Author |
Topic |
manhunter
Moderator
Switzerland
25324 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 24/04/2020 : 22:19:04
|
Pilot je najbolje ostario od svih Bonellija od one stare garde, tu je negde sa Kenom (koji ima bolje crtače i jasniju liniju vodilju, pa je zbog toga bolji), ali daleko ispred Texa. Ostale da ne spominjem. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 24/04/2020 : 22:28:49
|
Moram priznat da je meni po drtežu Ken groblje Osim Milazza, koji je klasa za sebe, nema nijednog crtača koji mi se imalo sviđa! Ono, baš svakog mrzim! To je strašno
U Mister Noa mi je Diso zakon, Bignotti mi je drag, dobar mi je i Civitelli, pa čak i onaj iz Eldorada i Bianchini. Marafu ne volim, one Di Vitto baš mrzim. Oni su mi jedni od najvećih zločinaca u povijesti stripa jer su crtali velik dio završne sedecimijade i vukli je prema dnu. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21129 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 24/04/2020 : 22:31:10
|
kod pilota su prvih 200 svezaka (manje više,odavno sam izleteo iz materije) sjajne,ali u jednom trenutku (tu negde gde je VČ krenuo sa njim,možda i ranije) dolazi do velikog pada u kvalitetu;skoro ceo opus Mister Noa od veseljaka je na granici čitljivosti.
Za razliku od Teksa,koji je odavno (sa 150 i nekim brojem,ali i tu sam laik,pa možda mašim za +-30 brojeva) postao ono što je i danas - najpopuarniji boneli strip;tako da je ovo što izlazi od VČ od Teksa i pilota,nebo i zemlja.
a to što kažeš da je tu negde sa Kenom,Džeri Drejk - pa dobro,i jeste;tu mi je negde oko pojasa - što je sasvim ok,sa obzirom da je Keniša jedan od najboljih svetskih stripova. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 24/04/2020 22:32:48 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21129 Posts
Posted - 24/04/2020 : 22:33:27
|
quote: Originally posted by pcoro
Moram priznat da je meni po drtežu Ken groblje
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25324 Posts
Posted - 24/04/2020 : 22:45:00
|
@anto
Mislio sam, ako uzmemo, lupam, pedeset najboljih epizoda svih "starih" bonellijevaca, Mister No je najbolje ostario. |
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38097 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 25/04/2020 : 02:51:44
|
Moram priznat da je meni po drtežu Ken groblje Osim Milazza, koji je klasa za sebe, nema nijednog crtača koji mi se imalo sviđa! Ono, baš svakog mrzim! To je strašno
I Frisenda, Ortiz? Mislim da je i Laura nesto na kratko namocila pero...
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18890 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 25/04/2020 : 08:00:46
|
quote: Originally posted by pcoro [br]Moram priznat da je meni po drtežu Ken groblje Osim Milazza, koji je klasa za sebe, nema nijednog crtača koji mi se imalo sviđa! Ono, baš svakog mrzim! To je strašno
U Mister Noa mi je Diso zakon, Bignotti mi je drag, dobar mi je i Civitelli, pa čak i onaj iz Eldorada i Bianchini. Marafu ne volim, one Di Vitto baš mrzim. Oni su mi jedni od najvećih zločinaca u povijesti stripa jer su crtali velik dio završne sedecimijade i vukli je prema dnu.
ajme..onda ti se sigurno sviđaju Mark, Blek i Miki sa prekrasnim eese geese crtežem... stvar ukusa ali Ken ima baš odlične crtaće... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47170 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 25/04/2020 : 08:25:55
|
Esse gesse i imaju prekrasan crtež. Drugi je par postola šta su mi miki i blek danas potpuno nečitljivi... |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 25/04/2020 : 08:37:14
|
quote: Originally posted by Poli
I Frisenda, Ortiz? Mislim da je i Laura nesto na kratko namocila pero...
Ma njih ni ne smatram Ken crtačima. Došli su na kraju, nacrtali malo. Gledam ove koji su radili u prvoj seriji, do 60-tog broja. Tu baš volim samo Milazza.
A Essegesse volim, šta ću, Mikija i Bleka baš i ne, nego Marka. Mark mi je zakon. Svaki put korektan, nikad ne vrijeđa imteligenciju, fino nacrtan, Blaf, Žalosna sova i Flok su smiješni, vraća u djetinjstvo.. velika šteta što ga Ludens nije završio. Istina je da nema ni nekih vrhunaca nego je uvijek jedan dobar prosjek, ali sad sam u fazi gdje mi paše prosjek.
Marka je kao neka fina mineštrica :-) Nikad neće osvojit kulinarsku nagradu, ali zdrava je i nećeš ostat gladan. |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 25/04/2020 : 08:37:56
|
quote: Originally posted by manhunter
A dobro, po toj metodologiji tu možemo ubaciti i Tarzana, Fantoma, Texa..
Naravno da svi ti good guys imaju neka opšta mesta i mogu se po tome porediti. Ali Zagor i MNo meni uopšte nisu slični. Ovaj prvi je predvodnik, superheroj, traži izazove i rešava ih bez problema. Gradi kult ličnosti oko sebe, nije iskren prema onima koji ga poštuju, ali svejedno važi za nekog bez mrlje. Mister No je u svemu suprotnost.
pravim usporedbe/sličnosti zbog istog "tate" nolitte i okoliša u kojem djeluju jedan i drugi. a usporedbe radim samo unutar bonelli univerzuma. premda kako dalje odmičem u čitanju, uočavam i očigledne razlike među njima... ali i suštinsku srž obadvojice, te bi, ponavljam, od svih bonelli junaka njih dvojicu ipak najprije spojio. |
|
|
morski
Senior Member
2658 Posts
Member since 09/08/2014 |
Posted - 25/04/2020 : 08:46:10
|
quote: Originally posted by ReemCP
Je l'mi može netko tko je bolji poznavatelj engleskog, pomoći kod jedne riječi? U jednoj epizodi Mister Noa se spominje poznata klondiška zlatna groznica, a jednu riječ nikako ne mogu dokučiti što znači, odnosno kako bi se prevelo na naš jezik - packers.
quote: Miners and packers climbing the Chilkoot Pass during the Klondike Gold Rush.
edit: mislio sam da je možda neka riječ u engleskom, sinonim za "kopače" zlata, ali naravno, nisam siguran.
ne znam konkretan kontekst, ali po ovakvoj rečenici mogu da dozvolim sebi slobodu da procenim da se reč packers ovde odnosi ili na tovarne životinje ili na vodiče istih ili na nosače ranaca ili opreme
ali ono što me više zanima je otkud rečenica na engleskom u mister nou |
Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47170 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 25/04/2020 : 09:22:30
|
To bi tribali bit pakirači .
@ pcoro,da šteta velika da Mark nije iša do kraja. Al ko zna,možda bude jednog dana. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
nellesky
Junior Member
411 Posts
Member since 25/08/2009 |
Posted - 25/04/2020 : 09:33:41
|
quote: Originally posted by Kruger
quote: Originally posted by Beva
quote: Originally posted by Kruger
Jedan se odrekao detalja, drugi je spustio ljestvicu tehničke izvedbe ( izbjegao si komentirati ono što sam stavio od Bignotija).
Zato što, iskreno, ne vidim neku razliku u odnosu na njegove table. Bignotti kao Bignotti.
Ne slažem se da je Diso ikad bio prosječan crtač, on je gornji dom po kvaliteti.
Prema današnjim mjerilima ono što je radio na Mister Nou je prosječan crtač, ne možeš izostaviti detalje jer nemaš vremena, to jest možeš ali si onda prosječan. Tako to ide prema dogmatskim postavkama.
jbg, po tebi je milazzo prosjecan. hebes detalje, detalji nisu bitni. Bitno je da osjetis da je ovaj lik opasan
|
|
|
nellesky
Junior Member
411 Posts
Member since 25/08/2009 |
Posted - 25/04/2020 : 09:47:35
|
Krugeru, vidi dinamike. Jace od svega sto je binjoti ikad nacrtao. Disa naravno smatram boljim od Milazza
|
Edited by - nellesky on 25/04/2020 09:49:37 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21129 Posts
Posted - 25/04/2020 : 09:54:45
|
@anto
Mislio sam, ako uzmemo, lupam, pedeset najboljih epizoda svih "starih" bonellijevaca, Mister No je najbolje ostario.
aha,to - pa da,sasvim se slažem.
Zato se nadam da će neko od izdavača krenuti sa kiosk pilotom u klasik izdanjima,hronološki - bila bi to prelepa kolekcija!
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21129 Posts
Posted - 25/04/2020 : 09:56:28
|
@esegese a ko od nas ne voli ove autore - nešto zato što smo na njima odrasli,a nešto što zaista lepo crtaju. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17113 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 25/04/2020 : 10:51:44
|
nellesky
Krivo si shvatio nemam ja ništa protiv manjka detalja, Milazo to izvrsno radi ali pojedinci će i njega popljuvati. Dok ovi dogmatici određuju pravila. Što se tiče nabijene atmosfere najjači mi je Marafa, njegove akcione scene su žestoke, prežestoke, koja je to količina emocije. Bignoti je odličan crtač koji je odlučio fušati u nekim stvarima jer nije imao vremena za sve. No nije izostavio taj vrlo važan element u stripu, emocija, mimika junaka. Današnji vrhunski crtači znaju ispasti plastični, ukočeni bez duše. Nekad je taj element udahnuti likovima dušu bio vrlo važan, danas je zanemariv.
|
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17113 Posts
Posted - 25/04/2020 : 10:55:26
|
quote: Originally posted by anto
kod pilota su prvih 200 svezaka (manje više,odavno sam izleteo iz materije) sjajne,ali u jednom trenutku (tu negde gde je VČ krenuo sa njim,možda i ranije) dolazi do velikog pada u kvalitetu;skoro ceo opus Mister Noa od veseljaka je na granici čitljivosti.
Po meni si otprilike pogodio, ja mislim da je pad krenuo nešto prije ovog što izdaje VČ. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17113 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25324 Posts
Posted - 25/04/2020 : 11:32:06
|
Mislim da dosta ljudi ne shvata šta znači "manjak detalja", vidim sad po ovom Krugerovom primeru.
Ne radi se o tome da nije pozadina nacrtana, već da sa dve linije dočaraš ono što drugi urade sa deset. Ovaj crtež ovde je prepun detalja, nema to veze sa stilom koji imaju Diso, Milazzo, Font, Ortiz, Chabouté, Pratt i ini. Praznina ne treba da bude tu zbog lenjosti, već da ima smisla i da daje atmosferu. Pogledaj ovaj primer od Milazza gore. |
|
Edited by - manhunter on 25/04/2020 11:39:57 |
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13077 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 25/04/2020 : 11:37:17
|
quote: Originally posted by morski
ne znam konkretan kontekst, ali po ovakvoj rečenici mogu da dozvolim sebi slobodu da procenim da se reč packers ovde odnosi ili na tovarne životinje ili na vodiče istih ili na nosače ranaca ili opreme
ali ono što me više zanima je otkud rečenica na engleskom u mister nou
Ne spominje se rečenica na eng. u stripu, nego samo Klondike (slika 1), ta "zlatna groznica" prema kojoj je scenarist imao postavke i motiv za razradu jedne radnje u Mister Nou A kako se trenutno radi na toj jednoj recenziji, htio sam izvući neku zanimljivost pa samo ukratko spomenuti.
Zbunjujuje me sad kako složiti rečenicu, negdje se spominju rudari i ti packersi (miners and packers), negdje se spominju prospectors (prospectors ascending the Chilkoot Pass), negdje samo packersi (slika 2). Ja bih to najrađe preveo "kopači zlata" iako bi tada trebalo pisati "gold digger" što se kod nas može prevesti isto kao i "sponzoruša"
Ne znam, radi se o slici 2, o tom događaju, kad ta "ljudska zmija" ide na pohod na zlato za vrijeme te groznice 1898.
|
Strike first. Strike hard. No mercy.
|
Edited by - ReemCP on 25/04/2020 11:40:40 |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17113 Posts
Posted - 25/04/2020 : 11:42:34
|
Mislim da dosta ljudi ne shvata šta znači "manjak detalja", vidim sad po ovom Krugerovom primeru.
Ne radi se o tome da nije pozadina nacrtana, već da sa dve linije dočaraš ono što drugi urade sa deset. Ovaj crtež ovde je prepun detalja, nema to veze sa stilom koji imaju Diso, Milazzo, Chabouté, Pratt i ini. Praznina ne treba da bude tu zbog lenjosti, već da ima smisla i da daje atmosferu. Pogledaj ovaj primer od Milazza gore.
Diso nije crtač koji može sa par linija nešto dočarati. On je tehnički potkovan crtač, ali je slab sa mimikom. Milazo je odličan što se tiče mimike, Bignoti je stara škola, nešto je lošiji od Milaza, ali je također izvrstan po pitanju mimike. Prat, meni je prat odvratan po svim elementima, nikad ga nisam volio.
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25324 Posts
Posted - 25/04/2020 : 11:54:29
|
Nije samo mimika koja nešto dočarava. Ima tu i dinamike, dubine, pokret.. Ni Milazzo nije neki majstor u mimici, ali je majstor inače. A reći za Bignotija da "je nešto lošiji od Milazza" je stvarno ubica svake dalje diskusije. Uživaj u Ferriju i Bignotiju i to je to. :) |
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13153 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 25/04/2020 : 13:10:46
|
Nije to to, jer niti ti niti Beva niste pokazali, ha, praktički ništa. Čak je Kruger mrvicu zanimljiviji, iako su njegovi argumenti slabi. Znači, ako sad kao netko tko je došao i pogledao ovu diskusiju i sukob oko crtača, trebam reći koja je strana uvjerljivija, pa, moram reći - nijedna.
Ja to vidim ovako. Estetska pitanja iliti "što je bolje, ovo ili ono" ne mogu se 1.dokazati u smislu da bi dokaz bio općevažeći za svakoga 2.stoga se niti ne može sukob rješavati formulama, u 2-3 riječi. Može se samo pokazati jdan sklop na kojemu počiva argumentacija; tko umije bolje razviti čitav sklop, taj je uvjerljiviji za druge (premda ne obvezatan).
Krugerova argumentacija je jako slaba, jer se on poziva jedino na to da "Bignoti dobro prikazuje emocije", tj. njemu se čini da su tu izražene neke emocije. Kakve, on to ne zna i ne može opisati. Čak i da može, opet bi to bilo dosta problematično, na krhkim nogama i ne znam kakav majstor pera bi morao biti da poentira; jer pozivati se na "osjećaj" je pozivati se na nešto najindividualnije, neprenosivo drugima u pravom smislu. Osjećaj se jako teško može uopćiti, pa su stoga tu razlike tolike da često niti nema prohodnosti, nema razumijevanja. Argumentacija tu može biti očaravajuća, ali treba znati stvoriti slike, poetski nadahnuti, tj. sve ono što od Krugera nikada nisam vidio;)) Tako da se on sam zabio nekamo, gdje teško može biti uvjerljiv za druge.
Beva i manhunter idu drugim putem, pozivaju se na općost. Tu se lakše može razumijevati, ali su argumentacije najčešće školničko blebetanje, apstraktno beživotno pozivanje na par općih pravila. De fakto se na to i svodi njihova obrana Disa i tzv. majstora. Kruger je tu čak u pravu kad koristi pojam "dogmatici". Ovi nisu pokazali neki veliki trud i veliku učenost u obrazlaganju crteža, ali se zato komotno pozivaju na pretpostavljene "norme"; kao da bi samo to što su čuli da postoje neka pravila i norme već bilo dosta i da bi time amenovali diskusiju i sebe proglasili pobjednicima. Ta preuzetnost jest jedna iritantna dogmatika i samo zato - a ne zato što bi nešto vrijedno rekao - Kruger je mrvicu iznad druge strane. Ako se sad radi o "stranama", premda je sve to promašeno i dosadno, kada se ovako nešto pokušava dokazati, a bez truda i ulaženja u samu stvar. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13153 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 25/04/2020 : 13:20:11
|
Inače, ponovio sam CRNU MAGIJU. Genijalna epizoda, jedinog istinskog majstora u svijetu stripa - Nolitte. Nacrtao Diso, sasvim okej, može i on pripomoći majstoru. Možda napišem koju riječ, ne znam dal' nadugačko ili ukratko. |
|
|
Topic |
|
|
|