. To pravi režiser ostavlja gledatelju na interpretaciju a ne objašnjava doslovno u dijalozima/monolozima.

Ja to nisam tako doživio - kao što sam rekao Inception je primjer pretjeranog objašnjavanja.

quote:
Pa svijet u kojem živimo je nepromijenjen vec tisućama godinama. Opet ne vidim o čemu mi to trebali posebno mislit? Jesmo li mi sad svijeniji činjenice na moćni tlače nemoćne!? Ako je tak gdje smo/ste dosad bili???
Svi mi nismo isti i nikad nećemo biti, nesposobni će uvijek služiti sposobnima!

Eto vidiš - ti si upravo iznio svoje odgovore na pitanja koja postavlja film. Siguran sam da bi mnogi forumaši iznijeli drugačija razmišljanja. Ako ovakav film potiče na raspravu i iznošenje različitih stavova onda je uspio u svojoj namjeri.

A evo i mog viđenja da to rješimo (PAZITE MOGUĆE NA SPOILERE):
Film je varijacija na temu Noine arke i poruka je prilično jednostavna: ovaj naš svijet je pokvaren i treba ga uništiti i početi iznova. To je jedina prava revolucija, "revolucije" na koje smo navikli su samo farse koje održavaju postojeće stanje stvari (sjetimo se nedavnih afričkih i azijskih primjera, ili južnoameričkih, stvari se samo vrte u krug). Medo na kraju prestavlja i mogućnost novog života i opasnost, to je nova avantura čovječanstva. Kao što nije Bog nakon potopa sam izgradio novi svijet, nego je to opet bila čovjekova zadaća, tako nije ni na redatelju da nam kaže što će biti dalje - možda će nastati bolji svijet možda neće, poanta je da moramo težiti boljem svijetu a ne zabijati glavu u pijesak (mi smo oni iz srednjih vagona, inženjeri u kavezima i gospođe u vrtovima, koji se prave da ne vide ove iza njih i ne žele previše talasati ove iznad njih). Da bi se napravile prave promjene treba izaći izvan zidova vlaka, tojest vlastitog načina razmišljanja i sustava vrijednosti. Jesmo li spremni na takve radikalne promjene ili smo radije za sigurnost koju smo eventualno pronašli u trenutnom stanju stvari? To je pitanje koje svatko mora za sebe odgovoriti.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 05/06/2014 : 16:57:51  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
Postoji samo jedan svijet i on je takav kakav je, niti je plemenit niti je pokvaren a najmanje ga treba shvaćati crno-bijelo tj. onak kak ga ovaj film shvaća. Mislim da nam poruka filma "ništa ovo ne valja ajmo ispočetka" daje potpuno pogrešan pristup životu. Razlog zašto je pogrešan je vrlo jednostavan, a to je: "ovaj svijet nije pokvaren". Da, ima pokvarenih pojedinaca i navek bu ih bilo jer (pazi sad) svi nismo isti!
Ja nemam namjeru izlaziti iz vlaka jer:
...sam vec postavio pravedan sustav vrijednosti (nikad ne čini drugome ono kaj ne želiš da drugi čini tebi)!
...jer svi ostali ostaju u vlaku a ne želim biti sam!

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 05/06/2014 : 16:58:45  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
A jesmo li na kraju ipak zaključili da ovaj film ipak nema svježinu ;)

Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5013 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 06/06/2014 : 09:57:31  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:

Postoji samo jedan svijet i on je takav kakav je, niti je plemenit niti je pokvaren a najmanje ga treba shvaćati crno-bijelo tj. onak kak ga ovaj film shvaća. Mislim da nam poruka filma "ništa ovo ne valja ajmo ispočetka" daje potpuno pogrešan pristup životu. Razlog zašto je pogrešan je vrlo jednostavan, a to je: "ovaj svijet nije pokvaren". Da, ima pokvarenih pojedinaca i navek bu ih bilo jer (pazi sad) svi nismo isti!
Ja nemam namjeru izlaziti iz vlaka jer:
...sam vec postavio pravedan sustav vrijednosti (nikad ne čini drugome ono kaj ne želiš da drugi čini tebi)!
...jer svi ostali ostaju u vlaku a ne želim biti sam!

Već smo zaključili da je to tvoj, potpuno legitimni stav i viđenje filma, sad ga samo ponavljaš. Isto tako smo zaključili da ne moraju i neće imati svi to isto viđenje. Meni ništa nije crno-bijelo u ovom filmu.

U redu je živjeti u svom komforu i ne činiti izravno nikome drugome nikakvo zlo, no bitno je ono neizravno. Prihvatiti ovakav naš način života u kojem smo sretni u svom malom sigurnom komforu znači pristati i na sve druge aspekte tog našeg ekosistema: pristati da ima ljudi koji žive poput onih iz stražnjeg dijela vlaka, pristati da ljudi u Afričkim zemljama umiru od gladi, ratova i raznih boleština, dok se njihovo prirodno bogatsvo eksploatira da bi mi na "zapadu" mogli živjeti ovako kako smo navikli, pristati da se naši gadgeti, odjeća i tipkovnica po kojoj upravo tipkam sastavljaju u azijskim tvornicama u nehumanim uvjetima, pristati da tisuće ljudi, sirotinje iz zemalja trećeg svijeta, mora umrijeti na gradilištima da bi mi mogli uživati u gledanju nogometnog prvenstva u Katru.

Ovaj film (naravno nije ni prvi ni zadnji koji to radi) postavlja pitanja: je li ovo stvarno "najbolji od svih mogući svjetova", trebamo li nešto poduzeti da se stvari promjene? I taj naš ekosistem i društveni ustroj prikazuje kroz efektnu SF dosjetku. Ja se nisam identificirao sa ljudima iz stražnjih vagona, već sa onim iz srednjih, inženjerima u kavezima i gospođama u svojim domovima i vrtovima. Film je zapravo namijenjem tim srednjim vagonima.

A sad se već i ja ponavljam
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 06/06/2014 : 10:01:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Čitao si strip?

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000