forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1208

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 09/09/2016 : 07:16:05  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote

U drevnim religijama je prevladavala krvna žrtva,žrtvovanje životinja ili ljudi u svrhu da se bogovi smire i umilostive.
Krv kao životno počelo imalo je posebno značenje u tu svrhu.Azteci i Maye su prinosili ljudske žrtve u svrhu svemirskog poretka.Žrtve su bile odabrani mladići ili djevojke koji su dobrovoljno odlučili svoj život dati bogu.Ali češće su to bili ratni zarobljenici ili robovi.
Azteci su imali običaj da čuvari dovuku zarobljenika pred kameni žrtveni oltar,polegnu ga i zatim bi svećenik oštrim kamenim nožem jednim pokretom rasporio grudi,i dok krv lipta zavukao ruku unutra i iščupao srce.
U ritualnom zanosu,još drhteće srce svećenik bi podigao prema nebu kako bi odobrovoljio Huitzilopochtla,boga sunca i rata.Zarobljenici su u dugim kolonama čekali na svoj red,u jednoj noći znalo ih je biti žrtvovano više tisuća.
Tlalocu,bogu kiše su ritualno žrtvovali dječake koji plaču.
Asteci su vjerovali u konačni kraj svijeta pa su takvim krvavim ritualima pokušali odobrovoljiti bogove da odgode smak svijeta.
Maye,uz vađenje srca i odsijecanja glave često su žrtve znale bacati u duboke vapnenačke jame.Prema njihovom vjerovanju,onaj koji je bačen živjet će zauvijek.
Rimski povjesničari u osvajanju Galije zabilježili su slučajeve keltskog prinošenja ljudskih žrtava.Žrtve bi strpali u velike figure pletene od pruća i žive ih spaljivali.
Thugsi ili davitelji sa rupčićima,fanatična vjerska skupina u Indiji koji su svoje žtrve ubijali davljenjem u čast boginje Kali.
Grčki povjesničar zapisao je o Kartažanima slijedeće:brončani kip Kronosa na sred trga.
Raširenih ruku,sa dlanovima prema gore i nagnut prema tlu.Tako da svako dijete postavljeno na dlanove sklizne u duboku jamu u kojoj gori vatra.
Faraoni su nakon smrti bili pokapani zajedno sa svojim brojnim službenicima,koji su živi pokopani.
Na Fidžiju se prakticiralo da,čim muž umre ženu mu zadave da budu zajedno pokopani.Nešto slično i u Indiji,ritualno samospaljivanje udovica.Žena je pod krinkom slobodne volje primorana na čin javnog samospaljivanja na lomači zajedno sa tijelom pokojnog muža.
U Africi su albino djeca posebna meta.I danas ih ubijaju i sijeku dijelove tijela koje upotrebljavaju u magijske svrhe.Vračevi plaćaju lovce i ubojice na te dječake koji im donose dijelove tijela od kojih oni prave napitke za sreću i bogatstvo.Uz to što im prijeti smrt od te praznovjerne gamadi,često su albino djeca izopćena iz svojih obitelji zbog izgleda.
U Dahomeju,današnja Gana bilo je uobičajeno žrtvovanje robova i zarobljenika odsijecanjem glave.
Pawnee,indijansko pleme iz porodice Caddoan imali su običaj žrtvovanja ljudi Jutarnjoj zvijezdi(Veneri)
Skidi ili Vučji poniji,jedna od četiri Pawnee bandi traže žrtvu koju bi prinijeli Jutarnjoj zvijezdi.I to u našem Darkwoodu.Da nije bilo Čika i njegove umjetničke inspiracije koja je u njemu probudila Picassa,Skidi bi prošli mimo Zagorova radara.Uspijevaju oteti mladu djevojku iz plemena Cheyenna ali Zagor kreće njihovim tragom čvrsto odlučivši spasiti nesretnu djevojku i zauvijek zatrti taj poganski običaj žrtvovanja.
Sličnu stvar smo imali u epizodi Bijeg u preriju .Otmica Ki-Noah je malo odstupanje od zacrtanog puta,dok je ovdje otmica mlade indijanke u centru događanja.
Zli i opaki vrač glavni je zagovaratelj tog poganog obreda.
Ali neumoljivi wind of changes puše selom Skida i mladi poglavica koji se protivi tom barbarskom običaju pomoći će našem junaku.Ruka ruku mije.Zli vrač-dobri poglavica.Već viđen i razrađen kontrast dobra i zla.Konstantna bitka oko utjecaja nad plemenom.Ista shema već toliko puta viđena,malo otrova,malo dvoboja sa zatrovanom oštricom kojom se negativac nada odnijeti prevagu.
Ubacili su Burattini i Capone priču o nesretnom mladoženji.On bi,mala bi,al ćaća ne da.U pitanju je neka stara zavada među obiteljima.
Dečki nisu uradili ništa specijalno,tek jednu malu i čitljivu pa i predvidljivu i nemaštovitu epizodu sa starim Zagorom.Zagorom, koji se kad i par bizona pobije kako bi spasio sebe i Čika od stampeda osjeća nelagodno, jer je uskratio hranu i krzno indijancima.Ili Zagora sa rukama na bokovima raširenih nogu kako daje savjete Skidima kako imati dobrosusjedske odnose.Pomalo autoritativno,ali i prijateljski.

Vamos a la playa tralalalala

Edited by - igor 12 on 09/09/2016 07:17:16
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/09/2016 : 13:53:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

quote:
Originally posted by Rahazlam

Nestali istraživač je odlična epizoda,ali fali nešto malo da mi bude uz bok mojim omiljenim epizodama Zimskoj zmiji,Oceanu,Bijesu Osaga,Slobodi ili smrt,Demoni,Bosellijev Helingen...Tesko mi je napisat top 10 Zagora,još teze top 25!!

Jedna od najboljih prica zagora ikada...meni u top 3 svakako...samo ne znam na kojem mejestu...jos uvijek nisam procitao demone ludila.

Bosellijev Helingen meni uz Zimsku zmiju vjerojatno najbolja Zagorova epizoda,pročitaj Demone,meni spadaju u top 10 Zagora sigurno,jedino me smeta malo razvučenost,kraj je zbrzan a početak je razvučen,bez tih sitnih mana vjerojatno bi mi to bila epizoda broj 1!!
Nešto slično kao i Nolittim Helingen zadnji,kraj zbrzan a početak razvučen,stvarno mi nije jasno čemu to?!
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14713 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 09/09/2016 : 15:24:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Tako je u 90% epizoda...rijetko koje dozive kraj bas kad bi ga trebalo dozivjeti.
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/09/2016 : 16:40:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Da ali čemu toliki uvodi ako je kraj zbrzan,Nolitta je imao kao i Sclavi fantastičnu ideju ali jebiga nisu uspjeli to realizirat,dobro Sclavi je i Demoni su puno bolja priča od Svemirske braće,onaj uvod sa Ikarovim perom je totalno nepotreban a traje skoro 70ak stranica,kraj je pre kratak,Zagor odma sam pobjedi Akronijance koji odma bježe čim je Zagor došao sa tim svetim lukom!!Ma joj,ne znam,ipak je to Helingen pa mora biti spektakularnije i bolje!!
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 09/09/2016 : 17:10:33  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
baš je bio odličan i potreban takav uvod sa ikarovim perom.sa jedne strane čovjek i njegova primitivna letjelica od posteljine i vodene pare,naznake da će se jednog dana čovjek ipak vinuti u visine,jer je i ikarovo pero prvi put poletio.a sa druge strane vrhunska svemirska tehnologija,bešumni svemirski brod koji prelazi milijune intergalaktičkih kilometara.i za kojeg još nismo sigurni postoji li uopće.kontrast.

Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/09/2016 : 17:16:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Al onda bi epizoda trebala imati barem još 50ak stranica,da bude završna bitka između vojske i Akronijanaca,naravno vojska je nemoćna ali onda dolazi Zagor i spasava stvari,ne da se Akronijqnci tako lako predaju,Nolitta je imao na raspolaganju indijansku magiju mogao je napraviti spektakularan kraj ali nije,ostalo mi je sve dobro u priči,zapravo priča funkcionira odlično do kraja,uvod mi nije glup ali je glupo da je tako dug ako je onda kraj ubrzan!!
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/09/2016 : 17:17:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Slična je stvar i sa Demonima,samo je tamo kraj puno,puno bolji ali opet bih volio vidjet da je na još nekih 20ak,30ak stranica!
Go to Top of Page

mpavin
Advanced Member

Niue
7807 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 09/09/2016 : 19:17:20  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message  Reply with Quote
Demoni ludila je odlična epizoda, ali kako je samo uzdižete u nebesa reka bi čovik da je ona zaslužila 20/10 dok su sve druge odlične epizode 10/10 maksimum. E, pa nije zaslužila! Sclavijev bućkuriš svega i svačega.
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/09/2016 : 20:14:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mpavin

Demoni ludila je odlična epizoda, ali kako je samo uzdižete u nebesa reka bi čovik da je ona zaslužila 20/10 dok su sve druge odlične epizode 10/10 maksimum. E, pa nije zaslužila! Sclavijev bućkuriš svega i svačega.

To ne radim ja,bezveze mi je to uzdizanje te epizode u nebesa kao da je ne znam sta!!!
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6849 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 09/09/2016 : 21:57:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Negdje sam nedavno vidio stavljen link YT kanala na kojem su recenzije stripova (čitaj Zagora). Ako netko zna...

loading...
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/09/2016 : 22:14:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

Negdje sam nedavno vidio stavljen link YT kanala na kojem su recenzije stripova (čitaj Zagora). Ako netko zna...

https://m.youtube.com/watch?v=bygtabYAYlk

Kanal Studirko stripovi!!
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6849 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 09/09/2016 : 22:34:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ovako na prvu, isplati se pogledati samo recenzije maxija ili specijala, šta će mi recenzija Zg Ex br. 261 kad nije cjelovita priča a kad uzmemo da u pola izlaganja kaže nešto tipa "ali neću vam spojlati" onda to i nije recenzija, barem kako ja doživljavam taj pojam. Više se radi o najavi tek izbačenih izdanja. U ovih 20-ak minuta sam se baš razočarao ali pohvala za trud i ilusion iliti entuzijazam.

loading...

Edited by - Dwayne_Looney on 09/09/2016 22:34:47
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 09/09/2016 : 22:48:50  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Priznaj da si to ti ili da ga barem poznaješ, toliko ga reklamiraš u zadnje vrijeme.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 09/09/2016 : 23:27:08  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Što je ovo?

Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 09/09/2016 : 23:30:17  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
To je ona kratka priča na 32 stranice koja je išla kao dodatak u jednom od specijala.

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 09/09/2016 : 23:33:00  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Da, to sam i pretpostavio. U kojem specijalcu je išao ovaj Digging Bill? ;)
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 09/09/2016 : 23:37:19  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Evo, bacio sam brzinski pogled i u pitanju je specijal Urota bogova a ovaj dodatak o Digging Billu se zove Gusareva ostavština.,

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 09/09/2016 : 23:38:40  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Danke schon. :)
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/09/2016 : 23:56:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

quote:

quote:

Priznaj da si to ti ili da ga barem poznaješ, toliko ga reklamiraš u zadnje vrijeme.

Ne,pratim ga preko yt,ne razumijem zasto se ljudima ne sviđa,imam osjećaj da ovdje nekim ljudima nikad nista ne valja!!!
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 09/09/2016 : 23:59:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ovako na prvu, isplati se pogledati samo recenzije maxija ili specijala, šta će mi recenzija Zg Ex br. 261 kad nije cjelovita priča a kad uzmemo da u pola izlaganja kaže nešto tipa "ali neću vam spojlati" onda to i nije recenzija, barem kako ja doživljavam taj pojam. Više se radi o najavi tek izbačenih izdanja. U ovih 20-ak minuta sam se baš razočarao ali pohvala za trud i ilusion iliti entuzijazam.

Ma nisu to recenzije,vise onako na brzinu kaže sto misli o stripu i tak,vrlo kratko,u čemu si se razočarao???
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 10/09/2016 : 00:00:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Nagor,pa zar ne pratiš specijalce Zagorove,bilo je to u ludensovom izdanju,izašao negdje 2008 ,onako otprilike govorim!!
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14713 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 10/09/2016 : 00:41:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Tip je bas simpatican gledao sam dosta njegovih klipova.
Go to Top of Page

markotamara
Senior Member

Croatia
2783 Posts

Member since 26/05/2013

Posted - 10/09/2016 : 04:18:34  Show Profile Show Extended Profile  Send markotamara a Private Message  Reply with Quote
Sclavi je napisa remek djelo s Demonima,kome to ni top epizoda taj nerazumi Zagora i najveceg neprijatelja

GALLIENO FERRI
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/09/2016 : 07:20:46  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote

Prava pravcata sablast terorizira Riječnu kraljicu i njezine putnike.Iznenada iskoči pred posadu i putnike,izdere se BU i iznenada nestane.Kapetan Clegg je očajan,gubi mušterije i novac pa po nagovoru naša dva stara poznanika prihvaća Zagorovu pomoć.Ukrcavši se na brod,Zagor i čiko upoznju šaroliko društvo.
Noštromo Bronson,previše živčan i nasilan lik po Zagorov ukus,pa ga odlučuje držati na oku.Osjećaji su uzajamni.
Lorna,fatalna plavuša,barska pevaljka,zagledala se u Zagora, a ni on nije imun na njene čari.Da nije bilo krijumčarenih pušaka i pobunjenih indijanaca,prasno bi nju Zagor.
Tu je i tajanstveni čovjek kojem ne vidimo lice,ali po dijalozima koje vodi sa svojim suučesnicima znamo da ima nekih starih neraščišćenih računa sa Zagorom.
Mike,simpatični mladić,za život zarađuje kao kockar.
Kapetan Clegg,krvavo je radio da bi sakupio novce za kupnju Riječne kraljice.I baš kad je ostvario san i postao svoj gazda počinju problemi.Osim brodske sablasti,muče ga noćne more iz kojih saznajemo da kapetan ima nečistu savjest i mračnu tajnu iz prošlosti.
Toninelli je uradio jednu odličnu epizodu,sa starim prijateljima i neprijteljem.Ubacio je i malo romantike,prstohvat horora,dvoje-troje krijumčara i zaperak indijanaca.Dobili smo odličan zaplet i solidan rasplet,jer ipak malo razočaranje postoji što sablast nije prava,ali je zato kraj fenomenalan ,poetska pravda sustigla je kapetana.Upečatljiv i pamtljiv kraj.Donatelli iznimka koja potvrđuje pravilo,kad je crtanje ženskih likova u pitanju

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4599 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 11/09/2016 : 07:18:09  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
idemo dalje za iste pare

vjetar ih češlja,kiša ih umiva

grumen po grumen dva grumena

Go to Top of Page
Page: of 1208 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.7 seconds. Snitz Forums 2000