Author |
Topic |
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 13/05/2018 : 11:02:00
|
quote: Originally posted by frano
Ja se sjećam svojih prvih dolazaka na Crtani Romani Šou. KIC, Studentski centar, preveliki prostor, preprodavači, crtači, puno domaćih autora, poneka strana zvijezda. Zagor. Ono, klasična sekta.
18 godina poslije, HDLU,sparan prostor, preprodavači, crtači, domaći autori, puno stranih zvijezda. Zagor.
Neđe u hodu, CRŠ postade Zagreb Comic Con, a sekta ostade sekta.
"Šuma je uvijek malo dalje od mjesta na kojem se mi nalazimo.
Dubina i površina.
Nevidljivost, biti zastrt, nije tek negativno obilježje, već pozitivno svojstvo koje, kad prijeđe na neku stvar, istu transformira, od nje učini novu stvar.
Neki ljudi odbijaju priznati dubinu nečega jer zahtijevaju da se duboko manifestira kao ono površinsko.
Tko nas želi naučiti nekoj istini neka nam je ne kaže: neka naprosto aludira na nju kratkom kretnjom, kretnjom koja će u zraku pokrenuti idejni pravac, a mi ćemo, klizeći njime, sami stići u podnožje nove istine."
..............................
Moja prva iskustva sa strip scenom počinju prije 17 godina: većinom Bonelli, neki kupuju stare Zagore po suludim cijenama, neki traže nekakve stripove za koje nisam nikada čuo. Vidim da postoje neki ljudi koji zapravo pišu i/ili crtaju stripove, koji su kao poznati... i koji sudjeluju tu, na forumu, sa običnim smrtnicima. Zatim vidim da ti isti ljudi nešto zanovijetaju, da su zbog nečega ljuti, da cendraju... da im nešto smeta. Da pišu neke potcjenjivačke komentare o Zagoru, nekako su cinični, zajedljivi, zbog nečega su nesretni, nešto im pričinja bol... ili barem utječe na to da izlaze u javnost sa sitnim, otrovnim postovima.
17 godina kasnije: neki kupuju obojane Zagore (koje već imaju, realno, iste te priče imaju, čitali su, po svemu sudeći iste te priče imaju u više različitih izdanja) po suludim cijenama. U međuvremenu, isti ti ili neki drugi, kupuju obojane i crno-bijele tvrdokoričene stripove koje pišu čudni ljudi čudnih imena o čudnim stvarima i o najbanalnijim, budalastim stvarima malih pobjeda i malih poraza, također po suludim cijenama. Dosta od onih prvih, dokle sežu moja iskustva, prešaltalo se u "prave stripaše", nisu više obični smrtnici: jedni pišu i/ili crtaju stripove, drugi izdaju i prodaju stripove. I dalje su neki, pogotovo ti koji su kakti "pravi stripaši" zbog nečega ljuti, nešto im smeta, i dalje pišu male, sitne, otrovne postove o Zagoru. Cendraju.
..........................
Da sam ja netko tko je nesretan, ogorčen, da smatram da mi je nanesena nepravda zbog nečega, da se 17 godina nisam maknuo iz mjesta, razmislio bih o tome kako stoje stvari. Vratio bih se na prvi dio ovoga posta koji počinje sa: "Šuma je uvijek malo dalje od mjesta na kojem se mi nalazimo." |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 13/05/2018 : 12:37:53
|
Frano, dobro je da prihvaćaš da si ishitreno napisao nešto što ne odgovara istini. Stvari nisu onakve kakvima se čine, a ako nas zanima zašto se nešto događa, onda osim površine treba gledati i ostalo. Kome se da time baviti, naime, time da je Zagor i dalje najpopularniji, neka se bavi. Ali pristup, ako već ne može ili neće biti takav da dokuči u čemu je stvar, neka bude barem originalan. Neka osvijetli predmet s druge strane, pa barem tako dade prilog dokučivanju. Recimo, meni bi bila zanimljiva rasprava koja bi osvijetlila vezu: Zagor - ogorčenje hrvatskih autora, kritičara... - neuspjeh hrvatskih autora, kritičara kod publike. |
|
|
sumohrvat
Advanced Member
4032 Posts
Member since 22/11/2004 |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15788 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 13/05/2018 : 13:43:03
|
Gospodin Radilovic, isti kao nekad, vitalan usprkos godinama, cini se na slici. Drago mi je. Steta sto ne crta vise. Zivuca legenda. |
Los cukar na fritulama! |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21136 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 13/05/2018 : 15:01:11
|
quote: Originally posted by Spiderman
Tribine Burattinija te Piccinellija je pratilo nekih 15 ljudi... Toliko o tome koliko su ljubitelji Zagora htjeli čuti o Zagoru, Bonelliju.
Kod razgovora sa Matthieu Bonhomme, bilo je nešto više ljudi a na predavanju i crtanju uživo majstora Stana Sakaia bilo je daleko najviše ljudi.
znači,ljudi se malo kultivisali u Hrvatskoj.
mada,od zagorovaca ne možeš ni da očekuješ da ih zanimaju predavanja,tribine i slično. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8584 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 13/05/2018 : 15:36:41
|
|
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15788 Posts
Posted - 13/05/2018 : 17:59:57
|
quote: Originally posted by anto
Tribine Burattinija te Piccinellija je pratilo nekih 15 ljudi... Toliko o tome koliko su ljubitelji Zagora htjeli čuti o Zagoru, Bonelliju.
Kod razgovora sa Matthieu Bonhomme, bilo je nešto više ljudi a na predavanju i crtanju uživo majstora Stana Sakaia bilo je daleko najviše ljudi.
znači,ljudi se malo kultivisali u Hrvatskoj.
mada,od zagorovaca ne možeš ni da očekuješ da ih zanimaju predavanja,tribine i slično.
😁 |
|
|
vice
stripovi.com suradnik
7312 Posts
Member since 29/06/2005 |
Posted - 13/05/2018 : 18:24:37
|
Ja mislin da su Zagorovi autori toliko često po domaćim festivalima da ljudi više nemaju ništa novog ni čut. A neki Morena vide češće nego neke svoje prijatelje, koliko je često ode. :P
Sićan se na Mostripu, jedan momak upita Bureta jel misle radit neku priču sa ostarjelim Zagorom, sad kad već imaju ovaj novi, testni format Maxija, i kaže Bure "vidiš, mogli bi, nije nam to ni palo na pamet".
Ono, jbt, urednik si Zagora, i nije ti palo na pamet nešto šta je palo do i jednom fanu stripa? E jebo sve. |
And like that... he's gone. |
Edited by - vice on 13/05/2018 18:26:16 |
|
|
drogsy
stripovi.com suradnik
Croatia
4741 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 13/05/2018 : 18:37:43
|
Baš sam ga i ja nešto slično mislio pitati, ali nisam stigao zbog njegov kilometarskih monologa:D
Pa sam ga pitao je li on kao urednik serijala ima ikakvog utjecaja na odlazak najboljih crtač sa serijala u texov staff, može li se to kako spriječiti, kakav je utjecaj na prodaju itd. Veli Bure da je on tu nemoćan jer svi crtači vide texa kao ogroman iskorak u karijeri, ali da njihov odlazak ne utječe nimalo na prodaju te da je zagor trenutno treći najprodavaniji bonelli sa 30 000 primjeraka mjesečno, što bi onda značilo da je julija pala ispod 30 tisuća. E da, usput je spomenuo da ne moram brinuti za Vernija, on ne ide nikamo xD |
Go kneel and weep
|
|
|
drogsy
stripovi.com suradnik
Croatia
4741 Posts
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26847 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38132 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik
Croatia
4741 Posts
|
Spiderman
Senior Member
Croatia
2746 Posts
Member since 06/11/2001 |
|
nenno
Advanced Member
Croatia
3070 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 14/05/2018 : 08:54:54
|
Bio jučer.... odličan i zanimljiv interwiew sa Altunom. Taman počeo kostimirani dio, ali morao sam brzo otiči, ali onih nekoliko maski koje sam vidio za svaku pohvalu (Mononoke, Spiderman, Black Widow, onaj mali Bouble Face.....). Slažem se što se tiće Bonellijevaca, pogotovo Zagorovaca, teško može Burattini svake godine biti nešto ekskluzivno zanimljiv..... Zato mislim da su Sakai i Altuna (naravno uz Julesa) pun pogodak..... Osobno milim da bi Texov staff bio pun pogodak (Boselli, Villa....) |
„And I know what I want….When the timing is right…Then I'll take what is mine…I am the clansman“ "...gdje god da te život nosi, uvijek moraš znati 'ko si..." |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15788 Posts
|
Spiderman
Senior Member
Croatia
2746 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15788 Posts
Posted - 14/05/2018 : 14:16:58
|
quote: Originally posted by ivanl
Zanima me, da li je g. Radilovic kome nacrtao kakvu sliku, ili je samo potpisivao?
Ne vjerujem da je crtao. Ipak ima godina.
Znam, za pretpostaviti je ... Zanimalo me je, da li je mozda, nekome nesto napravio, da pokaze ako jest... Ali slabo je vjerovatno... |
|
|
Spiderman
Senior Member
Croatia
2746 Posts
Posted - 14/05/2018 : 14:50:27
|
Zanima me, da li je g. Radilovic kome nacrtao kakvu sliku, ili je samo potpisivao?
Ne vjerujem da je crtao. Ipak ima godina.
Znam, za pretpostaviti je ... Zanimalo me je, da li je mozda, nekome nesto napravio, da pokaze ako jest... Ali slabo je vjerovatno...
Uspio sam ali ne na CRŠ-u |
Moj strip Moje aukcije |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15788 Posts
Posted - 14/05/2018 : 15:57:58
|
Mozes li pokazati? Ja kad bi sjeo ispred sjor Radilovica, bilo bi mi ko da sjedim ispred Eisnera ili Fostera. Bogami, zivuca legenda. |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 14/05/2018 : 16:15:53
|
quote: Originally posted by anto mada,od zagorovaca ne možeš ni da očekuješ da ih zanimaju predavanja,tribine i slično.
Već što znaju čitati, mnogo je... |
|
|
Humbert Coe
Average Member
Croatia
592 Posts
Member since 17/02/2005 |
|
Topic |
|