Author |
Topic |
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 30/08/2015 : 20:47:30
|
quote: Originally posted by mr murdoc Ruku na srce, mozes raspravljati o svemu.. Misao i ideja nisu nesto sto se moze zarobiti..ili? Vidi..na jedino sto moramo paziti je takt..
Vrijedi. A ovo boldano, to je i moja polazna točka za raspravu o bilo čemu, tj. za raspravu općenito.
|
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 30/08/2015 : 21:23:33
|
quote: Originally posted by Willer
quote: Originally posted by mr murdoc Ruku na srce, mozes raspravljati o svemu.. Misao i ideja nisu nesto sto se moze zarobiti..ili? Vidi..na jedino sto moramo paziti je takt..
Vrijedi. A ovo boldano, to je i moja polazna točka za raspravu o bilo čemu, tj. za raspravu općenito.
onda se razumijemo.. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25324 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 30/08/2015 : 22:12:00
|
quote: Originally posted by mr murdoc
quote: Originally posted by manhunter
Šta je sa drugim svetim knjigama onda? I u Kuranu, Talmudu, Bhavadgiti i ostalim postoji mnogo moralnih upustava, što kodiranih, što direktnih.
Uputstava starih tisucama godina koje se danas nitko ni u snu nebi mogao pridrzavati..no dobro,dajmo se onda zapitati na kojem smo evolucionom nivou kada moralne vertikale trazimo u tim i takvim knjigama..osobno ...neznam..no slutim.
Nismo mi danas izmislili svet. Tako nam se servira, ali je istina mnogo drugačija. Moralne vrednosti su iste sada kao i pre više hiljada godina. Na istim osnovama počivaju, naravno da ima odstupanja. Ne znam u čemu je problem što je neko pre više hiljada godina rekao ne ubij, ne ukradi, ne slaži...?
I današnja medicina se zasniva na onim saznanjima od pre više vekova. Ljudi su u praistoriji žvakali koru vrbe, danas se od nje pravi aspirin. U čemu je problem? Dogoni su vekovima znali za Sirius B, današnje društvo ga je otkrilo pre pedesetak godina. Ima još toga. Poenta je, nema univerzalne istine.
bolje da su zvakali lisce koke nego koru vrbe Salu na stranu,nekakvi zapisi i skrabotine ne mogu niti smiju odlucivati o danasnjim kodexsima,tko to smatra zapeo je na pragu stoljeca. Pa onda opet oni to cine..mozda su ipak gnostici bili u pravu u teoriji o dimenzijama..tko zna.
Lišće koke je žvakao otac SAVREMENE psihologije, S. Freud. A ne vidim tvoj stav o tome da su ljudi još tada poznavali delovanje kore vrbe na upale i bolove. Ali danas je sigurno bolje, imamo fino pakovanje i cenu.
Što se tiče žvrljotina, mi svi danas koristimo blago modifikovano pismo koje je staro više od dve hiljade godina. Koristimo brojeve koje su nam doneli "necivilizovani" Arapi pre više od hiljadu godina. Moderne računovođe koriste sistem koji su izmislili Rimljani. Književnost, film i pozorište se još uvek vode onim istim smernicama koje su su stari Grci postavili. Izgleda da je sve staro loše, ili mi se čini?
Kod tebe je "problem" modernizacija i neprihvatanje korena. Ali svet nije nastao našim rođenjem.
Molio bih te da mi KONKRETNO objasniš svoje mišljenje zašto moralne smernice iz Biblije nisu primenljive u današnje vreme? Ono klasično: ljubi bližnjeg svog, poštuj roditelje, ne počini preljubu, ne ubij, ukradi, ne budi zavidan, budi umeren u svemu... Hvala.
|
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25324 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 30/08/2015 : 22:14:33
|
quote: Originally posted by KRAS
MH u tim tvojim svetim knjigama isto tako pise.da nakon sto opstis sa kozom moras ju zaklat a meso prodat u drugo selo.ne u svoje...pise isto tako da je zena vlasnistvo muza...i tako to.ima toga jos
Pričao sam o moralnim uputima. I danas u nekim knjigama piše da treba prijavljivati zaradu i plaćati porez. Baš me zanima da li ti one evre prijaviš poreskoj upravi? Da li nikad ne načiniš prekršaj dok voziš. To sve piše u tvojim svetim knjigama. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 30/08/2015 : 22:31:51
|
Šta je sa drugim svetim knjigama onda? I u Kuranu, Talmudu, Bhavadgiti i ostalim postoji mnogo moralnih upustava, što kodiranih, što direktnih.
Uputstava starih tisucama godina koje se danas nitko ni u snu nebi mogao pridrzavati..no dobro,dajmo se onda zapitati na kojem smo evolucionom nivou kada moralne vertikale trazimo u tim i takvim knjigama..osobno ...neznam..no slutim.
Nismo mi danas izmislili svet. Tako nam se servira, ali je istina mnogo drugačija. Moralne vrednosti su iste sada kao i pre više hiljada godina. Na istim osnovama počivaju, naravno da ima odstupanja. Ne znam u čemu je problem što je neko pre više hiljada godina rekao ne ubij, ne ukradi, ne slaži...?
I današnja medicina se zasniva na onim saznanjima od pre više vekova. Ljudi su u praistoriji žvakali koru vrbe, danas se od nje pravi aspirin. U čemu je problem? Dogoni su vekovima znali za Sirius B, današnje društvo ga je otkrilo pre pedesetak godina. Ima još toga. Poenta je, nema univerzalne istine.
bolje da su zvakali lisce koke nego koru vrbe Salu na stranu,nekakvi zapisi i skrabotine ne mogu niti smiju odlucivati o danasnjim kodexsima,tko to smatra zapeo je na pragu stoljeca. Pa onda opet oni to cine..mozda su ipak gnostici bili u pravu u teoriji o dimenzijama..tko zna.
Lišće koke je žvakao otac SAVREMENE psihologije, S. Freud. A ne vidim tvoj stav o tome da su ljudi još tada poznavali delovanje kore vrbe na upale i bolove. Ali danas je sigurno bolje, imamo fino pakovanje i cenu.
Što se tiče žvrljotina, mi svi danas koristimo blago modifikovano pismo koje je staro više od dve hiljade godina. Koristimo brojeve koje su nam doneli "necivilizovani" Arapi pre više od hiljadu godina. Moderne računovođe koriste sistem koji su izmislili Rimljani. Književnost, film i pozorište se još uvek vode onim istim smernicama koje su su stari Grci postavili. Izgleda da je sve staro loše, ili mi se čini?
Kod tebe je "problem" modernizacija i neprihvatanje korena. Ali svet nije nastao našim rođenjem.
Molio bih te da mi KONKRETNO objasniš svoje mišljenje zašto moralne smernice iz Biblije nisu primenljive u današnje vreme? Ono klasično: ljubi bližnjeg svog, poštuj roditelje, ne počini preljubu, ne ubij, ukradi, ne budi zavidan, budi umeren u svemu... Hvala.
svijet je nastao mojim rodenjem,sve ostalo nema moc gravitacije niti smisao hehe...zvuci dobro zar ne? Neznam kako si integriran u moderni i aktualni nacin zivljenja ali ta zastarjela autorativna i totalitarna pravila danas nemaju nikakve sanse da zazive. u nekom modificiranom obliku...mozda,ali samo mozda. Biblija je samo jedna iskra personifikacije koja se ponavlja kroz povijest ,nista manje i nista vise. Porijeklo vrsta je dakako nesto uistinu revolucionarno i odluka izmedu biblije i njega je uistinu laka. Sada kada ovo citate cete mozda steci pogresan dojam ..no to je naravno na vama
|
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
Edited by - mr murdoc on 30/08/2015 22:33:30 |
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Posted - 30/08/2015 : 23:10:11
|
Murdoče, pa daj nam malo pomozi da ne steknemo pogrešan dojam.
Čovjeku hipotetski nije nužno ma išta da bi - spasio dječačića koji je upao u bunar. Većina ljudi vjerojatno je jednako na navedenu nesreću reagirala danas kao i prije zilijun godina.
E sad, na koje načine djelovati u slučajevima u kojima instinkt vodi u suprotnome, lošem smjeru, za to može pripomoći... pa, što ti srcu drago, bez redoslijeda: i religija, i filozofija, i znanost, i umjetnost, i sve od toga, i ama baš ništa od toga, i ponešto od toga, i kombinacije ovoga i onoga. Sve od toga može jednako odvesti u suprotnom smjeru.
Razlika je ključna riječ. Židovstvo je razlika u odnosu na idolopoklonstvo. Kršćanstvo razlika u odnosu na židovstvo. Pravoslavno i protestantsko razlika u odnosu na katoličko. Islam razlika u odnosu i na židovstvo i na kršćanstvo. Ateizam razlika u odnosu na svaku religiju. Agnosticizam razlika u odnosu na religiju i ateizam. Razlika, razlika, razlika, uvijek i uvijek i uvijek iznova. (Ne, ne svodim sve navedeno samo na Razliku.) Bez razlike, nema ni ljudske vrste. Sama po sebi, jedna u odnosu na drugu, ne znači a priori ni "viši" ni "niži", ni "napredniji" ni "nazadniji", ni "djetinjastiji" ni "odrasliji" stupanj. Nema zato "ili-ili", možeš biti točno ono što te valja, i crpiti inspiraciju iz čega te volja, sve dok drugome ne braniš to isto.
Po meni, jedino ako se dogovorimo što je dobro a što loše u tom i tom konkretnom slučaju (počevši, recimo, od toga treba li spasiti onog dječačića ili ne treba) možemo govoriti o višim i nižim stupnjevima uopće, tj. dobru i zlu.
|
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Member since 18/05/2003 |
Posted - 31/08/2015 : 08:08:49
|
MH u tim tvojim svetim knjigama isto tako pise.da nakon sto opstis sa kozom moras ju zaklat a meso prodat u drugo selo.ne u svoje...pise isto tako da je zena vlasnistvo muza...i tako to.ima toga jos
Pričao sam o moralnim uputima. I danas u nekim knjigama piše da treba prijavljivati zaradu i plaćati porez. Baš me zanima da li ti one evre prijaviš poreskoj upravi? Da li nikad ne načiniš prekršaj dok voziš. To sve piše u tvojim svetim knjigama.
Jes..samo moje svete knjige tj.EU CPP knjiga od nekih 230 stranica nije napisana bozjim dahom vodjena..a biblija i kuran kolko znam jesu..i vec sama cinjenica kako je vlada spomenuo da se ljudima zabranjiva opstenje sa marvincetom govori o tome.da sexualne nastranosti nisu izmisljotina sadasnje civilizacije.vec je to drevna sexualna izopacenost ljudi..uglavnom bog nema veze sa svetim knjigamA |
|
|
VLADA 96
Starting Member
Serbia
83 Posts
Member since 04/07/2012 |
Posted - 31/08/2015 : 11:00:34
|
I ateizam je star koliko i čovečanstvo. Reče bezumnik u srcu svome: Nema Boga! (Ps 13, 1). Nije to nikakav civilizacijski napredak. Ima Bog veze sa Svetim pismom, ali ono je takođe i čovečanska knjiga. Pa nije Bog dohvatio pero i mastilo i počeo da piše. |
|
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
Member since 07/01/2008 |
Posted - 31/08/2015 : 15:21:20
|
stvarno
Ma najstvarnije.
Usput, ako je ovaj topic "kopile" onoga starog (kako reče Charlie) daj nam napiši o čemu se onda ovdje uopće treba a o čemu ne treba raspravljati? Evo, ja stvarno nemam pojma. [/quote]
Sve je isto Willeru, sve je to jedna tema, kao jednojajcani blizanci. Samo je ona otvorena provokativno a ova navodi na preispitivanje s uvazavanjem. Razlika je u spolu jednojajcanih..ova ima "woman touch".:)
Yin and yang, tko voli .. |
~ Prvo suputnik onda put ~
|
Edited by - Just_Charlie on 31/08/2015 15:26:36 |
|
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
Posted - 31/08/2015 : 15:48:56
|
quote: Originally posted by nagor
quote: Originally posted by lwood
glavno da se držite teme.
Da.
Uvijek tema o evoluciji na kraju završi sa debatom "Ima li boga?". Ne samo ovdje, nego na svim javnim forumima. Nemam ništa protiv toga, to je jednostavno evolucionistička istina ovakvih topica... postojao je početak (prvi post) i onda uz određene uvjete (isti forumaši) i različite mutacije (postovi forumaša) dolazimo do sve kompleksnije debate. To je jednostavno evolucija. U biti, tako predivna i jasna stvar i kao takva stvarno jedina istina. Ništa nadnaravnog se nije dogodilo od prvog posta do zadnjeg. Pitanje za debatu je samo ovaj početak... prapočetak... "Čarlitin post"... je li nadnaravne narave ili nije?
Moj "prapocetak":) je produkt nadnaravnog dozivljaja vjesticjeg piva ali sam post je zapis pojednostavljenog/bistrijeg pogleda na komplicirano covjecanstvo te razrjesenje jednog Gordijskog cvora jednim zamahom maca.:)
|
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47170 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 31/08/2015 : 15:52:07
|
prije če bit da si napravila novi čvor. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
Posted - 31/08/2015 : 16:04:34
|
quote: Originally posted by lwood
prije če bit da si napravila novi čvor.
Dobro, u pravu si, ali ne treba stedjeti covjecanstvo od cvorova..tko je sposoban prezivjet ce ovu evoluciju. Jednostavnije ne moze.:)
U stvari, po logici,ova tema sada ipak nije jednostavno novi Gordijski cvor vec algoritamska petlja. |
|
Edited by - Just_Charlie on 31/08/2015 16:07:20 |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 31/08/2015 : 16:27:35
|
Murdoče, pa daj nam malo pomozi da ne steknemo pogrešan dojam.
Čovjeku hipotetski nije nužno ma išta da bi - spasio dječačića koji je upao u bunar. Većina ljudi vjerojatno je jednako na navedenu nesreću reagirala danas kao i prije zilijun godina.
E sad, na koje načine djelovati u slučajevima u kojima instinkt vodi u suprotnome, lošem smjeru, za to može pripomoći... pa, što ti srcu drago, bez redoslijeda: i religija, i filozofija, i znanost, i umjetnost, i sve od toga, i ama baš ništa od toga, i ponešto od toga, i kombinacije ovoga i onoga. Sve od toga može jednako odvesti u suprotnom smjeru.
Razlika je ključna riječ. Židovstvo je razlika u odnosu na idolopoklonstvo. Kršćanstvo razlika u odnosu na židovstvo. Pravoslavno i protestantsko razlika u odnosu na katoličko. Islam razlika u odnosu i na židovstvo i na kršćanstvo. Ateizam razlika u odnosu na svaku religiju. Agnosticizam razlika u odnosu na religiju i ateizam. Razlika, razlika, razlika, uvijek i uvijek i uvijek iznova. (Ne, ne svodim sve navedeno samo na Razliku.) Bez razlike, nema ni ljudske vrste. Sama po sebi, jedna u odnosu na drugu, ne znači a priori ni "viši" ni "niži", ni "napredniji" ni "nazadniji", ni "djetinjastiji" ni "odrasliji" stupanj. Nema zato "ili-ili", možeš biti točno ono što te valja, i crpiti inspiraciju iz čega te volja, sve dok drugome ne braniš to isto.
Po meni, jedino ako se dogovorimo što je dobro a što loše u tom i tom konkretnom slučaju (počevši, recimo, od toga treba li spasiti onog dječačića ili ne treba) možemo govoriti o višim i nižim stupnjevima uopće, tj. dobru i zlu.
ponekad dobri ljudi iz uvjerenja da cine dobre stvari pocine najmonsturoznije zlocine. Ponekad pogresna odluka ili nemar vodi ka velikim otkricima (penicilin) . sve je to ponekad, ali jedno je sigurno..ne postoji granica izmedu dobra i zla...uostalom kako bi i mogla postojati osim u nasim glavama .Djetesce iz bunara bi spasio i najokorjeliji zlocinac...ako nije sociopat , koji opet vrlo lako moze postati najmocniji covjek na zemlji.. Dobro i zlo nisu crno i bijelo, jer to kao sto svi znamo nisu boje. |
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 31/08/2015 : 16:38:23
|
Ja bi iz zena zlo izgonio a utjerivo im dobro... jel to dobro ili zlo
Zavisi od toga koliko ce to za njih biti dobro i koliko ces zla izgoniti |
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38097 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 31/08/2015 : 17:00:39
|
quote: Originally posted by VLADA 96
I ateizam je star koliko i čovečanstvo. Reče bezumnik u srcu svome: Nema Boga! (Ps 13, 1). Nije to nikakav civilizacijski napredak. Ima Bog veze sa Svetim pismom, ali ono je takođe i čovečanska knjiga. Pa nije Bog dohvatio pero i mastilo i počeo da piše.
A tu lezi i "srz problema". Tko su ti ljudi koji su pisali svete knjige i jesu li oni zbilja bili rasvetljeni, imali uvid ili kako god zelite to nazvati ili ...
A na kraju jadni Bog "kasira" svu srdzbu ljudi zbog nekih budaletina koji nemaju 5 grama mozda a kolju se u njegovo ime, pri tome mozda citirajuci bas iz nekih od tih knjiga.
Mnogo toga sto "evolucionisti" (? mozda bi vise odgovaralo "antivjernici") ne prihvacaju moze se pojasniti i svetim knjigama, ali ih treba i znati citati te razumijeti. Nazalost, tesko samo suhim matematickim 2+2=4.
Jos samo da shvatim i cilj svih tih slicnih topica ... da li se tu zeli drugu stranu nauciti nesto novo, nipodastavati, pokazati kao budale, ubediti samoga sebe ako ima trunke sumnje ... ili samo malo prigodno filizofirati (cekicem)?
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 31/08/2015 : 17:05:06
|
Monogamija je kljucna za ljudsku evoluciju.
Nije |
|
|
andjusticeforall
Advanced Member
Croatia
3077 Posts
Member since 09/12/2009 |
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Posted - 31/08/2015 : 17:20:46
|
quote: Originally posted by Just_Charlie
Monogamija je kljucna za ljudsku evoluciju.
Pojasni.
Tako lako...da su svi muskarci imali samo po jedno žemsko ispod sebe..danas bi ono malo ljudi što bi opstalo bilo degenerisano...
Zapravo masovna silovanja Džingiskanovih hordi dovela su toga da se geni neponavljaju vec nadogradjuju... |
|
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
Posted - 31/08/2015 : 17:23:28
|
Znala sam da si se zeznuo.. Mislio si na bigamiju.
Monogamija je kad imas jednu zenu i ne ponasas se ko ljudsko smece prema njoj:) |
|
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Posted - 31/08/2015 : 17:24:53
|
Monogamija je kad imas jednu zenu i ne ponasas se ko ljudsko smece prema njoj:)
e to to..znao sam nesto fulo |
|
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
Posted - 31/08/2015 : 17:27:47
|
Monogamija je kad imas jednu zenu i ne ponasas se ko ljudsko smece prema njoj:)
e to to..znao sam nesto fulo
Nisi puno. Koje stoljece u vlastitoj evoluciji |
|
|
|
Topic |
|