Kako se bliži završetak rada na novom albumu, htio bih sa vama podjeliti nekoliko tabli iz istog. Radi se o drugom dijelu serijala "Mašina" ("Machine"). Ovaj put ta mašina je njemački tenk Tigar (dok je u prošlom albumu priča bila o ruskom T34).
Scenario potpisuje Jean-Pierre Pecau, olovke su moje (Filip Andronik), tuš radi Senad Mavrić a kolor Jean Paul Fernandez. Album će imati 70 stranica, izdavač je Delcourt a datum objavljivanja jesen 2018.
Auu. Htjedoh upotrijebiti psovku, da naglasim koliko mi je ovo dobro, al' necu dobrog odgoja radi. Sjajno! Ne vidjeh davno ovako nesto dobro. A i prica mi se cini "mrak". Tenkovi, T-34 i Tigar... Zanimljivo nadasve. Malo pitanje; hoce li ovo na neki od nasih prijevoda? Kod nekog izdavaca sa nasih prostora? Mohoj malenkosti se ovo cini, nadasve sjajno.
Hvala na komentarima. Mislim da domaći izdavači, uz sva dešavanja koje prate, možda i ne znaju za stripove koje Senad i ja radimo skupa. Mene prije znaju kao autora "Amnezije" i karikaturalnih geg stripova. Tako da ne znam da se iko raspitivao o ovom serijalu.
Evo kako prvi album izgleda (Damien je radio krokije/postavku stranice i Senad je tuširao po njima, ja sam tada radio olovke za drugi album).
Eh da, albumi nisu direktno povezani. Priče i likovi se ne dotiču iz jednog albuma u drugi već im je poveznica samo fokus na oklopna vozila u ratu.
Da upotpunim sliku saradnje sa Senadom, evo stranica iz našeg prošlog albuma "Homme de l'année 12. 1927" o Fritz Langu i režiranju filma "Metropolis" (isto je Pecau napisao scenario i Fernandez uradio kolor).
Ove price sa tenkovima pod hitno treba objaviti na jednom od nasih jezika. Izdavaci gdje ste... koliko je ovo razlicito od Amnezije, ehej...(iako mi je i taj strip drag), ali ovo je prva klasa. Jos jednom potpora i postovanje!
Senad je veliki "geek" za svu vojnu tehniku. Crtao sam ja s početka "neki" tenk i "neku" pušku, ali me on onda ispravio i zatrpao foto dokumentacijom. Očigledno je da je moj pristup više impresionistički (što se vidi u geg stripovima) i, priznajem, ja bih na ime brzine radnje "presjekao" mnoge krivine - ali ne i Senad. On je realista. Hiper-realista :) Svaki šaraf postavi na svoje mjesto. Nema kod njega "neki tenk" - tačno se zna koji model, iz koje godine, sa svim detaljima.
Za tuširanje on koristi jednokratne rapidografe, mislim 0.3 debljine.
Senad je veliki "geek" za svu vojnu tehniku. Crtao sam ja s početka "neki" tenk i "neku" pušku, ali me on onda ispravio i zatrpao foto dokumentacijom. Očigledno je da je moj pristup više impresionistički (što se vidi u geg stripovima) i, priznajem, ja bih na ime brzine radnje "presjekao" mnoge krivine - ali ne i Senad. On je realista. Hiper-realista :) Svaki šaraf postavi na svoje mjesto. Nema kod njega "neki tenk" - tačno se zna koji model, iz koje godine, sa svim detaljima.
Za tuširanje on koristi jednokratne rapidografe, mislim 0.3 debljine.
Vidio sam ja kroz radove u "mama sto je to rat", da je on veliki majstor, ali kazem, ovo je prva liga. Bravo i za njega. Svaka cast.
Sad jedna velika isprika pošto sam brzopleto skratio cijelu priču o albumu pa me Senad ispravio. Dakle, prvi album se ne zove mašina, nego "Cette machine tue les fascistes" u prevodu "Ova mašina ubija fašiste". Drugi album, ovaj koji radimo skupa, zove se "Kriegs machine" odnosno "Ratna mašina".
Priča prvog nije o T34 nego o tenku JS2 (Josef Stalin 2) (eto vidite koliko ja veze nemam sa materijom), i Senad nije samo tuširao krokije na tom albumu, već je radio i olovke. Tih olovaka nemam za pokazati ali imam nekoliko njegovih tuširanih strana.
Nije mi novost, ali mi je drago vidjeti i ovdje... Odlican rad i odlican doprinos forumu. Samo, kad vec stavljas razlicite faze rada (olovka, tus, kolor), zasto ne stavis istu tablu u tim razlicitim fazama?
Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.