forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate Mister No
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 278

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13048 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 22/04/2020 : 18:26:13  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

"Sjeme Mržnje LIB 55", koji je to broj originala?

Išao sam provjeriti, radi se o:

#255: Il seme dell'odio

Zbunilo me ovo što si stavio "LIB", jer radi se zapravo o Strip-agent broju 55, Libellus još nije došao do toga

quote:
Originally posted by Kruger

ReemCP, odlično napisano.
Diso je crtao i one ratne priče i to je dobro, pa onda one iz prošlosti MN Libelus 35 i 41, to su odlične priče. Prikazivanje onih bandi na motociklima je profulano prikazano, to jest prikazani su kao da su iz 60-ih. Pa se u prvoj priči automobili u sadašnjosti ( početci 50-ih prikazuju iz tog doba uz možda koju sitnu pogrešku ) a automobili u prošlosti u 40-tima kao iz 70-ih. Ali nebitno. I meni je Mafija ne prašta odlična priča. Da, recimo kad se pojavio Civiteli meni je to kao klincu bilo vau, od kud sad ovaj vrhunski crtač, Bignoti malo pada u drugi plan, ti kao klinac ne razmišljaš zbog čega te neki crtač impresionira već te operu emocije. Civiteli je nacrtao priču Lib MN 32 ako se ne varam. Jednu ratnu a jako upečatljivu je nacrtao Bignoti Leteći tigrovi. Jednu priču je nacrtao Montorio, on mi je ostao u sjećanju zato što je valjda jedini pogodio kako su izgledali automobili tog doba, a i nije loš crtač.
Uglavnom da prvih 100 MN-a su vrhunske priče, nakon stotke, ne odmah, pomalo kreće pad, to jest neke priče su upečatljive a neke baš i nisu toliko, dok se ta razlika prije nije primjećivala. Pred sagom o Africi je taj pad uočljiviji a i meni ni ta saga nije baš nešto posebno uspjela dignuti serijal. Nakon te sage ide osrednjost. Ima dobrih priča ali ne uspijevaju serijali vratiti u doba stare slave. Barem po meni, ne bih htio kvariti doživljaj.

E da, MN LIB 26: Mister No ide u rat je odlična ratna priča koju je Diso majstorski odradio Nevjerojatno kako se od jednog "prisjećanja" (a Mister No se upravo tu prisjeća i priča nam svoj jedan događaj iz rata), može nešto zanimljivo napraviti. Naravno, ako imaš pravog i maštovitog scenarista kao što je Nolitta. Je, u pravu si za Civitelija da je debitirao u LL 32, ne znam kako sam ja to pomiješao i pomislio da je to bilo kasnije.

Meni ti je jedina od ovih 100 epizoda, upravo najslabija bila ta 100-ta, taj jubilarac koji je Sclavi radio. Nije on kriv, nego kad pogledaš, niti ne možeš napraviti Mister Noovu avanturu na nekih 90-ak stranica, teško da bi Nolitti ili Castelliju to pošlo za rukom. Još ta boja koja mi isto nije baš sjela, iako sam priželjkivao da vidim tu prašumu u onom pravom svom prirodnom zelenilu kakva je, ali niti približno. Boja je ipak za Dragonera gdje ljudi rade vrhunski posao, pilot je ipak za cb kao i ostali ti stariji stripovi na koje smo kao takve navikli.

Strike first. Strike hard. No mercy.

Edited by - ReemCP on 22/04/2020 18:44:02
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 22/04/2020 : 19:03:05  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Da, krivo sam ukapirao to LIB, gledao sam nekoliko recenzija pa mi se pomiješalo.
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 22/04/2020 : 20:35:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
čitam mister noa.

karantena čini čuda.

nikada mrzak strip, ali da sam mu se ikada bio posvetio i sebi dozvolio da se s njime pravo upoznam, e to nikad nisam učinio...

i u preko tridesetak godina sam zanemarivo malo mister no čitao. i ne bi vam znao točno reći i opisati što.

no sada je situacija kakva je oko nas, vremena napretek za mnogošta, pa i da se otkriju novo-stare stvari sasvim iznova.

uživam, volim, paše mi avantura, setting, glavni lik (minus alkohol i cigarete). u posljednja dva tjedna pročitao puno više nego cijelog mog stripovskog života.

ali neću ovdje puno pisati. idem dalje čitati serijal, naći recenziju pročitane epizode pa tamo nabacit komentar. tamo me možete čitati.

bok.
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18874 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 22/04/2020 : 20:49:27  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Kiky car

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2277 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 22/04/2020 : 21:41:27  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP
Meni ti je jedina od ovih 100 epizoda, upravo najslabija bila ta 100-ta, taj jubilarac koji je Sclavi radio. Nije on kriv, nego kad pogledaš, niti ne možeš napraviti Mister Noovu avanturu na nekih 90-ak stranica, teško da bi Nolitti ili Castelliju to pošlo za rukom. Još ta boja koja mi isto nije baš sjela, iako sam priželjkivao da vidim tu prašumu u onom pravom svom prirodnom zelenilu kakva je, ali niti približno. Boja je ipak za Dragonera gdje ljudi rade vrhunski posao, pilot je ipak za cb kao i ostali ti stariji stripovi na koje smo kao takve navikli.

E vidiš, meni je baš ta 100tka posebno draga jer je riječ o simpatičnoj, zabavnoj priči gdje ima akcije, drame i romantike, a na kraju nitko ne nastrada i svi su zadovoljni. Valjda jedini put da indiosi nisu kolateralne žrtve. Inače uvijek smaknu kojega, ili Mister no u samoobrani ili zlikovci. A šta ne treba nekad sve dobro proć? Pogotovo kad je fešta, 100ti broj?

Svi zaštitini znakovi serijala su tu - džungla, avantura, prijatelj - Kruger, ljepotica - Patricija, alkohol (odosno mamurluk), karburator od pajpera koji zajebava, a ima i opuštenost koja je mene oduvijek najviše privlačila kod Mister Noa. Ima i indijanske filozofije (ti si dobar čovjek.. ali i dobri ljudi nekad budu zli ), čak i poezije (na kraju: leteći bog je poletio). Još ima i boja i Disov crtež.

To je bio Sclavi na vrhuncu moći. Neozbiljno je shvaćao Mister Noa pa svaka njegova priča u serijalu ima šaljive elemente, ali ovdje je baš uspio napisati šarmantnu jubilarnu priču.
Kad je izašao maxi sa sve 3 jubilarne epizode, 200tku i 300tku nisam ni zapamtio - obične nebitne makljaže.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7513 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 22/04/2020 : 21:49:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

quote:

E vidiš, meni je baš ta 100tka posebno draga jer je riječ o simpatičnoj, zabavnoj priči gdje ima akcije, drame i romantike, a na kraju nitko ne nastrada i svi su zadovoljni. Valjda jedini put da indiosi nisu kolateralne žrtve. Inače uvijek smaknu kojega, ili Mister no u samoobrani ili zlikovci. A šta ne treba nekad sve dobro proć? Pogotovo kad je fešta, 100ti broj?

Svi zaštitini znakovi serijala su tu - džungla, avantura, prijatelj - Kruger, ljepotica - Patricija, alkohol (odosno mamurluk), karburator od pajpera koji zajebava, a ima i opuštenost koja je mene oduvijek najviše privlačila kod Mister Noa. Ima i indijanske filozofije (ti si dobar čovjek.. ali i dobri ljudi nekad budu zli ), čak i poezije (na kraju: leteći bog je poletio). Još ima i boja i Disov crtež.

To je bio Sclavi na vrhuncu moći. Neozbiljno je shvaćao Mister Noa pa svaka njegova priča u serijalu ima šaljive elemente, ali ovdje je baš uspio napisati šarmantnu jubilarnu priču.
Kad je izašao maxi sa sve 3 jubilarne epizode, 200tku i 300tku nisam ni zapamtio - obične nebitne makljaže.

Da, sve štima što kažeš, ali i po mom sjećanju boja ovdje ne valja!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17111 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 22/04/2020 : 21:57:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
ReemCP ( da ne kopiram cijeli tekst )

Zaboravih ti si čitao samo prvih 100, biti će još ratnih priča, jednu je nacrtao Bignoti. Libelus 26 je ta ratna, pa idu one iz prošlosti 35, 37, 41, a onda 62 i 68 opet izvrsne ratne priče ( valjda nisam nešto zaboravio ).
Meni je 100tka ostala u lijepom sjećanju, iako istina nije baš zahvalno raditi epizoda za pilota na 96 stranica. I da boja baš nije za pilota, bolje je ovako c/b i tu ne treba ništa dirati. Mada ovaj revolution ne izgleda toliko loše u boji, čak bih rekao izvrsno. Ali to je nešto novo i drugačije, nije klasični pilot. Meni je O.K.
I nemoj se smesti samo piči. To što ja pišem kako će kvaliteta padati, i dalje su to dobre i odlične prče do tamo nekog broja, ti ćeš to bolje skužiti jer ih čitaš kronološki. Ja sam ih čitao u različitim periodima sa podosta velikim razmacima u čitanju ovih i onih epizoda.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17111 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 22/04/2020 : 22:01:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

quote:

Ja sam veliku ljubav prema Bignotijevom crtežu stekao kao dijete, a djeca nisu opterećena raznim dogmatskim nametanjima. I to baš u Mister Nou i Marti Misteriji, mislim da je Zagor Teror šeste planete izašao prije prvog Mister Noa, no nisam siguran, a u tom valjda jednom od najdražih epizoda Zagora se pojavljuje Bignoti koji završava tu epizodu. U još nekim epizodama je pomagao Feriju. Kad odrasteš malo drugačije gledaš na stvar ali one emocije koje si bez nametanja stekao ostaju.
U ovim tablama što si ih postavio u Bignotijevoj je Mister No promijenio barem dva raspoloženja, a ja bih rekao i tri. To je jedan od razloga zašto mi je Bignoti bolji od Disa, jer Diso ne zna prikazati emociju, dakle loš je. Kad bi ove dvije table stavio na zid koje ne bi imale nikakvu svrhu nego da vise bez veze na zidu onda bi i ja rekao da je Diso bolji crtač. No strip je neka druga priča, u stripu se događaju, već spomenute, emocije, atmosfera, određeni ritam i brzina radnje, a u tim elementima Diso baš nije jak.
Diso je za razliku od Bignotija bolje crtao automobile, avione, brodice i tako to. Mislim da je i on profulao par godina crtajući automobile s kraja 50-ih a radnja se događa početkom 50-ih, ali to je nebitno s obzirom kako je Bignoti automobile ofrlje crtao iz 70-ih. Bignoti nije crtao usku majicu na Mister Nou kao Diso, već nekakvu širu košulju s kragnom, doduše ne kao Feri jaknu, recimo nešto između, što je vidljivo na ovoj tabli. Mada s vremenom i on počinje crtati usku majicu.
Nakon što je odlučeno da Feri neće više crtati naslovnice prvi je priliku dobio Bignoti, znači bio je utjecajniji, no to baš nije dobro ispalo pa je tu ulogu preuzeo Diso. Dakle Bignoti ne zna baš dobro crtati ako nema ritma, a na naslovnici baš nema nekog ritma. Bignoti je kako kaže Spock, stara škola, to su crtači s dušom, u današnje vrijeme nastaju stripovi bez duše. Na žalost utjecaj amerikanaca, valjda, sve mora biti puno spektakla bez duše. Meni se ameri nisu sviđali ni kao klincu, a sad pogotovo.
A o zanatlijama bi se dalo pričati. Imao sam prilike upoznati jednog s naših prostora. Šteta što nisam uslikao te njegove radove koje je crtao za svoju dušu. Iznenadio bi se čovjek kad se zanatlija potrudi kako zna ispasti jako dobar crtač.

Ovo je bit i poanta svega! Svaka čast Kruger, a za ovu izjavu što sam je istaknuo naklon do poda .

Valjda će završiti prepucavanje u tom nekom lošijem smjeru a kako vidim rasprava ide u boljem pravcu.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2277 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 22/04/2020 : 22:25:09  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Da, sve štima što kažeš, ali i po mom sjećanju boja ovdje ne valja!

Nije najbolja, ali samo prisustvo boje je bažno jer daje svečani ton jubilarnoj epizodi. Kao limena muzika na paradi, ili himna prije važne utakmice - ako se i promaši koji ton, svejedno da jedan drugačiji štih događaju.
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13048 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 22/04/2020 : 22:41:45  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

Možda sam ja više očekivao od tog svega, baš sam komentirao na sajtu da sam toliko puta vidio tu naslovnicu tijekom djetinstva kao najavu, a da nikad nisam tada uspio doći do te epizode. Naravno, uz Mister Noa kad se nalazi Kruger, pa kad im pridodamo Patriciju, to je već u startu dobro. Jako slični razlozi iz tog jubilarca, kako je Kruger dospio u tu priču je skoro istovjetno sa Mister Noom i Patricijom u priči MN LIB 52: Kralj džungle, gdje je to neusporedivo bolje odrađeno.

Znam da je boja ta koja označava jubilarac i da se oni po tome ističu, ali baš mi kod Disa nije odgovarala. On ima dosta vinjeta čije su pozadine prazne, pa je u pozadini u nekim vinjetama bila ljubičasta boja, pa crvena čini mi se, neke lude boje. Nije mi baš to bilo prirodno, ne znam. Iako sam čitao verziju jubilarca na Libellus izdanju i tom njihovom kvalitetnom papiru gdje boja više dolazi do izražaja nego kod običnog kiosk izdanja.

Nije mi Sclavi tu bio kriv što mi se priča i nije nešto svidjela, teško da bi i drugi scenarist nešto više izvukao. Dok mi je od Sclavija recimo "Ananga" fino sjela i baš sam uživao. Pa i ona priča o operi isto. Možda su tu odabrali Sclavija za jubilarac #100 jer on ne radi one uvode, prologe u priču (kao Nolitta ili Castelli) već nas direktno upoznaje sa radnjom, bez okolišanja, odmah nam daje na znanje o onome što će biti glavna tema priče (kao ta "Ananga" koju sam spomenuo).

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13048 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 22/04/2020 : 22:53:52  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

ReemCP ( da ne kopiram cijeli tekst )

Zaboravih ti si čitao samo prvih 100, biti će još ratnih priča, jednu je nacrtao Bignoti. Libelus 26 je ta ratna, pa idu one iz prošlosti 35, 37, 41, a onda 62 i 68 opet izvrsne ratne priče ( valjda nisam nešto zaboravio ).
Meni je 100tka ostala u lijepom sjećanju, iako istina nije baš zahvalno raditi epizoda za pilota na 96 stranica. I da boja baš nije za pilota, bolje je ovako c/b i tu ne treba ništa dirati. Mada ovaj revolution ne izgleda toliko loše u boji, čak bih rekao izvrsno. Ali to je nešto novo i drugačije, nije klasični pilot. Meni je O.K.
I nemoj se smesti samo piči. To što ja pišem kako će kvaliteta padati, i dalje su to dobre i odlične prče do tamo nekog broja, ti ćeš to bolje skužiti jer ih čitaš kronološki. Ja sam ih čitao u različitim periodima sa podosta velikim razmacima u čitanju ovih i onih epizoda.

Volim te Mister Noove ratne priče, tako da se veselim E da, boja svakako paše tom Revolutionu, ipak je on i rađen za boju i ima taj moderniji pristup, odnosno kadriranje vinjeta i crtež koji je u startu osmišljen za boju. A i danas je ta tehnika bojanja sigurno kvalitetnija nego kako su prije radili.

Aha, znam da će neminovno morati doći do laganog pada, ali koliko sam vidio neke Spockove komentare iz SD perioda (znači, nakon 200+), ako se sjećam, bilo je pozitivnih ocijenjenih epizoda. Mislim da je komentirao jednu epizodu koja je za postavke imala onu nesreću urugvajske ragbi momčadi čiji se avion srušio u Andama pa su se s vremenom suočili sa kanibalizmom. Ne sjećam se sad točno o kojoj se epizodi radi, ali ta tematika me baš zanima.

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17111 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 22/04/2020 : 23:00:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Ima svakako, baš ta spomenuta o srušenom avionu ( vjerojatno je ideja uzeta o srušenom avionu ekipe ManUtd ). Dobra je i ona o nogometu ( to je LU ili SA, ne sjećam se tko je to izdavao ). Meni je u lijepom sjećanju ostao SD period, ali davno sam to čitao, možda je došlo do spoja nostalgije sa srećom za MN-om kojeg nije bilo jedno vrijeme.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2277 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 22/04/2020 : 23:51:37  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ali pazi, Reeme, Kralj džungle - meci lete, masakr, gine se, onaj poludjeli kralj džungle koji plače nad mrtvim djetetom - to su teške teme za jedan jubilarac. Uz to, takvih teških tema ima napretek u serijalu, a Džungla je samo jedna. Jedna priča gdje nema nastradalih! Svi su zadovoljni! Nesporazumi su riješeni, krilati bog je uzletio, mamurluk je prošao

Jednom, kad ti ponovno dođe pod ruke, možda nakon što prođeš 200toti broj, kad je već Bignotti umro, kad je nestala stara garda scenarista, kad su iza Mister Noa ostale brojne gorke pustolovine, a pred njim palež pajpera, modernizacija Brazila i pad naklada, vidjet ćeš da je ova bezbrižna epizoda itekako vrijedna.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7513 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 22/04/2020 : 23:52:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Aha, znam da će neminovno morati doći do laganog pada, ali koliko sam vidio neke Spockove komentare iz SD perioda (znači, nakon 200+), ako se sjećam, bilo je pozitivnih ocijenjenih epizoda. Mislim da je komentirao jednu epizodu koja je za postavke imala onu nesreću urugvajske ragbi momčadi čiji se avion srušio u Andama pa su se s vremenom suočili sa kanibalizmom. Ne sjećam se sad točno o kojoj se epizodi radi, ali ta tematika me baš zanima.

MN LIB 93: Ledena tamnica (SR 210/211, SD 10/11)

Broj stranica: 165

Scenarij: Luigi Mignacco
Crtež: Gino Pallotti
Naslovnice: Roberto Diso

Priča počinje u gradu Mendozi u Argentini, gdje je naš pilot trebao ostaviti jednog sjajnog klijenta, Guillerma Browna. Razlog njegovih problema u ovoj epizodi je što ga je Brown pozvao na izlet u Santiago, glavni grad Čilea. Mister No je nevoljko pristao poći s njima nakon što je Piper otkazao poslušnost, a popravak će trajati nekoliko dana. Uslijedio je pad avionom usred Anda i uzbudljiva i šokantna borba za goli život preživjelih.

Znam da se Mignacco poslužio stvarnim događajem s urugvajskim ragbi timom iz 1972., ali moram mu priznati da je pametno iskoristio stvarni predložak i napisao jednu uzbudljivu i šokantnu priču. Zanimljivo je promisliti kako bi mi reagirali u takvoj situaciji, a i vidjeti kako je scenarist zamislio različite tipove ljudi i njihovo ponašanje u bezizlaznoj situaciji. Scenarij dobiva desetku jer nemam zamjerki, a ima dosta iznenađujućih i efektnih scena i preokreta. Čita se u jednom dahu, ali baš u jednom dahu. Još tome treba pridodati činjenicu da sam već barem dva puta ranije čitao ovu epizodu i većine detalja sam se sjećao i prije ovog novog čitanja. Unatoč tome sam ponovno uzbuđeno okretao svaku novu stranicu. Čak mi je u sjećanju bila ostala kao prebrutalna i teška priča kakve, u načelu, ne volim. Sada je dojam odličan, možda i stoga što sam već bio pripremljen na brutalne i teške scene.

Vrhunac mi je kad se Mister No, u pokušaju da sam pronađe pomoć i nakon tri dana mučnog uspona, popeo na vrh i vidio da je situacija bezizlazna. Sve okolo same planine! Prestrašno! Još izraz na njegovu licu. Izraz očaja i beznađa, tako dobro dočaran perom Gina Pallottija.

Scene nakon toga su također odlične: rep aviona, spust, žrtvovanje na ledenom žrtveniku i konačni iznenađujući spas. Čudesno zaista! Još pomisao da je spas od početka bio tu, na dohvat ruke, ledi krv u žilama.
Nekima je scena žrtvovanja nelogična, ali ne možeš znati na što je čovjek sve spreman u takvoj situaciji. Ljudski um je zastrašujući, baš kao i ova priča.

Ginu Pallottiju je ovo prvijenac u Mister Nou, a nakon ove je odradio još samo jednu (SA 23/24: Prvak - SR 223/224). Crtež mu je arhaičan, nekakva kombinacija Marcella, Ortiza i Cossua. Neke muške likove je teško razlikovati, dok su mu facijalne ekspresije odlične, a i dinamika pokreta na zavidnoj razini. Pejzaže također dobro crta s solidno nacrtanim perspektivama.
Naslovnice efektne i vjerno dočaravaju događaje u stripu.

[color=blue](priča: 7,  scenarij: 10, crtež: 8, naslovnice: 8) - 83%[/color]

A usput, ovdje su linkovi za sve moje MNO komentare:
http://www.libellus.hr/Forum/default.aspx?g=posts&m=28001#post28001

Edited by - Spock on 22/04/2020 23:53:07
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7513 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 22/04/2020 : 23:55:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ima svakako, baš ta spomenuta o srušenom avionu ( vjerojatno je ideja uzeta o srušenom avionu ekipe ManUtd ). Dobra je i ona o nogometu ( to je LU ili SA, ne sjećam se tko je to izdavao ). Meni je u lijepom sjećanju ostao SD period, ali davno sam to čitao, možda je došlo do spoja nostalgije sa srećom za MN-om kojeg nije bilo jedno vrijeme.

Urugvajski ragbi tim.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 23/04/2020 : 07:37:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Ma Diso je, pogotovo još kad se uzme u obzir generacija crtača kojoj pripada, jedan od najboljh crtača u Bonelliju. Ne znam odakle to da ne zna dočarati emocije, zna itekako. Evo na ovoj tabli točno po izrazima lica i stavu likova kužiš sve bez ikakve potrebe za tekstom:

Ili ova tabla, recimo. Ovo je crtež zbog kakvog poželim pročitati taj strip:

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17111 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 23/04/2020 : 09:51:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Ma ne zna dočarati emociju, uvijek ta ukočena otvorena usta. Malo sam pretjerao za atmosferu, tu je dobar. Diso je meni možda kao nekima Herman kad mu prigovaraju crtanje pomalo majmunskih glava. Meni je kod Hermana sve uredu, ništa mi ne smeta. Doduše kod Disa ne postoji nekakav anatomski problem nego ta nesposobnost prikazivanja emocije likova.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17111 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 23/04/2020 : 09:54:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Urugvajski ragbi tim.

Nisam bio upoznat da li se to stvarno dogodilo, sad vidim da si stavio podatak. Mene ta situacija podsjeća na događaj sa srušenim avionom tima ManUtda krajem 50-ih.

Edited by - Kruger on 23/04/2020 09:56:21
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2277 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 23/04/2020 : 10:13:21  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Meni je ovdje, ali i u bezbrojnim ostalim stripovima koje je Diso crtao sasvim jasno prenesena emocija, ali to ne mora biti isto kod svakoga. Recimo da je Diso jedan dobar crtač koji ne može prenijeti emociju svima i nek to bude to. Na kraju krajeva, svatko ima svoj ukus, a ljude koji imaju ukus drugačiji od mog ja zovem... u biti nije sad važno kako ih zovem

Ono što je važno je da su me ove stranice, ali i one koje su nedavno postavljene, iz završne scene epizode Janoama, sa umirućim Egipćaninom, podsjetile koliko je Mister No znao biti dobar strip u svoje zlatno vrijeme.. da sad imam ovu mudrost, poručio bi mlađem sebi: glupane, kupuj Libellusove Mister Noove, to je kapitalni projekt koji vrijedi svake pare! Ali ne mogu.. ne mogu :-(

Edited by - pcoro on 23/04/2020 10:15:03
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17111 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 23/04/2020 : 11:01:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni je ovdje, ali i u bezbrojnim ostalim stripovima koje je Diso crtao sasvim jasno prenesena emocija, ali to ne mora biti isto kod svakoga. Recimo da je Diso jedan dobar crtač koji ne može prenijeti emociju svima i nek to bude to. Na kraju krajeva, svatko ima svoj ukus, a ljude koji imaju ukus drugačiji od mog ja zovem... u biti nije sad važno kako ih zovem

Ono što je važno je da su me ove stranice, ali i one koje su nedavno postavljene, iz završne scene epizode Janoama, sa umirućim Egipćaninom, podsjetile koliko je Mister No znao biti dobar strip u svoje zlatno vrijeme.. da sad imam ovu mudrost, poručio bi mlađem sebi: glupane, kupuj Libellusove Mister Noove, to je kapitalni projekt koji vrijedi svake pare! Ali ne mogu.. ne mogu :-(

Ako su tebi ukočene face u gotovo istoj pozi prenesene emocije ajde dobro. Diso je na početcima MN-a bio dosta dobar, no s vremenom postaje sterilan, ukočen, da ne kažem mrtav. Ono što ga izvlači su izvrsno napisane priče i jako dobro crtanje, kuća, automobila, brodova, aviona, stvari i tako to, pa čak i džungle. Ali kod njega emocija baš i nema, ima u tragovima, ali nedovoljno da bi bio jako dobar crtač.
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13048 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 23/04/2020 : 11:34:39  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali pazi, Reeme, Kralj džungle - meci lete, masakr, gine se, onaj poludjeli kralj džungle koji plače nad mrtvim djetetom - to su teške teme za jedan jubilarac. Uz to, takvih teških tema ima napretek u serijalu, a Džungla je samo jedna. Jedna priča gdje nema nastradalih! Svi su zadovoljni! Nesporazumi su riješeni, krilati bog je uzletio, mamurluk je prošao

Jednom, kad ti ponovno dođe pod ruke, možda nakon što prođeš 200toti broj, kad je već Bignotti umro, kad je nestala stara garda scenarista, kad su iza Mister Noa ostale brojne gorke pustolovine, a pred njim palež pajpera, modernizacija Brazila i pad naklada, vidjet ćeš da je ova bezbrižna epizoda itekako vrijedna.

Tko zna, možda će mi drugi put bolje sjesti Dobro si to sve opisao. Inače, zaboravih reći da mi i "Otok magije" nije najbolje sjelo (ona Castellijeva epizoda na Haitiju), vidjet ću, sad sam koliko/toliko upoznat s njegovim opusom pa možda isto jednog dana promijenim mišljenje.

quote:

MN LIB 93: Ledena tamnica (SR 210/211, SD 10/11)

Broj stranica: 165

Scenarij: Luigi Mignacco
Crtež: Gino Pallotti
Naslovnice: Roberto Diso

(da ne citiram sve)

Bravo Spock, to je to Sjećam se da si o tome pisao.

Edited by - ReemCP on 23/04/2020 11:35:15
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13048 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 23/04/2020 : 11:49:12  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma ne zna dočarati emociju, uvijek ta ukočena otvorena usta. Malo sam pretjerao za atmosferu, tu je dobar. Diso je meni možda kao nekima Herman kad mu prigovaraju crtanje pomalo majmunskih glava. Meni je kod Hermana sve uredu, ništa mi ne smeta. Doduše kod Disa ne postoji nekakav anatomski problem nego ta nesposobnost prikazivanja emocije likova.

Da, po tom pitanju je i meni Bignotti bolji. Iako, naravno, ne želim nikome umanjivati doživljaj, jednostavno i ja tako mislim i slažem se. Ovo što je Beva zadnje stavio, baš se vidi ta praznina u pozadini vinjeta (na većini njih u tom primjeru), to mi je nešto što mi se ne sviđa kod Disa. Odnosno, što Bignotti ne radi već uvijek s nečim popuni tu pozadinu. Ali kad je priča dobra i zanimljiva kao ta s te table "Lovci na glave", čitatelj se toliko udubi u priču da te praznine kod Disa onda i prihvati zdravo za gotovo, ne obazire se toliko.

Evo jedna scena na rijeci, od Bignottija. Dok gore imamo primjer kod Disa gdje ekipa plovi "po zraku", ovdje kod Bignottija čudo tih detalja, od rijeke, stabala u pozadini, vegetacije, trave, lišća..

quote:

quote:

Urugvajski ragbi tim.

Nisam bio upoznat da li se to stvarno dogodilo, sad vidim da si stavio podatak. Mene ta situacija podsjeća na događaj sa srušenim avionom tima ManUtda krajem 50-ih.

Nisam znao za ovaj podatak za ManU, znam za onaj podatak iz 49' kad je poginula kompletna momčad nogometaša Torina kad im se srušio avion, ekipa koja je tada u to vrijeme bila najjači sastav u Italiji. Iako bi moralo biti ovo što Spock piše, zbog kanibalizma, ali i zbog geografskog područja.

Go to Top of Page

Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 23/04/2020 : 11:57:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote
Alive (1993) https://www.imdb.com/title/tt0106246/

Ovo je film o toj nesreći. Davno sam gledao, ali koliko se sjećam bio je sasvim dobar.

Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba...
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13048 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 23/04/2020 : 12:14:23  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

Dobro rečeno, osim što kolekcija ima to bogatstvo (koje ja postavljam na prvo mjesto) priča, avantura koje su kultne i koje vješto odolijevaju vremenu i sa svakim čitanjem, djeluju jako svježe dan danas. Druga, ta olakotna okolnost što se kolekcija u svakom trenutku može prodati i za dobru lovu, što vrijedi u tom financijskom smislu i što joj vrijednost neće padati kako vrijeme odmiče.

quote:
Originally posted by Beren

Alive (1993) https://www.imdb.com/title/tt0106246/

Ovo je film o toj nesreći. Davno sam gledao, ali koliko se sjećam bio je sasvim dobar.

Hvala Beren za ovo, mislim da ga nisam gledao Ima jedan sličan film sa Liam Neesonom, isto avionska nesreća na Aljasci, snijeg i sve, preživljavanje, mislim da su tu jedino prisutni vukovi koji su se baš okuražili da srede tu ekipu. Znao je biti na tv-u, ali nikad da ga uhvatim i pogledam.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Grey_(film)

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17111 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 23/04/2020 : 12:39:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam znao za ovaj podatak za ManU, znam za onaj podatak iz 49' kad je poginula kompletna momčad nogometaša Torina kad im se srušio avion, ekipa koja je tada u to vrijeme bila najjači sastav u Italiji. Iako bi moralo biti ovo što Spock piše, zbog kanibalizma, ali i zbog geografskog područja.

Spock je upravu, nego ja nisam znao za taj urugvajske ragbi ekipe. Meni je prvo na pamet pao taj nesretni slučaj ManUtda. Probat ću pronaći neke podatke pa ću ti staviti. Nisu svi poginuli a među preživjelima je bio Bobi Charlton legenda Uniteda.

Malo sam razmišljao zašto si pomislio da je Civitelijev prvijenac bio Dječak Santiago. Kad je nacrtao svoju prvu priču u Mister Nosu to je bilo od kud sad ovaj dobar crtač. Ali „ interijer „ je klasičan, odlična akciona priča sa vrhunski prikazanim efektima, no okoliš i atmosfera uobičajeno Mister Noovski. Drugi, treći i četvrti put kad se Civiteli pojavljuje na MN-u događaji su prebačeni dobrim djelom u džunglu, on je tu atmosferu po meni nedostižno napravio, pa je to možda razlog zašto nam te epizode odmah padnu na pamet.
Go to Top of Page
Page: of 278 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.47 seconds. Snitz Forums 2000