forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Savijanje korica
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Balfa76
Starting Member

36 Posts

Member since 13/10/2015

Posted - 27/03/2017 : 22:31:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Balfa76 a Private Message  Reply with Quote
Pozdrav,

Imam pitanje. Jel vam se dogadja da se nakon nekog vremena korice saviju prema van? Kao da se malo nadignu kada se strip polegne i gleda s gornje ili donje pa je sredina malo nadignuta. To mi se dogadja na nekim stripovima, vecinom fibrinim i to velikim integralima (nrp. Druzina od sumraka, Dzin ili cak i Rip Kirby). Kak to sprijeciti? Inace stripovi stoje na policama, uspravni. Nije mi sad nesto vlazno u stanu, imam cak i onaj sakupljac vlage...

Thanks
Danijel

logo111
Senior Member

Croatia
2841 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 27/03/2017 : 22:42:09  Show Profile Show Extended Profile  Send logo111 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Balfa76

Pozdrav,

Imam pitanje. Jel vam se dogadja da se nakon nekog vremena korice saviju prema van? Kao da se malo nadignu kada se strip polegne i gleda s gornje ili donje pa je sredina malo nadignuta. To mi se dogadja na nekim stripovima, vecinom fibrinim i to velikim integralima (nrp. Druzina od sumraka, Dzin ili cak i Rip Kirby). Kak to sprijeciti? Inace stripovi stoje na policama, uspravni. Nije mi sad nesto vlazno u stanu, imam cak i onaj sakupljac vlage...

Thanks
Danijel

Probaj vlagu kontrolirati s ovim :

https://www.conrad.hr/Mjera%E8-vlage-u-zraku-PHT-100-EDFN.htm?websale8=conrad-hr&pi=560879
Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 27/03/2017 : 22:47:45  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
Fibre velikog formata drži vodoravno jednu knjigu na drugu da svojom težinom djeluju povoljno na korice. One manjeg formata uspravno, ali zbijeno na polici, da se stisnu i bit će sve ok. (Debele omnibuse vodoravno, a mange okomito.) Nije loše da se u prostoriji gdje ti je polica sa stripovima ne kuha ili da ugasiš centralno. Isto tako pazi kad kupiš strip nemoj ga vodati okolo po suncu i kiši nego u najlon, pa u platnenu vrećicu i najkraćim putem kući. Kad stigneš doma nemoj ga odmah nestrpljivo listati, nego ga ostavi koji dan u najlonu da se privikne ☺.

Dok čitaš strip najbolje je da ga ne ostavljaš naokolo nego nazad u najlon. Imaju pravo, tad se najviše može iskriviti i korice i papir. Mislim da su oscilacije u temperaturi i vlazi najgore, ali nekad budu valjda nestrpljivi u tiskari i ne čekaju da se boja osuši.

Ako hoćeš biti radikalan i želiš maksimalnu zaštitu, onda stripove ubaci u vrećice i posloži u prozirne pvc kutije iz Ikee i ne obaziri se na čudne poglede ukućana.

Edited by - zarmix on 27/03/2017 23:55:27
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

945 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 27/03/2017 : 22:48:18  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
Ove Ludensove Zagorove knjige od 500 i kusur stranica- isti slučaj... Kao i Libelusovi Zagori u boji... A isto nemam vlage u stanu... Bit će da cijena baš i ne diktira kvalitetu...
Go to Top of Page

Dukidule
Advanced Member

Chile
4039 Posts

Member since 20/05/2014

Posted - 27/03/2017 : 23:02:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Dukidule a Private Message  Reply with Quote
I meni se podig'o, ali ne od vlage nego od previsoke temperature!

Ne, bez za'ebancije, evo i kod mene je u pitanju Fibrino izdanje ("Pogrebnik").

Prošlog mjeseca mi ležao na stolu, udaljenom neka dva, možda dva i pol metra od kamina koji je širio baš podobru toplinu, i evo rezultata (na drugoj fotki kroz njega se vidi zid.)
Naslovna korica se u sredini savila prema gore (!) i nikako je ispeglati.
Držao sam strip već dvaput po neka tri dana pod gomilom Libellusovih Zagora (najmanje 30 kg težine) i ništa.

Doduše, u međuvremenu je još i dobar kakav je bio.

Za koga ja navijam samo je moja stvar.
A ljubav je jedna, jedina...
Go to Top of Page

Hajo
Senior Member

1873 Posts

Member since 26/12/2008

Posted - 27/03/2017 : 23:14:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Hajo's Homepage  Send Hajo a Private Message  Reply with Quote
I ja sam to primijetio kod Libelussovih izdanja, ali tek u zadnje vrijeme. Kod starijih izdanja se to nije događalo. Mada, čini mi se da to nema veze s vlagom ili previsokom temperaturom, kod mene se to dogodi nakon čitanja (iako čitam vrlo oprezno). Da li je riječ o nekvaliteti materijala ili što već????

''Prijatelji postoje da bi cinili uzaludne stvari'' -Groucho
Go to Top of Page

logo111
Senior Member

Croatia
2841 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 27/03/2017 : 23:18:49  Show Profile Show Extended Profile  Send logo111 a Private Message  Reply with Quote
Da osim same vlage, negativno na stripove djeluje i visoke oscilacije u vlazi i temperaturi (savijanje korica, valovite stranice i sl.)
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 27/03/2017 : 23:31:25  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
E jebiga a meni povelika kolicina stripova stoji u prostorijici gde se susi ves.
Go to Top of Page

Balfa76
Starting Member

36 Posts

Member since 13/10/2015

Posted - 27/03/2017 : 23:33:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Balfa76 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dukidule

Prošlog mjeseca mi ležao na stolu, udaljenom neka dva, možda dva i pol metra od kamina koji je širio baš podobru toplinu, i evo rezultata (na drugoj fotki kroz njega se vidi zid.)
Držao sam strip već dvaput po neka tri dana pod gomilom Libellusovih Zagora (najmanje 30 kg težine) i ništa.

E točno tako mi se događa. I sad ne znam od čega. nije da mi je u stanu ultra toplo jedino što volim luftati pa možda baš od oscilacija u temperaturi. I to baš kod ovih izdanja koja su kvadraturom velika . Npr, kod Alvar Mayora ili Spagetti koji su debeljuce ne primjecujem to.
Budem ih popostavljao sve vodoravno pa ćemo vidjeti hoće li se popeglati.
Mislim, nije kraj svijeta...al ono, zatitra mi oko tu i tamo kad vidim zid kroz njega ko na ovom Pogrebniku
Go to Top of Page

iggyk23
New Member

281 Posts

Member since 02/09/2014

Posted - 27/03/2017 : 23:33:55  Show Profile Show Extended Profile  Send iggyk23 a Private Message  Reply with Quote
meni se papir savijao u valove na knjigama i sveske americke su se totalno savijale zimus jer sam sto citam drzao na ormaru u prostoriji gdje je pec, dok ne dovrsim, sad ih vracam u ormar sa stripovima nakon citanja pa vadim kad nastavljam citat.
ali same korice na hc knjigama nikad, to moraju biti losije korice ja sam prethodno godinama prakticirao to drzanje stripova u prostoriji s peci pa se nije desilo, papir da, ali korice ne

Edited by - iggyk23 on 27/03/2017 23:37:14
Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2474 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 27/03/2017 : 23:45:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
U pitanju je samo vlaga i ništa drugo.
Nebitno da li je u prostoriji prevelika oscilacija temperature (toplo-hladno), da li je previše toplo unutra dok je napolju hladno (obavezna kondenzacija u prostorijama, posebno kod dobro izolovanih soba sa ALU i PVC stolarijom) ili se us prostoriji kuva, suši veš i sl...
Rešenje: Stripove držati u zaštitnim vrećicama, u sobama koje se ne greju ali su bez vlage, itd...
Za ne daj Bože uvek pomogne neki kvalitetan odvlaživač vazduha.
Ja lično stripove držim u prostoriji koja se ne greje, ima zatamnjene prozore, na spratu kuće.
I naravno imam:
http://www.klimaservisbeograd.com/klima-servis-prodaja/odvlazivaci-vazduha/odvlazivac-vazduha-sinclair-cfo-20n/
koji povremeno uključujem, čisto da izregulišem vlažnost vazduha.

Carpe diem
Go to Top of Page

Dukidule
Advanced Member

Chile
4039 Posts

Member since 20/05/2014

Posted - 28/03/2017 : 01:13:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Dukidule a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DzekDenijels

U pitanju je samo vlaga i ništa drugo.
Nebitno da li je u prostoriji prevelika oscilacija temperature (toplo-hladno), da li je previše toplo unutra dok je napolju hladno (obavezna kondenzacija u prostorijama, posebno kod dobro izolovanih soba sa ALU i PVC stolarijom) ili se us prostoriji kuva, suši veš i sl...
Rešenje: Stripove držati u zaštitnim vrećicama, u sobama koje se ne greju ali su bez vlage, itd...
Za ne daj Bože uvek pomogne neki kvalitetan odvlaživač vazduha.
Ja lično stripove držim u prostoriji koja se ne greje, ima zatamnjene prozore, na spratu kuće.
I naravno imam:
http://www.klimaservisbeograd.com/klima-servis-prodaja/odvlazivaci-vazduha/odvlazivac-vazduha-sinclair-cfo-20n/
koji povremeno uključujem, čisto da izregulišem vlažnost vazduha.

A mogli bi sad i naučne radove pisati o tome kako, u koje godišnje doba, te na koliko stupnjeva i u kakvom položaju skladištiti, pod kojom temperaturom, koliko intenzivnim utjecajem svjetlosti i na koliko dugo ih se smije vaditi, itd. itd...
Pa nije to 100 godina staro vino nego ipak "samo" stripovi.
Ja sve svoje stripove (čitaj: SVE, pa čak i one svesčice od po 20-ak stranica) držim u zaštitnim vrećicama proizvedenim isključivo za stripove.
Kolekcije držim u prostoriji koju sam kompletno preuredio u strip biblioteku, dakle prilagodio i unutarnju temperaturu, utjecaj prirodnog (vanjskog) svijetla etc.
Nema vlage, ne kuha se, ne suši se veš, nema čak ni prašine (a da je i ima, pa u vrećicama su).
Dakle, ništa neobično ili nadprirodno ne može utjecati na njih.
A kad neki izvadim za čitanje, iznesem ga često u hladnu, ponekad opet pretoplu prostoriju, a nerijetko ih čitam i na ljetnoj predvečernje "vlažnoj" terasi.
I moram priznati, nikada prije mi se niti jedan strip nije iskrivio, pa čak i onaj nekoliko puta na forumima pomenuti "fenomen" oko valovitih stranica kod izdanja Libellusa mi je nepoznat.
Osim eto dotičnog Fibrinog albuma, a primjetio sam to baš zbog toga jer je taj sat vremena - koliko mi je ležao na stolu, u prostoriji bilo izuzetno toplo - samo toplo (od kamina), ne vlažno!
Eto, objasni ti meni sad do čega je u njegovom slučaju?

Ah da! Pade mi upravo na pamet da je slično bilo i u slučaju jednog Libellusovog Demiana (A5 format, dakle upola manji od Pogrebnika) ali se on sam po sebi, po vraćanju u strip prostoriju, izravnao.

Go to Top of Page

iggyk23
New Member

281 Posts

Member since 02/09/2014

Posted - 28/03/2017 : 01:31:36  Show Profile Show Extended Profile  Send iggyk23 a Private Message  Reply with Quote
pa to sam ja pricao, tebi od kamina, meni od peci, nemoj drzat stripove blizu izvora topline i to je to
Go to Top of Page

ŠAŠ
Average Member

637 Posts

Member since 13/10/2013

Posted - 28/03/2017 : 01:34:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ŠAŠ a Private Message  Reply with Quote
taj fibrin pogrebnik je cijeli posavijan.u algoritmu od 10ak komada kojih ima svi su iskrivljeni.neki su i 3x više nego na slici gore.
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6258 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 28/03/2017 : 05:35:20  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
quote:

Moj pogrebnik je identicno savijen, sad leze, a na njemu su sva 4 Jerome-a i 3 Flash Gordona, valjda ce ga bar malo ispeglat.
Inace, kad sam ga kupovao pred par dana bilo ih je 3, i sva 3 su bili takvi

Imam hrpu stripova i knjiga i jos se nikad nis nije ovako savilo, ocito je problem u samom pogrebniku.

Stripovi mi stoje u zatvorenom ormaricu sa prozirnim vratascima u sobici bez vanjskog svijetla.

U kuci imam i odvlazivac, i to onaj pravi (kao mala klima), a ne one gluposti sa tabletama; 2 higrometra i vlaga mi nikada ne prelazi 50%.

Cisto da se razumijemo, ovo nemam zbog stripova, nego jer sam u prizemlju pa sam imao problema sa vlagom, odvlazivac me spasio.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...

Edited by - DiSkAcH on 28/03/2017 06:12:19
Go to Top of Page

Oki
Advanced Member

Croatia
5293 Posts

Member since 10/02/2011

Posted - 28/03/2017 : 07:04:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Oki a Private Message  Reply with Quote
Nisu ni tiskare više što su nekad bile...
Fibrini stripovi su još uvijek odlični mada ovog Pogrebnika nisam niti imao u rukama niti znam tko ga je tiskao,ali Libellus sada koristi usluge loše tiskare koja dosta toga zafušari u posljednjih godinu dana ili više....volio bih da Libellus promjeni tiskaru.
Go to Top of Page

Oki
Advanced Member

Croatia
5293 Posts

Member since 10/02/2011

Posted - 28/03/2017 : 07:10:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Oki a Private Message  Reply with Quote
Također, treba paziti kako držite stripove...ako ih ne slažete jednog na drugog vodoravno i ako stripove držite okomito, tada oni obavezno moraju biti zbijeni jer će se u suprotnom izvitoperiti, makar ih uopće ne dirate i izgledat će kao du pročitani desetak puta...
Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2474 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 28/03/2017 : 07:19:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
quote:
Osim eto dotičnog Fibrinog albuma, a primjetio sam to baš zbog toga jer je taj sat vremena - koliko mi je ležao na stolu, u prostoriji bilo izuzetno toplo - samo toplo (od kamina), ne vlažno!
Eto, objasni ti meni sad do čega je u njegovom slučaju?

Ah da! Pade mi upravo na pamet da je slično bilo i u slučaju jednog Libellusovog Demiana (A5 format, dakle upola manji od Pogrebnika) ali se on sam po sebi, po vraćanju u strip prostoriju, izravnao.

Opet i samo od vlage.
To uopšte ne znači da je "povukao" vlagu kod tebe.
Jednostavno se desilo u štampariji, striparnici, transportu...
Meni se dogodilo sa jednim LL Mister No-om, koji je u vreme mrazeva za par sati u transportu više puta bio izložen velikim temperaturnim promenama, da su listovi postali valoviti.
Ali sve se to rešilo za 2 dana stajanjem pored odvlaživača vazduha, najpre stajanjem uspravno sa raširenim stranicama a onda i pritisnutim velikom težinom HC izdanja...
I da, to jesu "samo" stripovi, ali kao kolekcionar volim da je sve u najboljem redu.

Carpe diem
Go to Top of Page

Balfa76
Starting Member

36 Posts

Member since 13/10/2015

Posted - 28/03/2017 : 08:03:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Balfa76 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Oki

ako ih ne slažete jednog na drugog vodoravno i ako stripove držite okomito, tada oni obavezno moraju biti zbijeni jer će se u suprotnom izvitoperiti, makar ih uopće ne dirate i izgledat će kao du pročitani desetak puta...

To je kod mene slučaj. Držim ih okomito, ali nisu uvijek zbijeni pa mi se baš kod takvih javlja taj slučaj. Tako da ću ih sigurno presložiti u da budu vodoravno pa ćemo vidjeti. Nažalost, nemam opciju premještanja. Volio bih imati zasebnu prostoriju (neku biblioteku za knjige i stripove s foteljom, vječni san ), ali sam ograničen prostorom. Stan je takav da je jedina druga opcija spavaća soba koja je premala (osim da ih premjestim u kupaonicu ). Pa ćemo vidjeti sad kad dođe ljepše vrijeme pa ne bude toliko oscilacija u temperaturi
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 28/03/2017 : 08:19:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Bolje da nisam pročitala ovaj topik, samo me uzrujao. Kolorke drzim jedne na drugima, ali sve debeljuce, mastodonte i manje formate uspravno jer nemam uvjeta ni za što drugo: postoji doslovno samo jedna polica u stanu koja moze podnijeti njihovu tezinu.
I još k tomu puno kuham i pečem u garsonijeri. I sad otkad sam se probudila, pregledavam ih, sumnjičavo im šnjofam stranice i dajem im mentalne ocjene...tenks, Balfa :)
Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 28/03/2017 : 08:40:53  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
Pređi na sirovu hranu.
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 28/03/2017 : 09:01:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zarmix

Pređi na sirovu hranu.

I would do anything for comics (But I won't do that).
Go to Top of Page

Balfa76
Starting Member

36 Posts

Member since 13/10/2015

Posted - 28/03/2017 : 09:14:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Balfa76 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mrkva

I sad otkad sam se probudila, pregledavam ih, sumnjičavo im šnjofam stranice i dajem im mentalne ocjene...tenks, Balfa :)

Welcome to the club . Tako ja svaku večer kad dođem s posla krenem malo okretati stripove. Borderline sam da počnem mjeriti uzdignuće i zapisivati u excelicu uz prigodne grafove
Go to Top of Page

Dukidule
Advanced Member

Chile
4039 Posts

Member since 20/05/2014

Posted - 28/03/2017 : 09:17:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Dukidule a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Oki

Nisu ni tiskare više što su nekad bile...
Fibrini stripovi su još uvijek odlični mada ovog Pogrebnika nisam niti imao u rukama niti znam tko ga je tiskao,ali Libellus sada koristi usluge loše tiskare koja dosta toga zafušari u posljednjih godinu dana ili više....volio bih da Libellus promjeni tiskaru.

Oki, a ja ponovo tvrdim da ni u okomitom položaju ne moraju biti zbijeni.
I ponovo, čarobna riječ "vrećica".

Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6258 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 28/03/2017 : 09:20:25  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Znaci preporucate vodravno drzanje?
Uf, a ja preslozio police tako da mi vecina stripova stane okomito, samo one deblje drzim vodravno jer se oni raspadaju vec od same svoje tezine.
Al imam starih knjiga pa nikada nisam vidio ovakvih problema :(

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15786 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 28/03/2017 : 11:01:17  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Okomito, ne treba zbijeno, dovoljno prostora iznad njih da uđe prst-dva za čitanje, a da ne dolazi prašina, proći ponekad s "perušinom" navedene "zračnosti" između polica, pažljivo rukovanje da ne nabijate hrbate, obavezno van direktnog izlaganja sunčevoj svijetlosti, po mogučnosti dalje od kuvala-špakera, odvaživač prostorije pomaže, pa makar i onaj jeftiniji, manji, manjoj djeci zabraniti pristup istima, pažnja i ljubav, ponekad s njima popričati...i to je...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000