Author |
Topic |
wesskowaz
Advanced Member
Serbia
11509 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17014 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7513 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 21/04/2020 : 12:48:15
|
MN LIB 31: Yanoame (SR 63/64/65a, LMS 713/715/716)
Broj stranica: 237
Scenarij: Guido Nolitta Crtež: Vincenzo Monti & Luigi Merati Naslovnice: Gallieno Ferri
Zanimljivosti: - Ova epizoda je originalno izlazila od kolovoza do listopada 1980. - Prvi dio priče se odvija u pograničnoj zoni Brazila i Venezuele, na obalama rijeke Araçá, dok se drugi dio odvija na tromeđi Brazila, Perua i Kolumbije, u blizini grada Leticie. Leticia je najužniji grad Kolumbije i zajedno sa susjednim gradom u Brazilu, imenom Tabatinga, danas tvori urbano područje sa preko 100000 stanovnika. Između Perua i Kolumbije, tridesetih godina prošlog stoljeća, izbio je oružani sukob zbog tog grada, kojeg je uspješno uspjela riješiti kasnije propala organizacija "Liga naroda" koju su nakon Drugog svjetskog rata naslijedili "Ujedinjeni narodi". - Debi Krugera na naslovnicama (druga naslovnica ove epizode). - 71. str.: engleske strojnice Sten Mark II. nastale usred Drugog svjetskog rata nakon povlačenja britanskih snaga iz Dunkirka, jednostavne izvedbe u svrhu brze i hitne proizvodnje. Strojnica Sten Mark II:
- 111. str.: Domoroci ne trebaju dokumente za prelazak državne granice. - Libellus standardno stvara dojam neprekinutog stripa kada se epizoda proteže na novi broj koji nema naslovnicu koja pripada tekućoj epizodi, tako da je ovdje ubačena zadnja vinjeta na strani 200 (kopija zadnje vinjete s prethodne stranice) i zadnja vinjeta na strani 201 (ubačena scena s prve vinjete slijedeće stranice na preokrenutu pozadinu središnje vinjete te iste stranice koja lijepo odgovara toj sceni). Ponovno odličan i teško zamjetan perfekcionistički posao!
Kratki sadržaj: Nakon što budu otete žene iz indioskog sela u kojem u tom trenutku boravi i Mister No, naš pilot protiv svoje volje biva uvučen u potragu za djevojkama.
Komentar: Nolitta je pravi primjer onog istinskog pripovjedača koji čitatelja elegantno i uvjerljivo uvuče u taj imaginarni svijet pustolovina i (što je najvažnije) pravde. Znam, sada mislite kako je u ovom serijalu pravda relativan pojam i u pravu ste, ali osjećaj ispunjenja na kraju Nolittinih priča je konstanta, a to je taj osjećaj kada pravda prevlada (ne zakon) i zlikovci dobiju što zaslužuju. Istina, ima i Nolittinih priča gdje nije lako razlučiti tko su pozitivci (npr. LIB 30: Uskršnji otok, LIB 80: Mau Mau, LIB 82: Tuarezi), ali Nolitta nam je u svim tim pričama servirao ono o čemu ovdje jasno govori. To je ta njegova pobuna protiv zlostavljanja bijelih kolonizatora nad lokalnim obespravljenim stanovništvom - domorocima kako ih ti kolonizatori nazivaju. Za razliku od epizoda koje sam ranije naveo, ovdje negativci jasno i nesmiljeno dobivaju ono što ih slijeduje bez suvišnih moralnih rasprava i pokušaja traženja pravde preko institucija koje su u službi kriminala. Posebno impresionira, a i šokira Kruger svojom SS-ovskom okrutnošću. Mister No ga je lukavo poveo sa sobom. I sada njih dvojica prekaljenih ratnika, dojučerašnjih neprijatelja, rame uz rame, "poput talijanskih ronioca kod Gibraltara", su u potrazi za pravdom negdje usred Amazonije. U cijeloj toj operaciji u stilu komandosa, najjači je onaj lik koji ništa ne može pogoditi strojnicom. Kad je najprije promašio Mister Noa i ekipu s par metara, ta situacija mi se činila kao velika nelogičnost, ali kasnije scene pokazuju kroničnu nesposobnost stanovitog Paca da pogodi bilo što, tako da se to pretvara u dobro izrežirani komični element.
S njima je i Akawe, Indios zbog čije ljubavi prema otetoj mu ženi su i krenuli u taj suludi pothvat. Akawe je naprasan i jednostavan lik. Pravi primjer Indiosa kojemu nisu jasne bjelačke taktičke igre i pretvaranja. Bez njega ova priča ne bi imala smisla. Šokantan kraj glavnog organizatora otmica od strane nekoga od koga se najmanje očekuje tako nešto je točka na i. Samo što to djelo, iako neočekivano, je i više nego realno kada se razmisli o uzrocima takvog ponašanja. Još kada se tu doda mnoštvo zanimljivosti koje nam Nolitta nepretenciozno servira preko osobnih iskustava iz prve ruke, kao i plejadu ostalih zanimljivih i uvjerljivih likova (moram barem spomenuti Sudanca Muhameda i mušteriju našeg pilota iz prvog dijela ove priče - mister Randalla), samo mogu kazati: "Bravo još jednom, majstore!" Po pitanju crteža Merati i Monti u svome oproštaju sa serijalom se još jednom izvrsno nadopunjuju, a s obzirom da imaju sličan stil, taj dio im nije bio izazov. Prvi svezak mi se čini da je kompletan Montijevo djelo, a drugi Meratijev, dok su završnicu odradili u koprodukciji. Više mi se sviđa Meratijev način crtanja MIster Noa, dok je Montijev crtež fludiniji. U globalu gledano ovo je bolje nacrtana epizoda od "Eldorada" i ne može se naći nekih većih zamjerki. Sve štima - od facijalnih ekspresija i izgleda likova do dinamike i perspektiva. Mogu samo ustvrditi da mi je žao što im je ovo zadnja epizoda pilota. Prva naslovnica dobra, dok je Ferri na drugoj sfušario Krugera koji i ne liči na sebe.
(priča: 9, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnice: 6) - 87% |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
Edited by - Spock on 21/04/2020 12:50:44 |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17111 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 21/04/2020 : 14:20:13
|
Odlično. Meni ova priča nije baš toliko upečatljiva mada nije loša, za nijansu slabija, možda griješim, svakako opet planiram obnoviti gradivo vezano uz Mister Noa. Jel 6-ica za naslovnicu zbog pomalo neuvjerljivo nacrtanog Krugera ili nešto drugo? Ne znam zašto Ferija nitko nije upozoravao da ne crta te opasače iz western doba, pa i sama jakna uglavnom nije baš odgovarala tim klimatskim uvjetima. No meni je Feri uglavnom odličan. |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7513 Posts
Posted - 21/04/2020 : 19:30:09
|
quote: Originally posted by Kruger
Odlično. Meni ova priča nije baš toliko upečatljiva mada nije loša, za nijansu slabija, možda griješim, svakako opet planiram obnoviti gradivo vezano uz Mister Noa. Jel 6-ica za naslovnicu zbog pomalo neuvjerljivo nacrtanog Krugera ili nešto drugo? Ne znam zašto Ferija nitko nije upozoravao da ne crta te opasače iz western doba, pa i sama jakna uglavnom nije baš odgovarala tim klimatskim uvjetima. No meni je Feri uglavnom odličan.
Ma nije samo zbog toga. Druga naslovnica mi je bezlična.
To što kažeš za Ferrijevo crtanje Mister Noa uzimam zdravo za gotovo i nema smisla spominjati kad su mu sve naslovnice takve.
Po pitanju kvalitete, Mister No ima najbolji prosjek od svih junaka, tako da ova priča, unatoč odličnim ocjenama - nije u vrhu čak ni kad se usporedi sa samo prvih 30 epizoda koje sam do sada kronološki odradio. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17111 Posts
Posted - 21/04/2020 : 20:11:46
|
Prve epizode su svakako odlične, onda počinje neki ne toliko primjetan pad. Po meni je pravi pad počeo tamo pred Afričku pustolovinu, a onda je kvaliteta počela osjetno padati. Što se tiče Ferija on je meni dosta dobar crtač bez obziran na sve svoje tehničke mane. Nekad davno smo znali raspravljati tko je bolji crtač i zašto, Bignoti ili Diso. Bignoti baš nije toliko tehnički potkovan ali su mu likovi jako živi, Diso je tehnički jako dobro potkovan ali su mu likovi ukočeni, neživi. Pa tako kad ovi dogmatici počnu o crtačima zaboravljaju da strip crtači prvenstveno moraju oživjeti likove i dočarati atmosferu. A nekad davno nije bilo računalnog pomaganja kao danas.
|
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2277 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 21/04/2020 : 21:26:11
|
quote: Originally posted by Kruger Nekad davno smo znali raspravljati tko je bolji crtač i zašto, Bignoti ili Diso. Bignoti baš nije toliko tehnički potkovan ali su mu likovi jako živi, Diso je tehnički jako dobro potkovan ali su mu likovi ukočeni, neživi. Pa tako kad ovi dogmatici počnu o crtačima zaboravljaju da strip crtači prvenstveno moraju oživjeti likove i dočarati atmosferu. A nekad davno nije bilo računalnog pomaganja kao danas.
Ovom prilikom ne mogu, a da se ne prisjetim ovih stihova :
Bilo mi je crno, mačka mi je pas Dno mi je vrh, debil mi je as Loše mi je dobro, vanka mi je doma Jako mi je slabo, posli mi je odma Ništa mi je sve, uvik mi je nikad Ovdi mi je tamo, puno mi je malo Krivo mi je pravo, selo mi je grad Odmor mi je umor, nerad mi je rad čisto mi je šporko, gorko mi je slatko Gori mi je doli, ni'ko mi je svako Svitlo mi je mrak, jutro mi je vecer Noć mi je dan, manje mi je veće Manje mi više, više mi je niže Rijeđe mi je češće, blago mi je žešće Glupo mi je pametno, deblje mi je tanje Tiše mi je glasnije, prvo mi je zadnje
Minus mi je plus, Obama mi je rus Kušin mi je stina, backstage mi je bina Bog mi je vrag, sloboda mi je haag Sranje mi je jebeno, govno mi je šlag Rock mi je cajka, skok mi je pad Laž mi je istina, miris mi je smrad Faca mi je maska, maska mi je faca, Hitler mi je židov, Lady Di mi je štraca Franjo mi je Slobo, mejaši su mi meje Meko mi je tvrdo, Coldplay mi je Slayer Livo mi je desno, hejter mi je grupie Huljić mi je Bach, Shomy mi je Vuki Gušt mi je muka, tišina mi je buka Odmor mi je tlaka, hobi mi je struka Solo mi je loso, ozbiljno je sprd Kuća mi je poso maci život mi je SMRT
|
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17111 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25301 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 21/04/2020 : 22:19:41
|
Nemojte Disa i Bignota porediti, bolje za sve. Nisam odavno nikoga izbacio. :D |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 21/04/2020 22:20:03 |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2277 Posts
Posted - 21/04/2020 : 22:24:58
|
pcoro, oli si ti dogmatik?
Ne mogu reć, kad si dogmatik nikad ne znaš Ali mi je bolji Diso od Bignottija pa sam morao dati kontru! Iako volim i Bignottija - čovjek se našao na Mister Nou |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17111 Posts
Posted - 21/04/2020 : 22:35:55
|
Meni je Diso dobar ali mi je Bignoti daleko bolji. Nikako ne volim Disove ukočene face likova, uvijek ista poza. Ne zna čovjek staviti emociju u likove. |
|
|
Jozzinelli
Senior Member
1644 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 22/04/2020 : 00:53:31
|
@Spock
Svaka čast na odabranoj tabli iz ove epizode! I meni je izuzetno upečatljiva ova scena kada Muhamed traži da u svojim poslednjim trenucima posmatra vodu i drži završni monolog, takođe kad kaže ono "i običan kradljivac kokošaka sanja o jednom velikom poduhvatu" (otprilike tako, citat iz LMS, nije možda doslovno, prenosim ga po sećanju), pokušavajući da objasni svoj postupak.
Ma, ceo taj prvi deo (iz LMS) sa Randalom je odličan, nakon toga nastavak priče nešto slabiji, ali je tu Kruger koji značajno podiže kompletan utisak. Nisam još ocenjivao ovu priču na recenziji, ali svakako nije za manje od 8. (Kad vidim kojim sve pričama fanovi dodeljuju desetke, ova bi onda bila vrhunska, iako nije za top 10. Od Rio Negra bolja svakako.)
Pre neku godinu sam na ovom topiku postavljao i onu scenu kad Mister No ispraća Randala, naveo sam njegov govor u tom trenutku kao primer starog, optimističnog Mister Noa, nasuprot onom koji postaje setan, melanholičan, zamišljen, već u kasnijim Nolitinim radovima (Pantanal i afričke epizode).
|
Mek Koj nema alternativu |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7513 Posts
Posted - 22/04/2020 : 06:56:41
|
quote: Originally posted by Jozzinelli
@Spock
Svaka čast na odabranoj tabli iz ove epizode! I meni je izuzetno upečatljiva ova scena kada Muhamed traži da u svojim poslednjim trenucima posmatra vodu i drži završni monolog, takođe kad kaže ono "i običan kradljivac kokošaka sanja o jednom velikom poduhvatu" (otprilike tako, citat iz LMS, nije možda doslovno, prenosim ga po sećanju), pokušavajući da objasni svoj postupak.
Ma, ceo taj prvi deo (iz LMS) sa Randalom je odličan, nakon toga nastavak priče nešto slabiji, ali je tu Kruger koji značajno podiže kompletan utisak. Nisam još ocenjivao ovu priču na recenziji, ali svakako nije za manje od 8. (Kad vidim kojim sve pričama fanovi dodeljuju desetke, ova bi onda bila vrhunska, iako nije za top 10. Od Rio Negra bolja svakako.)
Pre neku godinu sam na ovom topiku postavljao i onu scenu kad Mister No ispraća Randala, naveo sam njegov govor u tom trenutku kao primer starog, optimističnog Mister Noa, nasuprot onom koji postaje setan, melanholičan, zamišljen, već u kasnijim Nolitinim radovima (Pantanal i afričke epizode).
Hvala! To je jedna od upečatljivijih scena u serijalu.
Zanimljivo je ovo što navodiš o Mister Noovom govoru tijela i optimizmu koji kopni kako se serijal razvija. Nisam do sada išao za tim, a ubuduće ću obratiti dodatnu pažnju. Da, u afričkim epizodama je prisutan taj pesimizam. Nisam do sada shvaćao zašto mi te epizode nisu legle kao ove početne, ali izgleda da je to razlog. Ne volim deprimirajuće stvari, toga ima i previše u svakodnevnom životu! Svaka čast Jozzinelli. Piši češće. Vidi se da je tvoje poznavanje serijala i zapažanje bitnih, a ne baš direktnih detalja impresivno!
@Kruger: Ne volim uspoređivati crtače ovako u globalu. Zavisno o temi oba su odlična. Bignotti je kao stroj štancao table. On je jedan od one stare garde koja zaslužuje maksimalno poštovanje. Diso se, kao i većina novijih crtača, kvari s vremenom, što nije bilo obilježje tih ljudi-strojeva iz stare garde koji su očigledno živjeli taj svoj posao do samog kraja... Zato o njima samo najbolje! |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2277 Posts
Posted - 22/04/2020 : 07:17:02
|
Bignotti je rođen 1930., Diso 1932. Možemo li onda reći da je 1931. ta prijelomnica od koje se rađaju noviji, kvarenju skloniji crtači? |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6034 Posts
Member since 04/06/2007 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7513 Posts
Posted - 22/04/2020 : 08:16:50
|
quote: Originally posted by pcoro
Bignotti je rođen 1930., Diso 1932. Možemo li onda reći da je 1931. ta prijelomnica od koje se rađaju noviji, kvarenju skloniji crtači?
Ne cjepidlači! Kad je Diso došao u Bonelli sredinom sedamdesetih, Bignotti je već bio veteran i naučio zanat od velikana stare Bonelli garde. To što napaljeni dogmatici smatraju majstorima samo crtače koji su crtali degutantne "stripove za odrasle" je drugi par postola!
|
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2277 Posts
Posted - 22/04/2020 : 09:27:30
|
Moguće, i ne želim reći da Bignotti ne valja, a Diso valja ali sam protiv podjele gdje bi oni koji crtaju bolje, ili ajmo reći tehnički bolje prozvani bezdušnim crtačima koji ne umiju štancati.
Kad gledamo ova dva crtača, oba su radila otprilike isti broj tabli, s tim da je Bignotti nažalost umro sa 60 godina, dok Diso danas ima 88 i još uvijek crta li ga crta. Dapače, otkako je ušao u 70te naštancao je hrpu stranica pa bar po tom kriteriju ima dušu. Također, sjećam se onih Nelleskiyevih primjera iz kojih se vidi koliko su ga ostali crtači kopirali, pa mu odajem priznanje i kao čovjeku koji je dao i nešto više od pukog crteža - grafičke temelje serijalu. Naravno, ovo ne znači da se svakom on mora sviđati više.
A Bignottija opet volim jer je na Mister Nou izbjegao baš to "štancanje". Kad usporedim ovaj njegov crtež sa onim na Zagoru i Kapetanu Mikiju, vidim da se dramatično popravio i držao kvalitetu cijelo vrijeme i nosio serijal. I možda mu crtež i je bio prekopiran od drugih majstora, ali on je to uspio ih prilagoditi svom stilu i kad danas čitam Bignottijeve epizode, znam da ću guštati, za razliku od hrpe novih koji su došli poslije njega.
Vezano za ove naše rasprave, reagiram jer ispada da je loše da je netko majstor zanata, ili da su oni koji ukazuju na tehničku kvalitetu crteža dogmatici. Meni se ta logika čini užasnom. U ovo novije doba, kad je propalo tržište strip časopisa mnogi su majstori prešli raditi u Bonelli i pokazali da se znaju prilagoditi njegovim zahtjevima i naštancati hrpu stranica (kao npr. Ortiz, Marcello, Font). Ali i da nisu, opet, mislim da i kvaliteta zaslužuje poštovanje, a ne samo kvantiteta. |
Edited by - pcoro on 22/04/2020 09:29:17 |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17111 Posts
Posted - 22/04/2020 : 10:08:52
|
quote: Originally posted by Beva
Diso je poprilično bolji crtač od Bignottija, koji je bio čisti zanatlija.
Beva Ja sam veliku ljubav prema Bignotijevom crtežu stekao kao dijete, a djeca nisu opterećena raznim dogmatskim nametanjima. I to baš u Mister Nou i Marti Misteriji, mislim da je Zagor Teror šeste planete izašao prije prvog Mister Noa, no nisam siguran, a u tom valjda jednom od najdražih epizoda Zagora se pojavljuje Bignoti koji završava tu epizodu. U još nekim epizodama je pomagao Feriju. Kad odrasteš malo drugačije gledaš na stvar ali one emocije koje si bez nametanja stekao ostaju. U ovim tablama što si ih postavio u Bignotijevoj je Mister No promijenio barem dva raspoloženja, a ja bih rekao i tri. To je jedan od razloga zašto mi je Bignoti bolji od Disa, jer Diso ne zna prikazati emociju, dakle loš je. Kad bi ove dvije table stavio na zid koje ne bi imale nikakvu svrhu nego da vise bez veze na zidu onda bi i ja rekao da je Diso bolji crtač. No strip je neka druga priča, u stripu se događaju, već spomenute, emocije, atmosfera, određeni ritam i brzina radnje, a u tim elementima Diso baš nije jak. Diso je za razliku od Bignotija bolje crtao automobile, avione, brodice i tako to. Mislim da je i on profulao par godina crtajući automobile s kraja 50-ih a radnja se događa početkom 50-ih, ali to je nebitno s obzirom kako je Bignoti automobile ofrlje crtao iz 70-ih. Bignoti nije crtao usku majicu na Mister Nou kao Diso, već nekakvu širu košulju s kragnom, doduše ne kao Feri jaknu, recimo nešto između, što je vidljivo na ovoj tabli. Mada s vremenom i on počinje crtati usku majicu. Nakon što je odlučeno da Feri neće više crtati naslovnice prvi je priliku dobio Bignoti, znači bio je utjecajniji, no to baš nije dobro ispalo pa je tu ulogu preuzeo Diso. Dakle Bignoti ne zna baš dobro crtati ako nema ritma, a na naslovnici baš nema nekog ritma. Bignoti je kako kaže Spock, stara škola, to su crtači s dušom, u današnje vrijeme nastaju stripovi bez duše. Na žalost utjecaj amerikanaca, valjda, sve mora biti puno spektakla bez duše. Meni se ameri nisu sviđali ni kao klincu, a sad pogotovo. A o zanatlijama bi se dalo pričati. Imao sam prilike upoznati jednog s naših prostora. Šteta što nisam uslikao te njegove radove koje je crtao za svoju dušu. Iznenadio bi se čovjek kad se zanatlija potrudi kako zna ispasti jako dobar crtač.
|
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17111 Posts
Posted - 22/04/2020 : 10:19:30
|
quote: Originally posted by pcoro
Moguće, i ne želim reći da Bignotti ne valja, a Diso valja ali sam protiv podjele gdje bi oni koji crtaju bolje, ili ajmo reći tehnički bolje prozvani bezdušnim crtačima koji ne umiju štancati.
Kad gledamo ova dva crtača, oba su radila otprilike isti broj tabli, s tim da je Bignotti nažalost umro sa 60 godina, dok Diso danas ima 88 i još uvijek crta li ga crta. Dapače, otkako je ušao u 70te naštancao je hrpu stranica pa bar po tom kriteriju ima dušu. Također, sjećam se onih Nelleskiyevih primjera iz kojih se vidi koliko su ga ostali crtači kopirali, pa mu odajem priznanje i kao čovjeku koji je dao i nešto više od pukog crteža - grafičke temelje serijalu. Naravno, ovo ne znači da se svakom on mora sviđati više.
A Bignottija opet volim jer je na Mister Nou izbjegao baš to "štancanje". Kad usporedim ovaj njegov crtež sa onim na Zagoru i Kapetanu Mikiju, vidim da se dramatično popravio i držao kvalitetu cijelo vrijeme i nosio serijal. I možda mu crtež i je bio prekopiran od drugih majstora, ali on je to uspio ih prilagoditi svom stilu i kad danas čitam Bignottijeve epizode, znam da ću guštati, za razliku od hrpe novih koji su došli poslije njega.
Vezano za ove naše rasprave, reagiram jer ispada da je loše da je netko majstor zanata, ili da su oni koji ukazuju na tehničku kvalitetu crteža dogmatici. Meni se ta logika čini užasnom. U ovo novije doba, kad je propalo tržište strip časopisa mnogi su majstori prešli raditi u Bonelli i pokazali da se znaju prilagoditi njegovim zahtjevima i naštancati hrpu stranica (kao npr. Ortiz, Marcello, Font). Ali i da nisu, opet, mislim da i kvaliteta zaslužuje poštovanje, a ne samo kvantiteta.
Nije problem u crtačima, nego u nametnutim dogmama koje žele nasilno reći koji je crtač bolji. A ovi spomenuti Font, Ortiz i Marcelo su dokaz da su i oni ustvari zanatlije. Pojam zanatlije je vrlo škakljiv pojam, nekad se dobri crtači ne trude zbog zadanih rokova, ovog ili onog. Ovaj pojam crtež bez duše bi se mogao prije reći za novije vrijeme, ne za Disa iako je i on loš u davanju duše likovima, no nije to dobra usporedba kao što bolje stoji sa ovim današnjim crtačima. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17111 Posts
Posted - 22/04/2020 : 10:22:15
|
quote: Originally posted by Spock
@Kruger: Ne volim uspoređivati crtače ovako u globalu. Zavisno o temi oba su odlična. Bignotti je kao stroj štancao table. On je jedan od one stare garde koja zaslužuje maksimalno poštovanje. Diso se, kao i većina novijih crtača, kvari s vremenom, što nije bilo obilježje tih ljudi-strojeva iz stare garde koji su očigledno živjeli taj svoj posao do samog kraja... Zato o njima samo najbolje!
Naravno, samo najbolje. Ma ja sam htio da se rasprava malo zagrije. To jest htio bih da se više ljudi uključi, ne mora se pričati samo o Disu i Bignotiju nego općenito o Mister Nosu.
|
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13048 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 22/04/2020 : 11:27:16
|
Odlična rasprava, svaka vam čast Ja nažalost ne mogu pridonijeti isto kvalitetom komentara u vezi toga, jedino što mogu reći da mi je Bignotti najbolji crtač u Mister No serijalu. Što ne znači da mi je i Diso manje drag ili da ga ne cijenim.
Kad ugledam na početku neke priče Mister Noa, da su autori crteža Bignotti ili Diso, budem oduševljen. Znam da ću sigurno uživati, da je zabava zajamčena. Još ako se njima pridruže scenaristi poput Nolitte, Castellija, Nizzija (doduše, samo nakratko), Missaglie.. onda pogotovo su uvjeti, odnosno preduvjeti stvoreni da priča bude jako dobra. Pročitao sam svih 100 epizoda Mister Noa (i nešto preko), mogu samo reći da ne znam koji serijal ima toliko kvalitetnih priča koje te naprosto oduševe, o kojima razmišljaš nekoliko dana nakon pročitanog. Toliki utjecaj imaju na mene.
Recimo, Diso mi je (kad već pričamo malo o njima) bio najbolji u onoj "talijanskoj" pustolovini MN LIB 37: Mafija ne prašta, nevjerojatno kako je dobro dočarao tu epizodu i te sicilijanske eksterijere. Možda njegov najbolji rad u tih prvih 100 epizoda. S druge strane, Bignotti je isto oduševio u mnogim epizodama, jedna od njih je i MN LIB 52: Kralj džungle (kroz neko vrijeme će biti i istoimena recenzija te priče), kako samo Bignotti dočara tu prašumu, tu džunglu, mišljenja sam da malo tko može dočarati tu prirodu tako detaljno kao on. Uzmite i činjenicu, recimo priče MN LIB 29: Hodnik za pakao i MIN LIB 30: Uskršnji otok, znači dvije uzastopne priče koje sigurno imaju preko 600 stranica je čovjek sam radio A još je bilo takvih slučajeva s njim.
I ovaj Monti mi je zakon lik, ovaj kojeg je Spock gore spomenuo u svom osvrtu, prava šteta što nije više radio na ovom serijalu. Meni se počeo dopadati i Marraffa iako je vjerujem većini omražen, imao je doduše samo 4 rada na Mister Nou. Ali opet, zanimljiv način kako je on prikazao pilota, možda njegov najveći adut je prikaz tih fajtova, to zaista bude realno, kako je Jozzinelli pričao, kao da osjetiš taj svaki udarac za vrijeme neke tučnjave.
Ne znam koliko vam je poznat (meni nije) crtač Roberto Taito, radio je samo jednu priču MN LIB 64: Rudnik straha. On mi je isto vrhunski, nevjerojatno da nije još radio priča, ne znam zapravo da li je radio neke druge serijale pa je zato otišao ili što je već bilo.
Recimo, jedan Civitelli koji je debitirao na MN LIN 39: Dječak Santjago i nacrtao u tom svom debiju 350 prekrasnih stranica. Čudo koliko ima tih kvalitetnih crtača, ali i scenarista u tom periodu 1-100. Sad polako se upoznajem sa tim drugim periodom 101-200.
I ono što mi je super u ovom serijalu, ta autentičnost gradova, naselja, pokrajina, običaja.. toliko tih poveznica sa stvarnim događajima, mjestima. Uvijek nešto novo naučim, proguglam prilikom čitanja i ne mogu vjerovati da su te neke osobe stvarne, mjesta. Jednostavno, oduševljen sam Mister Noom, odličan serijal. I dan danas epizode nisu ništa izgubile, a dosta ih čitam danas po prvi put u životu. Neke i Dnevnik nije bio objavio pa i nije bilo prilike prije ih čitati u djetinstvu. |
Strike first. Strike hard. No mercy.
|
Edited by - ReemCP on 22/04/2020 11:29:37 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47166 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 22/04/2020 : 11:43:11
|
Koji su to degutantni stripovi za odrasle? |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17111 Posts
Posted - 22/04/2020 : 12:19:13
|
ReemCP, odlično napisano. Diso je crtao i one ratne priče i to je dobro, pa onda one iz prošlosti MN Libelus 35 i 41, to su odlične priče. Prikazivanje onih bandi na motociklima je profulano prikazano, to jest prikazani su kao da su iz 60-ih. Pa se u prvoj priči automobili u sadašnjosti ( početci 50-ih prikazuju iz tog doba uz možda koju sitnu pogrešku ) a automobili u prošlosti u 40-tima kao iz 70-ih. Ali nebitno. I meni je Mafija ne prašta odlična priča. Da, recimo kad se pojavio Civiteli meni je to kao klincu bilo vau, od kud sad ovaj vrhunski crtač, Bignoti malo pada u drugi plan, ti kao klinac ne razmišljaš zbog čega te neki crtač impresionira već te operu emocije. Civiteli je nacrtao priču Lib MN 32 ako se ne varam. Jednu ratnu a jako upečatljivu je nacrtao Bignoti Leteći tigrovi. Jednu priču je nacrtao Montorio, on mi je ostao u sjećanju zato što je valjda jedini pogodio kako su izgledali automobili tog doba, a i nije loš crtač. Uglavnom da prvih 100 MN-a su vrhunske priče, nakon stotke, ne odmah, pomalo kreće pad, to jest neke priče su upečatljive a neke baš i nisu toliko, dok se ta razlika prije nije primjećivala. Pred sagom o Africi je taj pad uočljiviji a i meni ni ta saga nije baš nešto posebno uspjela dignuti serijal. Nakon te sage ide osrednjost. Ima dobrih priča ali ne uspijevaju serijali vratiti u doba stare slave. Barem po meni, ne bih htio kvariti doživljaj.
|
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7513 Posts
Posted - 22/04/2020 : 12:44:39
|
Ja sam veliku ljubav prema Bignotijevom crtežu stekao kao dijete, a djeca nisu opterećena raznim dogmatskim nametanjima. I to baš u Mister Nou i Marti Misteriji, mislim da je Zagor Teror šeste planete izašao prije prvog Mister Noa, no nisam siguran, a u tom valjda jednom od najdražih epizoda Zagora se pojavljuje Bignoti koji završava tu epizodu. U još nekim epizodama je pomagao Feriju. Kad odrasteš malo drugačije gledaš na stvar ali one emocije koje si bez nametanja stekao ostaju. U ovim tablama što si ih postavio u Bignotijevoj je Mister No promijenio barem dva raspoloženja, a ja bih rekao i tri. To je jedan od razloga zašto mi je Bignoti bolji od Disa, jer Diso ne zna prikazati emociju, dakle loš je. Kad bi ove dvije table stavio na zid koje ne bi imale nikakvu svrhu nego da vise bez veze na zidu onda bi i ja rekao da je Diso bolji crtač. No strip je neka druga priča, u stripu se događaju, već spomenute, emocije, atmosfera, određeni ritam i brzina radnje, a u tim elementima Diso baš nije jak. Diso je za razliku od Bignotija bolje crtao automobile, avione, brodice i tako to. Mislim da je i on profulao par godina crtajući automobile s kraja 50-ih a radnja se događa početkom 50-ih, ali to je nebitno s obzirom kako je Bignoti automobile ofrlje crtao iz 70-ih. Bignoti nije crtao usku majicu na Mister Nou kao Diso, već nekakvu širu košulju s kragnom, doduše ne kao Feri jaknu, recimo nešto između, što je vidljivo na ovoj tabli. Mada s vremenom i on počinje crtati usku majicu. Nakon što je odlučeno da Feri neće više crtati naslovnice prvi je priliku dobio Bignoti, znači bio je utjecajniji, no to baš nije dobro ispalo pa je tu ulogu preuzeo Diso. Dakle Bignoti ne zna baš dobro crtati ako nema ritma, a na naslovnici baš nema nekog ritma. Bignoti je kako kaže Spock, stara škola, to su crtači s dušom, u današnje vrijeme nastaju stripovi bez duše. Na žalost utjecaj amerikanaca, valjda, sve mora biti puno spektakla bez duše. Meni se ameri nisu sviđali ni kao klincu, a sad pogotovo. A o zanatlijama bi se dalo pričati. Imao sam prilike upoznati jednog s naših prostora. Šteta što nisam uslikao te njegove radove koje je crtao za svoju dušu. Iznenadio bi se čovjek kad se zanatlija potrudi kako zna ispasti jako dobar crtač.
Ovo je bit i poanta svega! Svaka čast Kruger, a za ovu izjavu što sam je istaknuo naklon do poda . |
Edited by - Spock on 22/04/2020 12:49:27 |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
Topic |
|