forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Evolucija je jedina istina.
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 60

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/07/2015 : 20:15:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
dupli

U matematici i fizici 2 + 2 = 4, i to je tako nepromjenjivo. Kad matematika i fizika krenu zadirati u neke druge znanosti onda se malo gube. Primjer koji si naveo vezano uz životinje, vidiš nekog vuka kojeg pripitomiš možeš na nešto natjerati ili naučiti, dok drugog ne možeš, nikad ne znaš što će se dogoditi i kako. Gledajući iz tvoje perspektive 2 + 2 = 4 ne mora biti, može biti 5 ili najčešće se ne zna kakav će biti rezultat.

Za ova tvoja filozofiranja ne znam što bi rekao.

Edited by - Kruger on 10/07/2015 20:16:40
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 10/07/2015 : 22:13:46  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message
quote:
Originally posted by Kruger

dupli
U matematici i fizici 2 + 2 = 4, i to je tako nepromjenjivo. Kad matematika i fizika krenu zadirati u neke druge znanosti onda se malo gube. Primjer koji si naveo vezano uz životinje, vidiš nekog vuka kojeg pripitomiš možeš na nešto natjerati ili naučiti, dok drugog ne možeš, nikad ne znaš što će se dogoditi i kako. Gledajući iz tvoje perspektive 2 + 2 = 4 ne mora biti, može biti 5 ili najčešće se ne zna kakav će biti rezultat.

Zanimljivo.
Evo ja i ti smo ljudi, neka vrsta životinje, recimo.
Hoćeš reći da ja tebi mogu posuditi dva puta po dvije kune i da
za tebe onda to nije 4 nego može biti 5, a najčešće se ne zna koji
je to broj?
Krugeru, prijateljski savjet, nikad u životu nemoj dignuti kredit.

Nego, šalu na stranu. Dosta smo skrenuli s teme topica.
Kako si me napadao za svaku sitnicu s kojom se nisi slagao, a vidim
da mi već nekoliko postova pokušavaš objasniti kako se bolje od mene
kužiš u životinje, pretpostavljam da to što nisi komentirao one moje
pekinezere, bernandince, brokule, cvjetače, križanja magaraca, zebri
i konja znači da se s tim slažeš.
Super!
Napravio si prvi korak na putu od kreacionista do evolucionista.
Možemo preći na lekciju broj dva. Razmatrati ćemo kosture.
Samo, preko vikenda neću biti u prilici spajati se na web pa bi
raspravu o kosturima odgodio do ponedjeljka ako se slažeš?

I još nešto. U fizici npr. 2 i 2 nije uvijek baš četiri.
Evo npr. izvažemo mene i recimo da sam težak 70 kg. Izvažemo tebe
i vidimo da si težak recimo isto 70 kg. Sad stavimo mene i tebe
zajedno na vagu, koliko vaga pokazuje? Kladim se da mi ovo nećeš
vjerovati. Pokazuje nešto sitno sitno ispod 140 kg!
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7797 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 10/07/2015 : 23:15:20  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
Krigeru..druze,pajdaro matora...

Ja kao komunista. od ustasa samo tebe cenim.al izvini.mislim ispricavam se tj oprosti sto ovo kazem.moram to rec brate .da si nekako glup ispo.sve ovo sto trabunjas..vis da te dotur seta gore dole ko cucka...man se visoke politike.religije i evolucije...

Il ako oces nastavi.uzitak je citat ovog duplog koji te opro i razotkrio ko laznog vjernika sto smo mi ionako vec odavno znali...

Velis.ne kaze se milion nego milijun...ko bi reko
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 11/07/2015 : 07:24:35  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message
zadnje dvetri strane sveg ovoga mogu se i ovako ispričat:

išli miš i krastavac(pobornici evolucije) u crkvu da im biskup da dozvolu za vjenčanje.(mora biti sve po PS-u)

i tako,dok su neumorno koračali,razmišljajući kakvo će im potomstvo biti,susretnu bandu krvoločnih nepripitomljenih vukova koji su ih napali

al sva sreća,naišli su na kreacionista na bicikliću koji ih je povezao

dok je miš pedaliro,njemu krastavac viče:

brže furi taj biciklić

a miš:ne mogu brže,treba nam najmanje miljon godina

a krastavac će njemu:jesi glup,nije miljon već milijun.za kog se ja ženim

miš:bolje da si ujutro treniro,pogle kak si debel,imaš najmanje dvajest deka.

krastavac:samo ti šuti bucili

ali su se spasili.i vjenčali se,uz mrki pogled svečenika...al lova je lova,pa nije ni svećenik iznimka
e kasnije u priču se upetljavaju kredit za kuću i auto,kamatari,svađe miša i krastavca,rastava..ali to je druga priča

Vamos a la playa tralalalala

Edited by - igor 12 on 11/07/2015 07:56:48
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 11/07/2015 : 10:14:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by KRAS

Ja kao komunista. od ustasa samo tebe cenim.al izvini.mislim ispricavam se tj oprosti sto ovo kazem.moram to rec brate .da si nekako glup ispo.sve ovo sto trabunjas..vis da te dotur seta gore dole ko cucka...man se visoke politike.religije i evolucije...

Il ako oces nastavi.uzitak je citat ovog duplog koji te opro i razotkrio ko laznog vjernika sto smo mi ionako vec odavno znali...

Krase, ja nikad nisam volio filozofirati. On se raspričao nadaleko i naširoko i ništa rekao nije. To ti je tako u filozofiranju. A kad sam ga nešto konkretno pitao, ne uzimajući u obzir njegovo ne znanje iz povijesti, nije odgovorio, što je najgore barem sam ga tri puta na različit način propitkivao jednu te istu stvar, a on je svaki put izbjegao odgovoriti jer ne zna odgovor. A što se tiče religioznosti meni to više liči na ismijavanje, ali ajde dobro većini ovdje to odgovara, pa je rasturio u ismijavanju vjere.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 11/07/2015 : 10:24:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by dupli

quote:

dupli

Zanimljivo.
Evo ja i ti smo ljudi, neka vrsta životinje, recimo.
Hoćeš reći da ja tebi mogu posuditi dva puta po dvije kune i da
za tebe onda to nije 4 nego može biti 5, a najčešće se ne zna koji
je to broj?
Krugeru, prijateljski savjet, nikad u životu nemoj dignuti kredit.

Nego, šalu na stranu. Dosta smo skrenuli s teme topica.
Kako si me napadao za svaku sitnicu s kojom se nisi slagao, a vidim
da mi već nekoliko postova pokušavaš objasniti kako se bolje od mene
kužiš u životinje, pretpostavljam da to što nisi komentirao one moje
pekinezere, bernandince, brokule, cvjetače, križanja magaraca, zebri
i konja znači da se s tim slažeš.
Super!
Napravio si prvi korak na putu od kreacionista do evolucionista.
Možemo preći na lekciju broj dva. Razmatrati ćemo kosture.

I još nešto. U fizici npr. 2 i 2 nije uvijek baš četiri.
Evo npr. izvažemo mene i recimo da sam težak 70 kg. Izvažemo tebe
i vidimo da si težak recimo isto 70 kg. Sad stavimo mene i tebe
zajedno na vagu, koliko vaga pokazuje? Kladim se da mi ovo nećeš
vjerovati. Pokazuje nešto sitno sitno ispod 140 kg!

Znaš zašto nisam komentirao one tvoje pekinezere, cvjetače i brokule, zato što previše širiš priču, a ja se ne volim širiti dok ne objasniš svoje neznanje vezano uz ponašanje životinja, povijesno ne znanje nije toliko bitno, može i ljudsko to je bolje za razumjeti, al sam si postavio primjer vuka i pripitomljavanju životinja. Vidiš u pripitomljavanju matematika ne pomaže, tako da ti je to loš primjer usporedbe. Raspričao si se o svemu i svačemu a ništa rekao nisi. Mislim vezano uz svoje ne znanje ponašanja životinja, sad opet izvrćeš i po valjda četvrti put izbjegavaš direktan odgovor i odlaziš u bankarstvo i tko zna gdje, kao to će ti pomoći izbjeći odgovor.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 11/07/2015 : 10:49:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
dupli

Sam si načeo temu i cijelo vrijeme je izbjegavaš. Ponašanje:
Vuk, ili ajmo preći na psa što nam je bliže. Psi su jako inteligentne životinje ali su neobuzdani i teško ih je ukrotiti. Moraju imati odgovarajući režim obuke za odgovarajuću dužnost ( lovački pas, vodič slijepih, pronalaženje opojnih sredstava. itd ) od kad se okote. Pa i tad neke uspiju obučiti, a neke ne. Ako nemaju taj odgovarajući režim i obuku, onda ništa, onda to uglavnom ovisi o samom karakteru psa i našim željama što bi mi htjeli od tog psa.
E vidiš u toj ti priči pretvaranje miša u krastavac nema što tražiti, niti ima veze s vezom.

Edited by - Kruger on 11/07/2015 10:51:08
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7797 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 11/07/2015 : 15:17:40  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:

quote:

Krase, ja nikad nisam volio filozofirati. On se raspričao nadaleko i naširoko i ništa rekao nije. To ti je tako u filozofiranju. A kad sam ga nešto konkretno pitao, ne uzimajući u obzir njegovo ne znanje iz povijesti, nije odgovorio, što je najgore barem sam ga tri puta na različit način propitkivao jednu te istu stvar, a on je svaki put izbjegao odgovoriti jer ne zna odgovor. A što se tiče religioznosti meni to više liči na ismijavanje, ali ajde dobro većini ovdje to odgovara, pa je rasturio u ismijavanju vjere.

Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7797 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 11/07/2015 : 15:25:16  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:

quote:

Nemoj tako...dupli je objasnio tako jednostavno da bi i konju sve bilo jasno a kamoli mene..cak stovise njegove argumente cu koristiti u birtijskom parlmentarizmu...baciklo se nemoze razmnozavat nit od krastavca moze mis nastati..al ćimpanza da nam je rod najrođeniji to je činjenica.dokazana genetikom a majmunče nije ni u matematici loš
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 11/07/2015 : 21:00:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:

quote:

quote:

Nemoj tako...dupli je objasnio tako jednostavno da bi i konju sve bilo jasno a kamoli mene..cak stovise njegove argumente cu koristiti u birtijskom parlmentarizmu...baciklo se nemoze razmnozavat nit od krastavca moze mis nastati..al ćimpanza da nam je rod najrođeniji to je činjenica.dokazana genetikom a majmunče nije ni u matematici loš

Ma nije on ništa objasnio ... evo ja sam postavio nešto konkretno pa šuti, možda je zauzet i ne koristi internet preko tjedna.
On ti filozofira, skače s teme na temu, od fizike do bankarstva, tko bi ga ulovio, ja sigurno ne jer se ne razumijem u filozofiranje. Tebi se to čini moćno, meni ne, kad nije u stanju odgovoriti na nešto konkretno.
Možda je skužio što mu se sprema ili možda proučava nepoznato, pa mu treba vremena.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 11/07/2015 : 21:58:46  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
quote:

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 11/07/2015 : 22:07:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by culture vulture

quote:

O.K.
Go to Top of Page

Gruz
Starting Member

Croatia
79 Posts

Member since 20/07/2005

Posted - 12/07/2015 : 10:08:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Gruz a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1
Nevjerojatno, koliko uzaludno uloženog truda da bi se iznijele nekakve klimave konstrukcije kojima bi se trebalo dokazati...ne znam što, možda da kršćanstvo počiva na lažnim temeljima.
Nemaš pametnijeg posla u životu

Čuj žao mi je gledati ljude kako bivaju prevareni. Žao mi je gledati djecu čije genitalije bivaju unakažene jer njihovi roditelji misle da će to zadovoljiti čovjeka na nebu ili žene kako se drže zamotane u krpu od glave do pete ili hetero i homoseksulane osobe koje se progone jer religiozni ljudi mislie da su homoseksualci ili ljude koji se ubijaju u eksplozijama jer misle da će tako dobiti hrpu djevica za seksanje ili kamenuju djecu jer su nepoštuju svete bajke.
Mislim da udovoljavanje iracionalnom praznovjernom razmišljanju nije bezazleno. Ono ozbiljno podjarmljuje našu civilizaciju. Razum i poštivanje dokaza su izvor našeg progresa, naš čuvar od fundamentalista i onih koji profitiraju od sakrivanja istine.

quote:
Iako ovakvi racionalisti, ateisti, darwinisti stalno nastoje religiozne ljude prikazati kao ograničene, zaostale i sl., prava je istina da su ograničeni oni koji su se pod utjecajem tzv. prosvjetiteljstva od prije 200 godina spustili s razine uma na razinu razuma, i samo razumom pokušavaju spoznati neke stvari. A razum je nešto što prilično ograničava čovjeka, od njega traži da vjeruje samo u ono što vidi ili što se može razumom spoznati, a toliko toga postoji što mi jednostavno ne možemo vidjeti niti ćemo ikad spoznati, zato što samo kao ljudi ograničeni i sputani u tom svom materijalnom tijelu.
Ali čovjek nije samo tijelo, čovjeka čini i njegov duh, a to tzv.racionalisti zanemaruju, pa čak i negiraju.
Već sam jednom ustvrdio da bi znanost puno više napredovala na mnogim područjima kad bi se uzdigla s te ograničene razine razuma (racia) na razinu uma. Sve do tad samo će grebati po površini i nikad neće spoznati neke stvari (pogotovo što se čovjeka tiče, pa još i o samom čovjeku se toliko toga ne zna, njegovom mozgu npr.), a da ne spominjem i neke druge stvari.

Ti si očito vrlo neuka osoba, no to ne mora tako i ostati. Ne mora značiti da ako nisi uspio pokupiti znanje u školi da ne možeš još uvijek, pa čak i nešto doprinjeti. Postoji toliko mnogo znanstvenih knjiga i svatko sa normalnom razinom inteligencije može ih shvatiti. Istina je da nas škole često uče da moraš biti "nadaren" za bilo što radiš, no to uglavnom nije istina. Samo trebaš pronaći način da pustiš znanost u svoj život, jer stvarnost je daleko uzbudljivija i od najmaštovitijih bajki.
Čak i ako ti odbijaš zdrav razum i sklon si iracionalnom i praznovjernom razmišljanju možda ćeš jednog dana imati djecu ili već imaš koje ćeš isto tako učiti, a to je tragedija jer trebamo djecu da uče znanost, da izumljuju nove stvari jer znanost će morati dosta napredovati da bi ljudi preživjeli nadolazeće opasnosti od zagađenja i stakleničkih plinova. Neće tu biti nikakvog čarobnjaka sa neba da nas spasi.

Ono što ograničava čovjeka je kada umjesto da razmišlja sluša što mu govori Papa ili Tom Cruise ili Sajbaba...

Pogledaj samo koliko su ljudi napredovali u svim podučjima znanosti izbacujući model boga, horoskopa, vila itd. Čak i kada hoćeš popraviti auto neće ti pomoći model Djeda Mraza. I istina da mi ne možemo sve vidjeti, čuti i opipati kao daleke galaksije, bakterije, dinosaure no mi znamo da postoje ili su postojali jer imamo uređaje koji nam pomažu da vidimo. To što mi ne možemo baš sve vidjeti golim okom ne znači da trebamo vjerovati u sve što netko sanja: ima mala milijarda stvari koje možemo zamisliti kao da vile žive u našim trepavicama ili da ima goblin sa čupom zlata na kraju duge. Trebamo imati otvoreni um, ali jedini dobar razlog da u nešto vjerujemo je da postoji čvrsti dokaz za to.

quote:

nagore, filozofski gledano, ti kao ateist nemaš pravo propitkivati u ono što je vjernik doživio ili doživljava glede vjerovanja u Boga. Ti kao ateist nemaš i ne posjeduješ spoznaje koje mogu imati vjernici, oni koji vjeruju u Boga. Dakle nemaš o tome što komentirati... naravno kao ateist ...

Zapravo znam što ti osjećaš i znanost zna to se zove halucinacija. Da živiš u Indiji govorio bi da takav utjecaj na tebe ima Šiva i Krišna, da živiš u Staroj Grčkoj govorio bi da je to Posejdon, da si u staroj Germaniji bio bi to Wotan. To je nadražavanje određenih živaca u mozgu koje se može postići čak i blagim elektrošokovima na pravom mjestu na glavi.

Edited by - Gruz on 12/07/2015 10:17:08
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 12/07/2015 : 10:50:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by Gruz

quote:

nagore, filozofski gledano, ti kao ateist nemaš pravo propitkivati u ono što je vjernik doživio ili doživljava glede vjerovanja u Boga. Ti kao ateist nemaš i ne posjeduješ spoznaje koje mogu imati vjernici, oni koji vjeruju u Boga. Dakle nemaš o tome što komentirati... naravno kao ateist ...

Zapravo znam što ti osjećaš i znanost zna to se zove halucinacija. Da živiš u Indiji govorio bi da takav utjecaj na tebe ima Šiva i Krišna, da živiš u Staroj Grčkoj govorio bi da je to Posejdon, da si u staroj Germaniji bio bi to Wotan. To je nadražavanje određenih živaca u mozgu koje se može postići čak i blagim elektrošokovima na pravom mjestu na glavi.

Gruz, sa ovim svojim pisanjem prikazuješ se kao osoba sklona nasilju ili osoba koja je doživjela nasilje pa se sad iskaljuje na internetu. Zanimljivo nisi komentirao nešto drugo što pobija tvoja naklapanja o prevari.
dsormaza znam osobno, čovjek je visoko obrazovan i inteligentan, naravno, nitko ne zna sve na svijetu, pa tako ni on ali dovoljno je inteligentan da se može nositi sa tvojim naklapanjima.

Edited by - Kruger on 12/07/2015 10:50:49
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 12/07/2015 : 10:56:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message
Da, znanost je baš napredovala tokom 1000 godina mraka. Spaljeni na lomači su nas sve oslobodili okova.
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
13086 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 12/07/2015 : 11:16:34  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message
Ti opet o lomačama

Have mercy
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 12/07/2015 : 11:44:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by Jasko

Da, znanost je baš napredovala tokom 1000 godina mraka. Spaljeni na lomači su nas sve oslobodili okova.

Iju, kako je lako manipulirati ljudskim mozgom!!
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 12/07/2015 : 11:54:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

Gledajući tvoj vrlo bahati izražaj, trebali bi se zapitati, ma stvarno bi se trebali zapitati, kako ti nisi primijetio kako postoje nedodirljive sile ... za tebe ... iako ih proživljavaš kroz neka druga zapažanja i ... STRAH.
....
????

Bahat s namjerom, priznajem. Inače sam po prirodi tih i miran, ali ako želiš da te iko primjeti moraš glasno (na žalost). A ovo drugo, nisam primjetio nikakve sile. Ne znam na što konkretno misliš... Strah je uvijek prisutan, ali ipak ostajem dosljedan i tvrdoglav u svojim mišljenjima - usprkos strahu. Istinski vjernik se nema čega bojati - pa sve će biti u najboljemredu, zar ne? Ja se s druge strane boljim svega i svačega.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 12/07/2015 : 12:02:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

Hm, religija i vjera, ispada kako nama vjernicima, religioznim ljudima ateisti žele nametnuti svoje nekakvo viđenje. Logički ljudi koji ne vjeruju u ono što mi religiozni ljudi kao vjernici vjerujemo ne bi imali pravo nam nešto nametati svoje, trebali bi nas pustiti na miru, da doživljavamo svoje kako doživljavamo.

S jedne strane si u pravu. Treba dakle dozvoliti vjersku slobodu jer je sloboda dobra.
Ali pazi sad onu drugu stranu koja kaže: Moja sloboda počinje gdje tvoja završava!
Šta ako nam svijet ide nizbrdo zbog vjere, vjernika i crkve. Šta ako kraj ljudske rase dolazi jer se ne možemo otrgnuti od takvog razmišljanja? Treba li i onda dozvoliti tako opasne slobode?
Ne tvrdim ništa, samo postavljam pitanja i pokušavam razjasniti zašto nekim ateistima smetaju vjernici.

Osobno sam ateista jer nisam nikada imao ni najmanju slutnju, a kamoli dokaz postojanja boga ili nečeg sličnog. Ako si vjernik jer stvarno osjećaš prisustvo boga ili više sile i osjećaš da je to sve istina, ja ti stvarno zavidim i želim sreću. No, ako ti je to sve nametnuto od okoline, države, obitelji, crkve, televizije, predlažem da ipak pokušaš razmišljati na drugi način.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 12/07/2015 12:10:54
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 12/07/2015 : 12:10:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:

Gledajući tvoj vrlo bahati izražaj, trebali bi se zapitati, ma stvarno bi se trebali zapitati, kako ti nisi primijetio kako postoje nedodirljive sile ... za tebe ... iako ih proživljavaš kroz neka druga zapažanja i ... STRAH.
....
????

Bahat s namjerom, priznajem. Inače sam po prirodi tih i miran, ali ako želiš da te iko primjeti moraš glasno (na žalost). A ovo drugo, nisam primjetio nikakve sile. Ne znam na što konkretno misliš... Strah je uvijek prisutan, ali ipak ostajem dosljedan i tvrdoglav u svojim mišljenjima - usprkos strahu. Istinski vjernik se nema čega bojati - pa sve će biti u najboljemredu, zar ne? Ja se s druge strane boljim svega i svačega.

Dobro, upravu si, moraš nekad biti glasan kako bi te drugi čuli. Mislim kako većina ateista krivo doživljava vjernike baš zbog toga što ih ne razumije.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 12/07/2015 : 12:15:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by Obi-wan

Šta ako nam svijet ide nizbrdo zbog vjere, vjernika i crkve. Šta ako kraj ljudske rase dolazi jer se ne možemo otrgnuti od takvog razmišljanja? Treba li i onda dozvoliti tako opasne slobode?
Ne tvrdim ništa, samo postavljam pitanja i pokušavam razjasniti zašto nekim ateistima smetaju vjernici.

Teško, kako bi zbog vjere došlo do toga da svijet ide nizbrdo. Svijet ide nizbrdo uglavnom zbog nekih drugih negativnosti i okolnosti. Svijet je tehnološki dosta napredovao, ali je duhovno ... kako to reći ... zaostao, nazadovao.

Edited by - Kruger on 12/07/2015 12:16:08
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 12/07/2015 : 12:48:12  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
Znanost, "opceljudske vrijednosti" i zapadnjacka civilizacija nakon francuske revolucije:

(Ne zanima me rasprava, jedina mi je ambicija pokojem istomisljeniku izmamit osmijeh.)

Edited by - culture vulture on 12/07/2015 13:13:08
Go to Top of Page

Dranki
Senior Member

2549 Posts

Member since 03/06/2007

Posted - 12/07/2015 : 13:12:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Dranki a Private Message
quote:
Originally posted by Gruz

quote:
Nevjerojatno, koliko uzaludno uloženog truda da bi se iznijele nekakve klimave konstrukcije kojima bi se trebalo dokazati...ne znam što, možda da kršćanstvo počiva na lažnim temeljima.
Nemaš pametnijeg posla u životu

Čuj žao mi je gledati ljude kako bivaju prevareni. Žao mi je gledati djecu čije genitalije bivaju unakažene jer njihovi roditelji misle da će to zadovoljiti čovjeka na nebu ili žene kako se drže zamotane u krpu od glave do pete ili hetero i homoseksulane osobe koje se progone jer religiozni ljudi mislie da su homoseksualci ili ljude koji se ubijaju u eksplozijama jer misle da će tako dobiti hrpu djevica za seksanje ili kamenuju djecu jer su nepoštuju svete bajke.
Mislim da udovoljavanje iracionalnom praznovjernom razmišljanju nije bezazleno. Ono ozbiljno podjarmljuje našu civilizaciju. Razum i poštivanje dokaza su izvor našeg progresa, naš čuvar od fundamentalista i onih koji profitiraju od sakrivanja istine.

quote:
Iako ovakvi racionalisti, ateisti, darwinisti stalno nastoje religiozne ljude prikazati kao ograničene, zaostale i sl., prava je istina da su ograničeni oni koji su se pod utjecajem tzv. prosvjetiteljstva od prije 200 godina spustili s razine uma na razinu razuma, i samo razumom pokušavaju spoznati neke stvari. A razum je nešto što prilično ograničava čovjeka, od njega traži da vjeruje samo u ono što vidi ili što se može razumom spoznati, a toliko toga postoji što mi jednostavno ne možemo vidjeti niti ćemo ikad spoznati, zato što samo kao ljudi ograničeni i sputani u tom svom materijalnom tijelu.
Ali čovjek nije samo tijelo, čovjeka čini i njegov duh, a to tzv.racionalisti zanemaruju, pa čak i negiraju.
Već sam jednom ustvrdio da bi znanost puno više napredovala na mnogim područjima kad bi se uzdigla s te ograničene razine razuma (racia) na razinu uma. Sve do tad samo će grebati po površini i nikad neće spoznati neke stvari (pogotovo što se čovjeka tiče, pa još i o samom čovjeku se toliko toga ne zna, njegovom mozgu npr.), a da ne spominjem i neke druge stvari.

Ti si očito vrlo neuka osoba, no to ne mora tako i ostati. Ne mora značiti da ako nisi uspio pokupiti znanje u školi da ne možeš još uvijek, pa čak i nešto doprinjeti. Postoji toliko mnogo znanstvenih knjiga i svatko sa normalnom razinom inteligencije može ih shvatiti. Istina je da nas škole često uče da moraš biti "nadaren" za bilo što radiš, no to uglavnom nije istina. Samo trebaš pronaći način da pustiš znanost u svoj život, jer stvarnost je daleko uzbudljivija i od najmaštovitijih bajki.
Čak i ako ti odbijaš zdrav razum i sklon si iracionalnom i praznovjernom razmišljanju možda ćeš jednog dana imati djecu ili već imaš koje ćeš isto tako učiti, a to je tragedija jer trebamo djecu da uče znanost, da izumljuju nove stvari jer znanost će morati dosta napredovati da bi ljudi preživjeli nadolazeće opasnosti od zagađenja i stakleničkih plinova. Neće tu biti nikakvog čarobnjaka sa neba da nas spasi.

Ono što ograničava čovjeka je kada umjesto da razmišlja sluša što mu govori Papa ili Tom Cruise ili Sajbaba...

Pogledaj samo koliko su ljudi napredovali u svim podučjima znanosti izbacujući model boga, horoskopa, vila itd. Čak i kada hoćeš popraviti auto neće ti pomoći model Djeda Mraza. I istina da mi ne možemo sve vidjeti, čuti i opipati kao daleke galaksije, bakterije, dinosaure no mi znamo da postoje ili su postojali jer imamo uređaje koji nam pomažu da vidimo. To što mi ne možemo baš sve vidjeti golim okom ne znači da trebamo vjerovati u sve što netko sanja: ima mala milijarda stvari koje možemo zamisliti kao da vile žive u našim trepavicama ili da ima goblin sa čupom zlata na kraju duge. Trebamo imati otvoreni um, ali jedini dobar razlog da u nešto vjerujemo je da postoji čvrsti dokaz za to.

Nauka i vjera ne iskljucuju jedna drugu, to je mit plasiran od strane anti-teista (mozda je bolje reci anti-kreacionista), nastao iz uvjerenja da kreacionisti govore u ime cijele vjerske zajednice. A kreacionisti su sami sebi dali mandat da budu tumaci onoga što piše u Bibliji. Ne radi se o ničemu drugom nego o još jednoj hrišćanskoj frakciji koja za sebe smatra da je u pravu.

Stari Zavjet redovno osudjuje idolopoklonstvo i astrologiju, i izvor sveg zla vidi upravo u sujeverju i klanjanju idolima. Kada bi u par riječi morao sažeti Isusovu misiju, rekao bih da je to širenje učenja o ljubavi prema bližnjem, i osuda lažnih vjernika. Ti ne radiš ništa drugo nego osuđuješ idolopoklonstvo i lažne vjernike, jer vjernici gaze osnovne postulate svoje vjere, čak i revnost kreacionista nema veze sa centralnom Isusovom porukom nego sa borbom protiv evolucionista. Revnost jezuita se sastojala u kasapljenju indijanaca i nevjernika i propovjedanju pakla i vječne krivice, islamistima je najvaznija komponenta islama odrubljivanje glava i dizanje u vazduh usred dzamija. Ima desetina hiljada sekti, a svaka sekta je dokaz fascinantne covjekove sposobnosti pervertiranja ili ignorisanja jednostavne poruke da budemo bolji jedni prema drugima. Izgleda da je lakse dici se auto-bombom u vazduh usred mase ljudi nego potruditi se da budemo bolji.

Teza da religija iskljucuje edukaciju i racionalno razmisljanje je tacna samo dok se radi o institucionalizovanoj religiji poput papske religije ili kalifatu u srednjem vijeku, gdje je sva svjetovna moc koncentrisana u rukama covjeka koji sam sebe zove predstavnikom Boga na zemlji. Ima dosta primjera da je edukacija potencirana upravo u religioznim sredinama, samostani su sluzili kao skole, jevreji su od vajkada polagali veliku vrijednost na edukaciju, danas jevrejsku intelektualnu briljantnost pripisuju hiljadugodisnjoj tradiciji racionalizovanja vjerskih spisa. Zato ne treba da cudi da je veliki broj najpoznatijih filozofa i mislioca poteklo iz religiozonih jevrejskih getoa, jedino sto ih je odvajalo od ostalih je da su bili reformatori.
Mozda je manje poznato da je Noam Chomsky, jedan od najpoznatijih intelektualaca danasnjice i najcitiranija osoba danasnjice (informaticari ga znaju po tzv. Chomsky-hijerarhiji jezika), potekao upravo iz jedne takve, ultra-ortodoksne sredine, gdje je po vlastitom priznanju stekao svoj analiticki duh. Njegov otac, i njegova najveca inspiracija, je bio takodjer lingvističar, koji je čitav život proučavao, pogađaš, Toru.

I am tormented with an everlasting itch for things remote.
I love to sail forbidden seas, and land on barbarous coasts.

Edited by - Dranki on 12/07/2015 13:16:55
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 12/07/2015 : 13:45:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
quote:

Inače, naš cijeli svemir je vrlo fragilna stvar. Malo promijenite
vrijednosti prirodnih konstanti i sunca se neće upaliti, promijenite
još malo i atomi ne mogu nastati. Cijela stvar je prilično naštimana.
Može se reći da nas ne bi bilo da svemir nije točno tako podešen.
Netko će reći da je to dokaz za postojanje Boga. No, s druge strane
Big bang je nastao u svakoj točki univerzuma i sasvim je moguće da je
naš svemir samo jedan od ogromnog broja svemira koji postoje jedan uz
drugoga. Početne fluktuacije proizvoljno definiraju fizikalne
konstante u svakom od tih svemira. Većina tog mnoštva svemira je
prazno i pusto. U nekim se konstante potrefe tako da postoje uvjeti
za kompleksne strukture. Mi smo u jednom od takvih.
Da se razumijemo, ovo gore je jedna znanstveno utemeljena hipoteza.
Da bi postala činjenica treba proći eksperimentalnu provjeru.
Direkntu je nemoguće napraviti već samo možemo tražiti indirektne
dokaze i s tim je učiniti vjerojatnijom od drugih hipoteza.

Razglabamo o svemiru i postanku, bogu i znanosti i sve se vrti u krug i to nikada neće stati.
Kada bi većina čovječanstva shvatila da, osim božje volje, postoje i prirodni zakoni, kada bi shvatili koliko je sve u svemiru doista krhko iako je moćno - ovo razmišljanje proizlazi iz duplićevog posta - kada bi s boga odgovornost prebacili na sebe, tada bi se dalo evoluciju i ekologiju povezati u jednu cjelinu, jednu svijest o našoj odgovornosti za sve što se događa s planetom Zemljom, jer ne, nije božja volja niti globalno zatopljenje koje vodi zahlađenju i nije božja volja nestanak nekih vrsta na planeti, promjena klime i otapanje ledenjaka, jer sve je toliko krhko, da salinitet mora izravno utječe na Golfsku struju koja nam pruža blagodat života u mediteranskoj klimi, godišnjim dobima kakva su nam znana, koja se pomalo gube..
Mi smo bogovi, u našim je rukama, ako već ne postanak, onda ključ samouništenja planete i života na njoj.
Na tisuću sam načina poigrala se već bogom i ljudima, preslažući ih u rečenicama, vodeći dijaloge s bogom i tvrdeći za sebe da sam ja svoj bog, što i nije šala. Svatko bi trebao shvatiti, da kada se već znanstveno ne može dokazati postojanje boga, da taj kotač sudbine preuzme u svoje ruke i odigra božansku ulogu u svom postojanju na planeti. Bog je kao i demokracija. Znaš sve pogodnosti da se bezbrižno prepustiš životu jer netko drugi će se pobrinuti za ostalo.. Ali, i bog i demokracija su i odgovornost koju mnogi ne vole, ne žele odrasti i prihvatiti vlastitu odgovornost, biti kotačić niti u božanskom, niti demokratskom društvu..
Lakše je sve što ti se ne da, ne razumiješ, nećeš, svaliti na drugoga. Jadni su nam i bog i demokracija. I krhka nam je planeta. Bog nije bauštelac da malterom krpa rupe naše nesposobnosti i neznanja, a baš mislim da većina čovječanstva tako shvača boga. Ko bauštelca, koji silazi da pokrpa, popravi. Ali.. vrijeme i dalje curi.

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 12/07/2015 : 13:57:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
quote:
Originally posted by tinton

quote:

quote:
Originally posted by tinton

Dupli, moje misljenje je da nije bas toliko jednostavno.
Cinjenica je da ne znamo zasto je krenulo tim primitivnim oblicima umjesto da je odmah stvoreno sve ovakvo kakvo jest i ne mozemo shvatiti koji je tome razlog. Ja opet mislim da neki razlog svemu ovome postoji samo da je izvan granica ljudskog razmisljanja. Jer meni jos manje smisla ima da je sve ovo doslo tek tako, bez ikakvog razloga.
S druge strane, biblijski Bog nema nimalo smisla i van je granica svake logike. U njega sam siguran da ne postoji.

Znanost pokušava odgovoriti na dva pitanja. Od čega je sve
napravljeno i po kojim pravilima to funkcionira? Znanost ne
interesira zašto je to tako postavljeno ili tko je to postavio.
Pitanje smisla za znanost nema smisla. Smislom i pitanjem zašto
bave se filozofije i religije. Ako ti neka prirodna znanost
dokaže da je nešto ovako i onako, a ti na to kažeš da to nema
smisla ja ti mogu samo odgovoriti da pokušaš naći novi smisao
uzimajući u obzir novotkrivenu činjenicu.
S kojim pravom ljudi smatraju da će čovječanstvo dokučiti "božje"
zakone i razloge u par tisuća godina. Treba se pomučiti. Nije
valjda da ste mislili kako će proglasiti Isusa bogom riješiti
ekspresno stvar i sve svesti na nekoliko stotina stranica Biblije?

Nisam siguran da si me razumio.
Ja ne kažem da veliki prasak nema smisla i da evolucija nema smisla. Definitivno sam pobornik evolucije.
Samo kažem da mi nema smisla da se je sve to dogodilo bez razloga. I jasno mi je da znanost ne daje odgovore na zašto, ali vjerujem da odgovor ipak negdje postoji.

Ako sam dobro shvatila tvoje filozofiranje, meni sasvim spokoj pruža odgovor da su se stvorili uvjeti za teraformiranje, što za rezultat ima razvoj života na planeti i potom evoluciju..lijepo, polako..smireno..ono što još ne znam o tome, ću naučiti..pitati..shvatiti..:)

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page
Page: of 60 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000