Author |
Topic  |
Mrkva
Senior Member

1184 Posts
Member since 11/09/2016 |
Posted - 18/07/2017 : 13:08:40
|
quote: Originally posted by Vlladimir
Nema potrebe, nego pocni da gledas filmove a i b produkcije od '30ih proslog veka pa na ovamo. I, kad sledece godine, negde u ovo vreme, budes imala 1000+ odgledanih filmova, za svakim novim holivudskim filmom ces pushtati vodu.
Miško, zaklela bih se da si se upravo pozvao na autoritet vlastite "nagledanosti" filmova. Žila mi je iskočila na čelu čim sam vidjela da mi dociraš, ali oprostit ću ti ovaj put :) ...i to samo zato što imaš osjećaja za literarnu erotiku :)
|
 |
|
nika331
Senior Member

Croatia
1375 Posts
Member since 13/10/2006 |
|
vukozec
Advanced Member

5042 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 19/07/2017 : 11:37:34
|
Osobno u zadnjih nekoliko godina gledam jako puno filmova sa neengleskog govornog područja, čak bih rekao većinom, no apsolutno razumijem Obija. Stvar je u tome da većina nas iz ex-Yu razumije jako dobro engleski, a samo rijetki na toj razini razumiju neki drugi strani jezik. Razumijevanje govora znatno pomaže u povezivanju sa filmom. Kad gledam film na engleskom titlovi mi služe samo da ih letimično pratim da mi nešto od dijaloga ne promakne, dok se kod filmova na nekom drugom jeziku moram puno više koncentrirati na čitanje titlova.
Zašto onda gledam tako puno non-english filmova? Ja bih rekao da nije stvar toliko u jeziku, nego gledam puno non-Hollywood filmova. Ovaj najnoviji blockbusterski, franšizni Hollywood mi je infatilan i dosadan. No to ne znači da su svi filmova na engleskom samo holivudski blockbusteri. Snima se na engleskom jako puno i izvan Hollywooda, a i u Hollywoodu još ima mjesta za jake autore (doduše, ako nije pripadnik starije garde, obično je to nekakv Meksikanac ili Kanađanin ;) ) |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5042 Posts
Posted - 19/07/2017 : 11:44:14
|
quote: Originally posted by Vlladimir Dnevno gledam 3-5 filmova, dvaput nedeljno visim po kinoteci, tri originalna star warsa sam gledao u cugu bez prekida (nikom ne preporučujem, jaaako sjeban osećaj), i pokušao isto sa gospodarom prstenova i hobitom, ali sam nakon pogledana tri hobita i prvog filma iz trilogije gospodara zakucao na polovini drugog dela.
Jao greške, počeo sa Hobitom. Trebao si se držati Gospodara, a Hobita pročitati i ne gnjaviti se sa tom mužnjom love. Ja odustao nakon pola sata prvog H filma. |
 |
|
Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts
Member since 08/03/2008 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 19/07/2017 : 11:50:30
|
quote: Originally posted by vukozec
Osobno u zadnjih nekoliko godina gledam jako puno filmova sa neengleskog govornog područja, čak bih rekao većinom, no apsolutno razumijem Obija. Stvar je u tome da većina nas iz ex-Yu razumije jako dobro engleski, a samo rijetki na toj razini razumiju neki drugi strani jezik. Razumijevanje govora znatno pomaže u povezivanju sa filmom. Kad gledam film na engleskom titlovi mi služe samo da ih letimično pratim da mi nešto od dijaloga ne promakne, dok se kod filmova na nekom drugom jeziku moram puno više koncentrirati na čitanje titlova. Vrlo je moguće da si ovdje baš pogodio u srž problema.
Zašto onda gledam tako puno non-english filmova? Ja bih rekao da nije stvar toliko u jeziku, nego gledam puno non-Hollywood filmova. Ovaj najnoviji blockbusterski, franšizni Hollywood mi je infatilan i dosadan. No to ne znači da su svi filmova na engleskom samo holivudski blockbusteri. Snima se na engleskom jako puno i izvan Hollywooda, a i u Hollywoodu još ima mjesta za jake autore (doduše, ako nije pripadnik starije garde, obično je to nekakv Meksikanac ili Kanađanin ;) )
Kao npr. Denis Villeneuve.  |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 19/07/2017 11:51:49 |
 |
|
panzer
Advanced Member

12671 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 19/07/2017 : 12:52:10
|
How to Kill Your Neighbor's Dog Prelude to Axanar It's All Gone Pete Tong Clerks Clerks II Delirious Beasts of the Southern Wild Dead Snow Shaun of the Dead |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5042 Posts
Posted - 19/07/2017 : 13:11:11
|
quote: Originally posted by Windwalker
Mislim da je htio reći da je stao jer ih je probao gledati u komadu.
Shvatio sam što je V htio reći, a ja sam htio reći da je to iskustvo trebao svesti na gledanje samo Gospodar trilogije u komadu i negledanje Hobita uopće ;) |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5042 Posts
Posted - 19/07/2017 : 13:15:04
|
quote: Originally posted by Obi-wan Kao npr. Denis Villeneuve. 
migom na mig 
odabir obje nacionalnosti u toj rečenici je bio potpuno neslučajan |
Edited by - vukozec on 19/07/2017 13:17:17 |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 19/07/2017 : 14:07:13
|
quote: Originally posted by panzer
How to Kill Your Neighbor's Dog Prelude to Axanar It's All Gone Pete Tong Clerks Clerks II Delirious Beasts of the Southern Wild Dead Snow Shaun of the Dead
Delirious iz koje godine, ima više. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
panzer
Advanced Member

12671 Posts
|
panzer
Advanced Member

12671 Posts
Posted - 19/07/2017 : 14:34:06
|
Svi su na Youtubu - kratki, ali slatki:
Judge Minty Search/Destroy: A Strontium Dog DARTH MAUL: Apprentice TIE Fighter Rebel scum Borne of hope PAC-MAN The Movie Left 4 Dead |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 19/07/2017 14:51:50 |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 20/07/2017 : 00:11:31
|
Kopao sam malo i sam i naletio na super film. Meni je odličan, zabavan, odglumljen i drži pažnju...
10 Cloverfield Lane |
Edited by - Obi-wan on 20/07/2017 00:11:48 |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12957 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 20/07/2017 : 05:12:16
|
Nikad mi nije bilo jasno ovo sagledavanje Hollywooda kao nekakve monolitne strukture, kao da se radi isključivo o skupim ljetnim produkcijama velikih studija. Kao da ti veliki studiji godišnje ne izbacuju drame, trilere, komedije i slične produkcije manje zahtjevnog budžeta; kao da ne postoje nezavisne produkcije velikog raspona žanrovske i nežanrovske ponude; kao da ne postoje direct-to-video produkcije akcijskih, SF i horror naslova.
Hoću reći, koliko god da volim neameričke produkcije, razlog zbog kojeg toliko volim Hollywood je taj što vjerojatno nigdje drugdje ne postoji takva raznovrsna filmska industrija, s jednom ogromnom produkcijom naslova, ali i prilično konstantnom nijansom kvalitete. Tu će se bez problema naći veliki broj kvalitetnih pretencioznih i nepretencioznih filmova.
Dakle, Hollywood nisu samo blockbusteri, koliko god ga netko želio takvim prikazati. Mislim, čak i među blockbusterima postoji raznovrsnost i kvaliteta, ali to neće vidjeti netko tko takve filmove zapravo ne voli, ili preferira filmove kakvi su se snimali prije 20-30-40 godina. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
Korg
Senior Member

Ireland
1043 Posts
Member since 23/02/2015 |
Posted - 20/07/2017 : 09:38:54
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
- The Lost City of Z (2016.) - Turbo Kid (2015.) - Begin Again (2013.) - The Missing (2003.) - Baby Driver (2017.) - What We Do in the Shadows (2014.) - How I Live Now (2013.) - The Lone Ranger (2013.) - A League of Their Own (1992.) - Children of Men (2006.) - The Rocketeer (1991.) - American Splendor (2003.) - The Life Aquatic with Steve Zissou (2004.) - The Shadow (1994.) - Her (2013.)
Evo, imamo i strip na istu temu
 |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5042 Posts
Posted - 20/07/2017 : 10:00:31
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Nikad mi nije bilo jasno ovo sagledavanje Hollywooda kao nekakve monolitne strukture, kao da se radi isključivo o skupim ljetnim produkcijama velikih studija. Kao da ti veliki studiji godišnje ne izbacuju drame, trilere, komedije i slične produkcije manje zahtjevnog budžeta; kao da ne postoje nezavisne produkcije velikog raspona žanrovske i nežanrovske ponude; kao da ne postoje direct-to-video produkcije akcijskih, SF i horror naslova.
Hoću reći, koliko god da volim neameričke produkcije, razlog zbog kojeg toliko volim Hollywood je taj što vjerojatno nigdje drugdje ne postoji takva raznovrsna filmska industrija, s jednom ogromnom produkcijom naslova, ali i prilično konstantnom nijansom kvalitete. Tu će se bez problema naći veliki broj kvalitetnih pretencioznih i nepretencioznih filmova.
Dakle, Hollywood nisu samo blockbusteri, koliko god ga netko želio takvim prikazati. Mislim, čak i među blockbusterima postoji raznovrsnost i kvaliteta, ali to neće vidjeti netko tko takve filmove zapravo ne voli, ili preferira filmove kakvi su se snimali prije 20-30-40 godina.
Stvara se dojam da su samo blockbusteri zato što su samo blockbusteri oni u koje se najviše ulaže, pogotovo u njihovu reklamu, pa svakui takav film čak i tamo nekakvom Zagrebu bude po cijelom gradu na jumbo plakatima, svakih pola sata mu se vrti trailer na televiziji itd. Dakle, jedino takvim filmovima se ozbiljno pravi reklama pa su posljednično to daleko najgledaniji filmovi. Eto, zato se stvara takav dojam.
Era blockbustera je počela prije otprilike taman 40 godina, a ono što dodatno živcira u zadnje vrijeme je što je danas sve još dodatne predvidljiviije i uniformiranije, jer danas su velike produkcije rezervirane gotovo isključivo za franšizne naslove. Kao potvrdu te teze pogledajmo top filmove po zaradi od 2000. naovamo. Doslovno svaki osim American Snipera je nastavak nekog već započetog serijala ili spinoff ili tako nešto. Dominiraju filmovi Marvel/DC franšize i animirani. Pritom su čak i ti animirani uglavnom nastavci već započetog serijala...
TOP FILMS OF 2010s (unadjusted domestic gross totals) (tentative only)
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) Jurassic World (2015) Marvel's The Avengers (2012) Rogue One: A Star Wars Story (2016) Beauty and the Beast (2017) Finding Dory (2016) Avengers: Age of Ultron (2015) The Dark Knight Rises (2012) The Hunger Games: Catching Fire (2013) Toy Story 3 (2010) Iron Man 3 (2013) Captain America: Civil War (2016) The Hunger Games (2012) Frozen (2013) Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2 (2011) Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) The Secret Life of Pets (2016) Despicable Me 2 (2013) The Jungle Book (2016) Deadpool (2016)
TOP FILMS OF 2000s (unadjusted domestic gross totals)
Avatar (2009) The Dark Knight (2008) Shrek 2 (2004) Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006) Spider-Man (2002) Transformers: Revenge of the Fallen (2009) Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) Spider-Man 2 (2004) The Passion of the Christ (2004) The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) Spider-Man 3 (2007) Finding Nemo (2003) Shrek the Third (2007) Transformers (2007) Iron Man (2008) Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001) Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
|
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12957 Posts
Posted - 20/07/2017 : 10:26:09
|
Stvara se dojam da su samo blockbusteri zato što su samo blockbusteri oni u koje se najviše ulaže, pogotovo u njihovu reklamu, pa svakui takav film čak i tamo nekakvom Zagrebu bude po cijelom gradu na jumbo plakatima, svakih pola sata mu se vrti trailer na televiziji itd. Dakle, jedino takvim filmovima se ozbiljno pravi reklama pa su posljednično to daleko najgledaniji filmovi. Eto, zato se stvara takav dojam.
Era blockbustera je počela prije otprilike taman 40 godina, a ono što dodatno živcira u zadnje vrijeme je što je danas sve još dodatne predvidljiviije i uniformiranije, jer danas su velike produkcije rezervirane gotovo isključivo za franšizne naslove. Kao potvrdu te teze pogledajmo top filmove po zaradi od 2000. naovamo. Doslovno svaki osim American Snipera je nastavak nekog već započetog serijala ili spinoff ili tako nešto. Dominiraju filmovi Marvel/DC franšize i animirani. Pritom su čak i ti animirani uglavnom nastavci već započetog serijala...
TOP FILMS OF 2010s (unadjusted domestic gross totals) (tentative only)
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) Jurassic World (2015) Marvel's The Avengers (2012) Rogue One: A Star Wars Story (2016) Beauty and the Beast (2017) Finding Dory (2016) Avengers: Age of Ultron (2015) The Dark Knight Rises (2012) The Hunger Games: Catching Fire (2013) Toy Story 3 (2010) Iron Man 3 (2013) Captain America: Civil War (2016) The Hunger Games (2012) Frozen (2013) Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2 (2011) Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) The Secret Life of Pets (2016) Despicable Me 2 (2013) The Jungle Book (2016) Deadpool (2016)
TOP FILMS OF 2000s (unadjusted domestic gross totals)
Avatar (2009) The Dark Knight (2008) Shrek 2 (2004) Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006) Spider-Man (2002) Transformers: Revenge of the Fallen (2009) Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) Spider-Man 2 (2004) The Passion of the Christ (2004) The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) Spider-Man 3 (2007) Finding Nemo (2003) Shrek the Third (2007) Transformers (2007) Iron Man (2008) Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001) Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
Era blockbustera je počela s radovima Freda Nibla, D. W. Griffitha i Cecila B. DeMillea. Uvijek su postojale produkcije u koje se ulagalo više i od kojih se očekivala veća zarada.
Iskreno, ne vidim da išta od ovog što si napisao kontrira onome što sam ja rekao. Dojam nečega nije isto što i činjenično stanje o nečemu. Dakle, holivudska ponuda je uvijek bila raznovrsna, a takva je i danas. Čak i kada su isključivo blockbusteri u pitanju. |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5042 Posts
Posted - 20/07/2017 : 11:05:23
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido Era blockbustera je počela s radovima Freda Nibla, D. W. Griffitha i Cecila B. DeMillea. Uvijek su postojale produkcije u koje se ulagalo više i od kojih se očekivala veća zarada.
Iskreno, ne vidim da išta od ovog što si napisao kontrira onome što sam ja rekao. Dojam nečega nije isto što i činjenično stanje o nečemu. Dakle, holivudska ponuda je uvijek bila raznovrsna, a takva je i danas. Čak i kada su isključivo blockbusteri u pitanju.
Krivo. Pojam "blockbuster" u filmskoj terminologiji je ušao u opću upotrebu sa Spielbergovim Raljama. Prije toga nisu postojali jer se pojam nije koristio. Filmovi koje ti spominješ su tzv. klasični spektakli, koji naravno imaju dosta sličnosti za onim što se danas zove blockbuster i mogli bi sad raspravljati koje su sličnosti a koje razlike, no ono što je bitnije je da su u pred-blockbuster dekadama kina punili i vesterni i screwball komedije i film noir itd., koji su svi snimani u puno skromnijim produkcijama (budžetima) nego spektakli/blockbusteri.
Evo kompletne liste po dekadama pa usporedimo: http://www.filmsite.org/boxoffice2.html
Koliko vidim, prvi nastavci i franšizni naslovi se pojavljuju u drugoj polovici 70ih, što odgovara onome što sam rekao. Zanimljivo je da je doba tzv. "Novog Hollywooda" koje je prethodilo eri blockbustera, po meni (i mnogim drugima), najbolje doba Hollywooda, a da su ga ubili i pokopali upravo njegovi predstavnici, Spielberg i Lucas na svoj način, Coppola i Cimino na svoj itd. Da obrnemo onu staru: djeca jedu svoje revolucije ;)
Za kraj: apsolutno se slažem da se u Hollywoodu ne snimaju samo takvi filmovi (to sam uostalom već rekao par postova iznad), no ti si se pitao zašto se stalno plasira takva teza, a ja sam pokušao objasniti zašto. |
 |
|
usagi77
New Member

256 Posts
Member since 26/01/2015 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12957 Posts
Posted - 20/07/2017 : 11:25:30
|
Krivo. Pojam "blockbuster" u filmskoj terminologiji je ušao u opću upotrebu sa Spielbergovim Raljama. Prije toga nisu postojali jer se pojam nije koristio. Filmovi koje ti spominješ su tzv. klasični spektakli, koji naravno imaju dosta sličnosti za onim što se danas zove blockbuster i mogli bi sad raspravljati koje su sličnosti a koje razlike, no ono što je bitnije je da su u pred-blockbuster dekadama kina punili i vesterni i screwball komedije i film noir itd., koji su svi snimani u puno skromnijim produkcijama (budžetima) nego spektakli/blockbusteri.
Eh, tomejto - tomato. 
Nego, ti želiš reći da današnji blockbusteri/spektakli nisu žanrovski raznovrsni? Ja bih se čak usudio reći da danas gotovo da ne postoji blockbuster koji bi se mogao strogo svrstati u jedan žanr ili tip filma.
Koliko vidim, prvi nastavci i franšizni naslovi se pojavljuju u drugoj polovici 70ih, što odgovara onome što sam rekao. Zanimljivo je da je doba tzv. "Novog Hollywooda" koje je prethodilo eri blockbustera, po meni (i mnogim drugima), najbolje doba Hollywooda, a da su ga ubili i pokopali upravo njegovi predstavnici, Spielberg i Lucas na svoj način, Coppola i Cimino na svoj itd. Da obrnemo onu staru: djeca jedu svoje revolucije ;)
A netko drugi će ti možda reći da su 1980-e godine bile najbolje desetljeće u povijesti filma. Sve ovisi o točki gledišta.
Za kraj: apsolutno se slažem da se u Hollywoodu ne snimaju samo takvi filmovi (to sam uostalom već rekao par postova iznad), no ti si se pitao zašto se stalno plasira takva teza, a ja sam pokušao objasniti zašto.
Jasno, i tvoje objašnjenje vjerojatno ima smisla. Ali mene to - s obzirom na činjenično stanje - ne prestaje čuditi. |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 20/07/2017 : 12:28:49
|
quote: Originally posted by Obi-wan West gledao, a ovaj Hunt upravo pogledao ... To je prvi od pogledanih prijedloga koji nije total waste of my time. Hvala.
Take Shelter (2011)
Kada smo već kod ovoga (gledao prije par godina, odličan), evo još jedno sličnog filma u neku ruku. Čak je opet Shannon u glavnoj ulozi. Film ima suspens, neobičan je i zanimljiv. Moja preporuka...
Midnight special (2016) |
Edited by - Obi-wan on 20/07/2017 16:49:16 |
 |
|
Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts
Member since 08/03/2008 |
Posted - 20/07/2017 : 13:09:39
|
Najbolji film tog redatelja je Mud. Take Shelter je dosta dobar, dok mi se Midnight Special nije svidio. |
Edited by - Windwalker on 20/07/2017 13:10:18 |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5042 Posts
Posted - 20/07/2017 : 13:24:26
|
@Obi: drago mi je da ti svidio Take Shelter, meni je u top 5 filmova u zadnjih 15ak godina sigurno, film koji je savršeno pogodio znakove našeg vremena i sa čijim glavnim likom sam se itekako poistovjetio, a sve je prezentirano na jedan vrlo atraktivan način. U komentarima na taj film sam se susretao sa ljudima koji film nisu razumjeli do kraja, obično jer su u startu imali krivu predodžbu o njemu ili generacijski baš nisu ciljana publika, pa sam im nastojao promijeniti mišljenje (što inače uglavnom ne radim) jer mi je stalo da ovaj film populariziram kod što većeg broja ljudi, pa evo da se i ovjde malo raspišem o njemu.
Malo koji film me više može naježiti, ali ova THE scena, uf, svaki put: https://www.youtube.com/watch?v=ey1Z0VhAQdA
Midnight special, kao i 10 Cloverfield Lane koji si spomenuo prije, već neko vrijeme planiram pogldati ;)
@Bushido: slažemo se da imamo različite ukuse i viđenja, ali koliko vidim također se slažemo i da uvažamo tuđa razmišljanja. Eh, sad će nam uletiti neki forumski siledžija i reći da smo tipični moderni liberali koji su pretjerano tolerantni i ne znaju ni raspravljati kako treba. |
 |
|
sinister
Average Member

Bosnia and Herzegovina
699 Posts
Member since 10/04/2004 |
Posted - 20/07/2017 : 20:00:15
|
Evo nešto i od mene:
Green Room ARQ I Don't Feel at Home in This World Anymore. Hush Cold in July Kill List Walk Hard: The Dewey Cox Story |
Don't regret the rules I broke, when I die bury me in smoke. |
 |
|
Topic  |
|