Author |
Topic |
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
Timber Bil
Senior Member
1068 Posts
Member since 02/10/2013 |
Posted - 18/11/2014 : 12:58:14
|
quote: Originally posted by King Warrior
quote: Originally posted by Timber Bil
quote: Originally posted by solar
@PijaniPatak U vezi komentara na fejsu, došlo je do apdejta u vezi Hellingenovog povratka.
Rauch/ - ".............." (broj 600 u boji, 7.2015.) - 1 Burattini/ - Pobuna strojeva (Povratak Hellingena, 1. dio, 8.2015.-9.2015.) - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Burattini/Sedioli/Verni - Povratak Hellingena, 2. dio (10.2015.-?) - 1, 2, 3
Ovo lepo deluje, stvara osećaj da se ništa nije promenilo u zadnjih 30 godina od kada sam kao klinac drzao u ruci Teror šeste planeteStari dobri Ferri, Bure pogada u centar mete i prepričava nam stare stvari, sve to meni deluje lepše nego da Bozelli počne sada da sere o nekim glupostima, Sedioli i Verni razbijaju, jedva čekam ovu priču.
Vec skoro pa dvadeset godina cekamo na Hellingenov povratak, i ono sto dobijemo je prepricavanje starih epizoda koje smo procitali vec x puta. Ne znam...
Mislim da ne mozemo na osnovu par sličica da tvrdimo šta je u pitanju, normalno je da ima osvrta na prošlost, opet videćemo šta će novo ponuditi autori. Usvakom slučaju siguran sam da ne moze biti razočarenja, ipak je to Helingen, nismo ga videli 20 godina. |
|
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
Posted - 18/11/2014 : 14:08:00
|
quote: Originally posted by Timber Bil Mislim da ne mozemo na osnovu par sličica da tvrdimo šta je u pitanju, normalno je da ima osvrta na prošlost, opet videćemo šta će novo ponuditi autori. Usvakom slučaju siguran sam da ne moze biti razočarenja, ipak je to Helingen, nismo ga videli 20 godina.
Slažem se. Mada bi im bilo pametno da su ubacili i pokoju novu
P.S. Imaš PM Bill |
Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no! http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434 |
|
|
thekide
stripovi.com suradnik
Serbia
1811 Posts
Member since 18/11/2013 |
Posted - 18/11/2014 : 14:16:24
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Pesimisto
tamo gde ima nizbrdo ima i uzbrdo
Ne, ne, ja sam samo realista. Doduše isti stav sam imao i krajem osamdesetih kad sam bio ubeđen da su stripovima odbrojani dani, iako pojma nisam imao ni kolko se šta kod nas prodavalo, a kamoli u Italiji. U eri video-rekordera, commodora, spectruma, fliperana i svega ostalog pa ko će još da čita o kaubojima i indijancima. Ali ko što sad znamo devedesetih se desilo novo (poslednje) zlatno doba SBE stripa i to pored CD-a, laser-diskova, sege, sony playstationa, DVDa...
Ipak mislim da je internet bio poslednji ekser u kovčegu stripa, i da ovde ima dobar deo ljudi koji više vremena provode na strip forumu nego na strip čitanju, trenutno sam i ja međ njima, ali samo zato što nikad ne bih čitao strip na poslu, jer je i wc šolja lepše i dostojanstvenije mesto od smrdljive kancelarije.
Izvinjavam se za skretanje sa teme koje se više i ne sećam.
Za kraj jedno pitanje za Patka: Kad ćeš da nam prevedeš prošlogodišnji dokumentarac o Zagoru pa da to odgledamo ko ljudi.
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12945 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 18/11/2014 : 14:29:30
|
quote: Originally posted by thekide
Za kraj jedno pitanje za Patka: Kad ćeš da nam prevedeš prošlogodišnji dokumentarac o Zagoru pa da to odgledamo ko ljudi.
Barem reci "molim". |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 18/11/2014 : 14:41:27
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Barem reci "molim".
Hvala, Bushido
@thekide odgovor na pitanje: kada budem imao vremena za besplatne ZG akcije tj. verovatno nikad
oko ostaloga se uglavnom ne slažemo. Pojava interneta je manje fatalna po strip nego što se to misli. Okrnjila ga jeste, to je sigurno, ali da je fatalan- nije |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 18/11/2014 14:45:43 |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
|
sergej773
Senior Member
Cuba
1922 Posts
Member since 03/06/2012 |
Posted - 18/11/2014 : 14:46:00
|
quote: Originally posted by guderian
Vidi nesto, nemam bas vremena, ali osnovno sto je oduvijek govorio Nolitta, sto je govorio Bure, pa i Boselli, je to da Zagorov svijet nije nas. Ne radi se o nasoj realnosti vec je to paralelni svijet u kojem je sve moguce. Nove drzave, drugaciji istorijski tok, jednostavno sve. Ne znam koliko si upoznat sa Zagorom, ali ako ga vec citas, nije moguce da su ti takve stvari promakle.
Gle, tebi svaka čast. Car si! Zagora čitam od 1980 kad sam imao četiri godine. Uz njega, Bleka, Marka, Texa i druge sam naučio čitati. O paralelnome svijetu tada, nije bilo ni govora. To je spika tek poslije 2000-te. Ipak, i dan danas se Zagorov svijet drži povijesti. Svi alternativni događaji su prelokalni da bi bili zabilježeni. Tako je to kod Zagora od početka funkcioniralo. Inače, imam sve Zagore koji su izašli u Ludensovom i SD izdanju. Baš sve. Iz LMS i ZS imam 212 komada. (iste imam u gore navedenim izdanjima) Prema tome, smatram se sasvim solidnim poznavaocem. Stvarati od Zagora super junaka ili njegov svijet 19 stoljeća u neko alternativno stoljeće ili svemir je remečenje onoga što Zagor je. To bi tek bilo negativno u cijeloj stvari. On kao takav nije zamišljen. Nema šta tu Buratini reći jer je to već davno kazano. Zagor je strip o junaku iz 19 st. koji djeluje na tlu izmišljene šume na istoku SAD i koji povremeno ima ekskurzije okolo. Povremeno riješava probleme sa nadnaravnim ili vanzemaljskim silama koje prijete globalno kao i M.M. ili D.D. ili čak i Mister N. TOČKA.
A Badenlandija npr., a samuraji u 19. veku? |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 18/11/2014 : 14:46:22
|
Ajde Patak, neš´ ti problema prevest jedan obični dokumentarac od (vjerovatno) sat vremena, napraviti titlove i sve to editirati, spojiti i nama servirati na forum! Ne budi lijenčina...
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
thekide
stripovi.com suradnik
Serbia
1811 Posts
Posted - 18/11/2014 : 14:51:48
|
quote: Originally posted by nagor
Mislim da se je thekide htio samo našaliti i zakopati "debatnu sjekiru"... ;)
Naravno da sam se šalio. Skoro sam pročitao da je u gužvi na sto strana i da do proleća neće moći ni recke da piše, pa reko ne bi bilo loše da počne da se bavi i simultanim prevođenjem. |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 18/11/2014 : 14:54:11
|
quote: oko ostaloga se uglavnom ne slažemo. Pojava interneta je manje fatalna po strip nego što se to misli. Okrnjila ga jeste, to je sigurno, ali da je fatalan- nije
Slažem se. Svi kukaju, zabijaju glave u pijesak. Već desetljeće, pojedini autori plaču da su playstationi i internet "ukrali" stripove, a ne vide svoju vlastiti krivicu jer nisu u stanju napraviti zanimljive stripove s kojim se današnje generacije mogu poistovjetiti. |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 18/11/2014 : 14:58:34
|
quote: Originally posted by bjelolasica
quote: Originally posted by Timber Bil Mislim da ne mozemo na osnovu par sličica da tvrdimo šta je u pitanju, normalno je da ima osvrta na prošlost, opet videćemo šta će novo ponuditi autori. Usvakom slučaju siguran sam da ne moze biti razočarenja, ipak je to Helingen, nismo ga videli 20 godina.
Slažem se. Mada bi im bilo pametno da su ubacili i pokoju novu
Pa ti baš nemaš osjećaja za Burattinijevu brigu o slavnoj prošlosti Hellingena. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Posted - 18/11/2014 : 15:03:45
|
Naravno da sam se šalio. Skoro sam pročitao da je u gužvi na sto strana i da do proleća neće moći ni recke da piše, pa reko ne bi bilo loše da počne da se bavi i simultanim prevođenjem.
Da, i mislio sam... Bushido samurajski uletio zaštiti tu krhku čast uvrijeđenog Patka, ali je skroz fulao... |
|
|
thekide
stripovi.com suradnik
Serbia
1811 Posts
Posted - 18/11/2014 : 15:11:50
|
quote: oko ostaloga se uglavnom ne slažemo. Pojava interneta je manje fatalna po strip nego što se to misli. Okrnjila ga jeste, to je sigurno, ali da je fatalan- nije
Slažem se. Svi kukaju, zabijaju glave u pijesak. Već desetljeće, pojedini autori plaču da su playstationi i internet "ukrali" stripove, a ne vide svoju vlastiti krivicu jer nisu u stanju napraviti zanimljive stripove s kojim se današnje generacije mogu poistovjetiti.
Pa ček po vama dvojici ispade da su za trenutno stanje krivi 90% scenaristi, 10% crtači i niko više. Pa kako je na primer MM devedesetih tuko preko sto iljadarki prodatih primeraka u svom najgorem kreativnom periodu. Slično bi se moglo reći i za Dylana koji je svake godine duplao prodaju, a kvalitet je padao i padao. A pošto sam Mile kontraš po prirodi, sad zauzimam stav da Boselli-Burattini i nisu doneli preporod (prodajni) o kome se tolko priča, već da bi i Toninelli imao istu prodaju da je ostao, naravno jašući na talasima tadašnjeg sveopšteg skoka u prodaji. Eto, udri sad... |
|
|
thekide
stripovi.com suradnik
Serbia
1811 Posts
Posted - 18/11/2014 : 15:32:31
|
Naravno da sam se šalio. Skoro sam pročitao da je u gužvi na sto strana i da do proleća neće moći ni recke da piše, pa reko ne bi bilo loše da počne da se bavi i simultanim prevođenjem.
Da, i mislio sam... Bushido samurajski uletio zaštiti tu krhku čast uvrijeđenog Patka, ali je skroz fulao...
Ma neka je uleteo, sad bar znamo da i ljubitelji ozbiljnih stripova čitaju Zagorove topike. A stavio sam smajli da se ne naljuti i Bushido, dosta je što mi moji Zagorovci prete preko pm-a.
Ups, 15:30, vreme je za bežaniju s posla. |
Edited by - thekide on 18/11/2014 15:34:44 |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 18/11/2014 : 15:35:21
|
Da, i mislio sam... Bushido samurajski uletio zaštiti tu krhku čast uvrijeđenog Patka, ali je skroz fulao...
Nije fulao. thekide se šalio ali bilo je slučajeva kada je bilo ovoga bez zezanja, i Bushido to zna. Zato mu kažem hvala.
krhka čast? idi breee uvređen? mrš crkotino |
|
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 18/11/2014 : 15:54:16
|
Slažem se. Svi kukaju, zabijaju glave u pijesak. Već desetljeće, pojedini autori plaču da su playstationi i internet "ukrali" stripove, a ne vide svoju vlastiti krivicu jer nisu u stanju napraviti zanimljive stripove s kojim se današnje generacije mogu poistovjetiti.
Pa ček po vama dvojici ispade da su za trenutno stanje krivi 90% scenaristi, 10% crtači i niko više.
Ne. 30% krivica urednika (koji odobrava priče i vodi serijal), 30% scenarista (koji piše priče ovako ili onako), 20% crtača (jer se crtač uglavnom vodi scenarijem, a u slučaju manjka kvaliteta u određenim elementima crteža dobar scenario može to da "pokrije" i "nadoknadi" kod sveukupnog utiska), 10 dizajna (crtež naslovnice, kolor naslovnice, logotip, obod i sl.) i 10% propagande. Ako nešto od ovoga šteka, šteka onda i serijal. Niko neće kupovati nešto što je odrađeno traljavo. Zagor je trenutno traljav u svemu osim u propagandi tj.popularnosti. Zato je stanje kakvo jeste.
quote: Pa kako je na primer MM devedesetih tuko preko sto iljadarki prodatih primeraka u svom najgorem kreativnom periodu. Slično bi se moglo reći i za Dylana koji je svake godine duplao prodaju, a kvalitet je padao i padao.
Ne znam za MM, ali Dilan Dog je najpopularniji i najvoljeniji strip-junak u Italiji. Prodaja je rasla kako su se pojavljivale nove generacije čitalaca, a sa njima paralelno i reprinti (čini mi se da sada broji oko tri-ćetiri reprinta koji su dizajnom i sadržajem identični prvoj ediciji, a izlaze maltene paralelno. Na istomkiosku možeš bukvalno kupiti najnovijeg Dylana, Dylan reprint i Dylan drugi reprint. Govorim iz ličnog iskustva, ne lupam ništa bezze), pa novopečeni fanovi nisu imali problema sa nabavkom starih brojeva. Što se kvaliteta priče tiče. Najgori Dylan je uglavnom bolji od prosečnog Zagora iz LU perioda. Budimo realni
quote: A pošto sam Mile kontraš po prirodi, sad zauzimam stav da Boselli-Burattini i nisu doneli preporod (prodajni) o kome se tolko priča, već da bi i Toninelli imao istu prodaju da je ostao, naravno jašući na talasima tadašnjeg sveopšteg skoka u prodaji.
Upravo se bavim time, prečešljavam neke izvore (članke, blogove, intervjue i same stripove) i moram biti kontra-kontraš Mile (ko kontra-kontra-kontra-kontra-kontra revolucionar u Alanu Fordu). O slučajnim stabilizacijama bi se moglo govoriti da serijal nije naglo sa Nestalim istraživačem dobio novih 15.000 čitalaca. Neki su pročitali "Kradljivca senki" i brojeve koji su usledili, a potom umesto Donatelli-Ferri videli drugačiji i bogatiji tip crteža, kao i ozbiljniji pristup...i kupili strip. Jednostavno da jednostavnije ne može biti. Samo zahvaljujući njima dvojici Zagor još uvek traje. Ovako ili onako, ali traje.
quote: Eto, udri sad...
Sa zadovoljstvom. "udaraaa u glavu ko šampanjac
|
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
|
hamzik
Junior Member
Sweden
406 Posts
Member since 27/04/2012 |
Posted - 18/11/2014 : 18:04:32
|
Znam ja da ovo nija popularno misljenje ali Ferrijeve naslovnice nemogu pomagati prodaji. Nazalost, maestro je davno vidio svoje najbolje dane i njegove danasnje naslovnice (ne sve, ali nazalost vecina) su ispod nivoa. Ja kada bi htjeo privuci nove citaoce opet bi poceo od onog sto ce i prvo viditi na kiosku.
Vrijeme je za promjenu, i to malo vecu nego da Verni preuzme i crta na isti nacin samo manje drhtivo. Mozda bi mali povrsinski makeover Zagora bar malo poguro uz to spomenuto brdo. |
|
|
Tonka24
Advanced Member
14743 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 18/11/2014 : 18:10:39
|
Pretpostavljam da ta bolja vremena nikada nece ni doci. Zagor je na izdisaju, vec sada lezi u komi. Verni na naslovnicama ce biti poslednji cin i pocetak kraja. Dajem serijalu jos deset godina, mislim da ce to onda biti to. Nije da ne postoji nacin da se Zagor spasi, ali cinjenica jeste da Burattini nije sposoban za tako nesto. On je veliki fan, ali isto tako nista drugo do obican zanatlija. Nije on covjek koji bi mogao da unese inovativne ideje ili bilo sta poboljsa, a kada se jednog dana zaista odluce za radikalne promjene, tada ce vec biti kasno. I onda, naravno, krivica ce se traziti u drugima, mada je sasvim jasno da je sve u Buretovim rukama.
Zagoru je potreban tip poput Recchionija, neko ko ima muda da se upusti u nove stvari, neko ko ce iz temelja promijeniti serijal. Pa sta bude neka bude, gore od trenutne situacije ne moze biti. Kada vidis da neko umire, moras rizikovati, jer covjek ce ionako umrijeti. Postoji mala vjerovatnoca da mu se ipak moze pomoci.
Serijal je trenutno na skoro 30.000 prodajnih primjeraka, sto je na granici prolaznog.
Sada treba reagovati, evo na primjer otpoceti veliku pricu sa ratom u Darkwoodu, pricu koja ce potrajati 3-4 godine. Spaljen Darkwood, neke od poznatih likova ubiti u stripu. Napraviti lancanu pricu, nesto kao JA odiseja, ali sa sredistem u Darkwoodu.
Apsolutni rat izmedju Indijanaca i vojske, Zagor stoji negdje izmedju, onda sve vise zauzima indijansku stranu. Nakon rata Darkwood proglasiti nezavisnom pokrajinom/republikom, podrucjem u kojem US vlada nema vise nikakva prava.
U tom slucaju ostaje onda jos mnogo prostora da se i nakon rata napravi dosta zanimljivih prica cak i u samom Darkwoodu, a ne da se ponavljaju jedne te iste cijelo vrijeme.
Ovako kako sada stvari stoje, Darkwood je istrosen, avanture iz tog podrucja su postale dosadne. Nova odiseja u dogledno vrijeme isto nije izlaz, jedini as u rukavu ostaje Zagorov dolazak u Evropu, a taj as bi trebalo upotrijebiti 2-3 godine nakon rata.
Eto, to je okvirno jedan od nacina kako bi se mogla da podigne prodaja. To sam napisao uz kaficu, tek tako iz glave. Dragi Bure, zar je toliko tesko imati svjezu ideju i realizovati je?! Trenutno si na dobrom putu da ubijes Zagora, i ti nista protiv toga ne preduzimas!
Dobo dragi covjece, zasto onda ne stanes i pocmes pisati u tancine to sto pises ovdje, ideja mi se cini super, fenomenalna... zato uzmi malo vremena napisi i posalji Burattiniu! |
|
|
Tonka24
Advanced Member
14743 Posts
Posted - 18/11/2014 : 18:13:32
|
Ne mogu da verujem da prizivate kraj, to bi bila čista glupost, opet nije u redu Kingovo viđenje, Burattini radi solidno, istina uvek moze i bolje, ali ne treba preterivati u kuđenju Buratinijevog prepričavanja, meni je to ok jer serijal trazi tumačenja, a kod Nolite je mnogo toga ostajalo nedorečeno. Slazem se da Zagor mora uskoro i u Evropu, a i neka vrsta rata u Darkwoodu je pozeljna.
Slazem se s ovime, bure je i meni ok... nije tako los kao sto se pise...da moze bolje definitivno moze... trebalo bi poraditi i na sprijecavanju odlazenja crtaca...zasto od zagora nesto ne napraviti pa da skine texa s vrha? Samo za takve stvari treba icina sve ili nista, a ne jaja drzati u rukama. |
|
|
Tonka24
Advanced Member
14743 Posts
Posted - 18/11/2014 : 18:20:30
|
Zagoru pada prodaja jer se smanjuje polako kritična masa koju smo upravo činili MI, klinci što su odrasli na Zagoru, starimo, umiremo, bavimo se porodicama, drugim stvarima, postajemo ravnodušni, matori.
Ja sam Zagora počeo da čitam sa 6 godina te 1982.godine. Od tada je prošlo 32 godine, sada imam 38, 39 uskoro, umorio sam se ...
Ja sam poceo isto sa 6 godina sada imam 28 skoro... jos sam mala beba za tebe |
|
|
Topic |
|
|
|