Author |
Topic |
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47170 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
tosha
Average Member
Bosnia and Herzegovina
961 Posts
Member since 31/10/2010 |
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
|
tosha
Average Member
Bosnia and Herzegovina
961 Posts
Member since 31/10/2010 |
Posted - 20/08/2020 : 19:33:14
|
I koje su bolje probrane? Čitam potopite distrojer i nije loše. Vidim da su tu negdje po broju epizoda |
"Nothing is true, everything is permitted." |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13153 Posts
Member since 29/12/2001 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 20/08/2020 : 23:11:29
|
Smirnofova osveta ZAGOR VESELI CETVRTAK #160-162 Mignacco/Venturi
Ne znam kako uopste da u recima opisem kolika je ovo glupost od price. Ovo je dno dna. Ovo je uzasno. Mogao bih da nabrajam gluposti koje smo procitali u ovoj epizodi redom, ali nemam volje, jer je ova epizoda unistila svaku moju zelju o komentarisanju ove price. Ovo je po meni Mignaccovo remek-nedelo. Potpuni uzas i katastrofa. Jednu stvar je dobro uradio samo(da je ne navodim sad) i pored te jedne stvari dobar je preokret na poslednjoj stranici druge sveske odnosno kao cliffhanger. Osim toga sve je uzasavajuce lose. Dijalozi umobolni. Ponasanje likova imbecilno. Scenario pakao ocena bi trebalo da je nula: dosadan, neuravnotezen, neke stvari su prekratke, neke scene se odugovlace do besvesti kao Zagorov obracun sa banditima u Darkvudskoj mocvari, i kakva je ono glupost s ostrvom zmija, niko to nije spominjao preko 600 epizoda. Pocetna ideja sa zaverom je isto naivno losa, a tek nacin na koji nasi junaci saznaju za istu je smehotresna. Ni prvo pojavljivanje Smirnofa mi nije bilo nesto. Citao sam ga davno kao klinac kada mi je vecina stvari bila odlicna ali i tada mi je to bio osrednji ka losem stripu i potpuno nedorecen. Cudno mi je da se Castelli nije vrati Smirnofu dok je jos pisao Zagora. Medjutim, ne znam sta je Mignaccu trebalo ovo da napravi. Ovo mi je mozda i najgora Zagorova prica zajedno sa onim specijalom Tajanstveni brod i specijalom Stvorenja tame. Venturi u nekim trenucima zabljesne, s ponekim dobrim kadrom i dobro nacrtanom okolinom i ponekad bas ubode Ferrijevski izraz Zagorovog lica. Medjutim sve otalo je cista karikatura. Ni Piccineli se nije proslavio sa naslovnim stranama. Ona za rat spijuna je katastrofalna. Prva je onako. Dok je treca vrlo dobra.
Prica: 2 Scenario: 1 Crtez: 7 Naslovne strane: 8
37% |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 20/08/2020 : 23:30:47
|
Je li citao jos neko ovo nedelo? King? Solar? Patak? Legaz?
Igore, vidim da pises recenziju ove epizode, neka ti je sa srecom. Vidim i da je delboj prokomentarisao svaku epizodu pojedinacno u galeriji naslovnih strana, ali ko nije procitao epizodu nemojte da citate njegov komentar poslednje epizode jer sadrzi veliki spojler.
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 21/08/2020 : 06:17:05
|
quote: Originally posted by going going
Je li citao jos neko ovo nedelo? King? Solar? Patak? Legaz?
Da, jesam.
Bilo je za očekivati da će se Smirnoff vratiti s obzirom kako je završila prethodna priča, samo sam pomalo iznenađen da je toliko dugo vremena trebalo za njegov povratak. Burattini je pretpostavljam negdje iskopao tu priču sa Smirnoffom i dao zeleno svjetlo za njegov povratak, samo me čudi što nije lično to preuzeo već je prepustio posao Mignaccu.
Prva od tri sveske je srušila rekord po pitanju flešbekova, čak bi se moglo reći da je cijeli prvi dio prepričan. Djelimično se radilo o događajima koji su se desili nakon prvog Smirnoffovog pojavljivanja, što je donekle ok, ali sasvim suvišan dio je bio gdje su autori prepričali dobar dio prvog pojavljivanja, tako reći iste te stranice smo već imali u prethodnoj epizodi. Pojma nemam šta je tako nešto Mignaccu trebalo, kao da je morao tri sveske da popuni, a nije imao pojma na koji način to da uradi. Još veće iznenađenje je to da autor epizode nije Burattini koji obožava flešbekove, već Mignacco, kojeg je izgleda takođe uhvatio virus prepričavanja. To je kasnije malo regulisao, odmaknuo se od prepričavanja i, pogotovo u drugom dijelu, malo pretjerao sa Zagorovm superiornošću i dominacijom nad neprijateljem. Bez daljenjeg, epizoda ima i nekoliko dobrih momenata, kao na primjer na kraju druge sveske i iznenadni susret Zagora i Smirnoffa, ali sve u svemu ništa više do solidna priča, mada se mora reći da ni prvi susret nije bio remek-djelo, iako je bio izašao u Zagorovom zlatnom dobu.
Ne znam još uvijek šta da mislim o dijelu sa Krojačem, naime ovdje smo saznali da je Smirnoff jedno vrijeme bio Krojač, ali isto tako da još jedan drugi, pardon treći, Krojač postoji. Autor nam je dao nekoliko naznaka o nadolazećoj priči i biće interesantno vidjeti kakav će biti rasplet. Mislim da je serijalu upravo to bilo potrebno, jedan lanac priča povezanih u cjelinu.
Venturi je na momente pokušao da imitira Ferrija, to se najbolje vidilo u scenama kada je pokušao da napravi atmosferu, onu mračnu kao što smo je poznavali kod Maestra. To mu je samo djelomično uspjelo, možda i zbog toga jer njegov crtež ima karikaturnu crtu. Moglo bi se reći da je bliži stilu Magnusa, nego Ferrijevom. Dopala mi se mala posveta koju je napravio u jednoj sceni stripu Dark Knight Returns, gdje je nacrtao Zagora u istoj pozi kao što je Miller Batmana u spomenutom stripu.
7,7,7,9. |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 21/08/2020 : 17:42:46
|
quote: Originally posted by going going
Smirnofova osveta ZAGOR VESELI CETVRTAK #160-162 Mignacco/Venturi
Ne znam kako uopste da u recima opisem kolika je ovo glupost od price. Ovo je dno dna. Ovo je uzasno. Mogao bih da nabrajam gluposti koje smo procitali u ovoj epizodi redom, ali nemam volje, jer je ova epizoda unistila svaku moju zelju o komentarisanju ove price. Ovo je po meni Mignaccovo remek-nedelo. Potpuni uzas i katastrofa. Jednu stvar je dobro uradio samo(da je ne navodim sad) i pored te jedne stvari dobar je preokret na poslednjoj stranici druge sveske odnosno kao cliffhanger. Osim toga sve je uzasavajuce lose. Dijalozi umobolni. Ponasanje likova imbecilno. Scenario pakao ocena bi trebalo da je nula: dosadan, neuravnotezen, neke stvari su prekratke, neke scene se odugovlace do besvesti kao Zagorov obracun sa banditima u Darkvudskoj mocvari, i kakva je ono glupost s ostrvom zmija, niko to nije spominjao preko 600 epizoda. Pocetna ideja sa zaverom je isto naivno losa, a tek nacin na koji nasi junaci saznaju za istu je smehotresna. Ni prvo pojavljivanje Smirnofa mi nije bilo nesto. Citao sam ga davno kao klinac kada mi je vecina stvari bila odlicna ali i tada mi je to bio osrednji ka losem stripu i potpuno nedorecen. Cudno mi je da se Castelli nije vrati Smirnofu dok je jos pisao Zagora. Medjutim, ne znam sta je Mignaccu trebalo ovo da napravi. Ovo mi je mozda i najgora Zagorova prica zajedno sa onim specijalom Tajanstveni brod i specijalom Stvorenja tame. Venturi u nekim trenucima zabljesne, s ponekim dobrim kadrom i dobro nacrtanom okolinom i ponekad bas ubode Ferrijevski izraz Zagorovog lica. Medjutim sve otalo je cista karikatura. Ni Piccineli se nije proslavio sa naslovnim stranama. Ona za rat spijuna je katastrofalna. Prva je onako. Dok je treca vrlo dobra.
Prica: 2 Scenario: 1 Crtez: 7 Naslovne strane: 8
37%
Au... Ja iskomentarisah priču stranu ili dvije unazad, i meni je sjajno sjela. Potpuno suprotne utiske imam. |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18890 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 21/08/2020 : 17:53:05
|
Neki idu u krajnost.. u hvaljenju i u kritiziranju. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7825 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
legaz
Senior Member
Serbia
2417 Posts
Member since 13/08/2009 |
Posted - 21/08/2020 : 17:54:55
|
Problem u ovoj priči je par za mene dvostruk. Scenario sam nekao i svario ali ovog Venturija i njegovog konjastog Zagora ne mogu nikako. Taj crtač kod mene izaizva slične emocije kao one dve dijabole: Sedioli i Manđatoni. Uglavnom pročitao sam i znam da više neću ga uzimati u ruke kako bih se divio ''crtežu''. Ja sam čovek u godinama i moram biti obazriv prema sebi i svom zdravlju. Pići se ovde nažalost manje potrudio, no i dalje su njegove naslovnice miljama ispred crteža unutra. Svetla tačka: Aca iz Ortodoksnih Keltova. |
Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane. |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 21/08/2020 : 21:20:00
|
Bez milosti za Colemana Cajelli/D'Arcangelo
Manje vise se slazem sa svim komentarima i recenzijom. Pohvala Cajeliju jer je uspeo da napravi smislenu i zaokruzenu pricu gde se ne oseća da je bio ograničen tačno odredjenim brojem stranica pa da je morao da zbrza kraj ili neki drugi segment priče, to je lepo istakao i kolega dwayne looney u svom komentaru. Neambiciozna priča, koja se lako i brzo čita ali koja se ni po čemu ne izdvaja i verujem kako cu zaboraviti na njen sadržaj već tokom sutrašnjeg dana. Ono sto je bitno, epizoda ne vredja inteligenciju i nije dosadna. Žao mi je što su nastradala dva indijanca za dzabe.
D'Arcangelo je meni oduvek bio solidan, čak pri prvim angažmanima i vrlo dobar, ovo mu je možda i najslabiji rad, u prethodnom almanahu je bio dosta bolji, mozda je realna ocena za njega 6 ali aj nek bude 7. Kao što kaze mpavin ne zasluzuje reputaciju koju je stekao na forumu. Daleko su gori abominacije poput Mangiantinija, Gramaccionija i braće Cassarovih.
Ferrijeva naslovna strana interesantna, bio sam ubedjen da je glavni negativac priče u naslovu spomenuti Coleman upravo ovaj ćelavi razbojnik s naslovne strane. Medjutim nije. Lepe boje na naslovnici su plus jer je naslovnica sadrzajem prosečna kao i sama priča.
Prica: 6 Scenario: 6 Crtez: 7 Naslovna strana: 7
64%
Sablasni jedrenjak Rauch/Gramaccioni
Vrlo sam prijatno iznenadjen ovom epizodom! Istina je da ima dosta sličnosti sa kultnom i meni jako dragom pričom Kuća užasa. Medjutim tu priču sam čitao dosta davno pa tokom citanja ovog almanaha nisam primetio sličnosti. U svakom slucaju volim ovakav tip priča. Rauch je ovde pokazao da jako dobro barata formatom od 94 stranice i da ume da napravi misterioznu, napezu, interesantnu priču sa ponekim zaista neočekivanim obrtom. Nije ovo sad nista epohalno ili za oduševljavanje ali je jako zabavno i dobro ispričano. Tom utisku doprinosi i pojavljivanje omiljenog sporednog lika iz lepeze Zagorovih i Čikovih prijatelja a to je detektiv Bat Baterton. Uvek je zadovoljstvo videti njega i on i čiko su sjajan komični duo. Šteta sto najcesce epizode u kojima se on pojavljuje poveravaju lošim crtačima najčešće braći Cassaro.
Ovog puta za crtanje Bata Batertona bio je zadužen tada jos uvek novajlija u Zagorovom staffu Gramaccioni. I dok mi je sad medju najomraženijim crtačima koji rade na Zagoru, na pocetku svoje karijere u specijalu Mesec kostura i ovom almanahu bio je i vise nego solidan i pokazivao je potencijal da daljim usavršavanjem i vezbanjem unapredi i poboljša svoj stil i približi ga više Zagorovom senzibiltetu. Medjutim on je te male tračke nade uništio svojim narednim radovima. Šteta. Voleo bih da ga prebace na neki drugi serijal zajedno sa Mangiantinijem.
A sad zamislite da je ovu epizodu crtao Rubini, Andreucci ili Barison, koliko bi sveukupni utisak bio daleko bolji, iako kao što rekoh je ovo verovatno najbolji Gramaccionijev rad na serijalu.
Ferrijeva naslovna strana kada se posmatra kao celina je jedna od najboljih za almanah ediciju i baš mi je drago što na istoj naslovnoj strani zajedno sa Zagorom mozemo da vidimo i Čika i Bata Batertona.
Da sumiram, almanah edicija se završila jednom od boljih priča u inače neslavnoj ediciji. Pored ove priče treba izdvojiti kao obavezno štivo Coveka koji je dosao s kišom, U oluji, Blago Diging Bila i Demonsko ostrvo. Sve ostale priče su u najboljem slučaju ili za jednokratno čitanje i strateško postavljanje u policu biblioteke gde ih čeka zaborav ili u najgorem slučaju ni za jedno čitanje.
Prica: 8 Scenario: 9 Crtez: 7 Naslovna strana: 10
82%
Ovim sam procitao i poslednje dve price sto su mi preostale od Almanah edicije. Vidim da mi je ostalo jos nekoliko prica na koje nisam ostavio ocene i napisao komentar. Posto ce verovatno u okviru Zlatne serije sve te epizode doziveti reprizu ostavicu komentar kad ih oni budu objavili i ja ih procitam ponovo.
|
Edited by - going going on 21/08/2020 21:20:20 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 21/08/2020 : 21:23:52
|
quote: Originally posted by Elderane84
Au... Ja iskomentarisah priču stranu ili dvije unazad, i meni je sjajno sjela. Potpuno suprotne utiske imam.
Vidim, sad sam procitao. Potpuno drugaciji utisak. Meni je scenario stvarno uzasan. Ako me ne bude mrzelo mozda veceras ili sutra redom popisem sve sto mi je smetalo prelistavajuci svesku po svesku, da malo bolje argumentujem ovo sto sam napisao. Ali stvarno odavno nisam procitao ovako losu pricu. Kolje se sa specijalima Tajanstveni brod i Stvorenja iz tame.
|
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 22/08/2020 : 01:46:39
|
quote: Originally posted by solar
Evo za goinga i cijele Ferrijeve naslovnice:
Hvala Solare! Ovo bi bilo lepo da se ubaci u recenziju. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 24/08/2020 : 12:56:07
|
Smirnoffa se kroz maglu secam kao solidne epizode, uz freneticne flashback preskoke u prvoj trecini/polovini price. Solidne u kriterijumu niskog kvaliteta nakon broja 600. Problem je sto sve zagore procitam pravovremeno, kako izadju u italiji. Necu da pisem utiske zbog spojlanja (pa i kad kazem da je dobra ili ima vauuu momenata, time i spojlam i kvarim iznenadjenje koje sam i sam doziveo), a u medjuvremenu zaboravim sve sto se price tice. Ali, i taj zaborav je sam po sebi ocena |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 24/08/2020 : 22:55:34
|
Au ljudi da li je moguce ovoliko solidnih do pozitivnih ocena povratka Smirnofa, je l smo mi citali isti strip?
Kolicina umoblnih dijaloga i zamornih flesbekova i prepricavanja je prevazisla cak i Burattinija ili je na nivou sa najgorim Burattinijem. A onih 50 strana Zagorovog obracuna sa Smirnofovim placenicima u Darkvudskoj mocvari i pojavljivanje ostrva sa zmijama? Da ne nabrajam dalje. Sve je katastrofalno osim poslednjih dveju stranica druge sveske i eto to sto je Tkac idalje u igri i aktivan iako su ga i Burattini u onom Mortimerovom pojavljivanju i Mignacco ovde dosta srozali i prikazali neozbiljnijim nego sto je to bio Castellijev Tkac iz verovatno njegove najbolje price za Zagora: Velika zavera. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 25/08/2020 : 00:15:27
|
Covek koji je video buducnost Altariva/Di Vitto
Zaista ništa posebno. Čitljivo i to je to. Fora sa indijancem obučenim isto kao Zagor mi je banalna i glupa. Jedino je iznenadjenje na kraju sto nije potpuni kliše hepiend. Čak mi je i žao što je tako ispalo.
Altariva lepo vodi pricu, sve je čitko i jasno, ali istovremeno i nezanimljivo, mlako i prepuno klišeja. Dao sam mu 7icu samo zbog odsustva hepienda. Inače ocekivao sam vise od njega jer je mi je bio jako dobar u debiju u specijal ediciji. Moram jos da nabavim i njegov maxi s Veribadom pa da vidim kakav je na trodelnoj duzini priče. Nadam se da ce se vratiti na nivo specijala.
Sto vise citam stripove brace Di Vito to sam uvereniji da Zagor uopste nije za njih. Jako su loši. U ovoj epizodi ih jedino vade scene vizija koje su radjene drugacijim stilom i koje izgledaju atraktivno u odnosu na ostatak lose nacrtanog stripa. Voleo bih da celu jednu priču nacrtaju u tom stilu i onda nek se povuku sa Zagija, jer nije to posao za njih.
Maestrova naslovna strana jako slaba.
Prica: 6 Scenario: 7 Crtez: 6 Naslovna strana: 4
61%
Druga prica u ovom Maxiju Otpadnici nema recenziju? |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25324 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 25/08/2020 : 16:59:49
|
Pitanje: ima li negde popis Zagorovih priča? Ne zanima me uporedni popis, već bukvalno priča plus koji su to brojevi u ZS ili SD/LU. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 25/08/2020 17:00:23 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 25/08/2020 : 17:56:06
|
quote: Originally posted by DODSFERD
quote: Originally posted by going going Druga prica u ovom Maxiju Otpadnici nema recenziju?
Evo je https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-mx-28b-otpadnici/2104/
Hvala dods! Kad se listaju recenzije redom ne prikazuje se uopste mogucnost da se udje u recenziju za Otpadnike, vec odmah ide na recenziju sledeceg (ubojice indijanaca) ili prethodnog maksija (meta: bat batterton). Verovatno zato sto nisu ove dve price ubacene u sistem kao Zagor maxi 28a i Zagor maxi 28b.
|
|
|
Topic |
|