forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Čarobna knjiga najavljuje
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 376

kasper
Advanced Member

10902 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 23/08/2020 : 17:55:51  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
ma sigurica ide, vidis da su udarili po najjacim bd naslovima. jos je plast prevodila olja (na krilima vetra) samo bi to valjalo malo ispeglati
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 23/08/2020 : 18:17:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
A nema ništa logičnije nego da svako hoće svoj jezik. To što su razlike male, to ne znači da ih nema. S druge strane, fibrin kvalitet izrade ipak jasno odskače od ČK, a cijena je kod ČK mnogo povoljnija. Lijepo je moći birati :)
Go to Top of Page

sumohrvat
Advanced Member

4032 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 23/08/2020 : 20:46:32  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by sumohrvat

Ja sam uvijek imao ideju krenuti sa Bluberijem, ali evo već tridesetak godina glupan nikako da započnem. Ali dajem časnu pionirsku da krećem od prvog broja ako Čarobna Knjiga pokrene ovu ediciju.

Sorry, ali ne mogu da se suzdržim.

Ovo je kao da si napisao da si dosad naučio 10 slova abecede i da u slijedećih pet godina namjeravaš naučiti bar još 5 slova pa neka košta što košta.

Prva 22 albuma Borovnice su ponajbolji BD westerni (a od 11-og do 17-og albuma to je sami vrh i to ne samo BD westerna).

Iako je to tvoje kamilica u odnosu na to što neki pišu o Riđobradom (dobro poslije 18-og albuma Pohod na Zlatni rog pad je osjetan, ali do 19-og albuma je serijal vrh avanturističkog BD-a).

Moram priznat da nisam razumio komentar... Ja vjerujem da je serijal super, ali jednostavno ga nikad nisam odlučio krenuti čitati. A nebrojeno puta sam sam sebi rekao da moram krenuti sa čitanjem. Ne znam koliko je uopće nabavljiv BG, jel ČK planira krenuti kronološki od prvog broja ili šta...

Edited by - sumohrvat on 23/08/2020 22:05:47
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10902 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 23/08/2020 : 22:13:29  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
bluberi ima mek klura, kako glupiritantan lik boze me sacuvaj
moj izbor su epizode 13-17 i (najbolja) 24-28
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10411 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 23/08/2020 : 23:04:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:

Moram priznat da nisam razumio komentar... Ja vjerujem da je serijal super, ali jednostavno ga nikad nisam odlučio krenuti čitati. A nebrojeno puta sam sam sebi rekao da moram krenuti sa čitanjem. Ne znam koliko je uopće nabavljiv BG, jel ČK planira krenuti kronološki od prvog broja ili šta...

Nije mi jasno kako si uspio izbjeći jednog od klasika svog žanra (i to ponajboljeg) i zašto pišeš kao da se toga plašiš. A koliko čitam razumiješ se u stripove. Samo to.
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5467 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 23/08/2020 : 23:20:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Nije mi jasno kako si uspio izbjeći jednog od klasika svog žanra (i to ponajboljeg) i zašto pišeš kao da se toga plašiš. A koliko čitam razumiješ se u stripove. Samo to.

Razumije, razumije iz pouzdanih izvora, nego je dugo trebalo da shvati da strip nije samo Zagor na nasem, italijanskom, turskom, brazilskom, grckom i japanskom
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19007 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 24/08/2020 : 03:58:57  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Najbolji Bluberi može najlosijem Zagoru da izpegla cizme... Precenjen strip.. kako scenaristični tako crtacki..pola serijala neviden smor.. da ga Bure pisao bio bi bolji.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!

Edited by - teller on 24/08/2020 03:59:33
Go to Top of Page

zare80
Average Member

Serbia
586 Posts

Member since 22/09/2008

Posted - 24/08/2020 : 05:30:37  Show Profile Show Extended Profile  Send zare80 an AOL message  Send zare80 a Yahoo! Message  Send zare80 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by teller

Najbolji Bluberi može najlosijem Zagoru da izpegla cizme... Precenjen strip.. kako scenaristični tako crtacki..pola serijala neviden smor.. da ga Bure pisao bio bi bolji.

hehe, nedostaje ti par smajlija u tekstu da bi bilo istina 😀
Go to Top of Page

sumohrvat
Advanced Member

4032 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 24/08/2020 : 08:14:46  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dr. Zistis

quote:

quote:

Razumije, razumije iz pouzdanih izvora, nego je dugo trebalo da shvati da strip nije samo Zagor na nasem, italijanskom, turskom, brazilskom, grckom i japanskom

I na mađarskom, molit ću lijepo... Baš mi stigao neki dan, direktno s Balatona...
Još da ti shvatiš kako postoji turizam u Hrvata i sjevernije od Zadra 😂😂😂
Go to Top of Page

sumohrvat
Advanced Member

4032 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 24/08/2020 : 08:21:31  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
quote:

Moram priznati da ne mogu objasniti... 😊
Sjećam se da sam još kao klinac gledao ona izdanja Bluberija od dječjih novina koliko mi se čini i već tada me zainteresiralo. Koliko su dostupna ova izdanja od BG i jel ima koji rasprodan? Ima li neka druga alternativa? I planira li ČK krenuti kronološki od prvog broja i jel uopće bitno kronološki čitati?
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10411 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 24/08/2020 : 08:23:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ovakav post je prethodio Big Bangu.
Go to Top of Page

logo111
Senior Member

Croatia
2841 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 24/08/2020 : 08:30:35  Show Profile Show Extended Profile  Send logo111 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ali nije daleko od istine....
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10411 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 24/08/2020 : 09:50:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by logo111

quote:

quote:

Ako nastaviš s ovakvim postovima za kaznu ćeš čitati Torpeda !
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10411 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 24/08/2020 : 11:23:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Sjećam se da sam još kao klinac gledao ona izdanja Bluberija od dječjih novina koliko mi se čini i već tada me zainteresiralo. Koliko su dostupna ova izdanja od BG i jel ima koji rasprodan? Ima li neka druga alternativa? I planira li ČK krenuti kronološki od prvog broja i jel uopće bitno kronološki čitati?

Ma sve OK, možda ti se Blueberry ni ne svidi, ništa strašno, vidiš da ima različitih kriterija.

Što se tiče raspoloživosti čini se da nije baš najbolja, puno toga se rasprodalo.

Što se tiče važnosti redoslijeda čitanja rekao bih da je važna više za pojedine cikluse.

Prvi ciklus - klasični (po današnjim kriterijima naivni?) western, sa snažnim utjecajem atmosfere filmova 60-ih obuhvaća albume:
1. Fort Navajo
2. Grmljavina na zapadu
3. Usamljeni orao
4. Izgubljeni konjanik
5. Tragom Navajosa
Iako nezavisna samostalna epizoda (Blueberry kao šerif) tu bi se mogao dodati i:
6. Čovjek sa srebrnom zvijezdom

Drugi ciklus u kojem dolazi do nešto modernijeg pristupa obuhvatio bi setove po 2 epizode.
Prvi je vezan uz željeznicu:
7. Željezni konj
8. Čovjek s čeličnom šakom
Drugi uz pokolj Indijanaca:
9. Na stazi Siouxa
10. Suludi general
Treći set je opet izdvojenjiji, opet Blueberry kao šerif i svojevrsni iskorak je prema još modernijem i kvalitetnijem Blueberryju na tragu spaghetti westerna:
11.Zlatna planina
12.Planina duhova

Treći ciklus je možda najopjevaniji i najbolji.
Počinje trilogijom vezanom za konfederacijsko blago:
13. Chihuahua Pearl
14. Čovjek vrijedan 500.000 $
15. Balada o kovčegu
Nastavlja se zavjerom protiv predsjednika:
16. Odmetnik
17. Anđeosko lice

Četvrti ciklus je više vezan za Bluberryjevo angažiranje za "indijansku stvar" tj. pomaganje indijancima i suživot s njima:
18. Slomljeni nos
19. Dugo putovanje
20. Fantomsko pleme
21. Posljednja karta
22. Na kraju puta
I na kraju jedan prijelazni album prema budućim za koje će scenarije pisati Giraud
23. Arizona Love

Peti ciklus (u kojem je Giraud scenarista i crtač) se sastoji od albuma u kojima ima dosta refleksije na početne pa i prepričavanja i proširivanja nekih događaja iz tog perioda plus događaji vezani za obračun kod OK korala u Tombstoneu:
24. Mister Blueberry
25. Sjenke nad Tombstoneom
26. Geronimo
27. OK Corral
28. Dust
29. Apači

Ako ne želiš počinjati od početka predlažem da startaš sa 13. albumom pa do 17. albuma. Ako ti se to ne svidi nije to strip za tebe. Ako ti se motivi učine poznatim ne zaboravi da je prošlo mnogo godina od njihovog objavljivanja.

Osim ovih epizoda postoji i serijal Mladi Blueberry gdje su meni za istaknuti epizode koje je crtao Giraud. Ostalo i nije na nekoj posebnoj razini.

Edited by - Peyo on 24/08/2020 13:22:09
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3302 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 24/08/2020 : 13:10:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Meni je već epizoda 9 ozbiljan iskorak napred.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10411 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 24/08/2020 : 13:21:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Meni je već epizoda 9 ozbiljan iskorak napred.

Zašto da ne?

To je serijal koji se razvijao rekao bih više od drugih BD serijala. A s njim naravno i Charlier kao scenarist i Giraud/Moebius kao crtač.

Naletio na ovo (nije baš friško, ali možda nekom bude zanimljivo):

https://www.index.hr/magazin/clanak/Jean-Giraud-Moebius-Tri-godine-bez-najveceg-od-najvecih/806489.aspx

Ovi ciklusi albuma su moj doživljaj. Netko bi to i drugačije posložio.

Edited by - Peyo on 24/08/2020 13:27:41
Go to Top of Page

logo111
Senior Member

Croatia
2841 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 24/08/2020 : 13:53:05  Show Profile Show Extended Profile  Send logo111 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by logo111

quote:

quote:

Ako nastaviš s ovakvim postovima za kaznu ćeš čitati Torpeda !

Onda bolje Blueberry 😉
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19007 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 24/08/2020 : 15:24:44  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Bluberi je 1 liga a Torpedo 3.
A radi se o Ruandskoj nogometnoj/fudbalskoj ligi, da se razumemo..
nalazi se na 125 mestu svjetske Fifa tablice, samo mala napomena..

Edited by - teller on 24/08/2020 15:28:39
Go to Top of Page

sumohrvat
Advanced Member

4032 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 24/08/2020 : 18:38:04  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
Definitivno ću skočiti do Školske knjige vidjeti što je ostalo na lageru, ali i sačekati ČK pa krenuti od prvog broja.
Hvala Peyo na detaljnom opisu...
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10411 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 24/08/2020 : 19:08:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:

Definitivno ću skočiti do Školske knjige vidjeti što je ostalo na lageru, ali i sačekati ČK pa krenuti od prvog broja.
Hvala Peyo na detaljnom opisu...

Ako zavoliš Blueberrya bit će mi drago.

Eto i teller kaže da je on 1. liga.

Iako ga imam u raznim izdanjima i mene bi privukao kvalitetan integral.
Go to Top of Page

fandango
Senior Member

1625 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 24/08/2020 : 19:27:50  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote

Super vijest o integralima Bluberija, to mi se svidja! Imao sam prilike vidjeti njemacke integrale, u njima su epizode poredane kronoloski od Bluberijeve mladosti pa ovako kako je Peyo gore poslozio (mislim da ti na popisu fali Marsal Bluberi, cini mi se da je to izmedju 10. i 11. albuma ili 11. i 12., ne znam ovako napamet tocno). Izmedju epizoda su opsezni tekstovi o historijskom kontekstu pojedinih epizoda ili o autorima, na nekoliko stranica svaki. Interesantno izdanje, samo sto se mora pregrmit mladi Bluberi da se stigne do dobrih stvari.
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19007 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 24/08/2020 : 21:23:41  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
ma uzet ču i ja te integrale, ne zato jer sam lud na Bluberijem..več jer se uz Asterixa i Taličnog radi o jednom od najboljih stripova bd škole..
i jer ga ko takvog želim imati na način Asterixa od Čarobne.
Taj izdavač mi daje dovoljno poverenja da ce to odradit vrhunski i u normalnom ritmu za nas smrtnike.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47306 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 24/08/2020 : 21:41:27  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ma sve OK, možda ti se Blueberry ni ne svidi, ništa strašno, vidiš da ima različitih kriterija.

Što se tiče raspoloživosti čini se da nije baš najbolja, puno toga se rasprodalo.

Što se tiče važnosti redoslijeda čitanja rekao bih da je važna više za pojedine cikluse.

Prvi ciklus - klasični (po današnjim kriterijima naivni?) western, sa snažnim utjecajem atmosfere filmova 60-ih obuhvaća albume:
1. Fort Navajo
2. Grmljavina na zapadu
3. Usamljeni orao
4. Izgubljeni konjanik
5. Tragom Navajosa
Iako nezavisna samostalna epizoda (Blueberry kao šerif) tu bi se mogao dodati i:
6. Čovjek sa srebrnom zvijezdom

Drugi ciklus u kojem dolazi do nešto modernijeg pristupa obuhvatio bi setove po 2 epizode.
Prvi je vezan uz željeznicu:
7. Željezni konj
8. Čovjek s čeličnom šakom
Drugi uz pokolj Indijanaca:
9. Na stazi Siouxa
10. Suludi general
Treći set je opet izdvojenjiji, opet Blueberry kao šerif i svojevrsni iskorak je prema još modernijem i kvalitetnijem Blueberryju na tragu spaghetti westerna:
11.Zlatna planina
12.Planina duhova

Treći ciklus je možda najopjevaniji i najbolji.
Počinje trilogijom vezanom za konfederacijsko blago:
13. Chihuahua Pearl
14. Čovjek vrijedan 500.000 $
15. Balada o kovčegu
Nastavlja se zavjerom protiv predsjednika:
16. Odmetnik
17. Anđeosko lice

Četvrti ciklus je više vezan za Bluberryjevo angažiranje za "indijansku stvar" tj. pomaganje indijancima i suživot s njima:
18. Slomljeni nos
19. Dugo putovanje
20. Fantomsko pleme
21. Posljednja karta
22. Na kraju puta
I na kraju jedan prijelazni album prema budućim za koje će scenarije pisati Giraud
23. Arizona Love

Peti ciklus (u kojem je Giraud scenarista i crtač) se sastoji od albuma u kojima ima dosta refleksije na početne pa i prepričavanja i proširivanja nekih događaja iz tog perioda plus događaji vezani za obračun kod OK korala u Tombstoneu:
24. Mister Blueberry
25. Sjenke nad Tombstoneom
26. Geronimo
27. OK Corral
28. Dust
29. Apači

Ako ne želiš počinjati od početka predlažem da startaš sa 13. albumom pa do 17. albuma. Ako ti se to ne svidi nije to strip za tebe. Ako ti se motivi učine poznatim ne zaboravi da je prošlo mnogo godina od njihovog objavljivanja.

Osim ovih epizoda postoji i serijal Mladi Blueberry gdje su meni za istaknuti epizode koje je crtao Giraud. Ostalo i nije na nekoj posebnoj razini.

6 prvih i jesu najbolji. Iako mi je Bluberi ok,precijenjen je.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2316 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/08/2020 : 21:56:55  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Sve je precijenjeno. Meni su zadnjih 5 najbolji, onaj 6., Apači, su samo neka kompilacija.
Go to Top of Page

sumohrvat
Advanced Member

4032 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 24/08/2020 : 22:19:41  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
Kad se može očekivati prvi integral?
Go to Top of Page
Page: of 376 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.48 seconds. Snitz Forums 2000