Author |
Topic |
brni
Advanced Member
Croatia
10434 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 19/09/2012 : 16:33:31
|
quote: Originally posted by Amos
Nemoj propustit to podebljati s još nekim vanserijskim stripovima i nabaviti Sam samcat, Potočiće, Autocestu Sunca, Sharaz-de, Papka, Blasta i Eternauta!
To bi onda bila već lijepa kolekcija Fibre
haha..hvala na preporukama..ovo sta sam rijesia je bilo prioritet nad prioritetima..naravno ni ovi naslovi nisu iskljuceni da jednog dana osvanu na mojoj polici.. |
"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva" |
|
|
kasper
Advanced Member
10895 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 19/09/2012 : 16:53:08
|
Meni je Kolekcionar (bas) odlican, al mi Sharaz De nije legao. Nekako sam se izgubio u slicnim pricama, sto mi je ubilo volju da uzivam u crtezu. Ako nekom treba, nek mi se javi |
|
|
brni
Advanced Member
Croatia
10434 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 19/09/2012 : 16:56:26
|
quote: Originally posted by kasper
Meni je Kolekcionar (bas) odlican, al mi Sharaz De nije legao. Nekako sam se izgubio u slicnim pricama, sto mi je ubilo volju da uzivam u crtezu. Ako nekom treba, nek mi se javi
sta dilis.. aj saljem ti odma adresu na pm.. |
"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva" |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 12/10/2012 : 21:05:54
|
Evo i ja laganim kasom čitam pa da i prokomentiram. Dočekat ćete Kolekcionara kao nekog starog prijatelja. Strip ima jedan miran gospodski ritam (u skladu sa glavnim likom), a u isto vrijeme se puno toga ima za vidjeti i proživjeti. O crtežu se nema što reći osim remek djelo. Kolekcionar me donekle podsjeća na Corta pa bi ljubitelji istog morali doći na svoje. Avanture nesvakidašnjeg junaka koji život ne doživljava kao većina klišeiziranih heroja. Kada pomislite na kraj 19. stoljeća i pustolove s pištoljima, asocijacija je divlji zapad. Ovaj strip nam prikazuje (kao i Corto) da je u to vrijeme i ostatak svijeta bio vrlo stvaran i aktivan. Ako ga već nismo mogli upoznati putem američkog filma, upoznajmo ga putem stripa...
|
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21164 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 14/01/2013 : 16:28:31
|
Kada sam čitao Šaraz-De, zanimalo je kako bi izgledalo da su Topijeve priče nešto duže i da je strip standradne forme. Odgovor sam dobio u Kolekcionaru. Pet priča sa neobičnim anti-junakom, smeštenih na egzotične (i malo manje egzotične) lokacije, sa egzotičnim (i malo manje egzotičnim) propratnim likovima a sve u duhu potpuno jedinstvene avanturističe priče koju Topi pripoveda bez zamerke.
Jedini prigovor samom izdanju je što kolorne naslovnice nisu na početku epizoda a ne u galeriji na kraju albuma.
I za kraj,nedoumica i pitanje : da li je bolji Šaraz De ili Kolekcionar??? Užasno teško je dati odgovor.U jednom trenutku sam siguran da je to Kolekcionar, ali u nekom drugom mi je to bez razmišljanja Šaraz-De. Oba dela su na svoj način izuzetna, i mislim da je jedini pravi odgovor da ih ne treba ni porediti. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 14/01/2013 16:29:07 |
|
|
Luca_Torelli
stripovi.com suradnik
1379 Posts
Member since 05/03/2011 |
Posted - 15/01/2013 : 07:03:24
|
quote: Originally posted by anto mislim da je jedini pravi odgovor da ih ne treba ni porediti.
Autoodgovor. |
nebesa nisu humana... (Hrabal)
|
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4348 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 15/01/2013 : 10:48:37
|
Ne vidim zašto se ne bi trebalo, strukturalno je to vrlo slično. Budući da su crtež i oba djela genijalni mogu samo usporediti kvalitetu priče a meni su one u Kolekcionaru puno puno bolje nego u Sharaz de. |
Bok, kako si.
|
|
|
kasper
Advanced Member
10895 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21164 Posts
Posted - 15/01/2013 : 11:09:10
|
quote: Originally posted by kasper
Kolekcionar je puno puno bolji. Sharaz me je smorio negde na 2/3 i tu sam ga ostavio.
mene Šaraz nije smorio nigde;jedino me zanimalo kakve bi bile priče da su nešto duže. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21164 Posts
Posted - 15/01/2013 : 11:12:03
|
quote: Originally posted by Cromwell
Ne vidim zašto se ne bi trebalo, strukturalno je to vrlo slično. Budući da su crtež i oba djela genijalni mogu samo usporediti kvalitetu priče a meni su one u Kolekcionaru puno puno bolje nego u Sharaz de.
nisam mislio bukvalno neuporedive. hteo sam reći, svaki album ima neku svoju lepotu,draž. nekada mi se čini da me više privlači ona iz Šaraz-Dea, a nekad iz Kolekcionara. U jednom trenutku mi je bolji Šaraz de, a u drugom Kolekcionar. Ali nikako se ne slažem sa kasperom da mi je Kolekcionar neuporedivo bolji od Šaraza (ili obrnuto) - ali to je moj lični stav. |
|
|
Luca_Torelli
stripovi.com suradnik
1379 Posts
Posted - 15/01/2013 : 11:40:33
|
I jedan i drugi album imaju svoje posebne čari - Sharaz De mi je za pinku bolji, ne znam zašt'. |
nebesa nisu humana... (Hrabal)
|
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4348 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 15/01/2013 : 12:15:03
|
quote: Originally posted by anto nisam mislio bukvalno neuporedive. hteo sam reći, svaki album ima neku svoju lepotu,draž. nekada mi se čini da me više privlači ona iz Šaraz-Dea, a nekad iz Kolekcionara. U jednom trenutku mi je bolji Šaraz de, a u drugom Kolekcionar. Ali nikako se ne slažem sa kasperom da mi je Kolekcionar neuporedivo bolji od Šaraza (ili obrnuto) - ali to je moj lični stav.
Složit ćemo se oko jedne stvari, a to je da i Kolekcionar i Sharaz de(finitivno) JESU za kolekciju. To je! Priča kod Toppija je ionak manje važan čimbenik. |
Bok, kako si.
|
|
|
Luca_Torelli
stripovi.com suradnik
1379 Posts
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8226 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 15/01/2013 : 15:54:26
|
CItat iz recenzije:
"U diskurzivnom prostoru „Kolekcionara“ sami su likovi gotovo zanemareni. Sam kolekcionar zagonetna je ličnost koja posjeduje nadnaravne sposobnosti, manire britanskog aristokrata i neiscrpan kapital kojim financira svoje potrage. Kroz svih pet albuma njegov se karakter neće promijeniti i čitatelj neće dobiti ništa više od ovih nekoliko šturih informacija. Svi ostali likovi su još površnije prikazani i u pravilu ostaju unutar okvira jednostavnog žanrovskog modela – neprijatelj, prijatelj, slučajni pomagač, suputnik itd.
Kao scenarist, Toppi je prilično prosječan autor pod velikim utjecajem Huga Pratta. Pratt je simbolizam i logiku sna koristio kako bi stvorio potpuno novu vrstu politički angažiranog avanturističkog stripa. Toppi taj isti simbolizam i tu istu logiku sna koristi kako bi ispisao etnografski putopis i s čitateljima podijelio fascinaciju egzotičnim krajevima i živopisnim legendama. Diskurzivni svijet „Kolekcionara“ apsolutno je izoliran i uglavnom referira na samoga sebe. Za Toppija vanjski svijet, osim kao geografska referenca, ne postoji. Ono gdje Toppi briljira i ono što „Kolekcionara“ izdavaja kao klasično djelo vrijedno pozornosti jest crtež."
Slažem se sa ovim navodom, mada je recenzija, kao što i treba, u celini pozitivna.
U Sharaz De, iako priče imaju logičko-narativne nedostatke i pojednostavljenosti, mislim da u ovom stripu, posebno, to nije mana.
Zato što su i prave drevne priče i legende pune raznih nelogičnosti i nedoslednosti, zato ovako napisane priče u Sharaz De deluju kao autentične priče iz daleke prošlosti, plus sam njihov stil, odgovara nečemu što je davno smišljeno u narodu, a onda vekovima prepričavano i uobličavano kroz generacije.
U kombinaciji sa crtežom, to Sharaz De-u daje gotovo magijsku komponentu i vanvremensku privlačnost. |
|
|
stbojan
New Member
Serbia
280 Posts
Member since 29/10/2011 |
Posted - 08/04/2013 : 21:17:28
|
Pravo uzivanje u fenomenalnom crtezu... dobio sam upravo ono sto sam i ocekivao... sjajna stvar... sto se tice scenarija, malo sam ostao zbunjen nakon prve price, iznenadio me rasplet..., ali koju stranicu kasnije sve se nekako uklopilo... ako bih izdvojio neku pricu onda je to Suza Timura Lenga... meni mozda najzanimljivija... mada bih i naglasio da za mene ipak odlican crtez nosi prevagu u odnosu na sve ostalo... |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21164 Posts
Posted - 10/04/2013 : 21:20:45
|
ne, nego se čovek od skoro aktivirao u pisanju komentara. |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5457 Posts
Member since 06/10/2011 |
Posted - 11/04/2013 : 09:26:24
|
quote: Originally posted by stbojan
@Dr. Zistis eto ti ga sad... nisam imao predstavu da bi iskljucivo ostavljanje komentara ili utiska o procitanom stripu moglo dovesti nekog na ovakvu pomisao... no, da odgovorim sa jednim povecim ne i na prvo i na drugo pitanje..., ali ako te bas i zanimalo ovo mogao si i na pm, nema potrebe na ovom topicu.. zar ne?
Ma Bojane care samo napred... stavih neki smajli Samo ti citaj |
|
|
dicmanjac
Senior Member
Croatia
1048 Posts
Member since 23/01/2011 |
Posted - 10/09/2013 : 19:50:55
|
Evo danas pročitao pa da napišem dojam kako sam ja doživio strip. Strip mi je sve u svemu dobro legao i ostat će u mojoj kolekciji.
Crtež, (vidim svi ga hvalite na veliko), meni malo smetaju nepravilni oblici likova. Imam osjećaj da je veliki trud uložen u ove sitne detalje na svakoj sličici (u malom i velikom kadru),a meni to nekako nije baš toliko super. U svakom sučaju nešto novo za mene i interesantno. Ništa prije slično nisam vidio.
Priče su mi super interesantne. Volim pustolovine,a svaka priča ima odličan uvod, a i rasplet je super, rekao bih neočekivan u nekim slučajevima ( iako Kolekcionar kaže "Ja dobijem sve što hoću", u tom smislu nešto...).
Kolekcionar kao lik. Ja ga vidim kao nekog engleskog mudrijaša koji ne preže ni prid čim da dođe do onoga što želi. Živciraju me ovi njegovi brkovi i pretjerana uglađenost :D Nevolim Engleze pa biće zato (iako ne mora značit da je Kolekcionar Englez, ja ga takvog vidim).
Ocjena od 1-10..... 7 -ica :D |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12925 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 11/09/2013 : 12:13:31
|
quote: Originally posted by dicmanjac
Nevolim Engleze
Što su ti grozno učinili? |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
dicmanjac
Senior Member
Croatia
1048 Posts
Member since 23/01/2011 |
Posted - 11/09/2013 : 17:32:55
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Nevolim Engleze
Što su ti grozno učinili?
Haha, od svega ovoga ti baš to izvuka :D Nekako su mi ljigavi, neznam zašto. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12925 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 12/09/2013 : 11:50:35
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Nevolim Engleze
Što su ti grozno učinili?
Haha, od svega ovoga ti baš to izvuka :D Nekako su mi ljigavi, neznam zašto.
Što, svih 50 milijuna Engleza su ti ljigavi? Kad si ih sve uspio upoznati?
Ja se malo šalim, ali shvaćaš na što ciljam s ovim. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
Posted - 14/03/2015 : 19:12:01
|
quote: Originally posted by Cromwell
Pročitao i ja Kolekcionara prošli tjedan i ostao paf! Fenomenalno! Preporučio bih svima koji vole Alvar Mayora. Dobro, nije slično ni po crtežu (Kolekcionar je ipak finiji/realističniji) niti je bajkovit kao Alvar ali u svakom slučaju vjerujem da bi se moglo svidjeti fanovima.
to je to...jako dobar strip a sasvim ga slučajno uzel u ruke. Ovo uzimajte u ruke namjereno, vrijedi čitanja itekak! |
razmjena filmova za stripove! http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640
|
|
|
Chui
Senior Member
1069 Posts
Member since 13/12/2020 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29421 Posts