forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Kolorka sp. 9 - V kao vendetta
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 03/01/2015 : 18:15:28  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

ah, dobro, kao i za sve narod je sklon zaokruzivanju, metodi sacovanja i od oka, tako je i oko ovoga. prava znacenja svega se gube istorija se ponavlja i sve tako...

u ovom slučaju nema govora o "zaokruživanju", potpuno je jasno kaj iz čega proizlazi...

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 03/01/2015 : 18:20:04  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

quote:

ah, dobro, kao i za sve narod je sklon zaokruzivanju, metodi sacovanja i od oka, tako je i oko ovoga. prava znacenja svega se gube istorija se ponavlja i sve tako...

u ovom slučaju nema govora o "zaokruživanju", potpuno je jasno kaj iz čega proizlazi...

ideje nacional socijalizma su utemeljene znatno pre ovih fasista sto su umarsirali u Rim 1922. to tvoje sacovanje je tvoja stvar.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 03/01/2015 : 18:30:48  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
ideje nacional socijalizma su utemeljene znatno pre ovih fasista sto su umarsirali u Rim 1922. to tvoje sacovanje je tvoja stvar.

vrlo zanimljiva spoznaja, a gdje to!?

naravno na jednom mjestu (u programu) kak je to kod fašista napravljeno...

Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 03/01/2015 : 21:46:07  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
Imaš veoma ograničeno i neobrazovano viđenje istorije, što nije ni tema na ovom topiku. Šta se podvodi kolokvijalno kao termin fašizam nije ono od čega je krenula cela rasprava. Sve je krenulo od, citiram: "ovaj razim mi vise lici na naciste nego li na fasiste". I to je poteklo od čoveka koji veoma dobro zna šta govori. A to što se par stupidnih bukvalista upecalo i uvuklo ostale u ovu stupidnu raspravu je samo nesretna okolnost. Ja se izvinjavam što sam se upustio da objašnjavam stvari nekome ko ne želi da ih shvati već vidi smisao samo u vrpoljenju u blatu sopstvenog propusta u obrazovanju.
Pozz

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 03/01/2015 : 21:48:52  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
ps. da je ova rasprava krenula u racionalnom smeru, kako je trebalo, mogli su se lepo izvući motivi fašizma i motivi nacizma iz Vendete, analizirati, porediti i ukrštati, i možda, samo možda bi se došlo do nekog kvalitetnog zaključka o Murovom stvaralaštvu, ali to je očigledno iznad kapaciteta forumaške rasprave. Šteta.

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8172 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 03/01/2015 : 22:34:09  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

ja mislim upravo suprotno od tebe
baš ta rascjepkavanja vode u zaborav
fašizam je zajedničko ime svih vladavina, pokreta i pojava koje počivaju na ugnjetavanju slabijih
pustite povijesne rasprave o razlikama fašizma, nacizma, franka, rumunjskog i mađarskog fašizma, ustaša, ku klux klana...
fašizam i danas postoji i svuda je oko nas, najčešće u prikrivenim formama - i zato umberto eco piše svoje tekstove
npr, naši domaći fašisti se vrijeđaju kad im netko kaže da su fašisti, tužit će te za uvredu časti, ali to ne znači da oni to nisu, ili da neki njihovi postupci nisu fašizam
uostalom, ako i fašizama ima raznih, antifašizam je samo jedan
a čak su i naši partizani još za vrijeme rata imali slogan 'smrt fašizmu - sloboda narodu' i nisu se zamarali da bude drugačiji kad se misli na talijane, naciste, ustaše, četnike, belogradejce i slične

i zato se okanite tih cjepidlačenja o mooreu, jer u biti niste u pravu

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 03/01/2015 : 22:49:56  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
dobro, svako drvi svoje, nema tu pomeranja. po meni najvece zlo jeste nacizam, a sam pojam kako stvari stoje se pokalo gubi

za dosadu:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC
Go to Top of Page

Villain
Average Member

Serbia
566 Posts

Member since 01/03/2011

Posted - 03/01/2015 : 23:13:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Villain a Private Message  Reply with Quote
Ma sve je to...
Kada bi ste danas popričali sa nekim vičnim zagovornikom nacional socijalizma i osvrnuli se ne neka dešavanja, imali bi ste osećaj da je to utopija.

This is a bad time; show us the way. And if You can't show us the way. Then forgive us for being lost
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8038 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 03/01/2015 : 23:46:57  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

a čak su i naši partizani još za vrijeme rata imali slogan 'smrt fašizmu - sloboda narodu' i nisu se zamarali da bude drugačiji kad se misli na talijane, naciste, ustaše, četnike, belogradejce i slične

Baš tako. Ne verujem da se poređenjem elemenata režima iz stripa sa stvarnim režimima iz istorije dobija posebno kvalitetna analiza dela, pre se gubi poenta univerzalnosti priče, koja je bila cilj autora.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 03/01/2015 : 23:49:06  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
sta se zaista desava u vendeti, oko cega je sva ova prica... ko ne zna nek nabavi Fibrino izdanje i procita
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8584 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 04/01/2015 : 01:15:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by karven

ps. da je ova rasprava krenula u racionalnom smeru, kako je trebalo, mogli su se lepo izvući motivi fašizma i motivi nacizma iz Vendete, analizirati, porediti i ukrštati, i možda, samo možda bi se došlo do nekog kvalitetnog zaključka o Murovom stvaralaštvu, ali to je očigledno iznad kapaciteta forumaške rasprave. Šteta.

I dalje nisi odgovorio na pitanje

quote:
Pitanje koje se ovdje postavlja je slijedeće:
Ako sam autor djela nije smatrao relevantnim da cjepidlači oko definicije režima koji opisuje, zašto onda ti smatraš relevantnim cjepidlačenje oko istog?

Iskreno, meni se čini kako je poanta tvojih postova samo ta, da daš ostalima do znanja kako kužiš razlike između dva režima.
I kako ste ti i kasper zbog toga ne znam kolko inteligentni.

Koliko je ta razlika bitna za samu priču, nisi se uopće izjasnio.

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8584 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 04/01/2015 : 01:23:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:

Baš tako. Ne verujem da se poređenjem elemenata režima iz stripa sa stvarnim režimima iz istorije dobija posebno kvalitetna analiza dela, pre se gubi poenta univerzalnosti priče, koja je bila cilj autora.

Odlično rečeno, a oni koji cjepidlače oko režima iz stripa su očito kako se kaže, fulali ceo fudbal.

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 04/01/2015 : 07:41:53  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by paro

quote:
Originally posted by karven

I dalje nisi odgovorio na pitanje

quote:
Pitanje koje se ovdje postavlja je slijedeće:
Ako sam autor djela nije smatrao relevantnim da cjepidlači oko definicije režima koji opisuje, zašto onda ti smatraš relevantnim cjepidlačenje oko istog?

Iskreno, meni se čini kako je poanta tvojih postova samo ta, da daš ostalima do znanja kako kužiš razlike između dva režima.
I kako ste ti i kasper zbog toga ne znam kolko inteligentni.

Koliko je ta razlika bitna za samu priču, nisi se uopće izjasnio.

Prevideo sam tvoje pitanje, ne zameri, tek sam sad video.
Ne, nije to poenta jer brojni ljudi oko mene stvari poput ove o kojoj se vodi polemika smatraju opštom kulturom, pa je teško neka stvar prestiža.
Zašto smatram da je bitna razlika? Pa odgovor na to je sakriven u pitanju da li Mur zna. Ok, postoji mogućnost da ne zna, da ga ne interesuje i da nije bitno, mada mislim da teško da je tako. Koliko ja znam, on nije površan čovek (kao neki). Vendeta je štivo za više čitanja, i kao takvo krije u sebi brojne slojevite elemente, to je makar moj stav. E pa u tom svetlu, brojni su i elementi koji vuku paralele iz istorije. Inspiracija i motivi, kao i eventualne skrivenije poruke, su svakako easter egg za svakog predanog čitaoca. Zašto je npr. The Boys meni zanimljiv? Jer uživam u Enisovom alternativnom viđenju superherojskog sveta. E sad, zamisli da ti superheroji nemaju paralelu u DC/Marvel svetu? Zamisli da svi ti likovi nisu parodija postojećih superheroja? Šta bi tu bilo zanimljivo? Ništa!
E tako i Vendeta ima brojne elemente koji nisu nimalo površni. Ko je Sudbina? Zašto (kasperu omrženi) pop pedofil? Kabare? Kancelar/premijer? Zašto ruže? Larkhil?
Eto, da ne spojlam previše, zadržaću se na Larkhilu, ali samo kao na primeru. Vendeta je puna ovakvih stvari. Kao što znamo, Britanija je među prvima koja se isprečila na putu Hitlerove invazije na Evropu, jel tako? U Larkhilu je ustanovljena vojna baza još za vreme WWI, koja je proširivana i ustanovljena je vojna škola između dva rata, koja je bila prevashodno artiljerijska uz i jaku obuku padobranaca. Tokom WWII Larkhil se istakao artiljerijskim i protivavionskim inovacijama koje su, smatra se, imale važnu ulogu u odbrani Britanije tokom brojnih bombardovanja i napada aviona. Desantne jedinice padobranaca obučenih i stacioniranih u Larkhilu su bile važne za rat takođe. Mur u Larkhil smešta koncentracioni logor. Slučajnost? Mislim da ne, i daleko od toga da ga zabole za te stvari. Mur logorom, nacističkom tvorevinom, u kome je ni manje ni više nego odeljenje za laboratorijske eksperimente, kao proisteklo iz noćne more zvane Osvijećim. Znači vojni simbol odbrane Britanije od nacista postaje ni manje ni više simbol militarističkog britanskog nacizma kod Mura. Da li time Mur sahranjuje britansku borbu protiv nacista jednim maestralnim potezom, prosto smeštajući logor tamo? Iskreno, mislim da da.
Eto, to je samo jedan primer, ali da ne kvarimo uživanje u stripu drugima, neka svako uzme i sam sebi nađe ovakve motive, ko želi, naravno.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 04/01/2015 : 09:44:27  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

dobro, svako drvi svoje, nema tu pomeranja. po meni najvece zlo jeste nacizam, a sam pojam kako stvari stoje se pokalo gubi

za dosadu:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC

točno i sad pročitaj kad se javlja fašizam u Italiji pa usporedi kaj je bilo prije
http://hr.wikipedia.org/wiki/Fa%C5%A1izam

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/01/2015 : 10:07:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

ja mislim upravo suprotno od tebe
baš ta rascjepkavanja vode u zaborav
fašizam je zajedničko ime svih vladavina, pokreta i pojava koje počivaju na ugnjetavanju slabijih
pustite povijesne rasprave o razlikama fašizma, nacizma, franka, rumunjskog i mađarskog fašizma, ustaša, ku klux klana...
fašizam i danas postoji i svuda je oko nas, najčešće u prikrivenim formama - i zato umberto eco piše svoje tekstove
npr, naši domaći fašisti se vrijeđaju kad im netko kaže da su fašisti, tužit će te za uvredu časti, ali to ne znači da oni to nisu, ili da neki njihovi postupci nisu fašizam

ova je rasprava besmislena, ali zato nije ona o tvojoj (i mooreovoj i 'vašoj') partikularnosti
a to je razlog zbog kojeg ne mogu čitati ni moorea ni tebe ni slična dociranja. bilo bi baš lijepo to što pišeš, za pozdraviti, kada bi tvoja strana bila to što pišeš: protiv ugnjetavanja.
to nisu čak ni "partizani", jer uz dobre momente imaju i gnjusne. jednostavno, kompromitirani su.
a ti si upravo 'dokaz' onoga što sam rekao: strip bi bio pogođeniji da je moore pošao sa druge strane, tj. lijeve. sa 'desnim' totalitarizmom se nitko više ne zanosi, dok sa 'lijevim'...

ukratko, tvoj post ima neke dobre momente (kao i partizani haha), ali je u suštini loš. dogmatičan. ništa čudno za tobože napredne, lijeve, liberalne. s takvima bi nam opet došlo jednoumlje i etiketiranja.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 04/01/2015 : 10:38:52  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:

točno i sad pročitaj kad se javlja fašizam u Italiji pa usporedi kaj je bilo prije
http://hr.wikipedia.org/wiki/Fa%C5%A1izam

koliko nalazim na netu obe partije su osnovane 1919, sa tim da su osnovne ideje nacista su svakako nastale znatno ranije. nego, ajd budi ljubazan pa postavi kad je napisan statut fasisticke partije i kako glasi. ja sam tebi poslao sa ove naciste.

hm, zanimljiv je ovaj deo oko crkve i fazima u tvom clanku.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 04/01/2015 : 11:04:12  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
koliko nalazim na netu obe partije su osnovane 1919, sa tim da su osnovne ideje nacista su svakako nastale znatno ranije.

poslali si mi činjenicu da je NSDAP osnovan 1918. i ja tebi da su se fašistički pokreti javljali tokom Velikog rata i ti onda izvedeš ovakav zaključak!?
quote:
Originally posted by kaspernego, ajd budi ljubazan pa postavi kad je napisan statut fasisticke partije i kako glasi. ja sam tebi poslao sa ove naciste.

ne bum, jedina ti ja šansa da ga sam najdeš
quote:
Originally posted by kasperhm, zanimljiv je ovaj deo oko crkve i fazima u tvom clanku.

i točan (baziran na dokumentima)!

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 04/01/2015 : 11:22:34  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky
sa 'desnim' totalitarizmom se nitko više ne zanosi, dok sa 'lijevim'...

izrezano si dobro sročil ali ovde nisu u pravu...jednostavno nije točno!

Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 04/01/2015 : 11:25:39  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
poslali si mi činjenicu da je NSDAP osnovan 1918. i ja tebi da su se fašistički pokreti javljali tokom Velikog rata i ti onda izvedeš ovakav zaključak!?

ja sam nasao informaciju da je Fasisticka partija osnovana 1919. zato i kazem da te ideje o fasizmu, tragovi, pokreti, sve to su nacisti imali davno pre. takodje, tvoja informacija je nekako nepotpuna, orlje i od oka stavljena

quote:

ok, posto u stripu crkva je produzena ruka fasizma, znaci brkani su loncici i ovde
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 04/01/2015 : 11:30:25  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
ok, posto u stripu crkva je produzena ruka fasizma, znaci brkani su loncici i ovde

rimokatolička crkva nije jedinstvena, a kod moorea crkva je univerzalna (asocira na rimokatoličku) i on pokazuje njenu lošu stranu (koja postoji svakako)...

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8172 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 04/01/2015 : 16:37:33  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

ja sam nasao informaciju da je Fasisticka partija osnovana 1919. zato i kazem da te ideje o fasizmu, tragovi, pokreti, sve to su nacisti imali davno pre. takodje, tvoja informacija je nekako nepotpuna, orlje i od oka stavljena

quote:

bogati kasperu, pa moore je složio u svojoj glavi jedan imaginarni fašistički režim
čovjek ima potpuno pravo da smisli i smiksa što god hoće
to se zove priča i scenario

Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 04/01/2015 : 16:48:07  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by
ken2

bogati kasperu, pa moore je složio u svojoj glavi jedan imaginarni
fašistički režim

da mi nisi rekao ne bih znao. nego teram malo mak na konac kao i svi ovde
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8172 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 04/01/2015 : 16:59:23  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 04/01/2015 : 17:03:24  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by
ken2

bogati kasperu, pa moore je složio u svojoj glavi jedan imaginarni
fašistički režim

da mi nisi rekao ne bih znao. nego teram malo mak na konac kao i svi ovde

onda bi se trebal uloviti nečega gdje imaš podlogu...evo kena2 upozoriti da nije scenario nego scenarij (na hrvatskom naravno) :)

Edited by - dosada on 04/01/2015 17:04:40
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 31/01/2015 : 15:11:48  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
V for Vendetta

“Artists use lies to tell the truth. Yes, I created a lie. But because you believed it, you found something true about yourself.”
― Alan Moore, V for Vendetta

Ako izostavimo monsturoznost totalitaristzickog drzavnog poredka i sve bolesne deviacije koje idu u tom paketu.
Ako izostavimo impakt koji je ovaj strip napravio na danasnju modernu pop kulturu.
Ako izostavimo svu simboliku revolucionarne ideje o oslobadanju od nametnutog mentalnog robstva.
Ako sve to ostavimo po strani i pristupimo sa netralne cisto stripovske znatizelje..ovaj strip je jos uvijek remek djelo.
Iza nacrtanog osmjeha glavnog lika zjapi jedna uznemirujuca dubina koja nas doslovno vuce da dodemo do ruba tog ponora i nadvirimo se.
Svakako da je ono sto cemo vidjeti vrlo psihoticno i kotroverzno,ali nas nece zaustaviti da prepoznamo konture onoga sto bi mi htjeli da postane.
V je jednim velikim dijelom metafora za nesluceno veliki broj mogucnosti i pristupa istima.
Maska nacrtanog osmjeha je slojevita i nuzna za razumjevanje ideja i mehanizama koje ce nam olaksati onaj bitni korak koji ce nam omoguciti da prekoracimo zacrtanu granicu koja nas razdvaja od vec ustaljenog i sigurnog te uspavanog mentalnog ustroja.
Koliko god zvucalo kao da ovo pisem pod utjecajem LSD-A ,misljenja sam da je V ustvari personificirana sloboda sa svim svojim prednostima i manama, i kao sto citat iz stripa kaze “Behind this mask there is more than just flesh. Beneath this mask there is an idea... and ideas are bulletproof.”

10/10

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.15 seconds. Snitz Forums 2000