Author |
Topic |
Kruger
Advanced Member
Croatia
17221 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 15/04/2020 : 13:35:58
|
quote: Originally posted by manhunter
Onda reci da ti to tako veruješ, a ne zato što si vernik, i zato što tako piše u Bibliji.
Zaključak je došao/vezan je uz Bibliju. Nije došao zbog toga što ja tako vjerujem. A u što ja to točno vjerujem. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47303 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 15/04/2020 : 14:10:47
|
quote: Originally posted by Beva
Koja to Biblija kaže da je Zemlja stara 5-6000 godina? Ima li neki citat?
U Bibliji nema toga. Do tih 6000 godina je došao neki svećenik prije tristotinjak godina prebrojavajući generacije potekle od Abrahama navedene u Bibliji.
Danas u svijetu ima dosta kršćana koji vjeruju u mladu Zemlju, pogotovo u Americi, a procjene su im da je stara između 6000-12000 godina. Kod nas u Europi to i nije toliko rašireno vjerovanje.
to je vjerojatno prepisa židovski kalendar |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17221 Posts
Posted - 15/04/2020 : 14:21:33
|
quote: Originally posted by Beva
Koja to Biblija kaže da je Zemlja stara 5-6000 godina? Ima li neki citat?
U Bibliji nema toga. Do tih 6000 godina je došao neki svećenik prije tristotinjak godina prebrojavajući generacije potekle od Abrahama navedene u Bibliji.
Danas u svijetu ima dosta kršćana koji vjeruju u mladu Zemlju, pogotovo u Americi, a procjene su im da je stara između 6000-12000 godina. Kod nas u Europi to i nije toliko rašireno vjerovanje.
Da u Europi baš ta kreacionistička teorija nije jaka. A i jedan od tih što je promoviraju a pripadaju katoličkom okruženju izgleda da je povezan sa protestantima. Meni je teorija postala simpatična zbog pape Benedikta, ne zbog kreacionista ili protestanata. Ipak je papa moj duhovni glavni šef. E sad, tu sam informaciju pročitao u kreacionističkim izvorima, može biti da to nije točno, da su tu informaciju plasirali iz nekih ne baš dobrih pobuda. Ako je tako ide im na dušu i nisu uspjeli u svojim prikrivenim namjerama želeći privući štovatelje iz katoličkog kruga, bar što se tiče mene. Dakle, ako proučavanje o nečemu nemamo vremena posvetiti život priklonit ćemo se recimo u ovom slučaju mišljenju svog vrhovnog poglavara. Ovo su teške stvari za običnog smrtnika i to je tako. A o običnim svakodnevnim događajima koji nas okružuju bi trebali reagirati zdravorazumski a ne biti izmanipulirani kao u spomenutom slučaju vezano za događanja uz spomenutog svećenika.
|
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17221 Posts
Posted - 15/04/2020 : 14:53:44
|
quote: Originally posted by nagor
Kruger,tvoj aktualni glavni duhovni šef, papa Franjo, je dosta liberalniji. Da li njega priznaješ?
Narafski, ne sviđaju mi se neki njegovi stavovi ali što ja tu mogu, on je moj glavni duhovni šef. Jesi li pogledao onaj film što sam ga postavio, za pretpostaviti je da ga nisi pogledao niti ćeš ga pogledati jer te ne zanima. No barem ćeš nadam se ipak prihvatiti činjenicu da su znanstvenici u „ svađi „. Nije to klasična svađa nego razmimoilaženje.
|
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 15/04/2020 : 19:48:17
|
Jedino nema nikakvih dokaza o tome da li u svemiru postoji druga civilizacija osim ljudske, to će vjerojatno zauvijek ostati nepoznato jer nitko nikad neće posjedovati dovoljno naprednu tehnologiju da to otkrije. Unutar Sunčevog sustava je sve prilično jasno, nema života niti je on moguć izvan Zemlje. Sama Zemlja je okrugla isto kao i ostali planeti unutar sustava, ako nekome nisu dovoljni trenutni dokazi neka se samo zapita na koji način se izmjenjuju dan/noć i godišnja doba, te zašto postoji toliko vremenskih zona. Što se tiče starosti svemirskih tijela naravno da dokazi nisu toliko jaki, iako sam puno spremniji prihvatiti tvrdnje da je Zemlja stara 4,543 a Sunce 4,603 milijardi godina nego 5-6 tisuća što mi nema nikakve logike. Ako su astrofizičari mogli otkriti veličinu i kemijski sastav udaljenog Sunca, način na koji stvara energiju, onda vjerujem da nisu previše promašili niti kod određivanja starosti. Evo, upravo sa svog prozora vidim kako se Venera pojavila nakon zalaska Sunca, zar bih se trebao praviti da se to ne događa i vjerovati nečijim glupostima umjesto svojim očima. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Posted - 15/04/2020 : 20:51:40
|
quote: nitko nikad neće posjedovati dovoljno naprednu tehnologiju da to otkrije. Unutar Sunčevog sustava je sve prilično jasno, nema života niti je on moguć izvan Zemlje
Nikad ne reci nikad. Ako civilizacijski ne padnemo Star Trek budućnost je moguća.
Na osnovi toga što sam pročitao, čini mi se dosta vjerojatnim, da ćemo naći život i u našem tj. Sunčevom sustavu. Nije neka teška znanstvena fantastika zamisliti mikroorganizam negdje na Marsu (na kojem su nedavno otkrili tekuću vodu), oceanima Jupiterovog mjeseca Europe ili u atmosferi Saturnovog mjeseca Titana.
Ništa u našem kozmosu nije napravljeno kao jedno. Ne postoji jedno samo jedna zvijezda, ne postoji jedan samo jedan planet, ne postoji jedna galaksija... Zašto bi postojao samo jedan (naš) život? |
|
|
tihomirduras
Senior Member
1839 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 15/04/2020 : 21:15:25
|
Samo pogledaj napredak tehnologije u zadnjih 200 godina, i sad zamisli za još 200 ili 2000, ukoliko se čovječanstvo samo ne uništi startrek će biti kamilica. |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 15/04/2020 : 21:45:40
|
Nije zemlja ravna, ima na njoj i brda i planina... |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47303 Posts
Posted - 15/04/2020 : 22:20:03
|
quote: nitko nikad neće posjedovati dovoljno naprednu tehnologiju da to otkrije. Unutar Sunčevog sustava je sve prilično jasno, nema života niti je on moguć izvan Zemlje
Nikad ne reci nikad. Ako civilizacijski ne padnemo Star Trek budućnost je moguća.
Na osnovi toga što sam pročitao, čini mi se dosta vjerojatnim, da ćemo naći život i u našem tj. Sunčevom sustavu. Nije neka teška znanstvena fantastika zamisliti mikroorganizam negdje na Marsu (na kojem su nedavno otkrili tekuću vodu), oceanima Jupiterovog mjeseca Europe ili u atmosferi Saturnovog mjeseca Titana.
Ništa u našem kozmosu nije napravljeno kao jedno. Ne postoji jedno samo jedna zvijezda, ne postoji jedan samo jedan planet, ne postoji jedna galaksija... Zašto bi postojao samo jedan (naš) život?
u vidljivom svemiru ima nekih trilijun galaksija sa u prosjeku 100 milijardi zvijezda svaka. Bilo bi čudno da se baš nigdi nije razvija inteligentniji život. @ dods , postoji radiometrijsko datiranje starosti stina tako da starost uopće nije upitna. Problem je šta to nije nešto obrađeno u školskom kurikulumu pa većina ljudi nema pojma nego puše gluposti kojekakvih idiotskih sekti. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47303 Posts
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 15/04/2020 : 22:27:36
|
Ništa u našem kozmosu nije napravljeno kao jedno. Ne postoji jedno samo jedna zvijezda, ne postoji jedan samo jedan planet, ne postoji jedna galaksija... Zašto bi postojao samo jedan (naš) život?
Možda jednog dana bude moguć život na Marsu jer je njegov rotacijski period gotovo identičan Zemljinom, ako ne ranije onda kada ovdje postane pretoplo za koju milijardu godina. Samo ne vjerujem da će ljudi do tada opstati, pronaći će oni načina da sami sebe unište ako to ne učini nekakva prirodna katastrofa.
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17221 Posts
Posted - 15/04/2020 : 22:43:37
|
Meni pomalo upada u oči što ovdje pojedinci na oko izgleda znaju dosta toga o ravnozemljašima. Koliko sam ja primijetio oni ne osporavaju svemirska tijela i svemir, njima je jedino sporan Mjesec, ili barem ja nisam primijetio nešto više, dobro ja barem priznajem da o njima ne znam dovoljno niti imam želju praviti se pametan vezano uz njih. Ne pratim njihove teorije ali mi je smiješno kad se počne raspravljati o nekom a nemaš pojma što on zastupa. To je često osobina prosječnog čovjeka, želi biti najpametniji u stvarima o kojim blage veze nema. Što se tiče starosti Zemlje, osim što je kreacionističku teoriju podržao moj tadašnji vrhovni duhovni poglavar, mene je zaintrigiralo to što sam pogledao jednu emisiju gdje je tu teoriju branilo više vrhunskih znanstvenika a ne pametnjaković koji se žele dokazati. No s obzirom iz kojih krugova su nastale i jedna i druga teorija ( kreacionistička i evolucionistička ) treba biti pomalo skeptik. Obje teorije imaju propusta, no mi nismo stručnjaci koji bi trebali razbijati glavu oko toga. Bilo bi izvrsno kad bi se javno sučelili najveći stručnjaci i s jedne i s druge strane.
|
Edited by - Kruger on 15/04/2020 22:45:16 |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 15/04/2020 : 22:44:16
|
quote: Originally posted by lwood
u vidljivom svemiru ima nekih trilijun galaksija sa u prosjeku 100 milijardi zvijezda svaka. Bilo bi čudno da se baš nigdi nije razvija inteligentniji život. @ dods , postoji radiometrijsko datiranje starosti stina tako da starost uopće nije upitna. Problem je šta to nije nešto obrađeno u školskom kurikulumu pa većina ljudi nema pojma nego puše gluposti kojekakvih idiotskih sekti.
Ako uzmemo u obzir samo planete gdje je život sličan našem (zrak, ugljik, blabla) opet takvim planeta ima na milijarde. A ako uzmemo u obzir da sigurno postoji i život koji nije baziran na našim principima (zašto npr. ne bi postojala bića koja udišu metan i žive pod atmosferom kao što je npr. na Jupiteru?) onda dođemo do zaključka da jednostavno mora još negdje postojati život u svemiru.
Čista statistika. |
|
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 15/04/2020 : 22:47:27
|
quote: Originally posted by mladjo
quote: Originally posted by lwood
u vidljivom svemiru ima nekih trilijun galaksija sa u prosjeku 100 milijardi zvijezda svaka. Bilo bi čudno da se baš nigdi nije razvija inteligentniji život. @ dods , postoji radiometrijsko datiranje starosti stina tako da starost uopće nije upitna. Problem je šta to nije nešto obrađeno u školskom kurikulumu pa većina ljudi nema pojma nego puše gluposti kojekakvih idiotskih sekti.
Ako uzmemo u obzir samo planete gdje je život sličan našem (zrak, ugljik, blabla) opet takvim planeta ima na milijarde. A ako uzmemo u obzir da sigurno postoji i život koji nije baziran na našim principima (zašto npr. ne bi postojala bića koja udišu metan i žive pod atmosferom kao što je npr. na Jupiteru?) onda dođemo do zaključka da jednostavno mora još negdje postojati život u svemiru.
Čista statistika.
Ovdje su predstavljene mnoge teorije u vezi postojanja drugih civilizacija, a svima je zajednička ista stvar.
Kako nastavljamo našu možda uzaludnu potragu za izvanzemaljskom inteligencijom, teško je zapravo reći koja je opcija bolja. Iskreno, i spoznaja da smo službeno sami u Svemiru i spoznaja da službeno postoje i drugi bile bi jezive, a to je zajedničko i svim gore navedenim nadrealnim scenarijima: štogod bila istina, zapanjujuće je!
http://znano.st/znanost-svemir-i-vrijeme/1/ako-je-svemir-beskonacan-gdje-su-svi/1673/1 |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17221 Posts
Posted - 15/04/2020 : 22:51:52
|
quote: Originally posted by tihomirduras
Samo pogledaj napredak tehnologije u zadnjih 200 godina, i sad zamisli za još 200 ili 2000, ukoliko se čovječanstvo samo ne uništi startrek će biti kamilica.
Zvuči logično ovo što pričaš. No, na primjer električni auto se baš nije tako brzo razvio kao ovaj na fosilna goriva, dobro što se tiče električnog automobila nešto bolje ide u zadnje vrijeme kad ponestaje fosilnog goriva. Izgleda da gospodarstvenici određuju u kojem će smjeru i kada će neki napredak ići.
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 15/04/2020 : 22:51:55
|
Da, poznati Fermijev paradoks. Ima i DSSM strip na tu temu:)) |
|
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 15/04/2020 : 23:08:57
|
quote: Originally posted by Kruger
Meni pomalo upada u oči što ovdje pojedinci na oko izgleda znaju dosta toga o ravnozemljašima. Koliko sam ja primijetio oni ne osporavaju svemirska tijela i svemir, njima je jedino sporan Mjesec, ili barem ja nisam primijetio nešto više, dobro ja barem priznajem da o njima ne znam dovoljno niti imam želju praviti se pametan vezano uz njih. Ne pratim njihove teorije ali mi je smiješno kad se počne raspravljati o nekom a nemaš pojma što on zastupa.
Ako si mislio na mene, ono sa svemirskim tijelima je samo usput spomenuto, zašto se hvatati najmanje bitnog dijela u toj izjavi. Ja čak nisam niti spomenuo uvjerenja ravnozemljaša u širem smislu jer uopće ne znam kakva su, nikad me nije zanimalo da idem to istraživati. Samo sam dao svoj pogled na neke stvari koje meni izgledaju logično, kao npr. da Zemlja mora biti okrugla da bi se događalo sve ono što sam naveo, ništa više od toga. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17221 Posts
Posted - 15/04/2020 : 23:18:41
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Meni pomalo upada u oči što ovdje pojedinci na oko izgleda znaju dosta toga o ravnozemljašima. Koliko sam ja primijetio oni ne osporavaju svemirska tijela i svemir, njima je jedino sporan Mjesec, ili barem ja nisam primijetio nešto više, dobro ja barem priznajem da o njima ne znam dovoljno niti imam želju praviti se pametan vezano uz njih. Ne pratim njihove teorije ali mi je smiješno kad se počne raspravljati o nekom a nemaš pojma što on zastupa.
Ako si mislio na mene, ono sa svemirskim tijelima je samo usput spomenuto, zašto se hvatati najmanje bitnog dijela u toj izjavi. Ja čak nisam niti spomenuo uvjerenja ravnozemljaša u širem smislu jer uopće ne znam kakva su, nikad me nije zanimalo da idem to istraživati. Samo sam dao svoj pogled na neke stvari koje meni izgledaju logično, kao npr. da Zemlja mora biti okrugla da bi se događalo sve ono što sam naveo, ništa više od toga.
Nisam mislio na tebe, tvoje su tvrdnje u nekom drugom smjeru, krivo si protumačio. Nešto su mi prije nagor i poli nabijali oko svemira, propustio sam na to odgovoriti a oni nisu zlobni, dobro poli je malo živčan ali podnošljiv. lwood mi je otvorio inspiraciju, kad napiše nešto uvredljivo javi mi se inspiracija ( njegovo spominjanje kojekakvih idiota ). Pa tako spojiš ono od prije i ovaj ispad netrpeljivosti. |
Edited by - Kruger on 15/04/2020 23:20:58 |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Posted - 15/04/2020 : 23:38:11
|
Krugeru, papa Franjo priznaje da je Zemlja okrugla, i Big Bang, dakle znanstvenu starost svemira i evoluciju i dosta toga... Normalno, njemu je sve to Bog, ali to je razumljivo.
Ako ti je papa duhovni šef, zašto ne zagovaraš njegova uvjerenja? Ljudi bi te manje zajebavali. ;) |
Edited by - nagor on 15/04/2020 23:38:47 |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17221 Posts
Posted - 15/04/2020 : 23:43:25
|
nagore, prijašnji papa je priznao kreacionističko viđenje. Kao što rekoh ljudi vrlo često vole ispasti prepametni o nečemu o čemu blage veze nemaju. To bi se i za tebe moglo reći iako mi ne djeluješ tako. Djeluješ mi tolerantan ali vidim da si i ti u nekim pogledima isključiv s dozom fanatizma, što je za mene iznenađujuće. Ali dobro ljudi smo možemo pogriješiti. |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 15/04/2020 : 23:58:59
|
nagore, krivo se sjećaš. Rekao sam da nema dovoljno dokaza ni za jednu ni za drugu tezu a meni je svejedno jel ravna, okrugla ili kockasta. A nećemo imati prilike u svom životu saznati kakva je. Dakle oko toga sam neutralan, nekako mi se više sviđa teorija da je zemlja stara 5-6 000 godina, dakle tu se kako kaže Beva mogu samo prikloniti jer ni to ne mogu dokazati ili saznati, ali to su stvari koji me ne brinu niti opterećuju. Dok očito s druge strane nekog hvata histerija. Stvar sa ovim svećenikom je vrlo jednostavna. Mali divlji čopor je napao brojnije stado koji se obranilo, no taj mali čopor koji je inače slabiji ima moći kontrolirati i u kukavičluku huška ostale pripadnike drugih čopora na ovo stado.
Pljugeru ti si parip marke Dorat. Bio i ostao. Al' ne bi svijet bio zanimljiv bez takvih kao što si ti tako da svakako imaš svoje mjesto u njemu bio on ravan, okrugao, kockast pa i star par tisućica godina... |
Wtf?
|
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
|
Kruger
Advanced Member