forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1210

Grabb
Junior Member

340 Posts

Member since 26/03/2018

Posted - 01/01/2019 : 19:17:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Grabb a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 02/01/2019 : 18:51:58  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
-SPOJLERI-

KUKCI UBOJICE (Burattini, Cassaro 6,6,6,9 63%)

Izgleda da nam je Burattini želio dati jedan upečatljiv momenat u kojem ćemo vidjeti kako Verybad skupa sa Zagorom uništava laboratorij i sabotira svoj eksperiment. Do sada je on bio šašavi znanstvenik, uvijek mu je voda morala doći do grla kako bi se priklonio Zagoru, a u ovoj se epizodi vrlo brzo pokazao razboritim i pun povjerenja. Ok, evoluirao je. Pomaknuo se malo od onog razmaženog derišta koji se igra svojim opasnim igračkama i koji na Zagora gleda kao dežurno smetalo.

Kada tako posložimo stvari, naravno da Bure mora ubaciti u priču pukovnika Truscotta, koji će biti pravi negativac i omogućiti Verybadu odrješenje grijeha. Problem je u tome što je Truscott totalno bezvezan lik i nisu mi njegovi motivi skroz jasni. Čak i u onoj prastaroj Nolittinoj epizodi imamo kradljivca prototipa Amelije, koji je želi prodati i zaraditi novac. Stara dobra želja za bogatstvom. Serum nevidljivosti - tko god da ga se dočepa može ga iskoristiti na milijun načina. Stroj koji smanjuje ljude - lik pomoću stroja oslobađa pajdaša koji je ukrao vojne plaće. Njihovi su mi motivi skroz jasni.

A Truscott? On se pravi pametniji od Verybeda pa mu je počeo petljati iza leđa i na svoju ruku skretati tokove eksperimenta. I to na kakav način?! Tako da seljanima uništava usjev pomoću skakavaca, ubija ih škorpionima ili im termiti sruše kuću na glavu. Očito je da Verybad sve može dokazati eksperimentima u kojima nema ljudskih žrtava. Truscottovi eksperimenti u principu ne dokazuju ništa novo, a s druge strane može privući pažnju ljudi i dovesti u pitanje čitav projekt. Nekih jačih privatnih motiva za to nema, a nije mu ni odanost uspjehu eksperimenta toliko bitna čim ga tako glupo upropaštava. On je napravljen samo zato što trebamo imati nekog tko je zločest i kriv za nastali cirkus. Dakle, Truscott funkcionira, odrađuje svoju ulogu, ali je tanak, nedorečen i daleko od likova koji su se pojavljivali prije.

Cassaro mi nije uvjerljiv, očekivala sam puno veći osjećaj nelagode. Bilo je tu nekih jačih scena, kada škorpion bode malu djevojčicu ili skakavac na faci debeljuškastog Chica, ali sveukupno mi nije bilo toliko jezovito. U crtežu fali horor efekta.

Epizoda jest blesava, ali mjestimično zabavna. Geg s Trampyjem je simpatičan. Svidjelo mi se to što su neki Hellingenovi strojevim dopali Verybada, pa ih on sada proučava. (Svijet djeluje povezaniji.) Pasivnosti ima dosta. Puno događaja doznajemo iz druge ruke, preko prepričavanja likova (krčmar, Verybad, pukovnik). Akcijske sekvence su pravovremeno ubačene pa se to donekle razblažilo.
Ukupan dojam mi je nešto bolji nego većini komentatora, ali mi je ovo ipak najgori Verybad do sada.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 02/01/2019 : 19:28:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Ne pamtim tu priču po dobrome iako mi je sjećanje/reminiscencija i ne baš blistava na istu.
Nisam znao ili možda nisam zapazio da Verybad ima pristup Hellingenovim strojevima.
Sam Verybad mi nije nikako dobro sjeo, kao neka humoristična strana Hellingena ili kao nekakav pokušaj aludiranja na Hellingena.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 02/01/2019 : 19:54:08  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Da, "preskočeno" razdoblje koje nitko ne voli (iako smo dobili dva bisera - Kradljivac sjena i Čovjek s puškom). Došlo je prekasno i za ove iz 80ih i za nas iz 90ih. Da su ti Kukci izašli tamo negdje oko 85e, to bi bio zlatni klasik.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 19:56:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ne bi, kao što nije ni Nevidljivi čovjek. a ni Troglavo čudovište.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 02/01/2019 : 20:02:20  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Troglavo čudovište?! Jedini naziv koji priznajemo je Troglava aždaja! :D

Koja, BTW, drži lijepi prosjek od 70+ na komentarima. Kukci su Demon ludila prema Aždaji. ;)

Edited by - nagor on 02/01/2019 20:03:30
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 20:31:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
te ocjene na komentarima su papagajsko naklapanje iz 2003-će:))
oni bi imali snagu, samo onda kada bi bili sučeljeni sa dubinskom analizom kukaca od doktora zagorologa pod mojim ravnanjem i usmjeravanjem.

tek ova hipotetska situacija bi dala koliko toliko istinske ocjene epizodama. i naravno, trebalo bi utvrditi indekse važenja svake "komponente", primjerice, koliko važi moja ocjena, zatim koliko od elite zagorologa te koliko od mase publike. dakle, imaš što raditi deset godina da utvrdiš ove parametre.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 02/01/2019 : 20:49:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Kradljivac sjena i čovjek s puškom mi se čine onako vestern pričama, kod Henry Summersa mi je puno bolje pojavljivanje u priči s Tlingitima.
Troglavo čudovište mi je dobra epizoda, malo jeste naivna i fali nekog jačeg zapleta i raspleta ali koncept je dobar-podzemni svijet.
Definitivno priča koja kod mene ima ocjene dosta veće nego prosjek ocjena na recenziji.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 02/01/2019 : 21:28:30  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagor

Koja, BTW, drži lijepi prosjek od 70+ na komentarima. Kukci su Demon ludila prema Aždaji. ;)

Čim mi neko Demone upotrijebi na ovakav način u rečenici, odmah moram popiti normabel.

Kukci nisu iz preskočenog perioda, oni su kronološki izašli 10 godina nakon njega. Aždaju i Kukce možemo obe smjestiti u period nekih kriza. Kada su Nolitta, odnosno Boselli prepustili (prepuštali) palicu drugima. Period izgubljenih kompasa, kada se prilika davala raznim autorima.

Troglava aždaja mi barem u ideji ima onu tipičnu pustolovinu, zov nepoznatog, otkrivanje još jedne tajne koju Darkwood ima u svom zemljopisu. Plus što mi je Donatelli bolji od Cassara. Scenaristički su mi bezveznjikave obe, ali na različit način. Aždaja je trešina, a Kukci su pasiva teška i glavni negativac je truba. I tu ti kod mene leži razlika u tih desetak poena. Jel tu nešto Aždaja uzdignuta? Nije. To su finese, obe priče su bezvezne iz bezveznjikavih pogubljenih perioda.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7830 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 02/01/2019 : 22:01:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, "preskočeno" razdoblje koje nitko ne voli (iako smo dobili dva bisera - Kradljivac sjena i Čovjek s puškom). Došlo je prekasno i za ove iz 80ih i za nas iz 90ih. Da su ti Kukci izašli tamo negdje oko 85e, to bi bio zlatni klasik.

Nije ova epizoda iz preskočenog razdoblja, već ona sa smanjivanjem. Zamijenio si!

Ovo su brojevi LU 136/137.

Usput, mislim da je ovo najgora Burattinijeva priča. Istina, nije on baš inventivan scenarist, ali ovdje ništa ne štima. Početak prebrutalan za strip kao što je Zagor, a nastavak kamilica za predškolski uzrast. Cijeli scenarij se temelji na gomili slučajnosti, dok je sama priča, možda na prvu i zanimljiva - dok malo ne promisliš. U situacijama kad Zagor razbija uređaje, podsjetio me na majmune iz filma "2001.: Odiseja u svemiru". Još i najgore od svega je na što je Burattini sveo Verybada, koji je bio zanimljivi, ekscentrični luđak, a ovdje izgleda kao budala koja skakuće naslijepo na svaku Zagorovu želju i zapovijed. Gaetano Cassaro na maksimumu svojih mogućnosti. Naslovnice zanimljive.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 02/01/2019 22:02:53
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7830 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 02/01/2019 : 22:07:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by grofica Varga

quote:

Čim mi neko Demone upotrijebi na ovakav način u rečenici, odmah moram popiti normabel.

Kukci nisu iz preskočenog perioda, oni su kronološki izašli 10 godina nakon njega. Aždaju i Kukce možemo obe smjestiti u period nekih kriza. Kada su Nolitta, odnosno Boselli prepustili (prepuštali) palicu drugima. Period izgubljenih kompasa, kada se prilika davala raznim autorima.

Troglava aždaja mi barem u ideji ima onu tipičnu pustolovinu, zov nepoznatog, otkrivanje još jedne tajne koju Darkwood ima u svom zemljopisu. Plus što mi je Donatelli bolji od Cassara. Scenaristički su mi bezveznjikave obe, ali na različit način. Aždaja je trešina, a Kukci su pasiva teška i glavni negativac je truba. I tu ti kod mene leži razlika u tih desetak poena. Jel tu nešto Aždaja uzdignuta? Nije. To su finese, obe priče su bezvezne iz bezveznjikavih pogubljenih perioda.

Bravo grofice!
Vidi se da je titula otišla u prave ruke!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 02/01/2019 : 22:19:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ovo svakako ne bi trebao biti negativan kontekst kakav se da iščitati.
Povucimo paralelu na današnja vremena kada se te prilike doslovno zazivaju kao spas od Burattinijevog rušenja Zagora.
Iako meni osobno Burattini nije toliko loš koliko se ovdje ističe da je, samo problem je što on na 15 priča izbaci jednu koja se baš pamti, koju možeš svrstati u top nečega,priče su mu nekako preobične a za to redovito dobiva niz laudacija na svom fb profilu i zbog toga ima totalnu krivu predodžbu o svojim djelima.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 02/01/2019 : 22:47:41  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

quote:

quote:

Ovo svakako ne bi trebao biti negativan kontekst kakav se da iščitati.
Povucimo paralelu na današnja vremena kada se te prilike doslovno zazivaju kao spas od Burattinijevog rušenja Zagora.
Iako meni osobno Burattini nije toliko loš koliko se ovdje ističe da je, samo problem je što on na 15 priča izbaci jednu koja se baš pamti, koju možeš svrstati u top nečega,priče su mu nekako preobične a za to redovito dobiva niz laudacija na svom fb profilu i zbog toga ima totalnu krivu predodžbu o svojim djelima.

Krivo si me shvatio. To zovem krizom jer nema kolovođe, zato što se svi još traže, ne kuže baš Zagora, svatko tjera neki svoj đir itd. Razumiješ? Dobijemo hrpu epizoda koje variraju u kvaliteti, dok se redovi ne konsolidiraju. Kad je Nolitta otišao tu su se redali Castelli, Canzio, Pezzin, Sclavi, Nicolai. Nakon Bosellijeve faze, okušavali su se Colombo, Russo, Mignacco, De Angellis, Rauch.

Edit - Što se tiče novih autora koji trebaju dobiti priliku. Da objasnim ono što te zasmetalo. Ja te nove također zazivam. Al sam isto tako svjesna da ćemo opet morati malo stisnut zube, da ćemo i kad novi dođu imati krizicu, varijaciju svega i svačeg dok se ne iskristalizira onaj pravi. Koji će imati kormilo u rukama i voziti brod u dobrom smjeru.

Edited by - grofica Varga on 02/01/2019 23:07:47
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 02/01/2019 : 23:20:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Naravno, novine treba znati i istrpjeti.
Za sada mi je od tih novina poznato samo jedno ime Samuel Marolla, mislim od novijih scenarista a da sam čitao njihove priče.
Dobro sam te pohvatao, nije me ništa zasmetalo nego je ta rečenica malo kontradiktorna, dobra je u smislu napretka Zagora a loša u smislu toga što treba istrpjeti promašaje i nestalnosti raznih autora.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 03/01/2019 : 15:33:34  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
-SPOJLERI-

DVOBOJ U SUMRAK (Colombo, Cassaro 6,7,7,8 68%)

Sviđa mi se što se Colombo dotakao posljedica koje nastaju kada dvije različite kulture utječu jedna na drugu. Ovdje je riječ o ocu i sinu koji su pokupili ono negativno što je došlo s bijelcima. (Za razliku od Cherokeeja, koji su izmislili pismo, pisani zakon, izdavali novine itd.) Crvena Strelica je postao pijanac, koji je zbog spletki nekih glavonja popio metak u čelo. Njegov sinek Johnny Nakiar postao je plaćeni ubojica.

Nakiar je zanimljiv lik, pehist. Kojim god je putem krenuo, iza kantuna je vrebala sudbina da mu zalijepi novu pljusketinu. Uopće nije čudno što je postao cinik. Ciničan prema bijelcima, prema Indijancima, prema Zagoru i na koncu konca prema sebi i životu općenito. Ipak, unatoč cinizmu, u njemu čuči jedan Indijanac svjestan svojih korijena, koji želi vratiti svoj identitet i kazniti ubojice svog oca.

Osim Nakiara i njegovog životnog puta svidio mi se i Colombov dijalog. Svako toliko neki lik provali nešto dobro.

Ovo je mogla biti jedna simpatična filler priča, da Colombo nije previše zaglibio u neku komediju. Nakiaru kao plaćenom ubojici diskrecija nije baš jača strana. Lom, krš i pucnjava, naočigled milijun svjedoka. Chico i njegov prijatelj – Mazga. Tijekom cijele epizode Chico ima neke gegove s tom mazgom, da bi mu ova na kraju čak i spasila život. Ludi Bubba! Puno toga bitnog je ovisilo o tome kad će njega uhvatiti rijetki trenutci lucidnosti. I na sve to još dođe vrač, te pokretom ruke izazove maglu (ili prašinu), kako bi se naši junaci što neprimjetnije uvukli u utvrdu.
Cassaro mi nije zasmetao. Konji, šeširi, bang bang, kamenjar, Zagor s tri ruke! Ide to njemu.

Priznajem da je epizoda bila zabavna i da mi je vrijeme uz nju proletjelo, ali je ipak pretjerao u cirkusiranju.

Mon Dieu!

Troruki Zagor - od viška glava ne boli!

Zagor sredi ovakve kokošare i s dvije lijeve!

Edited by - grofica Varga on 03/01/2019 15:39:21
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22346 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 07/01/2019 : 19:43:37  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Ukleta močvara

Priča iz albuma sa sličicama.

Ispričaću vam jednu malu priču.
Jednog dana čelnici iz SBE su odlučili da naprave opet, nakon dugo vremena, Zagorov album sa sličicama. Glavni Zagorov urednik, Moreno Burattini, skontao je da je to idealna prilika da u taj album ubaci jednu svoju pričicu od nekoliko stranica. Ne, nije to bila neka tamo priča, nešto inovativno, ma jok, to je bila jedna priča u kojoj će Burattini nešto da pojasni što nikoga ne interesuje. I tako je glavni urednik počeo da objašnjava kako je Zagor došao na ostrvce u slavnoj močvari u kojoj živi. I onda je Burattini sve to pojasnio, razjasnio, čak su i oni najgluplji među nama sve to mogli da shvate. Kraj priče.

Da, šta reći. Ne znam stvarno da li je neko iznenađen zbog ove priče. Bure nam je u ovom albumu plasirao jednu priču, kao i mnogo puta prije toga, gdje je išao u najmanje pojedinosti. Ovoga puta zaplatila je močvara Mo-Hi-La. Ovdje saznajemo da je na tom ostrvu živjelo čudovište po nazivu Parlangva, koji je očigledno daleki predak Killera Croka, ljutog Batmanovog neprijatelja, polu čovjeka, polu aligatora. Mislim, zašto to nije nemoguće? Uskoro ćemo imati team-up između SBE i DC, ili bolje rečeno Zagora i Flasha, pa bi trebali da se navikavamo na ove poveznice. U suštini neki od likova ova dva univerzuma bi mogli da budu u srodstvu ili da imaju zajedničko porijeklo. Naravno, mogli bi i reći da je Parlangva samo jedan jadnik koji je obolio od ichthyosisa, ali to bi bilo previše jednostavno rješenje.

Autori su ovdje na šesnaest stranica natrpali mnogo toga, od čovjeka-krokodila, do Indijanaca i Zagora, između ostalih, koji je pobjedom nad čudvištem postao gospodar ostrva i tako dobio prijestolje koje nijedan normalan čovjek ne bi poželio. To nam je sve vizuelno dočarao Venturi, koji nije izgleda bio baš najbolje raspoložen za crtanje. Fušerio je gdje je mogao, ubacivao Zagorov znak sa početka serijala, da bi ga onda opet pokazao u modernoj verziji i to u dešavanjima prije tog vremena. Parlangva izgleda kao da je izašao iz animiranog filma, mogao bi komotno da se nađe u Batmanovom Adventures serijalu. Nepotrebna priča kao lanjski snijeg, ali šta ćeš, navikli smo već na ovakve stvari.
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2314 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 07/01/2019 : 22:16:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
U pravu si - nije to trebao da napiše Buratini.
Trebao je da napiše Sklavi.
Zagor bi se borio sa čudovištem u paralelnim dimenzijama, gde bi u njih 16 poginuo, a u sedamnaestoj odneo Pirovu pobedu.
Čiko bi poginuo u 15 dimenzija, a Ikarovo Pero, Dranki Dak, Trampi, Going going, Bat Baterton i Diging Bil u nekom broju izmedju 1 i 16.
A onda bi se probudio iz noćne more i shvatio da ima Helingenov implant u glavi i da mu ga je ugradio još pre prvog susreta, jer se sada može da kreće u vremenu i prostoru.
Sve to bi, naravno, objasnio Kiki Manitu, jašući na jelenu.
(jelen je ključni i ne sme s izostaviti)

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22346 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 08/01/2019 : 08:42:50  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Hehe
Sclavi kada piše i na šesnaest stranica, on je nenadjebiv i dobro zna šta radi:
https://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-gig-4-komsija/152/
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6964 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 08/01/2019 : 09:29:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kontrast 2

U pravu si - nije to trebao da napiše Buratini.
Trebao je da napiše Sklavi.
Zagor bi se borio sa čudovištem u paralelnim dimenzijama, gde bi u njih 16 poginuo, a u sedamnaestoj odneo Pirovu pobedu.
Čiko bi poginuo u 15 dimenzija, a Ikarovo Pero, Dranki Dak, Trampi, Going going, Bat Baterton i Diging Bil u nekom broju izmedju 1 i 16.
A onda bi se probudio iz noćne more i shvatio da ima Helingenov implant u glavi i da mu ga je ugradio još pre prvog susreta, jer se sada može da kreće u vremenu i prostoru.
Sve to bi, naravno, objasnio Kiki Manitu, jašući na jelenu.
(jelen je ključni i ne sme s izostaviti)

to je to . samo što nisi podijelio ocjene na recenziji?

loading...
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9482 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 08/01/2019 : 09:48:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Hehe

Ovu priču je napisao Ruju.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22346 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 08/01/2019 : 10:38:45  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Da, greska u recki.
Kako god, ovo je jedan od nacina kako napisati majstorski kratku pricu.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 08/01/2019 : 12:51:25  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
-SPOJLERI-

PROKLETA DOLINA (Burattini, Pesce) 8,8,8,9 81%

U početku ovo djeluje kao jedna od onih generičnih i tisuću puta viđenih epizoda, ali vrlo brzo radnja dobije na dinamici i zalijepi čitatelja. Na prvu djeluje tipično ponajviše zbog karakterizacije „vlastelina“ Quimbyja, Howesa i njegovih plaćenika. Quimby je tipičan boss, dovoljno da zna kolika ti je cijena i sve će riješiti. Pohlepan, beskrupulozan, motiv zlato, okružen plaćenicima. Howes, opet tipičan lik – vođa plaćenika. Imao je svoj moment na natjecanju u gađanju. Tada se mogao uzdignuti, ali je taj moment upotrijebljen prvenstveno zato da bi Zagor eksplodirao, oslobodio zarobljenog Indijanca i „objavio rat“ Quimbyju. Plaćenici su tipična rulja koja kaska za Howesom i razlikuje ih se po frizurama i odjeći.

Najjači lik u epizodi je Chuck, kojeg je Zagor spasio od odrona na samom početku. Izgleda kao dobrodušni djedica, iskusni bradati rudar, da bi se na kraju iskristalizirao kao pravo đubre. On mi je bio jedno maleno scenarističko iznenađenje.

Inženjer Percy, dobričina i prva osoba koja će se okrenuti protiv Qumbyja. On je glas razuma, svjestan problema koji dolaze zbog popuštanja brane i njegove logičke kotačiće ne može zaustaviti ni grumen zlata. Motivi u njega su jasni, on želi spasiti nevine radnike od katastrofe. Druga osoba koja se okrenula protiv bossa je Geena , žena sumnjivog morala koju je majčinstvo otrijeznilo. Ona ima dosta jak motiv. Izbaviti kćer od ružne sudbine koja je čeka. Svjesna je toga kako će Liz, ni krivu ni dužnu, zbog majčinih krivih izbora i ćaće koji je vjerojatno napumpao pa nestao, sljedovati sudbina konobarice i fufice. U prćiji. I da joj ne gine drpanje, pljuske i sjedenje u krilu pijanim, dlakavim, masnim rudarima, revolverašima i traperima. Njima dvoma je Burattini prepustio zakulisne igrice protiv Quibyja, čak ih je i sladunjavo zaljubio jedno u drugo, a Zagor se tu našao da riješi onaj najteži problem – plaćenike. Bez Zagora, Geena i Liz bi završile ispljuskane, inženjerac bi dobio metak u čelo, a rudari bi se podavili zbog pucanja brane.

Kako sam i prije rekla, ovo djeluje pomalo tipično na prvu, ali je stvar spasila brzina kojom se stvari odvijaju. Nema prevelikog taktiziranja, ni previše Burattinijevih slučajnih slučajnosti. Kako stvari dolaze, likovi se suočavaju sa situacijama najbolje što umiju. Taj uzročno posljedični tok je poprilično logičan, nije usiljen i stvar neizbježno vodi brisanju Quibyja s lica zemlje. Skupa s cijelim njegovim gradom.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/01/2019 : 13:03:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
a kako ti je sada kad čitaš te priče iz drugog, tećeg, četvrtog plana, varga?

jel te ispunjava na neki način ili se probijaš mukotrpno?
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 08/01/2019 : 13:04:14  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Hehe

Nisam čitala ovaj album sa sličicama, može biti da je loš. Svjesna sam toga da Burattini ima svojih mana,nerijetko ga kritiziram, ali mi je i dalje pet puta bolji od Sclavija. Nikad mi neće biti jasan taj status koji Sclavi ima na Zagoru.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/01/2019 : 13:09:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pa sclavi nema status na zagoru

to smo već uzdrmali kad smo raskrinkali demone

ima još po inerciji, kada se bez razmišljanja ponavlja ono što se mislilo prije 20-30 godina

(sclavi ima neke bezvezne i neke odlične priče na ZG, ali status baš i ne)
Go to Top of Page
Page: of 1210 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.61 seconds. Snitz Forums 2000