Author |
Topic |
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 17/07/2015 : 19:56:54
|
quote: Originally posted by Darkwood Monty
quote: Originally posted by tinton
quote: Originally posted by Zeljko Ferri
Nigde nisam rekao da je los crtez. Ali nije za Zagora. Niti lici na Zagora.
+1 Ukratko poanta priče za hrpu Zagor crtača, dobrih ili loših, ali sa svojim stilovima rođenih za neke druge stripove i junake.
Ovo nema smisla.
Iznosimo svoje mišljenje (ako se to više na ovom forumu smije?!), zašto to odmah nema smisla?! Doživljaj nekog stripa ili crtača istog je poprilično subjektivna stvar, pa isto ko i u drugim stvarima u životu postoje 'različiti ukusi'.
Sve bi bilo u redu da svoje mišljenje ne iznosite kao jedinu i apsolutnu istinu. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
|
Darkwood Monty
New Member
236 Posts
Member since 04/01/2015 |
Posted - 18/07/2015 : 00:17:28
|
quote: Originally posted by Zeljko Ferri
Nigde nisam rekao da je los crtez. Ali nije za Zagora. Niti lici na Zagora.
+1 Ukratko poanta priče za hrpu Zagor crtača, dobrih ili loših, ali sa svojim stilovima rođenih za neke druge stripove i junake.
Ovo nema smisla.
Iznosimo svoje mišljenje (ako se to više na ovom forumu smije?!), zašto to odmah nema smisla?! Doživljaj nekog stripa ili crtača istog je poprilično subjektivna stvar, pa isto ko i u drugim stvarima u životu postoje 'različiti ukusi'.
Sve bi bilo u redu da svoje mišljenje ne iznosite kao jedinu i apsolutnu istinu.
Ako već tako tumačiš stvari, onda se i za tebe može reći da svoje mišljenje iznosiš kao jedinu i apsolutnu istinu.
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 18/07/2015 : 08:28:23
|
Bogu hvala, pa nisu svi ljudi poput vas Vama DaVinci da dodje crtati Zagora odbili bi ga s gnusanjem A bacali lovorike svakoj sterilnoj, apsurdnoj, pogresnoj, izopacenoj imitiaciji koja vredja svoj original. Da se samo vas pita, serijal nikada ne bi video Andreuccija, Rubinija, Dottija, Marcella, Della Monicu.. Jos uvek i najvise se cudim tebi, Zeljko...ti si slikar.Trebao bi poznavati odredjene vrednosti. |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 18/07/2015 08:30:57 |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
Posted - 18/07/2015 : 08:46:07
|
Patak, jednostavno ne mogu da svarim velika odstupanja kod Zagora. Ne mogu da ga gledam kao cupavog divljaka ili kao manekena italijanskog fudbalera ili nabildovanog kao Hulka. Ja to ne mogu da gledam, pa neka je taj sto ga crta najveci umetnik na svetu :D Ja shvatam da je potrebna modernizacija. Ali neka to bude modernizacija kao sto su to uradili recimo na filmovima Supermen i u nekim novijim filmovima Betmena. Kostim i glavni lik treba da budu prepoznatljivi. Pa na sta bi licilo kad bi za Supermena odabrali glumca koji nema makar malo karakteristike glumca Rivsa? ...ili recimo da mu promene kostim iz korena.
Nacrtani traper sa orlom na grudima nije Zagor. |
|
Edited by - Zeljko Ferri on 18/07/2015 08:54:44 |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
|
ddeki
Advanced Member
3436 Posts
Member since 30/08/2009 |
|
mesar
Junior Member
392 Posts
Member since 27/04/2015 |
Posted - 18/07/2015 : 10:13:44
|
Željko ima pravo i tačka.Ferri je upodobio lik Zagora i takav mora da bude,ili njemu veoma slični crteži.Patak pogledaj na što sliči Zagor koji je nacrtao Oliviero Gramaccioni(Maxi 24).Zagor če preživjet jedino ako ide dalje Maestrov stil crtanja,jer nas nostalgičara ima više ,koji držimo taj strip u životu,lp. |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 18/07/2015 : 10:19:56
|
A koliko dugo će još biti nostalgičara? Uostalom, činjenica je da je serijal devedesetih, dolaskom tih groznih crtača i Bosellija, spašen od kolapsa. Nitijedan dugovječni serijal na svijetu nema sve crtače istog stila! |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
Darkwood Monty
New Member
236 Posts
Member since 04/01/2015 |
Posted - 18/07/2015 : 10:33:38
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Bogu hvala, pa nisu svi ljudi poput vas Vama DaVinci da dodje crtati Zagora odbili bi ga s gnusanjem A bacali lovorike svakoj sterilnoj, apsurdnoj, pogresnoj, izopacenoj imitiaciji koja vredja svoj original. Da se samo vas pita, serijal nikada ne bi video Andreuccija, Rubinija, Dottija, Marcella, Della Monicu.. Jos uvek i najvise se cudim tebi, Zeljko...ti si slikar.Trebao bi poznavati odredjene vrednosti.
Ne pita se nas ništa Crtači 'modernijeg' izričaja danas ionako crtaju većinu Zagor epizoda, tako da se nemate što žaliti kontra ovih malo tradicionalnijih koji postaju manjina. Isto tako postoji znatan broj onih kojima je kako pojedinci crtaju Zagora i Čika, to je činjenica. Ako postoji konsenzus da su Bignotti i Gamba bili uspješniji na crtanju nekih drugih serijala, valjda se smije imati mišljenje da bi i neki današnji Zagi crtači eventualno možda bolje odgovarali nekim drugim serijalima. Kod mene 'modernije' ne znači u startu odmah i 'bolje', jer po toj teoriji bi jedna Nives Celzijus već u startu bila bolja pevaljka od Toma Jonesa i bolja književnica od Šekspira, bar kad slučajno zabaci sisu. Ako volim crtež tradicionalnijeg Ferija, ne znači automatski da sam sljedbenik i jednog Donatelija.
A Da Vinci bi možda bio odličan crtač Zagora, šteta što nećemo nikad vidjeti... |
|
|
emirem
Advanced Member
10821 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 18/07/2015 : 10:56:35
|
Ima jedna slika gdje je Ferri nacrtao Zagora po DaVinci stilu..ne znam kak se to zove ona zvijezda ili andjel u snijegu.. :-) |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
Posted - 18/07/2015 : 11:25:28
|
quote: Originally posted by emirem
Ima jedna slika gdje je Ferri nacrtao Zagora po DaVinci stilu..ne znam kak se to zove ona zvijezda ili andjel u snijegu.. :-)
To ti je sve skupa Vituvijev čovjek. Ti kvadrati i kružnice pokazuju kako treba izgledati savršene proporcije tijela. Tak da nam Ferri poručuje da je Zagor tijelesno savršen po pitanju proporcija |
Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no! http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434 |
|
|
djukak
Senior Member
2942 Posts
Member since 28/04/2005 |
Posted - 18/07/2015 : 11:31:53
|
quote: Originally posted by mesar
Željko ima pravo i tačka.Ferri je upodobio lik Zagora i takav mora da bude,ili njemu veoma slični crteži.Patak pogledaj na što sliči Zagor koji je nacrtao Oliviero Gramaccioni(Maxi 24).Zagor če preživjet jedino ako ide dalje Maestrov stil crtanja,jer nas nostalgičara ima više ,koji držimo taj strip u životu,lp.
Druže mnogo grešiš |
They have money for wars, but can't feed the poor!
Allow me to introduce first, Makaveli the Don. |
|
|
hamzik
Junior Member
Sweden
406 Posts
Member since 27/04/2012 |
Posted - 18/07/2015 : 11:37:01
|
Kad citam neke konentare ovdje skoro pa zamrzim i Ferrija. Samo zato sto je stvorio ovako naopake nostalgicare. Obozavam covjeka i njegov crtez. Ili bar njegov crtez kakav je prije bio jer danas je on bjedna sjena od starog maestra uz kojeg sam odrasto. Jedan je Ferri ali njegovo je vrijeme bilo i proslo. I to je u redu. Jel covjek crta vec toliko godina i iza sebe je vec ostavio puno blaga da uvijek imam ogroman izbor sta da citam ako mi srce pozeli onu nenadmasivu Ferrijansku atmosferu.
Ali nema tu jednog jedinog "pravog" Zagora i nikad ga nije ni bilo. Ferri nije sam crto serijal ni prije niti to radi danas. Razlika je jedino u tome sto su sve alternative prije devedesetih bile gore od njega. Ali nakon uvoda Andreucijja, Laurentija i Della Monice i pojedinih drugih na serijal to se promjenilo. Vrijeme ide a onaj ko se ne krece on stoji na mjestu. Ja bi rade da Zagor gazi naprijed ali pojedini ovdje su se utopili u nostalgiji i najrade bi da se Zagor zabije u svoj kutak gdje samo Ferri-kopijatori crtaju povratke preminulih neprijatelja. Problem je sto glavni urednik donekle izgleda ima slicno misljenje. Nije nikakvo iznenadenje sto je onaj period sa SA-odisejom kada je nova krv preuzela i daleko najbolji period u istoriji serijala. |
Edited by - hamzik on 18/07/2015 11:38:52 |
|
|
senokute
Senior Member
Germany
1367 Posts
Member since 08/01/2011 |
Posted - 18/07/2015 : 11:37:11
|
quote: Originally posted by ddeki
Tisina tamo! Ja sam pravi Zagor kakvog treba crtati!
Uh, sto se ovaj snasao za pozadinu |
|
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 18/07/2015 : 12:34:34
|
quote: Originally posted by hamzik Nije nikakvo iznenadenje sto je onaj period sa SA-odisejom kada je nova krv preuzela i daleko najbolji period u istoriji serijala.
Ima tu i odličnih epizoda ali polovina njih je nagrđena lošim crtežom. Nije valjda da je jedan Cassaro dobar izbor samo zato što je tada bio svježa krv? Može biti i najbolji scenarij na svijetu ali takav crtač ga sigurno neće podići na razinu koju zaslužuje. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
Posted - 18/07/2015 : 13:55:34
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Dakle, po tvom misljenju, Frisenda, Bocci, Rubini,Andreucci, Castellini, Piccinelli i svi ostali majstori nisu dostojni ni da se uzmu u razmatranje za Zagorov staff a npr. tvoj rad jeste samo zato sto si Zagora nacrtao slicnog onom "pravom"?
Ne, naprotiv :) Cak sta vise i obozavam crteze Zagora od nekih koje si pomenuo ovde. Jer, koliko toliko se drze onog sto je Zagovor autor zamislio. Ali sta mogu, ja jesam nostalgicar i tradicionalista sto se Zagora tice i tesko ga mogu zamisliti drugacijim stilom. A nostalgicari su ti koji odrzavaju Zagora u zivotu. A ima u staffu puno modernijih crtaca i ne znam zasto se bunite? Mi nostalgicari bi trebali da se bunimo |
|
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 18/07/2015 : 15:05:09
|
quote: Originally posted by solar
Frisenda
Pa evo na ovom crtezu Frisenda ima za uzora Ferrija iz prvih dana rada na Zagoru. Je l primecujete narukvice na Zagorovim rukama koje je imao samo u prvih par epizoda?
Posto nostalgicari obozavaju Ferrija trebalo bi da pozdrave ovaj potez vracanja na sam pocetak serijala. |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 18/07/2015 : 18:10:11
|
Da, samo što ima facu kao da ga je netko zveknuo letvom. Ali, Ferri s početka karijere je imao najslabije radove, ako ne računam onaj nesretni gigant. |
|
|
hamzik
Junior Member
Sweden
406 Posts
Member since 27/04/2012 |
Posted - 18/07/2015 : 18:13:54
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Ima tu i odličnih epizoda ali polovina njih je nagrđena lošim crtežom. Nije valjda da je jedan Cassaro dobar izbor samo zato što je tada bio svježa krv? Može biti i najbolji scenarij na svijetu ali takav crtač ga sigurno neće podići na razinu koju zaslužuje.
U tom fantasticnom razdoblju sto se razteze od Nestalog istrazivaca do Princa noci (znaci 54 broja) Cassarovi su crtali samo dvije price tako da oni ne spustaju taj period na znacajan nacin. Felsera uvijek ima ali kombinacija Boselli i novi crtaci kao Marcello/Andreucci/Della Monica/Laurenti su tada podigli serijal na vrhunski nivo i uveli novo zlatno doba. Bure i nostalgicari bi to polako preokrenuli nazad i vracali Supermajkove i njegovog djeda, samo da je ferrijanski. A maestro nek se pati sa naslovnicama dok se ne srusi jer je on to "zasluzio". A to sto Zagor izgleda ko da ga je djete crtalo (i kolorisalo) je manje vidljivo kad nostalgija zamaze oci. |
|
|
gerilac1
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1453 Posts
Member since 24/08/2013 |
Posted - 18/07/2015 : 18:22:40
|
Volim Ferija, ali svježa krv je uvijek dobro došla. Svaki serijal ima svoje uspone i padove, i to je ono što čini zanimljivim svako novo čitanje i iščekivanje. |
Junak stavlja na kocku cak i prst! |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 18/07/2015 : 18:33:02
|
quote: Originally posted by hamzik
quote: Originally posted by DODSFERD
Ima tu i odličnih epizoda ali polovina njih je nagrđena lošim crtežom. Nije valjda da je jedan Cassaro dobar izbor samo zato što je tada bio svježa krv? Može biti i najbolji scenarij na svijetu ali takav crtač ga sigurno neće podići na razinu koju zaslužuje.
U tom fantasticnom razdoblju sto se razteze od Nestalog istrazivaca do Princa noci (znaci 54 broja) Cassarovi su crtali samo dvije price tako da oni ne spustaju taj period na znacajan nacin. Felsera uvijek ima ali kombinacija Boselli i novi crtaci kao Marcello/Andreucci/Della Monica/Laurenti su tada podigli serijal na vrhunski nivo i uveli novo zlatno doba.
Cassarovi su samo najdrastičniji primjer a od ostalih na Zagoru meni ne pašu ni Chiarolla, Laurenti pa ni Marcello (na Texu je izvrstan). |
|
|
guderian
Junior Member
303 Posts
Member since 10/07/2009 |
Posted - 20/07/2015 : 13:41:07
|
A koliko dugo će još biti nostalgičara? Uostalom, činjenica je da je serijal devedesetih, dolaskom tih groznih crtača i Bosellija, spašen od kolapsa. Nitijedan dugovječni serijal na svijetu nema sve crtače istog stila!
Nostalgičari trebaju privuči novu ekipu, ali to sigurno neće uspjeti ako ga se bude crtalo kao Polese (lov na vuka) ili Chiarolla i slični. Istina je da šema mora biti Ferrievska i to treba biti standard. Ne da Zagor u jednom stripu izgleda ko Tarzan sa mišičima Conana, u drugom ima bradu ko skijaška skakaona, u trećem... ah šta dodati? Rubini je dobar ali isto sere sa Zagorovim izgledom. U svakom slučaju Ferrievski standard što opet ne znači da nemože svako imati svoj stil. Ali gabariti moraju postojati. |
|
|
Topic |
|