Author |
Topic |
guderian
Junior Member
303 Posts
Member since 10/07/2009 |
Posted - 20/07/2015 : 13:55:12
|
quote: Originally posted by going going
quote: Originally posted by solar
Frisenda
Pa evo na ovom crtezu Frisenda ima za uzora Ferrija iz prvih dana rada na Zagoru. Je l primecujete narukvice na Zagorovim rukama koje je imao samo u prvih par epizoda?
Posto nostalgicari obozavaju Ferrija trebalo bi da pozdrave ovaj potez vracanja na sam pocetak serijala.
Zagor je u Zasjedi u šumi imao narukvice i nigdje drugdje. I ovaj crtež uopće na liči na taj stil iz te epizode. A kada govorimo o Ferrievom stilu misli se na Zagora od početka do 90-tih kada kojekakvi Cassare i slični nisu počeli uništavati odlične priče. Ferri je briljirao u 70-tim i 80-tim pa sve do 2000 i koje. I to je to. Ko bi danas bio sposoban dočarat onako vampira kao Ferri u "ZAGOR PROTIV BARONA" ili Ferriev dio u Teroru 6 planete? Ili da je Prokleto blago, Demonsku masku, Vuka Samotnjaka i druge odlične priče izžvrljao Cassaro ili Chiarrola. Užas živi! Da je Zagor crtan tim stilovima koje mnogi danas zagovaraju prestao bi izlaziti u 80-tima a večina vas ne bi ni čuli za njega. Završio bi kao Ken Parker što je dobar strip ali crtež nikad nije bio omiljen među čitaocima. Sada bi neki da Zagor bude crtan ko Ken Parker. Ajme! |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 20/07/2015 : 14:10:32
|
quote: Originally posted by guderian
quote: Originally posted by tinton
A koliko dugo će još biti nostalgičara? Uostalom, činjenica je da je serijal devedesetih, dolaskom tih groznih crtača i Bosellija, spašen od kolapsa. Nitijedan dugovječni serijal na svijetu nema sve crtače istog stila!
Nostalgičari trebaju privuči novu ekipu, ali to sigurno neće uspjeti ako ga se bude crtalo kao Polese (lov na vuka) ili Chiarolla i slični.
Netočno. Novi čitatelji će se prije navući na Chiarollu nego na statičnog plagijatora Vernija.
Istina je da šema mora biti Ferrievska i to treba biti standard.
Istina? Nadam se da će vam svima biti drago kad serijal zbog vas propadne. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Posted - 20/07/2015 : 14:15:38
|
quote: Originally posted by solar
Frisenda
Pa evo na ovom crtezu Frisenda ima za uzora Ferrija iz prvih dana rada na Zagoru. Je l primecujete narukvice na Zagorovim rukama koje je imao samo u prvih par epizoda?
Posto nostalgicari obozavaju Ferrija trebalo bi da pozdrave ovaj potez vracanja na sam pocetak serijala.
Zagor je u Zasjedi u šumi imao narukvice i nigdje drugdje. I ovaj crtež uopće na liči na taj stil iz te epizode. A kada govorimo o Ferrievom stilu misli se na Zagora od početka do 90-tih kada kojekakvi Cassare i slični nisu počeli uništavati odlične priče. Ferri je briljirao u 70-tim i 80-tim pa sve do 2000 i koje. I to je to. Ko bi danas bio sposoban dočarat onako vampira kao Ferri u "ZAGOR PROTIV BARONA" ili Ferriev dio u Teroru 6 planete? Ili da je Prokleto blago, Demonsku masku, Vuka Samotnjaka i druge odlične priče izžvrljao Cassaro ili Chiarrola. Užas živi! Da je Zagor crtan tim stilovima koje mnogi danas zagovaraju prestao bi izlaziti u 80-tima a večina vas ne bi ni čuli za njega. Završio bi kao Ken Parker što je dobar strip ali crtež nikad nije bio omiljen među čitaocima. Sada bi neki da Zagor bude crtan ko Ken Parker. Ajme!
Zagor bi propao da nisu došli takvi crtači predvođeni s Bosellijem, to su nepoborive činjenice koje namjerno izbjegavaš. |
|
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
Posted - 20/07/2015 : 15:00:19
|
Koji je odnos modernih crtaca (Chiarola itd) i tradicionalista crtaca (Verni, Nuccio itd) u Zagor staffu? Jel 60% ili cak 70% modernih crtaca, dok je ovih tradicionalista 30-ak % samo?
Ja verujem da je vise tradicionalista crtaca u Zagor staffu da bi se prodaja povecala garantovano |
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Posted - 20/07/2015 : 15:06:40
|
Ti vjeruješ? Zašto je onda osamdesetih (Toninelli era) kad je bilo 100% tradicionalnih crtača serijal bio u ogromnoj prodajnoj krizi? A kad su došli novi, moderni, kvalitetni crtači naglo se dignuo iz bunara. Pametnm dosta. |
|
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4621 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 20/07/2015 : 15:07:26
|
A koliko dugo će još biti nostalgičara? Uostalom, činjenica je da je serijal devedesetih, dolaskom tih groznih crtača i Bosellija, spašen od kolapsa. Nitijedan dugovječni serijal na svijetu nema sve crtače istog stila!
Nostalgičari trebaju privuči novu ekipu, ali to sigurno neće uspjeti ako ga se bude crtalo kao Polese (lov na vuka) ili Chiarolla i slični.
Netočno. Novi čitatelji će se prije navući na Chiarollu nego na statičnog plagijatora Vernija.
Istina? Nadam se da će vam svima biti drago kad serijal zbog vas propadne.
nego kako,nek se ugasi,radi mira u selu
onda ima da feštamo ko u svatovima mog komšije ludog đure i njegove odabranice sekretarice cice.
ne znam jesam ti pričo o ludom,taj ti je bio pravi zagorovac odrastao na ferriju i nolliti.lud za zagorom,volio je više njega nego dobru trebu povalit i ladnu pivu pred dućanom popit.
kad je kupio lov na vuka,skoro ga šlog trefio,bacio strip iz ruke i vrišteći odjurio u šumu,nemoš ga stić kak je trčo brzo.
danima iz šumetine nije izlazio,mi ga tražili,dozivali ma kakvi,nit traga nit glasa.jedva smo ga van namamili al smo mu morali postavit zamku. iskopali rupetinu cirka tri metra dubine,dva širine,na nju navukli granja i lišća i ostavili nolitinu svemirsku braću na sredini.upeco se dok si keks reko.
a da vidiš kad sam mu pokazo boselijeva hellingena,pušketinom me po selu naganjo,jedva živu glavu spasio
a tek kad je casarove bravure vidio,stao tulit i zavijat ko kad kera auto udari pa sam mu vernija dao,ajd,tu se malo smirio fala dragom bogu,iako kaže,jedan je maestro,svi drugi su k...c od labuda
|
Vamos a la playa tralalalala |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Posted - 20/07/2015 : 15:11:41
|
Tintone mozda zbog losih scenarija a ne toliko zbog crteza
Ja i dalje verujem da fanovi tradicionalisti odrzavaju Zagora u zivotu i da ga oni najvise kupuju. I dalje verujem da je vise tradicionalista crtaca da bi prodaja bolje isla. Ne mora da znaci da sam u pravu, ali ja tako mislim
Ja sam jedan od onih koji je prestao da kupuje Zagora kad su se pojavili neki novi moderni crtaci. Cast izuzecima naravno, ima odlicnih modernih crtaca naravno. Ali neki od njih su unakazili Zagora do neprepoznatljivosti. U jednoj epizodi ga gledamo kao manekena fuzbalera, u drugoj epizodi kao divljaka sa dugom kosom, u trecoj epizodi kao Hulka, u cetvrtoj kao trapera....pa ja razumem da se ima svoj stil, ali covece imaj malo postovanja prema liku kojeg crtas. Nisi ti kao crtac iznad tog lika kojeg crtas. |
|
Edited by - Zeljko Ferri on 20/07/2015 15:14:59 |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Posted - 20/07/2015 : 15:12:59
|
quote: Originally posted by igor 12
onda ima da feštamo ko u svatovima mog komšije ludog đure i njegove odabranice sekretarice cice.
ne znam jesam ti pričo o ludom,taj ti je bio pravi zagorovac odrastao na ferriju i nolliti.lud za zagorom,volio je više njega nego dobru trebu povalit i ladnu pivu pred dućanom popit.
kad je kupio lov na vuka,skoro ga šlog trefio,bacio strip iz ruke i vrišteći odjurio u šumu,nemoš ga stić kak je trčo brzo.
danima iz šumetine nije izlazio,mi ga tražili,dozivali ma kakvi,nit traga nit glasa.jedva smo ga van namamili al smo mu morali postavit zamku. iskopali rupetinu cirka tri metra dubine,dva širine,na nju navukli granja i lišća i ostavili nolitinu svemirsku braću na sredini.upeco se dok si keks reko.
a da vidiš kad sam mu pokazo boselijeva hellingena,pušketinom me po selu naganjo,jedva živu glavu spasio
a tek kad je casarove bravure vidio,stao tulit i zavijat ko kad kera auto udari pa sam mu vernija dao,ajd,tu se malo smirio fala dragom bogu,iako kaže,jedan je maestro,svi drugi su k...c od labuda
|
|
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 20/07/2015 : 15:15:48
|
quote: Originally posted by Zeljko Ferri
Koji je odnos modernih crtaca (Chiarola itd) i tradicionalista crtaca (Verni, Nuccio itd) u Zagor staffu?
Ne znam sto svi kad spominju moderne crtace odmah uzimaju Chiarolu kao primer. Chiarola je jedan crtac posebnog svojstvenog stila koji je dosta netipican za nas Zagorovce. I meni je u pocetku Chiarola bio nocna mora, ali sam ga vremenom zavoleo i kada se potrudi vidi se da je covek pravi umetnik, ali zna ponekad i da fuseri.
Nego mene interesuje sto se uvek spominje Chiarola kod modernih crtaca, zasto se ne spomene Andreucci, Laurenti, Torriceli, Della Monica? Oni su svi sjajni crtaci i siguran sam da ne smetaju ni tradicionalistima da budu u staffu. |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Posted - 20/07/2015 : 15:19:59
|
Koji je odnos modernih crtaca (Chiarola itd) i tradicionalista crtaca (Verni, Nuccio itd) u Zagor staffu?
Ne znam sto svi kad spominju moderne crtace odmah uzimaju Chiarolu kao primer. Chiarola je jedan crtac posebnog svojstvenog stila koji je dosta netipican za nas Zagorovce. I meni je u pocetku Chiarola bio nocna mora, ali sam ga vremenom zavoleo i kada se potrudi vidi se da je covek pravi umetnik, ali zna ponekad i da fuseri.
Nego mene interesuje sto se uvek spominje Chiarola kod modernih crtaca, zasto se ne spomene Andreucci, Laurenti, Torriceli, Della Monica? Oni su svi sjajni crtaci i siguran sam da ne smetaju ni tradicionalistima da budu u staffu.
Sve koje si spomenuo su majstori umetnici i svidjaju mi se njihove ilustracije. Ali neki od njih mi jednostavno ne pasu za Zagora. Na primer, svidja mi se Andreuci, Toricelli je bio tradicionalista i jako sam ga voleo! Ako vrati onaj svoj stari stil i dalje ce mi biti u prvih 3 crtaca Zagora Laurenti ajd moze da prodje...a nikako ne mogu da se naviknem na Della Moniku jebiga...
|
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22331 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 20/07/2015 : 15:36:47
|
Ti vjeruješ? Zašto je onda osamdesetih (Toninelli era) kad je bilo 100% tradicionalnih crtača serijal bio u ogromnoj prodajnoj krizi? A kad su došli novi, moderni, kvalitetni crtači naglo se dignuo iz bunara. Pametnm dosta.
Zagor osamdesetih nije bio u krizi vec pocetkom devedesetih. Razlog za krizu je bio Toninelli, koji je zadnjih nekoliko godina stancao monotone epizode. |
|
|
guderian
Junior Member
303 Posts
Posted - 20/07/2015 : 15:43:34
|
quote: Originally posted by igor 12
Mene je isto skoro šlagiralo kad sam kupio Lov na vuka. Riječni duh je spasio situaciju! |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Posted - 20/07/2015 : 15:47:29
|
Ok, ne snalazim se s tim godinama točno. U svakom slučaju, činjenica je da tradicionalni crtači tada nisu digli nakladu. |
|
|
|
guderian
Junior Member
303 Posts
Posted - 20/07/2015 : 15:53:52
|
Ti vjeruješ? Zašto je onda osamdesetih (Toninelli era) kad je bilo 100% tradicionalnih crtača serijal bio u ogromnoj prodajnoj krizi? A kad su došli novi, moderni, kvalitetni crtači naglo se dignuo iz bunara. Pametnm dosta.
Ja ti ponavljam da ti za Zagora ne bi čuo da su ga sedamdesetih crtali ovi koje ti danas favoriziraš. I potpuna je nebuloza da su ga spasili likovi kao što su ovi tvoji. Zagor je danas također u krizi a takvi crtači (po večini starih zagorovaca loši crtači) samo odbijaju staru klijentelu, a nova se teško skuplja i nije toliko vjerna.
Stvar je vrlo jednostavna i trpi ovakvu usporedbu: STAR WARS EPISODE IV,V i VI vs I,II i III ? Terminator I i II vs IV i V ? I tako da ne duljim.
tintone, nikada ti za Duha sa sjekirom čuo ne bi da je Cassaro nacrtao priče od Zimske zmije do Demona ludila. Ups, do Demona ludila ne bi stigao. Završio bi negdje kod Ludog Hakarama! |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Posted - 20/07/2015 : 15:56:40
|
Ja za Zagora ne bi čuo da oni devedesetih nisu došli - to je činjenica. Ovo tvoje je samo nagašanje, špekulacija. Valjda razumiješ razliku.
|
|
|
|
guderian
Junior Member
303 Posts
Posted - 20/07/2015 : 15:57:24
|
Tintone mozda zbog losih scenarija a ne toliko zbog crteza
Ja i dalje verujem da fanovi tradicionalisti odrzavaju Zagora u zivotu i da ga oni najvise kupuju. I dalje verujem da je vise tradicionalista crtaca da bi prodaja bolje isla. Ne mora da znaci da sam u pravu, ali ja tako mislim
Ja sam jedan od onih koji je prestao da kupuje Zagora kad su se pojavili neki novi moderni crtaci. Cast izuzecima naravno, ima odlicnih modernih crtaca naravno. Ali neki od njih su unakazili Zagora do neprepoznatljivosti. U jednoj epizodi ga gledamo kao manekena fuzbalera, u drugoj epizodi kao divljaka sa dugom kosom, u trecoj epizodi kao Hulka, u cetvrtoj kao trapera....pa ja razumem da se ima svoj stil, ali covece imaj malo postovanja prema liku kojeg crtas. Nisi ti kao crtac iznad tog lika kojeg crtas.
To je upravo tako! |
|
|
guderian
Junior Member
303 Posts
Posted - 20/07/2015 : 15:58:47
|
Ja za Zagora ne bi čuo da oni devedesetih nisu došli - to je činjenica. Ovo tvoje je samo nagašanje, špekulacija. Valjda razumiješ razliku.
Žali Bože daljeg objašnjavanja! |
|
|
Leonid
Senior Member
Croatia
2448 Posts
Member since 24/12/2010 |
Posted - 20/07/2015 : 15:59:14
|
Koji je odnos modernih crtaca (Chiarola itd) i tradicionalista crtaca (Verni, Nuccio itd) u Zagor staffu? Jel 60% ili cak 70% modernih crtaca, dok je ovih tradicionalista 30-ak % samo?
Ja verujem da je vise tradicionalista crtaca u Zagor staffu da bi se prodaja povecala garantovano
Po meni, dobar crtač će zadovoljiti publiku bio on moderan ili "tradicionalist". Nucciov crtež sliči na Ferrijev, a opet kad gledaš, autentičan je i lako prepoznatljiv.
Verni zna biti oku ugodan i ne brljavi, ali je često ograničen i to svojom krivnjom.
Kvaliteta crteža će zadržati ili čak povećati nakladu....manje je bitno koliko koji crta Zagorovo lice kao Ferri ili Donatelli. |
"Liston even smells like a bear. I'm gonna give him to the local zoo after I whup him" |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 20/07/2015 : 16:23:02
|
U 90-ima su prodaju podigli scenaristički zaokreti i takve promjene su dobro prihvaćene jer je većina publike tražila upravo to. Crtači nemaju puno veze sa time, da je kojim slučajem Ferri nacrtao sve tadašnje epizode sigurno se ne bi prodavale ništa slabije a vjerojatno bi i bolje. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
thekide
stripovi.com suradnik
Serbia
1811 Posts
Member since 18/11/2013 |
Posted - 20/07/2015 : 17:27:27
|
quote: Originally posted by King Warrior
Zagor osamdesetih nije bio u krizi vec pocetkom devedesetih. Razlog za krizu je bio Toninelli, koji je zadnjih nekoliko godina stancao monotone epizode.
Teško je označiti šta je početak krize kod Zagora, jer ko što znamo on konstantno tone od 1976. godine i prodaje od 220000 primeraka. Zašto početak krize ne bi bio, recimo '77. kad je pao ispod 200000? Ili '85. kad je pao ispod 100000...
Početkom devedesetih, kad je Sergio rekao da je Zagoru možda odzvonilo, on je već sa MrNoom bio na dnu lestvice po prodaji. Ne znam koliko je mogao skok prodaje, sa 50 na 70000 za vreme tandema Bos-Bure, da znači Sergiju u vreme kad su mu prva tri serijala prodavala milion svezaka mesečno (Dylan, Tex, Nathan), tu ne računam reprinte.
Mislim da mu je bio bitniji Zagorov kreativni oporavak nego finansijski. A šta bi bilo da Toniša nije podneo ostavku i otišao. Pad bi se nastavio još par godina i onda bi verovatno u jednom trenutku Sergio lično preuzeo pisanje Zagora i kao kod Mister Noa deset godina kasnije, napisao dostojanstven kraj u 15-20 nastavaka.
Uh, to bi bilo lepo čitati, al opet ostali bismo uskraćeni za stotine novih avantura. |
|
|
mesar
Junior Member
392 Posts
Member since 27/04/2015 |
Posted - 20/07/2015 : 17:28:27
|
Zagora držimo u životu nostalgičari,tradicionalisti koji nas je oduševio Ferrijev Zagor pre 30 i više godina kada smo ga čitali,razmenjivali...Tada smo postali veliki fenovi Zagora,zato ga i danas čitamo,kupujemo pa ko ga crta ga crta.Ali za nas je pravi Zagor Maestrov stil. |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 20/07/2015 : 18:13:29
|
tintone, nikada ti za Duha sa sjekirom čuo ne bi da je Cassaro nacrtao priče od Zimske zmije do Demona ludila. Ups, do Demona ludila ne bi stigao. Završio bi negdje kod Ludog Hakarama!
Cuo bi on, ali bi ti sada isao ovuda i vristao kako je jedino Cassaro legitiman Zagor, a ostali su supcine koje treba ignorisati... |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 20/07/2015 : 19:54:38
|
Teško da bi netko bio tako lud za Cassarom, vjerojatnije je da bi njegova "popularnost" bila ravna onoj koju imaju Gamba i Segna. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2316 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 20/07/2015 : 22:28:35
|
Kako to da se kod Texa niko ne buni sto ga Villa ne crta kao Galep? Ili sto Font ili Frisenda ne crtaju Texa kao Letteri ili Nicolo? U Zagorovom staffu ima puno mediokriteta i to je najveci problem sto sr crteza tice. Sad kad je otisao Rubini nema crtaca zbog kojeg bi se isplatilo uzet epizodu makar bila i losija |
|
|
guderian
Junior Member
303 Posts
Posted - 20/07/2015 : 22:31:20
|
quote: Originally posted by Elderane84
tintone, nikada ti za Duha sa sjekirom čuo ne bi da je Cassaro nacrtao priče od Zimske zmije do Demona ludila. Ups, do Demona ludila ne bi stigao. Završio bi negdje kod Ludog Hakarama!
Cuo bi on, ali bi ti sada isao ovuda i vristao kako je jedino Cassaro legitiman Zagor, a ostali su supcine koje treba ignorisati...
Da ga je crtao Cassaro ne bi niko išao nigdje jer bi Zagor bio u rangu Ken Parkera, kao što već rekoh. Stoga, malo pristojnosti ti ne bi manjkalo kad već znanja o Zagoru nemaš! |
|
|
Topic |
|