Author |
Topic |
Rahazlam
Advanced Member
Croatia
3404 Posts
Member since 13/07/2013 |
Posted - 12/09/2016 : 00:31:55
|
quote: Originally posted by nagor
quote: Originally posted by morski
ne znam otkud to prozivanje Donatellija... meni je kao klincu sveto trojstvo na Zagoru bilo Ferri-Donatelli-Bignotti...
Nije to bilo sveto trojstvo, to je bilo jedino trojstvo...
Bas to!
Mislim Ferri je jedan od naj crtača Zagora definitivno,ali Donatelli i Bignoti ne... |
|
|
Rahazlam
Advanced Member
Croatia
3404 Posts
Posted - 12/09/2016 : 00:33:14
|
quote: Originally posted by DODSFERD
U Nultom času Donatelli je dosta dobro prikazao tjeskobnu atmosferu u šumskom okršaju s vojnicima. Kasnije kada se u priču uključio i Hellingen dojam je malo pao, ali je još uvijek to njegov dosta dobar rad. Drugo pojavljivanje Hellingena ne uzimam za ozbiljno jer je tu Donatelli bio na svom početku rada na Zagoru i nije još imao definirani stil.
Donatellijev crtez ne moze bit tjeskoban,bar meni,bio bi dobar za Chicho specijale,bolji od Gambe!! |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4598 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 12/09/2016 : 07:11:04
|
Radnja teče kronološkim smjerom uz povremene retrospekcije koje se očituju u ispovijedima likova,odlično jezovito prikazani posljednji trenutci života poručnika koji je svoju ispovijed napisao u agoniji,svojom krvlju,na komadiću tkanine i tragične sudbine svoje obitelji i Dominikanaca iz samostana koje nam prepričava Joe Burg,jedan od protagonista ove odlične priče. Možemo i odrediti točno vrijeme radnje,u proljeće,gdje nas Buratini kao vrsni ornitolog uvodi u priču.Radnja se odvija u stalnom kretanju prema naprijed,sadašnjost se nadovezuje na nove i napete misteriozne događaje,posebno je važna retrospekcija događaja obitelji Burg i čini element konstrukcije zapleta i motiv, a budući događaji kao prijetnja u liku tajanstvenog ubojice. Za centralno mjesto radnje uzet je stari dominikanski samostan,mračne i jezovite prošlosti u kojem se zbiva većina radnje i prikaza događaja.Razni podzemni hodnici,skriveni tajni prolazi u zidovima,zatvaranja u podzemlje daju epizodi ugođaj mističnosti i tajanstvenosti. Burattini je jednu hijerarhiju i uniformiranost zamijenio drugom,izbacio je opate iz igre,koji se ionako pojavljuju kao likovi iz prošlosti u nizu prepričavanja i uveo drugu,vojnu.Radnja se ne prikazuje istovremeno na više mjesta ali se mjesto radnje ponekad mijenja.Pa tako u igri imamo i Burgeovo imanje,sporedno mjesto u priči.Suprotnosti koje izazivaju ta dva mjesta zavarati će i najiskusnijeg detektivskog čitatelja. Burattini odlično vodi kroz dinamičnu radnju prikazujući misteriozna zbivanja u samostanu i borbu za život u podzemnoj špilji,svakim novim zapletom pobuđuje interes čitatelja na otkrivanje daljnjih događaja. koji nas dovode do neočekivanog raspleta.
|
Vamos a la playa tralalalala |
|
|
goghy
Average Member
Croatia
643 Posts
Member since 11/12/2012 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4598 Posts
Posted - 13/09/2016 : 07:07:03
|
Selo malo puno debila dalo,ukratko bi se mogao prepričati sadržaj ove epizode.Grupa trapera pod vodstvom Zagora i Doca pokušati će odgonetnuti misteriozne nestanke trapera a uz put će pokušati naći i Jonathana Ashleyja koji je nestao u planinskim zabitima. Naravno,da to ne ispadne samo muško druženje uz pivo,ćaskanje o ženama,sportu i automobilima pobrinuti će se Joanna Ashley koja traži gore spomenutog muža. Hrabra i odlučna žena,nepokolebljiva,svojim čvrstim karakterom podsjeća na Lady Emmu.Glavni motiv koji se provlači kroz priču je osveta pojedinca nad skupinom ljudi,a posebno očuhu.Masakr roditelja od strane indijanaca i strašna zlostavljanja koja je pretrpio od očuha,vjerskog fanatika,nemilosrdnog tiranina i ubojice,od mladog Caleba su napravili očuhovu verziju manijaka. Marzorati ga je solidno okarakterizirao,ni više ni manje nego likove kakve smo gledali u hororcima u kojim su glavni protagonisti gorostasne,neuništive i snažne ubojice koji hladnokrvno ubijaju hladnim oružjem.Tipičan obrazac po kojem su stvoreni Michael Myers i Jason Woorhees koji također dolaze iz disfunkcionalnih obitelji,postali su ludi i nemilosrdni koljači.Ovi imaju maske na licu koje im daju zastrašujuću notu,Caleb ima papuče od medvjeđih šapa. Ipak sa jednom razlikom,ovi su šutljivi dok je naš Caleb pričljiv ko neka baba.Recimo kao simpatična ženska imenom Misery koja također ima zatočenika u kolibi,kao i naš Caleb. Ali je i inteligentan,ima širok dijapazon ubijanja.Vrhunski postavljene zasjede u kojima uvijek netko strada,posebno mi je draga varka sa mrtvim indijancima.Nikad ne znaš iz kojeg će pravca smrt doći,iznenada udara i ubija,zajedno sa svojim pripitomljenim vukovima koje hrani ostatcima žrtava.To je možda malo nategnuto u scenariju ali daje popriličnu dozu jezovitosti i tajanstvenosti samog lika,efektno i bravo za scenarista. Golgota,malo trapersko naselje,već i samim imenom daje do znanja da je to mjesto bolje zaobići nego naći.Hrpa ubojica i retarda bez žena i vanjskog kontakta sa svijetom ne obećava ništa dobra putniku koji tu zaluta.Čak ima i svoje Master Blaster protagoniste u likovima dva brata. U selu vrijede stroga pravila koja je nametnuo gradonačelnik,kako voli da ga se oslovljava.Vjerski fanatik i Calebov očuh,na kojeg ovaj ima poseban pik,ali u svoj toj osveti stradavaju i nedužni. Sve u svemu odlična epizoda i jezovita atmosfera uz solidan crtež mračnog anđela jamče dobru zabavu
|
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4468 Posts
Member since 12/11/2009 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4598 Posts
Posted - 14/09/2016 : 07:12:19
|
Odlična Burattinijeva priča.Glavni lik Satko i njegovi suplemenici moraju se boriti za vlastiti opstanak i zemlju,ovaj puta ne puškom već pravosudnom borbom.Naravno,tu je i Zagor koji će svojim šakama poštambiljati lica zlikovaca. Radnja fino teče dinamičnim kronološkim smjerom uz tek jednu retrospekciju,Zagorovo prepričavanje kako je vratio kovčezić sa dragocjenim dokumentom iz ruku bandita.Važnost kovčezića tj. Njegova sadržaja saznajemo iz međusobnih razgovora Satka i nekolicine njegovih suplemenika na početku priče. Radnja se potom premješta u sudnicu,gdje pratimo spletke glavnog negativca i njegove klike u nastojanju da se domognu indijanske zemlje.Odlično su ubačeni istiniti povijesni događaji kojim Satko prepričavajući ih u sudnici pokušava kupiti vrijeme Zagoru.Odlično je ubačeno i širenje društvene svijesti među Cheeroki indijancima i jedna slavna povijesna indijanska ličnost. To se nije spominjalo u ranijim epizodama sa Satkom,ovdje se Burattini doista potrudio i proučio njihovu povijest.Grade svoja naselja i škole,imaju svoje pismo i abecedu,izdaju novine,postali su dio civiliziranog svijeta.Burattini im je u ovoj epizodi dao jednu pobjedu,dao je nadu i njima i čitateljima,ali povijest je bila neumoljiva.Znamo kako su završili Cherokee indijanci,znamo za Put suza,povijest i bijeli osvajač su prema njima bili nemilosrdni. Likovi su plošni i polarizirani,imaju unaprijed zadane karakteristike,ili su dobri ili zli.Nema karakternog mijenjanja likova tokom radnje,svako igra svoju namijenjenu ulogu.Pravedan,nepotkupljiv i pošten sudac i isti takav novinar.Sa druge strane zli likovi,pokretači radnje,organizatori spletki ne mijenjaju se ni kad im se kraj bliži.I dobri i zli likovi prolaze kroz razna iskušenja i ostaju isti.
|
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4468 Posts
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 14/09/2016 : 12:25:42
|
quote: Originally posted by 1Euro
Da li zna netko koji bi to strip bio:
-sječam se samo da su unutra Chico i Drunky Duck i neka njihova borba sa jajima
Ništa drugo se ne sječam....vjerovatno j eDrunky Duck donio pismo, Zagora (možda) nije bilo a njih dvojica su se nekako "sukobili" (kao uvijek) ali su ovdje i jaja uključena....
Da li zna netko o kojoj priči se radi?
Mislim da bi mogla biti neka priča iz ZS oko broja 700 (ali nisam siguran)
|
|
|
IGMAN2
Senior Member
2419 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 14/09/2016 : 21:06:40
|
quote: Originally posted by solar
quote: Originally posted by 1Euro
Da li zna netko koji bi to strip bio:
-sječam se samo da su unutra Chico i Drunky Duck i neka njihova borba sa jajima
Ništa drugo se ne sječam....vjerovatno j eDrunky Duck donio pismo, Zagora (možda) nije bilo a njih dvojica su se nekako "sukobili" (kao uvijek) ali su ovdje i jaja uključena....
Da li zna netko o kojoj priči se radi?
Mislim da bi mogla biti neka priča iz ZS oko broja 700 (ali nisam siguran)
Nevidljivi čovjek
|
|
|
1Euro
Advanced Member
12471 Posts
Member since 17/07/2008 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4598 Posts
Posted - 15/09/2016 : 07:14:55
|
Teško je ovome objektivno pristupiti,hladne glave i analitički.Ma gotovo nemoguća misija,pogotovu za nas stare zagorovce koji su stasali uz Sclavijev Demon ludila,njegovoj ostavštini u tom opjevanom remek djelu. To je i trebao biti kraj dijaboličnog znanstvenika,njegovo pokajanje i smrt i konačni mir.Netko pak kaže da su Demoni došli prerano,netko pak da bolje da uopće nisu ni napisani,netko vidi pad Zagora pa njegovo ponovno jače i čvršće utemeljenje,netko pak degradaciju Nolitte i samog Zagora.. Čitatelji koji su čitali Demone prije rata a stasali u ratnim okolnostima mogu ga sagledati iz svih kutova lakše nego ostali,mlađi su pak zakinuti tim empirijskim iskustvom,pa ga možda neće shvatiti u nekim segmentima. Možemo lomiti koplja do unedogled,žestoko raspravljati ali ne znam da li će itko promijeniti stranu.Za ili protiv Demona,svaka baza ima svoje čvrsto postavljene temelje i pozicije i ne odstupa ni milimetra. Baš kao i oko ovog Boselijeva uratka.I on se uhvatio u koštac sa Hellingenom,pet puta se ludi profesor pojavljivao,dva scenarista su se okušala kao i dva crtača.Svaki je unio i dodao svoj štih,nadograđivao ili razbijao,ali baš svaki je dijaboličniju notu Hellingenu dao. Boselli inače voli dodati hrpu starih i novih likova u uskrsnuću nekog od starih karizmatičnih neprijatelja,poput Kandraxa ili Rakosija u cilju stvaranja podzapleta.Na taj način i ovdje funkcionira,hrpa likova i podzapleta koji imaju funkciju da zbune čitatelja,zavaraju ga dodavajući i fantastične elemente.Ne znam,možda je htio začuditi i očarati čitatelje,mene je kupio jednim dijelom( ,Edgar Allan Poe,bazom Drugdje…)ali ne mogu prežvakati pojavu Bena Stevensa i njegovih kreatura.Od Nolittinog kopača zlata isprva koji je postao kriminalac i ubojica Boselli je stvorio manijakalnog genijalnog znanstvenika koji križa vrste.Totalno nespojivo sa njegovim ranijim karakterom.Ali šta je uopće spojivo u ovom djelu?Ovo bi se sve skupa moglo opisati jednom riječi:kaos.Kaos u djelu bez dna,sve ide u svim mogućim smjerovima,bez mogućnosti orijentacije,nešto poput Demona ludila,potpunog kontrasta prva četiri pojavljivanja. Deterministički kaos poveznica je između ta dva djela,stvorena na teološkoj osnovi indijanskih duhova.Sclavijevog dječaka,Kiki Manitua i Bosellijeva Wendiga,duha zla.Kiki kao apsolutno dobro predstavlja balans u prirodi,pojavljuje se u formi dječaka,jer su djeca u svojoj suštini neiskvarena.On u Demonima nije pokretač događaja,djeluje kao neka vrst smjernice,putokaza do ponovnog uspostavljanja reda.Boselli se odlučio za Wendiga,sušte suprotnosti.Duh zla,pokretač svega negativna,uskrsnuo je Helingena prikupljajući njegove raspršene atome i sastavivši ga. Wendigo djeluje,nije statist,nije samo promatrač,odlučio je oživiti Hellingena i oživio ga je davši mu još dijaboličniji psihološki karakter a fiziči skelet od metala.(privremeni izgled)Stvorio je Helingena i dao mu slobodnu volju,baš kao bog čovjeku.A Hellingen ko Helingen,ne bi bio on da nije tašt.I zanijekao je ime stvoriteljevo.I gadno pogriješio,kako će pokazati kraj.A ima i stare ciljeve,osvajanje Amerike i svijeta.Prikazuje nam Titana i morsku zmiju,neku vrst podmornice kako rasturaju američku mornaricu i američke gradove.Bez objašnjenja,jednostavno su tu i rade svoju namijenjenu funkciju.Zaključak se nameće sam po sebi,gledano iz sadašnjeg kuta rušenje blizanaca i terorizam kao nova strategija koja je rat donijela na američko tlo.Dobra shema mi je sa čovjekom iz sjene,kao neka vrsta terorističke ćelije koja nasumičnim ubojstvima unosi nemir i strah među stanovništvo.Izgleda da je Boselli već onda predvidio 11.9 i sve posljedice proizašle iz toga. Sviđa mi se ideja da stari dvorac predstavi kao mjesto stanovanja starog nemesisa.Grmljavina i oluja kao interijer i mračni podzemni hodnici prepuni smrtonosnih zamki nastanjeni čudovištima,hladnoća zidova,jezovita atmosfera dvorca kao da opisuju mračnu dušu samog Hellingena. Odličan potez je i ubacivanje slavnog pisca,bez njega ovo ne bi funkcioniralo.Ljubitelj snova,podsvijesti i noćnih mora odlično se snašao,bio je u svom punom elementu.Savršeno se uklopio u mračnu i jezovitu atmosferu svojim ludilom,alkoholizmom i podsvijesti u obliku crnog gavrana koju isprva ne prihvaća ali dolazi do saznanja da je dio njega.U stvari,čitav šesti Hellingen baziran je na njegovim pričama i pjesmama,očit je veliki utjecaj slavnog književnika na Boselija.Nositelji priče su zasjenjeni sa pristupom slavnog književnika,Boselli transcendentnim pristupom priči prekoračuje granice normale,prelazi granice mogućeg iskustva.Najbolji primjer za to je finalni dvoboj u svemirskom brodu,u svemiru,između dimenzija,izvan osjetilnih spoznaja ljudskog iskustva. Sclavi je unatoč smušenosti radnje ogolio našeg junaka sloj po sloj,do kosti.Bacao ga je u ponore ludila i vraćao,pa opet bacao.Provukao ga je kroz blato,srušio sav njegov svijet,doveo ga do ruba samoubojstva i prešao taj zabranjeni rub,pokazao je svu krhkost jednog junaka.Pokazao je i ultimativnu žrtvu prijatelja koja je Zagora iskupila od grijeha samoubojstva,uskrsnuo ga i ustoličio kao indijansku legendu.Nitko prije njega a ni poslije nije se drznuo uraditi tako nešto. Bosellijev Zagor je postojan,nije psihički loman,fizički je jak,superioran.Savladava sve prepreke do starog neprijatelja,ništa mu ne može stati na put.To je mali minus ovom djelu. Sve u svemu,kad se podvuče crta dobili smo dinamično štivo prepuno avanture, fantastike i mistike.A najbolje o štivu i samom Boselliju govore riječi Liye: Zapleo se u mrežu priče.I nadala sam se da bijeli pripovjedač ima taj dar.U svim umjetnicima se skriva taj dar.Jer oni imaju moć da te zarobe…
|
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4468 Posts
Posted - 15/09/2016 : 07:54:55
|
ne sjećam se dobro zadnjeg dijela ovog helingena. Prva dva su vrlo atmosferična i ovo je valjda jedina bozelieva epizoda u kojoj mi se u priču dobro uklapa kaos i mnoštvo likova. Sve je u službi stvaranja kaosa, ali sve to ima neku svrhu. Čak i onaj dio sa lutkama mi je dodatno pojačao faktor horora. puno zanimljivije od demona. |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 15/09/2016 : 08:24:35
|
Identična Zagorova poza na obje naslovnice. Da nema odjeće, reklo bi se da je njegov lik precrtan.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6848 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 15/09/2016 : 10:00:08
|
Lijepo za naslovnicu ali malo nelogična poza, desna ruka preko desne noge dok lijevom objašnjava, crta ili što već. Može se, nije neizvedivo ali u praksi sumnjam da bi se dešnjak ovako postavio |
loading...
|
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 15/09/2016 : 13:17:42
|
Dobro, poze su slične, ni blizu toga da se ne primijeti da nisu iste. Tu odjeća ne skriva možebitnu precrtanost, jer je tu očigledno i vrapcima - da nije precrtano, za razliku od one nove naslovnice talijanskog izdanja. Često puta logika ljevak - dešnjak , popušta pred kompozicijskim smislom crteža, kada zna puno puta biti važniji redoslijed nizanja likova s lijeva na desno, ili obrnuto, radi "priče" unutar same naslovnice. |
|
|
Rahazlam
Advanced Member
Croatia
3404 Posts
Posted - 15/09/2016 : 19:16:03
|
quote: Originally posted by adriano
ne sjećam se dobro zadnjeg dijela ovog helingena. Prva dva su vrlo atmosferična i ovo je valjda jedina bozelieva epizoda u kojoj mi se u priču dobro uklapa kaos i mnoštvo likova. Sve je u službi stvaranja kaosa, ali sve to ima neku svrhu. Čak i onaj dio sa lutkama mi je dodatno pojačao faktor horora. puno zanimljivije od demona.
Meni je isto bolji Bosellijev Helingen od demona,uz Zimsku zmiju i Bijes Osaga mozda i najbolja Zagorova priča,demoni su mi top 10-15 najboljih epizoda Zagora!! I definitivno najbolja Bosellijeva priča koju je napisao za Zagora,a napisao je dosta odličnih priča,od Texaskih rendžera,Rakosija,Kradljivca sjena,Morske strave,naganjanje Nata Murda,solidna Afrička odiseja,ganjanje Richtera... |
|
|
Rahazlam
Advanced Member
Croatia
3404 Posts
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 15/09/2016 : 22:35:26
|
Bosellijev Hellingen je 2. najbolja priča sa Hellingenom, odmah iza demona. Eto koliko je Boselli dobar, koliko je uspio nakon nemoguće misije . |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 15/09/2016 : 23:07:15
|
quote: Originally posted by Rahazlam
ne sjećam se dobro zadnjeg dijela ovog helingena. Prva dva su vrlo atmosferična i ovo je valjda jedina bozelieva epizoda u kojoj mi se u priču dobro uklapa kaos i mnoštvo likova. Sve je u službi stvaranja kaosa, ali sve to ima neku svrhu. Čak i onaj dio sa lutkama mi je dodatno pojačao faktor horora. puno zanimljivije od demona.
Meni je isto bolji Bosellijev Helingen od demona,uz Zimsku zmiju i Bijes Osaga mozda i najbolja Zagorova priča,demoni su mi top 10-15 najboljih epizoda Zagora!! I definitivno najbolja Bosellijeva priča koju je napisao za Zagora,a napisao je dosta odličnih priča,od Texaskih rendžera,Rakosija,Kradljivca sjena,Morske strave,naganjanje Nata Murda,solidna Afrička odiseja,ganjanje Richtera...
Nešto gotovo najdosadnije što je mogao napisati. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
Rahazlam
Advanced Member
Croatia
3404 Posts
Posted - 16/09/2016 : 01:00:39
|
quote: Originally posted by DODSFERD
quote: Originally posted by Rahazlam
Meni je isto bolji Bosellijev Helingen od demona,uz Zimsku zmiju i Bijes Osaga mozda i najbolja Zagorova priča,demoni su mi top 10-15 najboljih epizoda Zagora!! I definitivno najbolja Bosellijeva priča koju je napisao za Zagora,a napisao je dosta odličnih priča,od Texaskih rendžera,Rakosija,Kradljivca sjena,Morske strave,naganjanje Nata Murda,solidna Afrička odiseja,ganjanje Richtera...
Nešto gotovo najdosadnije što je mogao napisati.
A meni nije... |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4598 Posts
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4598 Posts
Posted - 16/09/2016 : 07:17:41
|
Balada o Crvenom strijelcu
Naši junaci svom domu se vratiše Al Going going zalihe im sve sprašiše
U glas zbore: Poći valja po divljač svježu I naši junaci strelice natežu
Al ne lezi vraže Iz žbunja iskaču vojnici I Zagora traže
Crven kostim on nosi Baš ko jedan lukavac Koji strelicama ljude kosi
Vojnici naše junake na vješala vode Al Crveni strijelac sve ih strelicama probode
Upita potom junake naše: Tko ste vi? Dal pljačkaši il razbojnici ljuti?
Ne,ja sam Zagor,Darkwooda gospodar I razbojnicima kašu mutim Al i sa tobom nevolju slutim
A tko si ti tajanstveni strijelče? Crven triko ko saliven ti stoji Sličan su skrojili meni Sullivanovi moji
Ja sam Crveni strijelac I Robin Hood je za mene djevac Razbojnike odane sam okupio Da bi ljudima novac pokupio Ne dajem sirotinji,i sam sam sirotinja Da nema pljačke bio bi golotinja
Pođi sa mnom,reče strijelac U Družbu moju šumsku. Nismo mi neke bezvezne trandže Već momci pravi,imamo kandže
Sklopiše oni savezništvo iz nužde Jer im prijatelji u zatvoru glave snužde
Skovaše lukavi ratni plan i izvukoše drugove van Al da ne prođe sve u miru Dvoboj strijelama je u điru
Ulog su glave junaka naših I Zagor pomno gleda da sve strelice točno spraši
Ali avaj,džaba mu truda Za treću nije imao muda Par centimetara desno i našim junacima postade tijesno
I dok se oni za život bore Strijelac i ekipa stanovnike more Pljačka je u tijeku, Taoci znaju da nije vrijeme za kerefeku.
Stiže i Zagor,nije on neki nagor Bandu je porazio Al crvenog nije razmazio
Izrešetao ga strelicama i priveo pravdi Al pritom i sam osto u blokadi
Strelica je našla put blizu srca njegova Al Čiko,drug njegov iz tisuću gegova Ko vrsni kirurg samo ju iščupa
Za kraj,što reći o ovom remek djelu Bolje da šutim, strijelu bi dobio u glavu obnevidjelu.
|
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4598 Posts
Posted - 17/09/2016 : 07:36:16
|
Volim se vratiti ovoj priči nakon svih onih peripetija oko Atlantide,Akkronijana,Hellingena,vampira,čudovišta,demona… Čista jednostavnost priče,tečna radnja i simpatična naivna rješenja problema i dijalozi. Dobri stari klasik,nema puno mudrovanja već dobra stara akcija.Nema mistike satkane oko Zagorova lika,nema preispitivanja i samoispitivanja ega i lika,jednostavno,Zagor je tu i djeluje,brže,bolje i jače nego obični čovjek.I bez onog svog šestog čula,instinkta koji ga upozorava na opasnost,pa okreće leđa neprijatelju i dobiva šuber u glavu. I onda ga Čiko mora spašavati iz nevolje,ne jednom nego tri puta spasio mu je život.I pomaže mu u misterioznom nastupu pred Delawarima,jednom od onih u kojima si je izgradio kult ličnosti.Ova će fora sa dvojnikom biti iskorištena nekoliko puta u serijalu,najupečatljivija u Ratnik Pekot. Jednostavnost i suština,i Zagora i Čika,to je to.Ovdje je debeli Meksikanac nenadmašan u akciji i gegovima,šteta što je kasnije,čak i previše puta sveden na najobičnijeg kukavicu i plačljivka,pa i potpunog debila u nekim trenutcima.Način.(tj riječi koje je izgovorio) na koji je postao Zagorov nerazdvojni frend tako je naivan i simpatičan.A Zagor ko Zagor,djeluje.I kad treba vojnog časnika šakama uvjeriti i kad se treba pošorat sa glavnim negativcem. Legenda je rođena,i traje.
|
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 17/09/2016 : 20:18:58
|
Meni jedna od najdražih priča, teško je naći išta negativno što bi pokvarilo dojam Zagorovog prvijenca. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
Topic |
|
|
|