forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Fibrarijum - samo dobri stripovi (tm)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 114

anto
Advanced Member

Serbia
21319 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 19/03/2017 : 20:40:34  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10905 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 19/03/2017 : 21:56:43  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
bjuf je odlican strip, pritom namenjen najsiroj publici
Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 19/03/2017 : 22:41:35  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
Slažem se sa Shanerovom ocjenom i za Bilo jednom u Francuskoj i za Ekvinocije. Definitivno je Bilo jednom .. strip koji će se svidjeti većem broju čitatelja (o tome vjerujem mogu posvjedočiti i tiraži, ako netko ima o tome informaciju), ali zato u Ekvinocijima čovjek može pronaći mnogo toga čega nema niti u Bilo jednom ..., a niti u golemoj većini drugih stripova, počevši od crteža, strukture, psihološkog prikaza likova i zbog toga je to po meni zanimljiviji, originalniji i inovativniji strip. Ekvinociji naprosto zovu na što skorije ponovljeno čitanje kako bi se nanovo uživalo u grafičkom izričaju, ali i bolje uhvatila složenija kompozicija u naraciji, dok je kod Bilo jednom u Francuskoj, manje više sve jasno na prvu loptu i strip svoje uzbuđenje duguje ponajprije napetosti fabule dok je crtež na visokoj razini, ali bez trunke eksperimenta i nečeg što već nije viđeno.

Tematski ova dva djela su dijametralno suprotna i teško usporediva, jedino što im je mjesto radnje Francuska. Prvi opisuje burne događaje u 2. svjetskom ratu gdje se okreće velika lova i padaju ljudski životi, dok se u drugom ne radi zapravo o ničemu, osim o današnjem svakidašnjem mirnodopskom životu i nedaćama i lijepim trenucima koje isti donosi. Jedan je rađen isključivo za tržište što se vidi iz aviona, dok je drugi proizvod istančanog autorskog promišljanja i težnje za stvaralačkim uzbuđenjem. Bilo jednom u Francuskoj je u osnovi avanturistički strip bez obzira na epski karakter opisane sudbine glavnog lika u uzbudljivim povijesnim okolnostima dok su Ekvinociji fina rafinirana drama, poput francuskog filma kojeg davaju u kasne sate na HTV3, koja je kao od šale izbjegla da ne upadne u zamku autobiografskih ispovijedi zapakiranih u ono što se voli danas nazivati grafičkim novelama. Da su filmovi prvom bi bolje odgovarala veća dvorana, dok bi drugom bila dostatna ona manja. To što su u manjim dvoranama ponekad bolje fotelje nije krivica onih koji idu u takva kina.

Vjerujem da rasprave tko je veća faca u pogledu razumijevanja stripova nisu zanimljive ni drugima kao što nisu ni meni. Uostalom zašto ne bi netko mogao jednostavno voliti komercijalnije stripove (bez obzira na background)? Zbog čega ih treba prikazati u "intelektualnijem" svijetlu kako bi se bolje prilagodili nečijem afinitetu? Naravno, najbolje je kad visoku kvalitetu i intrigantnost prati i širok interes publike, što se vjerujem nije poklopilo za oba ova stripa, ali iz sasvim različitih razloga. Na nekom hipotetskom festivalu Bilo jednom u Francuskoj bi prije dobili nagradu publike dok bi Ekvinociji bili bliži specijalnoj nagradi stručnog žirija u kojem bi sjedali profesionalci i autori.

Edited by - zarmix on 19/03/2017 23:54:42
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 19/03/2017 : 22:45:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Tek sada procitao ovo, pa ne vidim zasto se tada takva "hajka" digla ...

Muchacho - Kolorka 6 (Fibra)

Ovo je prava stripcina, odlican crtez, dobra prica (ni ova "prica ispod" mi ne smeta koliko je nekim drugima), ma za procitati, preporuka svakome.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 20/03/2017 : 00:09:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zarmix
Vjerujem da rasprave tko je veća faca u pogledu razumijevanja stripova nisu zanimljive ni drugima kao što nisu ni meni.

Što se mene tiče samo sam se zezao.

Uostalom, pretpostavljam da se Shaner samo malo nes(p)retno izrazio.

Vas dva ste mi pobudili zanimanje za Ekvinocije.

Sa zanimanjem čitam tvoje i njegove postove .
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7413 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 20/03/2017 : 06:26:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
@anto&Peyo

Nisam imao nikakvu namjeru potcjenjivati ni strip ni njegovu publiku. Ne znam da li je to na kraju jasno iz mog kratkog komentara, ali strip mi se svidio i drago mi je sto sam ga procitao. Samo sam htio ukazati na razliku koju je zarmix objasnio puno detaljnije i bolje nego sto bih ja mogao. Hvala zarmixu!

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 20/03/2017 : 08:42:43  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
Samo što se ne počnemo grliti i ljubiti

Čini se kako su mi konačno pogodili terapiju, pa ubodem tu i tamo ponešto.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10905 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 20/03/2017 : 09:15:05  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Na nekom hipotetskom festivalu Bilo jednom u Francuskoj bi prije dobili nagradu publike dok bi Ekvinociji bili bliži specijalnoj nagradi stručnog žirija u kojem bi sjedali profesionalci i autori.

nop, bjuf bi rastrgao ekvinocij, koji je inace los 'autorski' strip.
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 20/03/2017 : 11:01:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mrkva

... Ne zelim ni sekunde potrošiti na Milesa Davisa jer me smara.

Uvreda!!
Miles je vladar galaksije!
On ne smara, on otvara vidike

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 20/03/2017 : 11:31:41  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

quote:
Na nekom hipotetskom festivalu Bilo jednom u Francuskoj bi prije dobili nagradu publike dok bi Ekvinociji bili bliži specijalnoj nagradi stručnog žirija u kojem bi sjedali profesionalci i autori.

Što o Ekvinocijima misle ljudi izvan naše niskotiražne stripovske sredine može se pročitati ovdje:

http://www.brokenfrontier.com/3-reasons-need-read-equinoxes-cyril-pedrosa/
https://comicsgrinder.com/2016/09/12/review-equinoxes-by-cyril-pedrosa/
http://www.goodreads.com/book/show/31520956-equinoxes
http://www.comicsbeat.com/review-cyril-pedrosa-captures-the-hidden-human-web/

Edited by - zarmix on 20/03/2017 11:42:14
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10905 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 20/03/2017 : 11:44:05  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Što o Ekvinocijima misle ljudi izvan naše niskotiražne stripovske vukojebine može se pročitati ovdje:

http://www.brokenfrontier.com/3-reasons-need-read-equinoxes-cyril-pedrosa/
https://comicsgrinder.com/2016/09/12/review-equinoxes-by-cyril-pedrosa/
http://www.goodreads.com/book/show/31520956-equinoxes
http://www.comicsbeat.com/review-cyril-pedrosa-captures-the-hidden-human-web/

uvek se mogu naci clanci za bilo sta na internetu da bi se sta pokazalo/dokazalo. ja licno pratim bulledair sajt (nekad suprotan od bedeteke), tamo je strip prosao strip osrednje. a i moje misljenje je da je ovaj strip radjen preko stare slave. iz razgovora uzivo vidim da se ljudi sklanjaju od stripa.
bice ove godine, cenim, dosta valjanoga tog 'autorskog' stripa

svejedno, bjuf je ubica
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10905 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 20/03/2017 : 11:48:43  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
samo da dodam, cyril jeste autor za nagrade, al ekvinocij nije taj strip. nury nije covek za nagrade, al bjuf jeste taj strip
Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 20/03/2017 : 12:03:47  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
quote:
uvek se mogu naci clanci za bilo sta na internetu da bi se sta pokazalo/dokazalo. ja licno pratim bulledair sajt (nekad suprotan od bedeteke), tamo je strip prosao strip osrednje.

Misliš na ovaj site i osvrt:
http://www.bulledair.com/index.php?rubrique=album&album=equinoxes

Meni ovo ne djeluje da je prošao osrednje.

Kako ne znam francuski poslužio je Google prevoditelj za engleski prevod:

Virginia Woolf, an Englishwoman, wrote an experimental novel called Les Vagues in 1931, consisting of inner monologues of six distinct characters interspersed with interludes detailing a coastal scene at different times of the day. With this work of a new kind, she had succeeded in penetrating into the inner world of her characters, approaching without breaking the correctness of their feelings. It was like perceiving the different facets of the same human soul in the general sense.
It is from this work that Cyril Pedrosa is inspired and it is to his author that pays homage in The Equinoxes, a great graphic novel of more than 300 pages.
Indeed, he staged a small palette of characters and their entourage in scenes interspersed with slices of life of other characters and punctuated by a story telling the seasons of a wild man, probably prehistoric.

There is the old, divorced and disillusioned father, who has to manage his relationship with life and with his teenage daughter whose care he has once a week. There is this former eco-friendly left-wing activist who is approaching the end of his life and has abandoned the fight, now turning to other aspirations and regrets. And then there is this young woman, passionate about photography, who walks the streets in search of characters whose faces she will capture and let us see a vision of their life and their intimate thoughts at a given moment.

Graphic processing differs depending on the frame.
One finds the very appreciable usual feature of Cyril Pedrosa for the daily scenes of the protagonists quoted above. With its soft and soft style, it happens to make the characters endearing and bring the reader closer to them.
Then when the snapshots of the lives of the different people Camille takes, the graphic passes briefly to black and white, like in charcoal, and finally the image leaves the place to the text for 2 to 4 pages of novel where the photographed Narrate intimately.
As for the storytelling of this prehistoric young boy, he is in a different style, without inking, close to the vector drawing on computer while preserving a trait that sometimes reminded me that of Blutch.
It's beautiful.

The story, or rather the stories of each of these characters, takes a long time to set up. Full of unspoken, she lets gently glimpse the troubles of each one without explaining them, since the words would be hard to do so. The reader may regret a certain hermeticism, following characters whom he might not feel close if he does not understand them, do not feel them easily. But the human emotions presented here are not translated into easy terms. It takes the subtlety of drawing, staging and a gentle narrative to allow them to feel and understand them.

On the narrative side, there may be some regrets. First of all, a slow entry to tame, with many characters and a reader that takes time to find oneself. Then it is possible to regret purely textual passages. Even if they are pleasantly written, they are a bit long and break the rhythm of the album. The same thing in comics would have greatly increased the number of pages but might have been more pleasant to reading.

I salute the sensitivity and success in conveying the subtle emotions of complex characters. The staging is strong and original. And despite some reproaches to the slow development and a suspicion of lack of clarity, it is a remarkable work that we have there.

Lošije je prošao na bedetheque http://www.bdgest.com/chronique-6985-BD-Les-Equinoxes-Les-equinoxes.html

Edited by - zarmix on 20/03/2017 12:32:59
Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 20/03/2017 : 12:54:28  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
quote:

samo da dodam, cyril jeste autor za nagrade, al ekvinocij nije taj strip. nury nije covek za nagrade, al bjuf jeste taj strip

Što se tiče Fabiena Nurya, meni je zanimljiviji Tyler Cross od Bilo jednom u Francuskoj i radujem se najavljenom Fibrinom integralu. Kad se samo sjetim da sam kupio prvi album Tylera Crossa u izdanju izdavačke kuće Padora koja je u međuvremenu riknula. Ovaj strip bi svojom kvalitetom i poetikom mogao udovoljiti različitim ukusima.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11894 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 20/03/2017 : 13:29:45  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Imam Bilo jednom u Francuskoj ali nikako da se nateram da procitam. A za ekvinocije ste me sad bas zainteresovali.
Tyler Cross je sjajan strip! Pravi miks noira i westerna, sjajno odradjeno uz odlican crtez! Preporucujem!
Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 20/03/2017 : 13:43:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Jedna noc u Rimu je prvo maestralno nacrtan strip. Atmosfera se mnogo oslanja na Jimov odlican crtez i dobar osecaj za boje. Zalasci sunca, senke na kupolama, Marijin osmeh, ta neka melanholija i nostalgija, sve uspeva vise zahvaljujuci crtezu nego samoj prici.

Prica se na vrlo interesantan nacin bavi onim cime smo svi okupirani u zivotu a to je da li smo ispravno postupili, kako bi nam izgledao zivot da smo nesto drugacije uradili i koliko su bitne veze i prijateljstva. Svidja mi se i kako je prikazan odnos izmedju glavnog junaka Raphaela i njegovog najboljeg druga.
Onaj mali twist na kraju je takodje simpatican. Ali svekukupno je mogao da bude i malcice jaci.
U svakom slucaju preporucujem!

Ali strip koji po meni najuspesnije obradjuje temu slicnoj ovoj je Slacijev i Ambrosinijev Dugacki pozdrav . E tu se vidi sva melanholija, fatalnosti i okrutnost i odrastanja i prvih ljubavi i propustenih prilika.
Tako da mrkva obavezno nabavi ovu Dilanovu epizodu, jer ti se Jedna noc nije svidela!

Ocena 8/10

Drago mi je da ti se sviđa! I meni je bio odličan!
Također, Dugački pozdrav je vrhunski strip!

Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 20/03/2017 : 14:01:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote
Zanimljivo mi je pratiti kakva sve razmišljanja ljudi imaju o stripu. Ovaj topic je idealan za to, jer Fibra ima najširu moguću paletu različitih žanrova i crteža iz cijeloga svijeta. Svi smo mi različitih osobnosti, odrastali u drugačijim uvjetima, završili različite škole, gradili svoje ukuse na različitom štivu...
Normalno je da nam neki strip ma koliko bio zanimljiv ili "kvalitetan" ne može svima biti odličan. To se vidi i po komentarima na ove dvije zadnje strane. Evo moj primjer. Radi se o stripovima Alexandra Jodorowskog, a pročitao sam gotovo sve što je objavila Fibra. Svjestan sam da je On veliki umjetnik, ali njegova djela mi nikako ne leže. Metabaruni knjiga 1 mi je odlična, druga nešto lošija, Presveto srce me je bilo zabavno, ali ostalo mi je užas! Zadnje sam čitao Juana Solu i ostao preneražen tolikom količinom nasilja i negativne energije u tom stripu. Jednom sam razmišljao da bih mogao ponovno pročitati Metabarune, ali nakon ovog stripa me je bila prošla volja. Bye bye Jodorowsky!

Edited by - dcopic on 20/03/2017 14:02:32
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10905 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 20/03/2017 : 14:06:31  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Što se tiče Fabiena Nurya, meni je zanimljiviji Tyler Cross od Bilo jednom u Francuskoj i radujem se najavljenom Fibrinom integralu. Kad se samo sjetim da sam kupio prvi album Tylera Crossa u izdanju izdavačke kuće Padora koja je u međuvremenu riknula. Ovaj strip bi svojom kvalitetom i poetikom mogao udovoljiti različitim ukusima.

prvi deo mi je previse obican, previse puta u zivotu sam se sretao sa tom temom, a ovaj strip sad tu nesto ne iskace od uobicajenog. al pruzicu sansu integralu
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10905 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 20/03/2017 : 14:09:08  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
http://www.bulledair.com/index.php?rubrique=album&album=equinoxes

http://www.bdgest.com/chronique-6985-BD-Les-Equinoxes-Les-equinoxes.html

kad kliknes na **** za prvi sajt otvaraju ti se pojedinacne ocene
za bedeteku, ona mi ono, sta znam, kad vidim kako su ocenili skorpiju smuci mi se. tamo se uglazedila najsira moguca javnost, a to me odbija
Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 20/03/2017 : 14:44:39  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
quote:

za bedeteku, ona mi ono, sta znam, kad vidim kako su ocenili skorpiju smuci mi se. tamo se uglazedila najsira moguca javnost, a to me odbija

Nije neka statistička sigurnost, ali ako se malo pozabavimo s brojkama i ocjenama na oba sitea za oba ova stripa, onda ispada da je Bilo jednom u Francuskoj u odnosu na Ekvinocije, bolje ocijenjen na oba sitea, što je očekivano, ali je na bdgest.com omjer veći u korist Bilo jednom u Francuskoj, nego na bulledair.com što pokazuje, ukoliko je tvoje mišljenje da se na bedetheque ugnijezdila najšira moguća javnost točno, da se Ekvinociji manje dopadaju toj famoznoj široj javnosti nego ljudima koji ocijenjuju na bulledair.com

E, pa sad to dovedi do ekstrema i nacrtaj krivulju, da svatko može pronaći svoje mjesto u tom svemiru, a to je samo jedan strip, jedna dimenzija, a gdje su još svi ostali. Za svaki ide po jedna krivulja i onda bi nečiji ukus bio zbroj svih tih krivulja (to bi bila valjda ploha), koja bi se još trebala mijenjati dvojako kao funkcija vremena kako starimo i funkcija iskustva jer čitamo sve više stripova.
Eto zbog čega je gotovo besmisleno uspoređivati različite ukuse i razgovarati u terminima što je bolje, a što lošije, ali se ipak može nešto reći Prestalo djelovanje lijekova.

3.65,3.30;1.13 bdgest.com
8.5,7.5;1.10 bulledair.com

Edited by - zarmix on 20/03/2017 15:21:42
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11894 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 20/03/2017 : 14:53:25  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dcopic

Zanimljivo mi je pratiti kakva sve razmišljanja ljudi imaju o stripu. Ovaj topic je idealan za to, jer Fibra ima najširu moguću paletu različitih žanrova i crteža iz cijeloga svijeta. Svi smo mi različitih osobnosti, odrastali u drugačijim uvjetima, završili različite škole, gradili svoje ukuse na različitom štivu...

I meni je ovo jedan od omiljenih topika koji sa uzivanjem citam! Stvarno je Fibrin katalog toliko bogat i raznovrstan da svako moze da nadje nesto za sebe(a za sebe sam kod Fibre pronasao amere), a i da isproba nesto novo i neuobicajeno.
Voleo bih samo da je malo aktivniji i topik Stripovi iz Mracne sume jer i tamo moze da se nadje svasta interesantno a i interesuje me misljenje drugih forumasa o Darkvudovim stripovima.

Ekvinocije nabavljam pod hitno jer volim nezavisne, autorske stripove a zarmix je mnogo lepo srocio onaj post gore.

Sto se tice Tylera Crossa evo odlicnog eseja Milosa Jovanovica o ovom stripu: http://alanford.co.rs/blog/blog.php?naslov=Tyler+Cross&kategorija=Stripovi
E da i pitanje je l Tyler zamisljen kao serijal na duge staze ili je ovaj drugi album objavljen u Francuskoj kraj?

Edited by - going going on 20/03/2017 14:54:42
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 20/03/2017 : 14:53:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Povratak i Nadziraci su promenili poimanje stripova u Americi.

Hm, u kojem smislu?

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Korg
Senior Member

Ireland
1043 Posts

Member since 23/02/2015

Posted - 20/03/2017 : 15:09:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Korg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dcopic

Normalno je da nam neki strip ma koliko bio zanimljiv ili "kvalitetan" ne može svima biti odličan. To se vidi i po komentarima na ove dvije zadnje strane. Evo moj primjer. Radi se o stripovima Alexandra Jodorowskog, a pročitao sam gotovo sve što je objavila Fibra. Svjestan sam da je On veliki umjetnik, ali njegova djela mi nikako ne leže. Metabaruni knjiga 1 mi je odlična, druga nešto lošija, Presveto srce me je bilo zabavno, ali ostalo mi je užas! Zadnje sam čitao Juana Solu i ostao preneražen tolikom količinom nasilja i negativne energije u tom stripu. Jednom sam razmišljao da bih mogao ponovno pročitati Metabarune, ali nakon ovog stripa me je bila prošla volja. Bye bye Jodorowsky!

Kakav ti je Bijeli lama?
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11894 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 20/03/2017 : 15:18:41  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

Hm, u kojem smislu?

Pa zar nije tako Bushido? Ti ovo sigurno vec sve znas sto cu napisati.
Do tada se na strip u sirim krugovima najvise gledalo skoro isto kao i na petparacke romane i na skart, ljudi su kupovali i bacali stripove kada procitaju isto kao i novine. Price su bile naivne i smesne, dovoljno je pogledati one otkacene naslovne strane Batmana iz 50ih i 60ih, to je umnogome bilo i zbog Comics Code Authoritya. Naravno, i pre izlaska Nadziraca i Povratka su postojali autori i serijali koji nisu bili ukalupljeni i nekvalitetni ali oni su bili retki i nedovljno primeceni i zastupljeni.
Tek sa Murom i Milerom je strip probio tu barijeru i ljudi su poceli da shvataju ozbiljnije strip kao umetnost. O tome dovoljno govori koliko smo imali posle scenarista koji su kopirali ideje i stil Mura i Milera.
Takodje Nadziraci i Povratak su oznacili i pocetak Dark Age of Comic Books, kada su pocele da dominiraju mracnije, ozbiljnije i surovije price.
Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 20/03/2017 : 15:49:08  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

Hm, u kojem smislu?

Pa zar nije tako Bushido? Ti ovo sigurno vec sve znas sto cu napisati.
Do tada se na strip u sirim krugovima najvise gledalo skoro isto kao i na petparacke romane i na skart, ljudi su kupovali i bacali stripove kada procitaju isto kao i novine. Price su bile naivne i smesne, dovoljno je pogledati one otkacene naslovne strane Batmana iz 50ih i 60ih, to je umnogome bilo i zbog Comics Code Authoritya. Naravno, i pre izlaska Nadziraca i Povratka su postojali autori i serijali koji nisu bili ukalupljeni i nekvalitetni ali oni su bili retki i nedovljno primeceni i zastupljeni.
Tek sa Murom i Milerom je strip probio tu barijeru i ljudi su poceli da shvataju ozbiljnije strip kao umetnost. O tome dovoljno govori koliko smo imali posle scenarista koji su kopirali ideje i stil Mura i Milera.
Takodje Nadziraci i Povratak su oznacili i pocetak Dark Age of Comic Books, kada su pocele da dominiraju mracnije, ozbiljnije i surovije price.

Priča ide da su Moore i Miller, što se tiče američkog tržišta, svoju poetiku počeli razvijati ranije, još u Čudovištu iz močvare (koje je po meni nenadjebivo među ovdje nabrojenim naslovima) odnosno u Daredevilu i Roninu, a ne bi trebalo zaboraviti ni Art Spieglemana i Mausa.

Mislim, naravno da je bilo zrelih stripova u Americi i ranije, ali glupi Amer ne vjeruje sve dok mu superheroj nešto ne počne govoriti, a kad su se superjunaka uhvatili maheri tipa Moorea i Millera koji su mogli komotno da su htjeli biti pisci bestsellera ili scenaristi blockbustera (pogotovo Moore) i doseći vrhunac u kakvojgod umjetnosti ili mediju koji u sebi sadrži pisane riječi, stvari su se promijenile.

Sve se to poklopilo i s globalizacijom, razmjenom ideja, bržim protokom informacija, mange su počele stizati na američko tržište, ostali britanski scenaristi također i naravno sve je pratila veća reklamna mašinerija. Tako barem kaže mit kojeg sam ja popušio. A mit kao i svaki mit. Možda nam je sve to Vertigo podvalio. Mr.Bushido prosvijetli nas.

Edited by - zarmix on 20/03/2017 16:03:45
Go to Top of Page
Page: of 114 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.58 seconds. Snitz Forums 2000