forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Video igra - umetnost? Vaš stav.
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 08/08/2016 : 20:28:01  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Gesamtkunstwerk! To je rijec koju sam trazio i to je video igra po meni.
Nije zaseban medij, jer nema svoje diferencije specifike, nego je specifican produkt spajanja (drugih) umjetnosti.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts

Member since 08/03/2008

Posted - 08/08/2016 : 21:03:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Windwalker a Private Message  Reply with Quote
Umjetnost je ono što u tebi pobuđuje istinske osjećaje, osjećaje nečeg višeg, nečeg dubljeg.
Igra je spoj više umjetnosti, ali je i sama po sebi umjetnost i nudi nešto što niti jedna knjiga, niti jedna slika, niti jedna skladba i niti jedan film ne mogu.

Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 09/08/2016 : 14:46:51  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

quote:
Originally posted by GGG

interaktivnost VI. Da li i tu postoji umjetnost - po mom mišljenju da. Learning curve, dizajn pojedinih stupnjeva, interakcija sa okolinom, balansiranje i "doziranje" zahtjevnosti, umjetna inteligencija... samo su neke od komponenti, koje je potrebno uskladiti i optimirati i koje na kraju naprave VI veču od svojih sastavnih djelova. Ii z te kompleksnosti onda proizlazi neka umjetnička vrijednost.

Jesu li onda i interaktivni tecajevi stranih jezika umjetnost?

Ne, interaktivnost sama po sebi nije umjetnost, kao što nije crtanje, sviranje, pjevanje, pisanje... Moja tvrdnja je da pojedinačni tehničko/obrtnički djelovi VI, koji sami po sebi nisu umjetnost, ako se optimiraju i usklade, u cjelini daju neku sinergiju ili višak vrijednosti.

S jedne strane imamo tu obrtničku i umjetničku sposobnost dizajnera VI, tako na području interaktivnosti i na području klasičnih "umjetničkih" djelova VI (scenarij, vizualni prikaz, muzika). Sa druge strane imamo doživljaj konzumenta - emocionalne reakcije, identifikaciju.. Sve skupa po mom mišljenju ima elemente umjetnosti. Ali opet, kao i kod svih drugih medija, daleko od toga, da su sve VI umjetnost.

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2456 Posts

Member since 03/05/2006

Posted - 09/08/2016 : 18:01:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor-te-nay a Private Message  Reply with Quote
Dovoljno se sitit naslova kao Grim Fandango i Monkey island 3 i znas da je umjetnost.

Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/08/2016 : 23:23:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Deseta Umjetnost,po meni da!
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12949 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 10/08/2016 : 02:21:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Video-igre su umjetnost, definitivno.

Razlozi zašto su umjetnost zahtijevaju jedan puno duži tekst. Taj će tekst pričekati neka bolja vremena da ga napišem, isto kao i tekst o ulozi žena u stripovskoj umjetnosti.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 10/08/2016 : 10:26:04  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Ma, daj, Bushido, molim te! Ako razlozi zasto nesto jest umjetnost, ili zasto je uloga zena u stripu znacajna, zahtijevaju dugacak tekst, onda su veoma slabasni.
Ne govorimo o stvarima koje su odavno zaboravljene pa se suvremen covjek mora najprije podrobno informirati o citavoj civilizaciji unutar koje su nastale kako bi ih bio sposoban i poceti razumijevati...

Takodjer, bavis se znanstvenim radom pa znas da se i najkompleksnije ideje daju sumirati u sazetak od 200-injak rijeci. Sve sto se ne da tako sumirati, ne da se zato jer u osnovi ne govori nista. Gomila rijeci, podataka, referenci, strucnih termina i fusnota od 3/4 stranice ne moze dati jasniju misao nego sto je daje sazetak. Sve to se kasnije nadopise kako bi se dala kompletna slika, ali ako se stvar ne moze reci jasno u nekoliko recenica, projekt ce ti biti odbijen. I tocka. Dakle, ili mozes napisati obican forumaski post o necemu, ili ne srolji.

Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 10/08/2016 : 13:30:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
Ako je film umjetnost, onda su i video-igre. :)

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 10/08/2016 : 13:46:18  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Normalno da su video igre umjetnost. Estetski skladna cjelina koja se producira emocijom i izaziva emociju.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12949 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 11/08/2016 : 02:33:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma, daj, Bushido, molim te! Ako razlozi zasto nesto jest umjetnost, ili zasto je uloga zena u stripu znacajna, zahtijevaju dugacak tekst, onda su veoma slabasni.
Ne govorimo o stvarima koje su odavno zaboravljene pa se suvremen covjek mora najprije podrobno informirati o citavoj civilizaciji unutar koje su nastale kako bi ih bio sposoban i poceti razumijevati...

Takodjer, bavis se znanstvenim radom pa znas da se i najkompleksnije ideje daju sumirati u sazetak od 200-injak rijeci. Sve sto se ne da tako sumirati, ne da se zato jer u osnovi ne govori nista. Gomila rijeci, podataka, referenci, strucnih termina i fusnota od 3/4 stranice ne moze dati jasniju misao nego sto je daje sazetak. Sve to se kasnije nadopise kako bi se dala kompletna slika, ali ako se stvar ne moze reci jasno u nekoliko recenica, projekt ce ti biti odbijen. I tocka. Dakle, ili mozes napisati obican forumaski post o necemu, ili ne srolji.

Zapravo, sažetke sam već dao.

"Video-igre jesu umjetnost."

"Žene su važne u stripovskoj umjetnosti."

Opsežnija argumentacija će uslijediti, jednog dana.

Uostalom, ti si i sam rekao da bi argumentacija trebala biti opsežnija.

Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4656 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 11/08/2016 : 05:37:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
Video game is any art you can play?
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 11/08/2016 : 09:02:00  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Zapravo, sažetke sam već dao.

"Video-igre jesu umjetnost."

"Žene su važne u stripovskoj umjetnosti."

Opsežnija argumentacija će uslijediti, jednog dana.

Uostalom, ti si i sam rekao da bi argumentacija trebala biti opsežnija.

Ne, to su osnovne teze. Sazetak ima nekoliko stotina rijeci i tu osnovnu tezu ukratko obrazlaze.

quote:
Originally posted by Sneaksie Thiefsie

Dobra

Edited by - culture vulture on 11/08/2016 09:38:30
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12949 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 11/08/2016 : 22:07:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sneaksie Thiefsie

Ili tekst. Nemojmo zaboraviti da su prve PC-avanture bile tekstualne.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12949 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 11/08/2016 : 22:33:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne, to su osnovne teze. Sazetak ima nekoliko stotina rijeci i tu osnovnu tezu ukratko obrazlaze.

Tezu o ženama u stripovskoj umjetnosti je nemoguće obrazložiti bez detaljnijeg navođenja imena i djela.

Što se tiče teze o video-igrama, tu bih se čak i složio. Ali s obzirom da si sam odbacio nekoliko prilično dobrih argumenata, ovo će obrazloženje morati otići dublje, a samim time i opširnije.

Jedno pitanje, koliko često igraš video-igre? Ili, koliko se često informiraš o njima?

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 12/08/2016 : 09:41:08  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tezu o ženama u stripovskoj umjetnosti je nemoguće obrazložiti bez detaljnijeg navođenja imena i djela.

OK, ali navodjenje imena i djela (i sklapanje po jedne jezgrovite recenice uza svako) nije neki zahtjevan posao. Ja sam ga obavio na tom topicu u 5 minuta. Ne vidim zasto nisi mogao i ti. OK, ja poznajem samo domacu i francusku scenu, ti znas i druge, pa ti treba malo vise vremena. Pola sata? Sat vremena? Nemojmo mistificirati, rijec je o postu na forumu.

quote:
Što se tiče teze o video-igrama, tu bih se čak i složio. Ali s obzirom da si sam odbacio nekoliko prilično dobrih argumenata, ovo će obrazloženje morati otići dublje, a samim time i opširnije.

Pa nisam ih odbacio - doveo sam ih u pitanje.
I to nakon sto je Matko sam prihvatio moja pravila igre: ne raspravljamo jesu li pojedini elementi u igrama na umjetnickoj razini (svakako jesu, rasprava bespredmetna), nego mozemo li govoriti o novoj vrsti umjetnosti, sui generis.

quote:
Jedno pitanje, koliko često igraš video-igre? Ili, koliko se često informiraš o njima?

Prakticki nikad. U zivotu sam igrao samo nekoliko igara (od 'naprednijih' jedino Planescape Torment i Monkey Island). S vremena na vrijeme iz nostalgije odigram neki scenarij iz HOMM III, jedine igre na koju sam ikad gubio znacajniju kolicinu vremena.
Dakle, o video igrama ne znam nista i ne zanima me ni saznati. Nisu moja salica caja.
Mene zanima cisto teorijsko pitanje mozemo li govoriti o 10. umjetnosti.

Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 12/08/2016 : 14:36:06  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
Govoriti paušalno o "videoigrama", u smislu umjetnosti ili nečeg drugog, bez da bi se tačno definirale vrste i žanrovi, nema baš pumo smisla. Jednostavno se je taj medij previše razširio - to je isto ako govorimo o umjetnosti u tiskovinama .

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 12/08/2016 : 14:48:24  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Je li strip umjetnost?
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 12/08/2016 : 15:01:14  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Je li spam umjetnost?

Go to Top of Page

xilrion
Advanced Member

Croatia
3027 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 12/08/2016 : 18:43:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message  Reply with Quote
jest. i to konceptualna.

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12949 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 12/08/2016 : 23:24:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

OK, ali navodjenje imena i djela (i sklapanje po jedne jezgrovite recenice uza svako) nije neki zahtjevan posao. Ja sam ga obavio na tom topicu u 5 minuta. Ne vidim zasto nisi mogao i ti. OK, ja poznajem samo domacu i francusku scenu, ti znas i druge, pa ti treba malo vise vremena. Pola sata? Sat vremena? Nemojmo mistificirati, rijec je o postu na forumu.

Bio bi to jaaaaaaaaaako dugačak post na forumu.

quote:

Prakticki nikad. U zivotu sam igrao samo nekoliko igara (od 'naprednijih' jedino Planescape Torment i Monkey Island). S vremena na vrijeme iz nostalgije odigram neki scenarij iz HOMM III, jedine igre na koju sam ikad gubio znacajniju kolicinu vremena.
Dakle, o video igrama ne znam nista i ne zanima me ni saznati. Nisu moja salica caja.
Mene zanima cisto teorijsko pitanje mozemo li govoriti o 10. umjetnosti.

Hm, a zašto raspravljaš o meritumu nečega što te zapravo ne zanima? Radi pronalaženja neke općeprimjenjive definicije umjetnosti?

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 13/08/2016 : 09:34:00  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bio bi to jaaaaaaaaaako dugačak post na forumu.

Da, jer je SVAKO zensko ime i SVAKI strip na kojem je na bilo koji nacin sudjelovala zena (i ne nuzno bioloskim spolom zena) podjednako vazno. Nemoguce je tu napraviti neki izbor, SVE bi se to moralo navesti, a to ce morati pricekati neko bolje vrijeme. Recimo, kad budes u penziji. Ali, avaj, do tad ce katalog jos vise narasti, a tvoji se mentalni kapaciteti i radna sposobnost smanjiti, pa ce projekt biti jos zahtjevniji. Zakljucimo jednostavno da je o ulozi zena u stripu nemoguce govoriti. "Zene su vazne u stripovskoj umjetnosti" - eto, to je sve sto se moze reci. Tko trazi vise, jednostavno ne razumije o kako se zahtjevnoj materiji i kolikoj kolicini materijala tu radi.

quote:

Hm, a zašto raspravljaš o meritumu nečega što te zapravo ne zanima? Radi pronalaženja neke općeprimjenjive definicije umjetnosti?

Pa, da, kao povjesnicar umjetnosti volim, tko bi rekao, razgovore o umjetnosti. Ne mora me zanimati samo iskustvo igranja da bi me zanimali elementi umjetnosti u igrama. Kao sto netko, recimo, postane egiptolog i nitko mu ne prigovara sto se ne klanja Horusu i Izidi; ili se kao sociolog bavi neonacistima bez da ikad cuje: "A zasto se vi time bavite? Pa vi uopce ne volite Hitlera?".

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 13/08/2016 : 10:30:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Odigraj Cosmology of Kyoto. Tu je igricu i zakleti anti-videoigričar Roger Ebert proglasio umjetnošću.

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 13/08/2016 : 11:12:21  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Opti, hvala na preporuci, pogledao sam o cemu je rijec i djeluje fora, ali ne zanima me. Ne volim video-igre, iz prostog razloga sto traze da previse vremena provedem ispred njih, a ne daju mi vrstu uzitka koju volim. Ne pruza mi uzitak igrati se u nekom svijetu, uzivljavati se u neki karakter aktivno. Stavi to na papir, ili na filmsku vrpcu, nek karakteri rade sto treba, nek ima neki razuman broj stranica odnosno minutazu i super. Ali ne da mi se provesti sate i sate u sjedecem polozaju, pred kompom kojeg opcenito mrzim, radi onoga sto mi neki crtic da u sat i pol, strip/roman u maksimalno desetak sati.

Nego, Bushido, danas sam se slucajno sjetio da si mi upravo ti dao Planescape Torment. Ne znam vise ni koliko je godina proslo od onda, minimalno 10, mozda i vise. Eh, kako smo onda bili mladi i puni snova. Ti si jos uvijek mislio da ces biti reziser, ja sam jos uvijek mislio da je ovo u osnovi dobar svijet s dobrom buducnoscu... Mozda i nismo daleko otplutali od tadasnjih snova, ali mislim da nam je, nazalost, dozivljaj svijeta, a i sebe, puno manje optimistican... Eh da se vrate ti bezbrizni studentski dani...

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12949 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 13/08/2016 : 20:59:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, jer je SVAKO zensko ime i SVAKI strip na kojem je na bilo koji nacin sudjelovala zena (i ne nuzno bioloskim spolom zena) podjednako vazno. Nemoguce je tu napraviti neki izbor, SVE bi se to moralo navesti, a to ce morati pricekati neko bolje vrijeme. Recimo, kad budes u penziji. Ali, avaj, do tad ce katalog jos vise narasti, a tvoji se mentalni kapaciteti i radna sposobnost smanjiti, pa ce projekt biti jos zahtjevniji. Zakljucimo jednostavno da je o ulozi zena u stripu nemoguce govoriti. "Zene su vazne u stripovskoj umjetnosti" - eto, to je sve sto se moze reci. Tko trazi vise, jednostavno ne razumije o kako se zahtjevnoj materiji i kolikoj kolicini materijala tu radi.

Ne, pa ja sam i mislio na izbor imena i djela. Trebao sam to bolje naglasiti.

quote:

Pa, da, kao povjesnicar umjetnosti volim, tko bi rekao, razgovore o umjetnosti. Ne mora me zanimati samo iskustvo igranja da bi me zanimali elementi umjetnosti u igrama. Kao sto netko, recimo, postane egiptolog i nitko mu ne prigovara sto se ne klanja Horusu i Izidi; ili se kao sociolog bavi neonacistima bez da ikad cuje: "A zasto se vi time bavite? Pa vi uopce ne volite Hitlera?".

Sve je to jasno.

Ali ipak, mišljenja sam da trebaš biti donekle informiran o materiji, kada se već raspravlja o nečemu tako važnom. O naslovima, autorima, žanrovima, platformama, kreativnom procesu, povijesti, itd.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12949 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 13/08/2016 : 21:35:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nego, Bushido, danas sam se slucajno sjetio da si mi upravo ti dao Planescape Torment. Ne znam vise ni koliko je godina proslo od onda, minimalno 10, mozda i vise. Eh, kako smo onda bili mladi i puni snova. Ti si jos uvijek mislio da ces biti reziser, ja sam jos uvijek mislio da je ovo u osnovi dobar svijet s dobrom buducnoscu... Mozda i nismo daleko otplutali od tadasnjih snova, ali mislim da nam je, nazalost, dozivljaj svijeta, a i sebe, puno manje optimistican... Eh da se vrate ti bezbrizni studentski dani...

Da, bili su to dobri dani i dobro ih se prisjetiti, ali nije da pretjerano žalim za njima. Svako razdoblje života ima određeni odnos dobrih i loših trenutaka. Ne mogu reći da mi trenutno cvjetaju ruže, ali moglo bi biti puno gore.

Također, danas jednako volim stvari koje sam volio tijekom svojih studentskih dana, čak i više od toga. Moja ljubav prema stripovima i filmovima postala je veća i snažnija, a u međuvremenu sam otkrio i drukčiju ljubav prema TV-serijama i video-igrama.

Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000