„S 20 godina su jedno drugom obećali da će zajedno provesti noć na svoj 40. rođendan.“
Raphael i Sophia žive zajedno. Nekoliko dana prije njegovog rođendana, Raphael dobiva poštanski paket sa starom videokasetom. Gledajući snimku, ponovo vidi sebe kao dvadesetogodišnjaka s jednom od svojih prvih ljubavi... Marie. Dvoje ljubavnika na snimci daje obećanje da će bez obzira na to što im život donese, provesti zajedno noć na svoj 40. rođendan. U Rimu.
Telefonski poziv, sljedećeg jutra. Marie. Isti glas kao prije 20 godina. Isti ton, isti smijeh...
Naravno, bilo bi potpuno ludo sve napustiti i otići u Rim gdje ga ona čeka. Bilo bi glupo i nezrelo. Ali kako odoljeti nezrelom i glupom obećanju?
Kolorka 66 • Jedna noć u Rimu • 224 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Jim • Crtež Jim • Prijevod Tina Dunjić Messmer • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.11.2016. • Cijena 200 Kn
Ocjena: 9/10 Nema ovde neke velike filozofije. Preispituju se odluke koje mogu usmjerit život u jednom ili drugom smjeru. Nešto slično kao i kod Ćao đaci.
Prikaz Rima poprilično drugačiji od prošlog stripa, ovo je zapravo Italija kakvu poznajem, jako dobro. Vjerojatno je Jim-u početna točka bila krasna filmska trilogija; Prije svitanja (preporuka svakome tko nije pogledao, pravo remek djelo), samo što u glavnoj ulozi nije Beč (pariz, Grčka) nego Rim. Jednostavno dobar strip, oduševljen sam Jim-om kao crtačem, osjeća Rim, crtež je dinamičan, pun života, volija bi da se još nešto Jim-ovo izda, mećimo njegova nova stvar L`erection... 8/10.
Prikaz Rima poprilično drugačiji od prošlog stripa, ovo je zapravo Italija kakvu poznajem, jako dobro. Vjerojatno je Jim-u početna točka bila krasna filmska trilogija; Prije svitanja (preporuka svakome tko nije pogledao, pravo remek djelo), samo što u glavnoj ulozi nije Beč (pariz, Grčka) nego Rim. Jednostavno dobar strip, oduševljen sam Jim-om kao crtačem, osjeća Rim, crtež je dinamičan, pun života, volija bi da se još nešto Jim-ovo izda, mećimo njegova nova stvar L`erection... 8/10.
Ne razumijem o čemu je strip točno, iako sam ga dosad već dva puta pročitala u nadi da ću nešto shvatiti.
Prvo, nije mi se svidio „stisak ruke“ ovog stripa, ostavio mi je dojam njonjavog postadolescenta jer u prvih se dvanaest stranica izlijeva toliki proljev od rečenica, koje sve redom završavaju melankoličnim trotočjima. I ja sam takve rečenice pisala s 14 godina na svom tadašnjem blogu, o tome kakav utjecaj imamo na tuđe zivote i čemu stremimo i blablabla, ali danas sam postala valjda cinična; i zato mi se jedino na prvih 12 stranica svidjelo... kako je lijepo nacrtana benzinska pumpa.
Glavni junak (Raphael) i njegova djevojka su očito truli alternativci, jer NIKAD ne bih rekla da imaju 40 godina...ona sa svojim tetovazama, vrućim hlačicama, čvrstim guzovima i piercingom u obrvi, a on sa svojom Ethan Hawke kosom i sklonošću alternativnoj medicini, kao da su zapeli u nekoj komuni. I onda kad nadijevaju mačku ime Marie-Antoinette, to mi je vrhunac nezrelosti. Em je mačka muško, em je nezgodno vikati „Marie-Antoinette!“ kad mu se obraćaš; ali valjda je to način na koji četrdesetogodišnje hipi komunjare još uvijek zive.
Priča se nastavlja u istom tonu i na Raphaelovoj rođendanskoj zabavi, gdje me posebno ozlovoljila scena s „tri prijateljice“ koje dolaze na zabavu nepozvane; jer takvu konstelaciju neprivlačnosti mogu nazvati samo bezobrazlukom od strane crtača.
Nadalje, prikaz fatalne Sophije: vau, koji odvratni monstrum od zene. Da ne spojlam, neću spominjati što je bilo kad su bili mladi, ali ponašala se u najmanju ruku preuzetno, a ovo što bude kad su veliki moze se karakterizirati jedino kao sociopatsko ponašanje. No, kroz vizuru autora, skoro pa me prevarilo da je junakinja „uzbudljiva“ , „nepredvidiva“, „opasna“ itd. Čisto sumnjam da takvo zensko biće postoji i hoda na kugli zemaljskoj, a da nije već završilo u ludari davnih dana zbog svog hazarderskog ponašanja i zapravo, nedostatka identiteta. Kad se zapitam tko je Sophie, sijeva mi samo da je lijepa, ali o njoj zapravo nemam pojma jer deskriptori poput ovih što sam stavila gore ipak ne govore o njoj, nego o Raphaelu (ona je ono što on zeli, a on zeli „uzbudljivo“ i „nepredvidivo“).
Još jedna zanimljivost: svi muškarci u stripu (ali baš SVI oko glavnog junaka) razmišljaju o „bremenitosti“ dugogodišnjih veza, o tome kako nema magije, o kompromisima koji se moraju napraviti, o opraštanju od mladosti. Ispada da su sve zene presretne u tim vezama i brakovima i da je osjećaj utamničenja u dugoj vezi rezerviran za muškarce (osim za Sophie, ali već smo ustanovili da ona nije stvarna osoba). Da je barem, makar u djeliću sekunde, prikazana Raphaelova djevojka kako mašta o karipskim instruktorima ronjenja, sve bi mi ovo bilo lakše prekabuliti. A ovako: ne kuzim, ne kuzim, ne kuzim. Zar je moguće da netko stvarno OVO misli?
Interesantna analiza. Dobija se volja za čitanjem.
+1
+1
Originally posted by Dukidule
Bio na popisu za nabavku. Upravo precrtan! Hvala. ;)
dcopic,i još nekoliko forumaša su ga poprilično nahvalili,mrkva i još jedan dw forumaš pljunuli - standardna priča. Zar se lično nećeš uveriti kako TEBI leži ovaj strip,ili se samo dodvoruješ mrkvi ?
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
dcopic,i još nekoliko forumaša su ga poprilično nahvalili,mrkva i još jedan dw forumaš pljunuli - standardna priča. Zar se lično nećeš uveriti kako TEBI leži ovaj strip,ili se samo dodvoruješ mrkvi ?
Cisto sumnjam da bi se Dule komu dodvoravao, pa bila to i ja :) Ali svejedno, Dule, nemoj to pisati po forumu, necu da zavrsim na Markosovoj listi za strijeljanje. I da, anto, ja bih rado da svi procitaju ovaj strip da usporedimo misljenja, ali za Tuttu znam da jedva stigne procitati i ove koji su kanonski, zato sam tako reagirala. Naravno, citajte, citajte, citajte!
Rijetkost je da se neki strip svidi svima. Šetača su mnogi nahvalili, a meni je... bolje da ne kažem kakav. Čak sam ga zamijenio. Jedna noć u Rimu čeka Mafest, pa ćemo vidjeti kakav je. Mislim da bi mi se moglo svidjeti.
Bez brige, nikome ne zamjeram normalne kritike kao ova. Nije ti se svidio i što sad, zar ti se mora svidjeti i zašto to ne bi napisala na forumu. Nemam s tim problema. Doduše, da si me pitala, rekao bih ti da ga ne kupuješ jer nije za tebe. To je više manje muška fantazija za nas koji smo upali u krizu srednjih godina i kojima je ne jednom palo na pamet što kad bih se opet našao sa svojom bivšom dragom iz srednje škole ili faksa. Naravno, brzo se pribereš, opališ sebi dvi triske i nastaviš gomilati kilograme i gubiti kosu, ali tih par trenutaka "što ako" sanjarenja bude ... blizu Jedne noći u Rimu:)
ma jasno je da ga je Dule precrtao zbog kupovine novih patika,i to dva para,a ne zbog tvoje kritike;nego sad ovde nešto glumata.
Ma jok. Istina je kud Mrkva tud' i ja! ;) A ima i toga što kažeš (patike).
Btw. Kupio sam i Presveto srce na preporuku pa eno ga, ćumi još od Interlibera negdje i ne zna više ni da postoji, zajedno sa nekih dodatnih preko 30-ak Fibrinih albuma. Nisu još na redu za čitanje, sasvim jednostavno, a neću više ništa kupovati samo da bih to imao. Kad mi se bude dalo, naći će se sve to i tada.
Za koga ja navijam samo je moja stvar. A ljubav je jedna, jedina...
Bez brige, nikome ne zamjeram normalne kritike kao ova. Nije ti se svidio i što sad, zar ti se mora svidjeti i zašto to ne bi napisala na forumu. Nemam s tim problema. Doduše, da si me pitala, rekao bih ti da ga ne kupuješ jer nije za tebe. To je više manje muška fantazija za nas koji smo upali u krizu srednjih godina i kojima je ne jednom palo na pamet što kad bih se opet našao sa svojom bivšom dragom iz srednje škole ili faksa. Naravno, brzo se pribereš, opališ sebi dvi triske i nastaviš gomilati kilograme i gubiti kosu, ali tih par trenutaka "što ako" sanjarenja bude ... blizu Jedne noći u Rimu:)
Izuzetna sažeta recenzija ovog stripa iz ugla muških članova foruma naše generacije :)! Naravno, potpisujem je :).
Cisto sumnjam da bi se Dule komu dodvoravao, pa bila to i ja :) Ali svejedno, Dule, nemoj to pisati po forumu, necu da zavrsim na Markosovoj listi za strijeljanje. I da, anto, ja bih rado da svi procitaju ovaj strip da usporedimo misljenja, ali za Tuttu znam da jedva stigne procitati i ove koji su kanonski, zato sam tako reagirala. Naravno, citajte, citajte, citajte!
Misliš? Evo, ako ih večeras ne pročitam, neću nikad... ;)