da ne bude zabune, kako kaže jedan indijanac u komentarima na FB, holokaust je započeo 1521 sa Aztekima... I dodaje: .South of the BORDER WE ARE ALSO NATIVES !!
Mislim da je već počelo snimanje filma i da su statisti u punom pogonu.
U prvim verzijama su bili Dane i Mane kao statisti. Vise su mi izgledali kao Azteci nego Apachesi. Imam stare filmove o Winnetou-u mogao bi maraton ovih dana.
Da statiram napravio bi Mohawkicu ili poznatiju Irokezu...bio bi delegat sa velikih jezera.
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Imam neke interesantne knjige na mojim aukcijama o indijancima pa pogledajte ;) Također ima i strip, HC album Shamanism od Igora Baranka gdje je glavni lik Lakota indijanac http://www.humanoids.com/book/568#.ViKivslaDqA
Umro je zadnji indijanski poglavica, Joe Medicine Crow, u 102. godini. Autor nekoliko knjiga, povjesničar, i doktor antropologije. Bio je potomak ratnika koji su učestvovali u bici kod Little Big Horna:
kad smo kod little big horna i bitke..negdje sam pročitao ili gledao film(više se ne sjećam), da je bik koji sjedi imao viziju i prorekao pobjedu u bitci. i da je prorekao i konačnu pobjedu indijanaca protiv bljedolikih ali pod jednim uvjetom.da se nakon bitke ne smiju uzimati trofeji i masakrirati leševi pobijenih vojnika.
U jednom indijanskom mjestu u Kanadi kod Ontarija koje živi udaljeno od gradova i sačuvalo je mnogo od svoje tradicije, a stariji čak ne znaju engleski, od 2000 stanovnika njih 101 je od 9. mjeseca 2015 pokušalo samoubistvo. Razlozi su katastrofalna stambena situacija, zdravstveni sistem na ivici kolapsa, siromaštvo, pitka voda ne postoji, bezperspektivnost. Rekao bi čovjek da se radi o Somaliji a ne o Kanadi. Staza suza se nastavlja..