forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Klasični stripovi i oni koji odudaraju od kasike..
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

ivanl
Advanced Member

Croatia
15837 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/12/2017 : 18:55:11  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote

Originally posted by Dwayne_Looney

bravo telleru

Slazem se. Iako, recimo, pod pojam klasicne glazbe, svi znamo na sto se odnosi, iako je meni I Judas Priest vec klasican, jer sviraju 50 godina...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

xilrion
Advanced Member

Croatia
3032 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 12/12/2017 : 19:30:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message  Reply with Quote
prvo moramo znat što podrazumjevamo pod klasični strip? da je star, uobičajen, ili da je izvanredan? ili sve skupa.
po meni u klasike spadaju oni stripovi koji su postali svojevrsna lektira. i koji su za vrijeme u kojem su nastali na neki način bili revolucionarni ili jednostavno bolji od svega do tad. svaka zemlja ima svoje klasike. mislim da u svijetu stripa postoji puno više klasika nego u drugim granama umjetnosti. i u ovom trenutku sigurno nastaju neki klasici... ako ćemo tako gledati na to.

recimo ja mislim da je zagor klasični strip ali da nije klasik. dok recimo biukovićevi i macanovi grendeli nisu klasični strip ali su klasik.

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

Bachy
Senior Member

Croatia
1794 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 12/12/2017 : 20:04:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
Kad govorimo o tim pojmovima klasik, klasičan i klasika...
Klasik je nešto općepriznato. Što se stripa tiče ovdje možemo ubrojiti; Asterixa, Lucky Lukea, Spiroua, Valerijana, Blueberryja, Comancheu, Riđobradog, masu drugih općepriznatih stripova koji dolaze iz FB škole, zatim ne treba zanemariti Marvelove i DC-ijeve junake koji su i više nego općepriznati i da ne idem previše u širinu ovdje ću se zaustaviti...

Klasičan je onaj koji je priznat kao uzoran, ako govorino o nečemu neodređenom, a uobičajen kada u razgovoru spominjemo tu riječ, što je ovdje slučaj.
Zagor je, zajedno sa svojom Bonelli škvadrom, na ovim našim prostorima itekako uobičajen i definitivno klasičan, ali ovdje slobodno možemo ubrojiti onda i sve ove prethodno navedene stripove...

Klasika je u ovim našim razgovorima ono što se uobičajilo, ono što se radi kao navika ili običaj. Najbolji primjer: ispijanje jutarnje kave u kafiću - klasika!

Što se stripova tiče klasika je kod nas Bonelli škvadra, nakon toga je slijedi FB škola, pa idu Marvelovci i DCijevci... Za mange bih se usudio reći da kod nas nisu klasika i da na naše tršište dolaze jako sramežljivo i da nikada i neće postati klasika kod nas.

Oj, budi svoj!
Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32831 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 12/12/2017 : 20:37:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote

Originally posted by Bachy

Originally posted by Tutta

Bachy,

kako bi ti nazvao ove stripove?

Švabama su to klassikeri (Klasični)

Oprosti ako griješim, jer nisam možda baš u toku, oko riječi "klasični".
U Hrvatskoj imate običaj, uzmete tuđu riječ, a značenje krojite po svome.

Nazvao bi ih strip adaptacije književnih dijela. Nikad ih ne bi nazvao "klasični".

Ne želim ulaziti u to što mi u Hrvatskoj uzimamo tuđe i krojimo po svome. To me ne zanima i nije tema o kojoj želim razgovarati na forumu o stripovima.

Jel sad kontaš na što sam mislio?

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

Bachy
Senior Member

Croatia
1794 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 12/12/2017 : 20:54:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote

Originally posted by Bachy

Bachy,

kako bi ti nazvao ove stripove?

Švabama su to klassikeri (Klasični)

Oprosti ako griješim, jer nisam možda baš u toku, oko riječi "klasični".
U Hrvatskoj imate običaj, uzmete tuđu riječ, a značenje krojite po svome.

Nazvao bi ih strip adaptacije književnih dijela. Nikad ih ne bi nazvao "klasični".

Ne želim ulaziti u to što mi u Hrvatskoj uzimamo tuđe i krojimo po svome. To me ne zanima i nije tema o kojoj želim razgovarati na forumu o stripovima.

Jel sad kontaš na što sam mislio?

Ne kontam...

Oj, budi svoj!
Go to Top of Page

Bachy
Senior Member

Croatia
1794 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 12/12/2017 : 20:58:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote

Originally posted by alexts

[quote]Originally posted by Bachy
Zanima me mišljenje stripoljubaca. Što je za vas klasični strip?

Može li svako da ima definiciju klasičnog stripa?

Naravno, zato sam i potaknuo ovu raspravu...

Oj, budi svoj!
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17094 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 13/12/2017 : 23:16:09  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Po meni su klasični stripovi svi oni koji izlaze 30+ godina i koji i dalje zanimaju određeni krug ljudi, valjda zato i izlaze. Ono kad kažemo "stara, dobra klasična epizoda tog i tog junaka..."
Svi ovi noviji stripovi trebaju poživjeti još dosta godina da steknu epitet "klasik".
Meni je to logično, ne obazirem se na kvalitetu stripa kada o tome razmišljam, niti koja mu je ciljana publika. Samo dugovječnost.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.33 seconds. Snitz Forums 2000