Author |
Topic  |
Deers
Advanced Member

Croatia
9558 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 22/01/2016 : 14:31:17
|
quote: Originally posted by ihrstic
2) filozofski, tj. znanstveni pristup.
Kao kratki uvod, što definiramo kao znanost? Znanje bi po svojoj prirodi trebalo biti nepromjenjivo, egzaktno, kao što su to matematika i donekle fizika. Npr. u matematici se ne može dogoditi da 2+2 bude tisućama godina četiti i onda se javi neki pametnjaković sa svojim sićušnim mozgom koji će donijeti novi teorem da se 2+2=5.
Tako bi egzaktne trebale biti i druge grane znanosti. No one nisu, jer nas desetljećima uče jedno, a potom drugo, pa će onda nešto treće... Ako je varijabilno, onda ne može biti znanstveno, zar ne?
Npr. službena preporuka za dnevnu količinu bjelančevina pala je u posljednjih 50 godina sa 150 gr na 30 gr, jer je utvrđeno da ljudima u prehrani ne treba puno proteina. Relativno, relativno, relativno... Takvih primjera ima bezbroj...
Samo sa religijskog stajališta se može promjenjivost Znanosti tumačit kao manu  |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Member since 13/07/2013 |
Posted - 22/01/2016 : 15:00:34
|
quote: Originally posted by Cromwell
quote: Originally posted by NESVRSTANI Potribu za meson nemaju na dnevnoj bazi, ali 2-3 puta misčno se organizraju i krenu u lov.
Bome, ovo nisam ni ja znao. Mislio sam da su to neki ekstremni slučajevi isto kao i kad zečica pojede svoje mlade. Sad guglam malo i stvarno je 
quote: Originally posted by Rahazlam Svinja je najbliza covjeko sto se prehrane tice,najslicniji probavni trakt ima ko mi a ona sve jede,ovi argumenti za veganstvo nisu uopotpunosti tocni jer onda mozes okrenut plocu i nac druge argumente u korist jedenja mesa!Ali to netrebas radit jeR dovoljan ti je zdrav razum i logika a veganstvo ni nema znanstvenu podlogu.A isto kako sam vec napiso ti vegani koji imaju"dokaze" da je covjek biljojed a hrane makce(za koje je ocito da su mesojedi)veganskom hranom!!Di je tu logika!?
Bez ljutnje, ti se prvo moraš smiriti i napisati post koji ima glavu i rep.  Ja uopće nisam nigdje dao argument za veganstvo. Samo kažem da ih razumijem. Ali jesam za smanjenje mesa u prehrani jer ni naši preci nisu jeli toliko mesa koliko mi danas pa su pre/živjeli. Evo i ihrstić i Poli su živi dokazi da se i u današnje vrijeme može. Poli i ihrstić su živi - samim time zdravi razum i logika mi govore da se može. No je li nužno? Po meni ne, zato i zagovaram zlatnu sredinu i protivim se eksploataciji životinja.
Inače da ti kažem funfact: zabilježeno je da su gladijatori živjeli uglavnom od ječma. Jednom tjedno je bila neka vrsta juhe od krvi a meso gotovo nikad.  Najsličniji probavni trakt ljudskom imaju čimpanze. A vegani a i ostali ljudi imaju dokaz da je ljudski probavni trakt biljožderski jer anatomija je takva kakva je. No to ionako nema veze jer su i pande po anatomiji PT mesožderi pa ipak više od 90% prehrane im je bambus. Bambus nije životinja btw.
Ja sam tebi samo dogovorio da svinja ima najsličniji probavni trakt čovjeku,ovo drugo je bilo odgovaranje ovom,neznam sad kak se zove,ovaj kaj mu je prvi post! |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29653 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 22/01/2016 : 15:42:41
|
quote: Originally posted by Rahazlam
quote: Originally posted by supermark
Ljudi su genetski biljojedi...
Nisu,ako ćeš nas uspoređivati sa zivotinjama,sto rade ovi prijatelji životinja da dokažu tu tvrdnju onda smo najsličniji svinji koja jede sve.A i da smo biljojedi onda nebi nikad jeli meso i lovili životinje.Ako neko ne želi jest životinje nemora,ali onda nemora drugima to nametat sa nekakvim "dokazima" da je čovjek biljojed jer to nema znanstvenu podlogu!!
naravno da ima |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29653 Posts
Posted - 22/01/2016 : 15:50:01
|
SISAVCI - MESOJEDI
1) imaju kanđe 2) nemaju pore, tijelo se hrani isparavanjem preko jezika 3) vilica se otvara samo u smjeru gore-dolje 4) oštri šiljasti prednji zubi, kako bi mogli rastrgati životinju 5) samo male pljuvačne žlijezde (jer je potrebno predprobaviti vrlo malo žitarica i drugih plodova) 6) kisela slina, nema enzima ptialina za probavljanje žitarica 7) jaka solna kiselina u želucu za probavu žilavih životinjsih mišića, kostiju i sl. 8) probavni trakt dugačak samo tri dužine tijela, kako bi brzo razgradljivo meso što prije napustilo tijelo
SISAVCI - BILJOJEDI (dakle, i čovjek)
1) nemaju kanđe 2) koža diše kroz pore 3) zubalo za žvakanje (vilica se može pomicati i u stranu) 4) nemaju oštre šiljaste prednje zube za ubijanje i trganje životinja 5) razvijene pljuvačne žlijezde (potrebne za pretprobavu žitarica i plodova) 6) alkalna slina, mnogo ptialina za pretprobavu žitarica 7) 10x slabija želučana kiselina nego u mesojeda 8) probavni trakt dugačak 6-7x dužine tijela, da bi probavio žitarice i biljke koje se sporo razgrađuju
na ovo sam mislio  |
 |
|
vešmašina
Average Member

600 Posts
Member since 12/10/2013 |
Posted - 22/01/2016 : 16:11:28
|
Ivan Ergić:
"to što je čoveku "urođeno" je realtivno, zato što je čovek u procesu evolucije, i on postaje samosvestan tako što evoluira sebe i svet oko sebe.. u nekim zaejdnicama i društvima ljudi su kanibali, da li je to urođeno? Uostalo, domaće životinje i ljubimci su isto čovekov proizvod, on ih je domestifikovao. dakle čovek upravlja svojom evolucijom i ekološkim sistemom."
ja kao mesožder pružam potporu vegancima i vegetarijancima u nadi da bum i ja imao volju i snagu kao oni jednog prebaciti se iz pojedinca koji iskorištava živa bića na način da moje zadovoljstvo oni plaćaju smrču da bi ja imao neki kratkotrajni trenutak prividne sreće bilo u nekom trenutnom zalogaju ili komadu odjeće. |
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 22/01/2016 : 16:39:12
|
quote: Originally posted by vešmašina
u nadi da bum i ja imao volju i snagu kao oni jednog prebaciti se iz pojedinca koji iskorištava živa bića na način da moje zadovoljstvo oni plaćaju smrču da bi ja imao neki kratkotrajni trenutak prividne sreće bilo u nekom trenutnom zalogaju ili komadu odjeće.
Živiš u nadi da ćeš jednog dana skupiti snagu da prestaneš jesti meso? Christ... Ako se već toliko zgrožavaš nad konzumacijom mesa, zašto onda jednostavno ne prestaneš konzumirati isto? U čemu je problem? |
Go kneel and weep
|
 |
|
vešmašina
Average Member

600 Posts
Posted - 22/01/2016 : 16:48:29
|
pa problem je u navikama, okolini, samodisciplini i lijenosti prema novom načinu ishrane, odnosno novog definiranja samog sebe kao pojedinca i odnosa prema zajednici.
kao i kod svakih drugih procesa, navika i razmišljanja koje čovjek ima, a želi ih mijenjati isto vrijedi i za ovo. |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 22/01/2016 : 16:51:17
|
Ljudi su genetski biljojedi...
Nisu,ako ćeš nas uspoređivati sa zivotinjama,sto rade ovi prijatelji životinja da dokažu tu tvrdnju onda smo najsličniji svinji koja jede sve.A i da smo biljojedi onda nebi nikad jeli meso i lovili životinje.Ako neko ne želi jest životinje nemora,ali onda nemora drugima to nametat sa nekakvim "dokazima" da je čovjek biljojed jer to nema znanstvenu podlogu!!
naravno da ima
Nema... |
 |
|
Tonka24
Advanced Member

.jpg)
15028 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 22/01/2016 : 16:52:42
|
pa problem je u navikama, okolini, samodisciplini i lijenosti prema novom načinu ishrane, odnosno novog definiranja samog sebe kao pojedinca i odnosa prema zajednici.
kao i kod svakih drugih procesa, navika i razmišljanja koje čovjek ima, a želi ih mijenjati isto vrijedi i za ovo.
Slazem se s napisanim. |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 22/01/2016 : 16:55:39
|
SISAVCI - MESOJEDI
1) imaju kanđe 2) nemaju pore, tijelo se hrani isparavanjem preko jezika 3) vilica se otvara samo u smjeru gore-dolje 4) oštri šiljasti prednji zubi, kako bi mogli rastrgati životinju 5) samo male pljuvačne žlijezde (jer je potrebno predprobaviti vrlo malo žitarica i drugih plodova) 6) kisela slina, nema enzima ptialina za probavljanje žitarica 7) jaka solna kiselina u želucu za probavu žilavih životinjsih mišića, kostiju i sl. 8) probavni trakt dugačak samo tri dužine tijela, kako bi brzo razgradljivo meso što prije napustilo tijelo
1) nemaju kanđe 2) koža diše kroz pore 3) zubalo za žvakanje (vilica se može pomicati i u stranu) 4) nemaju oštre šiljaste prednje zube za ubijanje i trganje životinja 5) razvijene pljuvačne žlijezde (potrebne za pretprobavu žitarica i plodova) 6) alkalna slina, mnogo ptialina za pretprobavu žitarica 7) 10x slabija želučana kiselina nego u mesojeda 8) probavni trakt dugačak 6-7x dužine tijela, da bi probavio žitarice i biljke koje se sporo razgrađuju
na ovo sam mislio 
Ja ti sad mogu nać suprotne argumente,usporedbu sa mesojedima i sličnosti.Al nema potrebe,da nismo mesojedi onda nebi nikad jeli meso.Bolje ti je da se informiraš kod pravih znanstvenih izvora o fizionomiji čovjeka a ne o onima tipa prijatelji životinja i slično. |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 22/01/2016 : 17:01:08
|
quote: Originally posted by lwood
jesi kad ija konjetinu?
Neznam kog si pitao,ja sam jeo samo salamu od konja i nije losa! |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 22/01/2016 : 17:04:49
|
jesi kad ija konjetinu?
Neznam kog si pitao,ja sam jeo samo salamu od konja i nije losa!
Ja sam jeo salamu od bizona jednom.  |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 22/01/2016 : 17:08:20
|
quote: Originally posted by Poli
Eto, ihrstic je vec sve rekao. 
A Isus je rekao i "ne radite to sto ja radim nego to sto vam govorim, sto vas ucim". I s razlogom to kazu sveci. 
[quote]Originally posted by Rahazlam
Di to ne jedu meso?
Jedna od zemalja je npr. Indija (ne u svim djelovima naravno, [size=1]pa cak i ne svi hindusi posto sve vise prihvacaju zapadni nacin zivota i konzumaciju stvari i hrane, a svoju "duhovnu proslost" sve vise ljudi zaboravlja, dok je na Zapadu obrnuto, sve vise ljudi se okrece prema duhovnosti jer u materijalnome ne nađe satisfakciju[/size=1 Ti sto meditiraju po cijeli dan ni netrebaju jest meso,budući da ništa neradne,osim šta meditiraju,tako da mogu izdržat cijeli dan na tri breskve i dvije banane! |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 22/01/2016 : 17:09:26
|
quote: Originally posted by Obi-wan
jesi kad ija konjetinu?
Ja sam jeo salamu od bizona jednom. 
I jel dobra? |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29653 Posts
Posted - 22/01/2016 : 17:35:51
|
SISAVCI - MESOJEDI
na ovo sam mislio 
Ja ti sad mogu nać suprotne argumente,usporedbu sa mesojedima i sličnosti.Al nema potrebe,da nismo mesojedi onda nebi nikad jeli meso.Bolje ti je da se informiraš kod pravih znanstvenih izvora o fizionomiji čovjeka a ne o onima tipa prijatelji životinja i slično.
kako to onda da ronimo a nismo ribe?     |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 22/01/2016 : 17:39:58
|
quote: Originally posted by Obi-wan
jesi kad ija konjetinu?
Ja sam jeo salamu od bizona jednom. 
I jel dobra?
Ništa posebno, samo je nacrtan bizon na omotu. Mogao je biti i krokodil, kad ionako ne znam razliku u ukusu. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts
Posted - 22/01/2016 : 17:41:13
|
kao i kod svakih drugih procesa, navika i razmišljanja koje čovjek ima, a želi ih mijenjati isto vrijedi i za ovo.
Da oprostiš na izrazu, ali to su sve pizdarije, pogotovo "okolina" i "lijenost". Isprike kojima se pokriva usađena (navodno "lažna") potreba za mesom. Ako stvarno želiš prestati, prestani. |
Go kneel and weep
|
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 22/01/2016 : 18:07:17
|
SISAVCI - MESOJEDI
na ovo sam mislio 
Ja ti sad mogu nać suprotne argumente,usporedbu sa mesojedima i sličnosti.Al nema potrebe,da nismo mesojedi onda nebi nikad jeli meso.Bolje ti je da se informiraš kod pravih znanstvenih izvora o fizionomiji čovjeka a ne o onima tipa prijatelji životinja i slično.
kako to onda da ronimo a nismo ribe?    
Zato jer smo inteligenti i netrebaju nam očnjaci da tragamo meso imamo ruke,vilice nozeve,netrebamo jest sirovo meso kad imamo vatru koju smo otkrili pomoću svoje inteligencije i zato jer smo na vrhu hranidbenog lanca i jedemo koga ocemo! |
 |
|
culture vulture
Senior Member

1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 22/01/2016 : 19:45:50
|
@ihrstic: Ja isprva nisam pročitao cijeli tvoj post. Došao sam samo do onog o Klementu Aleksandrijskom i zaključio da se dalje ne isplati. Mislio sam da si relativno neuka osoba, kojoj je čitanje pamfleta plafon, pa da ne bi bilo fer da te "pokopavam" detaljnim odgovorom. Ali sad sam ga ipak pročitao cijelog i zapala mi je za oko tvrdnja da si magistar povijesti umjetnosti i arheologije. Ukoliko je to istina, kolege smo i mogu ti odgovoriti kao ravnopravnom članu akademske zajednice. Nekome na nižem nivou obrazovanja ne bih ovako odgovorio, tebi mogu i moram. (Ukoliko to nije istina, sorry, ali sam si si kriv.)
Kao prvo, sve si tvrdnje o ranokršćanskim spisama napabirčio, dapače i prepisao, odavde:
http://www.donoteatus.org/Were_Early_Christians_Vegerarian_Layout2.htm
ili iz nekog izvora koji je prepisivao odakle su i ovi prepisivali. U najboljem, ali malo izglednom, slučaju od samog Carla Andersa Skrivera.
Odmah sam, na prvi pogled znao da se mora raditi o takvom nekom izvoru, jer je i iz sadržaja i iz stila pisanja očito da ne govoriš iz pravog znanja, da ništa od toga nisi čitao i da je sve prikupljeno iz nekog pamfletića. Kad se čovjek duže bavi nekim područjem, kao ja ranim kršćanstvom, pseudoznanost nanjuši na osnovi i samo jedne rečenice.
Kao drugo, takoreći ništa od tih izvora koje citiraš nije točno.
quote: Originally posted by ihrstic Grčki povjesničar Euzebije (264-339) koji je bio biskup Cezareje, piše da je Ivan evanđelist bio striktni vegetarijanac i asket.
Ja, iskreno, za Euzebija i nisam neki stručnjak, jer se bavim tekstovima nastalim do 313., ali ovaj tvoj izvor tvrdi da to piše u: "Church History II., 2:3". Ali evo što stvarno piše na tom mjestu u CH: 'But although the Senate of the Romans rejected the proposition made in regard to our Saviour, Tiberius still retained the opinion which he had held at first, and contrived no hostile measures against Christ.' Imaš ti neki drugi prijedlog s kojeg je mjesta u CH to iščupano iz koneksta?
quote: Originally posted by ihrsticZa Petra, apostola na kojem "počiva" crkva, stoji u Klementinskim homilijama (12,6) stoji da se hranio kruhom i maslinama i da je rijetko svojoj prehrani dodavao povrće. Koja asketčina!!! :-) Volim masline...
Ajde, ovaj pasus barem spominje taj kruh i masline, ali u cijelosti glasi ovako:
"Then Peter, hearing, smiled and said, What think you, then, O Clement? Do you not think that you are placed by very necessity in the position of my servant? For who else shall take care of those many splendid tunics, with all my changes of rings and sandals? And who shall make ready those pleasant and artistic dainties, which, being so various, need many skilful cooks, and all those things which are procured with great eagerness, and are prepared for the appetite of effeminate men as for some great wild beast? However, such a choice has occurred to you, perhaps, without you understanding or knowing my manner of life, that I use only bread and olives, and rarely pot-herbs; and that this is my only coat and cloak which I wear; and I have no need of any of them, nor of anything else: for even in these I abound. For my mind, seeing all the eternal good things that are there, regards none of the things that are here. However, I accept of your good will; and I admire and commend you, for that you, a man of refined habits, have so easily submitted your manner of living to your necessities. For we, from our childhood, both I and Andrew, my brother, who is also my brother as respects God, not only being brought up in the condition of orphans, but also accustomed to labour through poverty and misfortune, easily bear the discomforts of our present journeys. Whence, if you would obey me, you would allow me, a working man, to fulfil the part of a servant to you."
Ovaj, dakle, veoma problematičan tekst (riječ je o PSEUDO-klementskim homilijama, jednom od onih tekstova koji tvrde da su iz znatno ranijeg razdoblja, ali je očito da nisu) govori isto što i Klement Aleksandrijski - da ne treba ići u hedonizam u pripremi hrane. Ne kaže da je Petar jeo samo kruh i masline, nego da je jeo jednostavno pripremljenu hranu. Ali i da kaže, to je i dalje veoma problematičan tekst, koji nikako ne datira prije početka 4. stoljeća. A mi imamo u Djelima apostolskim, MNOGO ranijem tekstu, pasus u kojem Petar na naredbu: "Kolji i jedi!" ne odgovara: "Ja da koljem?! Pa ja jedem samo kruh i masline!!", nego govori da ne jede meso koje nije košer.
quote: Originally posted by ihrsticCar Konstantin je 325. sazvao famozni koncil (sabor) u Niceji, a značajka tog koncila bilo je filtriranje, korigiranje i slične intervencije na pisanu ostavštinu 4 stoljeća kršćanskih spisa. Samo četiri od mnogo stotina pisanih izvora priznata su kao bona fide i to je bio temelj današnjih 4 evanđelja.
Ne, na tom "famoznom" koncilu ("famoznim" ga je učinio Dan Brown) se raspravljalo o kristologiji, odnosno pobijalo se Arijevu herezu. Uz to se govorilo i o datumu Uskrsa. I o kanonskom pravu. O Mariji Magdaleni, svetom gralu, vegetarijanstvu, apokrifnim "evanđeljima" i sličnome nije bilo riječi. Tekst je dostupan svakome s pristupom malo boljoj knjižnici ili internetu.
quote: Originally posted by ihrsticCodex Sinaiticus je najstariji biblijski tekst koji se i dan danas upotrebljava, na grčkom jeziku j ei datira iz 4. stoljeća, dakle, nakon Nicejskog koncila (vidi gore). Naknadne verzije Bibilije su samo preslici Codexa Sinaiticusa. Izvorni spisi su zagubljeni ili uništeni. Budući da ključne riječi Isusa glede prehrane nisu poznate, suvišne su diskusije o njegovom načinu njegove prehrane, ako se oslanjamo isključivo na današnji Novi zavjet (npr. u Rimskim Homilijama, povijsnim crticama/zapisima koje su bilježili povjesničari svojeg doba, spominju se Isus i njegova 7 učenika i za svih osam stoji da su se hranili bezmesnom prehranom).
Codex Sinaiticus jest jedan od najpouzdanijih izvora za utvrđivanje izvornog teksta Novoga Zavjeta. Toliko je istina. Ali nije to knjiga kojoj bi sve kasnije "verzije" Biblije bile "preslici". Zbog ovog pasusa mi je osobito teško povjerovati da si stvarno magistar povijesti umjetnosti i arheologije, budući da razotkriva kako uopće ne razumiješ nastanak Biblije (i općenito knjiga prije Gutenberga), još manje tekstualnu kritiku, kako ti je 'stemma codicum' nepoznat pojam i da dalje ne nabrajam.
quote: Originally posted by ihrsticIvan Krstitelj, inicijant Isusa Krista, njegov duhovni učitelj, hranio se, kako stoji u Matejevom evanđelju (3.4) "...skakavcima i medom divljih pčela...". Riječ je o grešci u prijevodu sa starogrčkog: "lokust" označava drvo rogač... a ne skakavca...
Inicijant ili inicijator? Tko je kome "duhovni učitelj"? Nebitno. Grešci, a ne greški? Nebitno. Nije mi ovo prvi put da čujem da je to krivo shvaćena/pročitana riječ. Čuo sam i da je zapravo jeo manu - (enkris), a ne skakavce (u sg. je akris, ali ovdje je 'akrides', što baš i nije slično), ali ne shvaćam koja je relevantnost toga u ovoj raspravi. Isus je po Evanđeljima umnažao ribu da nahrani mnoštvo, jeo ju je i nakon Uskrsnuća - Novi Zavjet je tebi očito vrijedan citiranja samo kad govori nešto što tebi odgovara.
quote: Originally posted by ihrsticI ono najjače i najbitnije: 5. od 10 Božjih zapovjedi - "Ne ubij". Na hebrejskom jeziku ona glasi "lo tirtzah", što se odnosi na zabranu oduzimanje bilo kojeg života, ne samo ljudskog. Npr. u hrvatskom jeziku imamo razliku između ubojstva i umorstva, zar ne? Na engleskom, murder i homicide...
Da, a onda, nekoliko rečenica nakon te zapovijedi da se ne kolju životinje isti tekst ide u detaljne propise o tome koje se životinje smiju jesti a koje ne, kako se ne smije kuhati meso i mlijeko zajedno itd. itd. Kako ćemo to objasniti? Daj da pogodim - to su kasniji dodaci, ne? Sve što ne ide u prilog tvojoj tezi su nepouzdani tekstovi i kasniji dodaci. A ono što bi se nekako dalo prikazati kao argument tebi u prilog su autentični dijelovi.
Ostatak posta neću komentirati jer me se ne tiče. Ali na ovo sam morao, jer nudi jednu Dan-Brownovsku verziju kršćanske povijesti: u početku je bilo vegetarijanstvo, a kasnije su došli zločesti mesožderi koji su u Niceji prepravili Bibliju kako bi opravdali jedenje mesa. A to meni drugim riječima znači: ni crkvenjaci ni povjesničari kršćanstva nisu nam to htjeli reći, trebalo je čekati lučonoše internetskog doba da nam razotrkiju tu tisućljetnu laž. Pa sam uvrijeđen i kao vjernik i kao povjesničar.
O ovome bih rado čuo još, siguran sam da bi me zabavilo:
quote: Originally posted by ihrsticKao arheolog po struci, otvoreno kažem da se ljudska povijest nije odigrala kako su nas učili u obrazovnim ustanovama te još uče. I u arheologiji, antropologiji i sličnim granama znanosti postoje filteri, tj. za javnost se prikazuje jedno, a u naravi je drugo. Da ne duljim - ljudski rod kao homo sapiens sapiens znatno je stariji nego što su nas učili, kao i njegova materijalna kultura, tj. ono što nazivamo civilizacijom. No to je druga tema.
|
 |
|
vešmašina
Average Member

600 Posts
Posted - 22/01/2016 : 20:40:51
|
quote: Originally posted by drogsy
Da oprostiš na izrazu, ali to su sve pizdarije, pogotovo "okolina" i "lijenost". Isprike kojima se pokriva usađena (navodno "lažna") potreba za mesom. Ako stvarno želiš prestati, prestani.
pa vrijedi li takav način i za pušenje, alkoholizam ili ovisnost kocki?
kad ti npr. zamiriši komad mesa... i poklekneš. smatraš li da je to "lažna" pizdarija jer time pokrivam kak veliš usađenu potrebu za mesom.
postoji isključiva potreba za hranom. sve ostalo je posljedica društva, odgoja te čovjekove percepcije nadmoći nad svim živim i neživim kaj čine prirodu oko nas. |
Edited by - vešmašina on 22/01/2016 20:45:21 |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8619 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 22/01/2016 : 21:21:17
|
quote: Originally posted by culture vulture
O ovome bih rado čuo još, siguran sam da bi me zabavilo:
quote: Originally posted by ihrsticKao arheolog po struci, otvoreno kažem da se ljudska povijest nije odigrala kako su nas učili u obrazovnim ustanovama te još uče. I u arheologiji, antropologiji i sličnim granama znanosti postoje filteri, tj. za javnost se prikazuje jedno, a u naravi je drugo. Da ne duljim - ljudski rod kao homo sapiens sapiens znatno je stariji nego što su nas učili, kao i njegova materijalna kultura, tj. ono što nazivamo civilizacijom. No to je druga tema.
Da, lupetanja i ništa više. Kao dipl arheolog mogu samo konstatirat da kolega ovdje ili nije onaj za koga se predstavlja ili nije bio baš priseban na predavanjima. Prvo što upućuje da nije arheolog je njegova isključivost. Svaka isključivost, a pogotovo kod ne baš egzaktne znanosti, na kraju uvijek vodi u kretenizam. Meni tako npr. ne odgovaraju ni ovi što strogo zagovaraju evoluciju, a bome niti oni drugi. Svaka isključivost automatski isključuje daljnje istraživanje i propitkivanje...a to je meni osobno, pa ono, pomalo glupavo..i nema veza sa znanošću (pogotovo dio sa filterima, čovjek ko da je pročitao knjigu od Crema i to mu je amen). |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
 |
|
culture vulture
Senior Member

1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 22/01/2016 : 21:48:51
|
Ja mislim da je kolega slušao predavanja kod Martija Misterije, Krešimira Mišaka i Drage Plečka. I ja bih se takvom članu iskreno obradovao (nisam ironičan, nadao sam se, recimo, da će nam ona manhunterova tema 'Mitovi u koje ne vjerujem' (tako se nekako zvala) otkriti bar jednog tragatelja za Atlantidom). Samo da se umjesto "ranoga kršćanstva" primio Maja, Edgara Caycea ili Bermudskog trokuta.
|
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 22/01/2016 : 22:23:31
|
vegetarijanci su vam pošast ko desničari; i jedni i drugi obilato koriste laži, histeriju, krivnju i strah kako bi plašili i zbunili nevine te nametali svoj stil života i interese. dapače, upiru prstom u svejede kao krščani u abortus. bez obzira što fakat nema dokaza da je vegetarijanska prehrana zdravija od svejedske prehrane i što nema niti jednog valjanog dokaza da su vegeterijanci ljepši, pametniji i zdraviji od svejeda. a to da se ne želi jesti domaća životinja jer se vegetarijan (pod)svjesno uspoređuje i suosjeća s njom kao jednakim isto razumijem, kad shvatite da večina njih ionako ima pileći mozak... |
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts
Posted - 22/01/2016 : 22:27:22
|
quote: Originally posted by drogsy
Da oprostiš na izrazu, ali to su sve pizdarije, pogotovo "okolina" i "lijenost". Isprike kojima se pokriva usađena (navodno "lažna") potreba za mesom. Ako stvarno želiš prestati, prestani.
pa vrijedi li takav način i za pušenje, alkoholizam ili ovisnost kocki?
Da, naravno. Kao klinac sam bio teški ovisnik o gaziranim pićima, i onda sam jednog dana prestao. Čisto spontano.
Ako netko npr. ne može prestati pušiti pod rizikom srčanog i moždanog udara jer se ne može oduprijeti ovisnosti, onda se jednostavno radi o osobi slabe volje, da ne kažem neki gori termin.
A ako netko ne može prestati jesti meso, a istovremeno se zgraža zbog konzumacije istog, onda je to, najblaže rečeno, smiješno.
Usput, osobno od onoga što hoda jedem samo piletinu (ili puretinu koja ima gotovo identični okus i izgled), a od ribe, koja mi je na meniju 2-3 puta tjedno oslić i bakalar uglavnom. I u biti, ne volim jesti, ali moram jer na 182 cm visine imam 65 kila s krevetom. |
Go kneel and weep
|
 |
|
Topic  |
|
|
|