Author |
Topic |
boddhisatva
Senior Member
Croatia
1315 Posts
Member since 08/01/2013 |
Posted - 26/01/2015 : 22:23:03
|
Difool, misliš 7 + 1 = 8?
;o))
Dakle broj svakim pročitanim postom sve više i više raste, ovo je neki pokazatelj a i Marku bar uvid u neku moralnu i čitateljsku podršku koja nam treba u ovim teškim vremenima a izdavaštvo samo je i krvav i nezahvalan posao.... I kaj tu sad radit kontra sramežljivosti većine ljudi koji pišu stvari tipa "Izvrstan strip" i sl., a koji nisu u stanju sročiti neki tekst i mišljenje - eh pa ne prozivamo ih mi ovdje uopće. Znamo da ih je većina i da je to tako sa njima, jednostavno smo počeli pisati svoje misli o vrhunskim Fibrinim stripovima a time smo i iz njih počeli izvlačiti i njihove misli, ma kako kratke ili šture pa ipak misli - što je i već super Jednostavno ono ja ako mislim na velike i uzvišene stvari iznenadi me i pozitivno šokira netko tko mi kaže svoje kratko i jednostavno viđenje nekog detalja, tako efektno i za mene fascinantno strahobalno u toj čistoj jednostavnosti detalja....
|
Pike Bishop: Let's go! Lyle Gorch: Why not? |
|
|
kasper
Advanced Member
10906 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 26/01/2015 : 23:03:06
|
ja terao Antu da uzme tu Polinu, on je stalno nalazio neke izgovore da to odlozi sto se tice Lidije, pa tamo ima gomila + komentara/hvalospeva, bas cudno da to nije privuklo nesto vise citalaca od na primer Ducana smeha dobro je sto ce ici Vives. steta sto u Fibrinom planu za 15/16 nema Frederik Peetersa |
Edited by - kasper on 26/01/2015 23:03:42 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21326 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 26/01/2015 : 23:07:41
|
quote: Originally posted by Shaner
Znači moram požuriti i s Adolfom i s Tvrđom.
Tako puno dobrih stripova, a tako malo vremena (i novaca)...
Čisto da pitam da si znam složiti listu:
Adolf ili Vrh bogova? Tvrđa ili Zekan?
Adolf. Oboje.
quote: Originally posted by kasper
ja terao Antu da uzme tu Polinu, on je stalno nalazio neke izgovore da to odlozi sto se tice Lidije, pa tamo ima gomila + komentara/hvalospeva, bas cudno da to nije privuklo nesto vise citalaca od na primer Ducana smeha dobro je sto ce ici Vives. steta sto u Fibrinom planu za 15/16 nema Frederik Peetersa
Nisi terao Antu nego Anta. I poslušaće te Anto,bez brige. Glede F.Peetersa,nadam se da će Fibra objaviti Aamu. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 26/01/2015 23:11:40 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21326 Posts
Posted - 26/01/2015 : 23:15:20
|
Što se tiče tih zanemarenih izdanja,voleo bih da znam koji su sve tu naslovi,ali se bojim da ih je možda i previše. Lj&R,posebno Palomarske priče su meni sam vrh devete umetnosti. Paul mi je izmamio bujicu suza,šta više reći. Da ne spominjem Tvrđe,koje se štampaju u kriminalnom tiražu.Srećom,pa vidim neke pozitivne vibracije po pitanju ovog serijala,barem u Srbiji.Vidim da ljudi počinju da se sve više zanimaju za njih. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 27/01/2015 : 00:17:33
|
Ja promoviram Tvrđu gdjegodkad stignem.
|
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6190 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 27/01/2015 : 06:55:36
|
Ja sam Paulov ljetni posao pročitao sken na engleskom i toliko mi se svidio da sam kupio Fibrino izdanje. To je strip o nostalgiji, i iako još nisam u Paulovim godinama mislim da se svatko može pronaći u njegovim dogodovštinama. Svi mi imamo neko bezbrižnije razdoblje u koje bi se voljeli vratiti, pa sve da nam je život sređen i bezbrižan nostalgija svakoga uhvati tu i tamo.
Sentiment koji se provlači kroz strip sličan mi je Taniguchijevim stripovima, samo na zapadnjački način. Paulov ljetni posao je remek-djelo koje bi svatko trebao pročitati (i kupiti, sad kad imam svoj primjerak mogu bez straha druge poticati da ga nabave :D). |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
Edited by - Beva on 27/01/2015 06:56:14 |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 27/01/2015 : 09:09:54
|
quote: Originally posted by pcoro
Polina je problematična jer ima naslovnicu s balerinom i zove se Polina. Ko bi normalan kupio takav strip? Srećom, riječka gradska knjižnica je išla u rizik i ispalo je da je Polina klasik i prilično šije većinu ovogodišnje produkcije. KuntaKinte poziva na diskusiju ali o čemu tu diskutirati? Strip jednostavno valja i to je to. Neko rječitiji bi trebao napisati dobru recenziju, time povećati prodaju i da se onda izda i koji drugi strip istog autora da vidimo je li ovo slučajan pogodak ili čovjek stvarno zna.
Ja nazalost nemam sta za napisati, jer me Polina nije pogodila u zicu kao sto su me npr. Potocici. Kuzim spiku i sta zeli prikazati, ali unutra, nista. Odnosno, mlako. Izgleda da starim.
Ali sigurno bolje jos deset takvih stripova na "domacem" jeziku nego sesti Bonellijev reprint ili neki BD ziheras koji ce ionako izaci kad tad. No, Markos kaze da nece posustati (uprkos slabijoj prodaji) pa sve 5.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 27/01/2015 : 09:57:49
|
quote: Originally posted by DeeCay
Ja promoviram Tvrđu gdjegodkad stignem.
A ja Izlazne rane i Vrh.
Inače, do sada imam iskustvo da su mi ti tzv. "mali" fibraši znali pričiniti znatno veće čitalačko zadovoljstvo od hitova. |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10444 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 27/01/2015 : 12:33:06
|
quote: Originally posted by Torghal
quote: Originally posted by Markos
quote: Originally posted by Torghal Sad mi je na pamet pao i Paulov ljetni posao.Lydie je jos i imala kakvu takvu raspravu,ostali su stvarno prosli nezapazeno.Steta, meni su se osobno puno vise svidili ti mali naslovi nego ovi "blockbusteri" poput Watchmena,Kingdom comea i slicnih.Ali vjerovatno si i zna sta te ocekuje kad si se upustia u izdavastvo ovakve vrste stripova,da si mislia zaradit i imat velike rasprave na forumu izdava bi Zagora.
Ma naravno da sam znao, ali svejedno, očekuješ da će se svidjeti bar desetorici ljudi u toj mjeri da će ostaviti neki komentar. Ne treba ti neka velika pamet za objaviti Mausa ili Watchmene, ali Paula, Lydiju, Polinu, Hicksville itd itd... to je stvar senzibiliteta, očekuješ i nadaš se da će pogoditi druge onako kako su pogodili tebe.
Ako neko nije ostavia komentar to ne mora znacit da ga strip nije pogodia kao tebe,mene npr.mnogi stripovi oduseve pa ne ostavim nikakav komentar jer ne mogu to odusevljenje na pravi nacin stavit na papir a glupo mi je ostavit komentare poput "super strip" ili "strip me odusevia" i slicno.A siguran sam da ima mnogih poput mene.
I ja spadan u ovu skupinu.
Šta se prodaje tiče, zato san i pita baš Marka. Jedini točno zna šta je ignorirano kad baci oko na svoje skladište. To šta se ne komentira na forumu neke naslove ne znači puno. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10444 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 27/01/2015 : 12:41:07
|
quote: Originally posted by anto
Lj&R,posebno Palomarske priče su meni sam vrh devete umetnosti. Paul mi je izmamio bujicu suza,šta više reći. Da ne spominjem Tvrđe,koje se štampaju u kriminalnom tiražu.Srećom,pa vidim neke pozitivne vibracije po pitanju ovog serijala,barem u Srbiji.Vidim da ljudi počinju da se sve više zanimaju za njih.
Potpis. Jedino šta kod mene Paul bez obzira na tužne momente nije mamija suze. Dapače, čita san ga, a cilo vrime mi je smješak bija na licu.
Nije mi drago, ali razumin zašto će Polina ili Neznalice bit ignorirani, ali za Tvrđe mi stvarno nije jasno kako nemaju publiku. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
Tonto
Advanced Member
8782 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 27/01/2015 : 12:46:21
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI ali za Tvrđe mi stvarno nije jasno kako nemaju publiku.
Zato što nisu integral. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
vukozec
Advanced Member
5018 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 27/01/2015 : 13:03:38
|
Ono što je meni osobito drago u vezi stripa je što u toj umjetnosti ipak ne vlada hiperprodukcija kao recimo u filmu ili glazbi, pa onda uzimam u ruke sve što mi je dostupno. Tako da čitam i stripove koji se bave temama koje ne bih odabrao da je riječ o filmu ili knjizi jer ne upadaju u žanrovske okvire koje sam si sam nametnuo. A to je dobro, jer širi nazore i otkriva odlične priče koje bi mi inače umakle. Fibra naravno kod nas prednjači u objavi takvih nežanrovskih stripova.
U tom smislu najbolja osobna otkrića koja mi nisu bila privlačna na prvu, a završio sam zaljubljen u njih, a koja mogu zahvaliti Fibri su (bez reda): - Asterios Polyp - Trgovina - Ljubav i rakete - Lajka - Crveni alarm i Bosanske basne
(neka opća mjesta stripa, poput Moorea i Mausa sam čitao ili bi ih otkrio i bez Fibre, a neki meni odlični stripovi poput Vrha Bogova, Petruše, Chabutea itd., se bave temama koje bi me zanimale i u drugom mediju)
Što se tiče nepravedne zapostavljenosti Ljubavi i raketa, mislim da taj strip svojim imenom, fontom, naslovnicom i bojom hrbata, pretjerano naglašava svoju feminiziranost, odnosno lako se može steći dojam da se radi o nekakvom ženskom ljubiću. Naravno, taj strip je (premda je između ostalog oda ženstvenosti) nešto potpuno drugo. |
Edited by - vukozec on 27/01/2015 13:04:52 |
|
|
boddhisatva
Senior Member
Croatia
1315 Posts
Posted - 27/01/2015 : 13:07:32
|
quote: Originally posted by Tonto
quote: Originally posted by NESVRSTANI ali za Tvrđe mi stvarno nije jasno kako nemaju publiku.
Zato što nisu integral.
Ovo ti ne drži vodu jer nije bio ni Alvar Major integral, pa eto mu nadaleko i naširoko publike... mislim da su razlozi sasvim drugi jer publika je povezana sa interesima - čista sociološka kategorija Npr da saznaš zašto je to tako moraš neko istraživanje napraviti pa ćeš saznati Nešto tipa npr. koliko je ovdje Bonnelijevaca a koliko ostalih, čitate li i ostale stvari, jeste li tradicionalist u čitanju i istražujete li novo pa će se više saznati....
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29475 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 27/01/2015 : 13:23:55
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
I ja spadan u ovu skupinu.
Šta se prodaje tiče, zato san i pita baš Marka. Jedini točno zna šta je ignorirano kad baci oko na svoje skladište. To šta se ne komentira na forumu neke naslove ne znači puno.
https://www.dropbox.com/s/6z2dynsor5hzh5z/skladiste.jpg?dl=0
Pogled na skladište je užasavajući, pogotovo kad shvatiš da (opet) postaje premalo uhvati te muka da ćeš se možda opet morati seliti. Na lošu prodaju sam navikao, a i nije da unaprijed ne znam kako će neki naslov proći, tako da su mi vaši komentari praktički jedina satisfakcija. Mislim, ne treba biti veliki mudrac i zaključiti da npr. The property od Rutu Modan kojeg sam najavio u ovom zadnjem izdavačkom planu neće proći dobro, jer se ni Izlazne rane iste autorice nisu dobro prodale. Ali meni se njeni stripovi jako sviđaju, Property je prekrasan i objavit ću ga usprkos svemu, a komentar mi dođe kao nagrada. |
Trouble will find me |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 27/01/2015 : 13:45:15
|
Da li su prozori skladista dobro osigurani?
Kakva je temperatura i vlaga u prostoru?
Mislim da ima dole pri kraju jos nekoliko rasprodatih naslova, u onim smeđim papirima. :)
400 je najmanji tiraz za nesto sto nije reprint ili ...?
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21326 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8782 Posts
Posted - 27/01/2015 : 14:19:21
|
quote: Originally posted by boddhisatva
quote: Originally posted by Tonto
Zato što nisu integral.
Ovo ti ne drži vodu jer nije bio ni Alvar Major integral, pa eto mu nadaleko i naširoko publike... mislim da su razlozi sasvim drugi jer publika je povezana sa interesima - čista sociološka kategorija Npr da saznaš zašto je to tako moraš neko istraživanje napraviti pa ćeš saznati Nešto tipa npr. koliko je ovdje Bonnelijevaca a koliko ostalih, čitate li i ostale stvari, jeste li tradicionalist u čitanju i istražujete li novo pa će se više saznati....
Ja ti kažem da tvrđe idu u integralu da bi imali bar 30% bolju prođu. Znam osobno nekolicinu ljudi koji kupuju stripove i tvrđa ih ne zanima (glede kupovine) isključivo iz tog razloga. Ni ja ih eto nisam kupio (sram me bilo) jer kvalitetnih stripova ima u izobilju, a omjer novaca i količine stranica je ovdje najnepogodniji.
Alvara ne možeš uspoređivati jer je alvar objavljivan u jugi tako da je već stekao neku publiku, a i posjeduje neke kvalitete koje na prvu privlače čitatelje stripova poput fenomenalnog crteža. |
|
|
boddhisatva
Senior Member
Croatia
1315 Posts
Posted - 27/01/2015 : 14:40:59
|
Tonto, čini mi se da je Donjon (Tvrđu) načisto u Fibrinim/našim uvjetima NEMOGUĆE strpati pod integral, ne znam je li netko to uopće i pokušavao pa da obuhvati baš sve serije Donjona jer Tvrđa ima 35 albuma + 5 ili 6 bonus albuma ako se dobro sećam
Kod Alvara OK i to stoji i slažem se sa time, ali ima i tu u toj kategoriji i mlađih koji su tek po prvi puta otkrili Alvara Kaj pa onda problem dođe što najveći dio pa teško prihvaća nešto novu u strip izričajima... ?
|
|
|
Tonto
Advanced Member
8782 Posts
Posted - 27/01/2015 : 14:51:08
|
quote: Originally posted by boddhisatva
Tonto, čini mi se da je Donjon (Tvrđu) načisto u Fibrinim/našim uvjetima NEMOGUĆE strpati pod integral, ne znam je li netko to uopće i pokušavao pa da obuhvati baš sve serije Donjona jer Tvrđa ima 35 albuma + 5 ili 6 bonus albuma ako se dobro sećam
Kod Alvara OK i to stoji i slažem se sa time, ali ima i tu u toj kategoriji i mlađih koji su tek po prvi puta otkrili Alvara Kaj pa onda problem dođe što najveći dio pa teško prihvaća nešto novu u strip izričajima... ?
Pa nisam ni mislio da se sve metne u jednu, ali nekoliko debelih knjižurina ala sandman bi teoretski moglo i vjerujem da bi Marko to tako i odradio da može (možda griješim).
Jbga, tržite je takvo, ljudi kupuju debele knjižurine i integrale, a pojedinačni albumi puše... više stripa za manje novaca. Iz tog razloga, a ne zbog kvalitete samog stripa i meni nekako svaki put skliznu na listi prioriteta. |
|
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
Member since 27/09/2004 |
Posted - 27/01/2015 : 15:53:50
|
Ova zadnja rasprava me malo navela na razmisljane i zakljucia san da od petnaestak meni najdrazih dosad procitanih Fibri vjerovatno nijedna nije imala "komercijalni"uspijeh.To su:Ofucani holivudski film,Izlazne rane,Lucin pogreb,Blast,Polina,Lijepo putovanje,Lydie,Spomenar moga oca,Paulov ljetni posao,Tri sjene,Evropa,Crveni alarm,Ponos vragova,Papak i Habibi.S druge strane neki stripovi koji su imali dobru prodju kod publike(barem ako je sudit po komentarima) poput Gospodara jecma,Bilo jednom u Francuskoj,Jastreb,Kraljevstvo tvoje,Y posljednji muskarac na svijetu mene su ostavili potpuno ravnodusnim. |
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 27/01/2015 : 15:56:07
|
Ne znam, meni je potpuno logicno da se Spaghetti brothers, Aldebaran i Bilo jednom u Francuskoj prodaju bolje od Tvrdje, Paula i Poline.
Ono sto mi nije jasno je zasto se Kriminal, Blast i Jonathan prodaju lose.
|
Edited by - Mord on 27/01/2015 15:59:10 |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 27/01/2015 : 16:04:01
|
Osobno sam misljenja da se prilikom kupovine stripova prvo oslanja na ustaljeni ukus, zatim na djela koja smo oduvijek zeljeli u kolekciji, pa djela koja nam je preporucio netko do cije preporuke drzimo, i na kraju kupnja na "slijepo" ili ti kupnja po osjecaju. Mozda bi Marko za neka nasoj javnosti manje poznata djela trebao napraviti nekakvu malu promociju ovdje na forumu prije nego ih pusti u prodaju. Vjerujem da bi se javili pojedini koji su to citali na nekom drugom jeziku, i mozda bi se pokretanjem prijeprodajne polemike stripofilima "pripremio teren" oko odluke za kupnju. Neznam, mozda |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 27/01/2015 : 16:05:27
|
quote: Originally posted by mr murdoc
Osobno sam misljenja da se prilikom kupovine stripova prvo oslanja na ustaljeni ukus, zatim na djela koja smo oduvijek zeljeli u kolekciji, pa djela koja nam je preporucio netko do cije preporuke drzimo, i na kraju kupnja na "slijepo" ili ti kupnja po osjecaju. Mozda bi Marko za neka nasoj javnosti manje poznata djela trebao napraviti nekakvu malu promociju ovdje na forumu prije nego ih pusti u prodaju. Vjerujem da bi se javili pojedini koji su to citali na nekom drugom jeziku, i mozda bi se pokretanjem prijeprodajne polemike stripofilima "pripremio teren" oko odluke za kupnju. Neznam, mozda
Zato sam namjerno spomenuo 9 naslova koji su bili fibrina premijera na ovim prostorima.
|
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 27/01/2015 : 16:18:00
|
quote: Originally posted by mr murdoc
Osobno sam misljenja da se prilikom kupovine stripova prvo oslanja na ustaljeni ukus, zatim na djela koja smo oduvijek zeljeli u kolekciji, pa djela koja nam je preporucio netko do cije preporuke drzimo, i na kraju kupnja na "slijepo" ili ti kupnja po osjecaju. Mozda bi Marko za neka nasoj javnosti manje poznata djela trebao napraviti nekakvu malu promociju ovdje na forumu prije nego ih pusti u prodaju. Vjerujem da bi se javili pojedini koji su to citali na nekom drugom jeziku, i mozda bi se pokretanjem prijeprodajne polemike stripofilima "pripremio teren" oko odluke za kupnju. Neznam, mozda
pa to već ima samo što nije promocija nego preview |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 27/01/2015 : 16:18:34
|
Da, to si dobro ucinio Mord. Danas je tesko predvidjeti presjek profila potencijalnog kupca(osim ako ne izdajes zagora) Fibra je napravila jedan gigantski posao glede oplemenjivanja naseg trzista kvalitetnim stripovima, i dosadasnjim izdanjima pogodila u samu srz onoga sto je falilo. Izdat je nemali broj knjiga, i nazalost medu njima se moraju naci i koleteralne zrtve, no uvjeren sam da bi se i glete istih dalo nesto napraviti. Upravo zato smatram diskusije koje ovdje vodimo oko procitanih stripova vrlo korisnima glede sirenje nasih obzora. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
Topic |
|