Author |
Topic |
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 09/07/2015 : 18:00:24
|
quote: Originally posted by nagor
quote: Burattinijev Hellingen potpuno ignorira Sclavijevu i Bosellijevu priču, jer je to po njegovim riječima nastavak "Nolittinog Hellingena"
Ma ne vjerujem dok ne vidim/pročitam.
Ma mora biti neka caka. Ne treba biti punokrvni "wendigo&hellingen protiv Zagora" nastavak, ne ide se za time, nego za time da bude sve smisleno i koliko toliko u kontinuitetu. Ne možeš preskakati i zanemarivati prošle pojave. Ionako je je netko već spomenuo da se spominje baza Drugdje i strojevi koji su ostali nakon zadnjeg Hellingena. Već to je dovoljno.
Moguće, možda to "potpuno ignorirati" ne treba shvaćati baš potpuno doslovno. Štošta se ne kaže pravim riječima, pa nastaju nesporazumi, to nam je svakodnevnica. |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 09/07/2015 : 18:07:04
|
quote: Originally posted by Willer
quote: Originally posted by nagor
quote: Burattinijev Hellingen potpuno ignorira Sclavijevu i Bosellijevu priču, jer je to po njegovim riječima nastavak "Nolittinog Hellingena"
Ma ne vjerujem dok ne vidim/pročitam.
Ma mora biti neka caka. Ne treba biti punokrvni "wendigo&hellingen protiv Zagora" nastavak, ne ide se za time, nego za time da bude sve smisleno i koliko toliko u kontinuitetu. Ne možeš preskakati i zanemarivati prošle pojave. Ionako je je netko već spomenuo da se spominje baza Drugdje i strojevi koji su ostali nakon zadnjeg Hellingena. Već to je dovoljno.
Moguće, možda to "potpuno ignorirati" ne treba shvaćati baš potpuno doslovno. Štošta se ne kaže pravim riječima, pa nastaju nesporazumi, to nam je svakodnevnica.
Da, to i mislim. Bure će to ignorirati ko i Boselli Demona Ludila. S time da Demona Ludila moraš ignorirati ako želiš novog Hellingena - to je bilo nužno jer se odvijalo u pitajboga kojoj dimenziji, dok je šesti Hellingen bio "stvaran". Ma Bure će spomenut prijašnju priču, i dalje će furati sa Akronjanima. To je ta razlika. Jedno je potpuno ignorirati, drugo je spomenuti prijašnje događaje i furati dalje po svome. Bure će ovo drugo. |
Edited by - nagor on 09/07/2015 18:08:16 |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Posted - 09/07/2015 : 18:43:40
|
Mauro Uzzeo priča o Zagoru, nemam sad vremena prevesti ali vratit ću se ovome: quote: Ora è il 1986 e tra poco compirò sette anni. E’ luglio, in edicola c’è il secondo numero di Tutto Zagor, la ristampa completa e cronologica delle avventure dello Spirito con la Scure inventato da Guido Nolitta. Me lo regala mio padre per farmi contento, e io, contento, lo sono davvero. Nella ricerca continua della sua approvazione trascorro i pomeriggi a leggere Tex, il suo noiosissimo personaggio preferito. Le storie sono interminabili, le tematiche lontanissime dai miei gusti, ma papà è orgoglioso di me quando lo leggo, quando ci sediamo vicini a leggerlo, per cui va bene così. E’ nella quarta di copertina dell’albo intitolato Il ritorno della mano rossa che vedo la pubblicità di questa ristampa e per la prima volta mi ritrovo davanti a quello che sembra un vero e proprio supereroe: Zagor, con la sua casacca rossa e il simbolo dell’aquila stilizzata, armato di una scure primitiva invece che della solita pistola. E’ amore a prima vista, e senza averne ancora letta una riga so già che sarà il mio fumetto preferito.
Ora è il 2013. Dicembre. E’ appena nato mio figlio e si chiama Zagor, come il protagonista dell’albo che ho comprato in edicola qualche ora fa. Sono usciti insieme, lo stesso giorno.
Cijeli tekst, nevezan isključivo za Zagora, je izvrstan. https://vibrisse.wordpress.com/2015/07/07/la-formazione-del-fumettista-33-mauro-uzzeo/ |
Edited by - solar on 09/07/2015 18:46:29 |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9434 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 09/07/2015 : 21:17:11
|
Da, lijepa autobiografija. Znači on je radio na Gipijevom filmu, zanimljivo. Možda da se napokon pomirim sa krajem serijal i pročitam tu posljednju sezonu John Doea.... Ako se ne varam onaj Recchionijev superjunak vampir je preteča Battaglie. Strip koji je sada dobio nastavak u vidu miniserije od 4 broja u Alan Ford formatu. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3514 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 09/07/2015 : 21:44:00
|
quote: Originally posted by Tonka24
Iz koje je ovo price?
quote: Originally posted by sergej773
A kako je taj slon, inače gori od "dovljeg" konja dospeo u Darkvud?
iz Hogarthovog Tarzana |
|
|
Duke Zill
Senior Member
Croatia
1077 Posts
Member since 23/05/2015 |
|
hamzik
Junior Member
Sweden
406 Posts
Member since 27/04/2012 |
Posted - 10/07/2015 : 00:26:24
|
quote: Originally posted by solar
Vidim da niste baš uvjereni...
Burattini je pokazao onu tablu koju smo već vidjeli gdje se Hellingen prisjeća svih prijašnjih susreta i onda govori (parafraziram): - "vidite da ova tabla sadrži malu tajnu jer se Hellingen prisjeća događaja samo do susreta sa Akronijancima, to je zato što naša priča ne uzima u obzir Bosellijevu i Sclavijevu priču, zato jer je to Nolittin Hellingen".
Reko sam to vec jednom i kazem opet, Hellingen se na kraju Svemirske brace razcjepio u dva. Jedan je onaj iz Demona Ludila i Hellingen je ziv, a drugi ovaj (orginal) koji se po prvi put vraca. Jedini nacin da se odrzi kontinuitet a u istro vrijeme ignorisu zadnje dvije pojave. |
|
|
Giuda Ballerino
Senior Member
Japan
2639 Posts
Member since 02/03/2014 |
Posted - 10/07/2015 : 00:31:03
|
Evo vidio sad ovaj tek sto je postao solar pa preveo na brzinu da se "iskupim" za ono prevedeno pismo citatelja Burattiniju.
quote: Godina je 1986 i jos malo pa cu navrsiti sedam godina. Srpanj je, na kiosku je drugi broj Tutto Zagora, komplentni i kronoloski reprint pustolovina Duha sa sjekirom kojeg je kreirao Guido Nolitta. Poklanja mi ga otac da budem zadovoljan, a ja, itekako sam zadovoljan.
U stalnoj potrazi za njegovom naklonoscu provodim poslijepodneva citajuci Texa, njegovog toliko dosadnog omiljenog lika. Price su beskrajne, tematike toliko daleke od mog ukusa, ali tata je ponosan na mene kad ga citam, kad sjedimo jedan kraj drugog citajuci ga, i zato dobro je tako.
Na posljednjoj korici stripa naslovljenog Provratak crvene ruke vidim reklamu za taj reprint i prvi put se nalazim ispred neceg sto izgleda pravi pravcati superjunak: Zagor, sa svojom crvenom kosuljom i stiliziranim simbolom orla, naoruzan primitivnom sjekirom umjesto uobicajenog pistolja. To je ljubav na prvi pogled i bez da sam iti procitao jednog slova vec znam da ce biti moj omiljeni strip.
Godina je 2013. Prosinac. Upravo se rodio moj sin i zove se Zagor, kao protagonist stripa kojeg sam kupio na kiosku prije par sati. Zajedno su ugledali svijetlo, isti dan.
|
Kaizoku ou ni ore wa naru! |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
|
sergej773
Senior Member
Cuba
1922 Posts
Member since 03/06/2012 |
Posted - 10/07/2015 : 10:07:36
|
E taj Toninellijev predlog i mene zanima, tako da kad uhvatiš vremena i volje, barem nam prepričaj šta je on u stvari želeo. :) |
|
|
guderian
Junior Member
303 Posts
Member since 10/07/2009 |
Posted - 10/07/2015 : 10:18:10
|
quote: Originally posted by hamzik
quote: Originally posted by solar
Vidim da niste baš uvjereni...
Burattini je pokazao onu tablu koju smo već vidjeli gdje se Hellingen prisjeća svih prijašnjih susreta i onda govori (parafraziram): - "vidite da ova tabla sadrži malu tajnu jer se Hellingen prisjeća događaja samo do susreta sa Akronijancima, to je zato što naša priča ne uzima u obzir Bosellijevu i Sclavijevu priču, zato jer je to Nolittin Hellingen".
Reko sam to vec jednom i kazem opet, Hellingen se na kraju Svemirske brace razcjepio u dva. Jedan je onaj iz Demona Ludila i Hellingen je ziv, a drugi ovaj (orginal) koji se po prvi put vraca. Jedini nacin da se odrzi kontinuitet a u istro vrijeme ignorisu zadnje dvije pojave.
Možeš ponavljati milijun puta ali Helingen iz Demona ludila i Helingen je živ nisu jedan te isti Helingen! |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 10/07/2015 : 10:39:23
|
Stazama sjevera Scenarij 8 Crtez 7 Naslovnica 5
Sasvim dobar strip. Super za prvi almanah, pogotovo s obzirom na ogranicenje stranica. Nije najbolji Boselli, ali jest, nakon Čovjeka koji je došao s kišom, najbolji almanah. Smrtonosni vjetar je jedan od najzanimljivijih negativaca koji su se pojavili u serijalu, steta sto se vise nece vratiti. Volim ove epizode prije Chica, da malo vidimo i Zagorovu povijest koja nije bitna za njegov karakter. Boselli je kralj, kakva bi tek ovo epizoda bila da je isla u redovnoj seriji na dvije sveske. Zamjerka mi je jedna greska, kako su Metisi znali da ce ih ona garda iz Selkrika napasti ako ih Zagor i ekipa nisu upozorili? Della Monica nije nista posebno, zna biti los u prikazu borba prsa o prsa. Najbolji je u crtanju lica, ali ima i ostalih aduta. Dosta je lijepih kadrova na malom broju stranica.Ferri bezvezan. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
Edited by - tinton on 10/07/2015 10:40:30 |
|
|
sergej773
Senior Member
Cuba
1922 Posts
Member since 03/06/2012 |
Posted - 10/07/2015 : 10:41:34
|
U stazama severa me je iznervirao oaj ljubavni trougao, a sama priča i scenario su ukupno odlični, ali je trebalo više stranica da bi se malo više pojasnila da kompleksna tema. |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 10/07/2015 : 12:19:23
|
U stazama severa me je iznervirao oaj ljubavni trougao
Osim toga mene je zasmetalo i to što je ubačeno previše likova pa se na kraju nije bilo lako snaći u svemu tome. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Posted - 10/07/2015 : 13:12:12
|
Meni to nije smetalo, moralo se nekako objasniti sto Thayende nema u danasnjim epizodama. |
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Posted - 11/07/2015 : 12:51:42
|
Crni plamen Scenarij: 6,5 Crtez: 6 Naslovnica: 4
Ideja stvarno jest dobra, ali radnja je preprezbrzana. Svidjela mi se pojava mnogo interesantnih likova iako dobro da je Heyoka napustio druzinu prije polovice stripa jer je previse komican za ovako ozbiljnu radnju, a Boselli to na pocetku nije uspjevao balansirati. Odlicne su scene kad se Ohiyesa, Natan i Oblak zrtvuju, ali receno je da ce svih sedam junaka morati proliti krv, a Tonka i Satko su ostali netaknuti kao glancer zlatne serije koji se prodaje za 150 somova. Pamtio sam ovo kao puno bolji strip nego sto je sad ispao nakon novog citanja, no ipak je to Bosellijev prvi rad pa mu ne zamjeram toliko. S obzirom na atmosferu stripa, Ferri je trebao biti puno bolji nego sto jest unutar korica, ali nije ni toliko los. Na koricama je bas, bas los |
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 11/07/2015 : 17:16:39
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
quote: Originally posted by Tonka24
Iz koje je ovo price?
A kako je taj slon, inače gori od "dovljeg" konja dospeo u Darkvud?
iz Hogarthovog Tarzana
Sedioli i bagra iz Novoga Sada citala iste stripove
|
Edited by - cat claw on 11/07/2015 17:46:18 |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Posted - 11/07/2015 : 17:27:05
|
quote: Feri i bagra iz Novoga Sada citala iste stripove
To je ipak Sedioli, što ne znači da je Ferri nevinašce po pitanju "omažiranja". |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 11/07/2015 : 17:41:00
|
Dobro je to Sedioli ''skinuo'', životinje mu ipak idu bolje od ljudi (jer nemaju jajaste glave). |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
Edited by - DODSFERD on 11/07/2015 17:41:51 |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Member since 31/08/2007 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 11/07/2015 : 22:03:27
|
quote: Originally posted by Giuda Ballerino
...Zatim imamo treci ciklus gdje dolaze Richter i D. Green i na kraju nam Boselli nudi Juznu Ameriku gdje sve izgleda treba zavrsiti u jednoj eksploziji spektakla. Trebao bi doci rasplet neceg sto traje 20 godina i na kraju dobivamo mnostvom nepovezanih avanturistickih prica s jako malo poveznica s kontinuitetom, a na kraju svega u zadnjoj epizodi dobivamo nista. Prica u tri sveske ne nudi nista, velika praznina, supljina, sve o cemu smo godinama citali ostaje potpuno netaknuto i Zagor na kraju kaze "ajmo kuci" i ciao. Boselli je ponistio dobar dio svega sto je stvorio. Iscekivas i iscekivas, netko te pumpa emocijama i adrenalinom najavljujuci ti pricu zivota i onda kao da ti umjesto Ferrari bolida ponudi polovni Renault Megane.
Upravo i ja pročitao i donekle se slažem. Prve dve sveske prazne, samo ganjanje preko Antarktika sa akcentovanjem i najavom odjednom drugačije prirode odnosa Zagor-Green, toliko loše da se kosi sa pokretačkim elementom cele sage. Mali twist na kraju je jedino vredno pomena i činjenica što opet, namerno, Boselli ostavlja celinu nedovršenom što ne bi bilo problem da je koncept ove epizode makar deo mog dugo stvaranog apetita uspeo da zadovolji. Ovako njaaaah koje vodi u još njaaaaaaah.
Nije mi pomogao ni Della Monica...Ne leže mi njegove table sa pretežno belim scenama. Za njega je upravo suprotno. Ovde mi je još dodatno smetalo što je Zagoru u krupnom planu počeo da dodaje ferrijanske crte lica |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
Giuda Ballerino
Senior Member
Japan
2639 Posts
Member since 02/03/2014 |
Posted - 11/07/2015 : 22:22:25
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
quote: Originally posted by Giuda Ballerino
...Zatim imamo treci ciklus gdje dolaze Richter i D. Green i na kraju nam Boselli nudi Juznu Ameriku gdje sve izgleda treba zavrsiti u jednoj eksploziji spektakla. Trebao bi doci rasplet neceg sto traje 20 godina i na kraju dobivamo mnostvom nepovezanih avanturistickih prica s jako malo poveznica s kontinuitetom, a na kraju svega u zadnjoj epizodi dobivamo nista. Prica u tri sveske ne nudi nista, velika praznina, supljina, sve o cemu smo godinama citali ostaje potpuno netaknuto i Zagor na kraju kaze "ajmo kuci" i ciao. Boselli je ponistio dobar dio svega sto je stvorio. Iscekivas i iscekivas, netko te pumpa emocijama i adrenalinom najavljujuci ti pricu zivota i onda kao da ti umjesto Ferrari bolida ponudi polovni Renault Megane.
Upravo i ja pročitao i donekle se slažem. Prve dve sveske prazne, samo ganjanje preko Antarktika sa akcentovanjem i najavom odjednom drugačije prirode odnosa Zagor-Green, toliko loše da se kosi sa pokretačkim elementom cele sage. Mali twist na kraju je jedino vredno pomena i činjenica što opet, namerno, Boselli ostavlja celinu nedovršenom što ne bi bilo problem da je koncept ove epizode makar deo mog dugo stvaranog apetita uspeo da zadovolji. Ovako njaaaah koje vodi u još njaaaaaaah.
Nije mi pomogao ni Della Monica...Ne leže mi njegove table sa pretežno belim scenama. Za njega je upravo suprotno. Ovde mi je još dodatno smetalo što je Zagoru u krupnom planu počeo da dodaje ferrijanske crte lica
E pa taj twist na kraju je cisto igranje na sigurno, a to je ono sto nitko ne zeli. Sigurnije nije moglo. |
Kaizoku ou ni ore wa naru! |
Edited by - Giuda Ballerino on 11/07/2015 22:23:25 |
|
|
Topic |
|