Author |
Topic |
ivanl
Advanced Member
Croatia
15791 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 12/12/2017 : 18:55:11
|
quote: Originally posted by Dwayne_Looney
bravo telleru
Slazem se. Iako, recimo, pod pojam klasicne glazbe, svi znamo na sto se odnosi, iako je meni I Judas Priest vec klasican, jer sviraju 50 godina... |
Los cukar na fritulama! |
|
|
xilrion
Advanced Member
Croatia
3025 Posts
Member since 16/12/2010 |
Posted - 12/12/2017 : 19:30:58
|
prvo moramo znat što podrazumjevamo pod klasični strip? da je star, uobičajen, ili da je izvanredan? ili sve skupa. po meni u klasike spadaju oni stripovi koji su postali svojevrsna lektira. i koji su za vrijeme u kojem su nastali na neki način bili revolucionarni ili jednostavno bolji od svega do tad. svaka zemlja ima svoje klasike. mislim da u svijetu stripa postoji puno više klasika nego u drugim granama umjetnosti. i u ovom trenutku sigurno nastaju neki klasici... ako ćemo tako gledati na to.
recimo ja mislim da je zagor klasični strip ali da nije klasik. dok recimo biukovićevi i macanovi grendeli nisu klasični strip ali su klasik. |
https://xilrion.deviantart.com/ |
|
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1758 Posts
Member since 06/05/2009 |
Posted - 12/12/2017 : 20:04:13
|
Kad govorimo o tim pojmovima klasik, klasičan i klasika... Klasik je nešto općepriznato. Što se stripa tiče ovdje možemo ubrojiti; Asterixa, Lucky Lukea, Spiroua, Valerijana, Blueberryja, Comancheu, Riđobradog, masu drugih općepriznatih stripova koji dolaze iz FB škole, zatim ne treba zanemariti Marvelove i DC-ijeve junake koji su i više nego općepriznati i da ne idem previše u širinu ovdje ću se zaustaviti...
Klasičan je onaj koji je priznat kao uzoran, ako govorino o nečemu neodređenom, a uobičajen kada u razgovoru spominjemo tu riječ, što je ovdje slučaj. Zagor je, zajedno sa svojom Bonelli škvadrom, na ovim našim prostorima itekako uobičajen i definitivno klasičan, ali ovdje slobodno možemo ubrojiti onda i sve ove prethodno navedene stripove...
Klasika je u ovim našim razgovorima ono što se uobičajilo, ono što se radi kao navika ili običaj. Najbolji primjer: ispijanje jutarnje kave u kafiću - klasika!
Što se stripova tiče klasika je kod nas Bonelli škvadra, nakon toga je slijedi FB škola, pa idu Marvelovci i DCijevci... Za mange bih se usudio reći da kod nas nisu klasika i da na naše tršište dolaze jako sramežljivo i da nikada i neće postati klasika kod nas. |
Oj, budi svoj! |
|
|
Tutta
Advanced Member
Germany
32401 Posts
Member since 19/02/2010 |
Posted - 12/12/2017 : 20:37:59
|
quote: Originally posted by Bachy
quote: Originally posted by Tutta
Bachy,
kako bi ti nazvao ove stripove?
Švabama su to klassikeri (Klasični)
Oprosti ako griješim, jer nisam možda baš u toku, oko riječi "klasični". U Hrvatskoj imate običaj, uzmete tuđu riječ, a značenje krojite po svome.
Nazvao bi ih strip adaptacije književnih dijela. Nikad ih ne bi nazvao "klasični".
Ne želim ulaziti u to što mi u Hrvatskoj uzimamo tuđe i krojimo po svome. To me ne zanima i nije tema o kojoj želim razgovarati na forumu o stripovima.
Jel sad kontaš na što sam mislio? |
+IN HOC SIGNO VINCES+
|
|
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1758 Posts
Posted - 12/12/2017 : 20:54:42
|
quote: Originally posted by Bachy
Bachy,
kako bi ti nazvao ove stripove?
Švabama su to klassikeri (Klasični)
Oprosti ako griješim, jer nisam možda baš u toku, oko riječi "klasični". U Hrvatskoj imate običaj, uzmete tuđu riječ, a značenje krojite po svome.
Nazvao bi ih strip adaptacije književnih dijela. Nikad ih ne bi nazvao "klasični".
Ne želim ulaziti u to što mi u Hrvatskoj uzimamo tuđe i krojimo po svome. To me ne zanima i nije tema o kojoj želim razgovarati na forumu o stripovima.
Jel sad kontaš na što sam mislio?
Ne kontam... |
Oj, budi svoj! |
|
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1758 Posts
Posted - 12/12/2017 : 20:58:24
|
quote:
quote: Originally posted by alexts
[quote]Originally posted by Bachy Zanima me mišljenje stripoljubaca. Što je za vas klasični strip?
Može li svako da ima definiciju klasičnog stripa?
Naravno, zato sam i potaknuo ovu raspravu... |
Oj, budi svoj! |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17028 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 13/12/2017 : 23:16:09
|
Po meni su klasični stripovi svi oni koji izlaze 30+ godina i koji i dalje zanimaju određeni krug ljudi, valjda zato i izlaze. Ono kad kažemo "stara, dobra klasična epizoda tog i tog junaka..." Svi ovi noviji stripovi trebaju poživjeti još dosta godina da steknu epitet "klasik". Meni je to logično, ne obazirem se na kvalitetu stripa kada o tome razmišljam, niti koja mu je ciljana publika. Samo dugovječnost. |
|
|
Topic |
|
|
|