forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Fibrarijum - samo dobri stripovi (tm)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 114

Tonto
Advanced Member

8687 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 10/12/2015 : 14:30:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Sandmana sam kroz zivot preporucio bar 20 puta. Dojam je ama bas svaki put bio kako se u cjelini radi o remek djelu. Je, nekome je bilo manje zanimljivih i dosadnijih dijelova ili knjiga, ali uglavnom razlicitih i u tome jeste bogatstvo sandmana
Razumijem raznolikost ukusa i kako se sandman ne mora svakom svidjati, ali... lazem, uopce ne razumijem.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10359 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 10/12/2015 : 16:51:59  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Sandmana sam kroz zivot preporucio bar 20 puta. Dojam je ama bas svaki put bio kako se u cjelini radi o remek djelu. Je, nekome je bilo manje zanimljivih i dosadnijih dijelova ili knjiga, ali uglavnom razlicitih i u tome jeste bogatstvo sandmana
Razumijem raznolikost ukusa i kako se sandman ne mora svakom svidjati, ali... lazem, uopce ne razumijem.

Prije ili kasnije sigurno ću ga pročitat.Možda mi se nije svidija zato šta nisan čita po redu pa mi je sve skupa bilo nekako konfuzno, a ni crtež iako mi nije najvažniji nije puno pomoga.
Moj upis je bija zafrkancija jer me murdocova višeslojnost asocirala na glavicu kupusa kojoj skidaš sloj po sloj al je ispod svakog sloja opet kupus.
Dosadno.
Babuška isto tako.
Otvoriš babušku, kad ono iznenađenje-babuška. Pa tako 10 puta.
Dosadno.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 10/12/2015 : 17:31:02  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Nije dosadno, samo trebas pronaci kljuc za viseslojnost

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 14/12/2015 : 15:06:59  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Bosonogi Gen 1,2,3,4

Jos uvijek sam poprilicno decentriran od citanja sa desna na lijevo, sto mi je cinilo poteskoca tek onda kada sam poslje toga uzeo drugi "normalni " strip u ruke..zanimljivo kako se percepcija moze brzo izmjeniti.
Bosonogi Gen je da ne duzim ustvari oda zivotu, no zivotu u istinskim postapokalipticnim uvjetima koji granice sa najgorim kosmarima moguce zamislivim.
Koliko snage ustvari ima ta djecija razigranost i koliko brutalnih udaraca moze podnijeti , a da se ne slomi.
Koliko djecije iskrenosti samo treba da se taj kosmar prezivi i nastavi dalje u nesto sto se ni sa najjacom voljom nebi moglo nazvati svijetlom buducnoscu.
Nezamislivo nam je mozda sanjati snove o saci rize i slatkom krumpiru, nezamisliva nam je i sama pomisao prolaska kroz tu apokalipsu, a vjerujem da nam je strana i misao da su nam to ucinili ljudi kao mi.
Nuklearni holokaust se danas slavi kao kraj svjetskog rata, on oznacava pocetak jedne nove ere.
Cijena koja je za to placena ipak nas nije dovela u bolju poziciju od one u kojoj jesmo danas.
Gen nije samo podsjetnik i svjedok zlocina vec jedan veliki upitnik na kojeg smo danas vec lagodno oguglali.
Pitam se ipak , da li bi itko od nas imao snagu sve to vidjeti i prezivjeti, a da duhom ostane neumoljiv i pljune smrti ravno u lice..pitam se .

9/10

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 14/12/2015 : 15:52:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
U formi si mr Višeslojni .

Lijepi prikaz.
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 14/12/2015 : 19:57:40  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Lijepi prikaz.

Danke

Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10359 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 14/12/2015 : 20:32:30  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mr murdoc

quote:
Originally posted by Peyo

Lijepi prikaz.

Danke

I ja se pridružujen pohvalama.
Iako trica i četvorka čekaju čitanje, na osnovu prva dva to je to.
Napisano ljudski da svi razume, i gađa di triba. Bez babuški i slojeva.

Višeslojni

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 14/12/2015 : 21:31:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote
Odličan je Bosonogi Gen. Od sve četiri knjige najbolje su mi ipak prva i druga.
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 15/12/2015 : 19:29:58  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote

Naša majka rat

Oguglah nekako na taj njihov "veliki rat" i sa pravom ocekivah unakazene pastele stopljene sa sivilom i blatom beznada ozivljene tek ponekom anegdotom sarkazma.
Oguglah nekako na nepravednost,ocaj i bijedu u reziji velikih bitaka i snove ocajnika tek pred neki metak ili exploziju, kada se boje stope sa sivilom.
Iznenadih se utoliko vrhunskoj krimi prici i dinamici stripa koji nas poteze iz krajnosti u krajnost, pa opet ostavlja tu notu gladi koja nas tjera sa stranice na stranicu.
Istkano , prozeto te voluminozno djelo na koje se ne hvata paucina i sasvim zasluzeno i nuzno vrijedno drugog citanja.
Naša majka rat je na trenutke gotovo poeticna i topla uprkos tematici i dinamici, a to je dakako odraz samo dobrih stripova.

9/10

Go to Top of Page

Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2456 Posts

Member since 03/05/2006

Posted - 15/12/2015 : 20:52:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor-te-nay a Private Message  Reply with Quote
Je, ludilo strip, al i naša majka rat bi bila i filmska poslastica. Za lizat prste. Posebno je faca onaj brkasic, kako se zva Sergej, neznam, neka vrst boema narednika, kako ono kaže, da od sad može ljubovati samo s mjesečinom...moćno. 9,5/10

Majka Bonelli je pocetak...i kraj.

Edited by - Zagor-te-nay on 15/12/2015 21:00:25
Go to Top of Page

Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2456 Posts

Member since 03/05/2006

Posted - 15/12/2015 : 20:59:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor-te-nay a Private Message  Reply with Quote
S druge strane sinoć čitah Ljepota tame..samo bolesnom i morbidnom umu se može svidit onako djelo. To je strip poremećenih i pomračenih umova, a ovi koji su na recenziji i općenito dizali strip u nebesa mogu samo reć da su djelovali pod sugestijom fame o ovom stripu. Zanima me mišljenje ljudi koji nisu nikad čuli ništa o tom stripu i pročitali ga. Nema tu dubine, to je umjetničko djelo ko slika koja na sebi ima pišaku ili mrlju, pa protumači kako hoćeš. Danas se sve naziva umjetnošću. 1/ 10

Edited by - Zagor-te-nay on 15/12/2015 21:00:09
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29623 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 15/12/2015 : 21:21:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
Hehe
Eto ja nisam nikad prije citanja cuo za strip pa mi se svidio :)
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7409 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 15/12/2015 : 21:34:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

Hehe
Eto ja nisam nikad prije citanja cuo za strip pa mi se svidio :)

Također.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2456 Posts

Member since 03/05/2006

Posted - 15/12/2015 : 22:29:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor-te-nay a Private Message  Reply with Quote
Šta da se kaže, bolesni ste umovi. Ko zna, da imate dicu mozda bi drugačije gledali na morbidno koje je na maximumu u ovom stripu, toliki nedostatak empatije nikad nisam vidio...bolesno.

Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 16/12/2015 : 09:20:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote
Pa je bolesno je, na neki način. Svatko od nas takve stvari doživljava na drugačije. Mnogi kao i ja vole seriju The Walking Dead, ali znam ljude kojima je to bolesno i ne bi to nikada gledali. Evo i npr Bosonogi Gen. Odličan strip koji prikazuje nesreću jednog naroda, ali kad se sjetim pojedinih scena taj strip bi netko mogao smatrati mnogo "bolesnijim" od Ljepote tame. I bio bi potpuno u pravu.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8687 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 16/12/2015 : 10:14:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Nema nista lose u bolestima... Svi imamo poneku. :)

Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1066 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 16/12/2015 : 12:13:28  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
Adolf

Antiratni strip namijenjen japanskim 14 do 16 godišnjacima koji će jednodimenzionalno, maksimalno dvodimenzionalno, sagledati strip i bez dubljeg razmišljanja prihvatiti antiratnu poruku. Svako iole dublje razmišljanje dovodi u ozbiljnu sumnju Tezukine dobre namjere.

Obrazloženje u grubim crtama:

Deplasirano je ovaj strip uspoređivati s Mausom jer mu nedostaje autentičnosti. Usprkos pozamašnom japanskom doprinosu užasima i patnjama drugog svjetskog rata i činjenici da se radnja uglavnom događa u Japanu, Tezuka u širokom luku zaobilazi kritiku japanske politike i postupaka toga doba. Rekli bi, lako je tuđim kur.em gloginje mlatiti.Tezukina licemjernost u Adolfu je pozamašna ali razumljiva jer teško da bi itko u Japanu objavio antiratni strip kakav bi iskreni japanski autor u stvari trebao napraviti. Dobronamjerno mogu prihvatiti da je Tezuka pisao o njemačkom nacizmu nadajući se da će čitatelji sami zaključiti da se u stvari radi i o samom Japanu. Tome u prilog ide i to što je svjetonazor svih likova u Adolfu praktički japanski. No, razlog za to može biti i želja da se motivacije i postupci likova približe originalnom čitateljstvu, japanskom. Još kad se u obzir uzme pozamašna doza sapuničarskih ljubavnih odnosa i zaljubljivanja na prvi pogled, ciljana publika je očita.

Ako za polaznu točku uzmemo tvrdnju da je Tezuka zaista htio govoriti o Njemačkoj i nacizmu, Adolf postaje pomalo problematična literatura. Naime, moguće je iščitati pozamašnu dozu antisemitizma. Cijeli sukob drugog svjetskog rata praktički je prikazan samo kao nijemačko iživljavanje prema Židovima. Još je gore što se na kraju ispostavi da je židovsko porijeklo Adolfa Hitlera toliko bitno da se ne mogu oteti dojmu kako strip podržava tezu kako je Hitler nemilosrdno progonio Židove zato što je i sam imao židovske krvi. Stvar dodatno pogoršava zadnje poglavlje gdje se obrađuje židovsko-palestinski sukob i gdje se Židovi praktički optužuju za nacističko ponašanje prema Arapima. Na kraju se kao istinit može iščitati citat iz Mein Kampfa (koji se navodi u stripu) da su Židovi krivi za sve ratove. Zbog ovakvih stvari kažem da je Adolfa potrebno iščitavati na jednodimenzionalnom nivou i Hitlerovo židovsko porijeklo kao i transformaciju Adolfa Kamila (koja uopće nije obrađena u stripu) doživjeti samo kao Tezukinu namjeru da naglasi ironiju rata općenito.

Što se tiće Tezukinog pripovijedanja, mnogi će reći kako je maestralno sve povezao i da ne gubi iz vida cijelu sliku. Iako je to točno, očito je da je strip rađen bez prethodnog scenarija jer je zbog potrebe, želje za povezanošću žrtvovan psihološki profil likova. Naime, za hrpu ratnih, životnih situacija koriste se isti likovi koji nekako iskrsavaju u pravo vrijeme na pravom mjestu pa se psihološki profili prilagođavaju potrebi situacije. Čitatelju kojeg prvenstveno drži radnja i akcija takve stvari lako promaknu jer je Tezuka ipak majstor zanata. Što se mene tiće, razočaran sam što se u zadnjoj sceni na groblju nije pojavio Lamp pa da vidimo konačni obračun s Togeom. Tako nešto bi bilo konzistentno s cjelokupnim Tezukinim pripovijedanjem u Adolfu.

Za kraj bih komentirao i crtež. Sve je to OK i generalno nemam nekih zamjerki. Zajebi po sredini stripa se baš ne primjete, ali, jebiga, ne moraš zajebat još i prvu i zadnju scenu koje su identične. Jesi li profesionalac ili nisi? Ako u uvodnoj sceni Toge nema štap za hodanje, od kuda sad u završnoj sceni? Ako je Adolfov grob u uvodnoj sceni u sredini groblja, kako se u završnoj preselio na rub groblja uza zid?

Edited by - dupli on 16/12/2015 15:37:24
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4757 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 16/12/2015 : 17:26:03  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zagor-te-nay

S druge strane sinoć čitah Ljepota tame..samo bolesnom i morbidnom umu se može svidit onako djelo. To je strip poremećenih i pomračenih umova, a ovi koji su na recenziji i općenito dizali strip u nebesa mogu samo reć da su djelovali pod sugestijom fame o ovom stripu. Zanima me mišljenje ljudi koji nisu nikad čuli ništa o tom stripu i pročitali ga. Nema tu dubine, to je umjetničko djelo ko slika koja na sebi ima pišaku ili mrlju, pa protumači kako hoćeš. Danas se sve naziva umjetnošću. 1/ 10

Hvala na mišljenju, kupit ću ga

Go kneel and weep
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10905 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 16/12/2015 : 18:11:55  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2456 Posts

Member since 03/05/2006

Posted - 16/12/2015 : 23:17:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor-te-nay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drogsy

quote:
Originally posted by Zagor-te-nay

Hvala na mišljenju, kupit ću ga

Treba ti domina.

Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4757 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 16/12/2015 : 23:43:42  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
Ah, prekasno

Go kneel and weep
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 17/12/2015 : 17:31:39  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Teorija zrna pijeska

Stilisticki gledajuci ovo je hladna ploha geometriskog savrsenstva.
Scena prva..pomislih da citam mangu, scena druga..pronadoh uistinu sve te "nijanse sive" a bijelilo me zaslijepi..poput osupnutog prosjaka.
Scena treca, vragolija magije se poravnava matematickim, no ne i fizikalnim zakonima, no to je valjada i prava istina.
Ravnoteza , savrseno utegnuta i ispeglana gotovo vristi za kabalistickim rijesenjem.
Kao sto rekoh, stilisticki gledajuci ovo je predivan i smislen strip, no karakteri ovdje plosni su i podvrgnuti zrtvi hladne i smislene umjetnicke predodbe.
Hipnoticki se vracam crtezu, opet i ponovo, no prica ipak svijetlo sivi..ka neboji..ka bijelome.

7/10

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8687 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 17/12/2015 : 18:56:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Pa da slazem se, karakterizacija likova je karta koja je (vjerujem svjesno) zrtvovana u cijelom serijalu. Jedini lik kojeg uistinu pamtim je ona nagnuta, svi ostali su vrlo brzo izblijedjeli...
No kako pribliziti likove iz takvog paralelnog svijeta koji i sam nerijetko prijeti da svojim autorima izmakne kontroli...

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 17/12/2015 : 19:05:40  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Pa da slazem se, karakterizacija likova je karta koja je (vjerujem svjesno) zrtvovana u cijelom serijalu. Jedini lik kojeg uistinu pamtim je ona nagnuta, svi ostali su vrlo brzo izblijedjeli...
No kako pribliziti likove iz takvog paralelnog svijeta koji i sam nerijetko prijeti da svojim autorima izmakne kontroli...

Slazem se , no to pak nije niti moze biti isprika neravnoteze

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8687 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 17/12/2015 : 19:09:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Jasno, to je ono sto dijeli remek djela od samo dobrih stripova. :)

Go to Top of Page
Page: of 114 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.45 seconds. Snitz Forums 2000