forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Video igra - umetnost? Vaš stav.
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

zackoljicofil
New Member

211 Posts

Member since 10/04/2016

Posted - 08/08/2016 : 05:07:44  Show Profile Show Extended Profile  Send zackoljicofil a Private Message  Reply with Quote
Poll Question:
Kratko i jasno, da li su za vas video igre umetnost?

Choices:

Da
Ne
Nemam formiran stav po tom pitanju

Who Can Vote? Only Members can vote. You need to register or be logged in to vote.

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 08/08/2016 : 08:50:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Zašto ne bi bile?

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19776 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 08/08/2016 : 09:28:48  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Kao i sve ostalo.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 08/08/2016 : 09:51:11  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Ne kao zasebna umjetnost, ali koriste elemente drugih umjetnosti (literatura, slikarstvo, kiparstvo, animacija, film, muzika...) i, kad su ti elementi drugih umjetnosti na odgovarajucoj razini, oni onda zasluzuju taj naziv (umjetnost, jel'te). Ali sama video igra (kao zbir tih nekih elemenata) po meni nije nista vise umjetnost negoli su to igre na tabli.
Ali, u svijetu u kojem psihicki poremecena osoba skoci sa zgrade muzeja i pogine, a posjetitelji obilaze les misleci da je rijec o performansu - sve je umjetnost. Ukljucujuci i ovaj forum.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

Oki
Advanced Member

Croatia
5335 Posts

Member since 10/02/2011

Posted - 08/08/2016 : 10:10:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Oki a Private Message  Reply with Quote
Video igre kao medij u globalu nisu umjetnost, ali moj odgovor za ovaj poll je DA.
Zašto?
Ne igram baš video igre često kao pred 10 ili 15 godina, ali iz toga vremena pamtim dosta igri koje su u sebi u nekim svojim djelovima imale strašno velik i snažan umjetnički izboj tako da ga ni dan danas nisam zaboravio...
Ni dan danas ne mogu izbiti iz glave neke razine iz Chrono Crossa sa već "retro" zastarjele playstation jedinice...pozadine u nekim razinama su poput nekih Van Goghovog pejsaža.
Pamtim igru "Ico" sa playstation dvojke, a na dvojci je izašla i igra "Okami" kojoj je jedan od ciljeva i bio taj umjetnički dojam.
U igrama se umjetnost može uvaliti svugdje, čak i u pucačko šuljačkim igrama poput Metal gear solida gdje je to vrlo dobro i efikasno urađeno pogotovo netom prije ili nakon borbe sa nekim od bossova.
Mogli bi čak i konstatirati da su igre daleko pogodnije od filmova ako govorimo o iskazivanju umjetničkih dojmova.
Go to Top of Page

Oki
Advanced Member

Croatia
5335 Posts

Member since 10/02/2011

Posted - 08/08/2016 : 10:13:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Oki a Private Message  Reply with Quote
...moje mišljenje je u biti isto kao i ovo što reče culture vulture.
Go to Top of Page

Oki
Advanced Member

Croatia
5335 Posts

Member since 10/02/2011

Posted - 08/08/2016 : 10:14:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Oki a Private Message  Reply with Quote
Metal gear solid iz 2004 godine
Nakon borbe protiv zadnjeg bossa:
https://youtu.be/m9tofM_VVQs
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29623 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 08/08/2016 : 10:32:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
da li je umjetnost naslikana Mona Lisa?
da li je umjetnost ravna crta preko praznog platna?

sve je umjetnost ako se dovoljno dobro napravi, tako i u ovom slučaju

Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 08/08/2016 : 11:41:54  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message  Reply with Quote
nisam baš ljubitelj video igara...ali ima jedna koju bi volio ponovo igrati...
na automatu nisam nikad uspio sredit zadnjeg bossa i to mi neda mira već skoro 30 godina

ako neko zna gdje mogu skiniti ovu igricu i da je još nariktano tako da nemogu izgubiti bio bi zahvalan

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 08/08/2016 : 12:11:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
Velika većina nije, mali broj njih jest ili je barem blizu tome.

Stvari idu nabolje, barem kod manjih developera.

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 08/08/2016 : 12:49:49  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

Odgovor se ne prihvaca, jer se od tebe ocekuje malo dublji uvid.
I bez pleonazama!

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 08/08/2016 : 13:03:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

Ne kao zasebna umjetnost, ali koriste elemente drugih umjetnosti (literatura, slikarstvo, kiparstvo, animacija, film, muzika...) i, kad su ti elementi drugih umjetnosti na odgovarajucoj razini, oni onda zasluzuju taj naziv (umjetnost, jel'te). Ali sama video igra (kao zbir tih nekih elemenata) po meni nije nista vise umjetnost negoli su to igre na tabli.
Ali, u svijetu u kojem psihicki poremecena osoba skoci sa zgrade muzeja i pogine, a posjetitelji obilaze les misleci da je rijec o performansu - sve je umjetnost. Ukljucujuci i ovaj forum.

Pa i film koristi elemente drugih umjetnosti, pa i glazba, a i literatura i sve ostalo. Jesi li igrao "Rez"?

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 08/08/2016 : 13:16:50  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Da, film koristi elemente drugih umjetnosti, ali moze ih i ne koristiti, a i dalje ostati samosvojnim umjetnickim medijem. To je po meni bit ovog pitanja.
Da reduciram do ekstrema, imas eksperimentalne filmove tipa filmska vrpca na kojoj apsolutno nista nije snimljeno se stavi u projektor i samo jedna slicica se drzi pred zaruljom, dok se vrpca ne zapali i izgori. Publika gleda te "cvarke" na platnu, film koji traje koliko u jakom smislu te rijeci - traje. I to je i dalje film.
Video igra se ne moze odreci elemenata drugih umjetnosti i reducirati na svoje bazicne elemente, a i dalje ostati - umjetnost.
To je moja poanta.

Edited by - culture vulture on 08/08/2016 13:18:23
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 08/08/2016 : 13:31:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Onda možemo tako secirati sve do beskraja i jedino doći do zaključka da umjetnost ne postoji ni u kojem obliku. Vrpca i projektor su samo to i ništa više, kao i papir i olovka, platno i kist, program i tipkovnica, instrumenti itd. Sve što je bitno je rezonira li sadržaj s konzumentom na nekoj estetskoj ili emocionalnoj bazi i to je to. A to da li možeš rastaviti neku "umjetničku" formu do sastavnih dijelova nema veze s ičime. Rastavi video igru i vidjet ćeš 111000110101100..., dakle literaturu na binarnom, rastavi film ovako kako ti kažeš i vidjet ćeš "cvarke" na platnu, dakle vizualni aspekt koji isto može biti slikarstvo ili fotografija. Što su ti "cvarci" na platnu ako ne fotografije koje se brzo izmjenjuju? Kažeš da bi i igre na ploči onda mogle biti umjetnost. Pa zašto ne bi?

Edited by - Opti on 08/08/2016 13:33:10
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 08/08/2016 : 13:39:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

I bez pleonazama!

na godišnjem sam na Hvaru....vruće je i ovo mi je trenutni maksimum

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 08/08/2016 : 13:43:12  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Ne razumijemo se.

Dao sam ekstreman primjer da ilustriram - film se moze koristiti elementima drugih umjetnosti, ali i ne mora. Ne mora cak nista ni snimiti, a i dalje je film. Nisi u pravu da su ti čvarci samo vizualni aspekt, koji se moze gledati i kao slikarstvo/fotografija, jer ukljucuju element vremena.

Isto tako nisi u pravu da se, kad se umjetnost rastavi na sastavne dijelove, dobije isto sto i kad se video igra rastavi na binarni kod. O tome upravo i pricam. Binarni kod nije ekvivalent Malevichevom 'Bijelom kvadratu na bijelom platnu', ili Martekovoj "predpoeziji" (npr. olovke slozene na papiru tako da asociraju na raspored stihova i strofa), ili ovim čvarcima. Ne, jer je bijeli kvadrat na bijelom platnu i dalje slika, a binarni kod nije video igra.

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 08/08/2016 : 13:44:42  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

I bez pleonazama!

na godišnjem sam na Hvaru....vruće je i ovo mi je trenutni maksimum

E, ovaj se vec odgovor s odusevljenjem prihvaca! Uzivaj!

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 08/08/2016 : 13:58:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Stvarno se ne razumijemo. :)

Poanta je da nema nikakve veze može li se nešto reducirati do osnovnih elemenata. Zašto bi to imalo ikakve veze s definicijom umjetnosti.

Slapovi Niagare nisu umjetnost jer ih je napravila priroda a ne čovjek. Ako netko fotografira te slapove, onda je to umjetnost. Zašto? Jer ih je ovjekovječio? Ako netko naslika hiperrealističnu sliku slapova, je li to umjetnost vrijednija od ove fotografije? Zašto? Jer znanje potrebno za slikanje i potezi rukom su brojniji od znanja i čina pritiskanja botuna na fotoaparatu? Gdje je onda granica vrednovanja umjetnosti? I što ako nekoga više dotiče fotografija?

Opet se sve svodi na to da je "umjetnost" loš pojam, sve što je tu važno je što se nekome više sviđa ili ne sviđa. Ne postoje umjetnička ili neumjetnička djela, samo bića, stvari i pojave koje izazivaju reakcije. Da, tip koji skače sa zgrade je umjetnost. I crtice na platnu (o ovom elementu vremena bi se još dalo raspravljati) su također.

Edited by - Opti on 08/08/2016 13:59:33
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 08/08/2016 : 14:24:55  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Dakle, umjetnicka djela ne postoje, ali videoigre jesu umjetnost?

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 08/08/2016 : 14:30:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Po mom gledištu nisu (ili jesu kao i sve drugo ili nisu kao i sve drugo), ali ako primijeniš bilo koju "službenu" definiciju umjetnosti onda definitivno jesu.

Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 08/08/2016 : 15:09:44  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
Video igre su (VI)umjetnost, ali rijetke igre su umjetničko djelo - slično kao kod drugih umjetnosti/medija (knjiga, film, muzika, fotografija,...). Uz potrebna obrtnička znanja potreban je i nekakav umjetnički talent.

Umjetnička vrijednost VI može se posmatrati na više razina - vizualni stil, muzika ili scenarij mogu se upoređivati sa drugim medijima, dok je glavna razlika interaktivnost VI. Da li i tu postoji umjetnost - po mom mišljenju da. Learning curve, dizajn pojedinih stupnjeva, interakcija sa okolinom, balansiranje i "doziranje" zahtjevnosti, umjetna inteligencija... samo su neke od komponenti, koje je potrebno uskladiti i optimirati i koje na kraju naprave VI veču od svojih sastavnih djelova. Ii z te kompleksnosti onda proizlazi neka umjetnička vrijednost.

Videoigre imaju i to ograničenje, da su praktički sve napravljene kao potrošački proizvod,sa ogreničenoim budžetom, vremenskim rokovima,.. i u osnovi nemaju nekakvih "umjetničkih ciljeva".

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 08/08/2016 : 15:17:06  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by GGG

interaktivnost VI. Da li i tu postoji umjetnost - po mom mišljenju da. Learning curve, dizajn pojedinih stupnjeva, interakcija sa okolinom, balansiranje i "doziranje" zahtjevnosti, umjetna inteligencija... samo su neke od komponenti, koje je potrebno uskladiti i optimirati i koje na kraju naprave VI veču od svojih sastavnih djelova. Ii z te kompleksnosti onda proizlazi neka umjetnička vrijednost.

Jesu li onda i interaktivni tecajevi stranih jezika umjetnost?

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 08/08/2016 : 17:06:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Pa postoje i interaktivni filmovi, npr. Shimpan (1975).

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 08/08/2016 : 17:50:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
E, ovaj se vec odgovor s odusevljenjem prihvaca! Uzivaj!

Hvala, hvala, al' evo, nabralo se malo oblaka, taman smo ručali i sad nemam pametnijeg posla.

Uglavnom, i mene zapravo zanima differentia specifica video igara, unikatni element koji ih "zapravo" razlikuje od drugih umjetničkih medija čijim se elementima koriste (kao što bi u stripu, prema McCloudu, to bilo 'sekvencijalno pripovijedanje'). Zanimljivo mi je to zato jer se video igre više ne mogu ignorirati. Vjerojatno je riječ najzanimljivijem "novom" mediju čiji je potencijal golem. Samo što se nikad nisam detaljno, na apstraktnoj, teorijskoj razini, bavio time pa je sve ovo neko rekreativno razmatranje.

Meni - korisniku/konzumentu, neke su igre dostigle razinu umjetnosti. Iako, priznat ću da je uglavnom bila riječ o nekoj vrsti interaktivnih romana/filmova kod kojih su elementi igre zapravo bili samo metoda distribucije i način uranjanja u ponuđeni svijet.

Što pak igre nude autorima, a da im ne nude drugi mediji, ili barem da im to ne nude na tako izraženoj razini? Ovako napamet, nakon što mi je to pitanje kljucalo po primozgu par sati, rekao bih da su to hipertekst, vođena varijacija i sandbox (interaktivnost je samo gimmick).

Pojam hiperteksta je u nekom momentu prigrlila teorija književnosti (u onom trenutku kad se pojavio HTML, al ne mogu se zakleti) al dok mi je to u književnosti krajnje retardirano, ovdje mi se čini zanimljivo i potencijalo iskoristivo u 'umjetničke svrhe'. Hipertekst ovdje znači da svaki objekt, unutar zatvorenog simboličkog svemira, može biti nešto drugo, referirati na nešto treće i načelno biti postmodernistički wet dream (al ja volim postmodernu)

Vođena varijacija znači da je moguće programirati svijet tako da 'smisleno' reagira na odluke igrača/korisnika čime se u čin uživanja/konzumiranja nekog djela uvodi (prvi put?) etička (pa i estetička) komponenta.

Sandbox. Sandbox je relativno novi i meni jako zanimljiv trend kod igara. Dok je većina igara zatvorena, zaokružena, više ili manje linearna cjelina, sandboxovi su otvoreni i u načelu beskrajni (npr. No man's sky, space exploration igra koja bi tek trebala izaći, nudi na istraživanje 4+ trilijuna planeta što je sadržaj koji se za života ne može iskusiti). Sandbox nema 'cilj' (što je jedna od stvari koja se 'zamjerala' igrama u kontekstu toga jesu li umjetnost ili nisu), ne mora/ne može ga se završiti, nitko te ne vodi za ruku, ne moraš prelazit levele i štajaznam. Umreženi sandbox nudi mogućnost "beskrajnih" varijacija nekog djela pri čemu i autor(i) i korsnici u simmultanoj suigri kreiraju estetsko/etičko iskustvo jedni drugima.

Tako da, umjetnost se može raditi video-igrama. To što se uglavnom rade druge stvari pa...tako je sa svime.

Edited by - Mali_Mate on 08/08/2016 18:06:20
Go to Top of Page

Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts

Member since 08/03/2008

Posted - 08/08/2016 : 17:58:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Windwalker a Private Message  Reply with Quote
Naravno da su video igre umjetnost, to nije nimalo upitno.
I naravno da su spoj drugih umjetnosti, kao i film, no to ne predstavlja problem.
Od 'malog' Super Maria do 'velikog' The Last of Us - čista umjetnost.

I da, hrpa igara se proizvodi čisto komercijalno, kao i hrpa filmova, slika, glazbe, no to ne znači da i oni u globalu nisu oblici umjetnosti.

Edited by - Windwalker on 08/08/2016 18:00:15
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 08/08/2016 : 20:22:45  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Opti

Pa postoje i interaktivni filmovi, npr. Shimpan (1975).

Da, ali ih interaktivnost ne cini ni umjetnickim djelom ni filmom.
GGG je rekao da on vidi umjetnost u interaktivnosti VI-a. Pa sam ja pitao: jesu li po istom kriteriju onda i interaktivni tecajevi stranih jezika (koji, da, takodjer koriste elemente umjetnosti - slike, glazbu, blabla) takodjer umjetnost.

quote:

Uglavnom, i mene zapravo zanima differentia specifica video igara, unikatni element koji ih "zapravo" razlikuje od drugih umjetničkih medija čijim se elementima koriste...

Što pak igre nude autorima, a da im ne nude drugi mediji, ili barem da im to ne nude na tako izraženoj razini? Ovako napamet, nakon što mi je to pitanje kljucalo po primozgu par sati, rekao bih da su to hipertekst, vođena varijacija i sandbox (interaktivnost je samo gimmick).

(...)

Tako da, umjetnost se može raditi video-igrama. To što se uglavnom rade druge stvari pa...tako je sa svime.

Hm, prvo kazes da ces traziti diferenciju specifiku u odnosu na druge medije, a onda navedes eksperimentalne opcije strukturiranja naracije. Ne moze li se i naracija u literaturi ili bilo kojem drugom pripovijednom mediju strukturirati na isti nacin? OK, malo je napornije za izvesti nego na kompu, ali se moze. Pa to, dakle, nije d.s. video igara.

Takodjer, po toj definiciji umjetnickoga u igrama ("otvorena prica, koja ne mora nikamo ici, trilijuni planeta koji su tu samo za nelinearno istrazivanje i raspojasani jouissance..."), jesu li onda i labirint od zivice ili kuca ogledala ili bilo koji zabavisni park iz iste umjetnicke vrste?

---

Dva su posve raznorodna pitanja:

A) moze li se video igra u svojim elementima (koji zapravo pripadaju drugim umjetnostima) izdici na razinu dostojnu da je nazovemo umjetnickom (odgovor na ovo je svakako potvrdan)
i B) mozemo li govoriti o video igrama kao, recimo, desetoj umjetnosti. Na ovo potonje bih ja odgovorio - ne, jer se ne mogu sjetiti nicega sto bi bila ta d.s. u odnosu na druge umjetnosti, a da nije samo tehnicka mogucnost medija, nego njegova sama bit.

Zapravo ima jedan izraz za to sto je umjetnicka video igra po meni ali mi je mozak umoran nakon posla pa ga se trenutno ne mogu sjetiti. Na vrh jezika mi je - nek mi netko pomogne ako moze, ako ne, doci ce mi kad mi se mozdane vijuge odvrnu... Ono kad imate zbir razlicitih umjetnosti unutar jednog djela... Recimo, muzicka kutija s kiparskim dijelovima, koja ima i sliku u pozadini... ili prijenosni oltar ukrasen na sve moguce nacine... to se zove... mislim da je na francuskom... pomoc, pliz...

Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000