forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Razotkrivanje mita: Demoni ludila
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 33

igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 20/09/2014 : 10:38:11  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Sclavi je vec i prije Demona razbijao glavu sa "krugom zivota".
Poveznice se, svakako, mogu naci, ali treba duboko kopati...

upravo u tom stripu jedan nepoznati ratnik vuk samotnjak drži lekciju jednom gospodaru darkvuda...u stilu,nisi mi gospodar,ne priznajem tvoje zakone itd.kao i zagor,i vuk samotnjak ima svog najvećeg nepijatelja,čovjeka koji mu je radi šake zlata ubio ženu i dijete.vuk samotnjak,kada je prvi put poražen od zagora govori mu:ubij me...zagor,kada je konačno poražen od helingena prestaje se boriti i diže ruku na sebe,dakle umire kao kukavica. i vuk samotnjak je izgubio sav svoj svijet,ali on ne pomišlja na samoubojstvo več piči dalje,dok ne nađe.. smrt u borbi.zagor,nakon što je saslušao priču samotnjaka na kraju privodi warrena licu pravde.to lice pravde skoro je pokazalo svoje pravo lice i oslobodilo zločinca.tu mi je jako naivan kraj..pazi riječi porote:sama reakcija warenna je dokaz nasilja i proglašavamo ga krivim??????

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2014 : 10:46:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
lijepo filozofirate i hrvate se sa Demonom, Sclavijem, Zagorom, suštinom...
ali uhvaćeni u krug, upali ste u cirkl iz kojega nema van: Sclavi nam pokazuje ovo, Sclavi nam pokazuje ono, drži lekcije Gospodaru Darkwooda itd.

nema mi druge, nego baš krenuti pisati i to ovog trena!

probat ću odmah uhvatiti za korijen i bar malo pridonijeti izlasku iz cirkla i sclavijeve konfuzije krugova života
ne znam samo dal da krenem hardkor, jer stvar je teška, ili da probamo usput uloviti i prijemčiv izraz

eto, slijedi odmotavanje klupka, prvi korak
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 20/09/2014 : 11:19:21  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
belinski kaže:život umire kada borba završi...mislim da vuk samotnjak na kraju nije našao izgubljeni centar kruga života.vuk samotnjak čitav svoj život se borio,za status u plemenu kroz dječačke i mladenačke indijanske igre,borio se protiv bijelih osvajača koji su željeli njegovu zemlju..nakon poraza,borio se da prehrani i osigura kakav-takav život svome sinu i ženi,borio se protiv ubojica svoje obitelji,borio se protiv duha sa sjekirom..kada je pravda dostigla warrena,doduše ne ona indijanska pravda već bjelačka, vuk samotnjak više nema motiva da se bori i tu njegov krug života gubi centar

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2014 : 11:19:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
(za sada bez dobrog naslova)

Prva scena Demona ludila otvara nam općepoznati, samorazumljivi, navlastiti Darkwood kakvoga poznajemo, i ne manje bitno - očekujemo. To je, dakle, prva stranica čuvenog stripa: najtipičnija zagorovska mitologija, da ne kažemo, osnovna postavka stripa Zagor.

Stranicu dalje, događa se nešto nečuveno: ne, nije to jelen koji govori (takve bi Zagor pojeo skupa s rogovima), nego - Zagor je promašio!!! Zagor je promašio iz luka i strijele u jednoj najbanalnijoj sceni otvaranja stripa, kada još uopće nije ni počela fabula.
Znači, već u osnovnom forsiranju teze, Djole težište stavlja na manje bitnu stvar: "... - ne, samo je iznenada, bez najave, jedan jelen počeo da govori. ... "Sada sve može da se desi." Djole u tekstu o Demonu, Posrnuće Zagorovo.

Nije sve moguće zato što jelen govori, nego: Zagor je promašio jelena (pa bilo da on govori ili šuti) i tek time je sve moguće!
Sclavi nam je ovo odmah dao do znanja, nakon dvije stranice. Otada smo zaista bili dovedeni u sulude situacije, tj. Zagor je mrcvaren točno 494 stranice. Naspram te činjenice, onaj početak mora djelovati sumnjivo. I jest.
Nolitijansko, klasično, otvaranje stripa je - ironija. Sclavi ismijava, onako, profesorski suptilno.

Ali, ovo su ionako mnogi shvatili. Nije to poanta niti kraj "analize". O ne, to je početak.
Postoje dvije škole mišljenja o ovom stripu: jedna, darknajtska koja intimno uživa u ovome (Djole, mcn, Porobija, Cmuk itd...) i druga, zagor-fanovi koji vole ovaj strip do te mjere da su čak reinterpretirali darknajđane i iznašli obrat: uzdizanje Zagora darkerima usprkos.

Oboje je prekratko za ultimativno čitanje Demona.

Mi ćemo poći od teze da je Sclavi majstor diverzije i da je ovdje izveo maestralni pričin, koji se rasprostire na nekoliko razina, od kojih je najbitnija:

1. Sclavi nam je rekao da je Zagor fejker, šarena laža, nije nepogrešiv, nije naj naj, nego je ranjiv, ljudski, konačan i - MI TO NE ZNAMO! = ovo je fundamentalni, naj-pričin koji u svojoj jednostavnosti dotiče genijalnost.

2. Sclavi se istovremeno bavi Hellingenom i dekonstruira također njegov svijet = sjajna diverzija, dosada neprepoznata od fanova, tj. upravo podržana ova sklavijevska koncepcija dualnosti Dobro-Zlo, iluzija kroz koju dolazimo do točke

3. Sclavi je kroz Hellingena uzdigao Zagora.

Nema druge, morat ćemo se uhvatiti u koštac sa ovim diverzijama i pričinom.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 20/09/2014 : 11:43:19  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

1. Sclavi nam je rekao da je Zagor fejker, šarena laža, nije nepogrešiv, nije naj naj, nego je ranjiv, ljudski, konačan i - MI TO NE ZNAMO! = ovo je fundamentalni, naj-pričin koji u svojoj jednostavnosti dotiče genijalnost.

Da li se ovaj dio odnosi samo na uvod ili na cijelu pricu?
Ukoliko se radi o cijelom stripu, bicu prisiljen da kontriram. :D
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2014 : 12:00:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote

Sclavi nam je bacio u lice surovu istinu (kako to lijepo govori Djole u svom komentaru). Ne postoji Zagor, ne postoji Duha Sa Sjekirom, nema heroja, to je nevino djetinjstvo, a onda se mora odrasti.
Sjajna ideja za jednog Zagora, za jedan dječji strip, hrabra, čak duhovita.

Pa ipak.

Znamo li mi ili ne znamo sve ovo? Vjerujemo li mi u Duha Sa Sjekirom, nepogrešivog Gospodara Darkwooda? I to na toj, doslovnoj, razini?
Ne bih rekao. Odrasli smo ljudi. Ne bih rekao ni za djecu, da su tako banalna.

Pa ipak.

Je li vjerovati u Zagora minusinteligentno, je li gluplje, inferiornije, bezveznije od, recimo, uzimanja Zagora kao običnog stripovskog junaka, ne previše pametnog ni čitljivog na kraju krajeva? Je li pametnije, ljepše i istinitije vjerovati u Marca iz Svagdanje borbe?

Porobija, podignut na rang polupopularnosti ni kriv ni dužan, tvrdi (u jednom, ne bez razloga, sumnjivom tekstu) ovo drugo. Istinito Dobro i Lijepo je Marco, Svagdanja borba...

Sve je to neizmjerno plitko i mi se preko volje dotičemo stvari.

Evo zašto Porobija ne voli Zagora:

quote:
I zato ja sada čitam drugačije stripove. One koje sam već spomenuo i razne druge. Gdje se pojavljuju ljudi od krvi i mesa. Koji katkad dobiju, katkad izgube. Ostare i dobiju bore, trbuh i svu ostalu pripadajuću opremu. Zaljube se i poseksaju, vjenčavaju se i razvode, ostanu udovci ili guraju do kraja. Vi, naravno, kako hoćete, nemam ništa protiv i ništa za. Teško da bih se naljutio na nekog odraslog čovjeka koji bi mi priznao da voli Zagora. Samo bih izbjegavao razgovore o stripu.

Sclavi je, naravno, daleko bolji i zanimljiviji. Ali ni on ne voli Zagora. On ga voli pod određenim okolnostima. Kojima, to možete pročitati u Demonu lidila.

Dakle.
Jesu li istinitiji "drugačiji stripovi", one koje čovjek čita u vrućici (fibra je ime...) ili su istinitiji Zagori?
Za mene nema dileme: više stvarnosti ima u Zagoru nego u Svagdanjoj borbi.

Skandalozna izjava. Preseravanje. Provokacija. Praviš se pametan. Ne mlati praznu slamu. Ma ima cijeli repretoar.

Ne! Pri punoj svijesti, staloženo i mirno, dostojanstveno čak tvrdim da ima više stvarnosti u Zagoru nego u Svagdanjoj borbi i sličnim nazovi realističkim, ozbiljnim i 'višim' stripovima.

A sada ću reći zašto.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2014 : 12:02:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior
Da li se ovaj dio odnosi samo na uvod ili na cijelu pricu?
Ukoliko se radi o cijelom stripu, bicu prisiljen da kontriram. :D

na sve, na cjelinu
ali za pravi uvid u tezu, trebaš još pričekati i porazmisliti o onome što ćeš čuti;)
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 20/09/2014 : 12:10:50  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Vazi, pricekacu...

Jos nesto, tipove poput Porobije i co. ne treba uopste spominjati niti im posvecivati paznju.
On je totalni analfabet kada je Zagor u pitanju, mada u svoj svojoj prepotenciji misli da vise zna i od samog Boga.

Slatkorjecivi tekstovi mogu da zavaraju ljude koji ne poznaju dovoljno materiju, pa tako sam i u tom slucaju siguran da su mnogi pomislili kako je napisao divan tekst.
U sustini osjecao sam se kao Einstein kojem jedan prvacic pokusava da objasni kako fizika funkcionise.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 20/09/2014 : 12:17:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Ima li više vrijednosti u Zagoru ili u Mausu npr. je pitanje nalazite li više vrijednosti u klasičnim pričama (bajkama) ili u realizmu. Osobno mislim da je potrebna određena doza "ravnoteže": bajka mora imati "realistične" elemente da bi bila vrijedna, a realistična priča bez ikakve nade će potonuti u sumornost.
Možemo otići korak dalje i zapitati se nema li i u tzv. surovoj stvarnosti nečeg bajkovitog, što naslućujemo, ali ne možemo dotaći? I zato pišemo ili čitamo priče, da bi okusili to "nešto"?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2014 : 12:41:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote

Ajmo mi za korijen.
Sclavi nam je otvorio oči i pokazao (dokazao?) da je Zagor pičkin dim. Da se slama i da je malodušan kao vaš prvi susjed. Nazovimo ga Djole.
Mi smo prihvatili priču, progutali udicu i rekli: Sclavi, care, kupi mi cigare.

Međutim, je li lud ili možda blesav profesor doktor Marijan Cipra kada raskrinkava fundamentalni pričin.

"Ako pričin usprkos tome ipak dolazi na vidjelo, a njegovo pojavljivanje niti je skromno po značenju (= egzaltacija i podizanje Demona na tron), niti kratkog vijeka po trajanju (= fenomen Demon traje više od desetljeća, non-stop u žiži i na dnevnom redu), jer od Sclavija naovamo i djoletovsko-mcnovsko-porobijanske linije curunovski amenovan (amen-bog-kraj), ova iluzija razdvoja znanja (Djole-Mcn-Porobija-Fibra elite strip znanja) od bitka (Zagor kao kost u grlu i najvitalniji element strip scene) unekoliko dominira filozofijskim i kasnije posebno znanstvenim misšljenjem (što je Porobija-Mcn-Markos nego "znanstveno" mišljenje stripa), onda ova pojava pričina mora da ima od svega, što na bilo koji način bivstvuje, oprečni način postojanja. I doista, za pričin ne preostaje nikakav način bivstvovanja, niti onaj bitka itd. - ako se pričin ipak pojavljuje (a pojavljuje se kako svjedočimo), onda on NEMA i NE MOŽE IMATI nikakvog bivstvovanja, može se naprotiv samo - PRIČINJATI.

... ne samo da nije problem rješiv unutar istog mišljenja (znanstvenog stripovskog pa ni u inačicama preokretanja i redefiniranja ovog načina mišljenja), nego je s obzirom na iluzijski karakter ove razdvojenosti (znanja od bitka), u načelu JEDAN IZMIŠLJENI PROBLEM, Scheinproblem kat'exohen, jer njegova problematika uopće nema bitka, već se samo pričinja."

Sclavi nam je otvorio oči i sasuo nam Istinu u lice, a pravi se trik sastoji u tome da smo - mi to već sve ionako znali!

Mi na jednoj, onoj banano-doslovnoj razini ZNAMO da ne postoji Zagor, da nije Gospodar darkwooda, da nije nepogrešiv i da nismo takvog čovjeka sreli u susjedstvu kako to želi Porobija.
Drugim riječima, Sclavi nas je isprepadao, uhvatio na blef i pojasnio nam ono što ionako znamo. Ali je diverzija majstorska, a pričin je teško progledati: hrvati se sa problemom, koji zapravo uopće ne postoji. Nema ga, ništa, niente. Jedan izmišljeni problem, Sclavi je formulirao, izveo na 500 stranica i isporučio uz velike praskove i eksplozije od kojih staje dah.

To ja zovem majstor diverzije.

Ali ajmo mi na bitak.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2014 : 12:46:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
moram ići
kasnije više o svemu, uz još mesa Demona i naprstak hardkor filoofije bez koje ipak ne može;)
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 20/09/2014 : 13:13:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Uf, zahuktalo se

Ne bih uopće pridavao vrijednost "elitašima" i njihovom mišljenju. Za njih je strip fetiš, totem koji stoji uredno posložen na polici i kojeg slijepo obožavaju. Na toj razini bitniji postaju kvaliteta papira, dizajn i ostale tehnikalije. Bit se utapa u formalnosti.

Osobno mi nije bio problem sa stranicom-dvije Zagora pripalit vatru za gradele. Vatra, život, društvo, akcija ... to je bit a ne objekt na polici. Tako je i sa filmom, koji će ti vrag nekakav turbomega luksuzni DVD set? Uživaš li u filmu ili u predmetu?

Nije bit Demona ludila u nekakvoj kvazirealističnosti, bit je baš u legendarnome. Zagor je legendarni heroj o kojemu se priča oko logorske vatre.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/09/2014 : 13:20:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
O većoj ili manjoj "istinitosti" i/li realističnosti u nekom stripu, kao i u prozi i filmu, ne može se govoriti bez izuzetno bitnog elementa subjektivnosti svakog recipijenta ponaosob.
Meni je Svagdanja borba istinitija i realističnija jednostavno stoga što se u njoj mogu lako prepoznati, što mogu prepoznati i vlastita razmišljanja, stavove i dvojbe, i što me u tom smislu taj strip itekako i to vrlo snažno dotiče.
U Zagorovu se životu u kolibi u močvari, skakanju po lijanama i dijeljenju (ponekad i kozmičke) pravde prepoznati ne mogu jer, jebi ga, to nikad nisam radio a o takvim sam stvarima prestao maštati prije više od 30 godina.
Stinky Zagorovu jednostavnost, elementarnost i binarnost kao temeljno obilježje (opreke dobro i zlo, pravda i nepravda) drži istinitijima i realističnijima od kompleksnosti, slojevitosti i egzistencijalne tjeskobe u Marcovu svijetu.
No jednostavnost, binarnost i elementarnost nisu i oznake realističnosti i istinitosti, barem ne za one koji više nisu djeca i koji jednostavnim oprekama i rješenjima (fizičko zavođenje reda i utjjerivanje pravde silom) daju primat pred kompleksnijim pristupima problemima i životu općenito.
Jednostavnost, binarnost i elementarmost nisu isto što i istinitost i realističnost.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 20/09/2014 13:33:25
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/09/2014 : 13:31:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

Uf, zahuktalo se

Ne bih uopće pridavao vrijednost "elitašima" i njihovom mišljenju. Za njih je strip fetiš, totem koji stoji uredno posložen na polici i kojeg slijepo obožavaju. Na toj razini bitniji postaju kvaliteta papira, dizajn i ostale tehnikalije. Bit se utapa u formalnosti.

Osobno mi nije bio problem sa stranicom-dvije Zagora pripalit vatru za gradele. Vatra, život, društvo, akcija ... to je bit a ne objekt na polici. Tako je i sa filmom, koji će ti vrag nekakav turbomega luksuzni DVD set? Uživaš li u filmu ili u predmetu?

Nije bit Demona ludila u nekakvoj kvazirealističnosti, bit je baš u legendarnome. Zagor je legendarni heroj o kojemu se priča oko logorske vatre.

Ovim boldanim si opisao otprilike 90% zagorovaca na forumu.
Jesu li dakle po tome i oni elitisti, i ubrajaš li se u njih i ti? Pa naravno, jer ovim boldanim i ne samo tim u "elitiste" projiciraš vlastite osobine, sve pokušavajući reći da ti nisi takav, ali te upravo napisano raskrinkava.
Jer o čemu zagorovci (i bonellijevci općenito) daleko najviše raspravljaju nego o kvaliteti papira, dizajnu i tehnikalijama općenito, i što radi najveći bonellijevac teller nego na police slaže po 3-4 primjerka istog izdanja. Ne vjerovao ili da, nijedan ljubitelj Svagdanje borbe i Larceneta, nijedan "elitist" iz tvog posta to ne radi niti bi ikad napravio.

Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 20/09/2014 : 13:33:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Jednostavnost u Zagoru je akcija. Istina, ne može se svatko naći u tome. Ta tzv. kompleksnost je malodušje i pasivnost.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/09/2014 : 13:39:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Točno, Marc je pasivan i zagledan u sebe, da ne kažem u vlastiti pupak, ali je li mu alternativa uzeti kamenu sjekiru i pištolj, odjenuti šareni kostim i krenuti dijeliti pravdu?
Kakvog bi to imalo smisla u njegovom (dakle i našem, mom) svijetu, u realističnom svijetu u kojem bi samoproglašene bogove, duhove i djelitelje pravde po kratkom postupku smjestili u žutu kuću na kraju grada.

Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 20/09/2014 : 13:39:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Da, ima i zagorovaca fetišista. No oni su u manjini, to što nekad rasprave presahnu pa se narod okrene tehnikalijama je više pokazatelj da zagorovci nemaju uvijek vremena razglabati pi forumima. No kad je forum živ, živ je zbog Zagora.

Bonellijevci pokazuju najmanju sklonost fetišizmu, jer je ipak koncept Bonellija-koncept kioska. Strip svima, a ne samo njima. Probaj si sa svagdanjom borbom naložit vatru za gradela
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 20/09/2014 : 13:43:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Točno, Marc je pasivan i zagledan u sebe, da ne kažem u vlastiti pupak, ali je li mu alternativa uzeti kamenu sjekiru i pištolj, odjenuti šareni kostim i krenuti dijeliti pravdu?
Kakvog bi to imalo smisla u njegovom (dakle i našem, mom) svijetu, u realističnom svijetu u kojem bi samoproglašene bogove, duhove i djelitelje pravde po kratkom postupku smjestili u žutu kuću na kraju grada.

Pusti formu, pusti fizičku sjekiru i crvenu majicu (što li je već). Zagor je aktivan i ne sažaljeva se. Svijet je okrutno mjesto, ajmo se svi zatvorit u sebe i naricati. Ajmo se predati i pucati si u glavu. Ili ćemo ponosno koračati, uzdignute glave u osvit novog dana.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/09/2014 : 14:10:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
E tu si sad, ne znam da li namjerno ili slučajno, ubo u pravo mjesto zbog kojeg stinky tvrdi da Zagor u Divovima nije Zagor nego Marc, da pucanjem sebi u glavu priznaje poraz (za njega dotad a i poslije nezamislivo) i da se predaje umjesto da "ponosno korača uzdignute glave", odnosno da ga Sclavi tendenciozno ruši i tek na kraju pravila igre i reda radi kao uzdiže.
Može biti i tako, mogu se takve Sclavijevw nakane detektirati i iz Dylana, ali ja ipak mislim da je to pretjerivanje i da Sclavi nije ironik i cinik kad kod njega Zagor na kraju postaje div dobra, odnosno da to ne radi s figom u džepu.
Makar se slažem da je zavodljva interpretacija kako je Sclavi tako vješto uspio prevariti sve Zagorovce jednu totalno subverzivnu i rušiteljsku priču im podvaliti pod "ultimativnu", "najbolju", "najveću svih vremena", "apsolutnu" i što sve ne.

Edited by - Johnny Difool on 20/09/2014 14:27:39
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 20/09/2014 : 14:15:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

ali ja ipak mislim da je to pretjerivanje i da Sclavi nije ironik i cinik kad kod njega Zagor na kraju postaje div dobra.

Sclavi očito je ironik i cinik, i to se očituje u bilo kojoj epizodi Dylana, a i njegovim backstoryjem (nebrojeno puta se budio u bolnici nakon pokušaja samoubojstva, liječio se elektroškovima, bio najveći mogući pesimist itd.).

Ipak je zadnjih godina u nekom intervjuu rekao da mu je puno, puno bolje nego što mu je nekad bilo i da mu je pomogla psihoanaliza. Ne znam gdje Divovi spadaju u kronologiju Sclavijevog života, ali čini mi se da ih je pisao u prijelaznoj fazi.

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 20/09/2014 : 14:34:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Demoni Ludila su cinična priča sa idealističnim završetkom. Cinizam ne znači isto što i realizam, Demoni su fantazija, ali iz Zagorove perspektive, to je svijet u koji je on bačen, ali u kome njegov idealizam naizgled nema svrhe jer ne uspijeva zaustaviti rat između bijelaca i indijanaca i sam biva prisiljen ubiti svoje prijatelje i na kraju si puca u glavu. Ali ipak, uz Manituovu pomoć, Zagor shvaća istinu, i prenosi je i Hellingenu, i tako jedna mračna priča dobiva pozitivan završetak.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 20/09/2014 : 14:37:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Ne mogu ulaziti u Sclavijevu intimu tih dana. Tko bi ga znao?

No, ponavljam, Zagor na kraju ponosno korača uzdignute glave u novu zoru. Negativnošću nabijen Hellingen pronalazi svoj mir. Sad da li je Hellingen=Sclavi a cijeli strip zapravo Sclavijev obračun sa svojim unutrašnjim demonima? Može li to biti jedan od načina gledanja ove priče? Sclavi/Hellingen gazi i slama heroja a na kraju ipak uviđa besmislenost svoje mržnje i pronalazi unutrašnji mir, a Heroj se preporađa nikad jači.

Kiky je spomenuo da je Sclavi na kraju klimavcu Dylanu ipak dao katarzu. Dylan je ipak nastavio po starome, zato je danas i jest u krizi i pokušavaju mu dati novi preporod. Očito imamo uzorak Sclavijeve tehnike i mogli bi pričati o mučenju i katarzi junaka iz Sclavijeva pera.
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 20/09/2014 : 14:38:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Zašto svi pretpostavljaju da Sclavi mrzi Zagora? Pa Castellijeve priče su bile maltene potpuna sprdačina na Zagora pa nitko ne govori o tome.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 20/09/2014 : 14:39:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho
Pusti formu, pusti fizičku sjekiru i crvenu majicu (što li je već). Zagor je aktivan i ne sažaljeva se. Svijet je okrutno mjesto, ajmo se svi zatvorit u sebe i naricati. Ajmo se predati i pucati si u glavu. Ili ćemo ponosno koračati, uzdignute glave u osvit novog dana.

Ali Zagor si jest pucao u glavu u jednom trenutku. Morao je pasti na dno, da bi uopće mogao doći do vrha. Upravo razlog što je ova priča tako jedinstvena je što Zagor inače ne doživljava ni blizu tako potresna iskustva. Zagor uvijek izlazi kao pobjednik i to se zna. Demoni ludila nisu izuzetak. Ali ovdje njegova pobjeda djeluje nekako...zasluženije. I sretan kraj treba zaslužiti.

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 20/09/2014 : 14:40:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Svi pričaju o sceni gdje Zagor puca u samog sebe, ali nitko ne spominje onu kad Chico puca na njega, a ta mi se čini još važnija... (možda je diskutirano o tome, ne bih znao, letimično sam skenirao topic pogledom)

Go to Top of Page
Page: of 33 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000