forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1208

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 28/08/2016 : 16:32:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Kad je u ovo ulozio vise vremena i truda!
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 28/08/2016 : 16:50:27  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rahazlam

quote:
Originally posted by nagor

Pa dobro, ovi Igorovi tekstovi su uglavnom simpatična i slikovita prepričavanja. Iskreno, više bih volio manje teksta i više Zagora odnosno analize. Par rečenica o priči da se podsjetimo i onda malo (ili puno) o onome što ti si svidjelo/nije svidjelo i kratak zaključak. Stratešku prednost utvrde postavljene ispod kanjona sa dvije bočne strane prirodno zaštićene stijenama i uređenost vojne postrojbe nije potrebno naglašavati.

Igore, ovo je samo moj dobronamjerni savjet. ;)

Slazem se,puno teksta nekako na prvu odbije od citanja!
Nego Nagore,jel ti citas ijedan drugi strip osim Zagora,pitam to jer sam bas primjetio da nikad nista ne komentiras za ostale stripove?Gledao sam tvoje komentare ma recenzijama!

Zagor je bio i ostao broj jedan. To malo što sam čitao ostale Bonelli junake mi se ne čini dovoljnim da bi mogao komentirati. Volim se posvetiti junaku, brezveze bi mi bilo napisati samo "sviđa/ne sviđa mi se". Kod Zagora volim malo jače proanalizirati.
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 28/08/2016 : 17:15:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Rahazlam

quote:

Pa dobro, ovi Igorovi tekstovi su uglavnom simpatična i slikovita prepričavanja. Iskreno, više bih volio manje teksta i više Zagora odnosno analize. Par rečenica o priči da se podsjetimo i onda malo (ili puno) o onome što ti si svidjelo/nije svidjelo i kratak zaključak. Stratešku prednost utvrde postavljene ispod kanjona sa dvije bočne strane prirodno zaštićene stijenama i uređenost vojne postrojbe nije potrebno naglašavati.

Igore, ovo je samo moj dobronamjerni savjet. ;)

Slazem se,puno teksta nekako na prvu odbije od citanja!
Nego Nagore,jel ti citas ijedan drugi strip osim Zagora,pitam to jer sam bas primjetio da nikad nista ne komentiras za ostale stripove?Gledao sam tvoje komentare ma recenzijama!

Zagor je bio i ostao broj jedan. To malo što sam čitao ostale Bonelli junake mi se ne čini dovoljnim da bi mogao komentirati. Volim se posvetiti junaku, brezveze bi mi bilo napisati samo "sviđa/ne sviđa mi se". Kod Zagora volim malo jače proanalizirati.

Kod tebe vrijedi ono pravilo kao i kod mene:Ne citam Zagora zbog stripova,nego citam stripove zbog Zagora!
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 28/08/2016 : 19:05:11  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Ja čitam Zagora zbog Nolitte i Ferrija, da nisam ono jutro na kiosku ugledao klasik Kralj orlova i probudio uspomene ne bih se nikad vratio stripovima.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 28/08/2016 : 19:33:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
A kolko si dugo izbivao od stripova??
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 28/08/2016 : 20:21:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Nekih 13-14 godina, stao sam nakon izlaska SD Zagora Opsjednuti a ponovo se vratio početkom 2008.

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 29/08/2016 : 07:29:26  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote

Pleasant Point je tek jedno maleno trgovačko mjestašce od nekoliko baraka uz rijeku ,mala točka ne zemljopisnoj karti Darkwooda.
U blizini se odigrao i prvi susret naših junaka prije mnogo godina i od tada su postali nerazdvojni,po tome je malo mjesto ostalo urezano u čitateljevu memoriju.Nije se često spominjao u serijalu kao recimo utvrde Henry ili Pitt,ali bio je tu.I strpljivo,sve ove duge godine čekao.
Čekao je Bosellija da ga predstavi čitateljima.Ne onako suhoparno,kao loš turistički vodič,ovo vam je trgovište,ovo vam je saloon,ovo su barake..ne Pleseant Point nije se puno promijenio izgledom ni u njegovim rukama,i dalje je malo trgovačko mjesto ali smo dobili nešto drugo,nešto odlično,Boselli nam je otkrio srce i dušu mjesta, uveo nas je u svijet i život stanovnika.
Kao kad se odselite negdje,pa upoznajete nove susjede i ljude,njihove navike i život tako i u ovoj epizodi.Kao i svaki gradić koji drži do sebe i ovaj ima svoju trgovinu i saloon,sve u jednom, koja je centar događanja i okupljanja raznih profila ljudi,portal u svijet novih informacija.
Boselli je i otkrio metodu kojom će se služiti i ubuduće.Napiši zanimljiv scenarij,dovoljno intrigantan da privuče čitatelja(ne mora to biti ništa spektakularno,ovdje imamo slikara,lov na medbjeda i indijansko praznovjerje)i ubaci hrpu novih likova.Koji neće zakočiti radnju,već naprotiv,odvesti ju u nekoliko smjerova.Takva metoda više likova odlično funkcionira u trećim povratcima starih neprijatelja,Vampira,Hellingena i Kandraxa
Četiri gradske ljepotice,Jenny,Sara,Ruth i najljepša Elie May.Naravno,na koju su sve tri pomalo ljubomorne,jer se oko nje okreće svijet ali to je normalna,simpatična mala ženska ljubomora i taština.Stari,šutljivi indijanac Jo,koji sjedi ispred saloona i puši lulu.Gospodin Peabody,vlasnik trgovine koji djevojkama nabavlja haljine sa istoka po posljednjoj modi.
Tu su i četiri lokalna klipana, sirovine i grubijani ali u takvom okolišu moraš biti takav da opstaneš.Likovi koji će te u čas posla izazvati na dobro staro šaketanje ali i pružiti ruku u nevolji. Howard,koji je zaljubljen u Elie May,Jackovu sestru.
Priglup momak,ali ljubomora od njega čini nepredvidivog čovjeka,pa čak i potencijalnog ubojicu kada je potegao nož na Henryja.Nekako mi se čini da tu Boselli nije imao namjeru da samo zaplaši Henryja već malo i prodrma čitatelja.Još jučer su pili a sad se kolju,tako stvari doista i funkcioniraju.
Stan,grdosija bicepsa većeg i od slavnog Schwarzenegerovog i Abraham sa krznenom kapom na glavi,ispod koje je mozak koji funkcionira,za razliku od ostalih.
Dečki koji će te prihvatiti u svoj svijet ako sa njima odmjeriš snagu i obločeš ko deva.Kod njih je svijet jednostavan,prihvati sve što ide i ne žali za ničim.Uzeli su na pik Henrya Summersa,novopridošlicu sa istoka.Krhke vanjštine,ali samo naizgled,suprotstavlja se četvorki na svoj način,red fora,red šaketanja.
I u tome je poprilično dobar.Sanjar i zanesenjak, idealist i pustolov,dječački čista i razigrana srca došao je u divljinu da ukrade indijancima običaje i izgled.On je vješti slikar koji želi indijanski način života pretočiti na platno,potezima kista i bojama.Njegov romantični i idealistički stav prema indijancima biti će stavljen na tešku kušnju,i tek kad spozna način njihova razmišljanja,vjeru pa i praznovjerje gledano iz kuta bijelca,moći će izbrisati svaku daljnju idealiziranost i romansiranost koje je upio još dok je bio dijete i reći pa i oni su samo ljudi,primitivni pa i divljaci,ali ipak ljudi.Dobar umjetnik uvijek zna podnijeti kritiku,čak i kad ona ide protiv njega,iz čiste zlobe,da napakosti,jer je netko vidio interes u svemu tome i piči dalje,u nova neistražena područja.
Zagor je poslužio kao vodič,spona između dva kulturološki nepremostiva svijeta.Svijeta jednog bijelca,koji pomalo idealizirano i zanesenjački gleda na svijet indijanaca i njihov svijet,indijanski,u kojem je svaki dan borba za opstanak.Borba za preživljavanje,borba za utjecaj u plemenu.Spletke,intrige,zavjere postoje i kod njih .Zagor zna kako stvari funkcioniraju u tom svijetu,ali ponekad ni on ne može izbjeći patetici.Ali i nametanju svog autoriteta.Stvari tako funkcioniraju u plemenskoj zajednici.Ko je jači,taj kvači.Sve je to politika i političke igrice,na indijanski način,ništa drugo.Zagor kuži,nema tu filozofiranja.
Stari vrač se služi lukavstvom,Zagor poseže za istom metodom,ne pale više stare fore da šakama natjera protivnika da propjeva.Zanimljivo je pratiti njihovo međusobno nadmudrivanje riječima dok cijelo pleme sluša.
Boselli je likovima udahnuo život ,Laurenti ih je pretočio na papir.Svakog sa svojim manama i vrlinama,dinamičnim i lepršavim,majstorskim crtežom.Ponekad sam imao osjećaj kao da gledam odličan film,toliko su likovi bili živi zahvaljujući Laurentiju.Henry je indijancima ukrao dušu svojim portretima,Laurenti je ukrao srce čitateljima.Pogotovo u Osveti vudu i Demonskom otoku.

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 29/08/2016 : 15:06:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Taj kradljivac sjena je mozda i najbolja Bosellijeva epizoda,barem meni,dobro ajde nije ima boljih,ali sigurno jedna od najboljih a i meni jedna od najboljih epizoda Zagora!Laurenti razvalio,Ferri isto!
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 30/08/2016 : 07:16:59  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote

Naši junaci nalaze se u kampu drvosječa kako bi predali poruku vojnom časniku,poručniku Steenu koji se tamo nalazi u vojnoj misiji izgradnje nove utvrde.
Drvosječe ruše debla za palisade i brvnare a nadglednik im je naš stari poznanik, Nijemac Wertmann.Nekad drzak i arogantan,promijenio se od posljednjeg susreta.Fino,Tonineli mu je promijenio karakter,ili je to Zagorova zasluga.
Sve ide po planu,debla su pripremljena,ima se vremena i za feštu i natjecanja.Ali da ne prođe sve ko po špagi,pobrinuti će se tajanstveni saboteri i sveto drvo Kickapooa.
Upravo špaga i puca,prerezana rukom tajanstvenog sabotera i zamalo stradavaju drvosječe.Uskoro gore barake u podmetnutom požaru.Tko to baca klipove pod noge drvosječama i koji mu je cilj?Ucjena?Pohlepa?Konkurencija?Netko iz Hrvatskih šuma?
U centru događanja je sveto drvo Kickapooa.Niš posebno izgledom,je malo veće od ostalih stabala i ničim drugim se ne ističe po posebnosti,nema urezanih i nacrtanih simbola,sa grana ne vise wampumi ili tortemi,obično drvo.Ali za indijance sveto.I to stari poglavica daje do znanja mladom poručniku zabijajući koplje i prijetećim riječima ako ga se dirne.
Ne znam otkud Toninelliju ideja da stavi neko stablo u centar obožavanja i štovanja Indijanaca.Inke su štovale Palo Santo,u prijevodu doslovno Sveto drvo,za privlačenje pozitivne energije ili za otjerivanje zlih duhova,ili lišće koke,koje su svećenici i aristokracija koristili u ritualne obrede.
Stari Slaveni su štovali kao ljekovite hrast i lipu.
Sekvoja,divovsko stablo koje je dobilo ime po legendarnom indijancu imena Sequoyah,ili gigantski baobab(drvo života) koji raste u Africi i Australiji a koristi se u prehrambene i medicinske svrhe.Pojedina stabla imaju starost 1000 godina i mogu sadržavati 10000 litara vode.
Toninellijevo nam pak drvo ne priča nikakvu priču,nema ljekovitih i prehrambenih svojstava,ne znamo mu ni vrstu ni naziv.
Znamo samo da Indijanci ,kad stegne zima dolaze kod tog stabla i razgovaraju sa duhovima.Umjesto da ga posijeku i ugriju se ko sav normalan svijet.Malo mi sve to baca na lozu Stark i njihovo štovanje starih bogova šume.
Sad Tonineli pravi malu diverziju.Nakon upozoravajućih i prijetećih poglavičinih riječi očekivali smo ratoboran stav mladog poručnika, kakav smo već vidjeli u nekim epizodama kada se spoje neiskustvo života u divljini i vojna zapovijed.Ali mladac je dovoljno inteligentan i ima respekt prema indijancima te pristaje da se utvrda sagradi na drugom mjestu.Par metara amo tamo ništa ne znači ako će se sa time izbjeći krvoproliće.Razuman postupak,ali sada smo u zamci.Rat je izbjegnut,nema opasnosti,što sada?I naravno,evo naših tajanstvenih sabotera.Ubijaju poglavicu iz zasjede pred očima indijanaca i vojske i bitka otpočinje.
Već viđen zaplet radnje ali pomalo blesav rasplet.Tonineli se potrudio da nam servira glupa i naivna objašnjenja.
Tajanstveni saboter,koji je od rođenja gluh ali je naučio čitati sa usana i pratio je naše junake dvogledom i tako saznao za njihova smjeranja.Ha,ako je mogao Bethoween gluh ko top skladati svoja najbolja djela,pa može ovaj sa usana dvogledom čitati.
Malo blesavo i naivno objašnjenje.Ili kraj,otimimanje mladog ratobornog poglavice da se na svoje uši uvjeri da vojska I drvosječe nemaju veze za ubojstvom.Koja peripetija,koja parada.koja drama.

Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 30/08/2016 : 22:58:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Danas sam završio čitanje maxija Plameno brdo i baš sam se odvalio kada je lik rekao svom konju budi sobar!

Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 30/08/2016 : 23:03:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Los maxi...
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 30/08/2016 : 23:40:21  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Ideja nije bila loša ali realizacija sa praznovjernim indijancima je već toliko puta viđena stvar, a na kraju su neke stvari bile i predvidljive.

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 31/08/2016 : 00:01:04  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Zadnje što me stvarno nasmijalo je bilo ovo ispod:

(Piranje obavile posao)

Bure ima crni smisao za humor. :)
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 31/08/2016 : 00:19:38  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Kvragu, pusti neka ga pirane pojedu do kraja (šteta da se baci).

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 31/08/2016 : 07:18:19  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote

U početku bijaše riječ,od riječi nasta prolog a prolog bijaše Boselli.
Afrika,Kush, grad nekadašnje stare i slavne civilizacije,danas mrtvi grad i ruševine.I hram boga mraka.
Dva muškarca,dva ratnika,rame uz rame stoje.Različite rase i načina odijevanja,svaki svoga boga zaziva,ali bratom se međusobno zovu..Stariji,krupniji,u crno obučen,sa crnim šeširom ispod kojeg je izmučeno lice i oči ,Gospodina Boga svog zaziva.
Mlađi,u tuarešku beduinsku odjeću odjeven Alaha i proroka da mu snage da moli.Dok svojim oštricama nemilosrdno sluge zla sijeku,pozivaju jedan drugoga da se na pravu vjeru preobrate.Pola u šali,pola u zbilji.
Desetak tisuća milja zapadnije dvojica muškaraca spremaju se na put.Nikad se međusobno bratom nisu oslovili,nikad na vjeru pozvali,ali jedan za drugog i u pakao bi otišli.I za svoje prijatelje sa Golden Baby.
A pakao ih doista čeka,u Porth Whaleu.Na pola puta između raja i pakla,Darkwooda i Porth Whalea stoji krčma simboličnog imena Sedam smrtnih grijeha,krčma stvorena za putnika da se skloni od olujne noći,da okusi sve grijehe poznate čovjeku.
A u njoj putena krčmarica nudi svoje toplo tijelo muškarcima za noć utjehe i strasti,fini i sočni komadi mesa sa žara a rujno vino teče u potocima,pohlepni i škrti krčmar koji bi i djecu izbacio jer nemaju novca za prenoćište.
I dva naizgled suprotstavljena elementa,elementa dobra, iste snage,na istom putu ali prvo moraju ponos,oholost i ljutnju spram jedan drugog zatomiti.
Boselli je uvođenjem Caina napravio jedan iluzionistički trik da zavara čitatelja.Neiskusni zagorovci pomislili bi da je Zagor pao u drugi plan,ili da mu je Cain konkurencija. Naravno,malo je zasjenio Zagora,nekako ga sakrio.Zagor više nije u centru događanja,ne lome se valovi nevolja samo na njemu,ne drži odstupnicu samo on ,ne bori se protiv čudovišta sam.To je Boselinjov trik koji je upotrijebio i u trećem vampiru,šestom Hellingenu i trećem Kandraxu.I trik pali.
Ali u svim tim epizodama Zagor je tu,postojan kakav je i bio.
Dok Zagor sipa već standardne fore u fajtu,tipa čuvaj glavu,manje pričaj a više lupaj i takve,Cain recitira svoje vjerske monologe.Možda baš zbog tih citata neki će pasti u Bosellijevu zamku i proglasiti vjerskim fanatikom,ali ja ne.Evo zašto.
Temeljna vrijednost od koje Cain polazi je odanost Bogu i služenje mu kroz uništavanje demona svojom sabljom.Tipični vjerski fanatik rekli bi.Nekako mi taj naziv uvredljivo zvuči,podsjeća me na umišljene vizionare koji se ekstremno i sa visokog stajališta odnose prema pripadnicima drugih religija.
Cain je dokazao da nije tako.Živi sa Tuarezima koji su štovatelji Alaha i proroka Muhameda,čak voli i jednu tuarešku princezu.Ja bi ponajprije izbacio taj pridjev vjerski i ostavio samo fanatik,jer se i doista bori protiv sila zla sa fanatičnom strašću.Čast,vjernost i iskrenost su također neke Cinove pozitivne vrijednosti,ali one bivaju načete i podvrgnute mučnom samoispitivanju i unutrašnjoj borbi.
Sjetimo se njegovih noćnih mora koje proizlaze iz njegova osjećaja krivice jer je davno nekad,dok je bio mlad odbacio vjeru u Boga i učenja svojih predaka.
Tu cijenu skupo je platio.
Cain je bježao od svoje uloge ratnika dobra,a naš Zagor je u nju utrčao svom silinom.Silinom koju je vodila dugogodišnja žeđ za osvetom zbog masakra najmilijih,silinom koja je osvetnika pretvorila u fajtera za mir i pravdu.Malo izidealizirano,malo i smeta.Svatko ima pravo na osvetu,da sam odluči hoće li ubiti ubojicu svoga oca,majke ili brata.To što je Zagor pogriješio,ne znači da osveta nije opravdana.
Obojica nose grijehove prošlosti na svojoj duši.Ali Cain nekako više,izmučeniji je,mračniji..hodajući mrtvac bez lijepih osjećaja u sebi
Zagor i Cain,nakon početne netrpeljivosti,počinju jedan drugoga bratom zvati.Čak se i nadopunjavaju,uče jedan od drugog.Najbolji primjer su oni klinci u krčmi.,koji sz već imali označen kraj pečatom.Cain bi ih bez milosti ubio,Zagor ih je spasio.Pa ih je Cain u crkvi spasio iz ruku demona,nije potegao mač na njih.Vraća mu polako vjeru u ljude.
Boselli provlači temu ranjivosti etičkog bitka čovjeka bačenog u vrtlog ekstremnih događanja i konstantan sukob Dobra i Zla koji se odvija i u unutarnjem biću čovjeka i vanjskom okolišu.Naizgled romantični i egzotični okoliši pretvaraju se u čisto zlo,djeluju kao aktivacijska destruktivna sila.
Sila koja je zarazila Porth Whale.Pogane sekte,skrnavljenje stare crkve iz koje su maknute freske svetaca i stavljene slike pogana mračna boga.Sada se u njoj crne mise odvijaju i sotonska krštenja morskom vodom i Dagonovim pečatom.Destruktivni elementi su pokrenuti,naši junaci suprotstavljaju se toj mračnoj sili.
Boselli je išao tako daleko da je pomirio i dva naizgled nepomirljiva pojma.Znanost i vjeru.Usko surađuju zajedno naši junaci i tajni agenti i znanstvenici iz baze Drugdje.
Ali opet Boseli ostavlja prostor za manevar svakoj strani kako tumačiti sva ova zbivanja.Cain ih naziva demonskim djelom,agenti pak imaju objašnjenje pečata u radijaciji.I svi su u pravu.Boseli ne isključuje ni jedno ni drugo već ih stavlja u poziciju zajedničkog surađivanja,nikako prisilnog već potrebitog i interesnog pa i prijateljskog.

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 31/08/2016 : 14:41:03  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Odlicna analiza, igore!
Akoti se da, baci pogled ovamo. Imamo par poklapanja ;)

http://mrgan-dnevnik.blogspot.ba/2015/12/ye-lord-of-deep.html?m=1

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”

Edited by - PijaniPatak on 31/08/2016 15:08:37
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 31/08/2016 : 16:58:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Malo koji strip je na me ostavio tako snažan dojam kao to Bosellijevo remek djelo. I dan danas se kunem da sam prilikom čitanja te 3 sveske mogao osjetiti miris ribe! Top 3 Zagora ikada.
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 31/08/2016 : 18:12:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Meni ta Morska strava nikad nije bila među najboljim Zagorima,crtez mi je zato perfektan!
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 01/09/2016 : 07:23:08  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Odlicna analiza, igore!
Akoti se da, baci pogled ovamo. Imamo par poklapanja ;)

http://mrgan-dnevnik.blogspot.ba/2015/12/ye-lord-of-deep.html?m=1

Kako mi se ne bi dalo,evo pijuckam kavicu i treći put čitam ovu fenomenalnu analizu.Sve si skinuo i detaljno razložio.
Nekako mi se čini da je Boselli izraziti protivnik postanka svijeta kroz teoriju evolucije čak toliko da ju vraća nazad,ponovo u more iz kojeg je po njoj život nastao a pobornike teorije smatra ribolikim nakazama,a Zagora pragmatikom sa sjekirom koji je poslužio svrsi uništenja teorije.

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 01/09/2016 : 07:27:53  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote

Svuda pođi,kući dođi
Ljudi kažu da postoji nevidljiva nit na svakoj kući koji je zakačen za svakog čovjeka ponaosob.I gdje god pošli i otišli,ta nit nas vraća domu.
Tako i naše junake,nakon zadnje avanture srce vodi doma,u Darkwood.Naravno,uz nezaobilaznu debeljkovu kuknjavu o umoru i gladi.Nije ni Russo iznimka u takvom početku.Uvijek je čitatelju smiješno i simpatično konstantno Čikovo zanovijetanje i mrmorenje ,fora pali i nakon tolikih desetljeća.
Put ih nanosi u jednu udolinu,gdje se prije dvadesetak godina odvila žestoka i krvava bitka između ratnika Oneida i vojske.Stara,istruljena kola izbušena strelicama,nekoliko kostura u kojima strše koplja razbacanih naokolo nijemi su svjedok davno odigrane bitke.Čak i legenda kruži,kad vjetar zapuše,kao da se čuju jecaji palih ratnika i da duše njihove naokolo šetaju.I doista,vjetar donosi zvuk pucnjeva i krikova,ratnih pokliča i vriskova.Fino je to Pepe prikazaoAli iskusno Zagorovo uho brzo razabire da je riječ o pravoj bitki.Netko se u blizini bori za skalp.
Grupa Oneida napala je malu diližansu,nekoliko putnika je u nezavidnom položaju i grčevito se bore za još minutu života.Zagor hita da pomogne nesretnicima i uskoro nailazi na hrpu razbacanih,praznih boca alkohola.Oneide su pod alkoholnim dopingom i ne vrijedi ih smirivati lijepom riječi.
Tu već debelo naslućujemo u kojem će se smjeru priča razvijati.I doista,nakon što je spasio putnike i otpratio ih u obližnju utvrdu Zagoru su potvrđene sumnje.Netko dila cugu indijancima za neki svoj osobni interes.Nakon što upoznamo sve protagoniste ove drame,nije teško doći do zaključa tko je taj tajanstveni mutikaša.
Pokušao je Russo i sa malom diverzijom,tajanstvenim ubojicom sa lukom i strelicama ali je i on brzo provaljen sa čitateljeve strane.Doista i likove nije teško pročitati tako da odmah znaš što se od njih očekuje u ovoj priči.Stari šofer diližanse imenom John Duplo Ve,stara kvrga i zapadnjak,simpatična iskusnjara,znaš da će uletit u tuču i pomoći Zagoru.Masterson,Ima tu početnu dozu tajanstvenosti i čak ti na živce u početku ide ali brzo kužiš u čemu je stvar.Još je najintrigantniji ispao onaj debeljko Pumpnickel koji ljubomorno čuva svoju tašnicu i ne da ju nikom.Pa si misliš koji je vrag unutra.Gradski šerif,tu odmah i po faci i po riječima vidiš da je potkupljiva ništarija,nema iznenađenja i nekog obrata u vidu pokajanja pa da se iskupi za sve.A Bailiffa ni njegov šarm i ljubaznost,uvlačenje Zagoru u onu stvar ne mogu spasiti da ga se odmah,na prvu ne prokuži.
Stvar malo spašava napad na destileriju,malo akcije uvijek dobro dođe.Russo je ubacio jednu odličnu ideju.Do sada smo uvijek imali prijevoz već gotove robe kolima od proizvođača do potrošača koje je Zagor x puta presreo i uništio.Ali ovaj put je udario na sam izvor,bogami je zavrnuo pipu.Još da se Pepe,koji je meni odličan crtač u serijalu potrudio i nacrtao poneki kotao za destilaciju sjelo bi ko kec na desetku.

Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 01/09/2016 : 22:01:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Čini mi se da nisam puno propustio što nisam pročitao nijednu od tih famoznih 20 preskočenih... valja li koja priča?
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 01/09/2016 : 22:31:45  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

Čini mi se da nisam puno propustio što nisam pročitao nijednu od tih famoznih 20 preskočenih... valja li koja priča?

Bosellijev "Kradljivac Sjena" i Buretov "Čovjek s puškom" su dobre priče.
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 01/09/2016 : 22:41:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Bosellijev "Kradljivac Sjena" i Buretov "Čovjek s puškom" su dobre priče.

Meni je "Kradljivac sjena" jedna od najboljih epizoda Zagora!
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 01/09/2016 : 22:47:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Da, smetnuo sam s uma da su tada oni započinjali. Rani Bure je bio dobar, Bosellija da ne spominjem.

Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 01/09/2016 : 23:23:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, smetnuo sam s uma da su tada oni započinjali. Rani Bure je bio dobar, Bosellija da ne spominjem.

Je bili su odlični obadvojicu,šteta srozali su se malo,pogotovo Burattini!
Go to Top of Page
Page: of 1208 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.73 seconds. Snitz Forums 2000