Author |
Topic |
adriano
Advanced Member
Croatia
4533 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 05/06/2018 : 13:31:36
|
lijepo rečeno
quote: Originally posted by grofica Varga
quote: Originally posted by going going
Ali tu lezi i najveca Burattinijeva mana koja nam je danas mnogo ociglednija nego sto je to bila citaocima sa kraja ere Zlatne serije i zajednicke nam drzave. A to je Burattinijeva zelja da bude Nolitta posle Nolitte i odsustvo ili zanemarivanje sopstvene originalnosti zarad tog cilja.
Buratinija smatram autorom koji najbolje kuži Zagora od svih koji su pisali nakon Nolitte. Ja mu ne bih spočitavala stvari koje radi dobro tj. uzela mu tu njegovu vrlinu za manu. Njegov Zagor je „Nolitijanskog“ karaktera obučen u ruho modernijeg načina pričanja. (Pritom mislim da je vodio računa o povijesnoj i zemljopisnoj autentičnosti, stvarnim likovima, ženama, ljubavnom životu i Zagorovoj decentralizaciji.) Njegova najveća mana je prije svega objašnjavanje očitog i mlataranje prazne slame u dijalozima. (Takav on nije bio u početku. Znao je dobro držati dijalog, imao je humor i nije objašnjavao kao luđak.) To smatram najgorim jer su takve mane u stanju upropastiti i priču koja je maštovita, koja ima potencijal biti vrhunska epizoda. Duh starog nolitijanskog Zagora mi ne može upropastiti priču.
Sindrom belzebul sam prvi put čitala kao odrasla osoba i nije mi loša epizoda. U prvom dijelu mi je čak i izvrsna. Kako je išla kraju tako je postajala sve banalnija, pravocrtna i bez neke dodatne intrige, tako da su se i moji konačni dojmovi srozali. (Dala sam ukupnu ocjenu 80%)
|
|
|
Tonka24
Advanced Member
14720 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 05/06/2018 : 13:39:39
|
Strah nad rijekom sam pročitao 4-5 puta i na mene je ostavila super-avanturistički dojam, ta mračna atmosfera na brodu me se toliko dojmila da se dan danas sjećam iako sam pročitao prije otprilike 8-10 godina. To je taj famozni period kojeg je izbacila slobodna dalmacija, nema mi tu loše priče! |
Edited by - Tonka24 on 05/06/2018 13:40:21 |
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7125 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 10/06/2018 : 02:30:01
|
quote: Originally posted by Kontrast 2
quote: Originally posted by solar
Burattini nije postao urednik serijala sve do 2007. godine, ja sam uvjeren da su mu u početnom periodu kresali scenarije i držali ga pod kontrolom. Naravno, kako su godine odmicale to je bilo moguće sve manje i manje.
A Kameni Div? Ko ga je tada kontrolisao? A scenario potpuno netipičan za Bureta.
Da, Kameni div je Burattinijeva anomalija. Valjda zato jer voli planinarenje pa je upao u neki drugi spisateljski kolosjek sa tom pričom. |
www.epicentercomics.com |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 10/06/2018 : 12:32:12
|
Istina, dobra priča dogodi mu se s vremena na vrijeme... svake prijestupne godine. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17018 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 10/06/2018 : 22:22:11
|
Više je napisao dobrih nego loših, kao i svi ostali Zagorovi scenaristi, sa izuzetkom Nolitte, on je napisao daleko više dobrih nego loših. |
|
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
Posted - 11/06/2018 : 20:48:41
|
SPOJLERI
IZGUBLJENI SIN (Burattini, Donatelli) 8,8,8,8 80%
Burattini žanrovski nije otišao u spektakl, napisao je vestern u kojem pratimo dramu jedne obitelji. Zagor se još jednom našao u ulozi detektiva, a ovaj put rješava desetak godina staro ubojstvo. Bure je odlično vodio čitatelje na krivi trag tijekom cijele epizode i to mi je najveći plus u scenariju. Sve do zadnjih 30-tak stranica nametao je zaključak da su Indijanci poslani od Harveya. Tek kada Nielsen dolazi na ranč Kindmanovih sa strelicom u leđima uviđamo da krivo mislimo i da je netko drugi u vezi s Indijancima. Nakon te scene je već bilo lakše zaključiti tko stoji iza svega. Sama završnica je jako efektna, pogotovo dramatični kraj negativaca ove priče.
Crtež Donatelli, a što reći... Čim ugledam one njegove face s kockastim glavurdama, tankom ravnom kosom i velikim zubima odmah sam dobre volje. Tu se našla i modno osviještena Indijanska banda krvoloka, čije glave krase kape i šeširi po ultima modi bijelaca. Njihov kolovođa obavezno ima ožiljak na licu i imperativ mu je da mu skalp „čovjeka u crvenoj košulji, koji je veliki ratnik“ krasi šator. (Ili pojas.) Nostalgija kod mene radi svoje, tu nema sumnje.
Ova je epizoda kronološki uletjela u SA period kada su se izdavale priče veće od života. Nakon pustih epova i modernih crteža, djeluje malo starinski i zalutalo. Imala sam osjećaj kao da sam sjela u vremeplov, odvezla se u 80-te, u Toninellijeve bitke s Indijancima. A taj osjećaj, iskreno ću kazati, uopće nije bio loš. |
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7125 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 12/06/2018 : 00:56:11
|
quote: Originally posted by velka031
Više je napisao dobrih nego loših, kao i svi ostali Zagorovi scenaristi, sa izuzetkom Nolitte, on je napisao daleko više dobrih nego loših.
Naravno, napisao je Burattini mnogo dobrih prica, nekoliko i odlicnih, samo sto mu se boljka pretjeranog prepricavanja pojavljuje skoro svugdje i u odlicnim epizodama, zato je Kameni div nekako "cudan", drugaciji je, kraj mi je cak nekako kenparkerovski. |
www.epicentercomics.com |
|
|
chris.tower
Junior Member
Croatia
391 Posts
Member since 17/12/2011 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 13/06/2018 : 11:49:03
|
Italijani izabrali najboljeg njihovog scenaristu: Nolitta. Kao što sam prije rekao, pomalo iznenađujuće ispadanje Burattinija i Bosellija još u osmofinalima. |
|
|
dcopic
stripovi.com suradnik
Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 13/06/2018 : 13:07:05
|
Za mene je Boselli najbolji. Neke od najboljih Zagorovih priča su mi njegove. Odgovara mi njegov stil i način pripovjedanja priče. Također i na Texu maestralan, pročitao sam sve njegove priče od Texa i tu je odličan! Moram spomenuti i Dampyra, također odličan serijal kojega je On osmislio, pun odličnih epizoda, kreativnih, gotovo svaka smještena u drugi kraj svijeta, puno teksta i zanimljivosti... nije lako pisati takve priče. Čovjek je kreativan, svestran i pun mašte i ideja, doslovno može preko noći preuzeti bilo koji Bonellijev serijal i pisati odlične epizode.
Među najdražima su mi i Gianluigi Bonelli i Sergio Bonelli zbog Texovog i Zagorovog zlatnog perioda, pa Manfredi, Enoch, Castelli... Da ne zaboravim i autore Nathana! Iako je pao u kvaliteti i dalje vrhunski serijal! |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 13/06/2018 : 13:19:44
|
quote: Originally posted by King Warrior
Italijani izabrali najboljeg njihovog scenaristu: Nolitta. Kao što sam prije rekao, pomalo iznenađujuće ispadanje Burattinija i Bosellija još u osmofinalima.
Na kraju su ipak pokazali da imaju ukusa. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
Korg
Senior Member
Ireland
1038 Posts
Member since 23/02/2015 |
Posted - 13/06/2018 : 13:48:22
|
quote: Originally posted by dcopic
Za mene je Boselli najbolji. Neke od najboljih Zagorovih priča su mi njegove. Odgovara mi njegov stil i način pripovjedanja priče. Također i na Texu maestralan, pročitao sam sve njegove priče od Texa i tu je odličan! Moram spomenuti i Dampyra, također odličan serijal kojega je On osmislio, pun odličnih epizoda, kreativnih, gotovo svaka smještena u drugi kraj svijeta, puno teksta i zanimljivosti... nije lako pisati takve priče. Čovjek je kreativan, svestran i pun mašte i ideja, doslovno može preko noći preuzeti bilo koji Bonellijev serijal i pisati odlične epizode.
Među najdražima su mi i Gianluigi Bonelli i Sergio Bonelli zbog Texovog i Zagorovog zlatnog perioda, pa Manfredi, Enoch, Castelli... Da ne zaboravim i autore Nathana! Iako je pao u kvaliteti i dalje vrhunski serijal!
Amen! |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14008 Posts
Member since 28/11/2017 |
Posted - 13/06/2018 : 19:26:06
|
quote: Originally posted by Kontrast 2
quote: Originally posted by King Warrior
Italijani izabrali najboljeg njihovog scenaristu: Nolitta.
Lijepo |
|
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
|
Tonka24
Advanced Member
14720 Posts
Posted - 14/06/2018 : 00:16:00
|
quote: Originally posted by grofica Varga
SPOJLERI
Burattini žanrovski nije otišao u spektakl, napisao je vestern u kojem pratimo dramu jedne obitelji. Zagor se još jednom našao u ulozi detektiva, a ovaj put rješava desetak godina staro ubojstvo. Bure je odlično vodio čitatelje na krivi trag tijekom cijele epizode i to mi je najveći plus u scenariju. Sve do zadnjih 30-tak stranica nametao je zaključak da su Indijanci poslani od Harveya. Tek kada Nielsen dolazi na ranč Kindmanovih sa strelicom u leđima uviđamo da krivo mislimo i da je netko drugi u vezi s Indijancima. Nakon te scene je već bilo lakše zaključiti tko stoji iza svega. Sama završnica je jako efektna, pogotovo dramatični kraj negativaca ove priče.
Crtež Donatelli, a što reći... Čim ugledam one njegove face s kockastim glavurdama, tankom ravnom kosom i velikim zubima odmah sam dobre volje. Tu se našla i modno osviještena Indijanska banda krvoloka, čije glave krase kape i šeširi po ultima modi bijelaca. Njihov kolovođa obavezno ima ožiljak na licu i imperativ mu je da mu skalp „čovjeka u crvenoj košulji, koji je veliki ratnik“ krasi šator. (Ili pojas.) Nostalgija kod mene radi svoje, tu nema sumnje.
Ova je epizoda kronološki uletjela u SA period kada su se izdavale priče veće od života. Nakon pustih epova i modernih crteža, djeluje malo starinski i zalutalo. Imala sam osjećaj kao da sam sjela u vremeplov, odvezla se u 80-te, u Toninellijeve bitke s Indijancima. A taj osjećaj, iskreno ću kazati, uopće nije bio loš.
Obična priča u periodu kako si nazvala " priče veće od života ". I kao takvu običnu priču koju sam čitao prije 10 godina, sve je još svježe u glavi. Odličan vestern. I iza ove priče ide priča koja mi je sigurno u top 3 Hellingen je živ!!! Ej koja stripčina! |
|
|
Tonka24
Advanced Member
14720 Posts
Posted - 14/06/2018 : 00:17:51
|
quote: Originally posted by Korg
quote: Originally posted by dcopic
Među najdražima su mi i Gianluigi Bonelli i Sergio Bonelli zbog Texovog i Zagorovog zlatnog perioda, pa Manfredi, Enoch, Castelli... Da ne zaboravim i autore Nathana! Iako je pao u kvaliteti i dalje vrhunski serijal!
Amen!
To je to, nema dalje |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4533 Posts
Posted - 14/06/2018 : 12:40:25
|
kraj je baš nepredvidljiv. NIje bilo za očekivati da je onaj bratić krivac, ali je imao skrivenog motiva od samog početka. quote: Originally posted by grofica Varga
SPOJLERI
Ova je epizoda kronološki uletjela u SA period kada su se izdavale priče veće od života. Nakon pustih epova i modernih crteža, djeluje malo starinski i zalutalo. Imala sam osjećaj kao da sam sjela u vremeplov, odvezla se u 80-te, u Toninellijeve bitke s Indijancima. A taj osjećaj, iskreno ću kazati, uopće nije bio loš.
|
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4533 Posts
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4533 Posts
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member
4567 Posts
Member since 22/04/2008 |
|
Whetherpine
Average Member
Croatia
546 Posts
Member since 15/07/2010 |
Posted - 15/06/2018 : 19:05:41
|
Može neki link na topic o Zagorovim najboljim epizodama? Odnosno zanima me topic gdje se komentira Best of Zagor. Htio bih iz toga izvuči neke preporuke za čitanje. :) |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14008 Posts
Member since 28/11/2017 |
Posted - 15/06/2018 : 19:38:02
|
quote: Originally posted by Whetherpine
Može neki link na topic o Zagorovim najboljim epizodama? Odnosno zanima me topic gdje se komentira Best of Zagor. Htio bih iz toga izvuči neke preporuke za čitanje. :)
Svaki zagorolog će ti na ovom mjestu odgovoriti: to je isto kao da pitaš stonogu koja joj je najdraža noga? |
|
|
Topic |
|