Author |
Topic |
sai
Junior Member
Serbia
439 Posts
Member since 24/10/2008 |
Posted - 30/10/2018 : 17:08:35
|
To sam pitao, pošto je fibra/libellus jedina izdala celokupnog Kena, mislio sam da je ipak preskočena neka epizoda, ali nije... |
|
|
SlajeR
New Member
Yemen
251 Posts
Member since 10/06/2003 |
Posted - 30/10/2018 : 18:37:47
|
quote: Originally posted by morski
quote: Originally posted by SlajeR
u Fibra-Libellus izdanju jeste izaslo sve od Kena. Ovde se verovatno misli na teritoriju Srbije gde nije izasao br 23 - Kraljica Misurija koji je lms preskocio iz ko zna kog razloga.
lms izdanja nisu bila samo za teritoriju srbije
To ne menja cinjenicu da taj broj nije izasao u Srbiji. :) |
Opusti misli i uci plivati.. |
|
|
mezzano
Senior Member
Serbia
1241 Posts
Member since 26/06/2007 |
Posted - 31/10/2018 : 08:39:10
|
Hoću da krenem sa kupovinom Ken Parkera, ali se dvoumim da li HC ili SC. U principu me zanima kakvog je kvaliteta SC (korica, uvez, da li se lako lista, i da li se možda stranice odvajaju...)? Verujem da je HC izdanje bolje urađeno, ali nedostaci su veća cena i nedostupnost broja 1. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21133 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 31/10/2018 : 08:44:02
|
quote: Originally posted by mezzano
Hoću da krenem sa kupovinom Ken Parkera, ali se dvoumim da li HC ili SC. U principu me zanima kakvog je kvaliteta SC (korica, uvez, da li se lako lista, i da li se možda stranice odvajaju...)? Verujem da je HC izdanje bolje urađeno, ali nedostaci su veća cena i nedostupnost broja 1.
HC obavezno!!! 200 dinara i nije neka razlika u ceni. koliko se sećam,prvog broja je bilo na Sajmu. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
wesskowaz
Advanced Member
Serbia
11522 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
vronski 3
Senior Member
2374 Posts
Member since 10/01/2014 |
Posted - 31/10/2018 : 12:59:48
|
Ja sam počeo sa SC ali se plastifikacija sa korica počela da odvaja pa sam zbog toga prešao na HC.
Inače da nije toga bilo meni lično je SC mnogo bolje izdanje za jedan Bonelijev strip. |
|
|
mezzano
Senior Member
Serbia
1241 Posts
Posted - 31/10/2018 : 13:13:29
|
Sad sam išao do jedne knjižare, koja ima KP, i zaista vredi tih 200 dinara više, HC. E sad, drugo pitanje: zašto je Ken Parker toliko poseban? :) Pročitao sam gomile hvalospeva u vezi sa njim. Praktično, nema ljubitelja stripa, ovde na forumu, koji će reći da strip nije dobar. Za neke je najbolji, za druge je dobar. Šta je to specijalno kod Kena? |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
Jocko
stripovi.com suradnik
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 31/10/2018 : 13:32:42
|
Sad sam išao do jedne knjižare, koja ima KP, i zaista vredi tih 200 dinara više, HC. E sad, drugo pitanje: zašto je Ken Parker toliko poseban? :) Pročitao sam gomile hvalospeva u vezi sa njim. Praktično, nema ljubitelja stripa, ovde na forumu, koji će reći da strip nije dobar. Za neke je najbolji, za druge je dobar. Šta je to specijalno kod Kena?
To što nije tipičan vestern, već je i drama, komedija... smeštena na divlji zapad. Prosto dok čitaš nemaš osećaj da čitaš vestern iako je smešten u to doba. Ima klišea tu i tamo, i omaža starim vesternima, ali ne u velikoj meri. Ken je glavni lik ali nije najglavniji, najjači, najpametniji, i često su sporedni likovi ti na kojima je akcenat. Berardi je majstor u pisanju scenarija, vrsno se prešaltava s jedne scene na drugu, ima odlične prelaze.. Svaka scena je zbog nečega važna, nemaš osećaj da je pisano preko one stvari... Nema proseravanja, odnosi između likova su realistični... ume da oživi likove i da im dušu. Takođe u serijalu postoji kontinuitet i serijal tvori jednu zaokruženu celinu, ali drugi bi mogli da kažu više o tome. Mogu na prste jedne ruke da nabrojim scene koje su baš bedno odrađene. Crtači su mi za sada svi odreda dosta dobri, mada skoro svi odreda crtaju uglavnom grubljim stilom, što odgovara i vesternu (za sada niko ne crta kao npr. Brindisi ili Piccatto iz Dilana Doga). Ako ti se ne svidi crtež iz prve nemoj da te to odbije od čitanja!
Ovo sve što sam rekao ima dodatnu vrednost kada kažem da sam tek stigao sa čitanjem do 26. epizode i da sam počeo da čitam u januaru ove godine, a uz Kena ZSLMS nisam odrastao*, dakle nisam pristrasan i mogu objektivnije da sagledam serijal od drugih.
Pazi, ja sada teško mogu da smislim Teksa nakon što sam se susreo sa Kenom. Prosto Ken je mnogo više od vesterna, pa mi Teks deluje suviše jednostavno-dvodimenzionalno, nema tu dubinu (naročito u pogledu razrade likova i načina pisanja scenarija) koju Ken poseduje.
Kada na sve to dodam da meni vestern nije ni u prva tri omiljena žanra, a da ponekad imam grozničavu potrebu da overim sledeću epizodu Kena... sve ti je jasno
* Mada sam se susreo sa Kenom u izdanju Systemcomicsa, Donaverov karavan 3. deo, ali to je površan susret.
PS. Kadriranje u Kenu je fenomenalno! Da mi neko kaže da pogodim iz kog je perioda ovaj strip (a da ne znam) ne bih znao šta da kažem - crtači definitivno imaju neki oldschool-evergreen šmek, ali kadriranje zaista odudara od stripova nastalih '70-ih. Kao da gledaš film na papiru.
|
|
Edited by - Jocko on 31/10/2018 13:59:09 |
|
|
mezzano
Senior Member
Serbia
1241 Posts
Posted - 05/11/2018 : 12:19:27
|
Upravo stiglo! Po sajamskoj ceni. Kad dobijem vremena, krećem sa čitanjem. Nadam se da ću nastaviti da kupujem i naredne brojeve, što zavisi od toga da li će mi se dopasti. :) |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
|
wesskowaz
Advanced Member
Serbia
11522 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38105 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 05/11/2018 : 15:13:27
|
Vjerojatno misli na sama imena, zapis. Mada... sta je ostalo u originalu zapravo? Julia umjesto Julija. Moebius zbog... copyrighta/prepoznatljivosti/zahteve "ownera rightsa" ili nesto drugo? Jedino jos One Piece... umjesto Uan Pis? Kod One shotova Happy Sex.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
Posted - 05/11/2018 : 17:55:33
|
quote: Originally posted by Poli
Vjerojatno misli na sama imena, zapis. Mada... sta je ostalo u originalu zapravo? Julia umjesto Julija. Moebius zbog... copyrighta/prepoznatljivosti/zahteve "ownera rightsa" ili nesto drugo? Jedino jos One Piece... umjesto Uan Pis? Kod One shotova Happy Sex.
Uan pis |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 05/11/2018 : 18:36:01
|
quote: Originally posted by supermark
Zašto Darkwood neka izdanja objavljuje "po Vuku" a neka ne?
Zato što se u izdavaštvu uvijek prave kompromisi i odstupanja. Gleda se istorijat, prepoznatljivost brenda, da li nešto bolje zvuči ovako ili onako, itd. Mislim da bi stripove i knjige bio užas čitati da se drži svetog slova pravopisa 100%. Jednostavno bi mnogo toga zvučalo vještački i pogrešno (koliko god to paradoksalno bilo). |
|
|
Bruce Springsteen
Advanced Member
5545 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 05/11/2018 : 18:40:06
|
Sad sam išao do jedne knjižare, koja ima KP, i zaista vredi tih 200 dinara više, HC. E sad, drugo pitanje: zašto je Ken Parker toliko poseban? :) Pročitao sam gomile hvalospeva u vezi sa njim. Praktično, nema ljubitelja stripa, ovde na forumu, koji će reći da strip nije dobar. Za neke je najbolji, za druge je dobar. Šta je to specijalno kod Kena?
E, Žare, i ja se to pitam... verovatno ta neka melanhonija od crteža i depresija od scenarija ;) |
|
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6888 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 25/11/2018 : 11:05:13
|
Za one koji imaju Kena u malom prstu, mada ovo zna i većina ostalih što su ga čitali: je li ta avantura s Pat O'Shane isto ispričana kroz tri broja kao ova ledena avantura? |
loading...
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21133 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6888 Posts
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6888 Posts
Posted - 25/11/2018 : 18:39:57
|
Očito može, posebno jer je kraj "Naroda ljudi" / "Eskimke Enje" uvod u "Baladu"... moj komentar na tu epizodu:
Narod ljudi (br.11) (P: 7, S: 8, C: 7, N: 7)
Bez sumnje najbolja epizoda eskimske trilogije iako u njoj nema neke prave radnje koja ju obilježava od početka do kraja ali Berardi nam kroz odvojene scene u različitim godišnjim periodima uspješno predstavlja život na Aljasci te kulturu i običaje Eskima. Dosad nije viđena a mislim da i neće biti epizode s ovolikom količinom humora iako ima i tužnih scena poput smrti Arnika tijekom lova na morževe, rastanka Kena i Nanuka i Enjinog plača zbog smrti majke. Međutim u pamćenju će najviše ostati Jolina stidljivost da pita Enjinu majku da ju uzme sa sobom pa zatim, kad mu je već postala žena, njegova ljutnja i uvrijeđenost jer ju Ken nije "probao", Nanukova priča o praznovjerju naroda jer mu sunarodnjaci umjesto u Velikog crnog gavrana vjeruju u Duha mjeseca itd.
Kraj mi je prilično glup ali recimo da jedan dio te gluposti mogu razumijeti. Prvi dio ne mogu nikako: mislim, Jola se zbog pištolja totalno raspametio i bio spreman odreći i žene i sanjki a ona mu to poslije oprašta. Ipak, očito Berardi nije znao kako uspješnije/logičnije tu izazvati neki Kenov prijestup jer sam prelistao malo stranice iduće epizode i zaključio da je taj prijestup morao postojati da bi se otvorila mogućnost stvaranja te opjevane "Balade o Pat O'Shane" pa ću mu prilično progledati kroz prste. |
loading...
|
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5435 Posts
Member since 06/10/2011 |
Posted - 25/11/2018 : 19:23:24
|
Upravo stiglo! Po sajamskoj ceni. Kad dobijem vremena, krećem sa čitanjem. Nadam se da ću nastaviti da kupujem i naredne brojeve, što zavisi od toga da li će mi se dopasti. :)
Nema bolje tako da se spremi za uzivanje |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18896 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 25/11/2018 : 20:19:28
|
Moram priznat da izgleda impozantno... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
|
Topic |
|