forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 SBE recenzije & rezervacije
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 231

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 27/12/2016 : 09:48:18  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by karven

Kako uspevate da pisete tako sporo? Ozbiljno pitam, bez zamerke. Zanima me zbog paralele. Šta koči? Koji su otežavajući faktori?

Kako koga. Mene recimo koči samo nedostatak talenta koji prikrivam velikim uloženim trudom. Otežavajući faktor je što sam perfekcionista pa težim ka nemogućem - da sve bude savršeno. Recenziju za Morgana Losta sam pisao tri meseca svaki (radni) dan, bar po sat-dva dnevno. Prošla je kroz desetine prerada, dorada, brisanja, dodavanja, lickanja, pickanja...

Evo već treći put sam povukao gotovu recenziju (Mister No) od DeeCayja, da bih nešto doradio. Čovek popizdeo, kaže kad mu je vratim četvrti put odmah će da je postavi da ne mogu više da je vrćem.

I u kući i na poslu me zajebavaju čim me vide za kompjuterom - odmah sledi pitanje opet pišeš recenzije? Nikako im ne ide u glavu da neko može da se trudi a da nema (finansijsku) korist od toga.

Jebga, pa nismo svi rođeni talenti kao ti ili Djole, pa da sa lakoćom piskaramo. Još pamtim kad si pre dve godine nešto zamerao KWu oko njegovog bloga i demonstrirao pisanje savršene mini recke za par minuta. Al to je prednost profesionalca - pored talenta, brzina i lakoća pisanja.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 27/12/2016 : 09:51:00  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by thekide

Recenziju za Morgana Losta sam pisao tri meseca svaki (radni) dan, bar po sat-dva dnevno.

Shit! Sorry, druze...
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 27/12/2016 : 10:05:37  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Kako uspevate da pisete tako sporo? Ozbiljno pitam, bez zamerke. Zanima me zbog paralele. Šta koči? Koji su otežavajući faktori?

Kako koga. Mene recimo koči samo nedostatak talenta koji prikrivam velikim uloženim trudom. Otežavajući faktor je što sam perfekcionista pa težim ka nemogućem - da sve bude savršeno. Recenziju za Morgana Losta sam pisao tri meseca svaki (radni) dan, bar po sat-dva dnevno. Prošla je kroz desetine prerada, dorada, brisanja, dodavanja, lickanja, pickanja...

Evo već treći put sam povukao gotovu recenziju (Mister No) od DeeCayja, da bih nešto doradio. Čovek popizdeo, kaže kad mu je vratim četvrti put odmah će da je postavi da ne mogu više da je vrćem.

I u kući i na poslu me zajebavaju čim me vide za kompjuterom - odmah sledi pitanje opet pišeš recenzije? Nikako im ne ide u glavu da neko može da se trudi a da nema (finansijsku) korist od toga.

Jebga, pa nismo svi rođeni talenti kao ti ili Djole, pa da sa lakoćom piskaramo. Još pamtim kad si pre dve godine nešto zamerao KWu oko njegovog bloga i demonstrirao pisanje savršene mini recke za par minuta. Al to je prednost profesionalca - pored talenta, brzina i lakoća pisanja.

Lep i iskren odgovor (hvala, btw). Meni se, recimo, dopada smer u kom se krećeš i vidan je trud.
Ja sam imao olakšavajuću okolnost da mi mnogo sjajnih i strpljivih ljudi u redakciji i šire, daju dragocene savete.
Strip kritika mi je izuzetno važna, i iako se ne javljam baš najčešće svaku vašu recenziju pročitam.
Zato me i iznenadilo kad sam video da neke od njih nastaju veoma dugo (ne zato što su loše ili kratke!). Ali, shvatam, nemate rokove i ljude koji vas cimaju za svaki sat zakašnjenja.

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 27/12/2016 : 10:08:11  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Recenziju za Morgana Losta sam pisao tri meseca svaki (radni) dan, bar po sat-dva dnevno.

Shit! Sorry, druze...

He, he... ma nema veze. Što duže traje veće je zadovoljstvo kad se završi. Samo da znaš da boli kad napišeš da si odradio 4100 reči za dva sata a ja tek postavio prve dve zanimljivosti.
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 27/12/2016 : 11:03:49  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zato me i iznenadilo kad sam video da neke od njih nastaju veoma dugo (ne zato što su loše ili kratke!). Ali, shvatam, nemate rokove i ljude koji vas cimaju za svaki sat zakašnjenja.

To što nekome prođu meseci pa i godine između rezervacije i završenog posla nema veze sa dugačkim nastajanjem. Uglavnom je problem nedostatak vremena ili inspiracije. Ali kad se stvarno radi onda većina završi za par dana, bar tako ovde napišu.

Zagorovci su rekorderi po brzini - King Warrior, pa i novajlija igor 12 trenutno razbijaju.
Igor 12 je tek ušao u posao i već me nervira. Za tri nedelje je napisao tri recenzije i čini mi se da se tek zaleće. Ako tako nastavi mogli bismo opet da vidimo sjajne rezultate od pre 5-6 godina.
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1325 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 27/12/2016 : 11:37:32  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
Thekide, sad kad čitam o tvojim tromjesečnim reckama, osjećam se malo manje lud . Tj. ja neke svoje priče i pjesme dorađujem/glancam/poliram danima, tjednima, mjesecima... A imam čak podosta i višegodišnjih primjera, uvijek neka opsjednutost s perfekcionizmom koji je nedostižan Mada priznam da na osvrte, eseje i sl. većinom ne trošim više od nekoliko sati, baš mi nisu toliko bitni i uvijek ih težim što više sažeti jer nikada sebe nisam mogao natjerati u potpunosti pročitati dugačke recenzije; naprimjer posljednju recku, Brodeckov izvještaj, napisao sam u jednom popodnevu uz bambus, uzeo pauzu, prošetao se da mi se slegnu dojmovi i promili, vratio se, pročitao i korektirao još jednom, a sljedeće jutro nije mi bilo ni na kraj pameti vraćati se osvrtu, jer sam pisao nešto svoje i recka je isto tako mogla biti pisana i prije nekoliko godina. Zapravo su mi te recke za opuštanje. Dok pišem pjesme i priče znam danima biti pomračen time što mi se mota po glavi, i što ne uspijevam do kraja uobličiti, pa me svi čudno gledaju :D A osvrt sadrži već ispričanu priču kojoj samo treba pridodati neki vlastiti dojam, dati vlastito viđenje autorovih misli, izvući iz njegovih riječi poveznice, asocijacije... Ko da imaš pred sobom već gotovu kuću i sagledavaš ju iznutra i izvana, bez da moraš obavljati fizikaliju - postavljati temelje, zidove, prozore, krov itd., cijelo vrijeme strepeći da budu radovi u nekom trenutku stali ili, još gore, da bude negdje nešto popustilo i onda bude ti se sve srušilo na glavu :D Mada najbolje i najzanimljivije su mi one kuće pune tajnih soba, slika i skrovišta, iako takve se danas rijetko nađu, jer sve imaju neku već milijun puta viđenu gradnju i kad su gotove međusobno se baš i ne razlikuju... Nerijetko podsjećaju i na ogroman poljski zahod ;)

“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain

Edited by - bonjovi4ever on 27/12/2016 11:38:32
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 27/12/2016 : 12:02:45  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Samo im kažeš da su pravi umjetnici nepotkupljivi za male pare.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/12/2016 : 20:32:22  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

Faktor slobodnog vremena najviše. Da sednem i kucam odmah nakon što pročitam "žrtvenu" epizode, išlo bi kao po ulju. Ali budući da retko nađem slobodnih satak vremena dnevno, ide ihahaj teško. Prvo dok se setim priče uopšte, koliko god da sam crtica sebi izvukao u rokovnik, taj sveži after-zen nestane pa dok ga vratim...a onda dok spojim svoj jučerašnji zen sa svojim današnjim...bilo bi super da u tih sat vremena automatski uđem u suštinu pisanja, ali budući da mi je to i dalje hobi i u apsolutnoj razlici od svakodnevnice, "ufuravanje u đir" me staje pola sata od tih sat.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 27/12/2016 : 21:21:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
ja možda u svojoj glavi slažem recenziju par dana, a onda kada treba tu bujicu misli iz moje glave pretipkati u microsoft word, to učinim u hipu, takoreći transu, pa i impulsivno u samo jedno jedino poslijepodne. no onda se toliko istrošim da mi se više ne da zajebavat s njom pa je često puta takovu sirovu pošaljem deecayju na email. i kada ja nakon par dana od svega toga povratim (djelomično) svijest i vidim svoju recenziju objavljenu na scomu, tek mi onda postane jasno koliko često puta ona "vrišti" za preradom, doradom, lickanjem, prckanjem... brisanjem.

a dobro, valjda ću jednog dana i naučit kako se pišu recenzije. pa čitajući i ovaj topik.
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 27/12/2016 : 21:38:41  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
Veoma zanimljivo.
Još nešto me zanima. Većina ljudi koje znam imaju. Neke "bubice" u vezi sa pisanjem. Ja, recimo, nikad ne sklanjam tekst sa desktopa dok se ne objavi, i ne mogu da čitam strip o kom sam pisao jedno duže vreme. Neki neće ni da kažu o čemu pišu dok ne završe. Vi?

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/12/2016 : 22:57:38  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Isto tako. Sve za sta sam napisao iole "jači" ogled ne mogu više da ih čitam.
To mi je najžalije kod Zagora koje je izdao Epicenter, jer sam sve i jednu cedio do poslednje kapi. Nema šanse. Tek sam neki dan na jedvite jade uspeo da iščitam Red Sand / Zimsku Zmiju (drugu od tri izašle odnosno četiri obrađene knjige) da vidim kako mi je prevod ispao na engleskom, a i to sa odštampanim radnim dokumentom na srpskom pored gotove sveske da bi me držalo poredbeno čitanje.

Svaki tekst je svojevrsno žrtvovanje analizirane price. Pravo me strah sada obrađivati "Sveti Breg" od Caponea.

Za sada su izuzetak Vekovnici I:"Rekvijem", ne znam zašto.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”

Edited by - PijaniPatak on 28/12/2016 06:24:59
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 27/12/2016 : 23:04:10  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

quote:
Originally posted by WOLF-HUNTER

Pa "Horde Zla" je kako ja znam, pozitivno ocjenjena epizoda, samo se nadam da nece uprskati sve sa nastavkom.

U zadnje vrijeme ima sve više negativnih komentara, tu priču spašava još samo nostalgija, a kod koga ona nije prisutna tada nema nikakve pomoći.

Pa dobro, epizoda ima svojih bubica, ali svejedno nije toliko loša koliko neke epizode... Mada, na atmosferu priče utiče malo i Donatellijev crtež koji, i nije toliko detaljan, jer čovjek je stvarno brzo crtao i radio epizode... Mada, da je epizodu odradio neki crtač koji ima smisla za detalje i precizniji crtež, možda bi bila i bolja... Sam negativac mi nekako nije detaljan, i ima još dosta tih rupica koje scenarista nije zakrpio (kao npr. odakle dolazi Gospodar Tame? Zašto je čarobnjakov brat prešao na zlu stranu?)... I isto što mi je smetalo kod negativaca jeste što obadvojice liče jedni na druge, ali su mi zato oni trolovi bili toliko odvratni da sam ih volio na neki način... Eh sada, sudeći po tablama nastavka, ne vjerujem ni da će ovaj put atmosfera biti sjajna, jedino da je, kao što sam rekao i za prvu epizodu, uradio neki crtač sa detaljima... Ja lično bi stavio Rubinija, ili eventualno Prisca da uradi epizodu. Rubinija bi uzeo jer lik ima (po mom mišljenju) najbolji stil od svih novih crtača u timu. A Prisca bi stavio jer me zanima kako bi se nosio sa "advnture-fantasy" tematiko, a ovako jako mi je drag crtač jer je predobar u dočaravanju "western" atmosfere...

Edited by - WOLF-HUNTER on 27/12/2016 23:04:56
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 28/12/2016 : 08:53:11  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bonjovi4ever

Mada priznam da na osvrte, eseje i sl. većinom ne trošim više od nekoliko sati, baš mi nisu toliko bitni i uvijek ih težim što više sažeti jer nikada sebe nisam mogao natjerati u potpunosti pročitati dugačke recenzije; naprimjer posljednju recku,

Da, to je problem dugačkih recenzija - retko ko ih pročita cele. To se naročito primeti u komentarima ispod recki koji pričaju istu priču kao i same recenzije.

U onim retkim slučajevima kada sam imao unapred spreman komentar (uglavnom neke važne NN epizode), uvek bih prvo, pre postavljanja, izbacio deo koji je recenzent već pomenuo, čisto da se ne ponavljamo ako je već sve rečeno.
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 28/12/2016 : 08:54:58  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Isto tako. Sve za sta sam napisao iole "jači" ogled ne mogu više da ih čitam.
To mi je najžalije kod Zagora koje je izdao Epicenter, jer sam sve i jednu cedio do poslednje kapi. Nema šanse. Tek sam neki dan na jedvite jade uspeo da iščitam Red Sand / Zimsku Zmiju (drugu od tri izašle odnosno četiri obrađene knjige) da vidim kako mi je prevod ispao na engleskom, a i to sa odštampanim radnim dokumentom na srpskom pored gotove sveske da bi me držalo poredbeno čitanje.

Svaki tekst je svojevrsno žrtvovanje analizirane price. Pravo me strah sada obrađivati "Sveti Breg" od Caponea.

Da, to je najgora stvar kod pisanja recki. Zato sam od početka odbijao da pišem recke za Zagorove epizode jer želim da ponovo, bez ikakvog analiziranja, uživam u njima.

Zato za recenzije uglavnom biram loš(ij)e priče (u 80% slučajeva).
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 28/12/2016 : 10:53:03  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
- Napravim neke grube crtice u glavi.
- Sjednem i napisem recenziju. Kao u transu, kao sto kiky rece. Hellingen je izuzetak, njega sam pisao dva dana.
- Neki drugi dan preletim preko recke i ispravim ponesto, dodam zanimljivosti i nadjem odgovarajuce slike.
- Recka ostaje na desktopu dok se ne objavi, onda je brisem.
- Nije mi problem opet procitati strip koji sam recenzirao, ali ne citam svoje recenzije kada su na sajtu, samo preletim preko njih i pogledam je li sve u redu.

Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 28/12/2016 : 13:40:18  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
@thekide

Stavi rezervaciju i našem crnom Dobrici pa što bude.
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

727 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 28/12/2016 : 14:00:01  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
thekide, rezervisi mi:

TX SA 6 - Znak zmije
TX SA 21 - Zemlja bezakonja
TX MX 18 - Sramotna predstraza
MN SASP 7 Ljudi iz dzungle
KM LU 54 Sotonski par
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 28/12/2016 : 14:26:51  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by doom

thekide, rezervisi mi:

TX SA 6 - Znak zmije
TX SA 21 - Zemlja bezakonja
TX MX 18 - Sramotna predstraza
MN SASP 7 Ljudi iz dzungle
KM LU 54 Sotonski par

Doom, odličan izbor.
Ili pet ili ništa.

Ubačeno.
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 28/12/2016 : 14:27:37  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

@thekide

Stavi rezervaciju i našem crnom Dobrici pa što bude.

Pa hteo sam da mu stavim i juče, ali nije precizirao koju.
Pleme drvenih lica (što mu je King preporučio) ili nešto friško iz JA sage?
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 28/12/2016 : 14:28:39  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Valjda će se javiti, ali pretpostavljam da mu bolje idu nostalgični osvrti na ZS.
Go to Top of Page

markotamara
Senior Member

Croatia
2783 Posts

Member since 26/05/2013

Posted - 29/12/2016 : 03:42:28  Show Profile Show Extended Profile  Send markotamara a Private Message  Reply with Quote
rezerviram ovu pricu
Otok srebrnih lisica - Giusfredi/Colombo/Ferri
javite do kada triba vam dostaviti materijal

GALLIENO FERRI
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 29/12/2016 : 08:57:49  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote

SPISAK NERECENZIRANIH EPIZODA
SE NALAZI OVDE

SPISAK REZERVACIJA
(po recenzentima)

Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 29/12/2016 : 08:58:24  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:

Valjda će se javiti, ali pretpostavljam da mu bolje idu nostalgični osvrti na ZS.

Pa možda nema ZS izdanje "Plemena", i ja sam moje sveske negde zaturio.
Ponuda stoji otvorena, pa ko dođe, dobrodošao je.

I ne napadaj ljude za "Hordu zla", to je za zlatnu generaciju '76. vanvremenski klasik.
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 29/12/2016 : 08:58:58  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by markotamara

rezerviram ovu pricu
Otok srebrnih lisica - Giusfredi/Colombo/Ferri
javite do kada triba vam dostaviti materijal

Ubačeno.

Nemaš nikakve rokove, ali s obzirom da si izabrao epizodu koja još nije izašla na ovim prostorima, ne bi bilo loše da sačekaš koji mesec, ali u suštini i ne moraš.

Kada je završiš, šalješ je na deecaycu@gmail.com
Ako ti treba primer recenzije, traži DeeCayju pa će ti on poslati neku njegovu probnu.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 29/12/2016 : 10:56:51  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Pa možda nema ZS izdanje "Plemena", i ja sam moje sveske negde zaturio.
Ponuda stoji otvorena, pa ko dođe, dobrodošao je.

I ne napadaj ljude za "Hordu zla", to je za zlatnu generaciju '76. vanvremenski klasik.

Da, klasik od kojeg boli glava nakon čitanja.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page
Page: of 231  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.62 seconds. Snitz Forums 2000