Author |
Topic  |
dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 10/07/2015 : 11:31:52
|
quote: Originally posted by Kruger
dupli Obrazovani ljudi bi trebali znati kako se ne kaže milion nego milijun... manje bitno. Baš je bicikl izvrstan primjer kako razmišljaju matematičari i kako razmišlja priroda ( to jest kako je to zamislio Bog ). Ljudi se u današnje vrijeme igraju Boga, vjerojatno će se i u budućnosti igrati, no ja mislim kako ga ne će pobijediti.
Oprosti na mom lošem pravopisu. Nikad nisam previše mario za ljudske konvencije koje danas mogu biti jedne, a sutra druge. Usput, jesu li se uspjeli dogovoriti hoće li se pisati " ne ću" ili "neću"?
Od kud ti samo ta glupa izjava da se ljudi igraju Boga? To je nemoguće i sam to znaš. Ljudi se nikad nisu niti će se igrati Boga. Napraviti od miša krastavac nije igranje Boga. Nimalo nije različito od toga da se pripitomi vuk pa ga se onda iskoristi da lovi za tebe, ili da se prikolje tele, a onda se uživa u kravljem mlijeku. |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts
Posted - 10/07/2015 : 11:51:16
|
Da pojsanim zadnju rečenicu kako mi netko ne bi pridodao značenje koje nema. Uzmeš iz prirode što ti treba, manipuliraš na način kako ti priroda dozvoljava i na kraju koristiš kako ti treba.
Krugeru, kao netko tko prihvaća kreacionizam ti bi trebao znati da Bogu ne treba miš da bi napravio krastavac. Za razliku od Boga, ljudi ne mogu početi od nule i napraviti nešto. Moraju uzeti postojeću stvar i onda pomoću dozvoljenih prirodnih zakona napraviti od nje nešto drugo. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 10/07/2015 : 12:14:08
|
quote: Originally posted by dupli
Ja to nisam rekao što mi ubacuješ u usta. Nikog nisam optužio za skrivanje podataka već sam iznio činjenice s kojima bi se i ti složio: 1. Vatikan je najdugotrajnija organizacija na svijetu koju znamo. 2. Vatikan je već stoljećima u posjedu velikih financijskih sredstava 3. Svoj utjecaj gradi na premisi da su božji glasnogovornici na Zemlji, a božja riječ je zapisana u Bibliji koja je pisana s direktnim božjim nadahnućem
S čim se od ovog gore ne slažeš? E sad pretpostavimo, samo zbog rasprave, da se pojavi činjenica koja nije u skladu s onim što piše u Bibliji. Koga bi to najviše pogodilo?
Od kud znaš da je Vatikan najstarija organizacija? Možda postoje i druge organizacije koje su starije i pokušavaju krojiti svoju pravdu. Nisi baš točno opisao, Vatikan nije baš toliko star, niti je Crkvena vlast bila tu gdje je sad .... ali dobro shvatio sam što želiš reći. Dakle, s ničim se ne mogu složiti jer su ostale tvrdnje plod manipuliranih činjenica. Znamo i tko ih širi. A o ostalom, što nisam označi a što si napisao, ne znam što reći, vidim počeo si filozofirati i pomalo skretati u nepoznato. Balansiraš između općenito normalnih činjenica do nesigurnih i nedokazanih tvrdnji. Pa se postavlja pitanje trebam li se uključiti u raspravu koja ne će imati kraja.
|
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Posted - 10/07/2015 : 12:19:58
|
dupli Obrazovani ljudi bi trebali znati kako se ne kaže milion nego milijun... manje bitno. Baš je bicikl izvrstan primjer kako razmišljaju matematičari i kako razmišlja priroda ( to jest kako je to zamislio Bog ). Ljudi se u današnje vrijeme igraju Boga, vjerojatno će se i u budućnosti igrati, no ja mislim kako ga ne će pobijediti.
Oprosti na mom lošem pravopisu. Nikad nisam previše mario za ljudske konvencije koje danas mogu biti jedne, a sutra druge. Usput, jesu li se uspjeli dogovoriti hoće li se pisati " ne ću" ili "neću"?
Od kud ti samo ta glupa izjava da se ljudi igraju Boga? To je nemoguće i sam to znaš. Ljudi se nikad nisu niti će se igrati Boga. Napraviti od miša krastavac nije igranje Boga. Nimalo nije različito od toga da se pripitomi vuk pa ga se onda iskoristi da lovi za tebe, ili da se prikolje tele, a onda se uživa u kravljem mlijeku.
Gle ne marim ni ja za gramatiku, ovo što sam te bocnuo je bilo možda i bezobrazno s obzirom kako se odnosi na broj, tj. fiziku/matematiku.
Brkaš pojmove - pokušaje iz nečeg što vjerojatno ne će biti moguće i nešto što je normalno. Dakle ljudi su pripitomili neke životinje ali nisu promijenili njihovu strukturu nego su zbog okolnosti i potrebe prehrane uspjeli promijeniti ponašanje tih životinja, dakle pokušavaš upotrijebiti sličan primjer koji sam ja upotrijebio – bicikl i motocikl, ali to loše radiš jer si na nepoznatom terenu. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Posted - 10/07/2015 : 12:21:32
|
Da pojsanim zadnju rečenicu kako mi netko ne bi pridodao značenje koje nema. Uzmeš iz prirode što ti treba, manipuliraš na način kako ti priroda dozvoljava i na kraju koristiš kako ti treba.
Krugeru, kao netko tko prihvaća kreacionizam ti bi trebao znati da Bogu ne treba miš da bi napravio krastavac. Za razliku od Boga, ljudi ne mogu početi od nule i napraviti nešto. Moraju uzeti postojeću stvar i onda pomoću dozvoljenih prirodnih zakona napraviti od nje nešto drugo.
Mislim da ljudi ne će uspjeti, pokušavaju svašta nešto, čak na štetu čovječanstva i prirode, ali od miša ne će nastati krastavac. |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13081 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 10/07/2015 : 12:23:33
|
Krugeru, kao netko tko prihvaća kreacionizam ti bi trebao znati da Bogu ne treba miš da bi napravio krastavac. Za razliku od Boga, ljudi ne mogu početi od nule i napraviti nešto. Moraju uzeti postojeću stvar i onda pomoću dozvoljenih prirodnih zakona napraviti od nje nešto drugo.
Je li i kloniranje živih bića, odnosno u skorije vrijeme i ljudi spada u te dozvoljene prirodne zakone? |
Have mercy |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 10/07/2015 : 12:35:18
|
quote: Originally posted by izivko
Je li i kloniranje živih bića, odnosno u skorije vrijeme i ljudi spada u te dozvoljene prirodne zakone?
A koja je svrha kloniranja živih bića?
Kloniranje je zamišljeno u strogo medicinske svrhe. Ili smatraš da su kriminalne radnje krađa organa bolja solucija? Ili lečenje teških bolesti uz pomoć čajeva od mente? Oćemo na lomaču sve naučnike koji su dosad igranjem s "prirodnim zakonima" produžili drastično ljudski život? |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 10/07/2015 : 12:56:45
|
Je li i kloniranje živih bića, odnosno u skorije vrijeme i ljudi spada u te dozvoljene prirodne zakone?
a printanje organa ti ne smeta jel?  |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13081 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 10/07/2015 : 13:06:34
|
quote: Originally posted by Jasko
A koja je svrha kloniranja živih bića?
Kloniranje je zamišljeno u strogo medicinske svrhe. Ili smatraš da su kriminalne radnje krađa organa bolja solucija? Ili lečenje teških bolesti uz pomoć čajeva od mente? Oćemo na lomaču sve naučnike koji su dosad igranjem s "prirodnim zakonima" produžili drastično ljudski život?
Šta bi ti, svijet bez bolesti i umiranja? Da živimo 300 godina? Kao Rockfeller, 6 puta mijenjat srce? Ili će ta sva dostignuća biti dostupna običnom čovjeku? Kao što je sada slučaj? |
Have mercy |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 10/07/2015 : 13:09:48
|
Šta bi ti, svijet bez bolesti i umiranja? Da živimo 300 godina? Kao Rockfeller, 6 puta mijenjat srce? Ili će ta sva dostignuća biti dostupna običnom čovjeku? Kao što je sada slučaj?
Genijalac si. |
 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 10/07/2015 : 13:21:07
|
ne kužim to sa kloniranjem...
ajmo reći da čovjek trba novo srce,pluća,jetru...
da li se može taj organ preko matičnih stanica uzgojiti posebno ili je potrebno klonirati cijelog čovjeka da mu se uzme organ koji postojeći pacijent treba? |
Vamos a la playa tralalalala |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts
Posted - 10/07/2015 : 13:31:40
|
quote: Originally posted by izivko Je li i kloniranje živih bića, odnosno u skorije vrijeme i ljudi spada u te dozvoljene prirodne zakone?
Neke životinje su klonirane. S obzirom da dijele istu biologiju s čovjekom za pretpostaviti je da će se i čovjek moći klonirati. Kako izgleda, priroda tj. prirodni zakoni to ne brane tj. priroda dozvoljava takvu manipulaciju. Da li će društvo takve zahvate zakonski trajno zabraniti to neznam. Ako ostanu zakonski zabranjeni niti jedna javna znanstvena ustanova neće ih raditi. Da li će neki privatni laboratoriji raditi krivično djelo i eksperimentirati s kloniranjem? Vjerojatno. Upravo u takvim stvarima ja vidim pravu ulogu religija i vjere. Njihov posao tj. poslanje bi trebalo biti da podižu svijest ljudi i daju im argumente i motivaciju koji će spriječiti zloupotrebu. Potpuno je krivo kad se crkva trudi zaustaviti napredak i zadržati postojeće stanje. Ako misle da je to ispravan put onda su Poncije Pilat i židovski svećenici također bili u pravu jer su se samo trudili očuvati prihvaćene vrijednosti i činjenice onoga doba. Inače, nisu ljudi pustili duha kloniranja iz boce. On je cijelo vrijeme bio tu. Mi smo samo na njega nabasli čeprkajući po onome što je "Tvorac" ostavio. Samo za informaciju. Znate one velike naranče Naveline ("Mayerice"). Ili Granny Smith jabuke. A čak i Cavendish banane (praktički isključivo te i jedemo). Sve su to klonovi jedne biljke i genetički su identični. Jednom smo uspjeli uzgojiti biljku čija nam je mutacija tako dragocjena da smo je počeli "klonirati" (to se kod biljaka puno lakše radi nego kod životinja i svaki poljoprivrednik zna kako) kako bi zauvijek ostala genetički ista. Navelina i Cavendish banana čak nemaju sjemenke zbog te mutacije i da ih ne kloniramo njihova zgodna mutacija zauvijek bi nestala. Htjeli mi to ili ne, klonovi su već stotinama godina uz nas i to našom zaslugom. |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts
Posted - 10/07/2015 : 13:47:51
|
quote: Originally posted by Kruger Brkaš pojmove - pokušaje iz nečeg što vjerojatno ne će biti moguće i nešto što je normalno. Dakle ljudi su pripitomili neke životinje ali nisu promijenili njihovu strukturu nego su zbog okolnosti i potrebe prehrane uspjeli promijeniti ponašanje tih životinja, dakle pokušavaš upotrijebiti sličan primjer koji sam ja upotrijebio – bicikl i motocikl, ali to loše radiš jer si na nepoznatom terenu.
Krugeru, zašto ti ne vjeruješ u mene kad ja vjerujem u tebe? Diskreditirajući onog koji iznosi argumente ne diskreditiraš sam argument. Npr. neka se ispostavi da je tvoj omiljeni svećenik pedofil. To automatski ne znači da su svi argumenti koje je iznosio i u koje si vjerovao loši, pedofilski, krivi. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Posted - 10/07/2015 : 13:49:55
|
Hm, dupli opet udara po Crkvi, vjerujem kako ima mnogo onih koji pokušavaju spriječiti napredak kao spomenuti Rockfeller, to jest napredak ostaje njemu i sličnim, a narodu ništa ili mrvice. |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts
Posted - 10/07/2015 : 13:58:27
|
Hm, dupli opet udara po Crkvi, vjerujem kako ima mnogo onih koji pokušavaju spriječiti napredak kao spomenuti Rockfeller, to jest napredak ostaje njemu i sličnim, a narodu ništa ili mrvice.
Ok, može i ovako, meni svejedno. Pretpostavimo da se ispostavi da ti je profesor iz matematike pedofil. Hoćeš li onda odbaciti rješenja kvadratne jednadžbe kao nešto prljavo, pedofilsko, krivo? Možda naći nova rješenja kvadratne jednadžbe? |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Posted - 10/07/2015 : 13:58:38
|
quote: Originally posted by Kruger Brkaš pojmove - pokušaje iz nečeg što vjerojatno ne će biti moguće i nešto što je normalno. Dakle ljudi su pripitomili neke životinje ali nisu promijenili njihovu strukturu nego su zbog okolnosti i potrebe prehrane uspjeli promijeniti ponašanje tih životinja, dakle pokušavaš upotrijebiti sličan primjer koji sam ja upotrijebio – bicikl i motocikl, ali to loše radiš jer si na nepoznatom terenu.
Krugeru, zašto ti ne vjeruješ u mene kad ja vjerujem u tebe? Diskreditirajući onog koji iznosi argumente ne diskreditiraš sam argument. Npr. neka se ispostavi da je tvoj omiljeni svećenik pedofil. To automatski ne znači da su svi argumenti koje je iznosio i u koje si vjerovao loši, pedofilski, krivi.
Opet filozofiraš, ne poznaješ neke povijesne činjenice ( čudo kako te nisu napali ) iako za ovu raspravu nisu bitne točne u detalje povijesne činjenice, već poanta što želiš reći. Brkaš matematiku i fiziku s ponašanjem životinja, to su dvije različite znanosti. Nisam veterinar, no, ljudsko ponašanje je moj teritorij, ti gledaš iz svog kuta i svoje stručnosti, a ja iz svoje. Ne razumijem zašto se toliko opterećuješ Crkvom, iako si po znanjem o toj instituciji dosta slab, dobro vjerojatno ni ja tu materiju ne poznajem bolje od tebe. Svećenici su samo ljudi, a i sam znaš da ljudi mogu pogriješiti i činiti greške. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Posted - 10/07/2015 : 13:59:39
|
Hm, dupli opet udara po Crkvi, vjerujem kako ima mnogo onih koji pokušavaju spriječiti napredak kao spomenuti Rockfeller, to jest napredak ostaje njemu i sličnim, a narodu ništa ili mrvice.
Ok, može i ovako, meni svejedno. Pretpostavimo da se ispostavi da ti je profesor iz matematike pedofil. Hoćeš li onda odbaciti rješenja kvadratne jednadžbe kao nešto prljavo, pedofilsko, krivo? Možda naći nova rješenja kvadratne jednadžbe?
Već sam ti odgovorio, pretekao si me. |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts
Posted - 10/07/2015 : 14:11:31
|
quote: Originally posted by Kruger Opet filozofiraš, ne poznaješ neke povijesne činjenice ( čudo kako te nisu napali ) iako za ovu raspravu nisu bitne točne u detalje povijesne činjenice, već poanta što želiš reći. Brkaš matematiku i fiziku s ponašanjem životinja, to su dvije različite znanosti. Nisam veterinar, no, ljudsko ponašanje je moj teritorij, ti gledaš iz svog kuta i svoje stručnosti, a ja iz svoje. Ne razumijem zašto se toliko opterećuješ Crkvom, iako si po znanjem o toj instituciji dosta slab, dobro vjerojatno ni ja tu materiju ne poznajem bolje od tebe. Svećenici su samo ljudi, a i sam znaš da ljudi mogu pogriješiti i činiti greške.
Ne opterećujem se ja s ničim. Ja svoju stranu stalno propitujem i volio bih da i ti svoju propituješ.
Kad si već spomenuo, koja je tvoja stručnost?
I gdje sam ja to brkao matematiku i fiziku s ponašanjem životinja? Apsolutno nigdje nisam spominjao ponašanje životinja. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Posted - 10/07/2015 : 14:19:15
|
dupli
Ovo su tvoje riječi: “Napraviti od miša krastavac nije igranje Boga. Nimalo nije različito od toga da se pripitomi vuk pa ga se onda iskoristi da lovi za tebe, ili da se prikolje tele, a onda se uživa u kravljem mlijeku.”
Uspoređuješ pravljenje krastavca od miša sa pripitomljavanjem životinja. Htio si napraviti nekakvu usporedbu, koja je loše ispala. Naravno iz tvog kuta to tebi izgleda dobar primjer. |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts
Posted - 10/07/2015 : 14:41:16
|
A onda sam odmah ispod pojasnio da se ne bi dogodilo upravo to što ti sada radiš.
"Da pojsanim zadnju rečenicu kako mi netko ne bi pridodao značenje koje nema. Uzmeš iz prirode što ti treba, manipuliraš na način kako ti priroda dozvoljava i na kraju koristiš kako ti treba."
Sad je valjda jasno zašto smatram da "pravljenje krastavca od miša" nije nikakvo igranje Boga.
Nego, ovako ćemo. Usput mi je katedrala. Svratit ću tamo i lijepo se pomoliti za svog prijatelja Krugera i zamoliti njegova Boga da mu otvori srce, um i duh kako bi nesmetano mogao kročiti putem znanja i razumijevanja kada se odluči njime krenuti.
|
 |
|
Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts
Member since 10/09/2011 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Posted - 10/07/2015 : 15:05:12
|
Da napisao si to ispod, ali si usporedio ono što se ne može usporediti. Ponavljam, iz tvog kuta gledanja ti to smatraš usporedivim. Ovo se odnosi na tvoj loš primjer usporedbe, ne na čovjekovo igranje Boga i ostalog što smo pričali. Sad si se od filozofa pretvorio u osobu koja mi se sprda?? |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 10/07/2015 : 15:31:23
|
quote: Originally posted by Cromwell

...toliko jednostavno.
Da, veličina je bitna... 
Čitao sam nedavno, da je je veličina, odnosno visina povezana sa duljinom života. Ima smisla. Danas smo ljudi, u prosjeku, više nego ikada prije i živimo duže nego ikada prije.
Pisalo je i o afričkim pigmejcima. Oni nisu niski jer generacijama slabo jedu. Niski su jer brzo umiru odnosno kratko žive i zbog toga je priroda smanjila na njihovoj visini (izgleda da je to bio nepotreban dodatni "resurs" u njihovu slučaju) i ubrzala seksualno dozaranje.
Dakle, što se više produžuje naš životni vijek, to smo viši. Zanimljivo.
|
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts
Posted - 10/07/2015 : 16:11:59
|
Sad si se od filozofa pretvorio u osobu koja mi se sprda??
Gle, ja sam ti se vjenčao u crkvi. Mojoj supruzi je bilo stalo, meni je bilo svejedno. Prošao sam i predbračni tečaj i imao zanimljive razgovore sa predavačima. Nemoj se bojati da sam oskvrnuo svete sakramente. Svećeniku koji nas je vjenčao lijepo sam objasnio da nisam vjernik i da nemam sakramente osim krštenja. Na krštenje ionako nisam išao svojom voljom pa me za to ne možeš kriviti. Ostale sakramente nisam namjeravao primiti jer mi je to izgledalo kao svetogrđe prema mojim precima koji su bili vjernici. Onda sam mu objasnio da u principu nemam ništa protiv da doživim milost božju i postanem vjernik ali da mi se čini da sam ja milost božju već doživio. Njegovo pravo kao svećenika je da me vjenča u crkvi ili ne, ali nek si razmisli s kojim pravom on uskraćuje mojoj djevojci, budućoj supruzi, sveti sakrament vjenčanja. Nakon toga me pitao da li ću djecu odgajati u kršćanskoj vjeri. Odgovorio sam mu da ću ih odgajati kako su mene odgojili. Nakon toga čovjek me vjenčao bez problema. E da, nisam išao dodatno kod matičara.
Kao što vidiš, nemam problema s tim da odem u crkvu. Ja sam mislio da će te to radovati, a ti se ponašaš kao licemjer i prozivaš me.
Moja iskrena molitva jednako vrijedi kao i tvoja. Molim za tebe. Kad bih molio za sebe to bi bilo licemjerno.
|
 |
|
Topic  |
|