forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 120

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/10/2015 : 21:35:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Willer
Po tebi: u pravu sam, varam li se, ili je nešto između?

U pravu si, podosta si u pravu.

uključivši:

quote:
..jer čini mi se jasno, da ovdje na topicu već imamo neke obrise... zagorološke antiautoritativne škole. Sa zdravim odmakom (uvijek samo opušteno) i otklonom od bilo kakvog kalupa, a i s mogućim modifikacijama, nadogradnjama...

... ... vidjet ću, hoću li ti replicirati, "nadovezati i modificirati" neke detalje. ovdje smo stvarno "porodili" duboku zagorologiju, već-je-tu, makar sam imao... možda je i bolje tako.

problem je što ne želim sada ponoviti Supermikea, i obazirati se na detalje te priče, jer želim TO pisati za D.J.-evo izdanje.

ali kažem, stvar je otišla dalje, probila samu epizoda, pa bih možda mogao. pomiriti obje stvari.

blizu jesmo, ali to je dijelom odgovor: i blizina je "udaljenost" i to je ono gdje ja stavim naglasak na ono "protiv", a ti bi htio anihiliaciju toga "protiv" (makar i sam znaš i prihvaćaš te se slažeš u potpunosti da "pitanje nije mogu li maknuti sebični pečat" tj. to protiv)

različiti naglasci, samo toliko, a...

jer, razumijem tvoje nastojanje i namjeru, recimo i da obojica (ili svi mi, "zagorolozi", tu, na topicu) vrednujemo "utopijski potencijal" (uostalom, lako je to potvrditi, potvrdno odgovoriti), no... osobno, ne mogu više "natrag", na tu razinu (sve)općeg utopijskog potencijala, potpune jednakosti svih. a ti pak BAŠ na tome inszistiraš, Zoroasterixx se pita i postavlja pitanja "je li... pomogao... da stanu... na svoje noge"...

mogu li BAŠ svi stati na svoje noge, mogu li svi "osvijestiti", je li to, na kraju krajeva, Zagorov Cilj?
ili...
... jesu li u pravu humanisti... ili superhumanisti Platonovog tipa?
dakle, jesmo blizu, samo ti razmišljaš u humanističkim kategorijama, a ja sam već u superhumanističkim.

je li Utopija Opća Jednakost ili Savršena Hijerarhija?

je li Zagor superhumanist, ili, na putu da to bude?

ovakva, nova pitanja, rade zaokret na tvoju, gornju, jako dobru analizu. ona mijenjaju i smisao čitave stvari. dakle, i premda imamo "obrise" (ovog i onog), premda i duboku zagorologiju, stvar nije nipošto iscrpljena, dapače... nadaje se daljnji rad (na objedinjavanju)

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/10/2015 : 21:48:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Zoro, ne bih te baš pratio u posljednjem tvom postu.

Osnovno:

ne treba(š) se tako fiksirati na (samo) Supermikea ili (samo) Demona (ili baš te dvije priče), već je u pitanju čitav serijal Zagor. Strip Zagor je odgovor na pitanje Zagor (ili "bavi se prirodom Zagora").

Drugo,

quote:
Adriano kaže da mu mitološka dimenzija ne smeta dok god Zagor nema nadnaravne moći i dok se ne spominje Manitu.

Adriano je u zabludi.
Baš taj "Manitu", e to je moment koji treba uključiti u "prirodu samog Zagora". I to nije stvar Sclavija (kako misli Adriano ili ti ili ne znam tko). To je uveo sam Majstor - Nolitta!
I to ne bilo gdje, nego u svojoj oproštajnoj priči.
Vječna magija, masterpis na svoj način (dijelom sam ga analizirao, premda tada (i) u odnosu na neke_druge_strip_škole, no, naveo sam također važne momente. Manitu Bizonova Glava i Vječna Magija = bitni, vrlo bitni momenti Zagora.

Edited by - stinky on 30/10/2015 21:50:11
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 30/10/2015 : 22:05:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Zoro, ne bih te baš pratio u posljednjem tvom postu.

Osnovno:

ne treba(š) se tako fiksirati na (samo) Supermikea ili (samo) Demona (ili baš te dvije priče), već je u pitanju čitav serijal Zagor. Strip Zagor je odgovor na pitanje Zagor (ili "bavi se prirodom Zagora").

Drugo,

quote:
Adriano kaže da mu mitološka dimenzija ne smeta dok god Zagor nema nadnaravne moći i dok se ne spominje Manitu.

Adriano je u zabludi.
Baš taj "Manitu", e to je moment koji treba uključiti u "prirodu samog Zagora". I to nije stvar Sclavija (kako misli Adriano ili ti ili ne znam tko). To je uveo sam Majstor - Nolitta!
I to ne bilo gdje, nego u svojoj oproštajnoj priči.
Vječna magija, masterpis na svoj način (dijelom sam ga analizirao, premda tada (i) u odnosu na neke_druge_strip_škole, no, naveo sam također važne momente. Manitu Bizonova Glava i Vječna Magija = bitni, vrlo bitni momenti Zagora.

Prošli post je više bio odgovor na pitanje odnosa "realnog i fantastičnog" u cijelom stripu Zagor.

A Supermikea spominjem, jer je s njim počela rasprava, s njim je po Willerovoj teoriji počelo preispitivanje Zagora ( a Demoni ovdje služe kao nastavak toga) dakle te dvije priče jednostavno se u raspravi ne mogu izbjeći. Možemo li jednako vrednovati sve Zagorove priče, ja ne mogu, nisam fan na takav način, posve jasno vidim vrijednosnu razliku između npr Svetog Brega i Zelene prijetnje.
Možemo li u bilo kakvoj raspravi "o cijelom stripu Zagor" spominjati u jednakoj mjeri bilo koju od par stotina priča?

Očito se to ne događa, već se dubinski obrazlaže nekoliko ključnih priča (naravno, postoje kvalitetne priče koje opet ne dotiču toliko ključna pitanja samog Zagora).
Nije svaki Zagor jednako vrijedan diskusije.

I nisi shvatio, ja ne pozdravljam Adrianov stav, samo ga prenosim da bih dokazao da je u krivu, nisu ni Boselli ni Sclavi izmislili taj "fantastični" mitološki element, oni su ga preuzeli od Zagorova "tate".

Da, Nolitta je uveo element Manitua, a i sam je slobodno unosio u serijal fantastične elemente - samo na različit način od Bosellija, kako sam objasnio u prethodnom postu. Zato sam i rekao na početku da bih dotaknuo pitanje realnog i fantastičnog - da se maknemo od samog Supermikea. No i dalje stojim toga da su Supermike i Demoni (po novoj Willerovoj interpretaciji - koja ima smisla) ključne epizode za razumijevanje Zagorova karaktera (uz još neke druge naravno).

Što možemo saznati o Zagoru iz neke glupaste, prosječne epizode? Vrlo malo ili ništa.

Edited by - Zoroasterixx on 30/10/2015 22:19:00
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 30/10/2015 : 22:13:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Willer
Po tebi: u pravu sam, varam li se, ili je nešto između?

jer, razumijem tvoje nastojanje i namjeru, recimo i da obojica (ili svi mi, "zagorolozi", tu, na topicu) vrednujemo "utopijski potencijal" (uostalom, lako je to potvrditi, potvrdno odgovoriti), no... osobno, ne mogu više "natrag", na tu razinu (sve)općeg utopijskog potencijala, potpune jednakosti svih. a ti pak BAŠ na tome inszistiraš, Zoroasterixx se pita i postavlja pitanja "je li... pomogao... da stanu... na svoje noge"...

mogu li BAŠ svi stati na svoje noge, mogu li svi "osvijestiti", je li to, na kraju krajeva, Zagorov Cilj?
ili...
... jesu li u pravu humanisti... ili superhumanisti Platonovog tipa?
dakle, jesmo blizu, samo ti razmišljaš u humanističkim kategorijama, a ja sam već u superhumanističkim.

je li Zagor superhumanist, ili, na putu da to bude?

Ukratko, ti se zalažeš da Darkwood bude savršeni kastinski sustav, sa Zagorom na čelu, dok ja tvrdim da sam Zagorov cilj odudara od toga, što lijepo pokazuje njegov stav da će odbaciti sjekiru kad mu više ne bude trebala, što znači da postoji želja/nada s njegove strane da će jednog dana moći odbaciti ulogu Gospodara Darkwooda.
Ovdje mislim na tu ulogu u onom "ratničkom" smislu.
Zagor ne želi biti ratnik, to mu je uloga na koju ga prisiljavaju okolnosti. Zato Zagor nije Kurtz ili Prljavi Harry.
Zagor, barem u svojim zrelim momentima, ne pokazuje želju za vječnom borbom.

Edited by - Zoroasterixx on 30/10/2015 22:17:22
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 30/10/2015 : 23:34:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Ovdje bih se osvrnuo na jednu temu o kojoj se dosad nije toliko govorilo, a to je odnos realnog i fantastičnog u Zagoru.

No Zagor je strip koji je žanrovski otvoren više od bilo kojeg drugog Bonellija (vestern je sastavni dio, i on se ne mijenja, no vrlo rijetko se javlja u čistom obliku), što je vjerojatno jedan od razloga njegove popularnosti. U Zagoru je sve dopušteno, neprijatelji variraju od ljudi do robota i vampira, ali Zagor ipak i dalje ostaje Zagor. Strip funkcionira nevezano za količinu realnog ili fantastičnog jer je otvoren u oba smjera.

Čitatelji koji zamjeraju Boselliju "pretjerano fantaziranje" ustvari ne zamjeraju fantastične elemente, njih je već davno imao i Nolitta, ono što njima smeta to je zaokret od nolitijanske bajkovite fantastike u suvremeniji fantasy.

Kod Nolitte fantastika je više romantična, ona krši prirodu Zagorova svijeta i Zagor joj se redovito čudi i skeptičan je, postoji to ozračje misterija i tajanstvenosti kod priča kao prvi Vampir ili Kandraks. Boselli pristupa fantastici drugačije, kod njega je fantastika jednako uklopljena u Zagorov svijet kao i indijanci ili razbojnici, slijedi određena pravila (daju se detaljna objašnjenja, kako treba ubiti vampira ili vukodlaka, postojanje različitih "podvrsta" vampira, objašnjava se nastanak ljudi riba itd) i to smeta onima koji su navikli na starinski pristup.

Ali tu nema nečeg fundamentalno različitog, da, stil se promjenio, svakako, ali Zagor je ostao Zagor, njegova priroda je ista kao i prije,

U vezi boldanog, mislim da to nipošto nije slučajno, jer mi se čini (neka me netko ispravi ako griješim) da i općenito, mitologija koja uključuje nadnaravno, znanstvena fantastika i fantasy, uvijek (usput ili s osnovnom namjerom) govore i o realnome, pa su i sve te "nerealnosti" zapravo (i) sredstvo pomoću kojih se govori o realnome. Zbog toga smatram da bi, recimo, u slučaju Zagora bilo pogrešno pojavu Manitua tumačiti kao "autorov stav da ima/nema Boga" ili bilo što slično tome. Kao i Cainov mač, ljudi-ribe, Wendigo, vilenjaci, Rakosi, akronijanska tehnologija... i Manitu je tu da ukaže/naglasi neki aspekt vidljivoga svijeta i ljudskog karaktera. Dapače, da nema tih "nerealnosti", mnogi važni aspekti realnoga ostali bi nenaglašeni, potisnuti, skriveni. U "Kandraxu" se nalaze keltski duhovi pa to ne znači da Nolitta vjeruje da oni postoje ili da se mogu dozvati nakon izgovaranja formule. Isto Boselli i Burattini s Atlantidom i sve slično. (EDIT: Osim toga, literatura i drugi mediji imaju i svoje specifične kriterije "zanimljivog", "lijepog" itd. koji se ne preklapaju nužno sa stvarnošću.)

Mislim da se to može usprediti i sa "svrhovitim naivnostima", kao što je u "Zagor protiv Supermikea" završna scena s poglavicama i vojskom kao auditorijem (dakako da u mnogim drugim epizodama velikim dijelom to nije slučaj, i da su u pitanju šund-momenti). Ili činjenica da Travisa Bicklea u "Taksistu" nitko nije uhapsio iako je prepoznat kao atentator na predsjednika.

Pretpostavljam da govorimo o stilizacijama koje imaju jasnu svrhu upravo isticanja nečega što je realno. U tom smislu, inzistiranje na "realnosti" uvijek i svugdje, zapravo često funkcionira kao upravo suprotno, inzistiranje na nerealnosti i/ili idealizaciji (često: skrivanju "neugodnih" aspekata svakidašnjice), dakle i naivnosti. Ili je možda ipak samo riječ o pukom neinteresu da se o običnim stvarima govori na neobičan način (što je valjda stvar afiniteta odnosno averzije prema nekom žanru, a i stvar ukusa neovisno o tome).

To je i jedna od najvažnijih tema modernizma u likovnim umjetnostima. Impresionisti odbacuju akademski realizam baš da bi naglasili atmosfersko stanje motiva kojeg obrađuju (a koje se mijenja iz sekunde u sekundu, ovisno o vremenskoj prilici). Ekspresionisti ga odbacuju da bi uvjerljivije istakli unutarnje stanje čovjeka. Picasso odustaje od treće, da bi dobio četvrtu dimenziju vremena (i, na tragu Cezannea, dimenziju reprezentacije, tj. naglaska na esencijalnome). I prvu i drugu i treću i četvrtu temu, klasični "3D-realizam" nije bio uopće u stanju "pokriti". Blisko tome, Brancusi se ljutio kad su mu skulpture nazivali "apstraktnima" u smislu da one ne govore o stvarnosti.

Itd. Itd.

Edited by - Willer on 30/10/2015 23:59:08
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 30/10/2015 : 23:55:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, ovdje nam se pozicije "čitanja Zagora" ipak bitno razliku, i pored svih dodirnih točki.

O tom dalje - potom. Bit će vremena...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 09:13:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Zoro,
ne, ti nisi shvatio. Razumijem u potpunosti tvoj post o fantasyju, kao i relaciju na adriana, ali opet kažem - ne bih te pratio. Ne slažem se.

Ne pričam da sve (epizode) vrednujemo isto (baš ja o tome ne pričam, o općoj jednakosti, tj. ne naglašavam taj moment, za razliku od... tebe, usput;), ali to nisu identične stvari: bez obzira što se epizode kvalitativno razlikuju, "Zagor" je više od ... Supermikea, Demona, Svetog brega itd.

Dakle, recimo da su moji postovi lapidarni. Ono što je uopće razumljivo, ili konsenzus (barem tako držim da je konsenzus da NISU sve epizode kvalitativno iste??!), to je već uključeno u moje odgovore. Naglašavam razlike (u odnosu na tebe, na willera...). Ne ono što se slažemo (a slažemo se podosta, kako je i willer napisao: "blizina" ---- koja je također...)

Nadalje, ništa se ja ne "zalažem", pogotovo ne tako ofrlje kako ti kažeš. Pitam, tragam i razmišljam, a to znači: ne mogu tako benigno (u ili s predrasudom "prosvjetiteljstva") izreći "savršeni kastinski sustav", gdje, kad ti to kažeš, svaka riječ je PROKAZANA, naelektrizirao si je nečim odbojnim. Čak ovog trenutka ne znam jesam li onaj Popperov "neprijatelj otvorenog društva". Jer, on (Popper) se praktički posr... po onima najboljima, po mojim Učiteljima (Hegel, Platon...), što nikako ne stoji, tj. pitanje je i tu otvoreno - jesu li oni "neprijatelji otvorenog društva" ili je to stvar Popperove (iskrivljene) perspektive?
Willer te lijepo hvali, ja ću povremeno onda biti protuteža: posljednja ova tvoja dva posta su pad i to je ta velika oscilacija koju sam već spomenuo (tvoje "traženje"). Jednom si na razini, drugi put padaš u banalnosti. Ne znam kako ti ljepše reći; kad se fiksiraš za stav "A Supermikea spominjem, jer je s njim počela rasprava, s njim je po Willerovoj teoriji počelo preispitivanje Zagora ( a Demoni ovdje služe kao nastavak toga) dakle te dvije priče jednostavno se u raspravi ne mogu izbjeći." polako si već skliznuo u dogmatizam.

Sve (ili gotovo SVE) Nolittine priče su prilog "Zagorovoj prirodi". Nije prošlo mnogo kada si mislio da je Demon posljednja riječ, a o Supermike se ne može kvalitetno diskutirati. Doživio si iskustvo da se može i to je promijenilo tvoje mišljenje. Međutim, umjesto da gledaš dalje, ti se previše vezuješ na "trenutak", pa ti se sada čini da su "to dvije priče koje...". Jesu, ali ima - i dalje i više. Ima još.

Kada tako govoriš, Zoro, reći ću oštro, ne razlikuješ se od babe s placa. Pad u banalnost. A znaš što je ta banalnost? Hegelov odgovor: apstraktno mišljenje. U jednom zanimljivom tekstu "Tko misli apstraktno" Hegel kaže: "piljarica". O toj točki "preokreta" probaj misliti. Zdravi ili obični ljudski razum misli da učeni ljudi, intelektualci, filozofi misle "apstraktno". Hegel pokazuje da je upravo obrnuto: babe s placa misle apstraktno, a za njega je to ništa drugo nego - banalno.

...

"Kod Nolitte fantastika je više romantična, ona krši prirodu Zagorova svijeta i Zagor joj se redovito čudi i skeptičan je, postoji to ozračje misterija i tajanstvenosti kod priča kao prvi Vampir ili Kandraks. Boselli pristupa fantastici drugačije, kod njega je fantastika jednako uklopljena u Zagorov svijet kao i indijanci ili razbojnici, slijedi određena pravila (daju se detaljna objašnjenja, kako treba ubiti vampira ili vukodlaka, postojanje različitih "podvrsta" vampira, objašnjava se nastanak ljudi riba itd) i to smeta onima koji su navikli na starinski pristup.

Ali tu nema nečeg fundamentalno različitog, da, stil se promjenio, svakako, ali Zagor je ostao Zagor, njegova priroda je ista kao i prije"

Dvije fantastike sam spomenuo jednom, naime, kada sam ponovio Nolittine Zombije. I kazao da nisam siguran je li to čak bolje od Bosellijeve Osvete vudu.
Slažem se s tvojim prikazom, no ne i sa zaključkom: pitanje je nema li tu nečeg fundamentalno različitog. O tome ćemo sigurno još pričati, ali već sada se nazire da ima tu fundamentalno različitog očito, kada se fanovi dijele u dva tabora. Uostalom, ti sam kažeš da je Zagorova priroda ostala ista kao prije, međutim time istovremeno govoriš "Boselli je inferioran Nolitti". Ako se promijenila stilizacija, pristup, a nije došlo do neke bitne promjene, onda bi se prema tome Boselli kretao u irelevantnom. Ne znam kako ti vrednuješ ovu dvojicu, bio sam mišljenja da više voliš Bosellija.

U svakom slučaju, ispada da je Nolitta bolji (što sam tvrdio). Sada treba dalje raditi, tj. obrazlagati...

Jedan, malecki, dio odgovora o Nolittinoj fantastici (stilizaciji i pristupu) je u mojim razmatranjima o epizodi Vječna magija. Tu se (na težak način) govori o willerovoj - "mitologija koja uključuje nadnaravno, znanstvena fantastika i fantasy, uvijek (usput ili s osnovnom namjerom) govore i o realnome, pa su i sve te "nerealnosti" zapravo (i) sredstvo pomoću kojih se govori o realnome".
To su koordinate u kojima je Nolitta zaista superiorniji Boselliju, čija fantastika (ili fantasy) korespondira sa "popularnim" (aktualnom zabavom), no ujedno se iscrpljuje u čisto imaginarnom, u "fantastike tehne".

I tu se ponovo otvara problem: kako smo došli do toga da je Nolittina, kako si ti ne-baš-dobro nazvao, "starinska" fantastika, tzv. starinski pristup danas tako, ha reći ću, hermetična dijelu čitatelja (čitatelji-nagori i elderani)? Zašto ova publika želi isključivo fantastike tehne, umijeće lažnog ili nesličnog oponašanja? Je li poplava fantasyja indikativna i za ostale fenomene, pa i willerovo zapadanje u totalni humanizam?

Zaista, proizvođenje fantasmi fantastike tehne je zavodljivo i Aster je obišao stotine galaksija, tisuće planeta, ludo i čudesno. "Ludo" i "čudesno", mame čovjeka.
Je li nasuprot ludome i čudesnome Zagor na Haitiju sa zombijima starog kova, starinskim zombijima koji su tako-obični-a-tako-nevjerojatni-Zagoru, je li to ispod razine Bosellijevih živih mrtvaca koji su "uklopljeni u Zagorov svijet", "slijede određena pravila" i na kraju krajeva "podvrsta" su?

E tek tu počinje istinska filozofija iliti Vječna Magija kojom je vladao Nolitta. A mi ćemo doći, natjerati ili kako reče Fichte: pokušati prisiliti čitatelja na razumijevanje.

Edited by - stinky on 31/10/2015 09:18:22
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 09:41:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne pričam da sve (epizode) vrednujemo isto (baš ja o tome ne pričam, o općoj jednakosti, tj. ne naglašavam taj moment, za razliku od... tebe, usput;), ali to nisu identične stvari: bez obzira što se epizode kvalitativno razlikuju, "Zagor" je više od ... Supermikea, Demona, Svetog brega itd.

Jep, no i sam vidiš da je rasprava već prerasla pojedinačne epizode. Ali primjeri koje smo spominjali ja i Willer su se uglavnom vezali za te dvije priče (ono što zoveš dogmatizmom), no ne, nisam mišljenja da su to jedine dvije priče koje vrijede rasprave, ipak si to pogrešno shvatio. Mogli bismo i o Morskoj Stravi, Ciboli, Billy Boyu iza rešetaka, Zimskoj Zmiji i svjestan sam da se i o samo jednoj od tih priča (potencijalno) može raspravljati na nekoliko stranica.
No kako je rasprava nadrasla same epizode i fokusira se na samog Zagora, onda to ne bi trebalo biti "kamen spoticanja" što spominjem baš te dvije epizode: ne radi se o nekom uzdizanju njih (i spuštanju ostalih) nego su se te dvije priče zanimljivo uklopile i povezale.

quote:

Nadalje, ništa se ja ne "zalažem", pogotovo ne tako ofrlje kako ti kažeš. Pitam, tragam i razmišljam, a to znači: ne mogu tako benigno (u ili s predrasudom "prosvjetiteljstva") izreći "savršeni kastinski sustav", gdje, kad ti to kažeš, svaka riječ je PROKAZANA, naelektrizirao si je nečim odbojnim.

Imam dojam da ti je zasmetalo, ali spominješ Savršenu Hijerarhiju, što se može smatrati određenom formom kastinskog sustava gdje svatko ima svoje mjesto (po nekom pripadajućem pravu). Zagor na čelu - Chico uz njega - pozitivni likovi slijede Zagora, a negativni mu se protive.
No to je možda točno kod Nolitte. Boselli već lagano mijenja takav oblik pričanja, kod njega je Zagor često kako sam rekao "jedan od junaka" u priči, a ne glavni.
Malo mi taj izraz "Savršena Hijerarhija" miriši na utopiju (kako si rekao kod Astera, da je to samo autorova utopijska fantazija? No čini mi se da i takav način shvaćanja Zagora također utopijski).
Jer ako je Zagorov cilj mir, onda se on ne može istovremeno zalagati i za doživotno vladanje Darkwoodom. To ne ide jedno s drugim. Osim ako tom vladanju proširimo značenje - i prenesemo ga na "vladanje u miru". No čak i tada Zagor nije "kralj" u nekom tradicionalnom shvaćanju - on je samo prvi među jednakima.

Edited by - Zoroasterixx on 31/10/2015 09:49:24
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 09:51:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Da, one su se SADA uklopile i povezale, jer smo MI uključili BAŠ NJIH.
Tj. ti misliš da willer ima teoriju o Demonu kao nastavku Supermikea, a to nije baš tako. Pitaj samog Willera;)

Ako bih sada uklopio i povezao Zimsku Zmiju, zatim Vječnu magiju, ti bi ponovo morao korigirati mišljenje, a to je drugim riječima, isto ono što kažem: ne gledaš (još) dovoljno daleko, tvoj "horizont" je (pre)uzak i (pre)kratak.

Sada ćeš ti reći, "ali nisi" ili "ne možeš uklopiti", na što ti ja tvrdim: mogu. No, nikamo mi se ne žuri u tom smislu... možda ću napisati knjigu, tko zna Zoro "kud plovi ovaj brod".
Uostalom, razbacani fragmenti su posvuda, mnogo čega se već jesam dotakao i "uklapljao", tako da i to možeš vrednovati kao prilog onome što kažem: mogu.

Npr, Demon je više nastavak Zimske Zmije i Vječne magije, no Supermikea (premda smo ga mi ovdje -uspješno!- vezali i za tu priču). Itd...
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 09:55:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Slažem se s tvojim prikazom, no ne i sa zaključkom: pitanje je nema li tu nečeg fundamentalno različitog. O tome ćemo sigurno još pričati, ali već sada se nazire da ima tu fundamentalno različitog očito, kada se fanovi dijele u dva tabora. Uostalom, ti sam kažeš da je Zagorova priroda ostala ista kao prije, međutim time istovremeno govoriš "Boselli je inferioran Nolitti". Ako se promijenila stilizacija, pristup, a nije došlo do neke bitne promjene, onda bi se prema tome Boselli kretao u irelevantnom. Ne znam kako ti vrednuješ ovu dvojicu, bio sam mišljenja da više voliš Bosellija.

U svakom slučaju, ispada da je Nolitta bolji (što sam tvrdio). Sada treba dalje raditi, tj. obrazlagati...

Volim ih podjednako obojicu i ne mislim da je Boselli nužno inferioran - uostalom, oba autora imaju velik broj dobrih i slabih priča. Možda je Boselli manje "originalan" - jer je preuzeo Nolittinog lika, samo ga je približio devedesetima - no ipak je i samo ta "stilizacija" prilično zanimljiva, ona je čak nadogradnja na neki način, ali ona logički proizlazi iz starih epizoda, ne strši izvan njih.

Tako da ne bih rekao da se Boselli "kretao u irelevantnom".
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 09:57:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Imam dojam da ti je zasmetalo, ali spominješ Savršenu Hijerarhiju, što se može smatrati određenom formom kastinskog sustava gdje svatko ima svoje mjesto (po nekom pripadajućem pravu). Zagor na čelu - Chico uz njega - pozitivni likovi slijede Zagora, a negativni mu se protive.
No to je možda točno kod Nolitte. Boselli već lagano mijenja takav oblik pričanja, kod njega je Zagor često kako sam rekao "jedan od junaka" u priči, a ne glavni.
Malo mi taj izraz "Savršena Hijerarhija" miriši na utopiju (kako si rekao kod Astera, da je to samo autorova utopijska fantazija? No čini mi se da i takav način shvaćanja Zagora također utopijski).
Jer ako je Zagorov cilj mir, onda se on ne može istovremeno zalagati i za doživotno vladanje Darkwoodom. To ne ide jedno s drugim. Osim ako tom vladanju proširimo značenje - i prenesemo ga na "vladanje u miru". No čak i tada Zagor nije "kralj" u nekom tradicionalnom shvaćanju - on je samo prvi među jednakima.

a ja imam dojam da tebi izmiče razina raspravljanja, kao i cjelina raspravljanja

u kom kontekstu ja spominjem Savršenu Hijerarhiju?
pričam li ja o Utopiji?
ako da, zašto?
kako?
ima li tu razlike na ono, a na što se ti sada 'pozivaš', prije, tj. na naš razgovor sa topica o Asteru?

osnovno pitanej: jesi li ti, Zoro, u stanju držati pregled nad Cjelinom naših rasprava i ovako ulaziti u "nadmudrivanja"?
je li to (da ti ulaziš u nadmudrivanje) potvrda mog stava ili willerovog?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 10:00:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, one su se SADA uklopile i povezale, jer smo MI uključili BAŠ NJIH.
Tj. ti misliš da willer ima teoriju o Demonu kao nastavku Supermikea, a to nije baš tako. Pitaj samog Willera;)

Ako bih sada uklopio i povezao Zimsku Zmiju, zatim Vječnu magiju, ti bi ponovo morao korigirati mišljenje, a to je drugim riječima, isto ono što kažem: ne gledaš (još) dovoljno daleko, tvoj "horizont" je (pre)uzak i (pre)kratak.

Sada ćeš ti reći, "ali nisi" ili "ne možeš uklopiti", na što ti ja tvrdim: mogu. No, nikamo mi se ne žuri u tom smislu... možda ću napisati knjigu, tko zna Zoro "kud plovi ovaj brod".
Uostalom, razbacani fragmenti su posvuda, mnogo čega se već jesam dotakao i "uklapljao", tako da i to možeš vrednovati kao prilog onome što kažem: mogu.

Npr, Demon je više nastavak Zimske Zmije i Vječne magije, no Supermikea (premda smo ga mi ovdje -uspješno!- vezali i za tu priču). Itd...

Pa potencijalno, možeš uklopiti svaku priču, svaki film, sve živo
No pitanje je koliko to možeš dobro obaviti/logički obrazložiti.
Demon i jest logički nastavak Nolittine Vječne Magije, to je očito, no poveznica sa Zimskom Zmijom - nisam siguran...
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 10:05:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

a ja imam dojam da tebi izmiče razina raspravljanja, kao i cjelina raspravljanja

u kom kontekstu ja spominjem Savršenu Hijerarhiju?
pričam li ja o Utopiji?
ako da, zašto?
kako?
ima li tu razlike na ono, a na što se ti sada 'pozivaš', prije, tj. na naš razgovor sa topica o Asteru?

osnovno pitanej: jesi li ti, Zoro, u stanju držati pregled nad Cjelinom naših rasprava i ovako ulaziti u "nadmudrivanja"?
je li to (da ti ulaziš u nadmudrivanje) potvrda mog stava ili willerovog?

Nadmudrivanje mi nije cilj, samo želim shvatiti nešto.
Pod Savršenom Hijerarhijom mislio si na Zagorov Darkwood, zar ne? Na poredak koji je Zagor uspostavio.
Ili možda nisi?
Ako nazivaš tu Hijerarhiju savršenom, zar to nije utopija? Odnosno tvoj doživljaj Zagorova svijeta postaje "utopijski".
Možda misliš da je Zagorova "integracija borbenosti i smirenosti" najbolje rješenje za Čovjeka.
Ja to samo preispitujem, jer imam sumnje u to.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 10:05:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Volim ih podjednako obojicu i ne mislim da je Boselli nužno inferioran - uostalom, oba autora imaju velik broj dobrih i slabih priča. Možda je Boselli manje "originalan" - jer je preuzeo Nolittinog lika, samo ga je približio devedesetima - no ipak je i samo ta "stilizacija" prilično zanimljiva, ona je čak nadogradnja na neki način, ali ona logički proizlazi iz starih epizoda, ne strši izvan njih.

ali jesi li ih ti podjednako volio ili su ti neka događanja "otvorila oči"?
nije li Boselli blizak, pa i po dašku fantazije, tebi, koji cijeniš Astera?

to su pitanja Zoro, koja moraš osvijestiti. imam dojam da se tebi Nolitta popeo, kada smo počeli pričati o Nolitti. što je, da se razumijemo, dobro. imaš otvoren stav i to je dobro. ali još ne vladaš njime u potpunosti, po mome.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 31/10/2015 : 10:08:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Demoni kao nastavak Sedme runde? Kako da ne! Svašta!

Sedma runda donekle recimo tako relativizira Zagora, u smislu da kroz stavljanje njega samoga na kušnje propitkuje stabilnost njegova svijeta i čvrstinu autoriteta, ali s obzirom na postuliranje Mikea kao lika, taj se autoritet propitkuje dobrano kao da je riječ o ocu u odnosu prema sinu.

Demoni s druge strane odlaze predaleko i ruše Zagora, ruše ga i kao čovjeka i kao junaka, odvode ga do ludila i samoubojstva, i kao što je formalno sve tek privid ili paralelna dimenzija, tako i Zagor nakon Demona ostaje tek privid junaka kakav je dotad bio.

U Sedmoj rundi Zagor je strog, pravedan, zreo, samoosviješten, ali u konačnici i spretniji i sposobniji otac, a Mike je nezreo, infantilan, neosviješten, nadobudan dječak koji, kad se već poteže Prljavi Harry, za razliku od Zagora "ne zna svoja ograničenja".

A ne zna ih baš zato što je u Sedmoj rundi takav kakav jest, dok će se njegov odnos sa Zagorom (kao i u znatno blažoj mjeri Zagorov s Jimmyjem Gitarom, koji je kao uvjetni "dječak" tek delinkvent) početi mijenjati onako kako on bude stjecao svijest o samom sebi i vlastitim ograničenjima, odnosno kako bude sazrijevao.

U tom smislu bi i Osma runda bila izuzetno zanimljiva ako bi Mike zrelošću i (samo)sviješću postao ravnopravan Zagoru, ili zbog prirode serijala - da se koncept ne sruši - možda tek za djelić koraka iza njega, pa da se Zagor sukobi protiv sebe samog, protiv vlastite za tek jedva razvidnu nijansu inferiornije kopije.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 10:10:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

ali jesi li ih ti podjednako volio ili su ti neka događanja "otvorila oči"?
nije li Boselli blizak, pa i po dašku fantazije, tebi, koji cijeniš Astera?

to su pitanja Zoro, koja moraš osvijestiti. imam dojam da se tebi Nolitta popeo, kada smo počeli pričati o Nolitti. što je, da se razumijemo, dobro. imaš otvoren stav i to je dobro. ali još ne vladaš njime u potpunosti, po mome.

Čitao sam uporedo i stare i nove epizode. Možda su mi neke (opet naglašavam, neke) Bosellijeve epizode draže, ali Nolitta je ipak tata, s njim je sve započelo. To se mora cijeniti, plus što njegove priče (one najbolje) imaju posebnu atmosferu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 10:10:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
no poveznica sa Zimskom Zmijom - nisam siguran...

e pa, morat ćeš pročitati D.J.-ev The Red Sand i u njemu tekst Zimska Zmija kao klasik;)

(naravno, ne pišem tamo DOSLOVNO o vezi Demona i Zimske Zmije, ali otvaram perspektivu sa koje je onda to lako (do)misliti)

A bit će sigurno, jednom, riječi i o tim vezama, eksplicitno.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 10:14:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Demoni kao nastavak Sedme runde? Kako da ne! Svašta!

Sedma runda donekle recimo tako relativizira Zagora, u smislu da kroz stavljanje njega samoga na kušnje propitkuje stabilnost njegova svijeta i čvrstinu autoriteta, ali s obzirom na postuliranje Mikea kao lika, taj se autoritet propitkuje dobrano kao da je riječ o ocu u odnosu prema sinu.

Demoni s druge strane odlaze predaleko i ruše Zagora, ruše ga i kao čovjeka i kao junaka, odvode ga do ludila i samoubojstva, i kao što je formalno sve tek privid ili paralelna dimenzija, tako i Zagor nakon Demona ostaje tek privid junaka kakav je dotad bio.

Možda.
Ali ne ostaje li onda Supermike nedovršena priča (bez potencijalne Osme Runde)?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 10:19:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
no poveznica sa Zimskom Zmijom - nisam siguran...

e pa, morat ćeš pročitati D.J.-ev The Red Sand i u njemu tekst Zimska Zmija kao klasik;)

(naravno, ne pišem tamo DOSLOVNO o vezi Demona i Zimske Zmije, ali otvaram perspektivu sa koje je onda to lako (do)misliti)

A bit će sigurno, jednom, riječi i o tim vezama, eksplicitno.

Možda će te zanimati da sam nedavno ponovio Demone i Supermikea radi ove rasprave i da su se neki pogledi promjenili.
Supermike je sada nešto zanimljiviji (ali što je još zanimljivije je da upravo prva trećina epizode možda ključna, a ne borba! A zašto, objasnit ću kasnije).
Dok su mi Demoni malo pali, ali i dalje sadrže par vrlo, vrlo jakih momenata, od kojih je jedan možda najsnažniji u cijelom serijalu. Ali on se ne tiče Zagorova poraza ni samoubojstva...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 10:24:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

S ovim se slažem, uostalom o tome smo...

Također i s konstatacijom da Demon nije nastavak Sedme runde (rekao sam kojih epizoda, praktički IZRAVNO, jest)... no, na razini gdje jesmo "sve odzvanja u svemu" i može se itekako smisleno pričati i o vezama Sedme runde i Demona i koječega drugog.

Ono što Zorou, pa pomalo i Willeru, izmiče (a što ti jesi prihvatio) je: kamo Nolitta stavlja naglasak u ovom propitivanju Zagora (u epizodi sa Supermikeom)?
Tu prigovaram Willeru da ostaje na Ničemu, jer bez obzira na dubinu i širinu pitanja koja postavlja Nolitta, on ostaje u "fundamentu" i ta je epizoda potvrđivačka, upravo - AFIRMACIJA ZAGORA.
To je važnost i vrijednost Sedme runde, mrvicu više od samog propitivanja (koje jest također bitno i kao jedna dimenzija više, ili dubije kamo se otputio Willer), no...

... naposljetku se iz vrtloga, iz "vrteške univerzuma u mojoj glavi" (Sclavijeva, ujedno, veličina i granica) valja vratiti na "tezu". A teza je, u ovom slučaju, Zagor. Naš junak (ili, u mojim promatranjima, "nadčovjek" kao mjera čovjeka).

Nolitta daje Supermikea da bi rekao što je Zagor kroz izvedbu "što nije".
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 10:30:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Možda će te zanimati da sam nedavno ponovio Demone i Supermikea radi ove rasprave ... i da su se neki pogledi promjenili.

Supermike je sada nešto zanimljiviji

Dok su mi Demoni malo pali.

e bravo

to je to
što kažem: pokušaj prisiljavanja na razumijevanje;)

ideš prema mirenju iliti sintezi stavova
(jasno, to je proces koji NIKADA NE ZAVRŠAVA. ali, o tome već jesmo. sjeti se, Aster, "antinomija", sve je to u vezi i polako će ti sve bolje sjedati. i meni, uostalom.)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 11:16:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Možda će te zanimati da sam nedavno ponovio Demone i Supermikea radi ove rasprave ... i da su se neki pogledi promjenili.

Supermike je sada nešto zanimljiviji

Dok su mi Demoni malo pali.

e bravo

to je to
što kažem: pokušaj prisiljavanja na razumijevanje;)

ideš prema mirenju iliti sintezi stavova
(jasno, to je proces koji NIKADA NE ZAVRŠAVA. ali, o tome već jesmo. sjeti se, Aster, "antinomija", sve je to u vezi i polako će ti sve bolje sjedati. i meni, uostalom.)

Da se bolje razumijemo, i dalje su mi Demoni broj 1, no...
Sada je lakše uočiti slabe točke te priče (iskreno, lako je i kod Supermikea, kao i kod svakog stripa, kada se čita previše kritički).
Ali sada vidim da nisu ključni cjelokupni Demoni nego jedan moment u njima.
A kod Supermikea sada vidim i jednu novu zanimljivost. Ona se tiče samog Supermikea.
Jasno je što bi on trebao predstavljati, Zagorovu suprotnosti i to je sve jasno (prežvakano). No činjenica je da je Mike u uvodu priče predstavljen kao netko tko može brdo stvari koje Zagor - ne može.
Može svirati flautu, plesti, kartati se, ustvari može doslovno sve što poželi. A Zagor? On je neosporno vješt i snažan, pa i inteligentan (nije običan divljak sa sjekirom kakvim ga često drže neprijatelji), ali kakve su Zagoru šanse da nauči stvari tako brzo kao Mike?
Supermike je izgubio tek kada je pokušao oponašati Zagora, dakle izgubio je u fizičkoj borbi. I to jedva, no intelektualno, Zagor mu nije ravan.
Tu je opet paralela s Hellingenom koji iako nije "supertalentiran" ipak je genije koji je daleko ispred svog vremena. Zagor sigurno ne može Hellingena potući na njegovom nivou, no Helligen redovito gubi zbog slabosti svojih saveznika (i svoje fizičke slabosti).
No upravo u Demonima, na samom kraju, Zagor shvaća nešto što Hellingen nije mogao, i uspijeva oprostiti svom neprijatelju broj jedan. A to je taj moment koji je presudan. To je najbitnije, ne Sclavijeve snolike igrarije, samoubojstvo i ludilo, već sposobnost razumijevanja i oprosta. I to ne bilo kome. Zato je Hellingen ključ Demona.

Edited by - Zoroasterixx on 31/10/2015 11:20:47
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 11:24:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

... naposljetku se iz vrtloga, iz "vrteške univerzuma u mojoj glavi" (Sclavijeva, ujedno, veličina i granica) valja vratiti na "tezu". A teza je, u ovom slučaju, Zagor. Naš junak (ili, u mojim promatranjima, "nadčovjek" kao mjera čovjeka).

Nolitta daje Supermikea da bi rekao što je Zagor kroz izvedbu "što nije".

Da,
ali nije li to upravo taj naočigledniji, "prvi sloj"?
Što ako ti previđaš implikacije Willerovih pitanja? Zašto je Zagor na kraju i dalje ljut i nezadovoljan ako je Nolittin cilj samo bio da pokaže tko je Zagor?
Je li Zagor podsvjesno egoističan i tašt (kako kaže Willer) ili svjestan svoje taštine, ali sposoban da je upotrijebi u dobre svrhe (kako reče Difool) ili natčovjek koji u sebi integrira sve pomalo (kako ti kažeš)?
No da bi uopće prihvatili tezu o natčovjeku moramo se prvo složiti da postoji mogućnost natčovjeka (koja također, sugerira da su Zagorovi pratioci koji nisu na njegovom nivou - nešto niže?)

Edited by - Zoroasterixx on 31/10/2015 11:28:40
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 11:29:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
da, ali Demon nije samo to. kada bi bio "to", onda bi bio sjajan. na drugoj razini (a o kojoj sam pisao puno puno), Sclavi se tu izruguje takvom-junačkom-junaku-kao-što-je-Zagor, izruguje se i čitateljima, a to je ono što tebi (i ne samo tebi) promiče.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 11:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

da, ali Demon nije samo to. kada bi bio "to", onda bi bio sjajan. na drugoj razini (a o kojoj sam pisao puno puno), Sclavi se tu izruguje takvom-junačkom-junaku-kao-što-je-Zagor, izruguje se i čitateljima, a to je ono što tebi (i ne samo tebi) promiče.

Ovo je jedna od onih "prijelomnih točaka" gdje se moramo složiti da se ne slažemo (kao i kod Astera). Jer inače možemo ponovno zavrtjeti novi krug o Demonima, a oni kako sam kažeš sada nisu na dnevnom redu...
Go to Top of Page
Page: of 120 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.34 seconds. Snitz Forums 2000