forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1208

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 08/08/2016 : 23:56:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Uf...Ne bih se složio s tim,Američka odiseja je odlična epizoda ali Ocean mi je ipak mozda i najbolja epizoda Zagora!Zasto??Volim more,potopljenje brodove,pustolovine,gusarska blaga,ronjenje,ljepote morskih dubina,volim Fishlega i Golden Baby,volim Diging Billa,volim Ferrijev crtez koji je ovdje perfektan!Sta rec,epizoda po meni doživljava mali pad dolaskom gusara i Kapetana Zmije ali teško je ne dozivit pad nakon onakvih scena gdje Zagor roni,iskreno najbolji dio u cijelom serijalu,sto se mene tiče mogo je ronit još 150 stranica!
Go to Top of Page

RAKOSI4
Advanced Member

4982 Posts

Member since 23/07/2016

Posted - 09/08/2016 : 00:13:03  Show Profile Show Extended Profile  Send RAKOSI4 a Private Message  Reply with Quote
Meni je Ocean također najdraža iz istih razloga kao Rahazlamu.
Go to Top of Page

RAKOSI4
Advanced Member

4982 Posts

Member since 23/07/2016

Posted - 09/08/2016 : 00:37:39  Show Profile Show Extended Profile  Send RAKOSI4 a Private Message  Reply with Quote
Ma pa mi je napamet TIMBER BIL . Šta je od njega , nije se davno javija , jeli živ i di mu je žena , nismo je davno vidili sa zagorom u naručju.
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/08/2016 : 02:18:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Ako misliš na forumaša Timber Bila mislim da je on dobio trajni ban!
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/08/2016 : 02:24:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Sad bas gledam i čudim se da se ukusi nas i Talijana toliko razlikuju!

1. "marš ocajnika"

2. "zagor protiv vampira"

3. "americka odiseja"

4. "zagor protiv supermajka"

5. "zagor prica..."

6. "teror šeste planete"

7. "gnjev osaga"

8. "okean"

9. "sloboda ili smrt"

10. "prolaz na sjeverozapad"

Deset njima najboljih epizoda,kod nas bi to izgledalo puno drukčije,Zagor protiv vampira drugi,jebote!
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 09/08/2016 : 07:50:16  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote

Zlato.Ta magična riječ koja je nagnala stotine tisuća ljudi da se upute u nove i nepoznate krajeve lomeći kičmu u rudnicima i potocima za šaku zlatnog grumenja.
Zlatne groznice nisu bile pošteđene ni Australija,Brazil,Kanada,Južna Afrika ali nekako o njoj najviše znamo iz knjiga,stripova i filmova o divljem zapadu.
Prvi gold rush dogodio se 1828 u državi Georgiji,kod mjesta Dahlongea.Priča ide nekako ovako.Benjamin Parks lovio je jelene i sapleo se o kamen veličine jajeta,zlatne boje.
U jednom danu pronašao je 25kg zlata u vrijednosti 13 000 dolara.U jednoj godini,na taj maleni prostor sjatilo se oko 15 000 rudara.Od 1828 do 1839 iskopano je više desetaka miliona dolara u zlatu.Skupu cijenu platili su Cherokee Indijanci koji su nastanjivali to područje.Iako im je zemlja bila zagarantirana sporazumom sa vladom preseljeni su u Oklahomu.1838 počinje njihov egzodus.Od oko 16 000 indijanaca četvrtina ih je pomrla tijekom petomjesečnog putovanja na zapad.Taj put je poznatiji kao Put suza.Ili po Cherokee Nu-No-Du-Na Tlo-Hi-Lu, Put na kojem su plakli..
Druga groznica,najveća i najpoznatija odigrala se u Kaliforniji.Zlato je otkriveno 1842g. ali tek izvještajem o stanju nacije ondašnjeg predsjednika Polka 1848,u kojem stoji da je pronađena velika količina zlata na području Sierra Nevade i sjeverne Kalifornije,kreće groznica.
Do 1853 broj kopača dosegao je oko 300 000.
I Lakote su muku mučile sa zlatnom groznicom kada je u Crnim brdima,za njih svetim,otkriveno zlato.Nahrupilo je tisuće rudara i pustolova u to područje.Krvavi sukobi bili su neizbježni.1875.odbijaju ponuđenih šest miliona dolara da prodaju Sveta brda i kreće rat.Godinu dana kasnije Dakote su u bitci kod Little Bighorna masakrirale generala Custera i Sedmu konjičku.To je najveći poraz američke vojske u indijanskim ratovima.Ali je i zapečatila indijansku sudbinu.
Još jedna pojava vezana je uz gold rush.Ghost town ili grad duhova.Gradovi koji su nicali brzinom munje na područjima gdje je otkrivena zlatna i srebrna žila.A još brže su se praznili kada je žila iscrpljena.
Ovaj Canziov solidan uradak posvećen je ljudskoj želji za brzim bogaćenjem i pohlepi.
Čak su i naši traperi,slobodni ljudi kojima je šuma dom,nebeski svod krov a mahovina krevet podlegli iskušenju.
U Goose Creeku (ime sugerira na Ezopovu basnu Guska koja nese zlatna jaja)otkriveno je bogato nalazište zlata.I naši junaci hitaju tamo.Pridružuju im se Zagor i Čiko,stjecajem nespretnih i smiješnih okolnosti.Većina scenarista uvodi humoristični splet događaja sa Čikom u glavnoj ulozi odmah na početku.Ni Canzio nije iznimka.
Goose Crek je tipično naselje izraslo u zlatnoj groznici i naseljeno rudarima,kopačima,lopovima,varalicama,kockarima..ljudima željnih brzog bogaćenja.Svi žele svoj dio kolača prije nego Gosse Creek postane ghost town.
Canzio je za glavnog negativnog lika stavio Charles Bronsona.Samo izgledom.Ime mu je Tom Walace i doista liči na slavnog glumca ko jaje jajetu.Za razliku od Bronsona koji je u filmovima tumačio opasne likove,većinom pozitivce,Walace je sušta suprotnost.Možda se Canzio htio našaliti sa slavnim glumcem.
Wallace je bacio oko na bogato nalazište koje drže Sullivanovi.Iluzionisti,glumci,akrobati i tvorci Zagor Te Naya,Duha sa sjekirom.Ovo je drugi put da ih susrećemo,prvi je bio u Zagor priča.Pojavit će se u epizodama Izazivač,Gotova stvar,Protunapad,Nulta godina Darkwooda.O njima se sve zna,oni su konstanta u Zagorovom životu i Canzio nije imao potrebe produbljivati njihove karaktere.Tek im pokoji novi scenarist doda novo zanimanje i vještinu,kao Pezzin boks.Dok smo još kod njih,Tonineli je stvorio njihov pandan u Ukletoj zemlji.
Tu je i Durga,Egipćanin kojeg su Sulivanovi prihvatili kao svoga.Za njega vrijedi ona stara: prilika čini lopova ili lopov čini priliku.
Sve u svemu dobra epizoda,sa dosta humora,pogotovo u prikazu trapera,njihovoj želji za brzim bogaćenjem i na kraju razočarenjem.Fino je Canzio sve to upakirao a Ferri dočarao.

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

RAKOSI4
Advanced Member

4982 Posts

Member since 23/07/2016

Posted - 09/08/2016 : 08:53:55  Show Profile Show Extended Profile  Send RAKOSI4 a Private Message  Reply with Quote
Šteta za Timber Bila , bija je jako izražajan i slikovit , stvarno šteta .. , a i Timber Bilica je bila dobra.
Go to Top of Page

RAKOSI4
Advanced Member

4982 Posts

Member since 23/07/2016

Posted - 09/08/2016 : 08:55:38  Show Profile Show Extended Profile  Send RAKOSI4 a Private Message  Reply with Quote
Sve su to vrhunske epizode u dlaci razlike , tako da se teško i odlučit.
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/08/2016 : 16:54:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Jednom je Bushido stavio link od nekog westerna po kojem je napisana epizoda Zagora "Zimska zmija"jel zna neko o kojem je filmu riječ,volio bih pogledat,hvala unaprijed!?
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1641 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 09/08/2016 : 20:14:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by igor 12
Evo nekih top pet Nolittinih.brzinskih,redoslijed nebitan.
Zimska Zmija,Do posljednje kapi krvi,Tigar,Svemirska braća,Supermike,Američka odiseja.

top pet?

Američka odiseja nije za top 10. Bez Zarobljenika "Crvene veštice" nije realna top lista.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/08/2016 : 23:18:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
To moram procitat,inace od epizoda koje idu prije Zagor prica procitao sam samo prvu,Vukodlaka i nemam pojma,prelistavo sam Iron mana,totalno bezvezne epizode pa me zanima ta Zarobljenici crvene vjestice!
Go to Top of Page

Bruce Springsteen
Advanced Member

5545 Posts

Member since 28/10/2008

Posted - 10/08/2016 : 00:37:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Springsteen a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rahazlam

Jednom je Bushido stavio link od nekog westerna po kojem je napisana epizoda Zagora "Zimska zmija"jel zna neko o kojem je filmu riječ,volio bih pogledat,hvala unaprijed!?

http://www.imdb.com/title/tt0063592/

https://www.youtube.com/watch?v=xt0TV494OzA
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 10/08/2016 : 01:14:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Hvala!
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/08/2016 : 07:34:16  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote

Pliva patka preko Save
Nosi pismo na vrh glave.
U tom pismu piše
ne volim te više
Ne piše tako nešto već u njem piše:Zagore,zbuksali su me u ludaru.Pomagaj brate mili,pukovnik Caniff Darkwoodom sili.Srdačno tvoj pukovnik Perry.
Drunky Duck,poštar iz Mračne šume koji voli zaviriti u čašicu i jako je kreativan u osmišljavanju novih načina dostave pošte a koji našeg debeljka redovito koštaju strahova i infarkta,nosi pismo Zagoru.U njemu Perry šturo upozorava na novu opasnost koja se nadvila nad Mračnu šumu.Ali da bi saznao detalje,Zagor najprije mora dobrog pukovnika spasiti iz žute kuće.
Pukovnik Perry je novi lik u bogatoj plejadi likova.Pojavljivao se kasnije još nekoliko puta ali o njemu se zna jako malo,tek da je vojni liječnik i Zagorov frend.
Spasivši pukovnika iz žute kuće saznaje istinu.Darkwoodom haraju novi vojnici neobičnih uniformi a zapovjednik im je pukovnik Cannif.Pripadnici su Tropskog odreda,nove vojne postrojbe tek osnovane u Ministarstvu rata.Ne podliježu pravilima obične vojske i imaju potpunu autonomiju u djelovanju.Dijele Indijancima pokrivače i hranu zaražene virusom žute groznice sa namjerom da ih zaraze i pokušaju pronaći antivirus.Opak je to virus,smrtnost je 50%.Čudovišno.Indijanci se masovno razbolijevaju i umiru.Selima odjekuje pjesma smrti.Mnogoočiju pokušava napraviti lijek nekakvim travama a Zagor kreće u akciju.
Još jedan Nolittin odličan uradak koji nam je Darkwood pretvorio u poligon za biološko ratovanje.Akcije,humora,Čikovih gluparija,preokreta i iznenađenja ne nedostaje.Ritmičnost epizode drži čitatelja prikovanog cijelo vrijeme.Priča za pročitati odmah sada,ako još niste.Ako jeste,ponovite gradivo.
Prilikom kolonizacija Amerika došlo do velikog pomora domorodačkog stanovništva.Gripa,tifus,boginje samo su neke od zaraznih bolesti koje su kosile Indijance kao snoplje.Domorodci nisu imali razvijen imunološki sustav .Primjer namjernog širenja bolesti među Indijancima dogodio se tijekom francusko engleskog sedmogodišnjeg rata,u Americi nazvan francuski indijanski rat,kada su englezi dali pokrivače zaražene boginjama Indijancima koji su bili na strani Francuza.Teško je reći kada je prvi put upotrijebljen biološki način ratovanja.Još su naši preci umakali vrhove strelica i kopalja u leševe raspadnutih životinja i koristili ih u ratovanju.Zagađivanje izvora pitke vode i bunara je jedan od načina biološkog ratovanja u povijesti.
Tatarska opsada Caffe kada su bacali tijela umrlih od kuge preko neprijateljskih zidina.
Ili američki Projekt 4.1,Sifilis eksperiment i CIA-in MK-ULTRA.Zatvorski eksperimenti Sjeverne Koreje.Sovjetski otrovni laboratorij.Japanska jedinica 731.Nacistički eksperimenti.
Boginje su i u Europi odnijele masovne žrtve,početkom 18-og stoljeća preko 400000 ljudi godišnje je umiralo.
Boginje su uveliko pomogle i Cortezu u pokoravanju Azteka.Procjena je da je oko polovice stanovništva umrlo od te opake bolesti.
Pleme Mandan 1837 godine gotovo je istrijebljeno tom bolesti.OD 1500 pripadnika plemena samo je 31 preživio.To je i tema Toninellijeva uratka Neumoljivi Zagor.
George Washington,Abraham Lincoln i Mozart su neke od poznatih povijesnih osoba koje su preboljele tu bolest.
I na prostoru bivše države 1972 godine izbila je epidemija boginja.Počelo je u Đakovici na Kosovu a došla je sve do Beograda.Po službenim podatcima cijepljeno je oko 18 miliona ljudi,oko dvjestotinjak ih je bilo zaraženo a 35 je umrlo.Po neslužbenim podatcima žrtava je puno više a vlasti su ovaj događaj pokušavale zataškati.Čak je io jedan morbidan vic kružio u to vrijeme.Kad su pitali boginjama zaraženog Srbina na samrti koja mu je posljednja želja,on odgovori:da poljubim brata Hrvata.Malo crnog humora.Inače je po tom događaju snimljen film Variola vera 1982 godine u režiji Gorana Markovića sa Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

Go to Top of Page

RAKOSI4
Advanced Member

4982 Posts

Member since 23/07/2016

Posted - 10/08/2016 : 09:04:05  Show Profile Show Extended Profile  Send RAKOSI4 a Private Message  Reply with Quote
Bravo Igore , odlično ispričane priče uz povijesnu podlogu. Nastavljam i dalje čitati ove poučne postove .
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 10/08/2016 : 21:46:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Tropical corp,dobra prica ali mi Donatelijev crtez bas i nije na nivou recimo Osaga,ili Slobode lii smrt,neki djelovi sa Chichom su mi pre neozbiljni i narusavaju ozbiljnost price,jos vise djeluju neozbiljni Donatellijevim crtezom,mislim da se razumijemo ja volim Chicha,on je meni vjerojatno najdrazi lik iz svih stripova ali neke stvari su ipak pre neozbiljne,naprimjer ono kad se Chicho penje na drvo da dode do Perrya,znam da Ferri nije mogao svaku epizodu crtat i da mu je trebala pomoc,ali cim se Ferri makne odma nastane rupa u kvaliteti jer Donatelli i Bingoti jednostavno nisu na njegovom nivou!Donatelli nije los crtac ali ima previse amplituda u radu,ima neke odlicne radove,neke koji su jako losi!
Go to Top of Page

RAKOSI4
Advanced Member

4982 Posts

Member since 23/07/2016

Posted - 10/08/2016 : 22:10:05  Show Profile Show Extended Profile  Send RAKOSI4 a Private Message  Reply with Quote
vidiš meni je Tropski korpus odličan s Donatelijim crtežom a Čiko mi sa svojim gegovima nasmije.Čiko mi ne može narušiti ozbiljnost priče jer je on jednostavno "Smotan", nebi on tija ali tako ispadne.Odavno sam navika na njegov crtež tako da mi je u nijansu lošiji od Ferijevog.Binjoti mi nije naročito lega ali mi je u "Sjekiri i sablji" dobro odradio posao.
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 10/08/2016 : 22:13:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Kad vec spominjem crtace u Zagorovom serijalu moram priznat da me crtez kod Zagora niakd nije odusevljavao,Zagor jednostavno nikad nije imao kvalitetne crtace,osim Ferrija,Marcella,Della Monice,mislim da je uglavnom to to!Volim ja i Di Vitove,Carrascove,Vernija,Andreuccia...Al jednostavo nitko me od njih nije posebno odusevljavao osim ova tri gore navedena,iako ni oni nisu savrseni,imaju svoje mane,Ferriju su to vjecito te Zagorove noge,pogotovo na naslovnicama,iako i veliku odgovornost za lose naslovnice snosi kolorist(nebo zuto,crveno,ljubicasto,rozo...)!Marcellova mana je sto je na Texu bio uglavnom bolji nego na Zagoru,Della Monica,eh njemu jos nisam nasao manu,znaci li to da je on najbolji crtac koji je crtao Zagora,po meni vjerojatno da,iako su mi Marcello i Ferri puno drazi!
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 10/08/2016 : 22:22:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by RAKOSI4

vidiš meni je Tropski korpus odličan s Donatelijim crtežom a Čiko mi sa svojim gegovima nasmije.Čiko mi ne može narušiti ozbiljnost priče jer je on jednostavno "Smotan", nebi on tija ali tako ispadne.Odavno sam navika na njegov crtež tako da mi je u nijansu lošiji od Ferijevog.Binjoti mi nije naročito lega ali mi je u "Sjekiri i sablji" dobro odradio posao.

Ako Chicho hoda i posklizne se na koru od banane to je neozbiljnost,najbolji mi je Chicho kad se trudi bit ozbiljan,parirat Zagoru ali ne uspijeva posto je smotan,onako nezgrapan i debeo!
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 11/08/2016 : 07:22:35  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote

Mali ubojice.Ili Dnevnikov Smrtonosne ribe.Ovo sam prvi put čitao negdje sredinom osamdesetih a nekako u to vrijeme sam pogledao trash horrorce o krvoločnim ribama ubojicama Piranha i Barracuda pa je sve to malo diglo i dodatnu čar čitanja Castellijeva uratka.
Zagor i Čiko hitaju u Hot City kako bi kao svjedoci optužbe strpali zloglasnog razbojnika Ned Kellyja iza rešetaka.Put ih vodi kroz Hot mountains,teško prohodno i krševito područje gdje ima malena rijeka.Idealno mjesto da Čiko isproba svoju novu investiciju.Čudesni mamac za ribe profesora Varmina.Riba se doista hvata,ali ne privučena mamcem već Čikovim prstom.Riba je neobična,agresivna i velikih zubi.Tako nekako počinju i trash horrorci..Male naznake opasnosti koje će se kasnije razbuktati u festival krvi,izjedenih tijela i vriskova.
Stigli su u gradić i odmah kod sudca, koji je rebnuo trideset godina zatvora Kellyju i naši junaci se vraćaju kući.Tu noć Kellyjeva banda oslobađa šefa.I to kako.Kao iz kaubojskih stripova i filmova.Vežu konje za rešetke i natjeraju ih u galop.Kreativno.
Kreću tragom naših junaka i zatječu ih na drugoj obali rijeke kako mirno spavaju.Tiho se približuju,dolaze na sredinu rijeke i uzimaju ih u ciljnik.Šake čvrsto stežu oružje,kažiprsti se nervozno grče na obaraču,disanje postaje ubrzanije,srce brže lupa,adrenalin kola tijelom,djelić sekunde dijeli naše junake da iz sna prijeđu u smrt ali stiže užas.
Noć paraju krikovi napola izgriženih i izjedenih ljudi.Zagor skače u vodu jednim elegantnim skokom ali već je sve gotovo.Od Kellyjeve bande ostali su samo kosturi.
A velike, mutirane krvožedne ribe su slobodne.Zatrovale su većinu Darkwoodskih rijeka svojom pojavom i gdje prođu donose smrt i strah.Indijanci ostaju bez pitke vode i počinju napadati farme bijelih doseljenika.Rat za vodu je počeo,a Darkwood je bure baruta pred eksplozijom.
Dvije stvari su ovdje interesante koje nam je Castelli predstavio.Prva je ime razbojnika sa početka priče.Ned Kelly.
Ned Kelly je bio australski odmetnik.Njegova obitelj i on,poznatiji kao Kellyjeva banda postala je simbol otpora siromašnih naspram bogatih,vladajuće anglo-australske klase.Pljačkali su banke i bogataše i nerijetko plijen dijelili sa sirotinjom.Za bogataše lopov i razbojnik,za siromašnu klasu heroj.Uhvaćen je i obješen 11.11.1880. uz posljednje riječi:Takav je život.Snimljen je film u režiji Gregora Jordana sa Ledgerom i Bloomom u glavnim ulogama.
Malo me čudi da se Castelli poslužio baš tim imenom.Ipak je ovaj iz stripa običan razbojnik i pljačkaš,nema status heroja među sirotinjom.Valjda nam je htio poručiti da su za njega svi zločinci jednodimenzionalni,nema romansiranja.
I Slavonija ima pandan australskom Nedu.Jovo Stanisavljević poznatiji kao Čaruga.Zajedno sa svojom bandom zvanom Gorski tići haračio je Slavonijom .Pogubljen 27.2.1925 uz posljednje riječi:Ja sam Jovan Stanisavljević Čaruga.Moj naklon gospodine krvniče.Zbogom narode,Čaruga putuje.Film je pod naslovom Čaruga režirao Rajko Grlić a glavnu ulogu odigrao Ivo Gregurević
Druga zanimljiva stvar su mutirane ribe.Castelli se njima poslužio kao simbolom.Kad piše o njima,u stvari opisuje čovjeka.Jer nisu mutirane ribe prava opasnost za okoliš,već čovjek.Pohlepom i neznanjem zagađeno je podosta svjetskih rijeka,jezera i mora.Ispuštaju se otpadne tvari,kanalizacije,otrovni materijal,radioaktivnost(Černobil,Fukushima).Bez čiste,zdrave i pitke vode ljudskoj vrsti nema opstanka.Možda i nas u neko dogledno vrijeme čeka rat za vodu

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 12/08/2016 : 07:27:58  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote

Planina bogova.Ha.Planina olinjalog poludjelog starčića a ne bogova.
Sclavijev prvijenac,danas čitan sa vremenske distance od tridesetak godina poprilično infantilan pokušaj da se uklope starogrčka mitologija i Zagorov svijet.
Ova je epizoda bila obavezna lektira svakog fana prije nekoliko desetljeća,ali protok vremena učinio je svoje.Uz površan scenarij i Donateli se nije iskazao.Posebno u prikazu anakonde i pume
Nestaju snažni i jaki momci iz okolice Darkwooda.Nema im ni traga ni glasa.Ajde da su bili oženjeni,čovjek bi pomislio uzeli dečki par dana fraj od žena i pobjegli u ribičiju.
Snažni drvosječa Zed,jaki Indijanac i najjači čovjek na svijetu(tako piše na plakatima) Big Hoper.Zagoru ne da mira njegovo šesto čulo,ESP,haragei.I upozorava ga da tu nešto smrdi.
Sclavi nam predstavlja novog neprijatelja,ludog i žgoljavog starčića koji sam sebe naziva Basileo.Nekad entuzijastični mladi arheolog,danas ludi starčić koji stoluje u Novom Olimpu.Poludio je u Grčkoj,kada je prilikom iskopavanja antičkog blaga umislio da se radi o blagu bogova sa Olimpa i pobivši svoje suradnike koji su ga htjeli opljačkati.Krijumčarskim putovima prevezao je blago u Ameriku i na vrhu planine blizu Darkwooda izgradio Novi Olimp.San mu je oživjeti kreature iz starogrčke mitologije.Himeru,čudovište kozjeg tijela,lavlje glave i zmajskog repa.Pegaza,krilatog konja.Kentaure,pola ljude pola konje i ostale.Tu nam Sclavi servira objašnjenje.Basileo je i genetičar.Osim što si je utuvio u glavu da je bog i igra se boga križanjem vrsta.Ali mu to ne ide od ruke pa njegovi križanci ugibaju.Ali gle čuda stvorio je troglavog psa,u mitologiji poznatog kao Kerber,čuvar ulaza u Had,svijet mrtvih.
I želi najjačeg čovjeka na svijetu.Njega neće dobiti križanjem,već podvrgavanjem kušnjama.Tko prođe svih 12 Heraklovih proba,taj je dostojan da sjedi Basileu zdesna,na tronu bogova zvanom Novi Olimp.
Zašto baš Heraklo?Zato što je bio najjači.
Sin Zeusa i smrtnice.Hera,Zeusova žena mrzila je malo kopile i na sve načine ga je pokušavala ubiti.Odrastajući,mali Heraklo je pokazao svoju snagu.Golim ručicama zadavio je dvije velike zmije koje je Hera poslala da ga ubiju.Ali i naglu čud.Zavitlao je liru učitelju glazbe direktno u glavu i ubio ga na licu mjesta.Kasnije se oženio za Megaru koja mu je izrodila nekoliko djece.Ali u nastupu ludila ubija nju i djecu.Odlazi kod proročice koja mu je naredila da idućih dvanaest godina služi kralju Euristeju i da izvrši deset zadataka.Da ubije nemejskog lava i donese kožu,ubije lernejsku Hidru,uhvati kerinejsku košutu,očisti Augijine staje,ubije erimantskog vepra,istrijebi stimfalske ptice,uhvati bika sa Krete,ukroti Diomedove konje,ukrade Hipolitin pojas i uhvati Gerionovo stado.Izvršio ih je svih deset u roku osam godina ali mu Euristej nije priznao dva zadatka i zadao mu nova. Da ubere Hesperidine jabuke i uhvati Kerbera,troglavog psa čuvara ulaza u Had.
I njih je izvršio.Kralj ga je oslobodio službe i Heraklo se skitao po svijetu.Pridružio se Argonautima u potrazi za zlatnim runom,bio je kod zidina Troje,pomogao bogovima u ratu protiv Giganata.Ali opet ne lezi vraže,obuzelo ga je njegovo ludilo.I ubija svog najboljeg prijatelja bacivši ga sa zidina.Da se iskupi,morao je služiti kraljici Omfali.I to tako da je obavljao sve ženske poslove obučen u žensku odjeću.A kraljica je nosila njegovu lavlju kožu i toljagu.Koje su to perverzne igrice…Heraklo je ševio i muške i ženske,što u starogrčkom svijetu i nije bilo neuobičajeno.Ženio se četiri puta.Treća žena bila je ljubomorna na četvrtu i otrovala Herakla.Scenarij ko iz turskošpanjolske sapunjare.Umro je otrovan,,spaljen je na lomači i bogovi su ga učinili besmrtnim.
Imamo i mi našeg Herakla,ličanina Marijana Matijevića,najjačeg čovjeka svoga vremena.Rendgenske snimke pokazuju da je imao duple kosti i to je objašnjenje njegove natčovječne snage.Dizanje kamena teškog 600kg,savijanje dvadeset milimetara debelog željeza ko ja kad zgužvam omot od pojedene čokolade,zubima dizao bačve teške 50kg,jeo cijele janjce za obrok.

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 13/08/2016 : 07:27:11  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote

Trilogija vampirskih kronika

Ja sam Bela Rakosi.Mađarski plemić,barun koji je izbjegao iz svoje stare domovine i otisnuo se preko oceana u Novi svijet.Kao i stotine tisuća drugih, tamo sam odlučio potražiti novi i bolji život a svoju prošlost ostaviti iza sebe.
I vampir sam.
Znam šta ćete sada reći.Vampiri ne postoje.Oni su samo likovi iz starih priča i legendi kojima su mame i bake plašile neposlušnu djecu.
Ne vjerujete mi?

Uzmite trilogiju koju su napisala moja tri oca.Nolitta koji mi je udahnuo život,predstavio čitateljima i doveo u Ameriku.Castelli,koji me uskrsnuo iz pepela i pomogao osnovati moje malo carstvo.Boselli,koji me spasio i pomogao u kovanju osvete nad mojim najvećim neprijateljem.
Uzmite ta štiva u ruke i započnite sa čitanjem,u mračnoj noći koju munje paraju,a vjetar i kiša romore po prozoru,kao da netko dugim noktima grebe po njima.Uzmite u ruke i pročitajte,i onda se usudite reći da ne postojim.
Moj prvi otac,Nolitta,doveo me u Ameriku nakon što sam 700 godina proveo na starom kontinentu,Europi.Mađarski sam plemić,živio sam u zapadnom dijelu Karpata.Južno od mene,u transilvanijskom dijelu,caruje moj kolega po krvi,Vlad Tepeš poznatiji kao Drakula.Život u Europi bio je sve samo ne dosadan za jednog vampira.Moram priznati da mi je bonvivanski način života godio.Moja titula i porijeklo,šarm i uglađenost otvarali su mi sva vrata.Druženja sa slavnim i poznatim osobama i carevima,njihove krunidbe,plesovi i maskenbali u dvorcima,plemkinje koje su bile očarane mojim šarmom i dubokim crnim hipnotizirajućim očima.Svježe krvi bilo je napretek.Ali neprestani ratovi,pobune,revolucije,kontrarevolucije bile su previše za moju malenkost i nakon više stoljeća u provedenih u staroj dami odlučujem da se selim u Novi svijet.U toj tranziciji pomogli su mi moji vjerni i odani sluge.Zoltan,moj osobni batler koji uvijek počisti iza mene i trojica vjernih cigana Molnar,Bator i Toth.
Brodom smo stigli u Ocean City,malenu luku na obalama Marylanda i pridružili se karavani koja putuje u unutrašnjost,maleni gradić Fairmont u kojem sam se odlučio skrasiti.Točnije,u staroj napuštenoj crkvi povrh gradića.Ovdje ću oprostiti Nolitti što me tamo smjestio,jer mi vampiri ne volimo obitavati na posvećenim mjestima. Uzbuđenje što se nalazim u novom svijetu preveliko je da se obazirem na takve sitnice.Smjestili smo se na začelje kolone i krenuli.Već prvu noć izlazim iz kola da upijem prve dojmove i u nastupu gladi sišem krv psa.Nisam htio ljude iz karavane da ne bih unio nervozu i napetost.Ali želja za toplom i slanom ljudskom krvi bila je sve veća i jača i jedne noći sam se uputio u indijansko selo i tamo popio svu krv mlade indijanke.Pogrešan potez priznajem,jer smo zamalo izgubili glave.Putovanje se nastavlja ali sa tjeskobom među ljudima.Čak su se trojica bijednika drznula oteti kola mojim ciganima ali sam ih kaznio na svoj način.
Konačno smo stigli na cilj.Tu večer sam upoznao i svoje iduće žrtve.Mladog vodiča Parkmana,neobičnog veselog i druželjubivog meksičkog debeljka i jednog jakog čovjeka u čudnom crvenom kostimu sa sjekirom o pasu.Zamjeram Nolitti što se poigrao sa mojim karakterom i predstavio moju smiješnu stranu..Mene,princa noći,gospodara tame,nadvampira predstaviti nemoćnog i smiješnog,da ne mogu nekom meksičkom debeljku zagristi vrat.Ha,kaj god.
Ali sam te večeri pokazao tko je Rakosi.Spustio sam se u gradić i popio svu krv jednoj djevojci
Posjetio sam i mladog Parkmane te noći u njegovoj sobi.Popio sam mu malo krvi,tek toliko da bude bolestan i nemoćan.Želio sam ga pretvoriti u svog prvog vojnika,prvoga od mnogih.Ali čudan čovjek u crvenom kostimu poremetio mi je planove.Vraća se sa liječnikom iz gradića,doktorom Metervelićem koji je odmah prepoznao vampirski potpis na Parkmanovu vratu.Porijeklom je iz Jugoslavije,(tu je Nolitta fulao.Jugoslavija nije postojala već je to bio dio AustroUgarskog carstva) zna mitove i legende o nama krvopijama.Prokleti doktor,upoznao je tog opasnog čovjeka sa mojim slabostima i načinima na koje me može ubiti i krenuli su u akciju.Nakon dugotrajne borbe,u kojoj je taj opasan čovjek porazio moje sluge,postavio mi je zasjedu u blizini mog dnevnog obitavališta.Moram priznati da u svom višestoljetnom životu nikada nisam sreo tako psihofizički jakog i nepokolebljivog smrtnika.Porazio me sa prvim zrakama izlazećeg sunca koje je moje tijelo pretvorilo u prah.
Moj drugi otac,Castelli oživio me je nekoliko godina kasnije zahvaljujući vjernom slugi Molnaru,Čikovoj naivnosti i krvi mog zakletog neprijatelja Zagora.Čitatelji koji su ovu priču čitali u Dnevnik izdanju ostali su zakinuti za moje prvo pojavljivanje.Iz drugog pojavljivanja bilo je očito da smo se ja i moj neprijatelj već ranije sukobili.
Krvi im se napijem dnevnikovske.
Molnar me je uskrsnuo u jednoj pećini u blizini gradića Bergvilla.U noći straha i jeze,u noći pomrčine punog mjeseca.Vjerni sluga pokupio je moj prah i plašt,nabavio krv nevinog bića i krv moga neprijatelja koji me ubio i vratio me u život.Ponovo sam se vratio,još opasniji,još žedniji ljudske krvi.Molnar mi je osigurao i obrok nakon dugotrajnog posta.,djevojčicu koja je zalutala u planine.Pretvorio sam je u vampiricu i poslao natrag u gradić,da širi zarazu.
Stajao sam na vrhu planine i gledao kako moja djeca noći postaju sve brojnija a moje kraljevstvo se širi.Sve je išlo kao po loju,pa rekoh sam sebi.Rakosi vampirčino stara,uskrsnuo si,našao posao,skućio se,sad je vrijeme i da se oženiš.Izabrao sam Alinu za svoju nevjestu,kćer moga mrskog neprijatelja Metervelića i Parkmanovu suprugu.I kud ćeš bolje osvete nego da doktorovu kćer jedinicu pretvorim u vampirovu nevjestu.Čak su i moji ljuti neprijatelji zarobljeni u gradskoj crkvi,i pitanje je vremena kada će podleći pod naletima moje djece.Ali ne lezi vraže,prokletnici se oslobađaju i sve polazi po zlu.Još me i moj vjerni sluga iskoristio i izdao i natovario potjeru za vrat.Imao sam još toliko vremena da Alinu preobrazim,ali djelić sekunde prije nego sam joj oduzeo život pojavljuje se Zagor.I započinje bitka.Drž ne daj,povuci potegni,vamo pa tamo, borba je išla u moju korist.Ali u žaru borbe nisam primijetio da smo došli do ruba ponora i jednim kukavičkim potezom ruši me u provaliju.Ha,mislio je da će se tako riješiti vampira.Pretvorio sam se u divovskog šišmiša pred iznenađenim Zagorovim licem,ali baš u taj tren stiže Parkman i gađa me glogovim kolcem koji se zabija blizu srca.Polumrtav padam u hladnu rijeku i gubim svijest.
Iz hladne rijeke koja bi postala moj grob izvukao me moj Boselli.Riječna struja nosila me daleko,bio sam u šoku i paraliziran.Bespomoćno sam plutao i znao sam da će uskoro izaći sunce i ovaj puta bi sigurno bio kraj.No tik pred zoru povukao me riječni vir.Probudio sam se na plaži podzemne rijeke.Ni sam ne znam koliko je vremena prošlo.Dani?Tjedni?I dalje sam bio iscrpljen i nepokretan a čak su i štakori načeli moje tijelo.Iz tog očaja i sigurne smrti spasila me jedna starica,koja me u svom ludilu zamijenila za supruga koji je nestao u rudniku.Izvukla je kolac iz mog tijela,dovela kući i nahranila.Bio je to neki beznačajni skitnica.Malo po malo sam se oporavljao i jačao iz dana u dan.I kovao svoju osvetu.A osveta mi je došla servirana na tacni.U moj život ponovo je ušla mlada mađarska grofica Ylenia Varga kojoj sam prije dvjestotinjak godina podario vječni život jer sam ju volio.Zadnji puta vidjeli smo se prije stotinjak godina,na krunidbi carice Marije Terezije u Beču.Odonda ju nisam vidio niti čuo za nju.Nestala je bez traga i glasa.I mislio sam da je naš ponovni susret znak sudbine,da je zaboravila i oprostila kako sam joj ubio zaručnika prije nego sam je pretvorio.Čak mi je kao znak dobre volje donijela lijepe poklone.Moga rođaka Korasija,,lovca na vampire i barunicu Fridu Lang,Zagorovu ljubav.Sve je bilo savršeno.Nisam ni slutio da je moja voljena Ylenia skovala plan da me ubije.Proklete žene,daš im besmrtnost a u znak zahvalnosti dobiješ Zagora i njene vukodlake na grbači.
Poludio sam od bijesa i nasrnuo na njih.I baš se u tom trenutku onoj trknutoj starici vratila pamet i shvatila da joj nisam muž.Potpalila je kuću koja je planula ko Libellus Mister No kad ga puste u prodaju.I Zagor je iskoristio svoju šansu i gurnuo me u plamen.
Sad svi misle da sam mrtav.
Nešto čujem da će me vraćati i četvrti put.Al stvarno mi se više ne da.Šta i da se vratim,opet će me ili spaliti,ili probosti ili ispeći na vatri.Fakat mi se više ne da da me mrcvare.Mene,princa noći,kralja tame,najgoru noćnu moru.Nema smisla.Neću da završim ko moj pajdo Hellingen.Mrcvarili ga dva puta nakon što ga je Sclavi upokojioI još će,jer ih sad ima dvojica.Jedan kod Wendiga,drugi kloniran baulja naokolo.Bokte,još su ga i rasistom i nacistom proglasili.Bar meni ne mogu tako nešto natovariti na vrat, meni je sva krv crvene boje.

Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
16988 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 13/08/2016 : 22:46:01  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
igor12, imaš moj glas za dr.Zagorologa 2016.!
Go to Top of Page

RAKOSI4
Advanced Member

4982 Posts

Member since 23/07/2016

Posted - 13/08/2016 : 23:22:49  Show Profile Show Extended Profile  Send RAKOSI4 a Private Message  Reply with Quote
Ma Igore ti si za redovnog profesora m na Visokom Darkvudskom sveučilištu "Nolita-Feri".
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 14/08/2016 : 01:48:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Ovo zadnje je glupost,Hellingen nije trebao zavrsiti sa Demonima,Bosellijev Hellingen je jedna od najboljih prica u serijalu,ovaj novi je sasvim solidna prica!Zasto se nebi Rakosi vratio i po cetvrti Put?????Uz dobar scenario i Della Monicu mozemo dobit odlicnu pricu!
Go to Top of Page
Page: of 1208 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.54 seconds. Snitz Forums 2000