Author |
Topic  |
Shaner
Advanced Member

Croatia
7557 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 25/03/2020 : 16:00:25
|
Evo pročitao i drugu knjigu i, kao i NESVRSTANOG, počela me umarati. Puno je suvišno detaljnog prepričavanja, malo događaja, a tekst, možda i zbog dvostrukog prijevoda, na trenutke škripi. Najveći problem mi je što se praktički cijela knjiga vrti oko Habua, koji mi je uglavnom iritantan. No dobro, Fukamachijevim odlaskom u Nepal će se valjda radnja prebaciti više u "sadašnjost" i usredotočiti na njega, što me i više zanima. Uglavnom, čita se dalje. 
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5061 Posts
Member since 17/08/2013 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7557 Posts
Posted - 25/03/2020 : 16:04:04
|
quote: Originally posted by Deers
Ne preporučam, Shaneru, čitanje Vrha Bogova u ovakvoj situaciji. Što ako bude pozitivno djelovao na tebe i ti se odlučiš osvojiti najbliži vrh? A on je u drugoj Općini/Gradu? Poludjet ćeš!
Najmanji problem! Tražim propusnicu i objasnim ljudima da mi treba jer sam upravo pročitao jedan strip... Sigurno će imati razumijevanja. 
|
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7557 Posts
Posted - 25/03/2020 : 16:13:54
|
quote: Originally posted by vukozec
Podsjetite me, je li druga knjiga Europa, Eiger i to?
Da, u drugoj knjizi Habu pada u Europi. I taj uspon, pad i boravak na stijeni se protežu na stotinjak stranica, i bili su mi razvučeni i dosadni. Moguće je da je i do toga što sam cijepljen od svakog interesa za ekstremne stvari/sportove.
|
 |
|
vukozec
Advanced Member

5061 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 25/03/2020 : 16:27:33
|
I to vam je loše? Ajme. To mi je možda i najbolji tom.
Imam soft spot za avanturističko-alpinističe priče (premda sam nisam svladao ništa zahtjevnije od Sljemena), fikcionalne, dokumentarne, biografske, kakve god. Ta druga knjiga mi je najbolja i najnapetija u tom smislu. (One) man vs. nature survival story.
Evo jedan filmić prema istinit događajima o utrci na Eiger u osvit WW2: https://letterboxd.com/film/north-face/ Dobar, ali Habu me je ipak jače primio. |
Edited by - vukozec on 25/03/2020 16:28:29 |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19903 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 25/03/2020 : 16:39:49
|
quote: Originally posted by supermark
quote: Originally posted by tinton
Ja sam blizu. Prva knjiga super, druga mjestmično dosadnjikava, ali dobra u globalu, od treće do pete knjige sam jedva izdržao da ne odustanem nemali broj puta.
Nisi zadovoljan sa knjigama 3-5? Meni su vrh
Ne znam ništa što mi je bilo dosadnije od toga. Možda Perzepolis. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
Kerempir
Senior Member

1626 Posts
Member since 09/10/2018 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10609 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 25/03/2020 : 17:34:52
|
quote: Originally posted by Shaner Najveći problem mi je što se praktički cijela knjiga vrti oko Habua, koji mi je uglavnom iritantan.
Čitaš Fibrina izdanja, a smeta te iritantni glavni junak.

quote: Originally posted by tinton Ne znam ništa što mi je bilo dosadnije od toga. Možda Perzepolis.
Perzepolis dosadan?
A USA izbori su ti zanimljivi? I još navijaš za niš' koristi bezličnu lignju "Bidnoga"? |
 |
|
Kerempir
Senior Member

1626 Posts
Member since 09/10/2018 |
|
Zula
Senior Member

1620 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 25/03/2020 : 17:49:13
|
Vrh bogova je vrh stripova. Meni, naravno, jer bilo bi neopravdano generalizirati.
Od 1. knjige do 5. meni je to kao penjanje, svakim knjigom mi je bilo zanimljivije i bolje. Rijetko sam se, kao u ovom stripu, uspio uživjeti u priču. Naučio sam rutu napamet, svaki kamp, svaki uspon, sve detalje, opremu... pa sam s likovima dijelio i hladnoću, i vjetar, i glad, i umor, na kraju i strast.
A Mallory i Irvine... Kad strip završi tek se tad otvara more internet informacija o njihovom penjanju, i uživanje opet kreće...
Izvrstan strip i dobar izbor za ove izolacijske dane, strip hrabrosti, odlučnosti i strasti.
p.s. mala greškica autora u knjizi 3. strana 14. U stripu je precrtana originalna fotografija Irvina i Malloryja (vjerojatno zadnja). Strip sugerira da je na slici Mallory desno, a Irvine lijevo. I nažalost, ta greška se vuče i dalje kroz strip. U stvari je upravo suprotno! Ali na kraju krajeva, to za sam strip nije ni važno...
|
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7557 Posts
Posted - 25/03/2020 : 17:49:50
|
Ja sam blizu. Prva knjiga super, druga mjestmično dosadnjikava, ali dobra u globalu, od treće do pete knjige sam jedva izdržao da ne odustanem nemali broj puta.
Ne znam ništa što mi je bilo dosadnije od toga. Možda Perzepolis.
Sad si ti našao huliti jedan od najboljih Fibrinih naslova. 
|
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19903 Posts
Posted - 25/03/2020 : 17:51:42
|
quote: Originally posted by Peyo
quote: Originally posted by tinton Ne znam ništa što mi je bilo dosadnije od toga. Možda Perzepolis.
Perzepolis dosadan?
A USA izbori su ti zanimljivi? I još navijaš za niš' koristi bezličnu lignju "Bidnoga"?
Svašta sam čuo za Bidena, ali da je lignja nikada. Možda se taj termin počeo malo preširoko koristiti.
Perzepolis mi je prestao biti zanimljiv onog trenutka kada glavni lik odlazi iz Irana u Njemačku. U biti sam od Perzepolisa očekivao dobiti slično onome što sam kasnije dobio od Arapina budućnosti. E to već nije dosadno. A traje mnogo duže. |
|
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19903 Posts
Posted - 25/03/2020 : 17:53:14
|
quote: Originally posted by Shaner
Ne znam ništa što mi je bilo dosadnije od toga. Možda Perzepolis.
Sad si ti našao huliti jedan od najboljih Fibrinih naslova. 
Rekoh, kad se već kolju svete krave... |
|
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7557 Posts
Posted - 25/03/2020 : 18:03:16
|
quote: Originally posted by Shaner Najveći problem mi je što se praktički cijela knjiga vrti oko Habua, koji mi je uglavnom iritantan.

Moram priznati da nisam siguran da li sam te shvatio. 
Želiš ukazati da je u Fibrinim izdanjima iritantni glavni junak česta pojava? Ako je to, ne bih rekao da je baš čest, ali svakako ih ima, no ne mogu se sjetiti niti jednoga koji mi je bio iritantan do ove mjere. Problem je što nemam nikakvog razumijevanja za većinu Habuovih odluka.
P.S. Sjetio sam se jednog jednako (možda čak i više) iritantnog lika! Riadov otac u Arapinu budućnosti.
|
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10609 Posts
Posted - 25/03/2020 : 18:05:39
|
Perzepolis dosadan?
A USA izbori su ti zanimljivi? I još navijaš za niš' koristi bezličnu lignju "Bidnoga"?
Svašta sam čuo za Bidena, ali da je lignja nikada. Možda se taj termin počeo malo preširoko koristiti.
Perzepolis mi je prestao biti zanimljiv onog trenutka kada glavni lik odlazi iz Irana u Njemačku. U biti sam od Perzepolisa očekivao dobiti slično onome što sam kasnije dobio od Arapina budućnosti. E to već nije dosadno. A traje mnogo duže.
Ma sve OK. Tebi se sviđa ovo, meni ono itd.
Osobno Perzepolis mi je puno bolji od Arapina.
A što se tiče vlasnika USA Air Force 1 tako mi je svejedno. Nama isto, ionako im služimo umjesto WC papira. |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7557 Posts
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3375 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 25/03/2020 : 18:22:12
|
A kod Bonelija, sem Mister Noa i ajde Martija, svi glavni likovi su iritantni. I kod Manare me skoro svi likovi iritiraju ne samo glavni. A kod smo kod svetih krava, Dashiell iz Skalpiranih obavezno na listu. |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10609 Posts
Posted - 25/03/2020 : 18:24:31
|
quote: Originally posted by Shaner Moram priznati da nisam siguran da li sam te shvatio. 
Želiš ukazati da je u Fibrinim izdanjima iritantni glavni junak česta pojava?
Bingo.
Nisu svi Francois Villon, ali ih ima brate mnogo, da ne nabrajam.
Doduše nekima su krvoločne ubojice psihopati, mafijaši, kurve i sl. simpatični i dragi likovi.
Meni je i Torpedo iritantni, ogavni debil, ali strip volim čitati jer mi je zabavan (i odlično nacrtan) i naravno da ga imam u kolekciji.
Strip mi nije loš ako mi je glavni junak, ili jedan od junaka iritantan. Nikako ne bi valjalo da su svi dobrice.
|
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19903 Posts
Posted - 25/03/2020 : 18:26:49
|
P.S. Sjetio sam se jednog jednako (možda čak i više) iritantnog lika! Riadov otac u Arapinu budućnosti.
Meni je stari Sattouf legenda.  |
|
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 25/03/2020 : 19:18:55
|
He he he, bas se dobro razvila ova rasprava, steta samo sto ne mogu sudjelovati u raspravi. Vrh bogova mi jos sakuplja prasinu na policama, mada sam bas prije nekoliko dana razmisljao da krenem sa njim, ali obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo sam krenuo sa Zivim Mrtvacima (plus citanje se sada pokriva se izlaskom 4. cigle, recimo da izađe do IL) i nije mi nimalo zao (razmisljao sam isto i da krenem sa Propovjednikom ali ce morati jos malo pricekati). Pa tu ne mozes da stanes, ludilo, plus na srecu los(iji) crtez je samo u prvom trejdu.
Znaci bolje da se za Vrh malo pripremim, barem sto se teksta (i pojasnjenja) tice, to je ok. Ako si malo skeptican rezultat moze biti samo bolji, ili barem nisi razocaran.
No, ipak mi je malo cudno da cujem od nekoliko "kapitalaca" ovdje da su prakticki batalili ovaj strip (uprkos "obilici" teksta). Ako radnja tece i zanimiva je, onda to ne bi smio biti problem. Za kritiku Nesvrstanog se ne sekiram od kada je popljuvao Magnusov Omnibus (meni jedna od najdrazih Fibrica), ali kad tada nisam komentirao necu ni sada ni ovdje.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
sumohrvat
Advanced Member

4040 Posts
Member since 22/11/2004 |
Posted - 25/03/2020 : 19:37:30
|
quote: Originally posted by Zula
Vrh bogova je vrh stripova. Meni, naravno, jer bilo bi neopravdano generalizirati.
Od 1. knjige do 5. meni je to kao penjanje, svakim knjigom mi je bilo zanimljivije i bolje. Rijetko sam se, kao u ovom stripu, uspio uživjeti u priču. Naučio sam rutu napamet, svaki kamp, svaki uspon, sve detalje, opremu... pa sam s likovima dijelio i hladnoću, i vjetar, i glad, i umor, na kraju i strast.
A Mallory i Irvine... Kad strip završi tek se tad otvara more internet informacija o njihovom penjanju, i uživanje opet kreće...
Izvrstan strip i dobar izbor za ove izolacijske dane, strip hrabrosti, odlučnosti i strasti.
Ovako sam nešto ja komentirao još davno. Točno to da sam čitajući ovaj strip doslovno osjetio hladnoću. Nevjerovatno, ali drago mi je da je još netko imao slične simptome 😊 U prvi tren me je iznenadilo što se nekome ne sviđa ovakva stripčina, ali onda sam se sjetio da ni meni neki od vrhunskih stripova poput Inkala, Metabaruna ili Sandmana nisu legli pa tako da razumijem. |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19903 Posts
Posted - 25/03/2020 : 19:39:33
|
quote: Originally posted by Poli
Pa tu ne mozes da stanes, ludilo, plus na srecu los(iji) crtez je samo u prvom trejdu.
Tony Moore ti je loš? |
|
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 25/03/2020 : 19:47:53
|
quote: Originally posted by Poli
Pa tu ne mozes da stanes, ludilo, plus na srecu los(iji) crtez je samo u prvom trejdu.
Tony Moore ti je loš?
A poređenju sa Adlardom absofakinlutli. Ok, ima nesto zabavno u svom stilu, plus puno detalja, sjencenja, ali valjda to trazi svoj danak u brzini crtanja pa predviđam da Adlard brze odradi posao, plus ima malo konzervativniji pristup i za sire mase ugodnije linije u poređenju sa malo vise alternativnim Mooreom.
I napisao sam losiji crtez, nije los, hmmm istina.
Eto, ponovno sam presao to 1. poglavlje i ima i Mooreov crtez zabavnih momenata, kao npr. Rickova faca (okice) kada ga onaj tip na pocetku odalami lopatom i takve stvari. Ali mi je neujednacen crtez na svim slikama, mozda je i do toga (negdje je vise kao skica, ili onak na brzinu iscackano).
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
Edited by - Poli on 25/03/2020 20:15:04 |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19903 Posts
Posted - 25/03/2020 : 20:12:42
|
Svakom svoje, ali meni je saznanje da nema Moorea u drugom tradeu bilo jedno od tužnijih stripovskih iskustava.
|
|
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 25/03/2020 : 20:16:27
|

Moram priznati da nisam siguran da li sam te shvatio. 
Želiš ukazati da je u Fibrinim izdanjima iritantni glavni junak česta pojava? Ako je to, ne bih rekao da je baš čest, ali svakako ih ima, no ne mogu se sjetiti niti jednoga koji mi je bio iritantan do ove mjere. Problem je što nemam nikakvog razumijevanja za većinu Habuovih odluka.
Slažen se. S tin da mi nije od početka bija iritantan. Proša je put od simpatičnog zanesenjaka, priko zaludjelog fanatika do opasnog luđaka.
Inače, baš san priletija fibrin katalog, osin Villona nije baš da ima iritantnih glavnih likova. Asterios je đubre, ali na kraju dođe sebi. Profesor iz Presvetog srca mi je isto na početku iritantan ali do kraja bude OK. Ako fibra izda Pirata Isaaka, imat će u katalogu klasično đubre. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
 |
|
Topic  |
|