forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Kolorka 19 - Ljepota tame
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Shaner
Advanced Member

Croatia
7341 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 30/11/2017 : 00:45:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Ritam je ionako ubitačan

Apsolutno se slazem. Najbolje da se malo uspori pa u 2018. idu samo Nedirka, Jean i L&R.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 28/01/2019 : 10:50:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Skoro me sram priznati da sam tek sada procitao ovaj odlican strip, ali eto...

Malo je reci koliko me je osamutio, a i koliko sam uzivao citanjem ga. Brutalno, potresno, ponekad njezno, smijesno ali i nelagodno.
Sto se same "price" tice, skoro sve je vec bilo receno, samo jos to da bih strip ipak preporucio na citanje svima. Nekima se nece svidjeti ni malo, odbijat ce ih, drugi ce uzivat do bola, a nije li i to poanta stripa, da te ne ostani ravnodusnim?

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

ivi skoj
Senior Member

Croatia
2120 Posts

Member since 07/12/2015

Posted - 31/01/2019 : 22:01:36  Show Profile Show Extended Profile  Send ivi skoj a Private Message  Reply with Quote
Ni ja nisam bio u prvoj jakosnoj skupini.
Malo sam pročitao poglede forumaša na ljepotu i tamu u svemu ovom, a moja asocijacija nakon pročitanog je da je to strip o odrastanju.
Neka unutarnja borba anoreksija, pretilost, zloba, ljepota, ljubav, prijateljstvo, razočaranje...
Djetinjstvo umire i raspada se, a unutarnja borba uzima maha kako i kuda dalje.

samo još vjeverice, Pola i Slatea cekam
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4973 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 03/04/2019 : 16:17:50  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
De da izvučem ovu avet iz ormara :)

Prođoh dakle kroz svih 9 strana ovog topica, što je nešto što inače ne radim, naročito kad mi se potvrdi ono što odmah pomislim kad vidim da tema o jednom stripu ima toliko strana: da je 7 od tih 9 zapravo sastavljeno od međusobnih "čašćenja" forumaša. No, eto, na one 2 preostale strane se ipak moglo pričitati poneko zanimljivo razmišljanje. Pa evo i malo mojih (razmišljanja o tim razmišljanjima).

SPOILERA U NASTAVKU KOLIKO HOĆEŠ!!!

Za početak tko su uopće likovi u priči? Jesu li oni "manifestacije njene osobnosti, neki likovi su napredniji od ostalih, neki sadržavaju više karakternih osobina od drugih"?

Manje-više postignut je konsenzus da likovi otprilike predstavljaju ovo gore i sam sam najskloniji tom tumačenju. Glavni lik, Aurora je avatar same djevojčice, njeno Pravo Ja, no jasno da Pravo Ja nikad nije do kraja igrađeno tako da ostaje nepromijenjivo, a naročito nije izgrađeno u tim godinama. Zato je ono podložno utjecaju ostalih karakternih osobina, a jasno je da nisu sve osobine u svakom trenutku ravnopravne. One dolaze do većeg ili manjeg izražaja (i mijenjaju Pravo Ja Auroru) ovisno o danim situacijama, naročito onim ekstremnim. Lik princa se donekle ne uklapa u "likovi su karakterne osobine" jer on je objekt, a ne subjekt djevojčinih misli, ali taj jedan lik ne može poreći da većina ostalih može poslužiti za tumačenje neke karakterne osobine (ili možemo proširiti tumačenje da likovi ne predstavljaju samo djevojčicine karakterne osobine već i misli, maštarije i ideale kojima teži).

"Djelo u stvari opisuje kako bi to izgledalo kad bi sad netko iskrcao grupu vrtićke djece u šumu, smanjio ih na veličinu muhe i prepustio same sebima"

Ovo je točno. Ima tu dosta sličnosti sa "Posljednji praznici" Trilla i Altune. I tamo je prikazana ta dječja nerazvijenost emocija i empatije, koja može djelovati strašno banalno okrutno. No je li točno "Djelo nam govori o tome kakvi smo bili, a ništa o nama kakvi smo sad.", ili je točno "Ljepota tame je politički strip", odnosno da taj prikaz postapokaliptičnog dječjeg društva (isto kao u Sami i Posljednji praznici) služi da bi djeca u njemu "funkcionirala kao laboratorijski kunići koji nam objašnjavaju kako nastaju, kako se ustrojavaju i funkcioniraju društvene zajednice, kakvi tipovi društava postoje, te kakvi sukobi iz toga proizlaze" (ovo zadnje je moj vlastiti citat onoga što sam napisao u osvrtu na Posljednje praznike)? Vrijeme je za sljedeći citat.

"u pitanju je nešto slično lost-u samo samo što je umesto olupine aviona leš devojčice"

Dakle ja imam prednost u odnosu na ranije komentare što sam u međuvremenu pročitao drugi strip (odnosno ono što je dosad od njega u nas objavljeno) istog scenarista, Sami. I tamo su neki (pa i ja) primjetili sličnost sa Lostom. Očito autor ima sklonost nekim temama. Sa uvidom u Sami, rekao bih da autoru jest bio cilj ispričati političku priču na način kako sam gore sam sebe citirao (sa tim da su djeca u Sami malo zrelija i imaju više "odraslih" osobina). No je li mu ta šira društvena priča bila jedini cilj ili nam strip također priča nešto osobnije? Ajmo dalje.

"Totalno je nevažno što se tu radi o mrtvoj djevojčici i tko ju je ubio (ako je ubijena, a ne samo slomila vrat jer nije gledala kud ide). Nevažan je i čovjek iz šume jer je njegova prvotna uloga bila samo još jedna prijetnja malom narodu."
i
"sudbina samog leša apsolutno je nebitna za dalju radnju"

S ovim se ne bih složio. Jer kao što vidimo iz sljedećeg citata, sudbina djevojčice može poslužiti za čitanje kraja, i to odlično čitanje kraja...

"Taj odnos možemo tumačiti na više načina, al svakako je najbitnija ona interpretacija u kojoj je to klasični idealizirani odnos princa i princeze u kojem Aurora ne vidi Hektorove manjkavosti i samu činjenicu da on ne gaji iste osjećaje prema njoj. Slična stvar se pojavljuje i na kraju priče gdje nam upravo ta karakterna crta otkriva zagonetku na koji način je djevojčica zapravo umrla. Ne samo da u kolibi muškarca koji živi u šumi možemo primjetiti detalje koji bi naslutili da je djevojčica možda boravila u kolibi ili da je muškarac susreo djevojčicu u šumi (razbijena lutka), nego Aurora po noći odlazi do muškarca i odreže mu par vlasi kose, jer joj njegova kosa jako fino miriši (na med). Ako prihvatimo činjenicu da Aurora od svih likova najviše predstavlja osobnost mrtve djevojčice i da njena općenita privrženost prema figuri muškog princa manifestira jednu od glavnih karakternih crta njene ličnosti, onda je lako za zaključiti da je upravo iz tih razloga (mirisa kose i dominantnosti muške figure) mrtva djevojčica imala susret sa muškarcem iz kolibe. Aurorina privrženost se još jače vidi i na samome kraju gdje ona odlučuje ostati živjeti u kolibi i kako sama kaže:''Trebat ću preuredit svoje malo gnjezdo, ali nema veze imam sve vrijeme ovog svijeta...Nježni moj prinče.'' Ironičan je taj kraj u kojem nema pobjednika, jer djevojčica je mrtva, a i dalje voli, a ubojica misli da je sam, ali sam nije."

...no ovo odlično tumačenje kraja ne mora biti jedino točno. To je samo jedna varijanta. Neki kraj vide kao "hepiend holivudski: ljepotica i zvijer", drugi kažu "zamislite još gore: otac (i ubojica)", treći opet pozitivnije "Mislim da je ta djevojčica stradala nesretnim slučajem i da je čovjek tu lutku pronašao u šumi.", četvrti "taj lik na kraju po meni i je ubojica i djevojčica će ga ubiti kao što je i ubila princa".

Možda je sve to zapravo "strip o odrastanju", jer "djevojčica je u smrti zauvijek sačuvala svoju dobrotu, nepokvarenost i nevinost. Nikada neće morati proživjeti nedaće i donositi odluke kakve je morala njena sitna verzija." Djevojčica na kraju priče uništava sve svoje dječje karakterne osobine (misli, maštarije, ideale) i ostaje (gotovo) sama. Svaka coming-of-age priča završava sa razbijanjem ružičastog stakla kroz koje se gleda na svijet, no smatram da je kraj u Ljepoti tame sa svojim osjećajem duševnog i psihičkog nemira, ipak malo više uznemirujuć nego u tipičnoj takvoj priči. Možda je ovo onda tragična coming-of-age priča kao npr. Caveova The Kindness Of Strangers? (https://genius.com/Nick-cave-and-the-bad-seeds-the-kindness-of-strangers-lyrics)

Koje je tumačenje onda u pravu? Rekao bih sva, odnosno strip se "može čitati višeznačno, svatko u njemu vidi nešto drugaćije, po meni je on sličan Roscscrachovom testu gdje svako u obliku vidi nešto drugo ili čak u talogu na dnu kave gdje ču ja vidjeti jedan lik a neko drugi neki drugi lik koji ja nisam primijetio".

Da, smatram da su mnoga pitanja ostala neodgovorena, odnosno ostavljena nama da sami na njih odgovaramo. Je li djevojčica ubijena? Mi to ne znamo (premda su neki čitatelji automatski to pretpostavili), na njoj nema nikakvih tragova nasilne smrti. Tko je čovjek u kolibi? U kakvoj je vezi sa djevojčicom? Lutka sigurno nije nekoliko puta u krupnom kadru slučajno, a znakovito je i što je razbijena. Autori su sasvim izgledno namjerno ostavili nama da projektiramo vlastite teorije na ta neodgovorena pitanja (ako nisu, onda su napravili slab posao da objasne što su točno mislili :) ).

Edited by - vukozec on 03/04/2019 17:46:55
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4973 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 03/04/2019 : 17:41:40  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Toliko teksta, a nisam rekao ono najbitnije, valja li to, jel da? :)

Da vidimo, da pokušam prvo prosuditi nekim objektivnim, "mjerljivim" mjerama: ako je jedna od mjera dobrog djela to koliko se o njemu može raspravljati, onda ovo jest dobar strip. Ako je druga mjera to koliko involvira čitatelja onda ovo jest dobar strip koji me tjerao na daljnje čitanje, kojeg nisam ispustio iz ruku jednom kad sam ga uzeo.

A sad subjektivni dojam. Bez obzira što je ovo strip kojeg svakako smatram intrigantnim i rasprave vrijednim, dakle dobrim, osobni osjećaj je takav da mi ne ulazi u ligu "najdražih" stripova. Što se tiče aspekta "političkog stripa", tu sam možda malo i zasićen jer je ovo 3. takav sličan strip sa dječjom društvenom zajednicom koji sam pročitao u kratko vrijeme. Što se tiče onog osobnijeg, psihološko-misterioznog aspekta, tu bih ipak volio da su autori bili malo (ali samo malo) konkretniji. Inače više volim (to sam već negdje napisao) kad se publici dozvoli da sama donosi sve zaključke, nego kad im se sve nacrta, ali ovdje bih volio još koji detalj više da imamo sa njime što raditi.

Edited by - vukozec on 03/04/2019 17:53:48
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7341 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 03/04/2019 : 17:49:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Ah, Ljepota tame... Meni definitivno jedan od najdražih stripova. Baš lijepo što si ga izvukao iz ormara i osvježio nam memoriju. Vratit ću mu se (po tko zna koji put) ovih dana.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/04/2019 : 18:13:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
da, izvukao si ovo, pogledao sam kako sam nekada pisao i vozio divlje
možda pogledam ponovo taj strip, možda je red i da malo artikularinje napišem komentar, možda, možda...

no,

"Autori su sasvim izgledno namjerno ostavili nama da projektiramo vlastite teorije na ta neodgovorena pitanja (ako nisu, onda su napravili slab posao da objasne što su točno mislili"

ovo se ne smije shvatiti tako kao da autori točno znaju o čemu se radi. ne, jer da znaju, onda bi mogli i prenijeti. ovdje se ne radi o tome da autor posjeduje rješenje, pa ostavlja tragove ili šifre koje treba odgonetati i doći do točnog rješenja. naprotiv, onaj tko postavi relevantno značenje, otkrit će i samom autoru smisao (njegovog djela).

inače,
rasprava je, makar malo divlja haha, bila ipak zanimljiva i podosta toga se moglo čuti što vrijedi
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6303 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 03/04/2019 : 18:16:15  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Ja sam baš neki dan pročitao privju i svidio mi se, posudim u knjižnici pa ubrzo i pročitam, trenutno je Tyler Cross na redu :)

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4973 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 03/04/2019 : 18:38:47  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Stinky, ma dobro si ti ti artikulirao i prvi put. Mislim, između onih, kako ih zoveš, "divljih" postova :)

quote:
Originally posted by stinky

"Autori su sasvim izgledno namjerno ostavili nama da projektiramo vlastite teorije na ta neodgovorena pitanja (ako nisu, onda su napravili slab posao da objasne što su točno mislili"

ovo se ne smije shvatiti tako kao da autori točno znaju o čemu se radi. ne, jer da znaju, onda bi mogli i prenijeti. ovdje se ne radi o tome da autor posjeduje rješenje, pa ostavlja tragove ili šifre koje treba odgonetati i doći do točnog rješenja. naprotiv, onaj tko postavi relevantno značenje, otkrit će i samom autoru smisao (njegovog djela).

Pa da, slažem se sa tom teorijom, bez nje uostalom bilo koja kritika, književna filmska, glazbena itd. ne bi imala smisla, bilo bi dovoljno samo priupitati autore za objašnjenja. Gledao sam nedavno kako je Nikica Gilić u Posebnim dodacima (moguće da je bila epizoda o Carpenteru) na tvrdnju koja je otprilike išla da ljudi u filmovima često pronalaze značenja kojih sami autori uopće nisu bili svjesni odgovorio: "Ali zato smo mi tu da autorima objasnimo što su htjeli reći". :)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/04/2019 : 19:48:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ma tu sam bio još pravi mad dog i razletio sam se na sve strane. pa nisam ni dovršio priču, to je rat na sto frontova i zbog te "ratničke" nastrojenosti uopće se izgubio iz fokusa sam strip. vidim sada da je nišan pomaknut (tako da je dobro što sam i to rekao o stripu:)

zato kažem da bih sada nešto drugačije
možda baš posudim, nešto u zadnje vrijeme više čitam stripove
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/04/2019 : 11:35:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec
Je li djevojčica ubijena? Mi to ne znamo (premda su neki čitatelji automatski to pretpostavili), na njoj nema nikakvih tragova nasilne smrti. Tko je čovjek u kolibi? U kakvoj je vezi sa djevojčicom? Lutka sigurno nije ...

Priča ne daje točan odgovor na to pitanje. Ali tu se ni ne radi o toj razini, da se rekonstruira neki slučaj; ne radi se o krimi zapletu i detekciji. Tako da je manje važno što se TOČNO dogodilo od onoga s čime se tu koketira.

Na toj razini, kako je nama dano, mi smo na jedan način 'prisiljeni' zamišljati da je djevojčica ubijena. Izvana na njoj nema rana, ali iznutra su pokazani tragovi nasilja: jedan idilični svijet se ruši, a nešto "gnjecavo" pada sa svih strana. To gnjecavo što pada, razvlači se, izaziva gađenje kod stanovnika idiličnog svijeta, u crvenim, purpurnim, tamnim bojama, to opet upućuje na - krv.
Zatim vidimo da je taj svijet koji se srušio, da je to zapravo unutrašnji svijet jedne djevojčice - i to djevojčice koja sada leži u noći, po pljusku, negdje vani, negdje u prirodi... Dalje se događa to da ta djevojčica postaje leš koji se raspada.

Osim nje, u stripu se pojavljuje još samo jedan čovjek, tj. ono što mi smatramo pravim svijetom, što smo opet 'prisiljeni' smatrati pravim svijetom, sastoji se samo leša djevojčice i nekog čovjeka koji živi u nekoj kolibi. I taj "vanjski" svijet bi mogao biti bajkovit svijet, međutim u njemu se nalaze artefakti: torba, bilježnica, keksi, novčići, flaše itd. Tako opet moramo doživljavati taj svijet kao ljudski svijet, tj. naš svijet, iako je to jedan neljudski svijet zapravo (ovo je sada točka otkuda se ruši ovaj strip, ali vrijedi li se o tome raspisati, vidjet ćemo).
Djevojčica koja pred našim očima postaje leš i čovjek koji tuda baulja, živi sam u kolibi, šuti i bavi se nekim svojim stvarima, sve nas to opet prisiljava da povlačimo vezu između nje i njega.

Dakle, mi smo na neki način prisiljeni pretpostaviti da je djevojčica ubijena i da je taj čovjek ubojica. Još smo uvijek određeni aristotelovskom poetikom ma kako bili izloženi i postmodernim razbijanjima jedinstva. Ali 'zadatak' nekako uvijek ostaje tražiti jedinstva, pa tako u ovom stripu odmah, ili kako kažeš "neki su čitatelji automatski pretpostavili" povlačimo veze: djevojčica - leš - raspad -> čovjek koji se tu mota.

No, odmak od te fabularne rekonstrukcije i doživljavanje onoga što nam se tu predstavlja (a to je razina koja je relevantnija za sagledavanje ovog (ne)djela) ne čini priču ljepšom, nego - još gorom. Znači, i ako ovaj čovjek nije ubojica i ako djevojčica nije ubijena, čak i ako samo "sanja", ovaj strip nije lijep.

Zato mi je čak drago da kažeš

quote:
osobni osjećaj je takav da mi ne ulazi u ligu "najdražih" stripova

premda se ne možeš sasvim odrediti prema ovome stripu. S jedne strane ti je "intrigantan i rasprave vrijedan, dakle dobar", a s druge osjećaj govori da nešto ne štima.
U ovome procijepu se nalaze i neki drugi diskutanti, koliko sam vidio u postovima.

Ja kažem da ovo nije dobar strip; u ponovljenom čitanju dodatno mi je pao, premda ga sada mogu još bolje razumjeti, imam još jasnije odnose prema njemu. Čak je dosadan u nekim izvođenjima, koja su možda i dominantna (karikaturalni entiteti, "unutrašnji svijet" i njihove zgode). Međutim, lajtmotiv, pozadina koja nosi prikazano je takva da izaziva reakciju: bilo samo emotivno (većina diskutanata ovdje) bilo u razračunavanju sa ovim pogrešnim stavom. Tek tu je pravi paradoks: strip nije dobar, dapače i dosadan možda većinu vremena, pa ipak poziva na raspravljanje. Da li već samo to izazivanje reakcije označiti kao vrijednost, kao dobar strip kako kažeš, usprkos osjećaju koji govori da to ipak nije "najdraži strip", da nešto ne štima?

Na ovo pitanje se ne može odgovoriti iz čisto estetske pozicije, tj. na tom tlu čovjek ostaje, u osnovi, zbunjen.
Ako se vratimo na prošlu diskusiju (divlju), Jurica je primijetio da ne živimo u vremenu Velikih Istina, premda neki (on kaže: stinky zagortustra) žive. Njemu je to za poštovanje, iako sam ne može subjektivirati takav stav. On radije (ili je primoran?) ostaje oprezan. Pa ipak, vidimo kasnije da mu je ovaj strip fejk, da nema neke suštine, nego se vrti oko praznog.

I zaista to dobrim dijelom stoji, ovaj strip je prazan u osnovi, no nije tako bezazlen kako bi to dupli, jurica itd. olako otpisali. Ima tu taj "lajtmotiv", taj nazor koji promalja i nosi čitav strip, a koji poziva na raspravu i izaziva reakciju. Ima i nečeg pozitivnog dakle, ne samo praznine. To "pozitivno" koje nas ovdje susreće je nefilozofija koja nastupa u ruhu filozofije (prema Jaspersu).

Ali to je duga priča o kojoj možda drugi puta.

edit: zaboravio reći - dajem 5/10 za ovaj strip

Edited by - stinky on 07/04/2019 11:48:25
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1477 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 08/04/2019 : 21:01:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Uzeo si samo idejni siže stripa i dao mu ocjenu.

Imaš i tehnikalije: crtež, kolor, montažu, scenarij i po mome su svaki bliže 10 nego 5. Vrlo dobro sam se zabavljao sa ovim stripom jer su mi neprijatni stripi sa puno grešaka (tehničke i klišeji koji se prave pametni) a ne ovo majstrstvo. Ovaj strip je vrlo zabavan jer je nepredvidljiv i zbog zloće skrivene u naivi.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 08/04/2019 21:04:00
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/04/2019 : 14:52:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Da, točno kažeš. Meni je uvijek dominantna razina ta idejna strana; ne kažem da je ostalo nevažno, no kod mene preteže to što si vidio.

Inače, napisat ću tekst, moja razmišljanja o ovome stripu; tek tu ćeš vidjeti bolje što ja mislim i kako to vidim.
Recimo da su to razračunavanja sa ovakvim stavom "Ovaj strip je vrlo zabavan jer je nepredvidljiv i zbog zloće skrivene u naivi."; tu te ja ne mogu baš razumjeti, jer nešto što je nepredvidljivo ne može biti zabavno, a isto tako ni zloća ne može biti zabavna. Prije se tu radi o tome da ti misinterpretiraš samoga sebe, nemaš kriterije odakle bi sagledao taj "nepredvidljivi" strip i uzimaš puke senzacije za posljednju stvar. Drugim riječima, ti si u demonologiji, makar to ne shvaćaš tako i čudno ti zvuči kada ovo kažem. Ali to ću se pokušati pojasniti u tekstu. Postovi čitatelja (te i tvoj doživljaj i pojašnjenja) pokazuju da oni ne mogu jasno shvatiti stvar, a to neuhvatljivo interpretiraju kao nešto snažno, uvlačeće, pozivajuće na raspravu i tumačenja itd. To je sve vid demonološkog nazora. A kako tome prići, pokušat ću reći u jednoj sintezi s čijim susretom će tvoje biće ustreptati (jer neće biti skrivene zloće). U tebi će se odvijati pobuna protiv te elementarne čistoće. Kako ćeš razriješiti, to se ne zna, jer te su odluke teške. Ako i posrneš, ostaje ti barem "zabava", jer su ta razmatranja nepredvidljiva, a misaoni tokovi onakvi kakve ne susrećeš često.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/04/2019 : 09:32:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Moj obračun sa crnom romantikom i sa tri M: mamlazom, maconom i markosom.

LJEPOTA TAME: SAN, LUDILO, NOĆNA STRANA PRIRODE

«Novalis je priznao Fichteu, da je naučavao i otkrio djelotvornu uoptrebu organa mišljenja; ali se pita, je li Fichte otkrio i zakone djelotvorne upotrebe organa uopće. On misli na mogućnost, da steknemo vlast nad pojedinim dijelovima našega tijela, koji obično nisu podložni našoj volji. On ne smatra isključenim, da će čovjek onda, potpuno neovisan od prirode, moći sebi vraćati izgubljene udove i da se samom voljom ubija. Bude se smione, pretjerane nade; daleko se šire granice ljudskom samoodređenju. Čovjek, koji se bavio tom mišlju, sam se dugo vremena trudio da samom voljom sebi zada smrt.»

Pozabavit ćemo se odmah ovim bluđenjima crnog romantičara «da samom voljom sebi zada smrt» u kontekstu Aurore i Ljepote tame.

http://www.filmokaz.com/?p=1667

Go to Top of Page

ivi skoj
Senior Member

Croatia
2120 Posts

Member since 07/12/2015

Posted - 14/04/2019 : 19:00:45  Show Profile Show Extended Profile  Send ivi skoj a Private Message  Reply with Quote
Samo još mali off.
Stinky će ionako voditi glavnu riječ, pa samo još jedno moje zapažanje u vezi čovjeka iz kolibe.
Ako je riječ o odrastanju onda možda čovjek predstavlja oca.
Koliko djece ima bilo kakav odnos sa ocem u sazrijevanju?
Šutljivi autoritet koji radi stvari koje mora, a djecu i njihove probleme u principu i ne primjećuje.
Možda je on ubojica njezinog djetinjstva, a ona se vraća kući nakon punog kruga.
Nije kao Filip Latinovicz koji deset stranica gleda kvaku, nego svojevrstan povratak na početak i podsjećanje na miris kose...

Ili samo kao James Dean, živi brzo, umri mlad i budi lijep leš

samo još vjeverice, Pola i Slatea cekam
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1477 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 17/04/2019 : 14:05:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Stinky je dobro napisao, da nema nikakvog razvoja (odraštanja) i zbog toga nema nikakvog i ničijeg oca. Ona nedefinirana planina u ljudskom obliku samo prevrče šraufe i komadiče. Svejedno bi bilo ako bih umjesto čovjeka tamo sjedilo drvo ili godzila, avtori su vas samo naveli, da će se nešto desiti i na nešto odgovoriti. I vi to prevrčete dalje jer valjda "nešto mora biti". Fora je u tome, da ne treba.

Nema odgovora jer nikad nije bilo ni pitanja. Prihvatili ste formu čovjeka jer bih se vam drvo ili godzila učinili neozbiljni ali je zabavno to, da je sve to isto. Tu igru sam shvatio posle par strana čitanja stripa.

Stinky je napisao odličnu recenziju sa idejnog gledišta, nešto bolje još nisam pročitao.

Ali strip je kompleksan rad i zato otvara i estetska i narativna pitanja. Zato treba i osvrt na tekst, dialog, montažu, crtež i kolor.

Ali idejno gledište je stvarno fenomenalno pokriveno.

Ne verujem, da su autori promislili to što je promislio Stinky jer za to moraš nešto pročitati, imali su intrigantnu premisu i kraj a unutra su nabacali jedan crni vic za drugim. Jer to su ljudi naviknuti na sve moguče, dok ste vi potreseni i neugodno se osiječate, oni su se zabavljali sa simbolima, trikovima i razbacivali se maštom.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 17/04/2019 23:35:23
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/04/2019 : 11:42:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ovo je velika pohvala, Macon, ako kažeš da nisi čitao bolje.

Samo te ne pratim kad kažeš da ti je svejedno što se piše, bilo koji sadržaj, važna je samo estetska obrada. Ja sam se malo našalio i stavio Platona (malo ga ispremiješao), ali, u osnovi, bliže mi je njegovo shvaćanje, makar bih ja bio popustljiviji. Platon možda ne bi ni dozvolio takve stripove kao Ljepota tame; ja mogu to čitati, ali opet (mi) je važno sagledati sve i vrednovati (to što kažeš "promisliti").
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1477 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 18/04/2019 : 13:11:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Nije svejedno šta se piše, svi aspekti su važni. Svejedno sam upotrebio za ljudski lik na kraju stripa. Ono sa komadičima i praznim kvazi radom si vrlo dobro primjetio i napisao.

Nadam se, da sam nešto naučio iz tvoga teksta.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47275 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 20/04/2019 : 15:08:37  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Ima li ovaj strip kakvu poveznicu sa filmom the Dead girl iz 2006.?
Btw film je sranje,strip mi izgleda zanimljiv bra po pr.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 22/04/2019 : 01:37:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

http://www.filmokaz.com/?p=1667

Pročitala sam ti ovo jučer ujutro uz kavu, kava se otegla..
Da, zaintrigirao si me da želim pročitati Ljepotu tame zbog tebe, ne samog stripa, jer me nije privukao prije.
Sada je, jer moram pročitati da bih sama doživjela strip i bolje razumjela zašto si napisao onako svoju interpretaciju istog.
Ne vjerujem da je i sam autor toliko dubokim osmislio strip.
No, u tome i jeste ljepota umjetnosti svake. Ona je tu da isprovocira svakoga i u svakome njegovu vlastitu interpretaciju.

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47275 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/04/2019 : 18:58:02  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Pročitah ovo danas. Ništa posebno.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 29/04/2019 : 17:51:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
Procitah Stinky-ja, nije lose.

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

Manny
Average Member

572 Posts

Member since 21/08/2011

Posted - 29/07/2019 : 00:38:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Manny a Private Message  Reply with Quote
Mislio sam da će to biti jedan laki popodnevni odmor uz bajkovitu priču koju sam planirao da zaboravim već koji sat kasnije (ne, nisam čitao privju, niti ovu diskusiju). Kako sam se prevario!
Dobri poznavaoci horora znaju da je jedan od jezivijih i upečatljivijih načina da se čitalac ili gledaoc prepadne, da se zlo stavi u lik deteta. Ili u više njih.
"Ljepota tame" započinje priču vrlo naivno, crtežom i likovima koji će bez problema proći i kod najmlađe dece, ali pažljivom čitaocu se ubrzo daje do znanja da je stvarnost drugačija. Naime, već par stranica nakon početka albuma nalazimo se na livadi uz telo mrtve devojčice. I tu negde oko nje, oko njenog leša na koji gotovo niko ne obraća pažnju, započinje prava priča koja će obilovati metaforama ali i scenama koje uzimaju daha, na mnogim mestima mi je vilica otpala.
Verovatno ste do sada više puta čuli frazu kako deca mogu biti okrutnija od odraslih, ovaj strip je negde na tom tragu, ali opet kao metafora, jer šta su deca nego li ogoljeni ljudi koji još nisu naučili da vešto sakriju svoje poteze. Gorak i uznemirujući strip, preporučljiv za mizantrope i ostale koji misle je svet jedno grozno mesto i da smo tome najviše sami doprineli. A to nije uopšte daleko od istine.
Go to Top of Page

sumohrvat
Advanced Member

4032 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 01/09/2019 : 11:39:02  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
Moguće je da ja nisam još sasvim prerastao Zagora i Bonellija, ali meni je ovo na prvo čitanje ostavilo "koji je ovo kurac" dojam. Jednostavno nije moj đir. Više od stripa mi se svidila Stinkyeva recenzija. Nakon što sam pročitao njegov pogled na ovaj strip vjerovatno ću ga pročitati još jednom...
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6303 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 01/09/2019 : 14:04:34  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sumohrvat

Moguće je da ja nisam još sasvim prerastao Zagora i Bonellija, ali meni je ovo na prvo čitanje ostavilo "koji je ovo kurac" dojam. Jednostavno nije moj đir. Više od stripa mi se svidila Stinkyeva recenzija. Nakon što sam pročitao njegov pogled na ovaj strip vjerovatno ću ga pročitati još jednom...

Strip je dobar, a Stinkyev osvrt još bolji.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.15 seconds. Snitz Forums 2000