Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29457 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 09/11/2016 : 21:22:00
|
„S 20 godina su jedno drugom obećali da će zajedno provesti noć na svoj 40. rođendan.“
Raphael i Sophia žive zajedno. Nekoliko dana prije njegovog rođendana, Raphael dobiva poštanski paket sa starom videokasetom. Gledajući snimku, ponovo vidi sebe kao dvadesetogodišnjaka s jednom od svojih prvih ljubavi... Marie. Dvoje ljubavnika na snimci daje obećanje da će bez obzira na to što im život donese, provesti zajedno noć na svoj 40. rođendan. U Rimu.
Telefonski poziv, sljedećeg jutra. Marie. Isti glas kao prije 20 godina. Isti ton, isti smijeh...
Naravno, bilo bi potpuno ludo sve napustiti i otići u Rim gdje ga ona čeka. Bilo bi glupo i nezrelo. Ali kako odoljeti nezrelom i glupom obećanju?
Kolorka 66 • Jedna noć u Rimu • 224 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Jim • Crtež Jim • Prijevod Tina Dunjić Messmer • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.11.2016. • Cijena 200 Kn
http://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-66-jedna-noc-u-rimu/397/
|
Trouble will find me |
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1762 Posts
Member since 06/05/2009 |
Posted - 10/11/2016 : 07:44:34
|
Odličan strip! Vrhunska priča! Izgleda da ću bankrotirat zbog ove nove Fibrine ture. Markose, pogodio si me sa 70% naslova... |
Oj, budi svoj! |
|
|
kasper
Advanced Member
10905 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 10/11/2016 : 08:44:18
|
ovo komentar je za mog prijatelja anta strip izgleda savrseno, nabalja se obavezno |
Edited by - kasper on 10/11/2016 08:47:52 |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15801 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21319 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 10/11/2016 : 21:33:59
|
quote: Originally posted by kasper
ovo komentar je za mog prijatelja anta strip izgleda savrseno, nabalja se obavezno
nemoj samo da te na dw čuju da ćeš ga obavezno nabaviti. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 10/11/2016 21:34:23 |
|
|
kasper
Advanced Member
10905 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 10/11/2016 : 22:15:12
|
quote: Originally posted by anto
quote: Originally posted by kasper
ovo komentar je za mog prijatelja anta strip izgleda savrseno, nabalja se obavezno
nemoj samo da te na dw čuju da ćeš ga obavezno nabaviti.
ma jok, ovo sam komentarisao za tebe |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 11/11/2016 : 00:28:16
|
Bemti, rijetke su naslovnice u koje odmah poželim ući.
Shvatite kako vam drago...
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8279 Posts
Member since 25/01/2010 |
|
Zagor-te-nay
Senior Member
Croatia
2456 Posts
Member since 03/05/2006 |
Posted - 16/01/2017 : 21:38:19
|
Prikaz Rima poprilično drugačiji od prošlog stripa, ovo je zapravo Italija kakvu poznajem, jako dobro. Vjerojatno je Jim-u početna točka bila krasna filmska trilogija; Prije svitanja (preporuka svakome tko nije pogledao, pravo remek djelo), samo što u glavnoj ulozi nije Beč (pariz, Grčka) nego Rim. Jednostavno dobar strip, oduševljen sam Jim-om kao crtačem, osjeća Rim, crtež je dinamičan, pun života, volija bi da se još nešto Jim-ovo izda, mećimo njegova nova stvar L`erection... 8/10. |
Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
|
|
|
hrvoje23
Senior Member
Croatia
2175 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 14/02/2017 : 13:56:04
|
quote: Originally posted by Zagor-te-nay
Prikaz Rima poprilično drugačiji od prošlog stripa, ovo je zapravo Italija kakvu poznajem, jako dobro. Vjerojatno je Jim-u početna točka bila krasna filmska trilogija; Prije svitanja (preporuka svakome tko nije pogledao, pravo remek djelo), samo što u glavnoj ulozi nije Beč (pariz, Grčka) nego Rim. Jednostavno dobar strip, oduševljen sam Jim-om kao crtačem, osjeća Rim, crtež je dinamičan, pun života, volija bi da se još nešto Jim-ovo izda, mećimo njegova nova stvar L`erection... 8/10.
Slažem se, 8/10 |
|
|
Mrkva
Senior Member
1184 Posts
Member since 11/09/2016 |
Posted - 05/03/2017 : 11:03:42
|
Ovaj strip definitivno nije za mene.
Ne razumijem o čemu je strip točno, iako sam ga dosad već dva puta pročitala u nadi da ću nešto shvatiti.
Prvo, nije mi se svidio „stisak ruke“ ovog stripa, ostavio mi je dojam njonjavog postadolescenta jer u prvih se dvanaest stranica izlijeva toliki proljev od rečenica, koje sve redom završavaju melankoličnim trotočjima. I ja sam takve rečenice pisala s 14 godina na svom tadašnjem blogu, o tome kakav utjecaj imamo na tuđe zivote i čemu stremimo i blablabla, ali danas sam postala valjda cinična; i zato mi se jedino na prvih 12 stranica svidjelo... kako je lijepo nacrtana benzinska pumpa.
Glavni junak (Raphael) i njegova djevojka su očito truli alternativci, jer NIKAD ne bih rekla da imaju 40 godina...ona sa svojim tetovazama, vrućim hlačicama, čvrstim guzovima i piercingom u obrvi, a on sa svojom Ethan Hawke kosom i sklonošću alternativnoj medicini, kao da su zapeli u nekoj komuni. I onda kad nadijevaju mačku ime Marie-Antoinette, to mi je vrhunac nezrelosti. Em je mačka muško, em je nezgodno vikati „Marie-Antoinette!“ kad mu se obraćaš; ali valjda je to način na koji četrdesetogodišnje hipi komunjare još uvijek zive.
Priča se nastavlja u istom tonu i na Raphaelovoj rođendanskoj zabavi, gdje me posebno ozlovoljila scena s „tri prijateljice“ koje dolaze na zabavu nepozvane; jer takvu konstelaciju neprivlačnosti mogu nazvati samo bezobrazlukom od strane crtača.
Nadalje, prikaz fatalne Sophije: vau, koji odvratni monstrum od zene. Da ne spojlam, neću spominjati što je bilo kad su bili mladi, ali ponašala se u najmanju ruku preuzetno, a ovo što bude kad su veliki moze se karakterizirati jedino kao sociopatsko ponašanje. No, kroz vizuru autora, skoro pa me prevarilo da je junakinja „uzbudljiva“ , „nepredvidiva“, „opasna“ itd. Čisto sumnjam da takvo zensko biće postoji i hoda na kugli zemaljskoj, a da nije već završilo u ludari davnih dana zbog svog hazarderskog ponašanja i zapravo, nedostatka identiteta. Kad se zapitam tko je Sophie, sijeva mi samo da je lijepa, ali o njoj zapravo nemam pojma jer deskriptori poput ovih što sam stavila gore ipak ne govore o njoj, nego o Raphaelu (ona je ono što on zeli, a on zeli „uzbudljivo“ i „nepredvidivo“).
Još jedna zanimljivost: svi muškarci u stripu (ali baš SVI oko glavnog junaka) razmišljaju o „bremenitosti“ dugogodišnjih veza, o tome kako nema magije, o kompromisima koji se moraju napraviti, o opraštanju od mladosti. Ispada da su sve zene presretne u tim vezama i brakovima i da je osjećaj utamničenja u dugoj vezi rezerviran za muškarce (osim za Sophie, ali već smo ustanovili da ona nije stvarna osoba). Da je barem, makar u djeliću sekunde, prikazana Raphaelova djevojka kako mašta o karipskim instruktorima ronjenja, sve bi mi ovo bilo lakše prekabuliti. A ovako: ne kuzim, ne kuzim, ne kuzim. Zar je moguće da netko stvarno OVO misli?
|
|
|
Tutta
Advanced Member
Germany
32402 Posts
Member since 19/02/2010 |
|
Mrkva
Senior Member
1184 Posts
Posted - 05/03/2017 : 12:20:00
|
Bolje uzmi Spaghetti Brothers s police i odi na kenjaru...jedno 10 sati. Obecajem ti da ce to biti dobro utroseno vrijeme. Ovo...nece :) |
|
|
Dukidule
Advanced Member
Chile
4039 Posts
Member since 20/05/2014 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10447 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21319 Posts
Posted - 05/03/2017 : 13:55:33
|
quote: Originally posted by Peyo
quote: Originally posted by Tutta
Interesantna analiza. Dobija se volja za čitanjem.
+1
+1
quote: Originally posted by Dukidule
Bio na popisu za nabavku. Upravo precrtan! Hvala. ;)
dcopic,i još nekoliko forumaša su ga poprilično nahvalili,mrkva i još jedan dw forumaš pljunuli - standardna priča. Zar se lično nećeš uveriti kako TEBI leži ovaj strip,ili se samo dodvoruješ mrkvi ? |
Edited by - anto on 05/03/2017 13:58:15 |
|
|
Mrkva
Senior Member
1184 Posts
Posted - 05/03/2017 : 14:15:21
|
dcopic,i još nekoliko forumaša su ga poprilično nahvalili,mrkva i još jedan dw forumaš pljunuli - standardna priča. Zar se lično nećeš uveriti kako TEBI leži ovaj strip,ili se samo dodvoruješ mrkvi ?
Cisto sumnjam da bi se Dule komu dodvoravao, pa bila to i ja :) Ali svejedno, Dule, nemoj to pisati po forumu, necu da zavrsim na Markosovoj listi za strijeljanje. I da, anto, ja bih rado da svi procitaju ovaj strip da usporedimo misljenja, ali za Tuttu znam da jedva stigne procitati i ove koji su kanonski, zato sam tako reagirala. Naravno, citajte, citajte, citajte! |
Edited by - Mrkva on 05/03/2017 14:17:46 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21319 Posts
Posted - 05/03/2017 : 14:33:13
|
ma jasno je da ga je Dule precrtao zbog kupovine novih patika,i to dva para,a ne zbog tvoje kritike;nego sad ovde nešto glumata. |
|
|
Korg
Senior Member
Ireland
1043 Posts
Member since 23/02/2015 |
Posted - 05/03/2017 : 14:40:44
|
Rijetkost je da se neki strip svidi svima. Šetača su mnogi nahvalili, a meni je... bolje da ne kažem kakav. Čak sam ga zamijenio. Jedna noć u Rimu čeka Mafest, pa ćemo vidjeti kakav je. Mislim da bi mi se moglo svidjeti. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29457 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 05/03/2017 : 15:15:20
|
Bez brige, nikome ne zamjeram normalne kritike kao ova. Nije ti se svidio i što sad, zar ti se mora svidjeti i zašto to ne bi napisala na forumu. Nemam s tim problema. Doduše, da si me pitala, rekao bih ti da ga ne kupuješ jer nije za tebe. To je više manje muška fantazija za nas koji smo upali u krizu srednjih godina i kojima je ne jednom palo na pamet što kad bih se opet našao sa svojom bivšom dragom iz srednje škole ili faksa. Naravno, brzo se pribereš, opališ sebi dvi triske i nastaviš gomilati kilograme i gubiti kosu, ali tih par trenutaka "što ako" sanjarenja bude ... blizu Jedne noći u Rimu:) |
Trouble will find me |
|
|
Dukidule
Advanced Member
Chile
4039 Posts
Posted - 05/03/2017 : 15:35:54
|
ma jasno je da ga je Dule precrtao zbog kupovine novih patika,i to dva para,a ne zbog tvoje kritike;nego sad ovde nešto glumata.
Ma jok. Istina je kud Mrkva tud' i ja! ;) A ima i toga što kažeš (patike).
Btw. Kupio sam i Presveto srce na preporuku pa eno ga, ćumi još od Interlibera negdje i ne zna više ni da postoji, zajedno sa nekih dodatnih preko 30-ak Fibrinih albuma. Nisu još na redu za čitanje, sasvim jednostavno, a neću više ništa kupovati samo da bih to imao. Kad mi se bude dalo, naći će se sve to i tada. |
Za koga ja navijam samo je moja stvar. A ljubav je jedna, jedina... |
|
|
tantus
Senior Member
Slovenia
1651 Posts
Member since 10/09/2003 |
Posted - 05/03/2017 : 17:13:07
|
quote: Originally posted by Markos
Bez brige, nikome ne zamjeram normalne kritike kao ova. Nije ti se svidio i što sad, zar ti se mora svidjeti i zašto to ne bi napisala na forumu. Nemam s tim problema. Doduše, da si me pitala, rekao bih ti da ga ne kupuješ jer nije za tebe. To je više manje muška fantazija za nas koji smo upali u krizu srednjih godina i kojima je ne jednom palo na pamet što kad bih se opet našao sa svojom bivšom dragom iz srednje škole ili faksa. Naravno, brzo se pribereš, opališ sebi dvi triske i nastaviš gomilati kilograme i gubiti kosu, ali tih par trenutaka "što ako" sanjarenja bude ... blizu Jedne noći u Rimu:)
Izuzetna sažeta recenzija ovog stripa iz ugla muških članova foruma naše generacije :)! Naravno, potpisujem je :). |
Edited by - tantus on 05/03/2017 17:17:17 |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5474 Posts
Member since 06/10/2011 |
Posted - 05/03/2017 : 20:17:28
|
Odličan strip,fenomenalno crtež...treba li reći počasno mjesto na polici...a ko jos ne bi voleo sresti "neku" bivšu i otisnuti se u noć |
|
|
Tutta
Advanced Member
Germany
32402 Posts
Posted - 05/03/2017 : 21:03:36
|
quote: Originally posted by Mrkva
dcopic,i još nekoliko forumaša su ga poprilično nahvalili,mrkva i još jedan dw forumaš pljunuli - standardna priča. Zar se lično nećeš uveriti kako TEBI leži ovaj strip,ili se samo dodvoruješ mrkvi ?
Cisto sumnjam da bi se Dule komu dodvoravao, pa bila to i ja :) Ali svejedno, Dule, nemoj to pisati po forumu, necu da zavrsim na Markosovoj listi za strijeljanje. I da, anto, ja bih rado da svi procitaju ovaj strip da usporedimo misljenja, ali za Tuttu znam da jedva stigne procitati i ove koji su kanonski, zato sam tako reagirala. Naravno, citajte, citajte, citajte!
Misliš? Evo, ako ih večeras ne pročitam, neću nikad... ;)
|
+IN HOC SIGNO VINCES+
|
|
|
Dukidule
Advanced Member
Chile
4039 Posts
Posted - 05/03/2017 : 21:18:31
|
Sveukupno 248 stranica, Fibra 224 a istog formata. U čemu je sad razlika tih 24 viška? |
Za koga ja navijam samo je moja stvar. A ljubav je jedna, jedina... |
|
|
Tutta
Advanced Member
Germany
32402 Posts
Posted - 05/03/2017 : 21:40:54
|
Zadnjih 10,11 stranica, u oba broja - Ein letztes Wort, Skizzenbuch mit Texten von Jim, Dekor & Umgebung und Coverentwürfe. |
+IN HOC SIGNO VINCES+
|
|
|
Topic |
|