forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Petarde
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

vešmašina
Average Member

600 Posts

Member since 12/10/2013

Posted - 27/12/2019 : 08:36:21  Show Profile Show Extended Profile  Send vešmašina a Private Message  Reply with Quote
Irska zabranila, u Švedskoj kazneno djelo, a u Belgiji samo ovlaštena i osposobljena osoba može pucati.
Ah taj divlji zapad...
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/12/2019 : 08:49:18  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Kako ne daju? kad smo bili dica išli bi starijima po cigare u dućan.
Danas ne da ti ne bi prodali ,nego je vjerovatno da bi ti oduzeli dicu.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

vešmašina
Average Member

600 Posts

Member since 12/10/2013

Posted - 27/12/2019 : 09:11:55  Show Profile Show Extended Profile  Send vešmašina a Private Message  Reply with Quote
Ma naravno, zato statistika pokazuje da smo pri vrhu s cuganjem i fajfanjem u Europi
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 27/12/2019 : 11:25:38  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drogsy

Nisu mi jasni ovi koji bi zabranili radi sigurnosti djece, pa mlađi od 18 ionako ne mogu kupiti petarde, pa ih to ne sprječava da nabave ilegalnim putem. Jbte, pa ja sam s 10 godina bio u stanju nabaviti Zenge, di ova balavurdija danas to ne bi mogla. Tako da je zabrana najneefikasnije rješenje. A ovi što se žale zbog svojih peseka, pa to je kao da se ja žalim na lajanje usred noći i remetenje mojeg unutarnjeg mira, hoćemo li zbog toga zabraniti pse?

Ovi šta bi potpunom zabranom riješili problem su teški naivci, da ne napišen neku težu rič. Općenito san protiv zabrana jer mislin da su kontraproduktivne, a kad su konkretno petarde u pitanju mislin da svako ko ima dovoljno godina pa je jedno vrime živija u Jugoslaviji zna kako je to izgledalo. Dakle imali smo potpunu zabranu, ali je zato cvita šverc, pa si na splitskome Peristilu uredno uz Levisice i karte za briškulu i trešetu moga kupit i petarde. Uz zabranu se pucalo isto ili više nego danas.
Ja za sebe volin mislit da nisan naivac, pa vlastotoj dici nisan zabranija jer mislin da nema smisla, nego san in pokuša pokazat i objasnit kako s njima rukovat i maksimalno smanjit rizik.
Inače, meni osobno idu na živce petarde, i iman pasa koji jedva preživi ovo doba godine, ali jebi ga...

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/12/2019 : 11:31:34  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vešmašina

Ma naravno, zato statistika pokazuje da smo pri vrhu s cuganjem i fajfanjem u Europi

možemo se tješit da smo bar u nečemu među prvima.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/12/2019 : 11:32:52  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

Nisu mi jasni ovi koji bi zabranili radi sigurnosti djece, pa mlađi od 18 ionako ne mogu kupiti petarde, pa ih to ne sprječava da nabave ilegalnim putem. Jbte, pa ja sam s 10 godina bio u stanju nabaviti Zenge, di ova balavurdija danas to ne bi mogla. Tako da je zabrana najneefikasnije rješenje. A ovi što se žale zbog svojih peseka, pa to je kao da se ja žalim na lajanje usred noći i remetenje mojeg unutarnjeg mira, hoćemo li zbog toga zabraniti pse?

Ovi šta bi potpunom zabranom riješili problem su teški naivci, da ne napišen neku težu rič. Općenito san protiv zabrana jer mislin da su kontraproduktivne, a kad su konkretno petarde u pitanju mislin da svako ko ima dovoljno godina pa je jedno vrime živija u Jugoslaviji zna kako je to izgledalo. Dakle imali smo potpunu zabranu, ali je zato cvita šverc, pa si na splitskome Peristilu uredno uz Levisice i karte za briškulu i trešetu moga kupit i petarde. Uz zabranu se pucalo isto ili više nego danas.
Ja za sebe volin mislit da nisan naivac, pa vlastotoj dici nisan zabranija jer mislin da nema smisla, nego san in pokuša pokazat i objasnit kako s njima rukovat i maksimalno smanjit rizik.
Inače, meni osobno idu na živce petarde, i iman pasa koji jedva preživi ovo doba godine, ali jebi ga...

tada se pucalo neusporedivo više nego danas

Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 27/12/2019 : 15:00:45  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja petardu nisam zapalio od osnovne, vatromet samo jednom u životu na doček 2017-te, imam doma u Zagrebu tri veoma osjetljive mačke, kada čujem da mi netko doslovno pored kuće pali zenge digne mi se tlak samo tako, ali jebi ga, ako ćemo zabraniti petarde, možemo i alkohol, i cigarete, i pse. I sve ostalo.

Go kneel and weep
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 27/12/2019 : 15:02:56  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ja petardu nisam zapalio od osnovne, vatromet samo jednom u životu na doček 2017-te, imam doma u Zagrebu tri veoma osjetljive mačke, kada čujem da mi netko doslovno pored kuće pali zenge digne mi se tlak samo tako, ali jebi ga, ako ćemo zabraniti petarde, možemo i alkohol, i cigarete, i pse. I sve ostalo.

Upravo tako. Evo onaj idiot sa 22 godine bez vozačke ubija čovika u Osijeku na pješačkome prijelazu i pobiga. Oćemo zabranit automobile?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17902 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 27/12/2019 : 15:29:09  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
zato u švedskoj nije kažnjivo kad si maloljetan i siluješ :D još ako si dobre boje kože :D sve prolazi

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

vešmašina
Average Member

600 Posts

Member since 12/10/2013

Posted - 27/12/2019 : 15:57:41  Show Profile Show Extended Profile  Send vešmašina a Private Message  Reply with Quote
Prijatno https://www.index.hr/vijesti/clanak/stop-petardama-od-danas-su-dozvoljene-a-vec-je-ozlijedjeno-3-djece-1-tesko/2143376.aspx

Go to Top of Page

vešmašina
Average Member

600 Posts

Member since 12/10/2013

Posted - 27/12/2019 : 16:02:07  Show Profile Show Extended Profile  Send vešmašina a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Upravo tako. Evo onaj idiot sa 22 godine bez vozačke ubija čovika u Osijeku na pješačkome prijelazu i pobiga. Oćemo zabranit automobile?

Pazi analogiju. Taj idiot je išao polagati za vozačku, nije sigurno došao u auto salon "dobar dan, ja bi auto" 10,11,12 godina koliko već u pravilu imaju osakaćeni klinci.

I to moraliziranje "protiv zabrana". Pa nitko ne zabranjuje da nema pravo glasa, na život ili pravo na rad ili da bude jednako tretiran već zabrana da baca pirotehnička sredstva koja ugrožavaju njega i ljude oko sebe.

S takvim "libertarijanskim" stavom ajmo onda povući paralelu i reći zašto ne bi imali pravo nositi oružje. To ga je uvijek bilo i uvijek će biti, zabrane nikad nisu donijele koristi, na pazaru si mogao uz sličice nogometaša kupiti i tetejca.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 27/12/2019 : 16:18:02  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Pa zašto i ne bi imali?
Danas oružje imaju samo policija i kriminalci. Što je stvarno odlično za sigurnost prosječnog građanina. Kao da pitbul (za kojeg ne trebaš neku dozvolu) nije oružje. Ili bilo koji auto. Što je najžalosnije, zabrana autiju bi imala puno veći utjecaj na smanjenje smrti u prometu, nego što zabrana vatrenog oružja ima utjecaj na smrtnost uzrokovanu istim.

I što nisi ti bio neki navijač?

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

vešmašina
Average Member

600 Posts

Member since 12/10/2013

Posted - 27/12/2019 : 16:29:22  Show Profile Show Extended Profile  Send vešmašina a Private Message  Reply with Quote
Pa ne bi imali oružje jer smo valjda kao društvo napredovali zadnjih sto godina. Ako ti treba crtati razloge zašto, džaba vam novci moji sinovci, forumska rasprava tu ne može pomoć.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17902 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 27/12/2019 : 17:02:30  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
zabrana "autiju"
iako ih mrzim
bi vratila ekonomiju na razinu polupropalih država

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 27/12/2019 : 17:09:13  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Pazi analogiju. Taj idiot je išao polagati za vozačku, nije sigurno došao u auto salon "dobar dan, ja bi auto" 10,11,12 godina koliko već u pravilu imaju osakaćeni klinci.

I to moraliziranje "protiv zabrana". Pa nitko ne zabranjuje da nema pravo glasa, na život ili pravo na rad ili da bude jednako tretiran već zabrana da baca pirotehnička sredstva koja ugrožavaju njega i ljude oko sebe.

S takvim "libertarijanskim" stavom ajmo onda povući paralelu i reći zašto ne bi imali pravo nositi oružje. To ga je uvijek bilo i uvijek će biti, zabrane nikad nisu donijele koristi, na pazaru si mogao uz sličice nogometaša kupiti i tetejca.

Kurca ti razumio nisi.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9955 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 27/12/2019 : 20:10:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
Ne. Treba zabraniti oruzje.

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

Anto_123
Average Member

787 Posts

Member since 16/01/2015

Posted - 28/12/2019 : 10:54:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Anto_123 a Private Message  Reply with Quote
U Austriji možete kupiti petarde, vatromet svih vrsta u Lidelu u Hoferu ,Penimarktu jedino ne znam koja je kategorija ili kako već.Mislim da su petarde problem, vatromet ne, stoga ga evo par godina kupujem.Jednu onu kutiju od 48 punjenja.Zapalim udaljim se 10-15-20 m bez trčanja i nije opasno.Petarde već, sve je moguće, kratak fitilj , brže sagorijevanje,fitilj izgori a ne explodira. Vidio sam dijete koje je takvu jednu ponovo pokušalo pripaliti na mjestu gdje fitilj ulazi u petardu, otvorenim plamenom.Vatromet će malo teže zabraniti.Pa gotovo sve reprezentacije nakon plasiranja na euro imale su vatromet uz one majice za 2020 euro.dijeci je teško objasniti da nešto što je trebalo pući nije pa ih radoznalost dovede do povreda
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 28/12/2019 : 12:30:50  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa ne bi imali oružje jer smo valjda kao društvo napredovali zadnjih sto godina. Ako ti treba crtati razloge zašto, džaba vam novci moji sinovci, forumska rasprava tu ne može pomoć.

Pa ako ti misliš da se napredak društva mjeri time koliko ti prava država može oduzeti i koliko ti stvari zabranjuje, onda ok.
Tu forumska rasprava zaista ne može pomoći.

Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 28/12/2019 : 13:02:22  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Nisam ni ja za striktne zabrane, vidjeli smo kroz povijest da to ne štima, narod se posebno napali na ono što je zabranjeno.

To za vrime juge je imalo svoj gušt kad smo bili klinci, skupljanje para i odlazak do švercera, frka oće li te panduri uloviti...

Nego, pucalo se tada možda i više, ali kako sam napisao imali smo žutke i to je to, kasnije su se pojavile magnumke, pa topovski udari, to je po meni ipak druga kategorija petarda. Žutka pukne u ruci, malo zapeče, malo krvi i to je to, a ovo drugo kad ti pukne u ruci odoše prsti, oči, uši...

Što si stariji to ti više toga smeta, jbga ja bi sad sam sebi trisku opalia kad se sitim što smo sve radili ko dica.
Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 28/12/2019 : 13:13:37  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

quote:

Pa ako ti misliš da se napredak društva mjeri time koliko ti prava država može oduzeti i koliko ti stvari zabranjuje, onda ok.
Tu forumska rasprava zaista ne može pomoći.

Ne možete stavljati u isti koš petarde, alkohol, pse i aute. Jedno zadovoljava nekakve ljudske porive, a drugo je korisno sredstvo.

Po pitanju oružja, što ga je manje to bolje. Kad bi svima bilo dostupno to bi bila katastrofa, računaj da nas ima više tupavih nego pametnih pa bi uz one pametne imao cijelu vojsku naoružanih tupana. Divno. Dovoljno je pogledati Amere i kako to kod njih funkcionira tj. ne funkcionira.

Zabrane nisu dobre, ali u kontekstu države poanta je da imaš menadžere/vladu koja je složena od najboljeg iz naroda i da oni donose pametne odluke, a u kontekstu demokracije narod može biti korektiv pa ako baš želi petarde ima pravo za to i glasati.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 28/12/2019 : 13:58:10  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Od svega ovoga što si nabrojao, samo auti i oružje su korisna sredstva.
Alkohol, psi i petarde su tu uglavnom za zadovoljavanje ljudskih poriva.

Za oružje je najbolje da ga ima što manje ako si nabildani zvekan od dva metra. Ako nisi, onda ti to ipak nije najbolje jer si u svakom trenutku u inferiornijem položaju od navedenih.
A simplificirani argumenti tipa "muh Amerika" ne služe ničemu. Imaš primjere poput Kanade koja ima vrlo liberalan zakon o vatrenom oružju i ogroman broj oružja po glavi, ali imaju manju smrtnost uzrokovanu vatrenim oružjem od Hrvatske.

Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 28/12/2019 : 14:44:43  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Od svega ovoga što si nabrojao, samo auti i oružje su korisna sredstva.
Alkohol, psi i petarde su tu uglavnom za zadovoljavanje ljudskih poriva.

Za oružje je najbolje da ga ima što manje ako si nabildani zvekan od dva metra. Ako nisi, onda ti to ipak nije najbolje jer si u svakom trenutku u inferiornijem položaju od navedenih.
A simplificirani argumenti tipa "muh Amerika" ne služe ničemu. Imaš primjere poput Kanade koja ima vrlo liberalan zakon o vatrenom oružju i ogroman broj oružja po glavi, ali imaju manju smrtnost uzrokovanu vatrenim oružjem od Hrvatske.

Gledaš na pse poprilično jednodimenzionalno. Znaš li koliko života psi spašavaju svaki dan? Koliko pomažu ljudima u svakodnevnom životu? Slijepe osobe, osobe s posebnim potrebama, u rehabilitaciji kao terapeuti, tragači, spasioci, "policajci"... Psi nisu samo kućni ljubimci.

Evo samo jedan od puno primjera:
https://www.jutarnji.hr/life/vaumijau/foto-video-cetveronozni-heroji-se-vratili-kuci-na-plesu-docekani-spasioci-sa-psima-tragacima-mi-smo-bez-njih-kao-i-oni-bez-nas-bezvrijedni/9683101/

Psi su vjerojatno od svega nabrojanog u samom vrhu.

Istina i alkohol ima svoju medicinsku svrhu, ako ćemo gledati širi kontekst. Petarde u svom izvornom obliku baš i ne. Dinamit je nešto drugo.

Po pitanju oružja, kako misliš raditi selekciju? Ne možeš reći osobi ti imaš dva metra i nabildani si zvekan i za tebe nema oružja.

Nisam gledao statistike pa oko tog trenutno ne mogu diskutirati, ali znam da u Americi svako malo netko popizdi i napravi pokolj, bilo u školi bilo nasred trga. Zato je Amerika poprilično relevantan primjer. Moram proučiti malo Kanađane.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17902 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 28/12/2019 : 15:29:14  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
Kad govorim o psima
Mislim na lutalice
Te pse kao zamjena djece muzeva i momaka

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/12/2019 : 15:49:28  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stripofil

quote:

quote:

Nisam ni ja za striktne zabrane, vidjeli smo kroz povijest da to ne štima, narod se posebno napali na ono što je zabranjeno.

To za vrime juge je imalo svoj gušt kad smo bili klinci, skupljanje para i odlazak do švercera, frka oće li te panduri uloviti...

Nego, pucalo se tada možda i više, ali kako sam napisao imali smo žutke i to je to, kasnije su se pojavile magnumke, pa topovski udari, to je po meni ipak druga kategorija petarda. Žutka pukne u ruci, malo zapeče, malo krvi i to je to, a ovo drugo kad ti pukne u ruci odoše prsti, oči, uši...

Što si stariji to ti više toga smeta, jbga ja bi sad sam sebi trisku opalia kad se sitim što smo sve radili ko dica.

Potpis.
Jedino mali ispravak da su se između žutki i magnumki pojavile i zelene piratice.
Za striktne zabrane bilo kakve vrste su najčešće rigidni i ne osobito inteligentni ljudi, i upisi nekih članova me uopće ne iznenađuju. Iznenadija me jedino vešmašina jer ga ne doživljavan ka takvog, a evo i on bi prikraja zakone jer mu se uzbuđuje maca.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 28/12/2019 : 16:00:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Uvođenje reda ne mora nužno podrazumjevati striktne zabrane. Dobra ideja bi bila npr. edukacija stanovništva (odraslih i djece) o štetnosti pucanja petardi- po kućne ljubimce, oboljele od PTSPA-a itd. Možemo češće organizirati i vatromete koji bi u određenoj mjeri zadovoljili dječju znatiželju i dprinjeli razvoju svijesti o "pucanju petardi" kao prostatluku.
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000